37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες

- Advertisement -

Η χτεσινή δήλωση του τούρκου υπουργού άμυνας Fikri Isik σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 έκανε αίσθηση. Ο Isik δήλωσε πως η διαδικασία προμήθειας των πυραύλων βρίσκεται στο “τελευταίο στάδιο”. Μια δήλωση που γίνεται λίγες μέρες μετά την συνάντηση που είχε ο Fikri Isik με τον αμερικανό ομόλογό του James Mattis στο Πεντάγωνο. Η συνάντησή τους σημειώνουμε πως έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου, και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού για το σύστημα S-400 έγιναν 7 μέρες μετά. Αυτό το τονίζουμε γιατί όπως θα δούμε στην συνέχεια είναι αρκετά σημαντικό.
Αρκετά ελληνικά μέσα μετέδωσαν τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού, μεταξύ αυτών και την “μπηχτή” για τις χώρες του ΝΑΤΟ “που δεν έκαναν μια καλή προσφορά” για ένα αντίστοιχο δυτικό σύστημα. Επίσης υπενθύμισε πως πριν λίγα χρόνια η Τουρκία είχε ακυρώσει την προμήθεια του κινεζικού συστήματος HQ-9, νικητή στον διαγωνισμό T-LORAMIDS (η ανακήρυξη του νικητή στον διαγωνισμό T-LORAMIDS έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013). Τότε η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν τόσο σφοδρή, που η ακύρωση της προμήθειας έγινε πραγματικά μονόδρομος για την Τουρκία. Ο λόγος επίσημα ήταν πως δεν θα μπορούσε να διασυνδεθεί το HQ-9 στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Και αυτό ήταν η πραγματικότητα, καθώς για να γίνει κάπως η διασύνδεση, θα έπρεπε οι Κινέζοι να μάθουν “πολλά” για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ ή η διασύνδεση να μην γίνει καθόλου.
Τα πράγματα από την ακύρωση της αγοράς του HQ-9 το 2015 μέχρι την “επιλογή” του S-400 δεν έχουν αλλάξει και τόσο. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Καταρχάς οι S-400 δεν έχουν ακόμη αγοραστεί, παρά τις διάφορες “ειδήσεις” που κυκλοφόρησαν, άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο Isik στην συνέντευξή του (“είμαστε στο τελευταίο στάδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπογράφουμε αύριο”). Κατά δεύτερον, είναι σαφές πως οι Ρώσοι δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν το σύστημά τους στην Τουρκία, που ήταν και παραμένει μια χώρα (μέχρι νεωτέρας) του ΝΑΤΟ (ας κρατήσουμε λίγο αυτή την παράμετρο). Κατά τρίτον, υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα χρηματοδότησης, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε (η είδηση εδώ).
Η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί αρκετά μετά από τις συνεχείς υποτιμήσεις, ενώ έχουν πληγεί και οι τούρκοι πολίτες, η αγοραστική τους δύναμη και το βιωτικό τους επίπεδο (έχουν χάσει σε έναν χρόνο λόγω υποτίμησης περισσότερα από όσα οι Έλληνες σε 6 χρόνια κρίσης λόγω της σκληρής λιτότητας, πηγή capital.gr). Ο τουρισμός κινείται πτωτικά συνεχώς, οι επενδύσεις μειώνονται, ενώ η Τουρκία έχει δεσμευτεί με πολυετή συμβόλαια σε πλήθος εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε όλα αυτά δεν προσθέτουμε το θέμα
Λέγοντας ο Isik πως βρισκόμαστε στο “τελευταίο στάδιο”, μάλλον εννοεί πως βρέθηκε τρόπος χρηματοδότησης (δανείου) για την αγορά των πυραύλων.
Και φτάνουμε τώρα στο καθαρά “τεχνικό κομμάτι” της ιστορίας. Ο τούρκος υπουργός δήλωσε μεταξύ των άλλων, πως οι S-400 δεν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στο νατοϊκό σύστημα αεράμυνας. Κάτι που μάλλον το ξέρουν όλοι, οπότε δεν εξέπληξε κανέναν. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει δυο συστήματα αεράμυνας, ένα το υπάρχον, κι ένα που θα δημιουργήσουν οι S-400, σχεδόν “ξεχωριστό” από το σημερινό.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το “πρόβλημα” που δημιουργείται. Ακόμη κι αν οι Τούρκοι καταφέρουν να λύσουν σε κάποιο βαθμό το πολύ σημαντικό θέμα της διασύνδεσης, πάλι δεν θα μπορούν να έχουν ένα πλήρως διασυνδεδεμένο δίκτυο αεράμυνας, αλλά κάτι που θυμίζει κάτι κοντά σε αυτό που ο λαός μας ονομάζει “πατέντα”. Κι εδώ ξεκινούν τα “άλλα” προβλήματα για τις τουρκικές επιλογές. Μια χώρα που σύντομα θα εντάξει στο δυναμικό της το κορυφαίο μαχητικό κρούσης-πολλαπλών ρόλων της Δύσης, το 5ης γενιάς F-35, θα χρησιμοποιεί και S-400, το κορυφαίο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας αυτή την στιγμή;
Καλό είναι να αναλογιστούμε το παραπάνω ερώτημα. Μην βιαστούν να πουν κάποιοι πως τα S-400 θα μπορούν να καταρρίψουν το F-35, γιατί αυτό δεν ισχύει, ούτε είναι τόσο απλό, και κακώς λέγεται “ελαφρά τη καρδία”. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας, με πραγματικές ικανότητες αποκάλυψης stealth στόχων (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα stealth αεροσκάφη των ΗΠΑ οι Ρώσοι, ή μάλλον οι Σοβιετικοί, έπρεπε να βρουν τρόπο να τα αντιμετωπίσουν από την εποχή των F-117, συνεπώς πρέπει να τους αναγνωρίσουμε πως έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μια κάποια τεχνογνωσία) αλλά και πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης.
Από την άλλη, το F-35 σχεδιάστηκε να κάνει ακριβώς αυτό, να καταστρέφει συστήματα όπως οι S-300 και S-400 την “πρώτη μέρα του πολέμου”, που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν δυσβάστακτες απώλειες στα αεροσκάφη 4ης γενιάς. Το θέμα είναι πως λογικά υπάρχουν προβλήματα κι από την πλευρά των πωλητών των συστημάτων.
Θα ήθελαν οι Ρώσοι να δώσουν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιεί F-35, το κορυφαίο τους Α/Α σύστημα, κι έτσι να μάθει όλη η Δύση, σε μια μελλοντική Anatolian Eagle, πως μπορεί να το αντιμετωπίσει; ή θα ήθελαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων μερικές εκατοντάδες δις δολαρίων, που δαπανήθηκαν (και θα δαπανηθούν) για το F-35, αν οι Ρώσοι μάθουν πως να το αντιμετωπίζουν με το S-400; υπάρχει κάποιος που θα εμπιστευτεί τους Τούρκους πως δεν θα κάνουν ή το ένα, ή το άλλο, ή και τα δύο; έχουν αποδείξει πως μπορούν να αλλάζουν συμμάχους με ρυθμό εβδομάδας.
Συνεπώς, η επιλογή των Τούρκων δεν μπορεί να είναι το S-400. Πιθανότατα να προσπαθούν να “πιέσουν” για την αποδέσμευση Patriot PAC-3 (ή έστω PAC-2/GEM), σε “καλές” τιμές (μιλάμε για Patriot, καθώς οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Ισραηλινοί τώρα τελευταία δεν έχουν όρεξη να τους πουλήσουν ούτε σφαίρες, όχι φυσικά κορυφαίο A/A σύστημα). Ή μπορεί απλά να επιδιώκουν να αποσπάσουν άλλα οφέλη, σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς είναι αρκετά ικανοί (κατά την άποψή τους μάλλον) στο ανατολίτικο παζάρι.
Εκεί όμως που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως οι Τούρκοι ίσως ξέρουν κάτι που εμείς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Ότι στην Τουρκία, υπάρχει η πιθανότητα, μαχητικά F-35, ή θα αργήσουν, ή δεν θα δουν καθόλου. Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από την Δύση, και ο Ερντογάν συνεχίσει την ρητορική του και τους τακτικισμούς του, κάποια στιγμή θα αρχίσει να απομακρύνεται και από την απόκτηση των F-35.
Γιατί αν δουν και S-400 και F-35, σημαίνει ότι κάτι κάνουν αυτοί καλά κι εμείς (και οι Έλληνες αλλά και οι Δυτικοί), λάθος!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω άρθρο είναι μια άποψη, προς σχολιασμό από τις αναγνώστριες, τους αναγνώστες μας ή τις φίλες και τους φίλους μας. Υβριστικές ή ειρωνικές αναρτήσεις στο blog, στο facebook ή το twitter λογαριασμό του περιοδικού, είτε προς το περιοδικό, είτε προς άλλους, θα διαγράφονται και κατά περίπτωση θα μπλοκάρεται ο συντάκτης των εν λόγω μηνυμάτων. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, όχι να γίνουμε μέσο ανταλλαγής ύβρεων, ή μεταφοράς πολιτικών απόψεων. Σχολιάζετε με σεβασμό προς το περιοδικό αλλά και του άλλους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alexandros-Lekkas

Πολυ μπερδεμενα τα πραγματα!

George K

Εξαιρετικό άρθρο όπως πάντα, όπως όλα τα προηγούμενα. Η άποψή μου συμβαδίζει με την δίκη σας, ότι μάλλον εκβιάζουν για patriot. Όμως δεν υπάρχει μόνο μια επιλογή. Οι Τούρκοι έχουν δείξει στο παρελθόν να παίζουν σε πολλά ταμπλό. Όσο για το F35, τα όργανα ξεκίνησαν με τις ανησυχίες των Άγγλων σχετικά με την συντήρηση των κινητήρων στην Τουρκία. ´Επεται συνέχεια, και θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πράγμα. Επίσης να αναφέρω ότι μετά το δημοψήφισμα τα πράγματα είναι πολύ ρευστά στη γείτονα….

gm

Όσο θα κυβερνά ο Ερντογάν ούτε οι Κινέζοι δε θα τους πουλησουν.

Tasos

Συγχαρητήρια για την ψύχραιμη και λογικότατη άποψή σας….Όμως ανεξάρτητα τί κάνουν οι γείτονες και στο τί θα καταφέρουν να αποκτήσουν τελικά, το αμείλικτο ερώτημα είναι: τί κάνουμε εμείς και στο πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την σοβαρότατη απειλή που πολύ σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πιλότοι είτε έχουν να κάνουν μόνο με S-400 είτε μόνο με F-35 είτε και με τα δυο μαζί………………….

Προβοκάτωρ

Τουλάχιστον πρόκειται για μία νέα επίδειξη διπλωματίας των εξοπλισμών στην οποία διαπρέπουν εδώ και δεκαετίες εν συγκρίσει με το ελλάντα.

Pavlos

Εαν μπορουμε να εχουμε S300, Τοr M1, mirage 2000, υποβρυχια Type 214 και F16 Block 52 , τι μας εμποδιζει να εχομε Sukhoi T-50, s 400, rafale, και F35 (αν εξαιρεσουμε το οικονομικο) .
Tα προβλημα ειναι ξεκαθαρα τι θελουμε και αν εχομε τις δυναμεις να το υποστηριξουμε. Το θεμα της διασυνδεσης αν δεν το εχουμε επιλυσει, θα επρεπε να το εχομε ηδη επιλυσει, και ολες οι μελλοντικες παραγγελιες θα επρεπενα στηριζονται πανω στον κωδικα διασυνδεσης που ηδη υπαρχει, εφοσον υπαρχει.
Το θεμα δεν ειναι τι κανουν οι Τουρκοι, αλλα το τι θελουμε και αν μπορουμε να το χρηματοδοτησουμε, μεσω εσοδων απο τα ενεργειακα οικοπεδα, αγωγων κλπ ανεξαρτητα εντελως μνημονιων, αυτο το σημειο ειναι πολιτικο, και θα επρεπε να εχει ηδη βρεθει λυση που να παρακαμπτει τα μνημονια.
———————————————————–
Αν το θεταμε σε μακροπροθεσμη βαση, η Ελλας θα επρεπε να επιλεξει να κανει συμπαραγωγη σε ενα κινητηρα αεροσκαφους (πιθανα Αμερικανικης προελευσεως) με τις εξης απαιτησεις, να ειναι συμβατος οπωσδηποτε με F16, και να μπορει να χρησιμοποιηθει σε αεροσκαφη F15, F35, F22, και να επιδεχεται μελλοντικες προσθηκες αποκτωντας δυνατοτητες Scramjet κλπ αν ειναι δυνατο.
Για ποιο λογο ? Πρωτα εξασφαλιζεις το στολο F16 απο ανταλακτικα κινητηρα και το βελτιωνεις σε επιδοσεις. Aν αποκτουσαμε F35 τοτε τα παραγγελναμε με τον συγκεκριμενο, ακομη και αν χρειαζονταν μεγαλυτερο διαδρομο απογειωσεως, λογο του μικρου αριθμου σκαφων , θα ειχαμε οικονομια στην συντηρηση, και ομοιοτυπια (εφοσον την συντηρηση του κινητηρα του F35 εχει αναλαβει η Τουρκια δεν νομιζω να στελναμε ποτε εκει τα αεροσκαφη για επισκευη και ελεγχο κινητηρα) , οσο αφορα τα F15, F22, εαν παιρναμε το οκ εκ προιμιου απο την Αμερικανικη αρχη, θα μπορουσαμε να αντικαθιστουμε τα Αμερικανικα που ευρισκονται στην Ευρωπη, με τους συγκεκεριμενους κινητηρες, ετσι ωστε και εσοδα να εχομε, και εργασιες στην Ελλαδα σε αυτον τον τομεα.
Το δε καλυτερο στη συνεχεια θα ηταν να κατασκευασουμε ενα δικομας αεροσκαφος, η για να το θεσουμε ποιο ορθα, να συναρμολογησουμε ενα, ακομη και προηγμενο εκαπιδυτικο αν εχεις τον κινητηρα ειναι μια βαση για να ασχοληθουμε.
Οσο αφορα τα συστηματα επειδη δεν εχουμε μπει σε συμπαραγωγη του F35 , ειναι προτιμοτερο να μπουμε τωρα σε ενα προγραμμα συμπαραγωγης εξελιγμενων UAV μεγαλου μεγεθους (με την LM αφου οτιδηποτε αλλο δεν ειναι εμφανες, αν ειναι διορθωστε με).
Πιστευω οτι κλειδι σε ολα (πλην του οικονομικου και των διεθνων σχεσεων) ειναι η κατασκευη συμπαραγωγη εξελιγμενου κινητηρα (για τη χωρα, τον αεροπορικο στολο, και την εδω πολεμικη βιομηχανια).
Οσο αφορα, τα αντιαεροπορικα συστηματα, η αναβαθμιση των S300 και η αποκτηση παραγγελιας s400 που να ειναι συμβατη με το αναβαθμισμενο S300, και τον κωδικα που χρησιμοποιουμε.
Τα παντα ειναι θεμα χρηματων, βουλησεως και ηγεσιας.
Παντως το να εθετουμε γνωμη το κανουμε σαν εθνικο χρεος, και οχι με καποια επιφωτιση η γνωση.
Ο Στηβ Λαλας, ειχα διαβασει καποτε, οτι προετρεπε για το καλο της Ελλαδος να αγορασει Ρωσικα συστηματα και τεχνολογια απο Ρωσια, αλλα το πολιτικο συστημα κωφευσε, και οχι μονο κωφευσε.
———————————————–

DangerJetExhaust

Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, η οποία με βρίσκει σύμφωνο σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχα εδώ και αρκετό καιρό τον ίδιο προβληματισμό:
Πρώτα από όλα ας δούμε την Αμερικανική πλευρά. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω πως οι Αμερικανοί θα αφήσουν να αποκτήσουν οι Τούρκοι το S-400. Η δική μου η άποψη είναι ότι, εκτός από το καθαρά στρατιωτικό – επιχειρησιακό πρόβλημα (της συνεργασίας με τα δίκτυα του ΝΑΤΟ – της πιθανής απόδειξης ότι το S-400 εντοπίζει και καταρρίπτει F-35 και άρα είναι άχρηστο και τα λεφτά πρέπει να πάνε σε εξελιγμένα βλήματα αντι-ραντάρ), το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό. Δεν μπορεί να έχει η Τουρκία από ένα πόδι σε δύο διαφορετικές βάρκες, πρέπει να αποφασίσει με ποιον είναι τελικά. Σε έναν κόσμο αταξίας που τείνει να γίνει τριπολικός (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα), οι Μεγάλες Δυνάμεις σαφέστατα δεν θα επιτρέψουν επίδοξες, κατά όνομα, Περιφερικές Υπερδυνάμεις να τους φέρνουν εμπόδια και να κάνουν του κεφαλιού τους ή να επιβάλουν στην περιοχή τη δική τους πολιτική ή να δημιουργούν τετελεσμένα για να σέρνουν από πίσω τους τις Μεγάλες Δυνάμεις, ειδικά όταν αυτές οι Περιφερικές Υπερδυνάμεις βρίσκονται σε ένα από τα λίγα στρατηγικότατα – ελέγχου παγκόσμιας κυριαρχίας (γέφυρα Ασίας – Ευρώπης, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή) σημεία του πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν ο έλεγχος αυτής της περιοχής προορίζεται για μια άλλη Περιφερική Υπερδύναμη (Ισραήλ – το οποίο θα ελέγχει τα ενεργειακά δίκτυα από Μέση Ανατολή και Κασπία προς Ευρώπη). Σε μικρότερο βαθμό σημαντικότητας, θα είναι τραγικό για τη συμμαχία ΝΑΤΟ, η δεύτερη σε στρατιωτική ισχύς χώρα της να αγοράζει υψηλής τεχνολογίας υλικό από τον εν δυνάμει εχθρό της συμμαχίας. Στην Ανατολική Ευρώπη θα γελάνε ή θα κλαίνε.
Από την Ρωσική πλευρά, έκανα ένα λάθος παλαιότερα, πιστεύοντας ότι η Ρωσία δεν θα πωλούσε υψηλής τεχνολογίας σύστημά της σε ΝΑΤΟϊκή χώρα (μου το επισήμανε μάλιστα το blog της Πτήσης). Βέβαια δεν αποκλείεται να το πουλήσει αποψιλωμένο από κρίσιμης αξίας συστήματα. Πώς θα φαινόταν όμως στην διεθνή αγορά ότι το S-400 δεν “βλέπει” το F-35; Ας δεχτούμε όμως ότι το βλέπει. Προφανώς οι Ρώσοι παίζουν ένα χοντρό πολιτικό παιχνίδι. Επί αιώνες το λουκάνικο στον χάρτη που χώριζε τη Μαύρη Θάλασσα από τη Μεσόγειο ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα γι’αυτούς. Όσο η Τουρκία ήταν ανεξάρτητη (Οθωμανική Αυτοκρατορία) ή στο Δυτικό Άρμα, η Ρωσία είχε μεγάλο πρόβλημα. Ήδη η προσέγγιση με την Τουρκία του Ερντογκάν (που σε εμάς τους Έλληνες θα πρέπει να θυμίζει την προσέγγιση Λένιν – Κεμάλ και το 1922) είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής εξόδου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Μη ξεχνάμε ένα κοσμοϊστορικό δεδομένο, που δεν το είχε η ΕΣΣΔ: Πρώτη φορά οι Ρώσοι έχουν αρκετές στρατιωτικές βάσεις και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και εκτελούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή από τη Μεσόγειο μέχρι την Κασπία, η οποία ταυτίζεται με τη λεγόμενη Πράσινη Ημισέληνο, το Σιιτικό Τόξο και τις Κουρδικές περιοχές ταυτόχρονα. Για πρώτη φορά κάνουν παιχνίδι στο χωράφι μιας άλλης υπερδύναμης (ΗΠΑ). Είναι πολύ σημαντικό γι’αυτούς, δεδομένου της γεωπολιτικής (Ευρώπη, Ασία, Ειρηνικός) τανάλιας των Αμερικανών εις βάρους τους, ειδικά μετά τα προβλήματα που τους προκάλεσε η προσάρτηση της Κριμαίας. Άρα οι S-400 είναι ένα μέσο, που θα είχε το ευχάριστο αποτέλεσμα για τους Ρώσους να απομακρύνουν κι άλλο τους Τούρκους από τους Αμερικανούς. Είναι σαφές πως τον Ρώσο τον συμφέρει ο Τούρκος να είναι μαζί του. Δύσκολα το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο και η Lockheed θα άφηναν την Αμερικανική Κυβέρνηση να ακυρώσει την ήδη πληρωμένη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35. Αν όμως η Τουρκία παραλάβει S-400 και στραφεί σαφώς προς την Ρωσία και ταυτόχρονα θεωρεί ότι είναι πολύ ισχυρή Περιφερειακή Υπερδύναμη (ήδη κατασκευάζει σχεδόν όλα τα οπλικά της συστήματα) και ότι ο Αμερικανός θα πρέπει να της μιλάει σαν ίσος προς ίσο, τότε ίσως δούμε εξελίξεις για τις οποίες θα τρίβουμε τα μάτια μας και δεν θα τις πιστεύουμε. Ειδικά όταν η γειτονική χώρα κυβερνάται δικτατορικά από έναν παράφρονα ισλαμιστή.
Από την Τουρκική πλευρά το θέμα είναι πολύπλοκο. Η οικονομία καταρρέει, η χώρα είναι διχασμένη και ο διχασμός αυτός έχει πάρει και γεωγραφικό προσανατολισμό. Το ισχνό 51,4% (μετά από νοθεία και κρατική τρομοκρατία) πρέπει να έχει πανικοβάλει τον Σουλτάνο, ειδικά αν γίνουν προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές, πόσο μάλλον αν αυτές γίνουν το 2019 με τη φθορά της εξουσίας σε εξέλιξη. Ο Ερντογκάν έχει έρθει σε σύγκρουση με τη Δύση σε όλα τα επίπεδα, για ιδεολογικούς λόγους (Ισλάμ) και λόγους εσωτερικής πολιτικής (αντιχριστινιακή στάση του πυρήνα των ψηφοφόρων του ΑΚΡ – συνεργασία με τους Γκρίζους Λύκους). Ξέρει πως οι Αμερικανοί έχουν εφεδρεία τους Κεμαλιστές και γι’αυτό ένα νέο πετυχημένο πραξικόπημα δεν αποκλείεται. Τον σώζουν τα λεφτά του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, όμως μέχρι πότε; Τα ανατολικά του σύνορα είναι όλα προβληματικά (Συρία, Ιράκ, Ιράν, Κούρδοι). Δυστυχώς δεν αποκλείεται να κάνει καμιά τρέλα (για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εθνικής συνοχής) στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Θα πάρει τα S-400; Θα πάρει τελικά τα F-35; Και τα δύο μάλλον είναι αδύνατο, ουσιαστικά αποφασίζει με ποιον θα είναι. Μπορεί φυσικά να μείνει ουδέτερος, αλλά τότε θα χιμήξουν να τον φάνε Ρώσοι και Αμερικάνοι. Τα πράγματα είναι άσχημα για την Τουρκία, θα χειροτερεύουν συνέχεια, ο Σουλτάνος θα βρεθεί σε αδιέξοδα και δυστυχώς μπορεί να επηρεάσουν αυτά αρνητικά Ελλάδα και Κύπρο.

Gilan

Κατά την προσωπική μου γνώμη οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να πετύχουν και τους δύο στόχους ταυτόχρονα, αν δεν τα καταφέρουν θα επιλέξουν αυτό που τους συμφέρει τότε, την δεδομένη χρονική στιγμή.
Εξάλλου στο F-35 έχουν δαπανήσει χρήματα και είναι εταίροι στην παραγωγική διαδικασία. Αν δεν τους παραδώσουν τα αεροπλάνα οι Αμερικανοί, δεν θα μπορούσαν (οι Τούρκοι) να διαρρεύσουν στοιχεία, ως αντίποινα;

gklof

Δεν πρόκειται να πάρουν S-400, συντηρούν το ενδιαφέρον για να κάνουν παιχνίδι στη λυκοφιλία με τους ρώσους (και εκείνοι κάνουν το δικό τους παιχνίδι), και με αφορμή είτε οικονομικές δυσκολίες είτε μια κρίση με τη Ρωσία, το σχέδιο για S-400 θα αντικατασταθεί από εγχώρια ανάπτυξη συστήματος με παρόμοιες προδιαγραφές (και άγνωστη αποτελεσματικότητα) ίσως σε συνεργασία με δυτικές εταιρίες.
Για τα F-35, θα παραδοθούν στην ώρα τους όσο οι πληρωμές γίνονται κανονικά και δεν υπάρξει κάποια ακραία αντί-δυτική ενέργεια των τούρκων (ως τώρα φωνασκούν και υπονομεύουν υπογείως αλλά κρατούν και κάποιες ισορροπίες, εδώ οι σαουδάραβες παρ’ όλη την υποστήριξη σε ακραίους εξοπλίζονται κανονικά με κορυφαία συστήματα). Στη συνέχεια αν δυσκολέψουν και άλλο οι σχέσεις με τους συμμάχους, το σενάριο είναι η υποστήριξη των F-35 να γίνει προβληματική και τα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν από τα συμβατικά μαχητικά να απαξιωθούν.

Kostas

υπαρχουν πολλες φωνες στην Αμερικη που ανησυχουν για τη διαρροη τεχνογνωσιας που μπορει να προκυψει απο την αγορα Φ35 απο την τουρκια. Ελπιζω να γιγαντωθουν και τουρκικες δηλωσεις οπως αυτες περι αγορας Σ400 τις ενισχυουν. Προσωπικα ειναι η μονη ελπιδα που εχω για να μην δω την πληρη ανατροπη στο ΑΙγαιο με την μονοπλευρη ελευση των Φ35.

Nicholas

Δηλαδή για να έχουμε ένα καλό ερώτημα, προς τους Συντάκτες του Περιοδικού, πως θα μπορούσαν η LM & Το Αμερικάνικο Κράτος να αρνηθουν να παραδώσουν τα εν εξελίξει παραγγελίας F-35 στην Τουρκία ( χώρα με σημετοχη από Day 1 στο εν λόγω πρόγραμμα, χώρα με ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα συντήρησης για τα εν λόγω Αεροσκαφη, συν την εκπαίδευση του Ιπτάμενου της προσωπικού στις ΗΠΑ αυτή την στιγμή που μιλάμε) νομίζω ότι, δυστυχώς για εμάς, τέτοιου είδους Κολλοσιαια Προγράμματα απλά… δεν γίνεται να μην Υλοποιηθουν! ( Φυσικά σαν Ελλην πολίτης θα ευχομουν ολόψυχα να μην παραδοθουν… αλλά..! ) Εν τέλει δυστυχώς για εμάς ακόμα να δούμε την Πραγματική εικόνα απειλης, που πρεσβευει η Τουρκία για εμάς, κι αυτή είναι… μια Τεράστια αγορά για Bussines των 70+ εκατομμυρίων, μια χώρα με τεράστιες επενδύσεις, από Ευρωπαϊκές & Ιαπωνικες Αυτοκίνητο βιομηχανίες, μέχρι Ναυπηγεία με τεράστιο ενδιαφέρον από Ισπανία μέχρι Γερμανία! Ας μάθουμε επιτέλους ότι τα πάντα είναι Χρήματα & Bussines για όλους τους Ευρωπαίους Εταίρους μας & φυσικά για τους Αμερικανούς! Προσωπικά πιστεύω ότι το “στοίχημα ” για το Ελληνικό Έθνος έχει χαθεί στο Γεγονός ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν έχουν μάθει να κάνουν bussines & φυσικά να “ελκουν ” επενδύσεις στην Χώρα μας! Ένα ακόμα ερώτημα για εμάς είναι… άραγε εμείς που έχουμε στο Οπλοστάσιο μας τους S-300 & ως Χώρα του NATO ούτε κι εμείς έχουμε διασύνδεση μεταξύ του εν λόγω συστήματος !

chris07

Αλήθεια αν πεθανει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φανταζεστε τι θα συμβεί στην Τουρκία

ThanosD

Σε κράτη που εξεταζεται η πιθανότητα πολεμικής αντιπαράθεσης, και έχουν ανισομερή οικονομικά μεγέθη,(αρα και διαφορετικές δυνατότητες εξοπλιστικών δαπανών) πρέπει να ληφτεί υπόψιν ,ότι δεν σημαίνει ότι αυτός που δαπανά περισσότερα ,ειναι de facto o νικητής.
Ουτε κάποιος νικά ,αν υπερτερήσει σε ένα τομέα,η σε μιά μάχη.Γιατι σημαντικότερο είναι ο αριθμός των πληγμάτων που θα δεχτείς και δεν μπορείς να αντέξεις απο αυτά που θα εξαπολύσεις.Σε μικρά κράτη,έχει σημαντικό ρόλο,η δυνατότητα συμμαχιών,η πρόσδεση σε σχεδιασμούς ισχυρών παιχτών(με ανταλλάγματα βέβαια) και η ασκηση εξωτερικής πολιτικής σε ασφαλούς διαδρόμους ώστε να μη γινονται αχρειαστες συγκρουσεις με τις επιδιώξει ςτων μεγάλων.Σε στρατιωτικό επίπεδο,νομίζω θα βρούμε τον τρόπο,να διατηρήσουμε την στρατηγικη αποτροπής απένατι στη Τουρκία χωρις απαραίτητα να δαπανήσουμε 10-15 δις ευρω (που δεν τα έχουμε κιολας).Μια κόμη τεθωρακισμένη ταξιαρχία στη Μακεδονία.,1 δις ευρω,και αυξηση της θητείας στους 16-18 μήνες,γι ανα κλείσουν τα κενά ειδικα στα νησιά..Και μια παρατηρηση οι sdb ΙΙ tων F-35 δεν δουλεύουν οταν δεν δουλεύει το Gps στη περιοχή του στόχου.(αυτα για το πρωτο πλήγμα) ,Αληθεια πιστεύει καποιος ότι η Τουρκία θα επιτεθεί μαζικά στην Ελλάδα και εμείς δεν θα το γνωρίζουμε ;Εδώ η πανισχυρη Αμερική για να κτυπήσει τη Βορεια Κορέα ,συγκεντρωνει δυνάμεις ,και χρειαστηκε 15-20 ημέρες ..και το γνωρίζουν όλοι..Ψυχραιμία λοιπόν…

Γιώργος Κ

Wishful thinking

Aris

Πριν κάμποσο καιρό σας είχα γράψει πως τα F35 δεν θα παραδοθούν στο τέλος….
Τα S400 ο Βλαδίμηρος δεν θα τα δώσει. Γνωρίζει ότι θα τον σημαδέψουν και αυτόν σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος…
Κάτι ακόμα που ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ότι οι απέναντι μπορεί να κάνουν ήδη reverse engineering…οπότε ποιος θα τους δώσει τροφή για αντιγραφή…
Όσο για τους άγγλους που υπόγραψαν mou για βοήθεια στην ανάπτυξη αεροσκάφους και κάνουν πίσω για κινητήρες;;;;
Κάτι σάπιο μυρίζει ότι θα μείνει ξεκρέμαστος ο σουλτάνος…

Spyros

Η Τουρκία, ΛΟΓΩ ΘΕΣΗΣ, είναι και θα είναι σημαντική για τους Αμερικανούς.
Αυτά.

Em.Ti

Πολύ καλή ανάλυση.
Ο Νεοσουλτάνος ουσιαστικά προσπαθεί να δείξει έμπρακτα την συμμαχία με τους Ρώσους. Και φυσικά να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Δεν πρόκειται να πάρει στο τέλος S-400, το ξέρει καλά, δεν πρόκειται οι Αμερικάνοι να τον αφήσουν και το F-35 είναι για την Τουρκία πολύ πιο πολύτιμο (για διάφορους λόγους) από το S-400.
Για ακόμη μία φορά πάντως δείχνουν τόλμη και θράσος οι γείτονες.

Manolis

Το ενδιαφερον αρθρο μου δημιουργησε μια απορια: Οταν η Ελλαδα παρελαβε (λογω τουρκικων αντιρρησεων) τους S300PMU-1, κορυφαιο τοτε ρωσικο Α/Α, δεν τεθηκαν τα ιδια θεματα με την τουρκια σημερα ?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

80
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Προχώρησε η αγορά τορπιλών βαρέος τύπου για τα 214ΗΝ, όταν φορείς του ΥΠΕΘΑ μπορούν και διδάσκουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΝ διαπραγματεύεται, και παίρνει αυτό που θέλει, στην τιμή που θέλει, και...

F-16C/D Block 50, γιατί δεν “πέρασαν” χτες από την Επιτροπή της Βουλής;

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν χτες σχετικά με τη μη "έγκριση" του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16C/D Block 50  σε Block 50+Adv από την αρμόδια...