Η δέσμευση της Άγκυρας να “αποτελειώσει” το ISIS και ένα διαφαινόμενο στρατιωτικό φιάσκο

15
5454
Turkish-backed Syrian fighters train in a camp in the Aleppo countryside, northern Syria, on December 16, 2018. - Turkish President Recep Tayyip Erdogan and his US counterpart Donald Trump agreed Friday to "more effective coordination" between their countries' operations in Syria, after Ankara threatened to launch a new offensive in the war-torn nation. (Photo by Aref Tammawi / AFP) (Photo credit should read AREF TAMMAWI/AFP/Getty Images)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντ. Τραμπ με τον Ρ. Τ. Ερντογάν που έλαβε χώρα στις 16 Δεκεμβρίου, έφερε ως αποτέλεσμα την σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που συνεργάζονται με την κουρδική πολιτοφυλακή (YPG) από τη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ανέλαβε μια σημαντική δέσμευση απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του, και αυτή δεν είναι άλλη από την εκκαθάριση των τελευταίων θυλάκων αντίστασης του ISIS στη Συρία. Όμως η πλήρη επικράτηση κατά των τζιχαντιστών της Συρίας, ίσως δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαντάζει.

Οι Κούρδοι που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, υπήρξαν πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS. Χρησιμοποιήθηκαν άψογα στα πλαίσια του “Δόγματος Ομπάμα”, που ήθελε μικρή συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία (επίλεκτες μονάδες) που θα αναλάμβαναν να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους μαχητές για να πολεμήσουν το ISIS. Κατά αυτό τον ευφυή τρόπο, δεν χύθηκε αμερικανικό αίμα στις σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών που είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική συρρίκνωση αυτού που ήταν γνωστό ως “Ισλαμικό Χαλιφάτο”. Χύθηκε βέβαια μπόλικο κουρδικό και αραβικό αίμα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Φτάνοντας στο σήμερα, θα διαπιστώσουμε πως οι εναπομείναντες θύλακες του ISIS, περιορίζονται στη νότια και νοτιοανατολική Συρία.

Εδώ και πολύ καιρό, το ISIS πνέει τα λοίσθια και συνεχώς χάνει εδάφη. Το τελευταίο διάστημα όμως, έχει πετύχει μια σειρά από μικρές, αλλά παρόλα αυτά εντυπωσιακές αντεπιθέσεις, που έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στο SDF/YPG.

Μπορεί κατά καιρούς ηγέτες όπως ο Πούτιν και εσχάτως ο Τραμπ να έχουν ισχυριστεί πως το ISIS έχει “τελειώσει”, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Το βέβαιο είναι πλέον πως το SDF/YPG θα στρέψει τη προσοχή του στην υπεράσπιση της Μανπίτζ από την τουρκική εισβολή που έχει προαναγγείλει ο Ερντογάν, αφήνοντας στους τζιχαντιστές πολύτιμο χώρο και χρόνο για να “αναπνεύσουν”.

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο είναι κατά πόσο η Άγκυρα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή της πλήρους εκρίζωσης του ISIS από τη Συρία.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Σεντάτ Εργκίν, έχει αναφερθεί στο γεγονός πως για πρώτη φορά, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, θα κληθούν να πολεμήσουν μακριά από τις βάσεις τους, δεδομένου ότι θα πρέπει να διεισδύσουν βαθύτερα στη Συρία από ποτέ.

Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ στο παρελθόν έχουν εκτελεστεί γενικά κατά μήκος των συνόρων ή κοντά στα σύνορα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα “βάθους”, διότι το ISIS, δραστηριοποιείται στο νότιο τμήμα της λεκάνης του Ευφράτη, σε μια περιοχή κοντά στα ιρακινά σύνορα“.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Ιλτέρ Τουράν του Πανεπιστημίου Bilgi της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει πως η νίκη εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, με τον τρόπο που ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι νικήθηκε το ISIS, είναι “θολή”. “Νίκη εναντίον του ISIS, από γεωγραφικής άποψης, σημαίνει πως πλέον δεν κατέχει εδάφη. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ικανές να ανθίστανται για μεγάλα διαστήματα, αλλάζοντας εμφάνιση και στρατηγική“. Ο Τουράν αναφέρθηκε μάλιστα στην αστική τρομοκρατία ως μια τακτική που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από το ISIS από εδώ και στο εξής, γεγονός που θα απαιτήσει την επιστράτευση μέσων διαφορετικών από αυτά που διαθέτει ένας τακτικός στρατός.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει άρθρο του Foregn Policy, σύμφωνα με το οποίο, η Τουρκία ψεύδεται αναφορικά με την δέσμευσή της να πολεμήσει το ISIS. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως πραγματικός στόχος του Ερντογάν είναι μόνο η καταπολέμηση του κουρδικού στοιχείου και δεν πρόκειται να ασχοληθούν καθόλου με το ISIS, τουλάχιστον πριν εξολοθρεύσουν το YPG. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο, δεδομένου πως οι μάχες κατά του PKK, συνεχίζονται για σχεδόν 35 χρόνια, και δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε πως η μάχη κατά του YPG θα είναι ευκολότερη, αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο. Ακόμη και η επιστράτευση του συμμαχικού προς την Τουρκία FSA δεν λύνει το πρόβλημα, αφού σύμφωνα με αναλυτές του Πενταγώνου, διαθέτουν ελλειπή εκπαίδευση και χαμηλή αξιοπιστία.

Αυτό που διαφαίνεται από τουρκικά και διεθνή δημοσιεύματα, είναι πως η προαναγγελθείσα τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία, θα είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση. Σίγουρα η τουρκική νίκη στο Αφρίν αποτελεί σημαντικό στοιχείο αναφοράς, αλλά μια νέα εισβολή με θεωρητικό σκοπό την πλήρη καταστροφή του ISIS, αλλά πρακτικό την εξουδετέρωση του κουρδικού στοιχείου, θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές νέες προκλήσεις, όχι μόνο σε στρατιωτικό, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
popeye
Guest
popeye

Σοβαρά τώρα πιστεύει κανείς οτι η Τουρκία θα εισβάλει στην Συρία για να αποτελειώσει το Isis;

Spyros
Guest
Σπύρος

Μάλλον όχι. Και κατά τη γνώμη μου, ούτε και ο Τράμπ πιστεύει κάτι τέτοιο. Οι Τούρκοι έχουν κατηγορηθεί [δικαίως] πως υποθάλπουν τρομοκράτες, πως έκαναν εμπόριο πετρελαίου με το ISIS, και γενικά πως κατάντησαν ένα βαρίδι του ΝΑΤΟ, εκεί που κάποτε ήταν ένας πολύτιμος σύμμαχός του στη Μέση Ανατολή, λόγο θέσης αρχικά, και πιο πρόσφατα για [ίσως εξίσου σημαντικούς] εμπορικούς λόγους. Δεν μπορείς έτσι απλά να αποβάλλεις μια χώρα από το ΝΑΤΟ, να την αποκλείσεις και από οπλικά συστήματα κτλ επειδή έχει σήμερα έναν ηγέτη κάπως… μουρλό, κατά την αντίληψη της Αμερικανικής κοινής γνώμης. Ίσως (μια υπόθεση εργασίας κάνω, μη βαράτε),… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

πάντως η ενασχόληση των Τούρκων με τη Συρία μας δίνει το χρόνο να προετοιμαστούμε. Μην γελιέται κανείς μας, ο τελικός στόχος είναι η Ελλάδα. Δημιουργώντας πρόβλημα στην Ελλάδα ή επιτυγχάνοντας έστω και μερική απομείωση της δύναμής της, η Τουρκία καθίσταται αυτόματα ρυθμιστής της οδού ενεργείας μέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ο στόχος. Η Συρία είναι απόπειρα περιφερειακής επέκτασης που προηγείται γεωπολιτικά σε χρόνο. Μετά η σειρά μας……..

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, σχεδόν αδύνατο θα έλεγα και κατα τη ταπεινή μου άποψη θεωρώ πιθανότερο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Προφάσεις και δικαιολογίες θα βρεθούν άφθονες, ειδικά σε μια περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη………εντροπία. Μην ξεχνάμε ότι η δέσμευση δόθηκε σε ένα άνθρωπο (Τραμπ) ο οποίος θα έπρεπε με κάποιο τροπο να δικαιολογήσει την απόφαση του για αποχώρηση των ΗΠΑ απο τη Συρία, προσπαθώντας να πείσει για τη μη δημιουργία κενού. Οι θέσεις του ISIS βρίσκονται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα απο τα Τουρκικά σύνορα, με τον Τουρκικό στρατό να πρέπει να διασχίσει δύσκολο έδαφος, αφιλόξενο, αμιγώς Κουρδικό πληθυσμό, με προφανή ζητήματα… Read more »

Γιώργος9876
Guest
Γιώργος9876

Χρόνια Πολλά! Οι τούρκοι φοβούντε, εκεί που γίνετε μπάχαλο αφήνουν άλλους να πολεμούν γι’αυτούς (φιλοτουρκικές ομάδες, ισλαμιστές κτλ.) ή με UAVs και με την ΙSIS δεν θα τα βάλουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι κούρδοι και να μη χτίσουν στα νότια – η ακόμη και μέσα τους – ένα κράτος. Εγώ βλέπω αργά ή γρήγορα σύγκρουση με τη ρωσία και εκεί οι τούρκοι θα φωνάζουν για το NATO. Αν δε γίνει αυτό, πετύχουν στη Συρία κάποια πράγματα και έρθει μια σχετική ηρεμία και ένας συμβιβασμός, πάνε για Αιγαίο. Πρέπει να πάρουμε θαρραλέες αποφάσεις και να μην περιμένουμε να… Read more »

mustafa
Guest
mustafa

εργάζονται σκληρά
κερδίστε χρήματα
πόλεμος κακό
σωστή οικονομία
φαντασία
ο πόλεμος είναι δουλειά μας
σας αρέσει
Το Αιγαίο, την κοινή αξία μας
δεχτείτε
Δεν υπάρχει πρόβλημα … αγαπητέ γείτονα

chikichiki
Guest
chikichiki

Μιλάμε σα ποιήμα ακούγεται!

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχαχαχ!!!! τι είναι τούτος;

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Ναι όπως με τις εισφορές αλληλεγγύης στους μισθωτούς για τους ανέργους και τα περιβαλλοντικά τέλη για τις σακούλες, που το μόνο που έκαναν είναι απλά να εισπράττει περισσότερα το κράτος. Πριν αρχίσουμε να ζητάμε χρήματα για την άμυνα από τον μέσο φορολογούμενο, ο οποίος από φιλότιμο θα τα δώσει, ας προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωσή της (πχ στο κλείσιμο μερικών στρατοπέδων που αποδεδειγμένα δεν προσφέρουν τίποτα αμυντικά) και ας γίνει αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα αμυντική βιομηχανία. Τότε θα έχει νόημα ένα τέτοιος φόρος και ευχαρίστως να είναι της τάξης ευρώ και όχι λεπτών του ευρώ για να υπάρξει η σχετική αμυντική μας… Read more »

Card image
Κωνσταντίνος καραβας
Guest

Το σχέδιο του ΝΑΤΟ και τον υπολοίπων είναι οι Κούρδοι προτιστος,και βασικά να μην προκιψη ένωση των Συρων με τους ιρακινούς Κούρδους,και ελενξουν πετραιλεοφωρες περιοχές ,όλοι για την κονομα είναι εκεί,οι Κούρδοι θα την πληρώσουν πάλη,η μόνη τους ελπίδα είναι οι Εβραίοι κάνης αλλος

Αίας
Guest
Αίας

Πιστεύω πως η Τουρκία θα τα πάει περίφημα σε μία επιχείρηση στην Συρία.

Giorgos T
Guest
Giorgos T

Προγνώσεις εκ του ασφαλούς δεν μπορούν να γίνουν. Αλλά κρατήστε και τούτο: Αν τους βγει επιτυχώς τελικά μια τέτοια επιχείριση βαθύτερα στη Συρία, θα αποχτήσουν υπερπολύτιμη εμπειρία, την οποία θα βρούμε στο εγγύς μέλλον απειλητικά μπροστά μας. Το πληγωμένο, λόγω διώξεων, αξιόμαχο των Τούρκων ΕΔ, θα ανακάμψει επίσης αρκετά γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Δεν είναι τυχαίο που ο Ακαρ επιθυμεί διακαώς την εισβολή.

Βέβαια πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της νίλας. Θα δείξει…

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Μια χαρά είναι οι Τούρκοι. Επεκτείνονται εδαφικά και όποιος πιστεύει το αντίθετο, ας δει τι έγινε με την Κύπρο. Μόνο με πόλεμο και ήττα φεύγουν από εδάφη που πολέμησαν για να πάρουν, είτε άξια, είτε από ανοησίες άλλων.

sotbak
Guest
sotbak

αυτό διδάσκει η ιστορία

Card image
Babis_UK
Guest
Babis_UK

Αυτοι δεν τολμουν να πατησουν το εδαφος του Συριακου Κουρδισταν και εμεις προβληματιζομαστε για τα Ελληνικα εδαφη και υδατα. Μονο προκλησεις οταν ξερουν οτι δεν θα υπαρξει απαντηση και εισβολες οταν ολα ειναι κανονισμενα-προδομενα ξερουν να κανουν.

Στο Αιγαιο μας που ολα ειναι ξεκαθαρα δεν πρεπει να επιτραπει προσβαση σε ευρευνητικα πλοια των απεναντι.
Επ ουδενι 32 χρονια μετα δεν πρεπει να μετακινηθουμε απ τη γραμμη του 1987