Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων ισχυρίζεται πως μέλη του συνελήφθησαν στο Κάιρο

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανακοίνωσε την Τετάρτη πως άνδρες της Αιγυπτιακής αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία του παραρτήματός του στο Κάιρο και συνέλαβαν τέσσερις από τους συνεργάτες του.

Το γεγονός έλαβε χώρα αργά την Τρίτη και το πρακτορείο δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού ακριβώς φυλάσσονται οι τέσσερις συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων κι ένας Τούρκος υπήκοος. Τα διαβατήρια, κινητά τηλέφωνα και laptop των συλληφθέντων κατασχέθηκαν και καμία επίσημη ενημέρωση δεν δόθηκε στους δικηγόρους των μέχρι στιγμής.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών καταδίκασε την ενέργεια της αιγυπτιακής αστυνομίας, κάλεσε την κυβέρνηση του Καΐρου να απελευθερώσει αμέσως τους εργαζομένους του Anadolu και κάλεσε τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Άγκυρα διαμαρτυρόμενο έντονα.

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα χαρακτηρίζει την ενέργεια ως “παρενόχληση κι εκφοβισμό των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης” και κατηγόρησε και τα κράτη της Δύσεως πως κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Αίγυπτο.

Απαντώντας άμεσα σε έντονο ύφος το αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών απέρριψε τις τουρκικές κατηγορίες και υπερασπίστηκε τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας του που έδρασαν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Πρόσθεσε δε, πως το όψιμο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ελευθερία του Τύπου ωχριά στις παραβιάσεις που έχουν υποστεί αυτή από την ίδια.

Το υπουργείο εσωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε πως στόχος της επιχείρησης ήταν “η δράση της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στη χώρα και αυτοί που την υποστηρίζουν”.

Το Ισλαμικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ιδιαίτερα θερμά την Μουσουλμανική Αδερφότητα στο παρελθόν, ιδίως την περίοδο ενός έτους που πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν ο αρχηγός της, Μωχάμετ Μόρσι.

Ο τότε υπουργός Αμύνης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί, ανέτρεψε το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας το οποίο κήρυξε παράνομο και από τότε δρα εν κρυπτώ.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή άποψη, το πρακτορείο Anadolu διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις πλήττοντας το κύρος της Αιγύπτου. Η αστυνομία επέδραμε σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Καΐρου που χρησιμοποιούσαν σαν αυτοσχέδιο κέντρο διεύθυνσης και συνέλαβε τέσσερα άτομα εκ των οποίων δύο δημοσιογράφους για ανάκριση.

Το περιστατικό αντικατοπτρίζει τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Λιβύη και Τουρκία έχουν έρθει σε αντιπαράθεση σε πολλά ζητήματα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την υποστήριξη διαφορετικών παρατάξεων στη γειτονική Λιβύη. Πρόσφατα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνίες ασφαλείας και ναυτιλιακών διευθετήσεων με την κυβέρνηση της Λιβύης με σκοπό την εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων. Η Αίγυπτος, που υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ, είδε τις συμφωνίες αυτές ως απειλή.

Η Αίγυπτος έχει φυλακίσει δημοσιογράφους στο πρόσφατο παρελθόν και είναι μέσα στη λίστα κρατών με τους περισσότερους δημοσιογράφους αναλογικά που διώκονται για το λειτούργημά τους. Στην κορυφή της λίστας αυτής μαζί με την Αίγυπτο, βρίσκονται η Τουρκία και η Κίνα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jolly_RogerArisevo_iiMy_name_is_NobodyMageiras Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Τους μπουζουριασανε τους ΜΙΤατζηδες…

Jolly_Roger
Member
Noble Member
Jolly_Roger

Еiμαi ßεßαiοs пωs о mυstαfα εxεi nδn αvоiξεi то αλμпоuμ με тis пαλiεs фωтоγpαфiεs тns Тαξns αпофοiтωv МΙТ καi αvαпоλεi τis σκαvтαλiεs поu εκαvε με тоus σuλλnфθεvтεs σuvαδελфоus тоu поu тωpα фiλοξεvоuνтαi σε Аiγuптiακо spa

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

” το πρακτορείο δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού ακριβώς φυλάσσονται οι τέσσερις συνεργάτες του
Σε μέρος σκιερό.

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

“Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ……… κατηγόρησε και τα κράτη της Δύσεως πως κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Αίγυπτο.”

Κλαίω…

“…. το αιγυπτιακό υπουργείο εξωτερικών ……… Πρόσθεσε δε, πως το όψιμο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ελευθερία του Τύπου ωχριά στις παραβιάσεις που έχουν υποστεί αυτή από την ίδια.”

ΧΛΑΤΣ! (#2)

Aris
Member
Noble Member
Aris

Όταν τα κάνουν αυτοί είναι θεάρεστο έργο…
Για να τους τσακώνουν κάτι θα τρέχει