Ο τουρκικός Lebensraum (όπως τον φαντασιώνεται το καθεστώς Ερντογάν)

47
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δεν είναι μυστικό πως η Τουρκία ακολουθεί αναθεωρητική εξωτερική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που έχει επιταθεί ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο παρακάτω χάρτης, απεικονίζει αυτό που ακραίοι κύκλοι στην Άγκυρα (που δυστυχώς ελέγχουν την εξουσία), θεωρούν ως τουρκικό Lebensraum* (= ζωτικό χώρο).

Η χάρτης δεν είναι καινούργιος (κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2016), αλλά αν τον εξετάσουμε προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε πως οι επεκτατικές φιλοδοξίες της Άγκυρας, έχουν αρχίσει και υλοποιούνται.

Η Τουρκία έχει ήδη καταλάβει το Αφρίν στη βόρεια Συρία και είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να καταλάβει και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με το μοναδικό εμπόδιο για την ώρα να είναι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Σε σχεδόν ανάλογο μοτίβο, η Τουρκία όχι μόνο εισβάλει κατά το δοκούν στο βόρειο Ιράκ, αλλά κοντεύει να μετατραπεί σε μόνιμη δύναμη κατοχής, με τα περίπου 14 φυλάκια (ένα εκ των οποίων πυρπολήθηκε πρόσφατα), στην περιοχή.

Αυτό όμως που θα πρέπει να μας ανησυχεί, είναι πως ο χάρτης απεικονίζει ελληνικά εδάφη στη Θράκη και το Αιγαίο, υπό τουρκική κατοχή.

Οι αλυτρωτικές βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν, ο οποίος συχνά μιλάει για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δεν πρέπει να αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις, που όπως είδαμε, έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Προφανώς οι ανταλλαγές επισκέψεων και φιλοφρονήσεων, όσο θετικές μπορεί να φαίνονται στο προσκήνιο, είναι κάθε άλλο παρά ουσιαστικές στο παρασκήνιο.

Ας μην τρέφουμε λοιπόν αυταπάτες και ας συνειδητοποιήσουμε πως κάποιοι θρασύτατοι Τούρκοι (και δεν αναφερόμαστε στον απλό λαό), που διακατέχονται από μεγαλοϊδεατικά κόμπλεξ, δεν θα διστάσουν να στραφούν προς τα δυτικά, όταν η Ελλάδα θα είναι αδύναμη στρατιωτικά. Ακόμη όμως και ισχυρή να είναι η χώρα μας, μια μόνιμη πολιτική κατευνασμού, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να αποθρασύνει τον αντίπαλο. Εξάλλου η ιστορία έχει να μας διδάξει πολλά ανάλογα παραδείγματα.

 

*Η Γερμανική έννοια του Lebensraum, που αποδίδεται στα ελληνικά ως ζωτικός χώρος περιλαμβάνει πολιτικές και πρακτικές εποικιστικής αποικιοκρατίας που επικράτησαν στην Γερμανία από τη δεκαετία του 1890 ως τη δεκαετία του 1940. Γνωρίζοντας πρώτα διάδοση περίπου το 1901, ο ζωτικός χώρος έγινε γεωπολιτικός στόχος της Αυτοκρατορικής Γερμανίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914–1918) αρχικά, ως το κύριο στοιχείο του Septemberprogramm της εδαφικής επέκτασης. Η πιο ακραία μορφή αυτής της ιδεολογίας υποστηρίχθηκε από το Ναζιστικό Κόμμα και τη Ναζιστική Γερμανία μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. (Πηγή: Βικιπαίδια)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
dimitrov
Member
dimitrov

Αφού δεν έχουν βάλει και τη Σαλαμίνα πάλι καλά ……..

Βαγγέλης
Guest
Βαγγέλης

Την Θράκη και τα νησιά να τα τυλίξουμε ή θα τα φάνε στο χέρι; Την Κύπρο πάντως δεν την έχει στα πλάνα του ο Σουλτάνος….

sotbak
Member
sotbak

ΚΑΜΊΑ ΜΑ ΚΑΜΊΑ ΑΥΤΑΠΆΤΗ για το Σουλτάνο και κανέναν άλλον από τα ανατολικά. Η πατρίδα μας είναι το σύνορο του δυτικού κόσμου και πρέπει να την υπερασπιστούμε.

Makis
Member
Makis

ξεχασατε να χρωματισετε και την κυπρο με πορτοκαλι… ολοκληρη φυσικα.

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

Δύσκολο να πιστέψω ότι πρόκειται για αληθινό χάρτη που δεν περιλαμβάνει την Κύπρο …
ΑΝ όντως θα τους ήταν κάτι χρήσιμο είναι η Κύπρος και ας μην έχουν κανένα νησί στο αιγαίο.. αν έχουν την Κύπρο ελέγχουν όλοι την Ανατολική μεσόγειο. Για κανένα νησάκι στο Αιγαίο δεν αξίζει να κάνουν πόλεμο για την Κύπρο από την άλλη και αξίζει και το έχουν κάνει ήδη..

Υ.Γ.
από την άλλη βεβαίως άλλο τι θέλουν και άλλο το τι μπορούν να μασήσουν…
smile

adpanos
Guest
adpanos

Η Κύπρος είναι κράτος …. Δεν είναι επαρχία .
Για αυτό και ξέρουν πως δεν θα μπορούσαν να την έχουν στο σύνολό της .

Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που έκανε εχθές ο Τσίπρας . Ότι χειρότερο για τα Ελληνικά συμφέροντα.
Ετοιμαστείτε είτε για τα χειρότερα = εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, είτε για πόλεμα με εμάς ξυπόλητους .

altius
Member
altius

Την Ικαρία, πως και όχι;

Αθανάσιος - Πάτρα
Guest
Αθανάσιος - Πάτρα

Ο χάρτης δεν απεικονίζει τα όνειρα των “ακραίων κύκλων” της Τουρκίας ούτε είναι δημιούργημα των τελευταίων ετών. Από τα χρόνια του Κεμάλ χρονολογούνται αυτές οι επεκτατικές βλέψεις μέσο του εθνικού όρκου και όταν βρίσκουν την ευκαιρία αρπάζουν όσα εδάφη μπορούν. Δες την κλοπή της Αντιοχείας με την ευρύτερη περιοχή της, από τους Τούρκους μέσο των Γάλλων.

NaturalKiller
Guest
NaturalKiller

Antioch has been a Turkish province for nearly 1000 years so it is not a theft and French colonialist has nothing to do with Antioch. By the way independent state of Antioch decided to join Turkey with a democratical voting. Get your facts right

Thras
Member
Thras

A similar referendum was to be conducted for Smyrna to join Greece but Turkey stopped it by massacre, genocide and burning down the hole city…

All your past actions are taken into consideration to decide our stance against your imperialism.

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

+1
a thousand year of history is peanuts…
Greeks living in Ionia for 3.000 years… and stil…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

It is funny that whenever archelogists in Turkey dig for ancient discoveries, they find all over the place temples, villas, ruins, or works of art that are in perfect Greek. The additional funny part is that they never say that they are Greek, but that they are Roman (well yes I would say that Romans were writing and speaking only Greek probably ). So yes, for some time it was an Ottoman province and always before it was Byzantium province and before was Greek Province (if Turkey is a kind of successor of Ottomans, Greeks are successors of Byzantium). Its… Read more »

Alex2324
Member
Alex2324

Κυκλοφορούν παρόμοιοι χάρτες εδώ και καιρό στο Twitter… Με τη φυλάκιση των 2 στρατιωτικών μας , θύμισαν σε όλους ποιοι πραγματικά είναι.. Εγώ πάντα τους απανταω «Αφού είστε τέτοια υπερδύναμη γιατί τα βάζετε μόνο με μισοπεθαμένους εχθρούς , τι φοβάστε? Εμείς έχουμε σκάψει βαθιά και ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ»

Pantelis
Member
Pantelis

Και πως κάνετε έτσι βρε παιδιά που ο χάρτης δεν έχει την Κύπρο; Στη νέα αναθεωρημένη έκδοση θα την έχει κι αυτή και την Κρήτη (ήταν υπό την επικυριαρχια του Σουλτάνου μην ξεχνιόμαστε) και τη “γαλάζια πατρίδα”.

ETS
Member
ETS

Τι θα πει δεν αναφερομαστε στον απλο λαο..? Παλι αυτα τα διεθνιστικα παραμυθια που αποκοιμιζουν κσι συσκοτιζουν την αληθεια? Τι ειδους αρνηση ειναι αυτη της πραγματικοτητας και ξεπλυμα του μεσου Τουρκου που οχι μονο ψηφιζει αλλα και στηριζει ενεργα τις πολιτικες Ερντογαν και Κεμαλιστων αδιαφορα του ποιος ειναι στην εξουσια? Οι σφαγες και οι βιασμοι ανα τους αιωνες μεχρι και προσφατα σε Πολη και Κυπρο η Σμυρνη και Μ.Ασια παλαιοτερα εγιναν απο απλους Τουρκους καθε ηλικιας ακομη και γερους που βρηκαν την ευκαιρια να βγαλουν το μισος που τρεφουν παραδοσιακα εναντιον μας .. Ελαχιστα εχουν αλλαξει απο τοτε παρα τις… Read more »

Thras
Member
Thras

+1

Gerasimos
Member
Gerasimos

Και από μένα +1

George K.
Guest
George K.

Έτσι ακριβώς…, για να θυμίσουμε οτι στο πρόσφατο πραξικόπημα ο τουρκικός όχλος τον έσωσε…, και είδαμε το πως συμπεριφέρθηκαν στους δικούς τους. Πόσοι απο αυτούς σφάχτηκαν άραγε και δεν βγήκαν στη φόρα..?
οι εικόνες με τους στρατιώτες ξαπλωμένους και τους πολίτες να τους χτυπούν (σαν να τους μαστιγώνουν) λένε πολλά…
Γιατί αυτοί είναι…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

+1
Ο Red Bill Kirkland το ειχε πιασει το νοημα.
Η βια πρεπει να τυγχανει απαντησης με ακρατη βια και η κακια με πλεονασμα λυσσας. Απλα μεχρι και τον Νοεμβριο του 2015, ουδεις τουρκος μπορουσε να διανοηθει πως καποιος πανω στην υδρόγειο σκεφτεται οπως αυτος και πως (το κυριοτερο) ειναι υπερ του δέοντος προθυμος να εφαρμοσει αυτον τον τροπο σκεψης του.
Ενα ερωτημα εχω: εμεις, ο καθενας μας ατομικα, ειναι προθυμος και ετοιμος να προβει σε τετοιες πραξεις? Ερωτω και ισως το ερωτημα ειναι ρητορικο.

ETS
Member
ETS

Συμφώνω απόλυτα ..
Καθολικός πόλεμος αρμόζει σε όσους μας απειλούν διαρκώς και συστηματικά και μας υπονομεύουν γεμίζοντας την χώρα μας μεταξύ άλλων με αναφομοιωτους πληθυσμους αλλοιωνοντας την πληθυσμιακή σύνθεση μας.
Προφανώς βρισκουν και τα κάνουν αλλιώς εάν υπήρχε ο εθνικός τοίχος θα έσπαγε τον αναπάντητο τσαπουκα τους .
Καμία ανοχή σε συμπεριφορές και πολιτικές κατευνασμού.
Ανελέητο κυνήγι μεχρις εξοντωσεως του κινδύνου ακόμη και της σκέψης κάποιων να μας προκαλεσουν ..
Άλλοι λαοί το κατάφεραν όπως οι Ισραηλινοί ..
Κάποια μέρα ας τους αντιγράψουμε και εμείς σε αυτό.

Babis_UK
Member
Babis_UK

+1

NaturalKiller
Guest
NaturalKiller

This is not a map imagined by the ‘Erdoğan regime’ as the magazine claimed… This map shows the boundaries of the modern Turkey according to national oath (Misak-ı Milli) which was accepted in 1920. And it is more realistic to become true than your Megali İdea. smile

Thras
Member
Thras

Our “Great Idea” was very close to come true 100 years ago. The main difference is that our struggle was to liberate lands and people under turkish occupation. Your imperial plan is to take away from your neighbors lands that is not yours.

Wait and see…

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

“μεγάλη ιδέα” = μεγάλη φατρία
ποτέ δεν θα προσπαθήσετε ξανά

ACHERON
Member
ACHERON

Κοίτα,στην πραγματικότητα ούτε τότε προσπαθήσαμε…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Χμ, φιλε ΑΧΕΡΩΝ θα διαφωνησω, διοτι η απαντηση δεν ειναι πληρης. Δεν προσπαθησαμε ορθολογικα. Τους κυνηγαγαμε αριστερα και δεξια. Ειναι σαν να προσπαθεις να σκοτωσεις σφηκες μια-μια. Ειτε τις αφηνεις να μαζευτουν στην φωλια τους και τις καις ολες μαζι εκει, ειτε κλεινεσαι μεσα και ετσι δεν σε τρωνε. Στην περιπτωση μας, επρεπε (γνωμη μου και ελεγχομαι) να οχυρωθει η Σμυρνη και ισως και οι Κυδωνιες, ολος ο εξω απο αυτες τις περιοχες να μαζευτει εκει και μετα: ελα μου εδω που σου εχω ετοιμασει τσετη λακκο να ξαπλωσεις. Το Αβερωφ δεν επρεπε να μουλιαζει στον βοσπορο. Και φυσικα επρεπε… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Cobra Kai,το δέν «προσπαθήσαμε ορθολογικά» είναι ευφημισμός,για να μην ομολογήσουμε ότι στην Μικρά Ασία δέν πήγαμε ως επιστρέφοντες αφέντες,αλλά ως εντεταλμένοι των μεγάλων δυνάμεων,κάπως σαν Ουκρανία στο τετράγωνο. Επί της ουσίας,πήγαμε στην Μικρά Ασία με γελοίους περιορισμούς στην ελευθερία δράσεως,και αντί να ξεχυθούμε στην Ανατολή,συμπεριλαμβανομένου του Πόντου,με το θηριώδες αντάρτικο,προτιμήσαμε έναν «καθιστό πόλεμο» (Sitzkrieg) όσο δέν υπήρχε οργανωμένη αντίσταση από τους καταπτοημένους Τούρκους,περιμένοντας την συνθήκη των Σεβρών,με συμβαλλόμενο τον σουλτάνο,ενώ η απειλή και αντίπαλος ήταν ο Κεμάλ. Και όταν φάνηκε ότι εκείνον έπρεπε να εξουδετερώσουμε,αρχίσανε οι αντιπολιτευόμενοι να φωνάζουν «τα παιδιά μας πίσω». Όταν όμως έγιναν κυβέρνηση,συνέχισαν με μισή καρδιά… Read more »

Νικόλας
Guest
Νικόλας

@ Mustafa… Πάντως ο προπαππούς μου είδε ένοπλος τα προάστια της Άγκυρας. Ο δικός σου πάλι δεν είδε ποτέ την Αθήνα!! Κατάλαβες υπερόπτη γείτονα;

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

αλλά
το τελευταίο πράγμα που είδε
ξεκουραστείτε στην ειρήνη smile
ειλικρινής …

Thras
Member
Thras

Ναι μην ανησυχείς, η πραγματική σας πρωτεύουσα (Ουλάν Μπατόρ) δεν είναι στους σχεδιασμούς μας.
Για τις πόλεις της Μικράς Ασίας, που είναι υπό κατοχή, δεν μπορώ να πώ το ίδιο…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Αλλη ρατσα. Ευτυχως δηλαδη.
Παντως στην Μογγολία τους τουρκ τους εχουν στο ουστ. Τους εχουν παρει πρεφα φαινεται

Panos71
Member
Panos71

Ρε αγορακι μου, φτανει βρε moustafa μου παιδακι μου… Δεν εχεις ακουσει οτι υπάρχει κίνδυνος να κουφαθεις;…,ισως και τύφλωσης στην περιπτωση σου, μιας και το εχεις καβει λαστιχο!!!

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

@NaturalKiller
Although your nickname does imply a lot I did read your first post…just in case.

But your second post mate…leaves no space to imagination. Apart from your Megali Idea…purely imagination
Maybe you can learn something from our Megali Idea….
Countries have stopped spending money and sacrificing people in expanding their border for a few kilometers, countries are expanding trade and build trust. Especially neighboring countries. Look at France and Germany. Millions of dead at the battlefield, just a 100 years ago.
Look at them now…that speaks by itself…

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

+1

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

έχετε απόλυτο δίκιο …

George K.
Guest
George K.

Make a favour to your self and go visit a psychiatrist… I guess you have a lot of issues to solve!!!

ThanosD
Member
ThanosD

Και στην Ελλάδα κυκλοφορούν κατα καιρους διαφοροι χάρτες,μ ετην Βορειο Ηπειρο,,την Κωσταντινούπολη ,σε ελληνικα χέρια,,,(παλιοτερα και την Κυπρο)…Εχουν πραγματική βαση συζητησης αν ενας εθνικιστής ακόμη και ακράιος πολιτικός διοχετευσει ενα χάρτη ..;

dimitrov
Member
dimitrov

Thank you for the feedback naturalchicken. What you say proves that referring to imperialism there is no difference between the kemalists and the new othoman fascists. Please quit smoking so much hookah ……

Πάρις
Guest
Πάρις

Νομίζω ότι ίσως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αρχίσει να διεκδικεί…!

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

τι να διεκδικήσουμε… και για ποιο λόγο;
Είμαστε μια χώρα που θέλουμε να συντηρήσουμε το status qvo. Ούτε επεκτάσεις χρειαζόμαστε ούτε τίποτα.
Μια χώρα που γερνάει τι να τα κάνει τα εδάφη; Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην πατρίδα μας, να εκμεταλλευτούμε τους φυσικούς μας πόρους και το εργατικό-επιστημονικό δυναμικό μας.
Με λίγα λόγια το μόνο που θέλουμε-χρειαζόμαστε είναι να προστατεύσουμε την κουλτούρα μας και τον τρόπο ζωής μας.

Sim
Member
Sim

+100 ΑΚΡΙΒΩΣ! Ο Τούρκος όταν εσύ θα αρχίσεις να διεκδικείς και να κάνεις αυτό που κάνει αυτός τότε θα … ΣΑΟΥΡΓΙΑΣΕΙ…

Paliouras
Member
Paliouras

Εβλεπα πλανα απο την Πολη τωρα που πηγε ο Τσιπρας
(θελω να εξομολογηθω οτι δεν προκειται ΠΟΤΕ να παω στην Τουρκια, εκτος φυσικα αν αξιωθω να ζησω την “απελευθερωση”) και πραγματικα απορω, πως 600 χρονια τωρα, δεν εχουμε κανει καποια σοβαρη προσπαθεια ανακαταληψης της (εστω και σε συμμαχια με αλλους ορθοδοξους).
Ντρεπομαι οταν το σκεφτομαι.
Φανταστειτε να ειχε καταλαβει χριστιανικη δυναμη την Μεκκα και την Μεδινα.
Οι μουσουλμανοι θα πεφτανε μπροστα στα κανονια αδιαφορωντας για το κοστος της ζωης τους..
Εδω για την Ιερουσαλημ το κανουν που ειναι πολυ λιγοτερο “ιερη” για αυτους.

Maori
Guest
Maori

Πραγματικά ζηλεύω την Νέα Ζηλανδία. Πολύ μπελαλίδικη είναι η περιοχή που ζούμε.

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

+1

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Αν η τουρκιά απορροφήσει όλο το συριακό και ιρακινό κουρδιστάν θα έχει στην ουσία έρθει ένα βήμα κοντύτερα στην διχοτόμηση. 30εκ. κούρδοι ειναι υπερβολικά μεγάλη μειονότητα για να ελεγχθεί. Ειδικά όταν η τουρκιά κάνει τόσα πολλά για να τους αφαιρέσει την εθνική τους συνείδηση. Παρόμοια με την αρμενική περιοχή που περιλαμβάνεται στον χάρτη, οι Αρμένιοι μετά από αυτό που τους έκαναν δε θα το βάλουν ποτέ κάτω. Βάλτε το καλά στην γκλάβα σας ότι αν επιθυμείς να υποτάξεις ξένους λαούς θα πρέπει να μεταλλαχτείς σε πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό κράτος αλλιώς την έβαψες. όσο για τις ελληνικές περιοχές, ισχύουν τα παλιά… Read more »

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Ισως και οχι….
Απλα θυμιζω τη ρηση “εχω οπλο την αγχονη”.
Εχουν δειξει και στο παρελθον πως ειναι ετοιμοτατοι να διαπραξουν αισχη. Και δεν εχουν κανενα προμπλεμ να τα διαπραξουν και κοντρα στην βουληση ή την αηδια της Δυσης. Κοντρα σε μια τετοια εξελιξη, ουσιατικα θα ειναι μονο το Ιρακ, οπως εχει τωρα οικοδομηθεί, διοτι ολοι αυτοι οι Κουρδοι, ως προσφυγες πλεον, θα αλλαξουν τις πολιτειακες/πολιτικες ισορροπίες μεσα στο Ιρακ. Συνεπως (λεει η λογικη) εχει καθε συμφερον να σταματησει μια τετοια προσπαθεια εν τη γενέσει της. Καμμενοι και χαμενοι μοιαζει να ειναι οι Αρμενιοι (between the hammer and the anvil)

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Οι συνθήκες του 1905-1915 ειναι πολύ συγκεκριμένες και πολυ δύσκολο να επαναληφθούν. Προετοιμάστηκαν επί 110χρόνια. Ο διαμελισμός της οθωμανικής αυτοκρατορίας, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_Ottoman_Empire βλέπε: dissolution 1792-1922 μετρώ 58 πολέμους κάθε κλίμακας συνολικά 130 χρόνια,=5 γενιές κακών ειδήσεων στις εφημερίδες που έπεισαν τον κάθε τουρκο ότι επίκειται εξαφάνιση τους. Το νεοοτουρκικό κίνημα 1908 έρχεται ώς απάντηση στην απειλή με σκοπό να μετατρέψει την πολυεθνική αυτοκρατορία σε μονοεθνικό κράτος. εφόσον οι “ξενοι” επαναστατούν, κάθε “ξένος” είναι απειλή για το έθνος των τούρκων και ευκαιρία για κάθε ξένη δύναμη να κάνει κακό στο κράτος. Η οθωμανική αυτοκρατορία συμμετέχει στον Α’ππ και απειλείτε απο βορρά-ρωσία, Νότο… Read more »