ΑΠΟΨΗ: Για την μεταφορά των τουρκικών Leo2A4 και Firtina στην Κύπρο ευθύνεται η Ελλάδα

123
9402

 

Αντιλαμβανόμαστε την έκπληξη των αναγνωστών μας για τον τίτλο του άρθρου μας. Φανταζόμαστε πως ανάλογη έκπληξη θα βιώσουν και οι καλοί μας γείτονες που μας διαβάζουν. Δυστυχώς όμως, για όλους μας, δεν έχει γίνει λάθος στον τίτλο. Η ευθύνη της μεταφοράς των τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2A4 και των αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina στην Κύπρο είναι απόρροια ελληνικής “στρατηγικής”.

Σκάνδαλο με την παρουσία Leo 2A4 στα Κατεχόμενα

Καταρχάς, πριν συνεχίσουμε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Η Τουρκία κατέχει παράνομα εδάφη Κράτους-Μέλους της ΕΕ, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. Έχει δημιουργήσει ένα Ψεύτικο Κράτος, που ουσιαστικά λειτουργεί σαν μια επαρχία της. Εποικίζει το νησί, προσπαθώντας να αλλοιώσει τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά.

Επίσης, ενώ παράνομα χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στην Κύπρο, προσφάτως μετακίνησε και γερμανικά άρματα μάχης. Φυσικά η Γερμανία πετάει “χαρταετό”. Αυτά ας τα βλέπουμε εμείς, προς γνώση και συμμόρφωση μελλοντικών μας αγορών οπλικών συστημάτων.

Τουρκικά Leopard 2 στα Κατεχόμενα – Επιβεβαιώνει τη σκανδαλώδη παρουσία τους η Γερμανίδα ΥΠΑΜ

Τώρα, όπως έχουμε ήδη γράψει, και μετά από έγκυρο ρεπορτάζ της σελίδας ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, έχουν μεταφερθεί στα Κατεχόμενα άρματα μάχης τύπου Leo2A4 καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα με κάνες των 52 διαμετρημάτων. O αριθμός τους πιστεύεται πως δεν περιορίζεται στα 41 άρματα, αλλά μάλλον πρέπει να είναι τουλάχιστον 82 ή και περισσότερα (κοντά στα 100). Επίσης, έχει γίνει γνωστό πως στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και αυτοκινούμενα πυροβόλα Τ155 Firtina, από τα πλέον αξιόπιστα και ικανά αυτοκινούμενα πυροβόλα σήμερα, και τα καλύτερα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η πρώτη επίσημη αναφορά ενίσχυσης του “Αττίλα” με Α/Κ πυροβόλα Firtina

Τώρα, πριν προχήσουμε στην περαιτέρω ανάλυση του συλλογισμού μας, ας δούμε με προσοχή τα “νούμερα”. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα Leo2A4 στην Συρία, και επιβεβαιωμένα έχει μεγάλες απώλειες για την περιορισμένη χρονική διάρκεια των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, το Μέτωπο της Συρίας έχει απορροφήσει τουλάχιστον 150 Leo2A4 (μαζί με τις απώλειες). Υπάρχουν αναφορές πως ίσως και περισσότερα άρματα μάχης να βρίσκονται στην περιοχή, αλλά εισβολή εν έτει 2018 δεν κάνεις με Μ-60Α3. Ας υποθέσουμε όμως πως έχουν μεταφερθεί και τουλάχιστον 2 επιλαρχίες Sabra, ή περίπου 100 άρματα μάχης.

Τώρα, αν στην Κύπρο βρίσκονται 2 επιλαρχίες, ή κάτι λιγότερα από 100 άρματα Leo2A4, μήπως είναι στιγμή να κάνουμε κάποιες πράξεις; δηλαδή, 150 στην Συρία, και 100 στην Κύπρο, μας κάνουν σύνολο 250 άρματα μάχης. Πόσα είχε παραλάβει η Τουρκία; Λίγα περισσότερα από 350 (353 ή 354). Συγγνώμη, αν υποθέσουμε πως και 100 από τα Μ-60 SABRA έχουν μεταφερθεί στην Συρία, τι έχει μείνει στο Μέτωπο του Έβρου και τη Θράκη; Μήπως κάτι λιγότερο από 2 ή 3 επιλαρχίες Leo2A4 και 1-2 επιλαρχίες Μ-60 Sabra;

DP: O Μεντβέντεφ αποκάλεσε το Ψευδοκράτος στη Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος, “Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου”

Σοβαρά τώρα, επαρκούν αυτές οι δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την αφρόκρεμα του Ελληνικού Στρατού, τα 170 Leo2HEL και τα 183 Leo2A4; Ποια είναι η λογική του τουρκικού ΓΕΕΘΑ; Θα μπορέσουν τα προβληματικά Μ-60Α3ΤΤS και ελάχιστα Leo1A3 να διασπάσουν τις γραμμές των ελληνικών Leo1A5; Κι όλα αυτά, με PzH2000, M-109, MLRS κλπ να ρίχνουν στην προέλασή τους, Kornet και TOW 2 να παραμονεύουν σε κάθε θάμνο; Πρέπει να έχουν διαβάσει λάθος τα “Κανόνια της Μπακακλάβα”, δεν εξηγείται αλλιώς.

Η Ελλάδα δεν διεκδικεί εδάφη από κανέναν γείτονά της. Σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συμφωνίες και Συνθήκες, και δεν επιθυμεί αλλαγές, σε αντίθεση με την Τουρκία, που ονειρεύεται κοινά σύνορα με την Ελβετία και το Ισραήλ (με την Ιερουσαλήμ σε αραβικά χέρια). Αν όμως η Τουρκία περνούσε τον Ρουβίκωνα, και ξεκινούσε επιχειρήσεις σε Κύπρο, Έβρο ή Νησιά, τότε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αξιοποιούσαν κάθε τακτικό πλεονέκτημα. Αν λοιπόν οι Τούρκοι ηττούνταν σε πιθανή σύγκρουση στον Έβρο, και κατέρρεε η γραμμή στήριξής τους, τότε sky is the limit.

Ιστορικό άρθρο Π&Δ: ΚΥΠΡΟΣ 1974 ΑΤΤΙΛΑΣ 1

Αυτός είναι ο λόγος που αντίστοιχα, η αφρόκρεμα των τουρκικών τεθωρακισμένων και αυτοκινούμενων πυροβόλων βρίσκονταν στον Έβρο. Όμως οι Τούρκοι, όχι απλά έστειλαν την “αφρόκρεμα” στην Συρία, για δυο μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, αλλά αντίστοιχα, έστειλαν και τα όπλα αυτά στην Κύπρο, απογυμνώνοντας το Μέτωπο του Έβρου.

Η Κύπρος, μετά από πολλά χρόνια είναι πλέον στο προσκήνιο της τουρκικής επεκτατικότητας, καθώς η αποκάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ έχει “τρελάνει” τους γείτονες, που συνειδητοποίησαν πως κατέλαβαν και κατέχουν το “λάθος μισό” του νησιού.

Τουρκικό Shoot and Scoot στο Αφρίν (video)

Τώρα, η παρουσία των προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, και η τυχαία αποκάλυψή τους δεν προκαλεί έκπληξη στους Κυπρίους. Θεωρούμε πως το ΓΕΕΦ γνώριζε εδώ και πολύ καιρό για τις τουρκικές ενισχύσεις, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο νησί ενόψει μιας νέας πιθανής διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία επιθυμεί την προσάρτιση της Βόρειας Κύπρου, αλλά μαζί με κομμάτι από τους υδρογονάνθρακες, αλλιώς η οικονομία του μέρους θα κατερρεύσει πολύ γρήγορα. Οι φτωχοί τουρκοκύπριοι θα κοιτούν το νότιο μέρος να ευημερεί;

Θέλουμε Φυσικό Αέριο; Μόνο με ισχυρό Ναυτικό!

Το θέμα είναι πως και γιατί οι Τούρκοι ένοιωσαν τόσο μεγάλη ασφάλεια, προκειμένου να απογυμνώσουν το Μέτωπο του Έβρου, τόσο ζωτικό σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη; τι είναι αυτό που τους έκανε να νοιώσουν ασφαλείς; πόσο καλά θα κοιμόμασταν όλοι μας αν η ΑΣΔΕΝ ανακοίνωνε πως μειώνει τις δυνάμεις τις στο 1/3 των σημερινών;

Η απάντηση είναι πως την αίσθηση της ασφάλειας την προσφέρουμε εμείς στους Τούρκους. Η πρώτη προσέγγιση είναι πως γνωρίζουν το πόσο αξιόμαχες είναι οι ΕΔ και δεν αισθάνονται φόβο. Το τελευταίο δεν ισχύει, γιατί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως τα στελέχη κάνουν θαύματα, και όταν χρειαστεί, θα κάνουν αυτό που πρέπει. Οι συνεχείς ασκήσεις το αποδεικνύουν. Δεν είναι αυτό, αλλά κάτι άλλο. Ας δούμε τι…

H Ρωσία μειώνει 10% την τιμή Φυσικού Αερίου για την Τουρκία και δίνει και “ρεγάλο” 1 δις δολάρια!

Η Ελλάδα έχει πάψει πια να αποτελεί στρατιωτική απειλή για τους γείτονες, το αποδεικνύουμε σαν χώρα κάθε μέρα. Η υποχωρητικότητα μας είναι που έχει δώσει βήμα στους γείτονες για να κάνουν ότι θέλουν. Παλιά, δεν υπήρχει περίπτωση να μείνει γυμνό το Μέτωπο του Έβρου από τουρκικά τεθωρακισμένα, ακόμη κι όταν από ελληνικής πλευράς υπήρχαν μόνο M48A5. Σήμερα, ακόμη και M1A2 SEPV3 ή Armata να είχαμε, αν ο αντίπαλος γνωρίζει πως δεν αποτελείς απειλή, θα έχει απέναντί σου χωροφύλακες.

Όταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών μιλά για συνδιαχείριση και “μοίρασμα” των υπαρχόντων μας, και μαθαίνουμε πως οι Έλληνες είμαστε “μοναχοφάηδες“, όταν εδώ μιλάμε για την ΑΟΖ του Καστελόριζου και μαθαίνουμε πως τελικά δεν έχει, τότε οι γείτονες, που χωρίς να κουνήσουν το μικρό δάκτυλο του χεριού τους έχουν πάρει ότι θέλουν, τότε δεν σε υπολογίζουν ούτε οι γείτονες ούτε οι υπόλοιποι. Ακόμη και πυρηνικά όπλα να είχαμε, αν είμαστε διατεθιμένοι να δώσουμε ότι ζητούν οι απέναντι χωρίς “πολλά ζόρια”, τότε 170 Leo2HEL και 183 Leo2A4, μαζί με καμιά 500αριά Leo1A5, είναι απλά “κοινωνική πολιτική”, τα έχουμε για να έχουν λόγο μισθοδοσίας τα πληρώματά τους.

Σκοπιανό: Ιστορική στιγμή ή ελλιποβαρής συμφωνία;

Από την στιγμή λοιπόν που οι Τούρκοι “έδεσαν τον γάιδαρό τους” μαζί μας, τότε θα μεταφέρουν δυνάμεις εκεί που “ζορίζονται”. Στην Κύπρο. Και ζορίζονται γιατί οι Κύπριοι δεν θα πέσουν αμαχητί. Και θα πιέζουν, και θα μεταφέρουν ενισχύσεις, μέχρι και οι Κύπριοι, να αποφασίσουν να μοιράσουν τα υπάρχοντά τους με τον νταή της περιοχής. Είναι λοιπόν αντιληπτό γιατί φταίει η Ελλάδα για τα Leo2A4 και τα Firtina στην Κύπρο; 

 

123
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
45 Comment threads
78 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
70 Comment authors
Νίκος ΚατσαμάκαςΣτελιοςSpiritnikosΚώστας Recent comment authors

  Subscribe  
Notify of
Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου
Offline

Πραγματικά δεν σας καταλαβαίνω.
Τι θέλετε να αρχίσουμε να ρίχνουμε με το πυροβολικό στην Ανδριανούπολη, για να φέρουν πίσω τα άρματα;
Σαφώς και δεν θα πρέπει να νιώθουν απειλή. Η Ελλάδα δεν επιβουλεύται εδάφη κανενός.
Αποτελούμε δύναμη αποτροπής και μόνο.
Όποιος θέλει να μας δοκιμάσει εδώ είμαστε.
Σε αυτούς δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αυτοί είναι υπό διάλυση όχι εμείς.

Suluz
Guest
Suluz
Offline

+

sotbak
Guest
sotbak
Offline

αν και το άρθρο είναι καλό γιατί προβαίνει σε σωστή διαπίστωση, θα συμφωνήσω μαζί σας.

Apos
Guest
Apos
Offline

Πολύ σωστός. Και στην τελική με αυτή τη λογική, αισθάνονται απειλή από την Κύπρο; Και τι σημαίνει το “οι Κύπριοι δεν θα πέσουν αμαχητί”; Εμείς προβλέπεται ότι θα πέσουμε δηλαδή;

Γιάννης
Guest
Γιάννης
Offline

Θυμάσαι τα Ίμια; πόσοι έλεγαν τότε “Ε μα τι; σιγά μην κάνουμε πόλεμο για ένα βράχο” Αυτή είναι η ουσία του άρθρου. Ειδικά με την συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία.

Ganesha Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari
Offline

+1

Συμφωνώ απόλυτα. Εντελώς παράλογη η ανάλυση από την πτήση. Με αποδυναμωμένο Έβρο κανένας Τούρκος δεν πρόκειται να κινηθεί στην Κύπρο.

Αθανάσιος - Πάτρα
Guest
Αθανάσιος - Πάτρα
Offline

Θα σε στενοχωρήσω τώρα αλλά και εμείς υπό διάλυση είμαστε, δυστυχώς.

Z10V
Guest
Z10V
Offline

Εγώ διαφωνώ μαζί σας και συμφωνώ με το άρθρο. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η παθητική άμυνα και έτσι συζητάμε. Για παράδειγμα. Αποβιβάζονται οι Τούρκοι στο Καστελόριζο? Στέιλε τις φρεγάτες να το ανακαταλάβουν!!! Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση ο αντίπαλος έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφίας, επιλέγει το πεδίο της μάχης που τον εξυπηρετεί καλύτερα, και έχει επιπλέον το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Με λίγα λόγια ο αντίπαλος έχει αρκετά πλεονεκτήματα όταν εσύ ακολουθείς την στρατηγική της παθητικής άμυνας και απλώς τρέχεις τις δυνάμεις σου εκεί που χτυπάει κάθε φορά. Το καλύτερο είναι φυσικά να μην ασχοληθείς περισσότερο… Read more »

Πάνθηρ
Guest
Πάνθηρ
Offline

+1

Μαριος
Guest
Μαριος
Offline

ποιο ακριβως ει αι το πλεονέκτημα της γεωγραφίας που εχουμε στον Εβρο;

consigliere
Guest
consigliere
Offline

δεν υπαρχει περιπτωση να κανουν κινηση σε κατοικημενο νησι.

Makis
Guest
Makis
Offline

Αυτο καταλαβες απο το αρθρο? Γιατι ολοι οι νενεκοι εχετε τη φραση ¨”ε τι να κανουμε πολεμο?” σαν καραμελα? Εχετε υποψιν οτι αναμεσα στα δυο ακρα υπαρχουν χιλιαδες αλλες κινησεις?

Πάνθηρ
Guest
Πάνθηρ
Offline

Μμ….Πιστεύω πως αυτό που θέλει να πει ο συντάκτης είναι κάπως διαφορετικό….Απο τη στιγμή που ξεπουλήσαμε την Μακεδονία (δεν λέω η κυβέρνηση, γιατί η κατάσταση ήταν μια αλυσίδα για την οποία ευθύνονται πολλές κυβερνήσεις, και όχι μονο η σημερινή) χωρίς να έχουμε Κανένα ουσιαστικό κέρδος ή εστω αντάλλαγμα-βλέπουμε τους γείτονες Σκοπιανούς να μας κοροϊδεύουν στα μούτρα για τη συμφωνία- οι κατα τα άλλα ειρηνόφιλοι και καθόλου προκλητικοί γείτονες μας, πήραν το μύνημα…..συνειδητοποίησαν πως παρά το αξιόμαχο (υποτιθεται οι ΕΔ έχουν διατηρήσει την επιχειρησιακη τους ετοιμότητα) του Ελληνικού στρατού, η Ελληνική κυβέρνηση δεν συνιστά κίνδυνο, αλλα αποτελεί ενα πολύ φρόνιμο και… Read more »

tsir266
Guest
tsir266
Offline

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση! Μόνο όταν ξεκινήσουμε να διεκδικούμε θα μας πάρουν στα σοβαρά και υπάρχουν πράγματα και εδάφη να διεκδικήσουμε. Βόρεια Ήπειρος, Ίμβρος και Τένεδος, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ναι, μόνο με τα όπλα θα φύγουν οι κατοχικές δυνάμεις, μην έχουμε αυταπάτες. Εξάλλου και ο ίδιος ο πρώην ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι αν πάμε σύμφωνα με τις συνθήκες τα γκρίζα σημεία της Τουρκίας είναι πάρα πολλά. Και μην ξεχνάμε την διαρκή άρνηση των Σκοπίων να συμπεριλάβουν στις απογραφές πληθυσμού τους και την επιλογή για την Ελληνική Εθνότητα! Δυστυχώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο! Υπάρχει μόνο το δίκαιο… Read more »

Στελιος
Guest
Στελιος
Offline

Το άρθρο το ξεκαθαρίζει..!! Οτι από την στιγμη που δεν απειλούνται πουθενα από μας, κανουν ότι θέλουν…!!
Ελπίζω να χτυπήσουν τα κανόνια που λες στην Ανδριανουπολη και σε ολη την Ανατολικη Θράκη, εαν οι Τουρκοι προελαύνουν στην Κυπρο..!! Και προφανως δεν το πιστευουν ούτε οι Τουρκοι ότι θα το κανετε, γιαυτό μεταφέρουν δυναμεις στην Κύπρο..!!

Giannis
Guest
Giannis
Offline

Tetarti 06/03 stis 2 peripou mesimeri eida zeugos chinook na peta se meso ypsos me poreia apo voreia tis lemessou dld apo troops perase panw apo tin poli k meta panw ap ti thalassa me poreia dytiki. Den poliedwsa simasia. Simera animera karnabaliou stin pafo pira prefa zeugos chinook na proerxetai profanws apo tin kontini basi andreas papandreou na peta se xamilo ypsos panw ap ti thalassa me poreia dytiki. Prolaba ebgala photos k malista eixan ton ilio ligo pio psila tous. Sto zoom pou ekana meta einai katharo oti eprokeito gia chinook profanws ellinika. Kseroume kati gia askisi?

Houdini
Guest
Houdini
Offline

Σςςς, δεν τα λέμε αυτά εδώ πέρα…

Γιάννης
Guest
Γιάννης
Offline

…Επιτέλους,

…Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, για να καταλαβαινόμαστε και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν σαν κοινωνία πρώτα απ’ όλα.

Suluz
Guest
Suluz
Offline

Έχετε καταλάβει ότι όταν μιλάει για μοναχοφάηδες εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στην υπόθεση της Μιανμάρ με το Μπαγκλαντές για την ΑΟΖ της νήσου Άγιος Στέφανος ;
Είστε τόσο σίγουροι ότι αν το πάμε νομικά ( για την ΑΟΖ του Καστελόριζου)θα πάρουμε μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ από αυτό που θα μπορούσαμε αν έρθουμε σε συνενόηση με τους γείτονες ( κάτι πολύ δύσκολο ομολογουμένως ).

Suluz
Guest
Suluz
Offline

Άγιος Μαρτίνος *

sotbak
Guest
sotbak
Offline

δεν σε πιάνω, ή έχουμε ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας ή όχι. Η ανακήρυξή της είναι άλλο ζήτημα. Χρειάζεται σε αυτό που έχουμε να πάμε στο Διεθνή Δικαστή;

Apos
Guest
Apos
Offline

Ναι, έχουμε ΑΟΖ. Το μέχρι πού φτάνει είναι θέμα όμως. Το να μοιράσουμε την αοζ είναι περίπλοκο και αν ασχοληθείς λίγο θα δεις ότι στο Καστελόριζο, η Ελλάδα θα ηττηθεί σε διεθνές δικαστήριο. Η διεθνής νομολογία δεν είναι με το μέρος μας

Suluz
Guest
Suluz
Offline

Να προσθέσω ότι αν υπήρχε ένα ενιαίο μέτωπο από μεριάς μας ( πράγμα ακόμα πιο δύσκολο από το να τα βρούμε με τους γείτονες) θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα και οι γείτονες να κάνουν βήματα πίσω . Μια ενδεχόμενη έστω και μικρή συμμετοχή στην ΑΟΖ της Μεσογείου για την Τουρκία θα παρουσιαζόταν στο εσωτερικό σαν θρίαμβος κάτι που έχει ανάγκη ο πρόεδρος τους τη δεδομένη στιγμή .
Για εμάς θα ήταν win-win
Να τονίσω και πάλιότι αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι του Καστελόριζου

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Suluz: Ο συλλογισμός σου είναι βάσιμος. Το Καστελλόριζο πιθανώς (δεν είναι σίγουρο) να μη δικαιούται ΑΟΖ και να χάσουμε σε διεθνές δικαστήριο. Και σε απάντηση προς τον Sotbak για να καταλήξει σε δικαστήριο πρέπει: 1) να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και μετά 2α) να ανακηρυχθεί ΑΟΖ από ένα μέρος και να ζητήσει επιδιαιτησία το άλλο μέρος 2β) εναλλακτικά να ζητήσουν επιδιαιτησία αμφότεροι κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας Το πρόβλημα (για την Τουρκία) είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ατού. Τα γνωστά 12 μίλια αιγιαλού (αποτελεί κυρίαρχο έδαφος του κράτους και ουσιαστικά θα καθιστούσε το Αιγαίο ελληνική λίμνη λόγω των πολλών νησιών… Read more »

Theo IV
Guest
Theo IV
Offline

Το Καστελοριζο εχει και αυτό ΑΟΖ. Ας δούμε τα παραδείγματα των Channel Islands που διοικητικά ανήκουν στο ΗΒ αλλά είναι δίπλα στην Γαλλία. Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα. Επίσης η Γαλλία με τόσο μεγάλη ακτογραμμή έχει σχετικά μικρό ΑΟΖ . Η Σύμβαση της θάλασσας είναι ξεκάθαρη και δεν λέει άμα δεν σου αρέσει κάνεις του κεφαλιού σου. Σε περίπτωση προσφυγής σε δικαστήριο μικρές αλλαγές θα προκύψουν σε κάποιους υπολογισμούς αφού η βασική μέθοδος δεν αλλάζει. Οι Τούρκοι απειλούν και ζητούν έτσι ώστε να υπάρξει συμβιβασμός και να πάρουν περισσότερα

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Πολύ ωραίο παράδειγμα Theo IV. Μόνο που κάνεις μεγάλο λάθος.
Πρώτο μεγάλο λάθος: η ΑΟΖ της Γαλλίας περικλείει τα Channel Islands. Δεν περιλαμβάνει μόνο τα 12 ναυτικά μίλια γύρω από τα νησιά. Βασικά μια λεπτή λωρίδα Γαλλικής ΑΟΖ βρίκεται ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και τα Channel islands.
Δεύτερο λάθος: η Γαλλία έχει τη από τις μεγαλύτερες ΑΟΖ στον κόσμο λόγω κυρίως των πολλών Γαλλικών κυρίαρχων περιοχών σε όλο τον κόσμο.
Τα Channel islands είναι 10 φορές μεγαλύτερα από το Καστελλόριζο και με πάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους.
Τα νησιά δεν δικαιούνται αυτομάτως ΑΟΖ. Εξαρτάται από το μέγεθος και τον πληθυσμό (και τον πολιτισμό) τους.

Ccg
Guest
Ccg
Offline

Τότε γιατί η Τουρκία δεν καταφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και δεν υπογράφει το δίκαιο της θάλασσας; Συμφωνώ ότι λόγω της μεγάλης έκτασης ακτογραμμή που διαθέτει θα κερδίσει όντως ένα κομμάτι. Μήπως όμως πιστεύει ότι με την ισχύ θα πάρει πολύ περισσότερο από όσο θα κέρδιζε αλλιώς;

Suluz
Guest
Suluz
Offline

Σίγουρα το πιστεύει και για αυτό εμείς πρέπει επιτέλους να το χειριστούμε έξυπνα .

Apos
Guest
Apos
Offline

@Ccg δεν είναι το μοναδικό θέμα που έχουμε με την Τουρκία. Στο Αιγαίο (στα σημαντικά εκεί) ή ήττα τους θα είναι συντριπτική. Όμως αν έχεις προσέξει τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα έχει σταματήσει να επικαλείται το διεθνές δικαστήριο. Δεν είναι τυχαίο. Όταν ανέβηκε η σημασία της Αν. Μεσογείου, δε μας βόλευε πια

sotbak
Guest
sotbak
Offline

δεν θα πάμε στο ΔΔ και δεν είναι υποχρεωτικό να πάμε, θα ανακηρύξουμε την ΑΟΖ δίνοντας συντεταγμένες και τέλος.

Suluz
Guest
Suluz
Offline

Θα πάνε οι γείτονες οπότε το ίδιο κάνει , το πρόβλημα νομίζω είναι ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα αποφανθεί το δικαστήριο .
Νομίζω μια προσπάθεια συνεννόησης θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και ξανά γράφω ότι είναι δύσκολο με τους απέναντι να συνεννοηθεί ο οποιοσδήποτε.

ΥΓ . Έχω γράψει με την μια απάντηση ότι πρόκειται για το νησί άγιος Μαρτίνος αλλά για κάποιο λόγο δεν εμφανίζεται από κάτω .

Ganesha Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari
Offline

+1

sotbak
Guest
sotbak
Offline

μόνοι δεν μπορούν να πάνε, θέλει συνυποσχετικό

Τάσος
Guest
Τάσος
Offline

η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης αλλά ΚΑΙ της αντιπολίτευσης σε όσα είπε ο πρώην (ή είναι ακόμα νυν……στο παρασκήνιο) ΥΠΕΞ στο φόρουμ των Δελφών είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ΑΜΕΣΑ! Κάποτε είχα μιλήσει για Φινλανδοποίηση της χώρας μας στο παλαιό άρθρο σας ” ο θαλασσόλυκος προκαλεί” και δυστυχώς βλέπω ότι γίνεται πράξη όλο και πιο πολύ…Ποια ΑΟΖ και ποιο Καστελόριζο…..

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat
Offline

To the point.

Νοιώθουν τέτοια ασφάλεια με τους δικούς μας τους χαλβάδες που δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από τη στρατοχωροφυλακή στην ανατολική Θράκη.

Το μόνο θετικό είναι ότι μπορεί να ξυπνήσουν οι Κύπριοι και να πάρουν κανά οπλάκι, τώρα με LEO-2 και Firtina έχουν κι άλλοθι.

Κατά τα άλλα όλα βαίνουν καλώς. Οι τωρινοί κάνουν τις τελευταίες μόντες και οι επόμενοι μοιράζουν υπουργεία. Όλοι ευχαριστημένοι (το όλοι αναφέρεται στους εντός του συστήματος, οι εκτός είναι ασήμαντοι για τους εντός του συστήματος).

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai
Offline

+1

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ
Online

Δηλαδή, στις εκλογές που έρχονται, αν βγει ο ******* και βάλει Υπ.Εξ π.χ κάναν ********, Υπ.Εθ.Α π.χ κάναν ****** και ακολουθεί μια επιθετική πολιτική σαν κόμμα και κυβέρνηση, θα τα μαζέψουν πίσω στον Έβρο, ή έχουν την εντύπωση (ή πληροφόρηση) ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα κυβερνούν εις τους αιώνας των αιώνων???
Δε μπορώ να καταλάβω, αν όντως ετοιμάζονται για το ντου, γίνεται να νομίζουν ότι στον Έβρο θα κάτσουμε να πλέκουμε πουλόβερ??

TED
Guest
TED
Offline

Ισχύει ότι γράφετε.
Και με την πολιτική μας, τους κάνουμε εύκολη τη ζωή στα άλλα μέτωπα τους, επιτρέποντας τους να ασκούν επιρροή στη μέση ανατολή
Εκεί όμως που έχουν περίσσια δυνάμεων (βλέπε στόλο), εκεί μας κάνουν τους τσαμπουκάδες

Τα πράγματα είναι απλά.
Αντί να γίνει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, ας γίνει στη Ξάνθη…..

npo
Guest
npo
Offline

Ε… την πρώτη φορά που το κάνανε (ΑΤΙΛΑΣ 1) εμείς έχοντας κυβέρνηση “εθνικοφρόνων” σφυράγαμε… Τα έχουμε καταλάβει στραβά μερικά πράγματα. Απο μικρά μας πιπιλάνε το μυαλό με ηρωισμούς ηρωισμούς κι ηρωισμούς ενώ στην πραγματικότητα αυτό που μετράει είναι η εκπαίδευση εκπαίδευση εκπαίδευση και προετοιμασία προετοιμασία προετοιμασία.. Αν λοιπόν δεν στηριζόμασταν στον “ηρωϊσμό” μας αλλά στα δύο πραγματάκια που ανέφερα, αν δεν κάναμε καθόλου μα καθόλου εκπτώσεις στην μαχητική ικανότητα της πολεμικής μας μηχανής θα μας έπαιρναν πιο σοβαρά, και πιθανότατα θα αποφεύγαμε και τον πόλεμο που πιθανόν να μας έρθει. Si vis pacem para bellum λέγανε κάποιες ψυχές… Όσον αφορά… Read more »

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης
Online

Οι Τούρκοι δείχνουν τα σημεία που θα ασκήσουν πίεση Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.Οι ασκήσεις τους και οι μεταφορά στρατευμάτων αυτο δείχνει.Νομιζω πριν μια εβδομάδα κατέλαβαν ενα κομμάτι ελληνικού εδάφους στην Κύπρο.Μηπως η Ελλάδα να χαρίσει 100 M60 στην Κύπρο τα οποία θα αναβαθμιστούν απο το Ισραήλ σε επίπεδο παρόμοιο με το sabra;

tagg
Guest
tagg
Offline

Αναμένουμε τα γνωστα σχόλια. Ποιος έβρος είναι απροσπέλαστος και κουραφέξαλα, αν το θελήσουν οι μεμέτηδες σε κανα 2 μερες θα πίνουν καφέ στη θεσσαλονίκη.

Mustafa
Guest
Mustafa
Offline

Ως τουρίστας
Πίνω ελληνικό καφέ
πολυπολιτισμικό
πολύ πλούτο
σέβεται μόνο το σεβασμό

SEAMAN
Guest
SEAMAN
Offline

Να δούμε γραπτώς και την άποψη του Mustafa…

Gunner
Guest
Gunner
Offline

Μάλλον τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η Κύπρος για πάρα πολλά χρόνια αδιαφορεί για την άμυνα της, βασιζόμενη μονάχα στην ΑΟΖ τις εταιρίες πετρελαίου και τους νταβατζήδες που αυτές θα φέρουν. Νομίζει ότι οι νταβατζήδες θα τα βάλουν με την Τουρκία. Εδώ κάνει λάθος. Οι νταβατζήδες θα θυσιάσουν την Κύπρο για την Τουρκία οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας. Τόσο απλό. Οι Κύπριοι το πήραν χαμπάρι πολύ αργά, γι΄αυτό ακούμε ξαφνικά για αγορές διάφορων όπλων και για αιτήματα ενοικίασης αρμάτων μέσω EDA και πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα. Σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια που νοιώθει η Τουρκία στα σύνορα… Read more »

Γιώργος987654
Guest
Γιώργος987654
Offline

Εντάξι για πιο λόγο να έχουν οι τούρκοι leopard στον Έβρο, αφού τα γεοπολιτικά τους συμφέροντα παίζοντε σε Συρία και Κύπρο; Από την άλλη επιτηρούν τον Έβρο με uav, έχουνε πιστεύω τα ελικόπτερά τους κοντά και αν θέλουν να μπούνε, έχουνε 1002 τρόπους να περάσουν και μέσω θαλάσσης. Εκεί παίζετε το παιχνίδι και καλύτερα από καινούρια πλοία και τανκς που είναι και ευκολοί στόχοι και κοστίζουν θα ήταν πιο εύλογο να επενδύσουμε σε θωράκηση των νησιών, υποβρύχια και ανθυποβρύχια, συστήματα αυτοπρωστασίας και αεράμυνας, κατευθυνόμενες βόμβες. Φανερό πάντως είναι ότι οι γείτονες έχουνε ένα μακροχρόνιο πλάνο και στρατηγική. Εμείς εδώ ανά… Read more »

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Με όλο το σεβασμό, δε συμφωνώ με το συμπέρασμα του άρθρου. Τι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα δηλαδή; Να επιτεθεί; Να δημιουργεί επεισόδια στη Θράκη; Να απειλεί; Με τίποτα. Η μεταφορά των αρμάτων στην Κύπρο δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της. Ούτως ή άλλως σε επίθεση της Τουρκίας, η Κύπρος δεν έχει καμία ελπίδα αν δεν εμπλακεί η Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα (με ή χωρίς τα Leo). Απλώς αντί για 5 μέρες θα χρειαστεί καμιά εβδομάδα για να οριοθετήσουν “σύνορα” ανατολικά των αγγλικών βάσεων της Δεκέλειας (οι Άγγλοι δεν νομίζω ότι θα χαλαστούν και άρα δεν θα παρέμβουν). Αυτός… Read more »

Suluz
Guest
Suluz
Offline

+1

Δημητρης
Guest
Δημητρης
Offline

+1

sotbak
Guest
sotbak
Offline

σωστές επισημάνσεις, αλλά ήρθε η ώρα η Κύπρος να πάρει καμιά φρεγάτα και κανένα viper

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Viper ξέχνα το (εμπάργκο ΗΠΑ) και ασήκωτο κόστος για την Κύπρο για νέα αεροσκάφη. Πιστεύω ότι μπορεί να διευθετηθεί μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου να τοποθετηθεί μια μοίρα Mirage (10 έως 20 αεροσκάφη) η οποία θα ανήκει διοικητικά στην ΕΛΔΥΚ. Υπεύθυνη οικονομικά (κάτω από το τραπέζι) για την πλήρη υποστήριξη της θα είναι η Κύπρος. Και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή απόκτηση ΝΜΑ από Ελλάδα αλλά και γεωπολιτικά, να πωληθούν μεταχειρισμένα στην Κύπρο, παρά να αποσυρθούν ή να πωληθούν αλλού. Για αρχή αυτή είναι η δυνατότητα της Κύπρου. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει για το ναυτικό, με τη… Read more »

sotbak
Guest
sotbak
Offline

(εμπάργκο ΗΠΑ) σε λίγο περίμενε

kakaouskia
Guest
kakaouskia
Offline

Καλησπέρα Πόσο λίγο θα είναι αυτό το περίμενε; Και πόσο μπορεί να βασιστεί η Κύπρος στο οτι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν ξανά γνώμη και να επαναφέρουν το εμπάργκο (όταν και αν το σηκώσουν ποτέ); Κατά τη γνώμη μου αν είναι να πάρει όπλα εκ ΗΠΑ η Κύπρος, ας πάρει κάτι που μπορεί να συντηρηθεί εύκολα και με εμπάργκο (στο μέτρο του δυνατού). Όσο αφορά αεροπλάνα και πλοία, το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου είναι το πού να τα βάλει. Δυστυχώς και η Λεμεσός και η Πάφος βρίσκονται κοντά στα Τουρκικά παράλια. Αν ένα ελικόπτερο μπορεί να εξυπηρετηθεί σε οποιοδόποτε χωράφι… Read more »

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Άντε η Πάφος να το δεχτώ. Η Λεμεσός κοντά στα Τουρκικά παράλια; Από που κι ως που; Και το πρόβλημα δεν είναι που να τα βάλει. Εκτός από το εμπάργκο, την πιθανότατη άρνηση των Βρετανών, διπλωματικούς λόγους κλπ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος. Είναι αδύνατο οικονομικά, για τα δεδομένα της Κύπρου, να υποστηρίξει μόνη της έστω και μικρούς αριθμούς μαχητικών αεροσκαφών. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είναι εκτός πραγματικότητας. Μόνο με την υποστήριξη της Ελλάδας (διαμοιρασμός κόστους) είναι εφικτό, π.χ. να έχει η ΕΛΔΥΚ μια μοίρα F16 block 30 στην Κύπρο και να πληρώνει όλα τα λειτουργικά έξοδα η Κύπρος… Read more »

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Αν εννοείς ότι πρόκειται να αρθεί, μακάρι, αλλά αυτό ακούγεται 5 χρόνια τώρα. Και σκοντάφτει όχι στην άρνηση της Τουρκίας, αλλά της Βρετανίας.

Πάνθηρ
Guest
Πάνθηρ
Offline

Παιδιά, συγνώμη που σας γκρεμίζω τα όνειρα αλλά είναι καιρός να μάθετε πως η Κύπρος είναι υπο καθεστώς εμπάρκο σε όλα τα αμερικάνικα οπλικά συστήματα, όπως επίσης και σε όλα τα συστήματα που μπορούν να θεωρηθούν επιθετικά (αεροπλάνα, πυραυλάκατοι, πόσο μάλλον φρεγάτες….)!

sotbak
Guest
sotbak
Offline

(εμπάργκο ΗΠΑ) σε λίγο περίμενε

Δημητρης
Guest
Δημητρης
Offline

Και γιατι να μην το δουμε αναποδα ,δλδ οτι οι Τουρκοι τα μονα αξιομαχα αρματα που εχουν ειναι αυτα τα 300-400 και αναγκαστικα τα μεταφερουν στα μετοπα που εχουν μεγαλητερη αναγκη
Αρα αφηνουν κενα που μπορουμε εμεις να εκμεταλευτουμε σε περιπτωση….

airman
Guest
airman
Offline

Το προβλημα θα προκυψει μετα την δοξολογια της νικης των τεθωρακισμενων μας στην Αγιασοφια οταν θα μας ζητουν φαι 20 εκατομυρια μεμετηδες της ανατολικης θρακης που τους απελευθερωσαμε.

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai
Offline

+1

Ganesha Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari
Offline

+1

sotbak
Guest
sotbak
Offline

+1 from me

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Δυστυχώς, το άρθρο είναι 100% ακριβές. Και οι διαπιστώσεις του. Ίσως είναι μοιραίο να απωλεσθεί εθνικός χώρος με τους “θα το ρισκάρουμε”. Βασικά, το ξέραμε και το ρισκάραμε. Πολύ αργά για δάκρυα … Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη …

Thras
Guest
Thras
Offline

@Γιώργος987654
“Εντάξι για πιο λόγο να έχουν οι τούρκοι leopard στον Έβρο, αφού τα γεοπολιτικά τους συμφέροντα παίζοντε σε Συρία και Κύπρο; Από την άλλη επιτηρούν τον Έβρο με uav, έχουνε πιστεύω τα ελικόπτερά τους κοντά και αν θέλουν να μπούνε, έχουνε 1002 τρόπους να περάσουν και μέσω θαλάσσης”

Εκτός που μας έβγαλες τα μάτια με την ορθογραφία, προσπάθησε να καταλάβεις τι εννοείς εσύ ο ίδιος και μην ακούς κουβέντες σε καφενεία… και να τις πιστεύεις κιόλας!

SPY_GR
Guest
SPY_GR
Offline

Το άρθρο είναι σωστότατο αλλά με μια διαφοροποίηση, σαφώς φταίει η Ελλάδα όχι όμως τώρα αλλά από το 1974 που δεν αντέδρασε στην Τουρκική… “ειρηνευτική επιχείρηση”

Jolly roger
Guest

Παιδια να βγω ψεύτης αλλά κατα την ταπεινή μου γνώμη κάτι ετοιμαζεται στην κυπρο.κατοικω σε ακριτικό νησί και συμβαινουν περιεργα πράγματα εδώ και καιρο.δεν μπορω να αναφέρω κατι για ευνοητους λογους απλα παραθετω την γνώμη μου επί του θέματος και προβλέπω κατι μεγαλο και δυσιωνο για το εθνος μας και την αδελφική μας Κύπρο.ασχετο το ότι παρουν δεν παρουν f35 s400-500 και 1000 οι απέναντι με την απαθεια μας σαν εθνος και το τονίζω σαν έθνος διοτι οπως και να έχει εν μεσω πλην σαφως εμεις εκλεξαμε αυτους που μας εχουν φερει σε αυτήν την κατάσταση από το 74 και… Read more »

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Θα σου απαντήσω με ένα ρητό που αποδίδεται στο Χατζιδάκι:
«Η Ελλάδα προχωράει με τις εξαιρέσεις της».
Πιστεύω ότι, δυστυχώς, αυτή εξακολουθεί να είναι η αλήθεια.
Και επειδή είσαι νέος, φρόντισε να γίνεις εξαίρεση. Μόνο όταν η εξαίρεση γίνει ο κανόνας θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα αργήσουν αλλά θα αλλάξουν.

George K
Guest
George K
Offline

Ας σου εκφέρω την ταπεινή μου άποψη. Καταρχήν…. Είσαι πολύ νέος ακόμα δεν πρέπει να φοβάσαι. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου να την πάρεις στα χέρια σου και να ακολουθήσεις αυτό που θέλεις, αυτό που ζητάει η καρδιά σου. Μην περιμένεις απο κανέναν να σου δώσει το παραμικρό. Βγες έξω, μην φοβάσαι να εκτεθείς… Όσο θα εκτίθεσαι τόσο θα μαθαίνεις… Δεν γνωρίζω το μορφωτικό σου επίπεδο, αλλά μορφώσου. Τη σημερινή εποχή με τέτοια πρόσβαση στην πληροφορία μπορείς να σπουδάσεις σχεδόν τα πάντα. Η μόρφωση δεν σου εξασφαλίζει επαγγελματική επιτυχία, αυτό στο εξασφαλίζει η σκληρή εργασία και οι στόχοι που… Read more »

Roger jolly
Guest

Ισως διατυπωσα λαθος την λεξη φοβάμαι.η πιο καταλληλη λεξη ειναι ανησυχώ γιατι δεν νιώθω να φοβάμαι οτι θα ανταποκριθω οποτε και αν χρειαστεί για την πατριδα μου με ολη μου την ψυχή αλλα όσο περναει απο το χερι μου αντιδραω σε οτι με ενοχλεί και αυτο που με ενοχλεί ειναι η κατασταση που βιωνω απο τοτε που βγηκα στην κοινωνία..θελω να κανω κατι για μενα και μετα για ολους.ψαχνω τροπους να σκευτω πως γινεται να αλλάξει αυτη σαπιλα που κυριαρχει στο πολιτικό συστημα που μας κυβερνάει γιατί απο εκεί ξεκινάνε ολα.Συμφωνω απολυτα μαζι σου πως ο καθενας χρειάζεται μόρφωση και… Read more »

George K
Guest
George K
Offline

Το πράγμα πάει αλυσίδα… Αν ήμασταν σοβαροί και έντιμοι πολίτες δεν θα ανεχόμασταν επ ουδενί να έχουμε τέτοιους πολιτικούς. Μόνοι τους θα είχαν αλλάξει, άλλοι θα είχαν πάει σπίτια τους και θα είχαν έρθει άλλοι πιο σοβαροί. Βλέπεις κάποιον σοβαρό και πετυχημένο επαγγελματία να ασχολείται με την πολιτική? ΚΑΝΕΙΣ, γιατί το σύστημα είναι σάπιο. Απο την άλλη όμως υπάρχουμε εμείς, ο λαός. Ξέρεις για πόση βλακεία μαζεμένη μιλάμε…? Το πελατειακό σύστημα θέλει δυο μέρη για να υπάρξει. Αυτόν που ζητάει, και αυτόν που δίνει. Νόμος της αγοράς. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Και ο λαός είναι ο πελάτης για τους… Read more »

nikos
Guest
nikos
Online

Πολύ σωστά τα λόγια σου αγαπητέ!! Μπράβο

Πάνθηρ
Guest
Πάνθηρ
Offline

Κι εγω ζω στην ακριτική και Ελληνικότατη Κύπρο μας, φίλε, είμαι λίγο μικρότερος σου, και ζω την κατάσταση…..Θλιβερότατη……Ο κόσμος κοιμαται, ελάχιστοι μόνο ξέρουν τι τους γίνεται…..Δεν μπαίνω σε λεπτομέριες, είναι θέματα που χρειάζονται πολλή συζήτηση και δεν λέγονται έτσι….Όμως παρ’ολα αυτα δεν ανησυχώ….Εγω είμαι έτοιμος όσο μπορώ, και για τα υπολοιπα, έχει ο Θεός….Δεν έχουμε και κάτι καλύτερο…

Βασιλης 2
Guest
Βασιλης 2
Offline

Εχω ακριβώς την ίδια εντύπωση οτι κατι ετοιμάζεται εδω και καιρό το οποίο θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας. Τώρα εαν θα ευνοηθεί η χωρα μας ή θα πεσει τέτοια σφαλιάρα που θα τι θυμόμαστε για χρόνια δεν το ξέρω. Η ιστορία εχει αποδείξει πολλάκις οτι οποίος λαός δεν ασχολείται με τη χωρα του και αφήνει τις τύχες του σε άλλους, συνήθως υφίσταται κακοποίηση. Το ελληνικό έθνος εδω και χρόνια δείχνει ξεκάθαρα σημάδια παρακμής σχεδόν σε όλους τους τομείς και δυστυχώς μονο με μεγάλη καταστροφή παίζει να συνέλθει…

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat
Offline

Δέξου αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις και πάλεψε για τα λίγα που μπορείς. Οι μικρές ασήμαντες νίκες είναι που αλλάζουν το πεπρωμένο.

Jolly Roger
Guest
Jolly Roger
Offline

@Jolly roger (με πεζά γράμματα),

Αδερφέ, ή αλλάζεις nickname, ή αλλάζεις τρόπο σκέψης. Άμεσα. Θεωρώ ως απλό λάθος (και όχι δόλια ενέργεια) οτι αντέγραψες το nickname που εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ. Να εξηγούμαστε σε παρακαλώ πολύ για να μην παρεξηγούμαστε.

Κατανοητόν;

Roger jolly
Guest

Γνησιε jolly με συνγχωρεις για το λαθος μου.δολια ενέργεια? το παίρνω ως αστείο για ενα απλό nickname.ισως εχεις δεθεί συναισθηματικά μαζι του και μου ζητήσεις και αποζημίωση(Αχαχαχαχ) το παιρνω στα αστεια γιατι διεκρινα μια επιθετικότητα στο σχόλιο σου.δεν γνωριζα οτι υπηρχε άλλο και προφανώς απο αφελεια το ονομασα έτσι..με συνγχωρεις αλλα τρόπο σκεψης δεν αλλάζω και ειδικα απο οτι καταλαβαίνω εχεις καταλάβει και τι ανρθωπος είμαι.καλο μεσημερι

George K
Guest
George K
Offline

Ο φίλος Jolly Roger μάλλον εννοεί να αλλάξεις τρόπο σκέψης γιατί Jolly Roger και φόβος δεν πάει… τόσο απλά. Γιατί εκτός απο τους θρύλους των πειρατών υπάρχει και το κλασσικό “Remember me with the Jolly Rogers.”
http://www.f-14association.com/tales/the-legend-of-the-skull-bones.html

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Ωραίος!

tagg
Guest
tagg
Offline

Αγαπητε αν καποιος της ηλικιας σου ειναι τοσο αγχωμενος, (χωρις λογο) για τις πολιτικες εξελιξεις το πιο πιθανον ειναι να πεσει θυμα των “φωνων” των ακραιων λαικιστων. Το πολυ σε 3 με 6 μηνες θα εχουμε καινουργια κυβερνηση (ολοι ξερουμε ποια θα ειναι) και τα πραγματα θα αλλαξουν προς το καλυτερο και οικονομικα. Δεν ειμαστε μονοι μας. Υπαρχει η ευρωπαικη αλληλεγγυη σου παραθετω το αποσπασμα απο τον περυσινο απριλιο. Η Γαλλία θα βρίσκεται πάντα και κάθε στιγμή δίπλα σε κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης του οποίου η εθνική κυριαρχία θα απειλείται, τόνισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας ειδική… Read more »

Αίας
Guest
Αίας
Offline

Μικρέ μου φίλε, δεν ξέρω αν μπορώ να δίνω συμβουλές (ή οτι δικαιούμαι). Ξέρω πως η θεμέλιος αρχή είναι η αγωγή. Στην αρχαία Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα η αγωγή περιελάμβανε την Ιλιάδα και Οδύσσεια. Προσωπικά ,έχω εκφράσει την άποψη, πως τα δύο επικά έργα ήταν ότι ο κώδικας μπουσιντο για την Ιαπωνία. Η Ιλιάδα ήταν ο κώδικας συμπεριφοράς του Έλληνα στο εσωτερικό περιβάλλον (συναναστροφή με άλλους Έλληνες σε ιδιαίτερες καταστάσεις). Η οδύσσεια ο κώδικας συμπεριφοράς του Έλληνα στο εξωτερικό ,συναναστροφή με ξένους. Στην σύγχρονη εποχή θα σου πρότεινα μια εξίσου μινιμαλιστική προσέγγιση της θεώρησης του κόσμου και της θέσης μας… Read more »

Chris
Guest
Chris
Online

Αυτό με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια ως κώδικας συμπεριφοράς το έχει γράψει ο Θεόδωρος Ζιάκας. Για όποιον δεν τον ξέρει συνιστώ τα βιβλία του ανεπιφύλακτα.

adpanos
Guest
adpanos
Offline

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβούμε σε ενέργειες ενίσχυσης των συνόρων.
Ο Ελληνισμός έχει αλωθεί εκ των έσω.
Τι να τα κάνω τα άρματα αν δεν υπάρχει κυρίαρχο Ελληνικό στοιχείο στην επικράτεια του κράτους;
Για τα οικονομικά συμφέροντα και μόνο; Αυτά μπορούν να τα έχουν οι ενδιαφερόμενοι και χωρίς Ελλάδα.

sotbak
Guest
sotbak
Offline

με στεναχώρησες τώρα…θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί, υπάρχει εθνική συνείδηση το βλέπουμε ακόμη σε Πομάκους όταν συγκρούονται με τα φερέφωνα της Άγκυρας…

GK
Guest
GK
Offline

Η τοποθετηση του αθρογραφου ειναι πολυ καλη. Θα μου επιτρεψετε να παρατηρησω οτι το σκηνικο στην ανατολικη μεσογειο, ισως ειναι ελαφρα ποιο συνθετο. Επειδη αναφερεστε και στα τεκτενομενα στον Εβρο, σε ενα γενικοτερο πλαισιο θα προσθετα στο υπαρχον σκηνικο και τις δυο αεροποριες, και ιδιαιτερα θα επικεντρωνα την προσοχη μου και στις αυξημενες δυνατοτητες σε συστηματα Η/Π και δυνατοτητες κρουσης της ΤΗΚ με οπλα Stand off εκτος δραστικης εμβελειας των ελληνικων Α/Κ Shorads Tor-M1 και Osa-Akm που ειναι ανεπτυγμενα στην Θρακη και οχι μονο εκει. Επισης θα ηθελα να παρατηρησω οτι στην θρακη δεν υπαρχουν καθολου ανεπτυγμενες Πυροβολαρχιες με Patriot… Read more »

Κώστα Φ.
Guest
Κώστα Φ.
Offline

O λόγος που μετέφεραν τα Α/Κ πυροβόλα Τ-155 FIRTINA στα Κατεχόμενα είναι ο παροπλισμός των M44T και οι μειωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες των M52T που οδεύουν στη λήξη του επιχειρησιακού τους βίου.
Ο λόγος που μετέφεραν τα άρματα μάχης LEOPARD-2A5 στα Κατεχόμενα είναι ότι τα μισά, αν όχι τα περισσότερα, άρματα M48A5T2 είτε δεν εκκινούν είτε έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστήριξης.
Όλα τα άλλα είναι αμπελοφιλοσοφίες.

rrrrrrr
Guest
rrrrrrr
Offline

Νομίζω αρκετοί δεν καταλαβαίνουν τι εννοεί η Πτήση.
Αν οι Τούρκοι τα χρησιμοποιήσουν τελικά τα Leo και τα Firtina στην Κύπρο, πιστεύεται ότι η τωρινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα αντιδράσει με αντίποινα, ή με αδράνεια και ‘Ευχόμαστε για μία ειρηνική λύση και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουνε ψυχραιμία’ κλπ κλπ.

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Επανέρχομαι προς άρση μερικών ανακριβών εντυπώσεων που φαίνεται ότι έχουν, ανυπαίτια βέβαια, εγκολπωθεί κάποιοι σεβαστοί φίλοι αναγνώστες. ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη. Όχι κατεχόμενες περιοχές. Επομένως η πράσινη γραμμή δεν θέτει (με γραμμές βάσεως από τα σημεία που συναντά τη θάλασσα) όρια ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με εκείνη της “ΤΔΒΚ”, διότι πολύ απλά η τελευταία δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος, παρά μόνον από την Τουρκία (εξ όσων γνωρίζω, προς στιγμήν μόνο το Πακιστάν είχε κινηθεί τη δεκαετία του ’80 προς αναγνώριση, χωρίς όμως συνέχεια …). Υπάρχει η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς στιγμήν, την προηγούμενη δεκαετία, και η Βρετανία πήγε να… Read more »

JohnnyB
Guest
JohnnyB
Offline

Ξεχνάμε να υπολογίσουμε στο σενάριο εξωτερικούς παράγοντες όπως Αμερική, Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ που είναι άμεσα εμπλεκόμενα μέλη με σημαντική παρουσία στην περιοχή (Κρήτη και Ανατ.Μεσογειο) και έχουν δήλωσει στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμα κι αν οι Άγγλοι παίξουν το χαρτί της ουδετερότητας πάλι (ουσιαστικά αβαντάροντας την Τουρκία ξανά) αυτό δεν αλλάζει το ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή υπέρ της Τουρκίας. Γνώμη μου πως αν συμβεί αυτό όμως οι Άγγλοι να πάρουν πόδι από το νησί επ’αορίστου θέλουν δε θέλουν. Απλά οι Τούρκοι με το απύθμενο θράσος που τους διακρίνει ως συνήθως νομίζουν ότι στην περιοχή παίζουν μόνοι τους διαπράττοντας… Read more »

θανος
Guest
θανος
Offline

Πολύ σωστό το αρθρο της Πτήσης..Το πνέυμα του άρθρου είναι ότι οι Τούρκοι μέρα με την μέρα σιγουρεύονται για τις προθέσεις μας και διαπιστώνουν την έλλειψη μαχητικότητας και των ωχαδερφισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.Και αυτή η συνθήκη είναι η χειρότερη για την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας.
.Καλύτερα να είχαμε λιγότερα όπλα ,αλλά να είμαστε αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουμε και να το ήξεραν καλά αυτο οι γείτονες παρά έτσι όπως είμαστε τώρα…άνευροι,δουλικοί και με στρατηγική ψυχραιμία..σε βαθμό αφασίας….

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου
Offline

Πριν από χρόνια υπήρξε μια διαμάχη στην γειτονιά με κάποιον που την είχε δει νταής. Όταν τα πράγματα έφτασαν σε πιο προσωπικές αντιπαραθέσεις, μου ήταν πολύ εύκολο και ευχάριστο να τον κάνω τόπι στο ξύλο. Εγγυημένα. Είμαι πολιτισμένος όμως. Ένας πολύ φίλος μου παρών στο περιστατικό και ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας απλά μου είπε να πάω την επόμενη στην εισαγγελεία και να ζητήσω εισαγγελική παραγγελία για όσα είπε και απείλησε. Περιττό να πω πως από τα νεύρα μου δεν μπορούσα να ηρεμήσω όλη νύχτα μέχρι να πάω την επόμενη στα δικαστήρια. Πήρα την εντολή την πήγα στο οικείο ΑΤ είπα… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης
Offline

Η αντεπίθεση είναι κατακριτέα; Σε πιο σύμπαν; Της Disney; Επίσης, θα κάνουν απόβαση οι απέναντι σε νησί μας και οι δικοί μας θα μαδάνε μαργαρίτες στον Έβρο; Αυτά τα ευφυολογήματα που τα διδάχτηκε; Στους προσκόπους;

Spirit
Guest
Spirit
Offline

Δεν αργεί πολύ, να ακούσουμε ατάκα και για την ιμπεριαλιστική αντεπίθεση στην κατεχόμενη Κύπρο… το κακό είναι ότι δεν υπάρχει και εισαγγελία να πάμε για συστάσεις για τα συμφέροντα της πατρίδας.
Τέτοια αβάσταχτη ελαφρότητα ούτε στην Σουηδία δεν συναντάς πια.

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Επιτρέψτε μου – και δεν επιθυμώ να σας ακολουθήσω στους οξείς, εριστικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που επιφυλάσσετε για τους άλλως σκεπτομένους – να επισημάνω το εξής σημείο, στο οποίο το σκεπτικό σας χωλαίνει: Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει ούτε εισαγγελέας, ούτε χωροφύλακας. Είναι ατελές σύστημα δικαίου, υπό την έννοια ότι έχει μεν όλα τα χαρακτηριστικά των κανόνων δικαίου, η εφαρμογή τους όμως δεν είναι εξοπλισμένη με εκτελεστότητα. Ούτε καν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μπορεί να προκαλέσει επέμβαση, είναι όργανο εφαρμογής κανόνων διεθνούς δικαίου και εκτέλεσης αποφάσεων (επί τη βάσει των κανόνων αυτών) σε διεθνές επίπεδο (αφήνω ότι συχνά… Read more »

Λαρισαίος
Guest
Λαρισαίος
Offline

Μπράβο σας! Πολύ εύστοχο σχόλιο!

sotbak
Guest
sotbak
Offline

Σωστά είπες: “Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δυνατή από το θιγόμενο κράτος, απαιτείται συνυποσχετικό από κοινού με εκείνο που διεκδικεί.” Το επεσήμανα πιο πάνω και κάποιοι με ειρωνεύτηκαν…..ας το μάθουν έστω από σένα….Εγώ λέω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν θα πάει στο ΔΔ για την ΑΟΖ._

Αμερικανόφιλος
Guest
Αμερικανόφιλος
Offline

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Πολύ εύστοχο σχόλιο !

npo
Guest
npo
Offline

Η Τουρκία πιθανώς να δεχόταν προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για την ΑΟΖ του Καστελορίζου. Μόνο. Προτιμάνε σαφώς την σαλαμοποίηση μια που θα τους δώσει τα μεγαλύτερα οφέλη. Εμείς πιθανώς να δεχόμασταν αν η προσφυγή αν αφορούσε το συνολικό πακέτο., δλδ αν μαζί με το Καστελόριζο εντασσόταν κι όλο το Αιγαίο.

sotbak
Guest
sotbak
Offline

πέστα!!!!!!!!!!!!!!!

nikos
Guest
nikos
Online

Παρά πολύ σωστά τα σχόλια για μας και φυσικά για τους κύπριους, οι οποίοι Θ πρεπει να ψωνίσουν τίποτα που κάθονται με σταυρωμένα χέρια….Αλλά αρκούνται μαλλον στο 25% περιπου που θα πάρουν γιατι την μερίδα του λέοντος θα την πάρουν οι προστάτες.

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος
Offline

Τίποτα απλά οι Τούρκοι δείχνει να χάνουν διπλωματικα το παιχνίδι και παίζουν το μόνο χαρτί που ξέρουν δηλαδή την στρατιωτική δύναμη. Κινήσεις εντυπωσιασμου όπως αυτή της άσκησης που κάνανε και αναμένουν από εμάς να τσιμπήσουμε όπως κάνει αυτό το άρθρο. Προσέχουμε χωρίς να υπερβάλουμε. Καλό τριήμερο

Stαματης
Guest
Stαματης
Offline

Ακριβως…αλλα για καποιους δυσκολα κατανοητο.

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
Offline

Υπάρχει στα αλήθεια κάποιος απο τους φίλους στο forum που πραγματικά πιστεύει ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη με επίκεντρο την Κύπρο η Νησί του Αιγαίου, η Ελλαδα θα απαντούσε με είσοδο χερσαίων δυνάμεων στην Ανατολική Θράκη? Κατα την ταπεινή μου άποψη αυτη είναι η έλλειψη απειλής στην οποια αναφέρεται ο αρθρογράφος και σίγουρα όχι σε έν ψυχρώ ισοπέδωση της Ανδριανουπολης η κάτι αντίστοιχο. Με αλλα λόγια η Τουρκία έχοντας αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της Ελλάδας έχει την δυνατότητα, την πολυτέλεια αν θέλετε να δεσμεύει στον Έβρο ότι καλύτερο έχει η Ελλαδα (ποσοτικά και ποιοτικά) με υποδεέστερο τεχνολογικά υλικό. Οι πόλεμοι συνήθως δεν… Read more »

Can
Guest
Can
Offline

Even if TAF would left no single Tank in Thrace…..kornet, TOW and Omtas equipped APC‘s and Firtina are still there. Leo 2 A6 Hel is also not immune to this Anti Tank missiles…How many does Greece have 1000 of them?And even if Greece would make it till Istanbul…..With Constant Air Supremacy and Barrel Bombings it took Russians and Syrian months to take Aleppo. Istanbul would be a nightmare for Greece with IED‘s and Anti Tank weapons in Turkish Inventory.
Do you even have Mraps? You wanna ride in with M113?
Good luck….

Rafail
Guest
Rafail
Offline

You should probably read the article a second time my friend, i don’t think you understood the point. Greece has a preventive force to defend it’s teritory, it is not in favour of atacking Turkey…

Can
Guest
Can
Offline

Yes maybe i dint understand it right with Google Translation smile
But anyway i must admit to my failure, that I probably didnt read it profound.
When the point is, that Greece should build up its Army and Offensive Forces to scare off Turkey and bind its Troops on the western Front, than the Article makes sense.
Otherwise i dont see the reason of this Article…
The circumstances of Greece and its Economy is clear….To scare off Turkey, Greece would need an huge costly modernized Army.
What wants the article Greece to do?
What can Greece do?

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai
Offline

Καλημερα, καλο τριήμερο και του χρονου με υγεία. Αρχιζω μοιραζοντας +1 και -1 σε γνωμες και αποψεις. +1 για την τελευταια προταση του αρθρου. Ναι κυριοι φταιμε εμεις και η παρουσα κυβερνηση και οι προηγουμενες κυβερνησεις και οσες ερθουν απο την στιγμη που φοραμε τα μυαλα που φοραμε και είμαστε φρονιμευμενοι και κουρεμενοι χαμηλα. -1 στην αποψη που θελει τον ΕΣ να εκτελει ενα rush για τον Βοσπορο. Εχουν μεγαλα αστικα κεντρα στην ανατολικη Θρακη. Αληθες. Ειναι ο πληθυσμος τους εχθρικός? Yes! Θα μπλεξεις σε οδομαχιες? Yes! Αστο, ξεχασε το. Αν δεν εχεις/εχουμε παρει αποφαση να προκαλεσουμε ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ παραπλευρες απώλειες… Read more »

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης
Online

Ο καλύτερος στόχος ειναι ενα πολεμικό πλοίο ειναι σίγουρα στρατιωτικός στόχος και ειδικα αν ειναι και παρωχημένο οι ευθύνες απο τους συγγενής των ναυτικών θα αναζητηθούν και στο κράτος στο οποίο ανήκει.(νομιζω κατι παρόμοιο εγινε και στον πόλεμο των φωκλαντ).
Αρα παροπλισμός των 3 S και των αρχαίων 209/1100……

ΒΑΣΙΛΗΣΚ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣΚ
Offline

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ,Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ?”ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ”ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΤΑ ΝΗΣΙΑ,ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΤΕ,ΣΤΗΝ ΜΟΓΓΟΛΙΑ?ΠΑΡΑ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟ ΗΓΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΗΣ,ΘΑ ΞΕΚΑΡΔΙΖΟΝΤΕ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ ΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΟΙ,ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΤΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ… Read more »

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου
Offline

Ποτέ μην ενοχλείς έναν αντίπαλο που κάνει λάθος κινήσεις αποδυναμώνοντας ένα θέατρο πιθανών επιχειρήσεων.

@Cobra Kai
Οι γέφυρες του Βοσπόρου είναι συμβολικός στόχος(!) ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες (αστική μάχη δλδ) είναι ζουμερός στόχος ?

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai
Offline

Το ειχε πει ο Κορσικανος. Τον αντιπαλο σας επιτρεπω να τον μισείτε, να τον φθονειτε, να τον θαυμαζετε. Σας απαγορευω να τον υποτιματε και κυριως αν κανει σφαλματα να τον διακοπτετε. Περαν ολων των αλλων ειναι και αγένεια. Σκεψου το εξης, αν ειχαμε τη δυνατοτητα να χτυπησουμε τις γεφυρες και να τις κανουμε τζαρτζαλα, θα τις εφτιαχναν παλι ολοι μαζι? Για πιο λογο να βαλω ενα λιθαρακι στην ενωση τους οταν θελω να τους φταινε και οι καλτσες τους? Αντιθετα, θεωρω πως το ξενοδοχειο μολονοτι φαντεζε στοχος στελνει μυνημα πως θελω να μαρκαρω κοσμο στην καρωτίδα. Ειναι ιδιας φυσεως χτυπημα… Read more »

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου
Offline

Aπόψεις ανταλλάσουμε όλοι smile

Ότι κι αν βληθεί όλοι μαζί θα το επισκευάσουν.Δεν βρίσκω διαφορές μεταξύ των στόχων υπό αυτήν την οπτική.Είτε πρόκειται για γέφυρα είτε για σιδηροδρομική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ που να βάζει φρένο σε ενδεχόμενο χτύπημα στις γέφυρες είναι η χρήση τους απ τον άμαχο πληθυσμό ως οδός διαφυγής που θα προκαλέσει κομφούζιο στις μετακινήσεις και στις δύο πλευρές του στενού.Θα προτιμούσα επίσης ένα άδειο χωριό ή συνοικισμό από ένα που θα ήταν γεμάτο κατοίκους.
Ο συναισθηματισμός στην στοχοποίηση δεν είναι καλός σύμβουλος.

zipo's
Guest
zipo's
Offline

Μη γράφετε τέτοια άρθρα, ξυπνάτε το “αξιόμαχο” μας…

Νείλος
Guest
Νείλος
Offline

Πολύ σωστή παρατήρηση της Πτήσης! Μας έχουν ζυγίσει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και μας έχουν βρει λιπόβαρους, ασόβαρους και λίγους. Άλλωστε μια χώρα που έχει παραχωρήσει με τρια μνημόνια τα ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ στους σωτήρες δανειστές της ποιός την παίρνει στα σοβαρά. Ένω ήρθε και με ένα τέταρτο μνημόνιο αυτό των Πρεσπών να παραχωρήσει εθνικότητα και γλωσσα στο μόρφωμα των Σκοπίων, κλείνοτας το γόνι υποτακτικά στον εθνικισμό των σλάβων και στις απαιτήσεις Γερμανών, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Και όλα αυτά χωρίς να πέσει ντουφεκιά! Πρέπει επίσης να επισημανθεί οτι η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα παθητικά προσυλωμένη στη διατήρηση του status quo… Read more »

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
Offline

Nikolaos + 1
Νείλος + 1

Spirit
Guest
Spirit
Offline

H Ελλάδα ευθύνεται το εποχή που έβρεχε 2Α4 και κρατάγαμε ομπρέλα, αντι πριν υπογράψουμε για τα νέα άρματα, να πιέσουμε για άλλα μεταχειρισμένα άρματα, αποφασίστηκε για επιπλέον 1Α5!!!
Από εκεί και πέρα η συνέχεια γνωστή

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest

Στο Καστελόριζο και στο Φαρμακονήσι είναι 3 εβδομάδες επιφυλακή! Για τα υπόλοιπα έχω γράψει επισταμένως αν μπορεί να γίνει πόλεμος στον Έβρο και αν μπορούν να σταματήσουν έναν πόλεμο οι Αμερικάνοι. Τυχαία είναι γεμάτα με νερό τα βουλγαρικά φράγματα του ποταμού Έβρου και του Άρδα κατά 95%; Τι θα γίνει αν ανατινάξεις τα μεγαλύτερα 5 από αυτά τα φράγματα; Τι θα γίνει αν ανατινάξεις και της 4 γέφυρες του ποταμού Έβρου; Θα πλημμυρίσει η περιοχή πέριξ του ποταμού Έβρου 5-20 χιλιόμετρα και θα γίνει αδιάβατη για εβδομάδες! Τότε να δούμε τι θα πάθει όποιος έχει κάνει το λάθος να επιτεθεί!… Read more »

Panagiotis Karatasios
Guest
Panagiotis Karatasios
Offline

Το μόνο που θα κάνει την Τουρκία να φοβηθεί στην παρούσα κατάσταση είναι μια σημαντική αναβάθμιση του ελληνικού στόλου γιατί η αοζ είναι αυτό που πρώτιστα ενδιαφέρεται. Και δυστυχώς είναι αυτό που δεν κάνουμε.

consigliere
Guest
consigliere
Offline

τι κουραζεστε σε αναλυσεις; οτι πουν οι αγγλοσαξονες θα γινει.

sotbak
Guest
sotbak
Offline

χαχαχαχ!!! αφοπλιστικά ειλικρινής!!!

Koursaros312
Guest
Koursaros312
Offline

Ωραία άποψη και εν μέρει λογική, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αποβάλουμε τα ενοχικά σύνδρομα που μας διακατέχουν από 74; Μήπως καιρός και οι Κύπριοι να μεγαλώσουν και να απογαλακτιστούν από την μαμά Ελλάς, όχι δεν εννοώ σε καμιά περίπτωση να τους διώξουμε από κοντά μας, αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών, μιας και από το 74 δεν προχώρησαν σε καμιά σοβαρή αγορά, ούτε φρόντισαν το ναυτικό και την αεροπορία τους πριν ή έστω τώρα που γράφω το σχόλιο, αλλά προχώρησαν στην ανακήρυξη ΑΟΖ κλπ κλπ… και αν γίνει το παραμικρό θα φταίει η κακιά μητριά πάλι και οι καλαμαράδες.

Κώστας
Guest
Κώστας
Offline

Το να προστατεύεις τον Ελληνισμό εσύ το ονομάζεις ενοχικά σύνδρομα;
Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει την Κύπρο για τον εαυτό της και μόνο.

nikos
Guest
nikos
Online

Σωστός αδερφέ

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας
Offline

Ο αρθρογράφος τα έχει καταλάβει όλα λάθος. Το πρόβλημα με τα Leo2 A4 και τα Firtina στην Κύπρο είναι πως δείχνει ότι η Τουρκία σκέφτεται σοβαρά επιθετική ενέργεια στην Κύπρο. Ο λόγος που ενδεχομένως αφήνουν ακάλυπτη τη Θράκη είναι πως δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη απειλή: το αριθμητικό πλεονέκτημα της Τουρκίας στον Έβρο είναι σαφέστατο (η 1η Στρατιά είναι μεγαλύτερη από ολόκληρο τον Ελληνικό Στρατό) σε όλους τους τομείς και εφόσον ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα τσούρμο ανεκπαίδευτων, τα Leo2A6 δε θα κάνουν καμία διαφορά. Ο αρθρογράφος δεν καταλαβαίνει καθόλου το συσχετισμό ισχύος στον Έβρο. Δεν υπηρέτησε εκεί, αλλιώς δε… Read more »