Οι φίλοι του περιοδικού γνωρίζουν πως τίποτε δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι του @AegeanHawk. Στην περίπτωση αυτή, η κάμερά του συνέλαβε την τουρκική πυραυλάκατο TCG Imbat P 335 κλάσης Kılıç II, ενώ περνούσε πλησίον της ακτής της Χίου, ακριβώς «πάνω» στα όρια των θαλασσίων συνόρων των δυο χωρών.

Η ΤΠΚ, ενώ είχε εκτός λειτουργίας το ραντάρ 3D Thales MW08, είχε σε λειτουργία το Thales Sting EO Mk2. Το τελευταίο είναι η φυσική εξέλιξη του ραντάρ ελέγχου πυρός STIR, Και στην περίπτωση του Sting συνοδεύεται και από ηλεκτροοπτικό αισθητήρα με μεγάλη ακτίνα εντοπισμού, και υψηλή διακριτική ικανότητα. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος παρατηρώντας το βίντεο, το Sting είναι στραμμένο προς την ελληνική ακτή. Η χρήση του πιθανότατα σημαίνει πως το τουρκικό σκάφος έκανε οπτική κατόπτευση της ακτής. Δεν είναι φυσικά να γνωρίζουμε αν αυτό ήταν τυχαίο, ή το σκάφος έκανε πράγματι αναγνώριση της ακτής με χρήση του πανίσχυρου ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα του Sting.

Συνήθως τα τουρκικά σκάφη περνούν «πίσω» από τα δυο νησάκια που διακρίνονται (και ανήκουν στην Τουρκία) κι όχι τόσο κοντά στην ελληνική ακτή.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αποτελει παγια πρακτικη των «απεναντι» η ενεργεια αυτη,αναγνωριση ακτης σε κατασταση transit ,δεν ειναι κατι νεο.Το ιδιο κανουμε και εμεις με Η/Ο αισθητηρες η πιο παραδοσιακα με ψηφιακες φωτογραφικες μηχανες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here