25.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η τουρκική κρίση ίσως αναχαιτίσει την επιρροή της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Η τουρκική κρίση ίσως αναχαιτίσει την επιρροή της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στην νότια Σερβία, μια τουρκική εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων χαιρετίστηκε ως σωτήρας: το νέο της εργοστάσιο δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έδωσε νέα ζωή σε μια περιοχή που από καιρό ήταν υποανάπτυκτη και καταστράφηκε στους πολέμους της δεκαετίας του 1990. Αλλά με τη δραματική πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος φέτος, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών των επενδυτών και μιας διπλωματικής διαμάχης με τις ΗΠΑ, υπάρχουν ανησυχίες στη Σερβία και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια ότι τέτοιες επενδύσεις από την Τουρκία μπορεί να σταματήσουν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χρηματοπιστωτική αναταραχή της χώρας ενδέχεται να επιβραδύνει τις μελλοντικές τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία, τη Βοσνία, την πΓΔΜ, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όπου η Άγκυρα αγωνίζεται για οικονομική και πολιτική επιρροή μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τη Ρωσία.

“Ανησυχούμε ότι η κρίση στην Τουρκία μπορεί να έχει επιπτώσεις και για εμάς”, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ρασίμ Λιάιτς.

Το εμπόριο μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας αυξήθηκε από 430 εκατομμύρια δολάρια το 2002 σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, ενώ η Σερβία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των συναλλαγών. Η Τουρκία είναι πλέον μεταξύ των 10 πρώτων εμπορικών εταίρων της Σερβίας και των τριών κορυφαίων για το Κοσσυφοπέδιο.

Οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης ανησυχούν για την επέκταση της αυταρχικής επιρροής του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, αλλά οι αιτήσεις τους έχουν ουσιαστικά πέσει στο κενό εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων της ΕΕ όπως το Brexit και έχουν εκθέσει τα Βαλκάνια σε πρόσθετη οικονομική και πολιτική επιρροή από την Τουρκία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Τα Βαλκάνια ήταν υπό οθωμανική κατοχή για 500 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν και πολιτιστικοί δεσμοί – για παράδειγμα, στη μουσουλμανική κληρονομιά της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου – που βοήθησαν την Τουρκία να αποκτήσει παρουσία σε αυτά τα μέρη.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι γεωπολιτικά σημαντικά για τον Ερντογάν και  ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις υφιστάμενες επενδύσεις και το εμπόριο.

Ο Αλεξάνταρ Μεντζένοβιτς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας τουρκικής-σερβικής επιχείρησης, αναφέρει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει πιθανότατα με τις προγραμματισμένες επενδύσεις, αλλά ότι ενδέχεται να τις καθυστερήσει.

“Οι διακυμάνσεις στα επιτόκια του εγχώριου νομίσματος έχουν πάντοτε αντίκτυπο στην οικονομία και έχουν αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο Μεντζενοβιτς. «τα Βαλκάνια είναι ένας στρατηγικός χώρος για τους Τούρκους επενδυτές».

Στη Βοσνία που κυριαρχείται από μουσουλμάνους, οι τουρκικές επενδύσεις είναι μέχρι στιγμής μέτριες, αλλά η πολιτική επιρροή της Τουρκίας έχει αυξηθεί ήδη από την εποχή του πολέμου τη δεκαετία του 1990. “Ομάδες βοήθειας” της Τουρκίας ανακατασκευάζουν γέφυρες και παλιά οθωμανικά τζαμιά και χρηματοδοτούν την εκπαίδευση. Έχουν χορηγήσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για μη κερδοσκοπικά έργα στη Βοσνία.

Επιδεικνύοντας την έκταση της πολιτικής επιρροής του Ερντογάν στη Βοσνία, ο Τούρκος πρόεδρος διεξήγαγε προεκλογική συγκέντρωση το Μάιο στο Σεράγεβο, μετά από απαγόρευση παρόμοιων συγκεντρώσεων στη Γερμανία και την Αυστρία.

Ενώ η Τουρκία δεν είναι σημαντικός επενδυτής στη Βοσνία, η Άγκυρα δεσμεύτηκε πέρυσι να χρηματοδοτήσει έναν αυτοκινητόδρομο αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα συνδέει το Σαράγιεβο με το Βελιγράδι.

Ο Μεντζένοβιτς δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει τα Βαλκάνια, ιδίως τη Σερβία και την Κροατία που είναι μέλος της ΕΕ, πρωτίστως ως «πύλη» για τα αγαθά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος διευθυντής εργοστασίου ανταλλακτικών στην μικρή σερβική πόλη Βλαντίκιν Χαν, Φικρέτ Αϊνιμπάλ, δήλωσε ότι η μητρική εταιρεία Teklas Automotive δεν έχει αποφασίσει ακόμα να σταματήσει να επενδύει στη Σερβία και την ευρύτερη περιοχή, επειδή τα επενδυτικά σχέδια βασίζονται σε πλάνα πέντε έως δέκα ετών.

Πηγή: ABC NEWS


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

27
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

Όσο εμείς αναρωτιόμαστε για τα λιγοστά ΑΑV-7, οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το δικό τους!

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή βρίσκεται το τουρκικό αμφίβιο τεθωρακισμένο όχημα MAV (παλαιότερα γνωστό ως ZAHA), που αναπτύσσεται από την εταιρεία FNSS και...

K. Ρέι: Η Ρωσία χρησιμοποιεί «ροή παραπληροφόρησης» για να υπονομεύσει την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ επικεφαλής του FBI Κρίστοφερ Ρέι προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με μια σταθερή εκστρατεία παραπληροφόρησης που στοχεύει τον...

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από...

Η Ρωσία δεν ελπίζει σε μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όποια κι αν είναι η έκβαση των προεδρικών εκλογών

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ρωσία θα σεβασθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο δεν αναμένει ριζικές αλλαγές στις σημερινές διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο Ρώσος...

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκαν...
- Advertisement -