Ο πληθωρισμός σε ρεκόρ 15έτιας στην Τουρκία

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε και πάλι τον Αύγουστο σε σχεδόν 18%, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές που δημοσιεύτηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη του 2003, εξαιτίας της εξασθένησης της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 17,9% τον Αύγουστο από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, από 15,85% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK).

Η ξαφνική αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στον διπλασιασμό των δασμών σε ατσάλι και αλουμίνιο που επέβαλαν οι ΗΠΑ, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε κατρακύλα την λίρα έναντι του δολαρίου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
geo
Guest
geo

Και παλι λιγο ειναι ο επισημος. Ο πραγματικος ειναι κοντα στο 40% . Η λιρα επισης θα φτασει το 1 προς 10 λογικα εντος του 19.

Thras
Member
Thras

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του οικονομικού πολέμου. Τώρα η Τουρκία βιώνει αυτά που είδαμε στην Ελλάδα το 2008. Το 2018 θα είναι το πρώτο έτος με προβλήματα (πτώχευση turkcell) και άνοδος του δολλαρίου, ίσως ακόμα και να κλείσει με θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Από το 2019 νομίζω ότι θα αρχίσει το πραγματικό πανηγύρι, με σειρά πτωχεύσεων, διασώσεις τραπεζών και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση και μετάπτωση του χρέους από ιδιωτικό σε κρατικό (κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας) ώστε να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Από εκεί και μετά αρχίζει ο πραγματικός πόνος… Απόσυρση ξένων κεφαλαίων, πτώση των επενδύσεων, νέες πτωχεύσεις,… Read more »