21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Το παιχνίδι του ποιος την έχει πιο μεγάλη (την εμβέλεια)

- Advertisement -

Πρόσφατα μία τουρκική εφημερίδα με αφορμή μία δοκιμαστίκη εκτόξευση του βαλλιστικού πύραυλου BORA εκμεταλλεύτηκε την περίσταση δημοσιεύοντας μία φωτογραφία όπου ο πύραυλος εκτοξευόμενος από την περιοχή της Σμύρνης απεικονίζεται να έχει αρκετή εμβέλεια για να πλήξει την Αθήνα.

«Η Αθήνα εντός εμβέλειας του πύραυλου BORA» – η προπαγάνδα στο απόγειό της


Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αν και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο ήταν ανάξιο λόγου θυμίζοντας κάτι από «pissing contest» κι εφόσον αφήνει εκτός εικόνας πολλές άλλες επιχειρησιακές παραμέτρους στην προσπάθεια της να δημιουργήσει μία συγκεκριμένη στρεβλή εικόνα, ωστόσο φαίνεται ότι προκάλεσε έντονες συζητήσεις κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Το μόνο πρακτικό αντίκρυσμα είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια εικόνα στον αμυνόμενο, με την σκέψη ότι η πρωτεύουσα της χώρας του που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σχετικά ασφαλής τώρα είναι εντός βεληνεκούς όπλων που δεν χρειάζεται καν να απομακρυνθούν από την επικράτεια της αντίπαλης χώρας.
Αυτό όμως ακόμα κι αν δεχθούμε ότι είναι γεγονός, είναι άσχετο. Ο πόλεμος – κανένας πόλεμος μέχρι τώρα – δεν πρόκειται να κριθεί από έναν ή περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους που θα κατευθύνονται αδιάκριτα προς μία γενική κατεύθυνση υποθέτοντας ότι θα βρουν τον στόχο τους.
Στην εικόνα υπάρχουν και άλλες παραμέτροι. Αφενός μεν τα αντίμετρα που θα ληφθούν εκ των προτέρων ενάντια σε εκείνα τα όπλα που έχουν την ικανότητα πλήγματος εκ του μακρόθεν, κι αφετέρου δε τα μέτρα που θα ληφθούν ως παράγοντας αποτροπής, δηλαδή ως κίνητρο για τον εχθρό να μην εξαπολύσει πρώτος επίθεση, διότι με βεβαιότητα θα δεχθεί κι αυτός αμέσως μετά.
Στην παρούσα ανάρτηση θα παρουσιάσουμε πολύ περιληπτικά δυο μόνο από αυτά τα μέτρα και αντίμετρα που έχει την δυνατότητα να λάβει η Ελλάδα μέσω των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενάντια στην υποτιθέμενη απειλή που συνιστά ο BORA.
Αρχικά είναι οι πύραυλοι πλεύσης SCALP EG  εκτοξευόμενους από αέρος από μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk2. Οι πύραυλοι αυτοί αν και η ακριβής τους εμβέλεια είναι απόρρητη, αναφέρονται αριθμοί από 250 μέχρι 400 και 500 χιλιόμετρα. Για τις ανάγκες του σεναρίου δεχόμαστε έστω ως υποθετική εμβέλεια όχι την μέγιστη αναφερόμενη, αλλά την μεσαία, στα 400 χιλιόμετρα.

Ελληνικό Mirage 2000-5Mk2 φορτωμένο με SCALP EG, πυραύλους MICA IR και ER

Ένα μαχητικό αεροσκάφος φορέας πετώντας με ασφάλεια πίσω από την Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χωρίς καν να πλησιάσει τις τουρκικές ακτές μπορεί να πλήξει στόχους σε όλη την δυτική Τουρκία.
Επισημαίνεται ότι το σύνολο σχεδόν της βιομηχανικής και το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής της Τουρκίας εντοπίζεται στην δυτική Τουρκία, όπως εξάλλου και ο μεγαλύτερος πληθυσμιακός όγκος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κων/λης και στα αστικά κέντρα της δυτικής ακτογραμμής.
Η πρωτεύουσα Άγκυρα είναι εκτός εμβέλειας των SCALP EG – εκτός αν τα αεροσκάφη φορείς πετάξουν για ένα διάστημα πάνω από τουρκικό έδαφος – πλην όμως η συντριπτική πλειοψηφία των στόχων ενδιαφέροντος βρίσκονται στην δυτική Τουρκία, δίπλα μας, κι είναι σαφώς εντός εμβέλειας.
Ενδεικτικά λοιπόν, με την χρήση ανοιχτών πηγών, ήτοι του εργαλείου μέτρησης αποστάσεων του google maps, οι περιοχές που θα βρεθούν στο στόχαστρο των SCALP EG είναι οι εξής:
Και συνολικά, το μισό σχεδον της Τουρκίας είναι «προσβάσιμο» από τους SCALP EG, κι όχι απλώς το μισό, αλλά το σημαντικό εκείνο μισό. Όχι τα βουνά της ανατολίας, ούτε η λίμνη Βαν:

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα ένας εκτοξευτής BORA να παίξει τον ρόλο του στόχου πολυτελείας για την Πολεμική Αεροπορία με το να μεταφερθεί δίπλα στην Σμύρνη, όπως απεικονίζεται στην εν θέματι φωτογραφία της τουρκικής εφημερίδας.
Εκτός των Mirage 2000-5, ενεργό αποτρεπτικό ρόλο έχει κι ο Ελληνικός Στρατός με την χρήση των πυραύλων ATACMS, εκτοξευόμενους από τους φορείς Μ270. Εγκατεστημένοι στον Έβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουν εντός εμβέλειας το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Θράκης και το σύνολο της δυτικής τουρκικής ακτογραμμής.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν γνωστή μέγιστη εμβέλεια 165 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά εντός εμβέλειας τις εξής περιοχές.

Όπως παρατηρούμε ακόμα και αν οι στόχοι δεν είναι στο μέγιστο της εμβέλειας του συστήματος, και πάλι όλοι οι στόχοι στην τουρκική ακτογραμμή, ναύσταθμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές ζώνες, διυλιστήρια, αεροδρόμια κτλ είναι και πάλι εντός εμβέλειας των ATACMS.
H εμβέλειά των φορέων δύναται να αυξηθεί περαιτέρω με την προμήθεια των πυραύλων Deep Strike που φτάνουν πλέον στα όρια της συνθήκης INF, ήτοι λίγο κάτω από 500 χιλιόμετρα. Στο σύστημα αυτό έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν, κι είναι γνωστό πως είναι αποδεσμεύσιμο για εξαγωγές.

Deepstrike, το αντίπαλο δέος του Iskander και του Yildirim II και η χρήση του ως όπλο αποτροπής από την Ελλάδα


Τα παραπάνω είναι δυο μόνο από τα πιθανά αντίμετρα που μπορεί να ληφθούν ενάντια σε ενδεχόμενες απειλές κατηγορίας BORA. Δεν βάζουμε καν στην εικόνα και άλλα αντίμετρα στην ελληνική φαρέτρα, όπως πύραυλους Exocet Block3 με ικανότητα χερσαίας επίθεσης, τα υπόλοιπα όπλα κρούσης της ΠΑ κτλ.
To μόνο βέβαιο είναι πως τυχόν χρήση βαλλιστικών πυραύλων σε καμία περίπτωση δεν θα σημαίνει ενέργεια εκ του ασφαλούς και θα σημαίνει άμεση αντίδραση με πολλαπλάσιο κόστος για τον επιτιθέμενο.
Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά, και σε καμία περίπτωση δεν τα γράφουμε θεωρώντας που πρόκειται για κάτι καινούριο. Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι τα ξεχνάνε ή πολύ βολικά παριστάνουν ότι τα ξεχνάνε και χρειάζονται υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Συμπέρασμα:
1) Απέκτησαν οι Τούρκοι ικανότητα να πλήξουν την Αθήνα με βαλλιστικούς πυραύλους; Αν και ακόμα ψάχνονται με δοκιμές και πειραματισμούς, μάλλον ναι. Με τι αξιοπιστία είναι ακόμα συζητήσιμο.
2) Μπορούν να πλήξουν την Αθήνα με ασφάλεια κι ατιμώρητοι όπως αφήνει να εννοηθεί η τουρκική εφημερίδα; Αστειότητες.
3) Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βαλλιστικούς πυραύλους σε έναν γενικευμένο πόλεμο; Θα μπορούσαν να το δοκιμάσουν. Τους περιμένουμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Γεώργιος παρασκευοπουλος

Επιτέλους ένα άρθρο που βάζει τα πράγματα στην θέση τους διότι εδώ πολλοί συμφορουμιτες πανικό λήφθηκαν χωρίς λόγο

SozonLEV

Μην ξεχνάμε βέβαια και τα Κ/Β Patriot με τις εγνωσμενες και αποδεδειγμένες αντιβαλλιστικες δυνατότητες οι οποίοι είναι κατάλληλα ανεπτυγμένο ώστε να αντιμετωπίσουν – και αυτές – οι απειλές.

bill971

Με τους s400 δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό το σενάριο με τα mirage.

Pavlos

Καλο θα ηταν να εξεταστει αν υπαρχει λυση εκτοξευσεως με επιγεια μεσα μερους των scalp, και να αποκτηθει αμεσα ο απαραιτητος εξοπλισμος, και οτι προσθετο απαιτειται.

Gunner

Κάτι που σας διαφεύγει είναι ότι γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βομβαρδίσουν με ρουκέτες πόλεις. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σε αυτήν την περίπτωση είναι στόχοι προτεραιότητας όπως επίσης και άλλες πόλεις στην Μακεδονία, Θράκη στα νησιά. Οι στόχοι σε αυτήν την περίπτωση είναι εμφανείς. Δέσμευση ΑΑ συστημάτων και κατατρομοκράτηση του αντιπάλου.

Ellinokyprios

Για τι ποιός την έχει πιο μεγάλη, εμβέλεια εννοείται, στη Κύπρο έχουμε μια παροιμία, που παρόμοιες θα υπάρχουν και αλλού φαντάζομαι, που λέει, σε Κυπριακό ιδίωμα,
‘απότι εν είδε του αλλου, η δική του νομίζει εν βολιτζι’
που σε…μετάφραση, σημαίνει,
‘Οποιος δεν την είδε του αλλουνού, νομίζει οτι η δική του είναι δοκός (στέγης)
Η…εμβέλεια, πάντοτε!

Scalp_eg

οι αμερικανοι δεν μας αποδεσμεουν jassm-er, οποτε η αυξηση των scalp eg και των φορεων τους
(mirage 2000-5) ειναι μονοδρομος. Απο σχεδον 100 scalp eg πρεπει να τους διπλασιασουμε τουλαχιστον
και να παμε στους 200, και για mirage υπαρχει μονο η λυση των γαλλικων 2000-5 F που αποσυρονται σε
2-3 χρονια και τα απαρτια τους μπορουν να αναβαθμισουν τα δικα μας 16 egm και 10 απο αυτα που ειναι σε καλυτερη κατασταση εχουμε αλλα 26 2000-5 συνολο 50 mirage για 200 scalp eg
Αγορα πυραυλων και παραχωρηση σε συμβολικη τιμη απαρτιων και μερικων αεροσκαφων
δε προκειτε να παει πανω απο 250-300 εκατομμυρια
που βγαινουν (τα περισσοτερα) απο την πωληση των F 16 block 30 που ο στρατηγικος
τους ρολλος ειναι μηδαμινος συγκρινομενος με το τρομερο συνδιασμο mirage 2000-5 + scalp eg

Panagiotis Karatasios

Παντως οι atamcs ειναι στο παρανεστι δραμας οχι στον εβρο η τα νησια

Digenis

Ναι αν το πετάξεις απο το διάστημα φτάνει και 1000κμ εμβέλεια . Μη λέμε υπερβολές

G-164g ag-cat

Είναι τρισάθλια και τριτοκοσμική η εικόνα μερικών δικών μας που λιβανίζουν Ερντογάν και Τουρκία με την πρώτη (μισή) ευκαιρία.
Χρήσιμοι ηλίθιοι από άποψη.

VAGGELAS

Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν τίποτα εάν δεν εχουν τεράστια διαφορά υπέρ τους στην Ισορροπία Δυνάμεων και ότι η Δύση θα μείνει τουλάχιστον αδιάφορη. Ο Ερτογαν είναι αρκετά έξυπνος για να μην ρισκάρει να εξευτελιστεί το Σουλτανάτο του. Ξέρει επίσης ότι όσους BORA και να στείλει, το παιχνίδι θα κριθεί άλλου, εκεί ψηλά που το χάνει καθημερινά και εκεί κάτω μες στην υγρασία που δεν το χει. Ο Τούρκος όμως έχει και πλεονεκτήματα, είναι υπομονετικός, ξέρει για την υπογεννητικότητα, το μόνιμο βαρίδι του χρέους, την έλλειψη προγραμματισμού και τόσα αλλα. Δεν με φοβίζουν οι BORA των Τούρκων, οι ΜΠΟΡΕΣ στο κεφάλι μας με φοβίζουν και οι συνέπειες τους για το μέλλον. Εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους.

Ccg

Απόλυτα σωστό το άρθρο σας ωστόσο ο ΕΣ πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στο πυραυλικο όπλο στο άμεσο μέλλον. Εκτος απο τις νεες ρουκετες GMLRS ER, με εμβέλεια 150km, υπάρχουν ηδη οι ισαηλινες EXTRA και P.HAWK με 150 και 300km αντιστοιχα. Επίσης το σύστημα LORA, που εχει αναφερθει πολλες φορ’ες, μπορει να εγκατασταθει σε εμπορικά πλοια επιτυγχανοντας ετσι απολυτο αιφνιδιασμό καθως ο αντιπαλος δεν θα ειναι σε θεση να γνωρίζει ναα καποιο απο τα εκατοντάδες εμπορικα που πλέουν στο αιγαίο ή στην ανατ. μεσογειο ειναι φορέας μερικών βαλλιστικων πυραυλων. Επίσηςε υπάρχουν προτάσεις αναμάθμισης των RM-70 που θα τους επιτρεπουν να στοχοποιησουν μεγάλο μερος της υποδομής της απέναντι ακτής. Αν και όλα τελικά κολλάνε στα χρήματα, αυτα τα όπλα έιναι “των φτωχών” και θα αποδεσμευσουν και δυνάμεις της αεροπορίας.

G-164g ag-cat

Btw, Ilker your range is too small…

gdmast

1. Όπως είπε και κάποιος φίλος, απαιτούνται και περισσότεροι Scalp και μάλλον PacIII MSE.
2. Με τους S-400 θα έχουμε οπωσδήποτε ένα θέμα και για τους πυραύλους και για τα αεροσκάφη μας.
3. Οι 36 Μ-270/227mm (ATACAMS), θα πρέπει να αναβαθμιστούν σε επίπεδο Μ-270Β1 και να γίνει προμήθεια βλημάτων ATACAMS Block1A, 300 χλμ. Η αναβάθμιση κοστίζει 200 εκ. και 180 πύραυλοι Block 1A άλλα 200 εκ.
4. Εντάξει, όλοι ξέρουμε τα οικονομικά, αλλά για τον Bora, μια καλή απάντηση θα ήταν η προμήθεια 10 Χ4 συστημάτων εκτόξευσης Lynx (8 εκ. το σύστημα – 40 κιβώτια/σωλήνες) με τον πύραυλο Lora 610mm/400χλμ. Ο τρομερός αυτός πύραυλος είναι νέος, ακριβέστατος (με cep 9 μ. ή μικρότερη! τη στιγμή που ο Bora έχει cep 30-50μ.) Τα 10 συστήματα θα κόστιζαν 80 εκ. και 5 γύροι πυρών σημαίνουν 200 πύραυλοι Χ 1 εκ (το πολύ) έκαστος και συνολικά 280 εκ. (και για το σύστημα αυτό δεν απαιτείται άδεια χρήσης των αμερικανών).

Georgios-Papadopoulos

Τα Patriots δεν θα αναχαιτίσουν τους όποιους Bora?

G...

Μπράβο στην πτηση που απαντα με τον καλυτερο τροπο στην αθλια προπαγάνδα των τουρκων
Ελπιζω να το παρουν και αλλα σαιτ (ετσι και αλλιως σας αντιγραφουν) και να το δει οσο περισσότερος κοσμος γίνεται

FTS

Δεν διάβασα το άρθρο σας και απλώς να πω ότι θα “μπλοκάρω” και το site σας γιατί ενώ ανέχεστε απόψεις που κάνουν φιλοκυβερνητική προπαγάνδα συνεχώς λογοκρίνετε ότι κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Και αυτό το έχω διαπιστώσει πάνω από δύο φορές. Και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται δεν είναι σύμπτωση.
Επιπλέον με έχετε κουράσει με τα… 23 δις εξοπλισμών του ΠΝ. Το μόνο που δεν γράψατε είναι ότι συζητάμε την αγορά του 6ου στόλου αλλά με αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα δεν είναι απίθανο να γραφτεί και τίποτα παρόμοιο.
Εντάξει κλικς θέλετε, από εκεί προκύπτει και η ακατάσχετη εξοπλισμολογία που προσφέρει πιασάρικα θέματα αντί της πραγματικής ενημέρωσης, τα δικά μου πάντως δεν θα τα έχετε κυρίως επειδή στους φιλοκυβερνητικούς έχω κόψει την καλημέρα από καιρό.
Αυτό είναι feedback μου σε εσάς για ποιον λόγο δε θα σας προτιμάω πλέον για την ενημέρωση μου με την ελπίδα να βελτιωθείτε και να αλλάξει η πολιτική λογοκρισίας στα σχόλια που κατακρίνουν την κυβέρνηση που υποστηρίζετε.

Spirit

Να κάνω το σπασικλάκι, λέω τώρα έχουν περάσει επαναπιστοποίση οι μακρύτεροι;;;

CKfurious

Xmmmmm
Εγώ ως συνήθως πρέπει να προσγειώσω αρκετούς στη πραγματικότητα:
Οι διαθεσιμότητες των M2000 είναι τραγικά χαμηλές.
Έχουν αναφερθεί σε αλλα σχόλια δεν τις ξανά αναφέρω.
Βασικά η Τανάγρα έχει “παρκαριστει” χωρίς FOS – επείγον από το 014.
Οι SCALP αλλα και τα αλλα γαλλικά όπλα έχουν περάσει η φτάνουν σύντομα το όριο όπου απαιτείται life extension
Τα ίδια ισχύουν και για τους ATACMS
και ουδέν νεoτερo για τη προμήθεια επιπλέον MLRS/ATACMS
Δύσκολα τα πράγματα πατριώτες

Ripmaker

Ρε σεις δεν γίνεται Να Ρίξουν στη πρωτεύουσα έτσι στα τύφλα. Η διεθνής κατακραυγή θα είναι μεγάλη. Δεν είμαστε κουρδοι στη Συρία άλλο ένα θερμό επεισόδιο έστω και με βύθιση κανενός πλοίου ή κατάρριψη μερικών αεροσκαφών και άλλο αυτό. Κάποια πράγματα ούτε η Τουρκία δεν τα κάνει!

TurkishO

Turkey’s soft underbelly is air defence. Turkey current air defence is really pathetic. Greece current air defence is much more superior than Turkey at this moment.
Turkey’s only air defence is her f16s which is not numerous.
Thats why Erdogan planning to buy 4 s400 and build in Turkey another 16 s400 in coming years.

seb

Φαντάσου να είχαμε 400 Scalp και ATACMS δική μας παραγωγής !!!
Τι ξανθό γένος και πράσινα άλογα, τώρα θα παίρναμε την Πόλη.
Το ”αίτημα” είναι πολύ απλό.
Δική μας συμπαραγωγή σε κάποια καίρια όπλα. Δεν μιλάμε για φαραωνικές γελοιότητες στελθ μαχητικών.
Κάποια πρότζεκτ επιπέδου Iron Dome και ATACMS και στην καλύτερη Scalp. Υπάρχουν πολλές λύσεις στον πολιτισμένο κόσμο που ανήκουμε για συνεργασίες.
Σε ένα υποθετικό σενάριο ας δίνανε 1 Δις για την ανάπτυξη με ορίζοντα 5ετίας. Σε πρακτικό επίπεδο υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας και τα λεφτά απλός θα χανόταν.

Mavi70

Άπλα τα πράγματα φίλοι μου όπως το έχουν αναφέρει κάποιοι κατά καιρούς η Ελλάδα δεν είναι κάποιο χωρίο της Συρίας να κάνεις άπλα ένα ντου!Όταν το κάνεις θα πληρώσεις και το αντίστοιχο τίμημα το οποίο θα είναι βαρύ και δυσανάλογο με αυτό που θέλεις να πετύχεις(αν το πετύχεις).’Όλα αυτά τα δημοσιεύματα με φέρνουν όλο και πιο κοντά στο συμπέρασμα ότι η Τουρκιά είναι ανασφαλής,δείχνοντας αδύναμη και όχι δυνατή! Σπασμωδικά (όπως την έχουν συνηθίσει τόσα χρονιά)προσπαθεί να αντισταθεί στο μοιραίο που έρχεται.Έχει εισέλθει σε ένα γεωπολιτικό σπιράλ από το οποίο όλοι οι έξοδοι από αυτό γράφουν την λέξη ήττα.

LaM

H χρησή βαλλιστικών πυραύλων από μια μουσουλμανική χώρα απέναντι κράτος μέλος της ΕΕ, ΝΑΤΟ και χριστιανικής χώρας επίσης, και μαλιστα σε αστικό στόχο, θα εχει τέτοιο κόστος για την Τουρκία, που δελεάζομαι να πω “μακάρι να το κάνουν”. Οι αμερικανοι εδώ και δεκαετίες, είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι με τα θέματα των βαλλιστικών πυραύλων, και κατι τέτοιο δεν θα μπορέσει να το υπερασπιστεί κανένα τουρκικό λόμπι στην Αμερική.
Χαιρομαι παντως που όλοι καταλήγουμε στο επομενο λογικό στάδιο συλλογισμου. Ναι, ακομα και μετα από ένα τέτοιο χτυπημα αν το δεχθούμε (προσωπικά δεν νομιζω ότι θα το κάνουν ποτε αυτό το λάθος. Μακαρι να το κανουν, αλλα δεν το βλεπω) θα πρέπει να εχουμε το οπλικό δυναμικό και την διάθεση για ένα εκδικητικό, δυσανάλογο και φονικό χτυπημα από μεριάς μας. Τα stand off οπλα και το εξελιγμένο πυροβολικό είναι κατ εμε τον αδαή, η πιο προσιτή και ταιριαστή λυση για εμας, προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά της γεωγραφίας μας και την διασπορά των στοχων των απέναντι.

NIKOS

Η ουσια ειναι οτι πρεπει να αναβαθμισουμε την αντιπυραυλικη αμυνα της χωρας..τα συστηματα που εχουμε ηταν πολυ καλα για τη δεκαετια του 90’και του 2000,τωρα ομως κοντευουμε στο 2020,νεες και τεχνολογικα αναβαθμισμενες απειλες εμφανιζονται στη γειτονια μας και γι αυτο θα πρεπει να προετοιμαστουμε αναλογα..Επισης θα πρεπει να προμηθευτουμε ενα βαλιστικο πυραυλο με μεγαλο βεληνεκες ωστε ανα πασα στιγμη να μπορουμε να εκπεμψουμε μεγαλη ισχυι πυρος προς τον αντιπαλο..τα μιραζ με τους σκαλπ κινδυνευουν να καταστραφουν στο εδαφος ενω μεχρι να μεταφερθουν οι ατακμς στα νησια θα χαθει πολυτιμος χρονος ενω και η εμβελια τους ειναι περιορισμενη..αν δεν ανοιξει το πουγγι οι ΕΔ θα βολοδερνουν μεταξυ φθορας και αφθαρσιας..

Eastern Egg

All MLRS both Turkish and Greek are Block 0 and not upgraded. So all the ATACAMS missiles are already outdated.
In order to launch SCALP you have to fly the fighter first.

ΓΑΤΑ

Ενα σχολιο και απο μενα πανω στο θεμα .
Φυσικα και εχουν καθε δικαιωμα να πανηγυριζουν πανω στο θεμα οι γειτονες. Επιχειρηματολογω :
1.Καμια σχεση δεν εχει ενας cruise απο αερος σε σχεση με τον BORA. Ακυρο το επιχειρημα του scalp καθως πρεπει πρωτα να πεταξει αεροσκαφος , ο BORA ειναι βαλλιστικος εδαφους εδαφους , δεν υπαρχει συγκριση . Και οι 2 εχουν καποια πλεονεκτηματα αλλα ειναι διαφορετικα πραγματα , οποτε τα μηλα με τα μηλα.
2.Οι παλιοι ATACMS που εχουν ελλαδα-τουρκια με κεφαλη βομβιδιων πυρομαχικων δεν εχουν καμια σχεση με την κεφαλη του BORA , ουτε προοριζονται για την ιδια χρηση. Ειπαμε μηλα μηλα . Επισης δεν υπαρχουν atacms στα νησια και πρεπει να φτασουν με πλοιο.
3.Ακομα και η τελευταια μοναδιαια κεφαλη του atacms που δεν εχει η Ελλαδα ειναι η μιση απο του BORA.
4.Η εμβελεια του BORA ευκολα μπορει να αυξηθει εαν δεν ειναι ηδη μεγαλυτερη απο τα 280-300χλμ πιθανοτατα χωρις καν μειωση της κεφαλης. Η roketsan δεν ειναι εταιρια της πλακας.
5.Και οι γειτονες εχουν slam-er και πολυ περισσοτερους φορεις για αυτους , οχι μονο 24 φορεις για 100 πυραυλους , συγκεντρωμενους σε ενα μερος. Αλλα ειπαμε μιλαμε για εδαφους εδαφους βαλλιστικους.
6.Εαν γινει στραβη , τις πρωτες ωρες που θα κλεισει η παροχη οπλων απο τριτους , οι γειτονες δεν θα εχουν κανενα προβλημα καθως εχουν εγωρια παραγωγη.
7.Το CEP δεν ειναι ασχημο αν υπολογισει κανεις τις εναλασσομενες κεφαλες και τις proximity/time fuze του πυραυλου καθως και τις σχετικα μεγαλες εγκαταστασεις/κτιρια που θα χτυπησει.
8. Αληθεια ο exocet block III τι σχεση εχει με τον BORA? Περα απο το οτι μιλαμε για κεφαλη 165 κιλων … Εαν ειναι να βαλουμε και τα κανονια των πλοιων με φοβερη ταχυβολια και vulcano τι ζημια μπορουν να κανουν η την ζημια που κανει μια ομαδα κομαντο σε ενα μισαωρο με ενα ελικοπτερο ειναι απεναντι…
9.DEEPSTRIKE / LORA δεν εχει η Ελλαδα ουτε προκειται συντομα.
10. Οι patriot δεν ειχαν και τις καλυτερες επιδοσεις στον Πολεμο του Κολπου εχουν γινει και μελετες/ερευνες. Ποσο κανουν 2 patriot εναντιον 1 BORA?
Φυσικα και πρεπει να ανησυχει η Ελλαδα.

Stavrogin

Οι πόλεις δεν είναι στρατηγικοί στόχοι. είναι διεθνείς μπελάδες. Αφενός προκαλείται η διεθνής κατακραυγή και δημιουργείται η εικόνα ενός αιμοβόρου και ανήθικου εμπόλεμου κι αφετέρου σπαταλιούνται πολύτιμα βλήματα σε στόχους που δεν μπορούν να καταβληθούν λόγω μεγέθους. Τέτοια χτυπήματα θα θύμωναν του έλληνες δε θα τους φόβιζαν, μην τους βλέπετε τωρα χαλαρους και παρτάκηδες δεν ειναι τόσο διαφορετικοί από εκείνους τους παλιούς του 40 και πριν.
Στρατηγικοί στόχοι είναι τα διυλιστήρια , ο ναύσταθμος οι μεγάλες βάσεις. Σκοπός είναι να καταβάλεις την μαχητική ικανότητα του αντιπάλου όχι να τον τσαντίσεις. Για μένα το κύριο ζήτημα είναι η ακρίβεια του πυραύλου και οι δικές μας δυνατότητες αναχαίτισης ή απορρόφησης του πλήγματος (υπόγειες δεξαμενές και αποθήκες, εναλλακτικοί διάδρομοι απογείωσης, προστασία πετούμενων, διασπορά, τέτοια.

GK_

Νομιζω οτι πλεον ειναι αποδεδειγμενο ποιος ειναι ο βασικος λογος για τον οποιο η Τουρκια στραφηκε στους S-400 μετα απο πολλα χρονια παλινωδιων και αναβολων.
Υπαρχουν καποιες λεπτομερειες που «σημερα» ή και «αυριο» θα κανουν την διαφορα σε σχεση με αυτο που εχει γινει κοινως τοπος.
Ενα σημειο που θελει προσοχη σχετικα με την ΤΗΚ ειναι η υπαρξη ενος συστηματος αεραμυνας που βασιζεται κυριως σε F-16C+ και AWACS, το οποιο «χτιστηκε» απο το τελος της προηγουμενης δεκαετιας. Το να πλησιασουν τα ελληνικα αεροσκαφη διπλα στις Τουρκικες ακτες για να εκτελεσουν βολη με τα Scalp δεν ειναι ακριβως «απλο» ή απλοϊκό. Δεν πρεπει να αναμενουμε οτι θα καθισουν με σταυρωμενα τα χερια.
Ενα αλλο σημειο ειναι οτι η πραγματικη εμβελεια των Scalp EG ειναι περιορισμενη εξαιτιας των διεθνων συνθηκων για την μη διαδοση οπλων (και μαζικης καταστροφης) που ξεπερνουν νομιζω τα 300χλμ. (διωρθωστε με εαν κανω λαθος)
Η επιλογη των Τουρκικων ΕΔ βασιζεται σε χερσαια κινητα συστηματα TEL (230-280χλμ) τα οποια απο την εποχη του Desert Storm εχει αποδειχτει οτι ειναι εξαιρετικα δυσκολο να εντοπιστουν και να καταστραφουν. Αυτα βρισκονται στην Τουρκια υπο την «σκεπη» των μαχητικων αναχαιτησης και της προστασιας της Χερσαιας ΑΑ αμυνας που καθως δειχνει θα εχει ή τα S-400 ή τα Patriot.
Τα «ελληνικα» MLRS δεν μπορουν να θεωρηθουν με τα σημερινα δεδομενα πραγματικα συστηματα “TEL” για τον απλουστατο λογο οτι δεν εχουν τα καταλληλα βληματα. Αυτα που υπαρχουν στις αποθηκες του ΕΣ ειναι βληματα υποπυρομαχικων (απο 30χλμ εως και 165χλμ) για την καταστροφη χερσαιων σχηματισμων (ΤΘΤ, ΜΚΤ, πυροβολικο, κλπ) και οχι για την προσβολη σημειακων στοχων.
Δεν υπαρχουν σε ελληνικη χρηση αλλα συστηματα εκτος των Scalp EG. Τα συγκεκρημενα, η ΠΑ τα εχει για να μπορει να καταστρεφει υπογεια καταφυγεια που περιεχουν κεντρα διοικησεως, επικοινωνιων, αποθηκες με αξιολογα οπλα. Αυτοι ειναι οι πραγματικοι στοχοι των Scalp και οχι στοχοι που αναλογουν σε αποστολες SEAD ή και TASMO, οπως συχνα λαθεμενα εχω αντιληφθει οτι τους «χρεωνουν». Για αυτες τις αποστολες υπαρχουν οι Harm και οι Exocet και τα οπλα μικροτερης εμβελειας. Οχι ομως οι Scalp!
Η ΤΗΚ σε αποστολες SEAD/DEAD αλλα και παραδοσιακης προσβολης εχει και αυτη καποια οπλα. Προσφατα προστεθηκε και ο J-SOM οπως επισης και οι συλλογες με καθογηση GPS για τις γνωστες Iron Bomb. Η εμβελεια των πολυ προσφατων συστηματων που ειδαν το φως της δημοσιοτητας ποικηλει απο περιπου 50χλμ εως 180 χλμ για τον J-SOM.
Οπως πολυ ευκολα γινεται αντιληπτο η βολη ενος βληματος απο ενα τουρκικο μαχητικο με υψηλα ποσοστα επιτυχιας ξεπερνα τα ορια του φακελου βολης των ΑΑ βληματων σε ελληνικη χρηση. Το προβλημα επισης εχει να κανει και με τις δυνατοτητες αντιβαλιστικης αμυνας που προσφερουν τα ελληνικα Patriot. Παρα τα οσα λεγονται τα ελληνικα συστηματα μεσα στο περιορισμενο αποθεμα των 325 βληματων, δεν διαθετουν ενα καθαροαιμο βλημα για αυτη την αποστολη, οπως πχ το MIM-104E/F (PAC-3) που εχει μελετηθει για να αντιμετωπιζει τα βληματα οπως πχ τα Scud που εκτοξευονται απο τα χερσαια Α/Κ TEL.
Αντιθετα ειναι σε θεση να αντιμετωπισουν μαχητικα που πλησιαζουν σε αποστασεις μικροτερες των 70χλμ (ΜΙΜ-104Α) ή των 160χλμ (MIM-104D) (https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot)
Το λεγομενο “Bora” μπορει να αποδειχτει πραγματικος «εφιαλτης» για πολλους λογους. 1ο) γιατι ειναι τουρκικης σχεδιασης και παραγωγης. Αυτο, σε απλοίκή γλωσσα, σημαινει οτι του «φορανε» οτι πυρομαχικο αυτοι «θελουν» και το χρησιμοποιουν αναλογως. «Εμεις», δεν προκειται ποτε να αντιληφθουμε την διαφορα παρα μονο οταν αυτο χρησιμοποιηθει.
2ο) (συνδεδεμενο με το «1ο») Δεν ειμαστε σε θεση να γνωριζουμε τα πραγματικα αριθμητικα μεγεθη που αυτο θα παραχθει. προκειται για «5», «10», «100» ή «1.000» βληματα; … δεν προκειται να γινει γνωστο ποτέ με την απαραιτητη ακριβεια. Εκει βρισκεται και το ενα προβλημα του λεγομενου αιφνιδιασμου. ακομη και εαν τα ελληνικα Patriot αποκτησουν βληματα GEM-3, η παρουσια μιας ανησυχιας οτι σε περιπτωση αναμετρησης πρωτα θα εξαντληθει το αποθεμα GEM-3 ενω θα συνεχιζει να «βρεχει» “Bora” δεν μπορει να αμφισβητηθει.
Απο εκει και περα θα πρεπει να αναρωτηθουμε εαν οι αποθηκες των Scalp Eg θα αποτελεσουν τον 1ο στοχο αυτων των βληματων μαζι με τα κεντρα Αεραμυνας.
Θα υπαρξει καποιο “Bora-2”; πρεπει να το περιμενουμε, οπως επισης οτι θα εχει και ανωτερες επιδοσεις.
Προκειται απλα για «παιγνιδι» ή ειμαστε πλεον μαρτυρες μπροστα σε κατι παρα πολυ ποιο ανυσηχητικο;

MUSTAFA

Είτε το ενδιαφέρον σας για την οικονομία ….
παράνοια
αν ο πόλεμος
Το όνομα της χώρας σας αλλάζει μετά από 1 εβδομάδα
Μην προσπαθήσετε μάταια
σπατάλη ενέργειας
κρίμα

VAGELIS

Δυστυχως ομως αυτα τα οπλα μεσαιου και μεγαλου βεληνεκους ειναι πολυ λιγα σε αριθμο ,πρεπει τουλαιστον να τα διπλασιασουμε

ErkanOr

1. Is it a threat to Turkey from the island? Are they invaded on the first day?
2. How many SCALPs do you have? How many SOMs have Turkey ?
3. How many Patriot missiles do you have? Is it enough? Absolutely there is a very intense sead / dead operations, Greek short-range air defense is enough?
4. Are the air force depots first hit with Bora and Bora 2? Where is your plan B?
5. Did you know Turkey’s early warning aircraft and network-centric warfare capability? And you konw Turkey buy S 400 and Patriot systems, What is your SEAD/DEAD capability?
6. Have you heard Gezgin missiles or “long-range” SOM ER?
7. Have you heard Uzun Ufuk?
8. Have you heard ÇAFRAD?
9. how many coast guard and support ships do you have?
10. How many navy aircraft do you have?
I’m not even talking about armed drones, artillery systems and army’s war experience. I can ask more questions like this. And may UI ask you, can you trust a country like Egypt and Israel in east Mediterranian? Can you trust the US, Russia, Germany or France?
And one more thing, this map does not reflect the facts and is soo far from reality. Not applicable in the battle field.
And accept this, Turkey and Greece are not in the same army league. Ofcourse defend yourself but don’t expect anything, because there is no hope.

Steve

Παιδια ολα καλά αυτά, αλλά εδώ υπαρχει ένα θέμα…….με 90 πυραυλους ΣΚΑΛΠ, και 24 Μιραζ-2000-5Μκ2 ειναι πάρα πολύ λίγα για να φέρουν ένα συντριπτικό χτύπημα στο αντίπαλο…..επίσης τα Μιραζ, αν δεν κάνω λάθος, δεν ειμαι 100% σιγουρος γιαυτό, δεν φτανουν στην Κύπρο..! Αλλα και να εφταναν…..ειναι πολύ λίγα και για το Αιγαιο οχι να πανε και στην Κυπρο….

Cobra Kai

Καλημερα σε ολους.
Εχουμε γραψει το μακρυ μας και το κοντο μας, θα γραψω και εγω τα δικα μου.
Αντιμετρο Α: βαζω στο στοχαστρο τα φραγματα. Και τα δυο την ιδια στγμη. Μπαμ και κατω. Πανε τα φραγκα που επενδυσαν, παει το ηλεκτρικο, το οποιο οταν ανοιξει η πορτα του τρελαδικου θα το χρειαστουν, παει και το ιματζ. Τα γαλλικα για κατι τετοιο θα ηθελα να χρησιμοποιηθουν. Σαν υην παλια διαφήμιση του Σκραμπλ, ληστης 5 ποντοι, γριουλα 8.
Αντιμετρο Β: αιχμαλωτοι? Ποιοί αιχμαλωτοι? Εγω ντεν καταλαβαινει…..

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

April #011 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Πιο «προβλέψιμες σχέσεις» με τη Ρωσία θέλει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...