Με ποια μέσα η Τουρκία μονιμοποιεί την παρουσία της στην βόρεια Συρία

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

“Η Αδελφότητα δεν έχει όρια.” Η φράση ζωγραφισμένη στα αραβικά και τα τουρκικά σε έναν τοίχο στην πόλη Αζάζ, στην καρδιά του de facto προτεκτοράτου της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Από τα μαθήματα τουρκικής γλώσσας για παιδιά, μέχρι την κρατική εταιρεία Turk Telekom που ανέβασε τους πρώτους πύργους κινητής τηλεφωνίας στο έδαφος της Συρίας, η επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή της Αζάζ βαίνει αυξανόμενη.

“Όλη η υποστήριξη που λαμβάνουμε είναι τουρκική, εκπαίδευση, υπηρεσίες και ούτω καθεξής”, δήλωσε ο Mohammad Hamdan Keno, 64 ετών, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Αζάζ (ALC), το οποίο κυβερνά την πόλη. “Όλα εδώ είναι από τους Τούρκους αδελφούς μας”.

Η Τουρκία άρχισε να παρέχει ανθρωπιστική και στρατιωτική στήριξη στην αντιπολίτευση της Συρίας αμέσως μετά την έναρξη των διαδηλώσεων το 2011 και από τότε έχει παραμείνει σταθερός σύμμαχος.

Αλλά η επιρροή της έγινε πιο σαφής το 2016, όταν τα τουρκικά στρατεύματα και σύμμαχοι Σύριοι επαναστάτες ξεκίνησαν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ISIS και εναντίον του κουρδικού στοιχείου στη βόρεια Συρία.

Σύριοι αντικαθεστωτικοί με την υποστήριξη της Άγκυρας, εκκαθάρισαν πέρυσι τους σουνίτες εξτρεμιστές από την Τζαραμπλούς και την Αλ-Ράι και φέτος ο τουρκικός στρατός -με τους ίδιους συμμάχους- εισέβαλε και κατέλαβε το Αφρίν. Η Άγκυρα διατηρεί τουρκικά στρατεύματα και υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή και εξακολουθεί να υποστηρίζει τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Η επιρροή της Τουρκίας όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού τουρκικοί κρατικοί θεσμοί και εταιρίες, έχουν εισχωρήσει σε αυτές τις περιοχές και έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής.

Οι τοίχοι του κύριου νοσοκομείου στη Τζαραμπλούς είναι διακοσμημένοι με πορτρέτα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πόλη φωτίζεται από ένα ηλεκτρικό δίκτυο που δημιουργήθηκε από την Άγκυρα.

Μια παρόμοια κατάσταση θα διαμορφωθεί και στην Αζάζ, σύμφωνα με δηλώσεις του Keno στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Μια ιδιωτική τουρκική εταιρία υλοποιεί υποδομές για τη λειτουργία δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με την Άγκυρα να βρίσκεται στο παρασκήνιο ως εγγυητής”.

Ο Keno δήλωσε ότι η Τουρκία βοήθησε επίσης το τοπικό συμβούλιο να ανοίξει δρόμους, να ανακαινίσει τα τζαμιά και να επισκευάσει σχολεία που υπέστησαν ζημιές από τις μάχες. “Έφτιαξαν τα σχολεία, μας έδωσαν γραφεία, βιβλία, σχολικές τσάντες, υπολογιστές εκτυπωτές”.

Καθώς τα μαθήματα ξεκίνησαν πάλι φέτος, το συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει κάτι νέο για τους 18.000 μαθητές της περιοχής: τα τουρκικά μαθήματα. “Είχαμε δύο ξένες γλώσσες στην ύλη μας μας: Αγγλικά και Γαλλικά. Λόγω της προσέγγισης μεταξύ μας και της Τουρκίας, όλοι οι δάσκαλοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αντικατασταθούν τα γαλλικά με τουρκικά”.

Οι περισσότερες από τις πινακίδες γύρω από την Αζαζ είναι ήδη δίγλωσσες, και για να τηλεφωνούν μεταξύ τους και να περιηγούνται στο διαδίκτυο, οι κάτοικοι έχουν αντικαταστήσει τις παλιές κάρτες SIM με νέες τουρκικών εταιριών.”Η ζήτηση είναι αξιοσημείωτη”, δήλωσε ο Ahmad Hadbeh, ο 24χρονος εκπρόσωπος της Turk Telekom στη Συρία.

“Βάλαμε πύργους σε Αλ-Μπαμπ, Αζαζ και Τζαραμπλούς. Το σήμα έγινε ισχυρότερο από ό, τι προηγουμένως, και αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό την κάλυψη που πρόσφεραν τα συριακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Διάφορα προϊόντα εισάγονται απευθείας από Τουρκία και οι κάτοικοι συναλλάσσονται συχνά με τουρκικές λίρες. Τα προϊόντα που έρχονται από Τουρκία, είναι φθηνότερα από αυτά που έρχονται από άλλες περιοχές της Συρίας. Ταχυδρομικές υπηρεσίες προσφέρουν τα τουρκικά “ΕΛΤΑ” τα οποία διευκολύνουν την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων, ενώ οι ντόπιοι και Τούρκοι υπάλληλοι, συναλλάσσονται αποκλειστικά με λίρες.

Γύρω από την Αζάζ, η Τουρκία φαίνεται ότι εγκαθίσταται μόνιμα, δήλωσε ο Ahmet Yayla, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο DeSales στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Οι περιοχές δεν θα είναι μέρος της Τουρκίας επίσημα, αλλά η Τουρκία θα κρατήσει de facto την κυριαρχία πάνω σε αυτές”.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Thras
Guest
Thras

Το τουρκικό θηρίο χώνει όσο πιο βαθιά μπορεί τα νύχια του…
Ο ορισμός της αναθεωρητικής δύναμης προς όλες τις κατευθύνσεις!

chikichiki
Guest
chikichiki

Γνωρίζοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η υπεραπλούστευση που κάνω, πρέπει εντούτοις να πω ότι εμάς μας έφαγε η “κατρακύλα” της τουρκικής οικονομίας ενώ ταυτόχρονα ο Σουλτάνος εξακολουθεί να παραγγέλνει όπλα και να στήνει υποδομές για ολόκληρες πόλεις σε ξένες χώρες…on the bright side, δείχνει και στον κόσμο πόσο προτίθεται να εγκαταλείψει τις περιοχές όπου διεξήγαγε “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”.

Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Guest
Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ

Οι γειτονες εδρασαν πραγματικα ταχυτατα. Για ποτε κατελαβαν τα Συριακα εδαφη για ποτε τα προσαρτησαν για ποτε τα ανοικοδομουν !!! Κι εμεις εδω ακομα περιμενουμε το δημο να κλαδεψει τα δεντρα απο προπερσι…