Γιατί η Τουρκία στέλνει παλαιά M60 για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Συρία;

14
5571
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες μέσω κοινωνικών δικτύων, φανερώνουν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις να κατευθύνονται προς τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Απ’ όσα είδαμε, εντύπωση προκάλεσε η παρουσία παλαιών αρμάτων μάχης M60, που δεν ανήκουν σε αυτά που είχαν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο “SABRA”.

Η Τουρκία μετέφερε ενισχύσεις στα 12 φυλάκια που έχει στήσει στην Ιντλίμπ και αυτές περιλαμβάνουν Α/Κ πυροβόλα FIRTINA, και διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η μεταφορά αρμάτων M-60 (μη εκσυγχρονισμένων), προκαλεί εντύπωση και ερωτηματικά για την επιλογή. Για ποιο λόγο οι Τούρκοι στέλνουν παλαιά άρματα μάχης στην Ιντλίμπ, όταν τα κατά πολύ πιο σύγχρονα Leo 2A4, δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά παλιότερα στη Συρία (ειδικά στην αλ Μπαμπ);

Είναι αλήθεια πως οι απώλειες των τουρκικών Leopard 2A4, οφείλονταν σε ένα μεγάλο βαθμό στη λάθος τακτική χρησιμοποίησής τους. Όμως η χρήση M60 (η χώρα μας διαθέτει περί τα 100), σε ένα περιβάλλον που -ας πούμε ότι- δεν “ενδείκνυται”, ίσως να κρύβει προβλήματα με τις διαθεσιμότητες των τουρκικών Leo 2Α4 και Μ-60Τ SABRA, από τα οποία διαθέτει 354 και 170 αντίστοιχα. Επίσης δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να μην θέλουν να αποδυναμώσουν περισσότερο το “μέτωπο” του Έβρου το οποίο έχει ήδη “αποψιλωθεί’ ως ένα βαθμό από σύγχρονα άρματα μάχης λόγω εμπλοκής τους σε παλαιότερες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα τουρκικά M60 δεν έχουν καμία τύχη απέναντι σε ATGMs που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο πόλεμο της Συρίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Guest
Άρης

Μπορεί επίσης να μην την νοιάζει να χάσει τα μουσειακά Μ60 και να σώσει την κατάσταση έτσι ή ελπίζει πως δεν θα μπει κανείς και θα γλιτώσει και αυτά ή δίνει ψευδοστόχους για τα ATGM και να κάνει παρέλαση με τα Λεό μετά…
Πολλά γιατί…

Αχ, τι τραβάμε!
Guest
Αχ, τι τραβάμε!

Σωστή και λογική σκέψη. Εξ’ άλλου ποιος νοιάζεται για το έμψυχο υλικό; Που στο κάτω κάτω μπορεί να είναι επανδρωμένα από ”δευτεράντζες” ή ”δυσμενοθεσίτες”.

Nikos georgiou
Guest
Nikos georgiou

Για να δουμε το θα γινει. Το μονο σιγουρο ειναι οτι ο συριακος στρατος δεν θα αφησει τους τουρκους να κανουν οτι εκαναν στον αφριν. Ειναι σιγουρο οτι ολη η περιοχη θα απελευθερωθει απο τους συριους και τους ιρανους και οι τουρκοι σε συννενοηση με τους ρωσους φυσικα θα παρουν τον δρομο της επιστροφης αργα ή γρηγορα.

whitesnake
Guest
whitesnake

Μ110Α2 φαίνεται στην τελευταία φωτό. Αν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ, για τόσο παλιά συστήματα, Μ60, Μ110 κ.ο.κ., πώς δεν ακούμε για ανάγκες επαναπιστοποίησης πυρομαχικών, διάρκεια ζωής κάννης κλπ όπως συμβαίνει με τα πιο σύγχρονα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

bc59
Guest
bc59

Οι κάννες των πυροβόλων πρέπει να αλλάζονται αρκετά συχνά, ανάλογα με τη φθορά του σωλήνα, αλλά σίγουρα οι Τούρκοι έχουν τεράστια αποθέματα σωλήνων, αφού οι άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ, εγκατέλειψαν το διαμέτρημα των 105 στα άρματα και των 8 ιντσών στο ΠΒ, μεγάλο μέρος των οποίων κατέληξε στην Τουρκία. Το ίδιο με τα πυρομαχικά. Τα βλήματα των 105 και των 203 είναι πρακτικά αθάνατα, και ουσιαστικά δεν λήγουν ποτέ εφόσον έχουν αποθηκευτεί σωστά. Μόνον οι σάκοι γεμισμάτων των 203χιλ μπορεί να αλλοιωθούν, αλλά κανείς δεν εμποδίζει την Τουρκία να παράγει καινούργιους. Αρα εφόσον τα Μ-60 και τα Μ-110 μπορούν να… Read more »

Gunner
Guest
Gunner

Tα T-72 δεν είναι καθόλου εύκολος στόχος για τα Μ60Α3. Το ίδιο και τα Τ-62. Το αντίθετο ισχύει.

x-m
Guest
x-m

Αν τα θυμάμαι καλά, αρκεί να είναι αποθηκευμένα κατάλληλα, ειδικά τα γεμίσματα. Για τους πυροσωλήνες έχω αμφιβολία αν έχουν χρόνο ζωής, ειδικά οι εγκαιροφλεγείς. Τα Μ110 χρησιμοποιούν πυρομαχικά τουλάχιστον 40 ετών (και βάλε…). Ο σωλήνας έχει ζωή μετρούμενη σε ισοδύναμα γεμίσματα: άλλη η φθορά απο βολή με απλό βλήμα , άλλη απο HERA.Να τα συμπληρώσει για να τεθεί θέμα ζωής δεν υπάρχει περίπτωση, δεν είναι τόσες οι βολές.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Η διάρκεια ζωής σωλήνος του Μ-110Α2 ισούται με 7.500 ΙΠΓ (Ισοδύναμα Πλήρους Γεμίσματος).
Το μέγιστο γέμισμα στο Μ-110Α2 είναι το ένατο (9ο),για βεληνεκές 22.900μέτρα.
Για μικρώτερο βεληνεκές όμως,άν θυμάμαι καλά από έβδομο γέμισμα και κάτω,μετράει ως 1/4 ΙΠΓ,δηλαδή με μειωμένα γεμίσματα,η ζωή σωλήνος φτάνει και τις 30.000 βολές.
Υπό την προϋπόθεση πάντοτε,ότι δέν υπάρχουν μή προϋπολογισμένες φθορές,όπως διάβρωση κοίλου κάννης από επιθετικά κατάλοιπα εκπυρσοκροτήσεως,στρεβλώσεις σωλήνος, αποφλοιώσεις κοίλου κάννης,κ.ο.κ.

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Διευκρίνηση στα ανωτέρω:
Γέμισμα 9 = 1 ΙΠΓ
» 7-8 =3/4 ΙΠΓ
» 1-6=1/4 ΙΠΓ

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

“των τουρκικών Leo 2Α4 και Μ-60Τ SABRA, από τα οποία διαθέτει 354 και 170 αντίστοιχα”

Διέθετε τόσα, πριν την έναρξη των επιχειρήσεων.
Όσον αφορά τη φωτογραφία εξωφύλλου, αυτή απεικονίζει α/κ πυροβόλα M-110A2 στους δύο πρώτους αρματοφορείς και μάλλον κάποιο άρμα περισυλλογής στον επόμενο.

Card image
Γιωτόμπαλο
Guest
Γιωτόμπαλο

Τα Leo 2Α4 και Μ-60Τ SABRA έχουν καταναλώσει τόνους πυρομαχικών.Τα Μ60 θα χρησιμοποιήσουν τα παλιά πυρομαχικά των 105.Ανταλλακτικά για τα Leo 2Α4 και Μ-60Τ SABRA πληρωμένα σε σκληρό νόμισμα ή ανταλλακτικά από τα παλιά Μ60Α1 και Μ48Α5 :

Κώστας
Guest
Κώστας

Να πω και εγω ενα σεναριο; Για να τα αφησουν στους συμμάχους τους.

Iomar
Guest
Μάριος

Μακάρι να γίνει αυτό.

Να έχουν μετά στόχους να εξασκούνται τα πληρώματα των AC-130, όπως έκαναν με τους Ρώσους που κανένας δεν κατάλαβε τί ακριβώς προσπαθούσαν να κάνουν και τους έσφαξαν στεγνά.

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Πιστεύω πως θα ξεχαστούνε κάποια από αυτά στα χερια τουρκμάνων με την δικαιολογία πως τα καταλάβανε κούρδοι και τα ανακαταλάβανε οι σύμμαχοι τους.