26.4 C
Athens
Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

- Advertisement -

 

Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα…  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα στο Oruç Reis. Πολλοί δεν πίστεψαν πως η φωτογραφία είναι αυθεντική, κάτι που φυσικά το είχαμε ελέγξει πριν την ανεβάσουμε. Το κακό είναι πως πολλοί εδώ στην Ελλάδα, που τους χάλαγε τη “σούπα” των “μπροδοτών”, έπαιξαν το παιχνίδι του Ερντογάν. Λοιπόν, ξέρετε κάτι; όχι μόνο η φωτογραφία ήταν αληθινή, αλλά οι φρεγάτες του ΠΝ ενίοτε βρίσκονται πολύ κοντύτερα στο Oruç Reis από όσο έδειχνε η φωτογραφία.

Ξέρουμε, όπως όλοι, πως το ΠΝ επιχειρεί με πλοία 40 ετών. Αν το θέλετε, είναι ντροπή για την Ελλάδα να διαθέτει στο ΠΝ και στα στελέχη του τόσο απαρχαιωμένα πλοία. Αλλά αν δούμε τι γίνεται από την “άλλη πλευρά”, τότε θα καταλάβουμε πως κι από εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Ξέρουμε εδώ και χρόνια πως το τουρκικό ναυτικό υπέστει τις χειρότερες διώξεις σε σχέση με την πολεμική τους αεροπορία ή τον στρατό μετά το πραξικόπημα. Κυριολεκτικά, αποδεκατίστηκε (αν και λάθος όρος, δεν χάθηκαν μόνο ένας στους 10 αξιωματικοί, αλλά περισσότεροι).

Πόσο θα επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος ο κορωνοϊός; Τι θα απογίνει με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, τα MH-60R, τις [email protected];

Το τουρκικό ναυτικό έδωσε μάχη κατά των υποστηρικτών του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα είναι ένα χρόνο μετά να χρειαστεί μια βδομάδα για να καταφέρουν όλα τα πλοία του να κάνουν βολές… πυροβόλων! Σε ότι αφορά το υλικό, μάλλον η συντήρηση έχει πάει περίπατο. Στη Λιβύη κυκλοφορούν άφθονες φωτογραφίες από τουρκικούς “άσκαστους” SM-1MR που μάλλον έπεσαν στο γάμο συμπαθούς ήρωα του θεάτρου Σκιών. Κρατήσαμε το γεγονός στα “υπόψιν”, και παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις.

Η “πρώτη” κρίση του Ιουλίου, βρήκε το τουρκικό ναυτικό να μην μπορεί καν να παρατάξει πλοία ικανά για τις αποστολές που του είχαν ανατεθεί. Τα υποβρύχιά του έκαναν παιδαριώδη λάθη, ενώ σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο το ΠΝ έδειξε την ανωτερότητά του σε όλα τα επίπεδα. Η δεύτερη (Αυγούστου) και η διακρής τρίτη κρίση (που ξεκίνησε Σεπτέμβρη και συνεχίζεται), βρήκε το τουρκικό ναυτικό με μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αλλά άγνωστη πολεμική ικανότητα. Το να βγάλεις ένα πολεμικό στη θάλασσα δεν είναι ίσως τόσο δύσκολο, να το βάλεις να πολεμήσει είναι δύσκολο.

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

Η ανικανότητα των τούρκων να σταματήσουν το ΠΝ δεν είναι τυχαία, άλλωστε, δεν υπάρχει κάποια ιστορική νίκη, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων των Τούρκων απέναντι στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Αν εξαιρέσουμε κάποιες “πεφωτισμένες” ή αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες, κανείς δεν έχει τολμήσει να πει ότι το ΠΝ απέτυχε στην αποστολή του. Όταν μάλιστα το Oruç Reis πέρασε το νοητό όριο των 12 μιλίων, τότε το ΠΝ άφησε στην άκρη τις “ντροπές” και άρχισε το “στενό πρέσσινγκ”. Όχι ότι δεν το είχε κάνει και νωρίτερα…

Κάτι όμως που παρακολουθούμε με προσοχή, είναι η κατάσταση των τουρκικών πλοίων. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι βαμμένα ή όχι, αλλά αν είναι οπλισμένα ή εξοπλισμένα. Ένας εξαιρετικός spotter είναι ο αεικίνητο AegeanHawk, που βλέπει τα “πάντα”. Έτσι, έχουμε αρκετές εικόνες από τα τουρκικά πλοία που περνούν κοντά από ελληνικά νησιά. Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει…

Στις 9 Σεπτεμβρίου, εν μέσω εξελισσόμενης έντασης, το νεότερο LST του τουρκικού ναυτικοπύ, το L402 Bayraktar πέρασε από τη Χίο χωρίς το βασικό ραντάρ του! Ναι, απουσίαζε το Thales SMART-S Mk2 που εξοπλίζει το σκάφος, και αποτελεί το κύριο ραντάρ για πολλές κύριες μονάδες του τουρκικού ναυτικού. Πράγμα όχι απλά περίεργο, αλλά εξωφρενικό, καθώς χωρίς αυτό η δυνατότητα άμυνας του πλοίου είναι ανύπαρκτη. Και επίσης, να πούμε πως το συγκεκριμένο ραντάρ κατασκευάζεται στην Τουρκία. Δηλαδή, το κατασκευάζουν χωρίς να έχουν πχ ανταλλακτικά;

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το “καμάρι” της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανίας, η F511 TCG Heybeliada, εμφανίστηκε με 4 (;) πυραύλους Harpoon αντί για 8. Αν εν καιρώ επιχειρήσεων, φορτώνουν τα καλύτερα και πλέον σύγχρονά τους πλοία με 4 πυραύλους αντί για 8, πότε σκοπεύουν να τα οπλίσουν πλήρως; αν πχ έρθει κάποιος εξωγήινος στόλος να τους απειλήσει;

Είναι πολύ περίεργο, καθώς δεν διακρίνεται κάτι από την άλλη πλευρά. Είναι γνωστό πως οι Τούρκοι αντί να προχωρήσουμε σε νέες εκδόσεις του Harpoon ή άλλου πυραύλου (όπως το ΠΝ έκανε με τον MM40 Blk2 Exocet), προχώρησαν και μπράβο τους, στην ανάπτυξη του ATMACA. Οι πύραυλοι αυτοί όμως είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης κι όχι μαζικής παραγωγής. Προφανώς και θα παραχθούν, αλλά όχι ακόμη. Με τι οπλίζουν τα πλοία τους οι Τούρκοι, τη στιγμή που προφανώς και δεν επαναπιστοποιούν τα παλιά τους όπλα;

Ας μην μιλήσουμε για την Yavuz, που κι αυτή, ξεκάθαρα, έχει οπλισμό 4 Harpoon αντί για 8, ενώ πυραυλάκατοι των τούρκων έχουν μόλις 2 βλήματα.

Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά ισχύει, αλλά είμαστε σίγουροι πως το γνωρίζει το ΠΝ. Αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι πως το ΠΝ, ακόμη κι αν στερηθεί οτιδήποτε άλλο, έχει πλήρως πιστοποιημένα τα όπλα του, και είναι πάντα ετοιμοπόλεμα. Αν χρειαστεί, ακόμη και οι παλιοί RIM-7P θα κάνουν ζημιά, και δεν θα πέσουν σαν βαρίδια στη θάλασσα, όπως φυτεύονται οι SM-1MR στη Λιβύη.

Σαφές μήνυμα από το ΠΝ:”Αν χρειαστεί, σας έχουμε και με τορπίλες SST-4″

Όταν εμείς γράφουμε πως ανά πάσα στιγμή το ΠΝ μπορεί να φτάσει τα ΕΧΥ στα 12 ή στα 120 μίλια, το εννοούμε. Απλά θα αυξήσει το ποσοστό τουρκικού σιδήρου στους βυθούς. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν είναι τελείως οικολογικό να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι αυτό που θέλει η Τουρκία για να ξεκινήσει διάλογο με δικούς της όρους. Αυτή τη στιγμή, οι βόλτες του Ορούκ(χάι) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, ενώ δεν έχουμε και δικαίωμα να τo βυθίσουμε. Το ότι τα “σεσμικά” κύματα αγγίζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι τόσο παραβίαση όσο η ιχνηλάτηση του εδάφους ελληνικού νησιού από AN/APG-68v9 τουρκικού F-16. Ας μην μας πιάνει η απαισιοδοξία ή η αυτολύπηση. Τα πάμε μια χαρά, και σκοπός είναι:

  1. Να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές
  2. Να γίνει σωστά η μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ χωρίς παρατράγουδα.

Μετά, πολλά θα αλλάξουν, εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε! Δεν νομίζουμε πως έχουμε πέσει κάπου έξω από το 2016 που ξεκινήσαμε την άμεση ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

175 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
175 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Το καλοκαίρι έγινε χαμός στα 200ΝΜ και τωρα δεν γινετε τίποτα που έφτασαν στα 6-7, ειναι χαλαροί όλοι .Υπάρχει παραχωρήσει δικαωματων …

Ευτυχως που υπάρχει η ptisidiastima!

SABRE

από πότε η κατσίκα του γείτονα είναι λόγος για πανηγυρισμούς;; ποιά είναι η ελάχιστη απόσταση από το Καστελόριζο στην οποία έχει φθάσει η εχθρική ομάδα πλοίων και πόσες φορές;; ποιές ακρυβώς είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές ενέργειες και ποιά στρατηγική υπάρχει σε περίπτωση που αυτές παραβιαστούν;;

Vk77

Πτήση σε ευχαριστούμε για την υψηλού επιπέδου δουλειά σου και για τα αισιόδοξα μηνύματα που περνάς.
Δεν είναι πάντως αντιφατικό να λες ότι το ΠΝ μπορεί ανα πάσα στιγμή να αυξήσει τα ΕΧΥ στα 12 η και στα 120νμ και από την άλλη να ειρωνεύεσαι αυτούς που μιλάνε για μπροδοτες?

Nestoras

Είναι προφανές ότι χωρίς να παίξουμε τα ρέστα μας τους προκαλούμε πλέον να δείξουν αν μπλοφάρουν. Και από ότι φαίνεται σε μεγάλο βαθμό μπλοφάρουν.
Για την ετοιμότητα του Τουρκικού Ναυτικού δεν μπορώ να σχηματίσω γνώμη έτσι εύκολα. Διάβασα όμως με ενδιαφέρον τα στοιχεία που παραθέσατε!

Χαρης

εγώ το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι σε τέτοιους καιρούς υβριδικού πολέμου και σχεδόν πολεμικών επιχειρήσεων στη μεσόγειο (χωρίς να έχει γίνει κάποιο μπαμ με όπλα)
υποτίθεται οτι το τουρκικό ναυτικό έχει στείλει τους καλύτερους ναυτικούς….
βλέπε τη φρεγάτα τους που άνοιξε σα κονσέρβα απο την φρεγάτα μας Λήμνος
αυτό αρκεί πιστεύω…

ultorius

Να δεις που αρχισαν να μας αντιγραφουν. Σου λενε, πιο μαγκες ειναι οι ελληνες που εχουν ΤΠΚ χωρις excocet?
Πραγματικα πολυ θετικα νεα.
Αυτος ο Aegean hawk παιρνει παντα τις καλυτερες φωτογραφιες, τον φανταζομαι με παραλαγες σε φουσκωτο να ακολουθει με κυαλια και τηλεφακο τον τουρκικο στολο

Tjololo

Και στην Τουρκική αεροπορία ισχύουν τα ίδια χάλια…..και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Όταν αποστρατεύεις-φυλακίζεις 100αδες εξειδικευμένα στελέχη που χρειάζονται χρονια και χρήμα για να εκπαιδευτούν, είναι φυσιολογικό οι αντικαταστάτες τους να είναι χαμηλού επιπέδου.

Το τελευταίο δίμηνο τους πηγαίνουμε εμπλοκή στο πεδίο…..οι Γάλλοι μας δίνουν φτηνά Rafale…οι Αμερικάνοι τους πέταξαν έξω από το F-35….επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12νμ (και γίνονται πλέον συζητήσεις ανοιχτά για πρώτη φορά για επέκταση και στο Αιγαίο)….το Ισραήλ μας δίνει εικόνα από τους δορυφόρους του και διάφορα καλούδια (spike-nlos – rampage)….κλπ κλπ κλπ….

Ο Ερντογάν είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μας τύχει….ο θεός να τον έχει καλά…..

gdmast

Ίσως είναι και έτσι. Αλλά δεν έχει καμία σημασία. Αφού δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ότι έχεις, είναι σαν να μην το έχεις. Αυτοί έχουν μπει μέσα από τα 12 μίλα και κάνουν ασκήσεις και έξω από τη Σκύρο. Και γκριζάρουν αποτελεσματικά περιοχές, ακριβώς όπως έχει γίνει με τα Ίμια που δεν τολμάει να πατήσει Έλληνας και όπως ψαρεύουν οι ψαράδες τους σε ελληνικά νερά. Δεν τους νοιάζει το τι θα κάνει το πλοίο αυτό, παρά μόνο το ότι είναι εκεί.
Αλήθεια, εμείς γιατί δεν πάμε να κάνουμε ασκήσεις στα παράλια στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου? οεο?

Last edited 9 months ago by gdmast
VAGGELAS

Καλησπέρα.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, αριθμός Τουρκικών πυραυλακατων έφερε τους μισους σωλήνες Harpoon. Άγνωστες οι βουλές των Σουλτανων!!!
Ειναι προφανές ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πολεμική αναμέτρηση. Οι λόγοι αρκετοί και αυτονόητοι, με λίγα λόγια, έχει απολύτως αντιληφθεί ότι δεν ‘την παίρνει’ να ρισκάρει αεροναυτική σύγκρουση με το ΠΝ και ΠΑ, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αυτό το οποίο κάνει (και το κάνει αρκετά καλά), έχοντας προηγουμένως ζυγίσει και ψυχολογησει τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και τις Ελληνικές Κυβερνήσεις (διαχρονικά), είναι να αμφισβητεί έμπρακτα το δικαίωμα επέκτασης των ΧΥ στα 12 μίλια, να γκριζάρει περιοχές, να διεκδικεί ότι μπορεί να διεκδικήσει. Ξέρει πολύ καλά ότι δικαίωμα που δεν ασκείται, εξασθενει στην πράξη, ξέρει επίσης να έχει υπομονή, αφού τα πληθυσμιακά δεδομένα (και κατά πάσα πιθανότητα και τα οικονομικά), θα γειρουν συντριπτικά υπέρ της.
Ξέρει επίσης ότι όταν περάσει η πανδημία και αρχίσει να ανακάμπτει η βιομηχανία των αερομεταφορων και η Turkish Airlines θα πρέπει να επιλέξει πάλι μεταξύ Airbus και Boeing, θα δεχθεί πάλι τηλεφωνήματα από Προέδρους ΗΠΑ, Καγκελάριους και Γάλλους Προέδρους, γιατί οι παραγγελίες αποτιμωνται σε δεκάδες δις δολάρια.
Για να το θέσω διαφορετικά, σε ότι αφορά την Ελληνο Τουρκική γεωπολιτική διαμάχη, πολύ περισσότερο με λυπεί η μετεγκατασταση της ΠΙΤΣΟΣ Bosch στην Τουρκία, παρά με χαροποιεί η έλλειψη του ραντάρ στο LST BAYRACTAR.
Εάν η Χώρα μας τώρα που βρίσκουμε οπότε θέλουμε τα υποβρύχια τους, ενώ τα δικά μας είναι άφαντα και γενικά τρώνε ξύλο σε θάλασσα και αέρα δεν πραγματοποιήσει την πολυπόθητη επέκταση των ΧΥ, φοβάμαι ότι δεν θα γίνει ποτέ!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

x-m

Λαμβανομένων υπόψη όσων λέτε δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από την παρούσα για επέκταση Χ.Υ. και εναέριου χώρου……

Όταν όμως με διαλυμένο (;) ναυτικό και διαλυμένη(;) αεροπορία ο αντίπαλος μας προωθεί συνεχώς τις θέσεις του τι λέει αυτό για εμάς;

desperadonik

Με τις δραστηριότητες τους αλλά και με την πολιτική απόφαση η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τις ΕΔ της για τον σκοπό για τον οποίο τις έχει, οι Τούρκοι ξεβρακωθηκαν. Έβρος, θάλασσα και ουρανός στο Αιγαίο έγιναν μάρτυρες της συντριπτική επικράτησης της Ελλάδας. Απόδειξη ότι ουτε πόλεμος έγινε ακόμα, ούτε πήγαμε σε διαπραγματεύσεις για εθνικά κεκτημένα ή δικαιώματα. Το γεγονός ότι δεν έπεσε ακόμα ούτε σφαίρα, είναι επίτευγμα των Ελλήνων. Η συνεχής εκπαίδευση, ο επαγγελματισμος αλλά και η αίσθηση του καθήκοντος ξεπέρασαν όλες τις μνημονιακες τρικλοποδιές αλλά και τις κακές νοοτροπίες, γεννήματα της κοματοκρατικής ευμάρειας των τελευταίων 40 χρόνων. Ο χρόνος κυλάει υπέρ μας. Αυτό πιστεύω είναι κατανοητό πλέον απ’ολους. Επιτέλους έστω και δειλά δειλά, συνειδητοποιησαμε σαν ηγεσία αλλά και σαν κοινωνία ότι οι Τούρκοι δεν είναι ο ανίκητος μπαμπούλας στον οποίο πρέπει να υποχωρούμε με Σημιτικη ταχυτητα για να μην μας κάνει ντα. Οι διεθνείς συνθήκες μας ευνοούν. Παράλληλα ο επαρμένος γιαλαντζι σουλτάνος κάνει ότι μπορεί για να μας χαρίσει μια νίκη, ελπίζω χωρίς χρήση των όπλων, που θα μας εξασφαλίσει ειρήνη και ευημερία για δεκαετίες. Όπως και να ‘χει, το κάστρο του δείχνει να πέφτει από μέσα, ακόμα και χωρίς την ένοπλη βοήθεια μας. Όλα είναι στα χέρια των πολιτικών ηγετών της χώρας μας, οι οποίοι γνωρίζουν τα δεδομένα και το διαχειρισιμο μέγεθος της τουρκικής ισχύος απέναντι μας. Για να δούμε πως θα το χειριστουν γιατί ακόμα και μετά τον καθορισμό ΑΟΖ και εθνικής θάλασσας, οι Τούρκοι θα είναι ακόμα εδώ. Άλλωστε, we all live in a yellow submarine…

Nikolaos

Χμμ … Πάντως προεξοφλείτε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ … Εύχομαι να είναι έτσι, αλλά δεν παίρνω και όρκο …
Έχω μάθει να είμαι καχύποπτος με τις δημοσκοπήσεις, όχι λόγω δόλου (ουδείς διακυβεύει την επαγγελματική του υπόληψη) αλλά λόγω μεθοδολογίας. Θα θυμόμαστε ασφαλώς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όταν η ΝΔ ακολουθούσε δήθεν με 2 μονάδες και έχασε τελικώς με 9.
Το ευαίσθητο σημείο της μεθοδολογίας ήταν, βέβαια, η κλήση αποκλειστικά σε σταθερό τηλέφωνο, το οποίο για τμήμα του πληθυσμού είναι πολυτέλεια ή περιττό, και σίγουρα δεν συνηθίζεται από π.χ. φοιτητές ή επισφαλείς νέους εργαζομένους (και μη), στους οποίους η τότε απήχηση της ΝΔ ήταν, για να το πούμε εύσχημα, μονοψήφια. Επίσης ο τερματισμός της κλήσης από τον δημοσκόπο αν στο ερώτημα “σπίτι ή δουλειά κάλεσα;” η απάντηση είναι “δουλειά”, αν και κατ’ αρχήν ορθή (κίνδυνος επηρεασμού της απάντησης από την παρουσία εργοδότη, που όμως δεν ισχύει για αυταπασχολουμένους, που στην Ελλάδα είναι σχεδόν όσοι και οι μισθωτοί …), αποκλείει τεράστιο δείγμα, που πρακτικά ευρίσκεται στο σπίτι μόνο για τη νυχτερινή κατάκλιση.
Και αυτό για να μη μιλήσουμε για κοινωνιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, π.χ. την τάση των ψηφοφόρων παρατάξεων που στηλιτεύονται και στιγματίζονται από τα ΜΜΕ να αποκρύπτουν λόγω συστολής την πραγματική πρόθεση ψήφου τους (π.χ. ΧΑ παρ’ ημίν).
Όταν ο Νίξον κέρδισε (αναμενόμενα, παρέλαβε 600.000 στρατό στο Βιετνάμ και το έκανε 15.000 και ομαλοποίησε τις σχέσεις με Κίνα και ΕΣΣΔ …) το 1972 στις 49 από τις 50 πολιτείες τον ακραιφνή αριστερό George McGovern (με ατζέντα την αμνηστία για τους φυγόστρατους του Βιετνάμ, τη δραματική περικοπή των αμυντικών δαπανών και τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, σίγουρα ούτε και ο ίδιος πίστευε ότι έχει την παραμικρή ελπίδα …), μια δημοσιογράφος έγραψε το παροιμιώδες μέχρι σήμερα “Μα, ποιοί τον ψηφίζουν επιτέλους; Γνωρίζω προσωπικά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, και από αυτούς ουτε ένας τον έχει ψηφίσει!” …. Προσοχή λοιπόν, διότι όσο τερατωδώς ανεπαρκής και διεφθαρμένος και αν είναι ο σημερινός ένοικος του “σπιτιού”, η κάλπη είναι γκαστρωμένη …

Last edited 9 months ago by Nikolaos
Koursaros312
  1. Να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές
  2. Να γίνει σωστά η μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ χωρίς παρατράγουδα.

Έτσι!

PANAGIS

Δεν έχει να κάνει με την κατάσταση του Τουρκικού Ναυτικού , απλά οι Αξιωματικοί του Ναυτικού έχουν “κ@κ@λ@” και τους “ακουμπάνε”……

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση ptisidiastima ΠΤΗΣΗ,

Το άρθρο για την κατάσταση του Τουρκικού Ναυτικού ήταν πολύ καλά ενημερωτικό. Με λιγότερη ειρωνεία προς το κοινό σάς θα ήταν καλύτερο.

Εγώ πάντως θα επικεντρωθώ στην παρακάτω παράγραφο γιατί σε πολλά προηγούμενα σχόλια μου για το αν οι Τούρκοι κάνουν έρευνές η όχι σε ελληνική Υφαλοκρηπίδα εσείς ως Πτήση απαντήσατε και γράψατε και σε άλλα άρθρα ότι “γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνία, έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ ή Υφαλοκρηπίδα εκεί κοκ. Σήμερα όμως λέτε τα εξής:

<>

Τελικά η θέση της Πτήσης ποια είναι? Κάνουν οι Τούρκοι έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα ή η περιοχή δεν είναι Ελληνική Υφαλοκρηπίδα αλλά διεκδικούμενη? Και τα δύο ταυτόχρονα δεν μπορεί να είναι.

Εάν δεν είναι Ελληνική Υφαλοκρηπίδα τότε όντως δεν μπορεί ή Ελλάδα να το βυθίσει γιατί δεν βρίσκεται σε Ελληνική περιοχή. Εάν όμως κάνουνε έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα τότε ή Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα και μπορεί να τα υπερασπιστεί χωρίς συζήτηση.

Το άρθρο 77 τής UNCLOS δίνει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνές και εκμετάλλευση στον πυθμένα και στο υπέδαφος. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνές χωρίς την άδεια του κυρίαρχου κράτους. Το κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει την ναυσιπλοΐα στα ύδατα πάνω από την Υφαλοκρηπίδα αρκεί να μην γίνεται παραβίαση των δικαιωμάτων του. Άρα ή Ελλάδα έχει το νομικό δικαίωμα να βυθίσει το Ορούκ Ρέις εάν θέλει.

Το ότι η Τουρκία κάνει παράνομες έρευνές είναι εμφανές και από το γεγονός ότι το Ορούκ Ρέις συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Δεν υπάρχει λόγος συνοδείας αν κάνεις έρευνές στην περιοχή σου. Όμως επειδή δεν είναι η περιοχή τους, γιαυτό και η συνοδεία.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βυθίσει το ερευνητικό σκάφος. Μπορεί να βυθίσει ένα πολεμικό σκάφος της συνοδείας ή να κάνει κάτι άλλο για να σταματήσει της έρευνές.

Όσο για τον παραλληλισμό μεταξύ σεισμικών ερευνών και του ραντάρ ενός Τουρκικού F-16 πού αγγίζει ελληνικό έδαφος είναι το λιγότερο ατυχής. Το γιατί είναι αυτονόητο.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

G...

Εμεις γιατι δεν βγαζουμε μια navtex για έρευνες 6 μίλια μακριά απο τις νοτιες τουρκικες ακτες.?Αυτο τουλαχιστον θα βαλει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ σε σκεψεις οτι η ελλαδα δεν είναι αυτη που παντα κανει πισω και θα αναγκαστουν σε πιο ενεργητικο ρολο αντι να κοροϊδεύουν με αστείες δηλώσεις?

Pantelis82

Πτήση αν πραγματικά ισχύει αυτό που λες και οι Τούρκοι είναι σε τόσο κακή κατάσταση τότε κακώς η Ελλάδα κάθεται και ανέχεται τις προκλήσεις. Χθες θα έπρεπε να ανακοίνωνε που φτάνουν τα χωρικά της ύδατα σε όλο το μήκος και το πλάτος της επικράτειας, ξεκινά γεωτρήσεις στον Πρίνο πέραν των 6 μιλίων, που συναντάται η ΑΟΖ της με την Κύπρο κλπ. Δεν χρειάζεται να απειλεί με πόλεμο και να φωνάζει όπως κάνουν οι Τούρκοι. Απλά λύνει μονομερώς μέσω ενεργοποίησης των μαξιμαλιστικών της θέσεων όλων των προβλημάτων που έχει με την Τουρκία. Γιατί; Γιατί αν οι Τούρκοι είναι τόσο άσχημα και δεν μπορούν να κοντράρουν οργανωμένο στρατό, παρά μόνο κατσαπλιάδες, ποιος ο λόγος να τους υπολογίζεις. Και μη μου πει κανείς για ρίσκο πολέμου σε περίπτωση που οι Τούρκοι τραβήξουν το σχοινί, γιατί με αυτά που διαβάζω μου φαίνεται χαζό να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να λύσουμε τα προβλήματα μια και καλή. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι ο Βενιζέλος θα έχανε την ευκαιρία να διπλασιάσει την Ελλάδα γιατί θα φοβόταν ότι θα υπήρχαν απώλειες.

RZA

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα….
Ότι και να γράψετε οι κολλημένοι τα ίδια θα αναμασούν.

Οι υπόλοιποι σας ευχαριστούμε για την έγκυρη ενημέρωση!

Last edited 9 months ago by RZA
stuart

Ειχε γινει ενα ταξιδι στην Ολλανδια για διευκρινισεις σχετικα με την προταση παραχωρησης των 2 Μ εναντι 250 εκ., εχουμε καποια απαντηση? Η εντολη ειναι να παρακολουθουμε απο μακρια και ολες οι φωτογραφιες αυτο δειχνουν, οσο και επιτυχημενα να ειναι τραβηγμενες, ακομα και με τη χρηση τηλεφακων

Antonis_Loukas

Ακόμη και αν ισχύουν τα όσα γράφετε για το ΤΝ(μακάρι), ο μεγαλύτερος προβληματισμός έγκειται στο τι πράττουμε εμείς…

ΑΟΖ με Κύπρο; Yok. Επέκταση στα 12 ν.μ; Yok. Εφαρμογή του νόμου περί 10 ν.μ ειδικής αιγιαλίτιδας ζώνης; Yok. Νηοψίες σε ύποπτα πλοία προς Λιβύη; Yok.Σκλήρινση στάσης μας, με ενέργειες όπως κατάρριψη drones επάνω από ελληνικό έδαφος, παρενόχληση (αρχικά) της ελεύθερης μεταφοράς από Τουρκία μέσω Ελλάδος αγαθών(έλεγχοι φορτηγών/οδηγών λόγο COVID-19 πχ); Yok. ‘Tσουβάλιασμα’ του DEB(αφού επιδείξαμε τέτοια ‘αντανακλαστικά’ με τη ΧΑ, ας συνεχίσουμε…); Yok. Εδώ ακόμη δεν έχουμε βρει την απόφαση του ICAO του 1958, ώστε να κόψουμε και επίσημα τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί FIR στη ΝΑ Μεσόγειο! Αν είμαστε τόσο δυνατοί σε σχέση με τους απέναντι, θα είχαμε προβεί σε κάποια ενέργεια. Αν δεν είμαστε δυνατοί, θα έπρεπε να φροντίζαμε να ενισχύσουμε ΑΜΕΣΑ την ισχύ μας…

Δεν θα επεκταθώ καν, στο γεγονός πως δεν έχουμε(ούτε και θα έχουμε) κανένα απτό αποτέλεσμα στα εξοπλιστικά άμεσα(15 μήνες έχουν περάσει με τη νέα κυβέρνηση και ούτε FOS ή Τ/Λ δεν έχουν προχωρήσει, ενώ ο νόμος Βενιζέλου παραμένει)…

Αραδιάζουμε συνεχώς αοριστίες για εξοπλισμούς ενώ δεν παίρνουμε τπτ μτχ που θα μας ενισχύσει άμεσα, μεταθέτουμε τα πράγματα στο απώτερο μέλλον(όπου αν γίνει ‘κάτι’ σύντομα, θα μας είναι άχρηστα τότε) και διαρρέουμε σχέδια για όπλα που θα αλλάξουν τα πράγματα(τα Rafale ΘΑ υπογραφούν για να έρθουν από τέλη ’21, οι τορπίλες(όταν υπογράψουμε!) το ’22, τα p3 το ’23, τα F-16 to ’27 ολοκλήρωση, οι νέες φρεγάτες του Αγίου… μάλλον με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ που θα παραδώσει πλοία το ’23, ενώ μτχ χάσαμε τις Adelaide κλπ κλπ). Όταν ο αντίπαλος έχει τα χάλια του(όπως θέλετε και θα ήθελα να πιστεύω), δεν παίζεις καθυστερήσεις!

El Capitan

Κ. Μαυρομμάτη: Πέντε ντοκουμέντα που καταρρίπτουν τα 6ν.μ. ως νομιμότητα χωρικών υδάτων(Πρέπει πιστεύω να προσεχθούν ιδιαίτερα όσα αναφέρονται από το 15:59 και μετά !!)

Η νομικός και διδάκτορας του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης, Κέρη Μαυρομμάτη, μιλώντας στον 98.4 παρέθεσε πέντε ντοκουμέντα, συμβάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων και νόμων του Ελληνικού Κράτους, που όπως είπε καταρρίπτουν το νομικισμό, ότι ναι μεν έχουμε το δικαίωμα έως τα 12 ν.μ., αλλά από τη στιγμή που για την ώρα έχουμε 6ν.μ. Αιγιαλίτιδα, αυτή θα πρέπει να είναι και η «κόκκινη γραμμή» μας, ώστε να μην μας αποκαλέσει νομικά η διεθνής κοινότητα ως παραβάτη, έτσι και αντιδράσουμε στη Τουρκική παρανομία, πέρα από τα 6ν.μ. Μάλιστα, όπως είπε όποιος επικαλείται ως «κόκκινη γραμμή» τα 6ν.μ. Αιγιαλίτιδας ζώνης, είτε έχει ήδη αποφασίσει παραχώρηση εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, είτε ακούσια ή εκούσια γίνεται «συνήγορος» των θέσεων του Ερντογάν, ότι πέραν των 6 ν.μ. τα νησιά δεν δικαιούνται χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδας και αοζ.

Jimmy

Αντιπαρερχομαι το γεγονος οτι για μια ακομη φορα , θελετε να συντηρησετε την κοντρα με τους αναγνωστες, και λεω οτι για πρωτη φορα γραφετε ενα ουσιαστικο επιχειρημα που προσπαθει να εξηγησει την εκ πρωτης οψεως παραλογη και ενδοτικη σταση της Ελληνικης κυβερνησης. Οτι περιμενουμε τις Αμερικανικες εκλογες γιατι θεωρουμε/εχουμε λαβει διαβεβαιωση οτι η σταση των ΗΠΑ θα αλλαξει προς το εχθρικοτερο για την Τουρκια οταν και αν αναλαβει ο Μπαιντεν. Διαφωνω με αυτο , αλλα ειναι ενα επιχειρημα που η πιστοτητα του μπορει να μετρηθει και να φανει σε 3 μηνες απο τωρα. Σαββατο κοντα γιορτη, και ειλικρινα ευχομαι να δικαιωθητε εσεις κι οχι ο μπατριωτες. Ειμαι περιεργος βεβαια τι θα γραψετε αν δεν δικαιωθητε. Φανταζομαι οτι γραψατε και για τα AB που θα γραφατε τι δεν πηγε καλα.

TzH

Πτήση, πολύ ωραίο άρθρο, Μπράβο σας!!!

SAAB

Όσο άθλια και να είναι δεν θα είναι τόσα τα κελιά τους. Γίνονται εργασίες τοποθέτησης των εγχώριων πυραύλων ή τους έχουν βγάλει εσκεμμένα για να μας παραπλανήσουν περνώντας μας ασυνείδητα το μήνυμα ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν χρειάζεται και να ξοδευτούμε για τις νέες φρεγάτες. Ας κοιτάξουμε τα οικονομικά οφέλη της αγοράς και τα επιχειρησιακά τα βλέπουμε στην πορεία.

tnt-am

Μια λεπτομέρεια:
Οι Αμερικανικες εκλογές το πιθανότερο είναι να επανεκλεξουν τον νυν Πρόεδρο πάρα να γίνει μετάβαση εξουσίας σύμφωνα με το site.
Όσοι γνωρίζουν από εκλογές ΗΠΑ, από το εκλογικό σύστημά τους και τις 2-3 κρίσιμες πολιτείες που εκλέγουν Πρόεδρο καταλαβαίνουν.
Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε

Weasel

Συγχαρητήρια για μια ακόμη πολύ καλή ανάλυση! Θα ήθελα να ευχηθώ να έχει δίκιο η Π όσον αφορά το οτι πολλά θα αλλάξουν μετά την επίτευξη των 2 σκοπών που αναφέρονται στον επίλογο.Αν και προσωπικά δεν είμαι και ιδιαίτερως αισιόδοξος πως θα υπάρξει μια ριζική στροφή των Αμερικανών στο τρόπο που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν τις σχέσεις τους με Ελλάδα και Τουρκία.Παραδειγματικά υπενθυμίζω τις Ελληνικες τυμπανοκρουσίες (κυριολεκτικά με κωδωνοκρουσίες σε εκκλησίες!) για την εκλογή του Κάρτερ,έπειτα της οποίας το ελληνικό στοιχείο αισιοδοξούσε σε μια διαφορετική αντιμετώπιση των Ελληνοτουρκικών θεμάτων,που ποτέ δεν ήρθε όμως.

Tasos

Πιο φρόνιμο και εξαιρετικά χρήσιμο θα ήταν να τους αντιμετωπίζουμε οσαν να είναι το ναυτικό τους σε άριστη κατάσταση…
Δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός ή χαλάρωση στην αντιμετώπισή τους.
Πίστη στις δυνατότητές μας και καθαρό μυαλό…..

Dimi118

αρθρο απαντηση στους πολεμοκαπηλους

nigozs

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταγράψει τις παρουσίες των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας ανά περιοχή και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Γνωρίζει, από την εποχή των Ιμίων, εάν κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού/παρουσίας ή πάνε για πόλεμο.
Δεν είναι τυχαίο το συμπέρασμα ότι οι ADA δεν μπορούν να στοχοποιήσουν με κατάσταση θάλασσας 5 και άνω.
Τα μειονεκτήματα ή οι ελειψεις τους καλό είναι να καταγράφονται αλλά πρωτίστως πρέπει να κοιτάμε το δικό μας Ναυτικό με σκοπό να το ενδυναμώσουμε όπως πρέπει και να το περάσουμε στην νέα εποχή το συντομότερο.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο, το αντίθετο.

Gunner

Μην υποτιμάτε τον αντίπαλο.

Aristidis

O τόνος στα άρθρα της πτήσης το 2020 είναι προβληματικός. Οποιοσδήποτε μιλά για τα δικά μας υποδεικνυετε σαν αντιπολιτευση. Αληθειά. όταν γράφετε ” κάποιες “πεφωτισμένες” ή αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες” σημαίνει οτι η πτηση έχει μπει επίσημα στη συμπολίτευση; Όσο για την κατάσταση του Τουρκικού στόλου, όπως κάνουν οι απέναντι προπαγάνδα έτσι κάνουμε και εμείς. Μακάρι οι διαροές του ΥΠΕΘΑ να είναι σωστές αλλά δε μπορούμε να το ξέορυμε ότι απλά δεν είναι στα πλάισια του ψυχολογικού πολέμου κάτι δήλωσει περι εντοπισμου η μη υποβρυχιων εκατερωθεν.

Giannis

Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας στην συνεχιζόμενη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Τουρκίας με πρόσχημα την αναμονή του αποτελέσματος των Αμερικανών εκλογών είναι τουλάχιστον αστείο.Οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές έχουν οπισθοχωρήσει τόσο πολύ όσο ποτέ άλλοτε στην ελληνική ιστορία.Προφανως και δεν μας δίδαξε τίποτα η κρίση του Μάρτη του 87 οπου η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της Ελλάδας ανάγκασαν την Τουρκία να οπισθοχωρήσει.Δυστυχως όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν το βήμα για την διχοτόμηση του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου αλλά προφανώς ορισμένοι δυσκολεύονται να το αντιληφθούν…. είτε από αφέλεια… είτε ακόμα χειρότερα σκοπίμως…..

Kostas - Limassol

Άψογοι. Μπράβο!

Gunner

Φωτογραφίες από ΤΠΚ του ΠΝ φορτωμένη με 3 Harpoon αντί για τους προβλεπόμενους 4?

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1303418688176037888?s=20
https://twitter.com/AegeanHawk/status/1303435656006447106?s=20

Το ίδιο σκάφος. Τις ανέβασε τον 7/7/2020.

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1280561037272645632?s=20

Τις ανέβασε τον 8-9/9/2020.

Φωτογραφίες από ΤΠΚ του ΠΝ φορτωμένη με 2 Harpoon αντί για τους προβλεπόμενους 4?

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1275762164071116801?s=20

Τις ανέβασε τον 24/6/2020.

Άλλες φωτογραφίες από ΤΠΚ του ΠΝ με μόλις 3 MM40 αντί για τους προβλεπόμενους 8.

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1298380436092190721?s=20
Τις ανέβασε τον 26/8/2020.

Βαριέμαι να ψάξω παραπάνω. Ελπίζω να έληξε το ζήτημα.

Aetios

Κανεις δεν αμφισβητησε την ικκανοτητα των Ελληνικων ΕΔ. Και κυριως του ναυτικου. Ανεξαρτητα ομως με ποια ειναι η κατασταση του αντιπαλου η διαχρονικη σταθερα παραμενει η ιδια. Το κρατος ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ετσι ωστε οι υπερασπιστες του να εχουν τα καλυτερα δυνατα εργαλεια για να επιτελεσουν το εργο τους. Στην αρχαι Αθηνα το Οπλον ηταν χορηγια του κρατους και αυτο γιατι αποτελουσε το ποιο σημαντικο και το ποιο περιπλοκο στην κατασκευη του κομματι για καθε οπλιτη. Να μην αναφερθω στις τριηραρχιες γιατι ο πατριωτισμος των ελληνων εφοπλιστων σημερα μετριεται στην παραγραφη χρεων τους σε ελληνικες τραπεζες οταν απο το 1453 μεχρι το 1821 ΜΟΝΟ η Ηπειρος εδωσε 1700 ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ! Ετσι λοιπον ανεξαρτητα σε τι χαλι ειναι το τουρκικο ναυτικο δεν αναιρει τις ευθυνες των ελληνων πολιτικων. ΑΝ πριν 10 ολοκληρα χρονια εδιναν το πρασινο φως για ενα πλοιο κορβετο-φρεγατας σε μεγεθος ή ακομα και στην ιδια την Als-100 σημερα θα ειχαν καθελκηστει τα τρια πρωτα (5 χρονια για το πρωτο και ανα 2 για καθε επομενο) και θα ηταν σε προχωρημενο σταδιο η τελευταια και ισως ετσι να ετοιμαζομασταν για ναυπηγηση καποιου μεγαλυτερου πλοιου. Τι θεμα δεν ειναι να κερδισεις καταστρεφοντας τον αντιπαλο αλλα να κερδισεις με το σπαθι στην θηκη Σου Τζου! Αυτη τη σταθερα την ξεχασαν οι ελληνες πολιτικοι οπως και την Ρωμαικη σταθερα “Αν θελεις ειρηνη να εισαι ετοιμος για πολεμο”. Η ειρωνια και η μεγαλυτερη ξεφτιλα μας (οπως ελεγε και ο καθηγητης μου των θρησκευτικων “την αγκιδα στο ματι του αλλου την βλεπουμε , παλουκι που ειναι καρφωμενο στο ματι μας δεν το βλεπουμε) ηταν οταν ο Σουλτανος μας εκανε μαθημα ιστοριας χρησιμοποιοντας το ελληνικο “Μεγα της το Θαλλασης Κρατος” πριν 3 μηνες! Μεγαλυτερη ταπεινωση δεν ξανα ενιωσα. Και για να μην νομιζουν μερικοι οτι για πρωτη φορα γινεται αυτο θυμιζω. Το 1025 μΧ πεθανε ο Βασιλειος ο 2ος ο Πορφυρογεννητος αφηνωντας γεματα τα ταμεια του κρατους , με 180000 “στρατιωτες” (οπου στρατιωτης = ιππεας) , 400 Δρομονες ολων των ειδων και 800 μεταγωγικα. Το 1204 υπηρχαν μονο 25 σαπια πλοια στην Κωνσταντινουπολη. Πριν και μετα την μαχη του 1071 αποδεσμευτηκαν ΟΛΕΣ οι μοναδες του “εθνικου” στρατου αφηνοντας ακαληπτη ολη την Μικρα Ασια για να ερθει σημερα ο μισος ελληνας -μισος γεωργιανος Ερντογαν να μας απειλει με μαθηματα Ιστοριας. Συμπερασμα. Δεν εχει μεγαλη σημασια σε τι χαλια ειναι η αεροπορια ή το ναυτικο τους αλλα σε τι χαλια ειναι τα δικα μας!

Theodor

Ωραίο άρθρο,ξεσηκωτικό,αλλά μετά μου το χαλάσατε!Γράφετε:
 Αλλά είναι αυτό που θέλει η Τουρκία για να ξεκινήσει διάλογο με δικούς της όρους.
Δηλαδή θα τους λιανίσουμε στη θάλασσα και τον αέρα και μετά θα καθίσουμε σε κάποιο τραπέζι και επειδή είμαστε καλά και φιλότιμα παιδιά θα μοιραστούμε μαζί τους ό,τι είναι δικό μας?
Όχι άλλο κάρβουνο ΠΤΗΣΗ,σας θερμοπαρακαλώ!

epampapas

Η υφαλοκρηπίδα είναι εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα.
Η οριοθέτηση της, δηλαδή αν τελείωνει εδώ ή λίγο παραπέρα είναι διαφορετικό πράγμα από το αν υπάρχει.

Η Τουρκία περνώντας το ερευνητικό της περιμετρικά του Καστελόριζου στα όρια των 6νμ αποδεικνύει στην πράξη ότι η Ελλάδα ΔΕΝ έχει εκεί.

Γιατί αν είχε θα έκανε ότι θα έκανε κάθε κυβέρνηση στον κόσμο, ότι έκανε μια άλλη ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα το 80 (που δεν ήταν ακροδεξιά, αλλά φορούσε ζιβάγκο..).

Πρέπει να καταλάβουμε πως άλλο το να κάνεις έρευνα στο μέσο της Αν.Μεσογείου και άλλο δίπλα ακριβώς στα νησιά μας.

Και ναι συμφωνώ πως άλλο έρευνα άλλο εξόρυξη αλλά πιστεύει κανείς πως η Ελλάδα θα αντιδράσει διαφορετικά αν οι απέναντι βάλουν ένα γεωτρύπανο στο 10νμ από τη Ρόδο;;;

Μήπως θα κάνουμε ότι έκανε η Κύπρος. Θα το καταπιούμε αμάσητο;

Τέλος για τα ραντάρ της Thales. H εταιρία γαλλική δεν είναι; Ελπίζω να μην είναι τυχαίο.

Last edited 8 months ago by epampapas
Γεώργιος Μαρόπουλος

Και ποιός σας είπε, πως στις εκλογές στις ΗΠΑ, θα εκλεγεί ο Μπάιντεν;
Και πότε οι δημοκρατικοί, είχαν πάρει το μέρος μας;

Neoklis

Είδαμε όμως κι πολλές φωτογραφίες πχ των Σούπερ Βιτα με 4 ή 6 Εξοσετ…αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα …σημασία έχει να θελεις να τους χρησιμοποιήσεις όχι απλά να τους δείξεις …
Κι αν πραγματικά αισθάνεσαι την απειλή δεν τους αφήνεις καν να μπουν στο ζωτικό σου χώρο ,κι ας είναι και σε διεθνή ύδατα …δηλαδή αν σου παρκάρουν δυο τρεις φρεγάτες ή υποβρύχια στην Άνδρο ή τη Σκύρο και εμποδίζουν στην ουσία να βγουν μονάδες στο Αιγαίο ,θα περιμένεις να κάνουν τη ζημιά πρώτα;;Κι αν αυτοί έχουν την πολυτέλεια να χάσουν δυο τρία πλοία ,εμείς δεν έχουμε καμία πολυτέλεια τέτοια…αυτή την έννοια έχουν οι κανόνες εμπλοκής .
Ο ναύαρχος Γούντγουορντ στα Φώκλαντ όταν έδωσε εντολή βύθισης του Μπελγκρανο ζήτησε εσπευσμένη αλλαγή των κανόνων εμπλοκής λόγω πιθανής απειλής και μόνον κι επειδή τα υποβρύχια του θα ήταν σε μειονεκτική θέση λόγω ρηχών νερών στο συγκεκριμένο σημείο αν παρέμεναν εκεί …το Λονδίνο , η πολιτική ηγεσία απλά τον άκουσε ….

George

Μήπως να κάναμε μια μεγάλη παραγγελία harpoon Ελλάδα και Τουρκία μαζί, να μας έρθει πιο φτηνά?

zap

Γενικα ειναι επικινδυνο να υποτιμουμε τους αντιπαλους. Αυτοι ας ειναι σε ο,τι κατασταση ειναι, εμεις πρεπει να ειμαστε στην καλυτερη δυνατη που μπορουμε ειναι το καθηκον μας.

Gunner

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις.

https://www.skai.gr/news/greece/sygkrousi-polemikou-ploiou-me-epivatigo-ekso-apo-to-limani-tou-peiraia

Πάρτι θα κάνουν οι Τούρκοι τώρα με το άρθρο που έχετε γράψει, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και από βουλευτές της Κυβέρνησης για να υποβαθμίσουν το ΤΝ και τις ικανότητες του.

Makis

Η Τουρκία ΔΕΝ θα κάνει ΠΟΤΕ πόλεμο με την Ελλάδα Όλα είναι για να κατσουμε στο τραπεζι φοβούμενοι τον πολεμο Ετσι έχουμε χάσει τοσο καιρο τοσα πολλά δινοντας τα μονοι μας. Μαδριτη κανεις;

Last edited 8 months ago by Makis
Neoklis

Φωτό από πυραυλάκατο Ρουσσεν σε κάποιο λιμάνι σήμερα …τρεις Εξοσετ …εδώ τι λεμε ;

60BA3354-7E6C-42E5-A89F-28B6978F0CB6.jpeg
Jason

Πρεπει να παραδεχθουμε την αληθεια, δεν ειναι οι Τουρκοι που ειναι σε κακη κατασταση, εμεις ειμαστε σε ασχημη κατασταση. Οταν τα Mirage-2000 δεν εχουν ανταλλακτικα, οταν τα οπλα τους χρειαζονται επαναπιστοποιηση, οταν δεν εχουμε συγχρονες τορπιλες, οπλα stand-off για τα αεροσκαφη, επαρκεια πυρομαχικων για τα αρματα μαχης, ελλειψεις παντου, τοτε τι συζηταμε?

Πολυ απλα δεν εχουμε επαρκη αποτρεπτικη ισχυ, και αυτος ειναι ο λογος που δεν αποτρεπουμε την Τουρκια. Βλεπουν σε τι κατασταση βρισκομαστε και εκριναν πως μπορουν να κανουν ερευνες στην Ελληνικη υφαλοκρηπιδα χωρις κινδυνο πολεμικης αναμετρησης, σε αντιθεση με το 1976 και το 1987 οπου ειχαμε απειλησει να τους βυθισουμε. Δεν θα μου προκαλουσε εκπληξη εαν οι Τουρκοι αρχισουν ερευνες στο κεντρικο και βορειο Αιγαιο συντομα.

Προφανως υπαρχει ενημερωση για την κατασταση που βρισκομαστε αυτη τη στιγμη και η πολιτικη ηγεσια εκρινε πως δεν μπορουμε να απειλησουμε με το περιφημο “βυθισατε το Χορα” οπως το 1976 και το 1987, καθως υπαρχει κινδυνος να υποστουμε ηττα, η να χασουμε καποιο νησι. Πρεπει να κερδισουμε χρονο, να κανουμε προπαρασκευη, ενισχυση σε κρισιμους τομεις, να αυξησουμε την αποτρεπτικη ισχυ της Ελλαδας και να προετοιμαστουμε για να επιλυσουμε το προβλημα της ΑΟΖ συντομα, μεσω της ανακηρυξης 12 ν.μ. σε ολη την Ελληνικη επικρατεια. Αυτος πρεπει να ειναι ο στοχος για τα επομενα 2-3 χρονια. Εαν ειμαστε προετοιμασμενοι και ισχυροι, οι Τουρκοι δεν θα τολμησουν οτιδηποτε, καθως ολες οι χωρες του πλανητη εφαρμοζουν την UNCLOS, δεν θα εχουν καμια απολυτως υποστηριξη διεθνως.

Μεχρι τοτε, πρεπει να κανουμε οτι ειναι δυνατον ωστε η Ευρωπαικη Ενωση να επιβαλει κυρωσεις, να ακυρωσει την τελωνειακη συνδεση με την Τουρκια, και να επιφερει σοβαρο πληγμα στην οικονομια της Τουρκιας. Η πολιτικη της “Ευρωπαικης προοπτικης της Τουρκιας” ηταν μια αφελης και βλακωδης θεωρια που απετυχε παταγωδως. Το μονο που πετυχε ηταν η ισχυροποιηση της Τουρκικης οικονομιας μετα την οικονομικη καταρρευση στις αρχες της δεκαετιας του 2000.

Οσο μεγαλυτερο οικονομικο προβλημα εχει η Τουρκια, οσο περισσοτερο αιμοραγει, τοσο λιγοτερα οπλικα συστηματα θα εχει.

Dave13

Χαιρετίσματα στην όμορφη παρέα. Σχετικά έγκυρη εφημερίδα έγγραψε οτι Ελλας και Αμερική συμφώνησαν για 6 f-35. Ptisidiastima γνωρίζεις τίποτα για αυτο?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί είναι ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας να μην διακινούμε φωτογραφίες από δραστηριότητες των ΕΔ (παράδειγμα)

Το λεγόμενο "Open Source Intelligence" (OSINT), είναι ένας τρόπος αποκόμισης στοιχείων για διάφορες δραστηριότητες (ακόμη και αυτές ενός αντιπάλου), με τη χρήση ανοιχτών, δηλαδή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, O KyrNG γράφει για τις φρεγάτες: Πρόγραμμα Φρεγατών Πολεμικού...

25
To ptisidiastima.com & navaldefence.gr, συνεχίζει να δίνει "βήμα" στους αναγνώστες/σχολιαστές μας. Όταν τα σχόλια, είναι τεκμηριωμένα, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με άλλα άρθρα...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ, O KyrNG γράφει για τις φρεγάτες: Πρόγραμμα Φρεγατών Πολεμικού Ναυτικού ή Καινοτομία vs Ρίσκο

To ptisidiastima.com & navaldefence.gr, συνεχίζει να δίνει "βήμα" στους αναγνώστες/σχολιαστές μας. Όταν τα σχόλια, είναι τεκμηριωμένα, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με άλλα άρθρα...

Επιτροπή της Γερουσίας βάζει “φρένο” σε παροπλισμούς πολεμικών πλοίων, αν δεν λάβει εγγυήσεις από το Πεντάγωνο

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ζητά από το Πεντάγωνο να δώσει πειστικές απαντήσεις στο Κογκρέσο για το μέλλον του Αμερικανικού Ναυτικού, αλλιώς δεν...

Γιατί είναι ΥΨΙΣΤΗΣ σημασίας να μην διακινούμε φωτογραφίες από δραστηριότητες των ΕΔ (παράδειγμα)

Το λεγόμενο "Open Source Intelligence" (OSINT), είναι ένας τρόπος αποκόμισης στοιχείων για διάφορες δραστηριότητες (ακόμη και αυτές ενός αντιπάλου), με τη χρήση ανοιχτών, δηλαδή...