31.4 C
Athens
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Τούρκος πολιτικός: “Ελληνική λίμνη το Αιγαίο” με F-16 ‘Viper’ και Αμερικανική στήριξη, το κόστος των S-400 για την Τουρκία θα είναι μεγαλύτερο από όσο υπολογίσαμε

- Advertisement -

Με μια συνέντευξη “καταπέλτη” στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Haluk Özdalga, Τούρκος πολιτικός και συγγραφέας, πρώην μέλος του κυβερνώντος ΑΚΡ του Τ. Ερντογάν και παλιότερα μέλος και συνεργάτης των τουρκικών Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ασκεί δριμύτατη κριτική κατά των πρώην συνεργατών του και του προέδρου του, Ερντογάν, για τους χειρισμούς τους στο ζήτημα της προμήθειας S-400 από την Τουρκία.

ο Haluk Özdalga, πολιτικός και πρώην συνεργάτης του ΑΚ Parti του Ρ.Τ. Ερντογάν, συντάκτης και συγγραφέας

Ο Özdalga σημειώνει πως η εμμονή να αγοράσουν ένα τόσο στρατηγικής σημασίας πολεμικό σύστημα από τη Ρωσία, ουσιαστικά εξώθησε τις ΗΠΑ να κόψουν δεσμούς δεκαετιών με την Τουρκία επιφέροντας τεράστια ζημιά στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Μπορούν οι τουρκικοί S-400 να υποκλέψουν τα μυστικά των F-35;


Το F-35 είναι ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ συγκεκριμένα με τη Ρωσία και την Κίνα κατά νου. Είναι ικανό να διασπάσει τις άμυνές τους και να καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στο σύστημα ασφαλείας τους. Το S-400, αντίστοιχα, σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή. Το επίπεδο των τεχνολογικών μυστικών που εμπεριέχει το καθένα από τα δύο συστήματα είναι φυσικό πως κάνει τη μία χώρα να θέλει να αποτρέψει την άλλη από το να τα εξουδετερώσει. Σε αυτό το ναρκοπέδιο εισήλθε η Άγκυρα με ευθύνη του ΑΚΡ και του Ερντογάν που όχι μόνο προχώρησαν να αγοράσουν και τα δύο συστήματα αλλά τόλμησαν να προσπαθήσουν να πείσουν τους πάντες ότι θα τα κάνουν και να συνεργάζονται.
Το αδιέξοδο δεν άργησε να φανεί: μετά από επανειλημμένες νύξεις και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις να μην αγοράσουν, να μην αποκτήσουν και να μην παραλάβουν τους ρωσικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα της τουρκικής ηγεσίας, όταν αυτή την αγνόησε κατ’εξακολούθηση και παρέλαβε το Καλοκαίρι τα συστήματα και τους πυραύλους το Φθινόπωρο. Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ κατέρρευσαν, φτάνοντας σε επίπεδα σχεδόν Ψυχρού Πολέμου και η τουρκική παραγγελία των αεροσκαφών F-35 μπλόκαρε.

Reuters: Καθυστερεί η ενεργοποίηση των S-400 λόγω κορωνοϊού


Σήμερα, το Reuters ανακοίνωσε πως οι τουρκικοί S-400 είναι σε αναμονή, καθώς δήθεν η δοκιμή τους που θα πιστοποιούσε την επιχειρησιακή τους ένταξη σε υπηρεσία καθυστερεί λόγω του Covid-19. Ο Özdalga το θεωρεί κατάφωρο ψέμα. Ο Covid-19 δεν εμπόδισε καμία άλλη δραστηριότητα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στη Λιβύη. Τώρα, ξαφνικά, δεν μπορούν να μαζέψουν 20 άτομα σε μια βάση να κάνουν μια βολή πυραύλων. Με τα συστήματα να έχουν παραληφθεί, τις εγκαταστάσεις έτοιμες, τα πληρώματα να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία, τώρα, η ηγεσία ανακαλύπτει προβλήματα με τον Covid-19 και “τεχνικές δυσκολίες”. Αν βγει ξαφνικά η Ρωσία και τους διαψεύσει, λέει ο Özdalga, δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν.
Οι S-400 αναδεικνύονται το ακριβότερο λάθος της κυβέρνησης Ερντογάν και προσωπική του πανωλεθρία. Δεν είναι απλά τα 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια που στοίχισαν οι πύραυλοι και τα συστήματα με μηδέν βιομηχανική συμμετοχή και μηδέν διασύνδεση σε ένα σύστημα αεράμυνας που υποτίθεται υπηρετούν. Δεν είναι καν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια που στοιχίζει συνολικά η συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, που τώρα δείχνουν πεταμένα λεφτά. Είναι η απομόνωση της Τουρκίας σε μια θέση που δεν είναι ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με τη Ρωσία, αλλά κάπου σε μια ενδιάμεση κατάσταση στην οποία κανείς δεν πρέπει να βρεθεί.

“Η συμφωνία των S-400 δεν περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία”


Η παρατεταμένη ψύχρανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όσο διαρκεί το “ειδύλλιο” με τον Πούτιν, θα θέσει την Τουρκία εκτός των αποφάσεων της Δυτικής Συμμαχίας και θα αδυνατίσει το σύστημα ασφαλείας της. Δεν είναι μόνο ότι η φωνή της Τουρκίας δεν ακούγεται στις αίθουσες των αποφάσεων. Είναι πως ο κορμός των συστημάτων ασφαλείας της Τουρκίας εξαρτάται ακόμα από τις ΗΠΑ, τα κυριότερα συστήματά της αποδυναμώνονται και κυρίως, η θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο καθίσταται επισφαλής.
Με την Τουρκική Αεροπορία να αποτελείται από αμερικανικής κατασκευής μαχητικά, μια απομόνωση από το σύστημα υποστηρίξεως των ΗΠΑ θα σημάνει την έκλειψή της από τους ουρανούς της Μεσογείου, του Αιγαίου και της ίδιας της Τουρκίας. Το επιχείρημα πως τα αμερικανικά μαχητικά μπορούν να αντικατασταθούν από ρωσικά Sukhoi Su-35 και Su-57 ακόμα είναι σαθρό, αφού τα μαχητικά αυτά δεν έχουν αποδείξει πλήρως τις ικανότητές τους, θα πάρουν χρόνια να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά μαχητικά και σπρώχνουν την Τουρκία βαθύτερα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Η Άγκυρα απειλεί ότι θα ανταποδώσει ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και τον TurkStream


Την ίδια ώρα, το “κενό” πολιτικής ισχύος θα το καλύψει η Ελλάδα. Ο Özdalga σημειώνει με δέος ότι η Ελληνική Αεροπορία είναι έτοιμη να διεκδικήσει την απόλυτη υπεροχή στο Αιγαίο αλλά ακόμα και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, καλλιεργώντας σοφά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, προβαίνοντας στην αναβάθμιση 85 περίπου μαχητικών F-16 στο επίπεδο ‘Viper’ και αναβαθμίζοντας τα Mirage 2000. Κάνοντας ένα ακόμα βήμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ισχύ αυτή για να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια αναλαμβάνοντας τον απόλυτο έλεγχο του Αιγαίου πελάγους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με εθνική τραγωδία για την Τουρκία και το ΑΚΡ αλλά κυρίως ο ίδιος ο Ερντογάν θα χρεωθούν με την ήττα αυτή. Ο Özdalga τονίζει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει αυτοπεριοριστεί σε μια επιλογή της εμμένοντας φανατικά στην παραλαβή των ρωσικών πυραύλων και αρνούμενη να δει την δυσμενή πραγματικότητα και να προσαρμοστεί. Ο Özdalga αφήνει να εννοηθεί πως ο Ερντογάν διακρίνεται από μια εγωπαθή μεγαλομανία θεωρώντας πως η Τουρκία είναι μια δύναμη που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να μείνει ατιμώρητη.

Η Άγκυρα απειλεί ότι θα ανταποδώσει ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και τον TurkStream


Η ζημιά έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα άσχημα σημάδια μιας κατάστασης που δεν έχει γυρισμό. Η Τουρκία επένδυσε πολλά στο πρόγραμμα F-35 φιλοδοξώντας να γίνει ισότιμος συνεργάτης θέτοντας μια μεγάλη παραγγελία για αεροσκάφη και υποσχόμενη τα πάντα, τη στιγμή που πολλές άλλες χώρες έδειχναν διστακτικές. Η αμερικανική πλευρά ανταποκρίθηκε χαρίζοντας στην Τουρκία πολλές διευκολύνσεις και προετοιμάζοντας τη βάση του Εσκισεχήρ ως περιφερειακό κέντρο συντήρησης για τα F-35. Η κυβέρνηση της Άγκυρας πίστευε πως ακόμα και το μπλοκ από την παραλαβή των πρώτων μαχητικών ήταν προσωρινό και τέτοιες εγγυήσεις θα έκαναν την επιστροφή της στο πρόγραμμα νομοτελειακή. Σήμερα, μαθαίνουμε πως η βάση συντήρησης μετακινήθηκε από την κοινοπραξία στην Ολλανδία και η Τουρκία μένει με τα κλειδιά μιας αποθήκης γεμάτης με ρωσικούς πυραύλους.

Τσαβούσογλου: Η κρίση στην Ιντλίμπ δεν θα επηρεάσει τις παραδόσεις των S-400


Αν και η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν πρέπει να αποκλείεται, κατά τον Özdalga, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η Τουρκία μπορεί ακόμα να επιστρέψει στο τραπέζι αλλά η “επανάστασή” της θα της στοιχίσει, σε χρόνο, σε χρήμα και σε εμπιστοσύνη. Αν η κυβέρνηση επιστρέψει στα σύγκαλά της και κάνει ό,τι πρέπει, λέει ο Özdalga, θα παραλάβει τα F-35 αλλά ίσως αυτό γίνει αργά και όχι στις ίδιες τιμές που ξέραμε. Ίσως, η Τουρκία να χρειαστεί να δώσει πολλά περιλαμβανομένων των κλειδιών της αποθήκης με τους S-400 στις ΗΠΑ και δεχόμενη την οργή και τις συνέπειες από έναν προδομένο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σημείωση του συντάκτη:
Η συνέντευξη του κ. Özdalga ήταν σίγουρα αποκαλυπτική και σκληρή αλλά παρουσιάζει τα πράγματα αποκλειστικά από την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία είχε σίγουρα πολλές ευκαιρίες για να μετανιώσει για τις κακές αποφάσεις που πήρε, αφού της δόθηκαν πολύ περισσότερες ευκαιρίες από όσες οι “Μεγάλοι” χαρίζουν στους περισσότερους. Όμως, βουτάει τη σκέψη του στην ίδια κολυμβήθρα “τουρκικού μεγαλείου” στην οποία κολυμπάει από χρόνια κι ο Ερντογάν. Η απώλεια της υπεροχής στο Αιγαίο δεν οφείλεται αποκλειστικά σε τουρκικό λάθος αλλά σε ελληνικό δίκαιο. Η Ελληνική Αεροπορία, παρά τα προβλήματα δίνει το “παρών” σε κάθε αναμέτρηση, διατηρεί ικανότητες και ετοιμότητα πληρωμάτων και τεχνικών και παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ευχή μας στο μέλλον να δούμε την πραγμάτωση του εφιάλτη του συμπαθεστάτου κ. Özdalga και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
 

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΪΟΣ 2020


Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ ψηφίζουν φρεγάτες: Ολλανδική 11515ΗΝ Basic, χωρίς ραντάρ APAR2

Του Μάριου ΔημητρίουΈφτασε η στιγμή να γράψουμε, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, για το πλοίο που επιθυμούμε σε προσωπικό επίπεδο, για το πρόγραμμα νέων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αύριο περνά από τη Βουλή ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block...

105
 Αύριο το απόγευμα περνά από την Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών μαχητικών F-16C/D Block 50 της ΠΑ. Υπενθυμίζουμε πως το...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 4.49

Related News

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από γειτονικές χώρες μέσω μεταναστευτικού

Η Ευρώπη δεν απειλείται τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Έχει...

Ανεπιθύμητα στη Νέα Ζηλανδία τα νέα υποβρύχια της Αυστραλίας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, είπε την Πέμπτη ότι τα μελλοντικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού δεν θα επιτρέπεται να επισκέπτονται...

Ζ. Μπορέλ: Δεν γνωρίζαμε για τη συμφωνία Αυστραλίας-ΗΠΑ-Βρετανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και...