«Η νέα τουρκική εισβολή στη Συρία ευεργετεί Ρωσία, Ιράν και περισσότερο το ISIS»

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ και τους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών στον πόλεμο κατά του ISIS.

Σύμφωνα με το «CNBC», Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν τον Τραμπ ως τον χειρότερο διαπραγματευτή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και φοβούνται ότι η τουρκική εισβολή στην περιοχή ευνοεί τη Ρωσία, το Ιράν και περισσότερο το ISIS.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Κυριακή αργά τη νύκτα ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από τη Βόρεια Συρία και ότι θα ορίσουν την Τουρκία υπεύθυνη για την φύλαξη των μελών του ISIS, που αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο. Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Διεθνή Συνασπισμό, Μπρετρ Μακγκέρκ, θεωρεί την απόφαση απερίσκεπτο ρίσκο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν έχουν ούτε την πρόθεση ούτε την επιθυμία ούτε την ικανότητα να διαχειριστούν 60.000 άτομα, που αναλυτές κρίνουν ότι θα μπορούσαν να είναι ο πυρήνας για την αναγέννηση του ISIS.

Ο Μακγκέργκ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την περσινή απόφαση Τραμπ για απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, η οποία δεν εφαρμόστηκε τελικά, υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ δεν κρατούν τους αιχμαλώτους και λέει ότι αυτοί που το κάνουν είναι οι Κούρδοι. Η Τουρκία χαρακτηρίζει τους Κούρδους μαχητές του YPG, που είναι το σημαντικότερο κομμάτι των SDF, τρομοκράτες και σχεδιάζει εδώ και πολύ καιρό να τους επιτεθεί.

Ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος Τύπου των SDF, βλέπει την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ ως σοκαριστική και απρόσμενη, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον πως μετατρέπει την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη. Δηλώνει ωστόσο ότι οι Κούρδοι θα υπερασπιστούν τη Βόρεια Συρία με κάθε κόστος. Άλλοι Κούρδοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν και προειδοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν να φρουρούν τους Ισλαμιστές αιχμαλώτους και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους ταυτόχρονα…

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
agnostosependytis
Guest
agnostosependytis