Τουρκικοί S-400 και τουρκικά F-35A. Έννοιες ασύμβατες

32
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η χτεσινή δήλωση του τούρκου υπουργού άμυνας Fikri Isik σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 έκανε αίσθηση. Ο Isik δήλωσε πως η διαδικασία προμήθειας των πυραύλων βρίσκεται στο “τελευταίο στάδιο”. Μια δήλωση που γίνεται λίγες μέρες μετά την συνάντηση που είχε ο Fikri Isik με τον αμερικανό ομόλογό του James Mattis στο Πεντάγωνο. Η συνάντησή τους σημειώνουμε πως έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου, και οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού για το σύστημα S-400 έγιναν 7 μέρες μετά. Αυτό το τονίζουμε γιατί όπως θα δούμε στην συνέχεια είναι αρκετά σημαντικό.
Αρκετά ελληνικά μέσα μετέδωσαν τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού, μεταξύ αυτών και την “μπηχτή” για τις χώρες του ΝΑΤΟ “που δεν έκαναν μια καλή προσφορά” για ένα αντίστοιχο δυτικό σύστημα. Επίσης υπενθύμισε πως πριν λίγα χρόνια η Τουρκία είχε ακυρώσει την προμήθεια του κινεζικού συστήματος HQ-9, νικητή στον διαγωνισμό T-LORAMIDS (η ανακήρυξη του νικητή στον διαγωνισμό T-LORAMIDS έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013). Τότε η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν τόσο σφοδρή, που η ακύρωση της προμήθειας έγινε πραγματικά μονόδρομος για την Τουρκία. Ο λόγος επίσημα ήταν πως δεν θα μπορούσε να διασυνδεθεί το HQ-9 στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Και αυτό ήταν η πραγματικότητα, καθώς για να γίνει κάπως η διασύνδεση, θα έπρεπε οι Κινέζοι να μάθουν “πολλά” για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ ή η διασύνδεση να μην γίνει καθόλου.
Τα πράγματα από την ακύρωση της αγοράς του HQ-9 το 2015 μέχρι την “επιλογή” του S-400 δεν έχουν αλλάξει και τόσο. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Καταρχάς οι S-400 δεν έχουν ακόμη αγοραστεί, παρά τις διάφορες “ειδήσεις” που κυκλοφόρησαν, άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο Isik στην συνέντευξή του (“είμαστε στο τελευταίο στάδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπογράφουμε αύριο”). Κατά δεύτερον, είναι σαφές πως οι Ρώσοι δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν το σύστημά τους στην Τουρκία, που ήταν και παραμένει μια χώρα (μέχρι νεωτέρας) του ΝΑΤΟ (ας κρατήσουμε λίγο αυτή την παράμετρο). Κατά τρίτον, υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα χρηματοδότησης, που δεν πρέπει να αγνοήσουμε (η είδηση εδώ).
Η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί αρκετά μετά από τις συνεχείς υποτιμήσεις, ενώ έχουν πληγεί και οι τούρκοι πολίτες, η αγοραστική τους δύναμη και το βιωτικό τους επίπεδο (έχουν χάσει σε έναν χρόνο λόγω υποτίμησης περισσότερα από όσα οι Έλληνες σε 6 χρόνια κρίσης λόγω της σκληρής λιτότητας, πηγή capital.gr). Ο τουρισμός κινείται πτωτικά συνεχώς, οι επενδύσεις μειώνονται, ενώ η Τουρκία έχει δεσμευτεί με πολυετή συμβόλαια σε πλήθος εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σε όλα αυτά δεν προσθέτουμε το θέμα
Λέγοντας ο Isik πως βρισκόμαστε στο “τελευταίο στάδιο”, μάλλον εννοεί πως βρέθηκε τρόπος χρηματοδότησης (δανείου) για την αγορά των πυραύλων.
Και φτάνουμε τώρα στο καθαρά “τεχνικό κομμάτι” της ιστορίας. Ο τούρκος υπουργός δήλωσε μεταξύ των άλλων, πως οι S-400 δεν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στο νατοϊκό σύστημα αεράμυνας. Κάτι που μάλλον το ξέρουν όλοι, οπότε δεν εξέπληξε κανέναν. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει δυο συστήματα αεράμυνας, ένα το υπάρχον, κι ένα που θα δημιουργήσουν οι S-400, σχεδόν “ξεχωριστό” από το σημερινό.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το “πρόβλημα” που δημιουργείται. Ακόμη κι αν οι Τούρκοι καταφέρουν να λύσουν σε κάποιο βαθμό το πολύ σημαντικό θέμα της διασύνδεσης, πάλι δεν θα μπορούν να έχουν ένα πλήρως διασυνδεδεμένο δίκτυο αεράμυνας, αλλά κάτι που θυμίζει κάτι κοντά σε αυτό που ο λαός μας ονομάζει “πατέντα”. Κι εδώ ξεκινούν τα “άλλα” προβλήματα για τις τουρκικές επιλογές. Μια χώρα που σύντομα θα εντάξει στο δυναμικό της το κορυφαίο μαχητικό κρούσης-πολλαπλών ρόλων της Δύσης, το 5ης γενιάς F-35, θα χρησιμοποιεί και S-400, το κορυφαίο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας αυτή την στιγμή;
Καλό είναι να αναλογιστούμε το παραπάνω ερώτημα. Μην βιαστούν να πουν κάποιοι πως τα S-400 θα μπορούν να καταρρίψουν το F-35, γιατί αυτό δεν ισχύει, ούτε είναι τόσο απλό, και κακώς λέγεται “ελαφρά τη καρδία”. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας, με πραγματικές ικανότητες αποκάλυψης stealth στόχων (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα stealth αεροσκάφη των ΗΠΑ οι Ρώσοι, ή μάλλον οι Σοβιετικοί, έπρεπε να βρουν τρόπο να τα αντιμετωπίσουν από την εποχή των F-117, συνεπώς πρέπει να τους αναγνωρίσουμε πως έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μια κάποια τεχνογνωσία) αλλά και πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης.
Από την άλλη, το F-35 σχεδιάστηκε να κάνει ακριβώς αυτό, να καταστρέφει συστήματα όπως οι S-300 και S-400 την “πρώτη μέρα του πολέμου”, που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν δυσβάστακτες απώλειες στα αεροσκάφη 4ης γενιάς. Το θέμα είναι πως λογικά υπάρχουν προβλήματα κι από την πλευρά των πωλητών των συστημάτων.
Θα ήθελαν οι Ρώσοι να δώσουν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιεί F-35, το κορυφαίο τους Α/Α σύστημα, κι έτσι να μάθει όλη η Δύση, σε μια μελλοντική Anatolian Eagle, πως μπορεί να το αντιμετωπίσει; ή θα ήθελαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων μερικές εκατοντάδες δις δολαρίων, που δαπανήθηκαν (και θα δαπανηθούν) για το F-35, αν οι Ρώσοι μάθουν πως να το αντιμετωπίζουν με το S-400; υπάρχει κάποιος που θα εμπιστευτεί τους Τούρκους πως δεν θα κάνουν ή το ένα, ή το άλλο, ή και τα δύο; έχουν αποδείξει πως μπορούν να αλλάζουν συμμάχους με ρυθμό εβδομάδας.
Συνεπώς, η επιλογή των Τούρκων δεν μπορεί να είναι το S-400. Πιθανότατα να προσπαθούν να “πιέσουν” για την αποδέσμευση Patriot PAC-3 (ή έστω PAC-2/GEM), σε “καλές” τιμές (μιλάμε για Patriot, καθώς οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Ισραηλινοί τώρα τελευταία δεν έχουν όρεξη να τους πουλήσουν ούτε σφαίρες, όχι φυσικά κορυφαίο A/A σύστημα). Ή μπορεί απλά να επιδιώκουν να αποσπάσουν άλλα οφέλη, σε γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς είναι αρκετά ικανοί (κατά την άποψή τους μάλλον) στο ανατολίτικο παζάρι.
Εκεί όμως που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως οι Τούρκοι ίσως ξέρουν κάτι που εμείς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Ότι στην Τουρκία, υπάρχει η πιθανότητα, μαχητικά F-35, ή θα αργήσουν, ή δεν θα δουν καθόλου. Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από την Δύση, και ο Ερντογάν συνεχίσει την ρητορική του και τους τακτικισμούς του, κάποια στιγμή θα αρχίσει να απομακρύνεται και από την απόκτηση των F-35.
Γιατί αν δουν και S-400 και F-35, σημαίνει ότι κάτι κάνουν αυτοί καλά κι εμείς (και οι Έλληνες αλλά και οι Δυτικοί), λάθος!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω άρθρο είναι μια άποψη, προς σχολιασμό από τις αναγνώστριες, τους αναγνώστες μας ή τις φίλες και τους φίλους μας. Υβριστικές ή ειρωνικές αναρτήσεις στο blog, στο facebook ή το twitter λογαριασμό του περιοδικού, είτε προς το περιοδικό, είτε προς άλλους, θα διαγράφονται και κατά περίπτωση θα μπλοκάρεται ο συντάκτης των εν λόγω μηνυμάτων. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, όχι να γίνουμε μέσο ανταλλαγής ύβρεων, ή μεταφοράς πολιτικών απόψεων. Σχολιάζετε με σεβασμό προς το περιοδικό αλλά και του άλλους.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Alexandros
Member
Alexandros

Πολυ μπερδεμενα τα πραγματα!

George K
Guest
George K

Εξαιρετικό άρθρο όπως πάντα, όπως όλα τα προηγούμενα. Η άποψή μου συμβαδίζει με την δίκη σας, ότι μάλλον εκβιάζουν για patriot. Όμως δεν υπάρχει μόνο μια επιλογή. Οι Τούρκοι έχουν δείξει στο παρελθόν να παίζουν σε πολλά ταμπλό. Όσο για το F35, τα όργανα ξεκίνησαν με τις ανησυχίες των Άγγλων σχετικά με την συντήρηση των κινητήρων στην Τουρκία. ´Επεται συνέχεια, και θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πράγμα. Επίσης να αναφέρω ότι μετά το δημοψήφισμα τα πράγματα είναι πολύ ρευστά στη γείτονα….

gm
Guest
gm

Όσο θα κυβερνά ο Ερντογάν ούτε οι Κινέζοι δε θα τους πουλησουν.

Tasos
Member
Tasos

Συγχαρητήρια για την ψύχραιμη και λογικότατη άποψή σας….Όμως ανεξάρτητα τί κάνουν οι γείτονες και στο τί θα καταφέρουν να αποκτήσουν τελικά, το αμείλικτο ερώτημα είναι: τί κάνουμε εμείς και στο πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την σοβαρότατη απειλή που πολύ σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες πιλότοι είτε έχουν να κάνουν μόνο με S-400 είτε μόνο με F-35 είτε και με τα δυο μαζί………………….

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Τουλάχιστον πρόκειται για μία νέα επίδειξη διπλωματίας των εξοπλισμών στην οποία διαπρέπουν εδώ και δεκαετίες εν συγκρίσει με το ελλάντα.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Εαν μπορουμε να εχουμε S300, Τοr M1, mirage 2000, υποβρυχια Type 214 και F16 Block 52 , τι μας εμποδιζει να εχομε Sukhoi T-50, s 400, rafale, και F35 (αν εξαιρεσουμε το οικονομικο) . Tα προβλημα ειναι ξεκαθαρα τι θελουμε και αν εχομε τις δυναμεις να το υποστηριξουμε. Το θεμα της διασυνδεσης αν δεν το εχουμε επιλυσει, θα επρεπε να το εχομε ηδη επιλυσει, και ολες οι μελλοντικες παραγγελιες θα επρεπενα στηριζονται πανω στον κωδικα διασυνδεσης που ηδη υπαρχει, εφοσον υπαρχει. Το θεμα δεν ειναι τι κανουν οι Τουρκοι, αλλα το τι θελουμε και αν μπορουμε να το χρηματοδοτησουμε, μεσω… Read more »

Mich
Guest
Mich

“Τα παντα ειναι θεμα χρηματων, βουλησεως και ηγεσιας.”
Σωστά. Ελλείψει και των τριών… τέλος συζήτησης.

Uktena
Member
Uktena

Προς τον Κυριο με προσωνυμιο ΑΩ. Τι ακριβως εννοειται οταν λετε κατασκευη ή επιλογη κινητηρα ο οποιος θα μπει στα αναβαθμισμενα F-16 αλλα θα ταιριαζει και στο F35 ενω παραλληλα θα εχει δυνατοτητα προσθηκης SCRAMJET; Επιτρεψτε μου να πω πως ειτε δε γνωριζετε τιποτα επι του θεματος αεροπορικων κινητηρων ή καπου εχετε μπερδευτει. Ενας αεροπορικος κινητηρας αεροσκαφους εχει αντελως διαφορετικη φιλοσοφια λειτουργιας απο εναν κινητηρα scramjet. Δεν μπορουμε ενα κινητηρα αεροσκαφους να τον μετατρεψουμε σε scramjet ή το αντιστροφο. Επιπλεον εαν εννοειται να προσθεσουμε module το οποιο στην ουσια θα ειναι scramjet επι του αεροσκαφους μας λετε πως θα πρεπει… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Εθεσα ενα πλαισιο, χωρις να ειμαι ειδικος και το ανεφερα, καλα κανετε και με διορθωνετε, και ναι εννοουσα σε θεωρητικη βαση παντα, προσθηκη 2ου module, αλλα στην εισαγωγη του f16 (σαν μια υπερτροφοδοτική είσοδο Diverterless supersonic inlet ) χωρις να γνωριζω αν ειναι εφικτο. https://en.wikipedia.org/wiki/Diverterless_supersonic_inlet
H ιδεα ηταν η μεγιστη ωφελεια απο συμπαραγωγη νεου κινητηρα συμβατου με F16, και η χρηση του βασικα στα ελληνικα και αλλα F16 και σε οποιο αεροπλανο ταιριαζει, εαν ηταν εφικτο.
Το οτι διορθωνετε εφοσον γνωριζετε το αντικειμενο ειναι καλο διοτι μαθαινουμε τι ειναι εφικτο και τι οχι.

antidrastis
Guest
antidrastis

Φιλε ΑΩ αυτο που ειδες στη βικιπαιδεια ειναι μια πειραματικη εισαγωγη αερα που δοκιμαστηκε σε F-16 για να κρυψει απο τα ρανταρ τις αντανακλασεις των πτερυγιων του κινητηρα (λογω του σχηματος της) και δεν περασε τελικα σε παραγωγη . Ο λογος ηταν η προσπαθεια της εταιριας κατασκευης να μειωσει το ιχνος που παρουσιαζει το αεροσκφος στα ρανταρ (RCS) και μονο . Οι σκραμτζετ κινητηρες ειναι κατι πολυ διαφορετικο , και αν δεν κανω λαθος μονο στο εξωτικο και πανακριβο SR-71εχει βρει εφαρμογη ενας τυπος τετοιου μικτου τυπου κινητηρα (ο J-58) που να λειτουργει ως τουρμποτζετ και ως ραμτζετ αναλογα με… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Σας ευχαριστω, διοτι ετσι κατανοουμε τι ειναι εφικτο τεχνικα και τι οχι (για την δικη μας περιπτωση).

Uktena
Member
Uktena

Το συγκεκριμενο αρθρο της wikipedia αναφερεται σε ειδικη δομη στην εισαγωγη αερα των αεροπορικων κινητηρων, οποια αποσκοπει στην ουσια στην μειωση της ταχυτητας του αερα ο οποιος εισερχεται στο κινητηρα, καθως και στην συγκεκριμενη ομαλοποιηση της ροης αυτου προς τα πτερυγια του κινητηρα. Αυτο γινεται διοτι οι κινητηρες Jet εσωτερικα για να λειτουργησουν εχουν μια σειρα πτερυγιων στα οποια ο αερας πρεπει να προσπιπτει υπο συνθηκες τετοιες οι οποιες θα προσφερουν τη μεγιστη αποδοση καθως ΚΑΙ την ομαλη λειτουργια του κινητηρα. Δεν θα αναφερθω σε λεπτομερειες οπως “οριακο στρωμα”, stalling, κτλ διοτι θα ξεφυγουμε. Αυτο που πρεπει να κρατησετε κατα… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Eυχαριστω για τις περιγραφες, πιστευω οτι και εγω αλλα και αλλοι αναγνωστες ωφεληθηκαν, μαθαινοντας καποια πραγματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν αγοράζουν ρωσικά μαχητικά και S-400.
Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε συμπαραγωγή κάποιου κινητήρα.
Είναι ασύμφορο να ξεκινήσουμε την παραγωγή ενός αεροπλάνου (π.χ εκπαιδευτικό) που θα παραχθεί σε 40-50 μονάδες και που δεν θα έχει προοπτική εξαγωγών.
Ποιο scramjet ?? Εδώ ούτε σφεντόνες δεν κατασκευάζουμε και θα κατασκευάσουμε κινητήρες scramjet ?? Kαι άντε και το κάναμε για χάρη της συζήτησης. Μετά δεν θα γίνεται να πετάξουμε αυτούς των F-16 για βάλουμε τους νέους κινητήρες scramjet και φυσικά τέτοιοι κινητήρες δεν έχουν θέση σε κάποιο εκπαιδευτικό που θα κατασκευάσουμε. (σε 200-300 χρόνια)

DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, η οποία με βρίσκει σύμφωνο σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχα εδώ και αρκετό καιρό τον ίδιο προβληματισμό: Πρώτα από όλα ας δούμε την Αμερικανική πλευρά. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω πως οι Αμερικανοί θα αφήσουν να αποκτήσουν οι Τούρκοι το S-400. Η δική μου η άποψη είναι ότι, εκτός από το καθαρά στρατιωτικό – επιχειρησιακό πρόβλημα (της συνεργασίας με τα δίκτυα του ΝΑΤΟ – της πιθανής απόδειξης ότι το S-400 εντοπίζει και καταρρίπτει F-35 και άρα είναι άχρηστο και τα λεφτά πρέπει να πάνε σε εξελιγμένα βλήματα αντι-ραντάρ), το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό. Δεν μπορεί να… Read more »

Gilan
Member
Gilan

Κατά την προσωπική μου γνώμη οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να πετύχουν και τους δύο στόχους ταυτόχρονα, αν δεν τα καταφέρουν θα επιλέξουν αυτό που τους συμφέρει τότε, την δεδομένη χρονική στιγμή.
Εξάλλου στο F-35 έχουν δαπανήσει χρήματα και είναι εταίροι στην παραγωγική διαδικασία. Αν δεν τους παραδώσουν τα αεροπλάνα οι Αμερικανοί, δεν θα μπορούσαν (οι Τούρκοι) να διαρρεύσουν στοιχεία, ως αντίποινα;

gklof
Guest
gklof

Δεν πρόκειται να πάρουν S-400, συντηρούν το ενδιαφέρον για να κάνουν παιχνίδι στη λυκοφιλία με τους ρώσους (και εκείνοι κάνουν το δικό τους παιχνίδι), και με αφορμή είτε οικονομικές δυσκολίες είτε μια κρίση με τη Ρωσία, το σχέδιο για S-400 θα αντικατασταθεί από εγχώρια ανάπτυξη συστήματος με παρόμοιες προδιαγραφές (και άγνωστη αποτελεσματικότητα) ίσως σε συνεργασία με δυτικές εταιρίες. Για τα F-35, θα παραδοθούν στην ώρα τους όσο οι πληρωμές γίνονται κανονικά και δεν υπάρξει κάποια ακραία αντί-δυτική ενέργεια των τούρκων (ως τώρα φωνασκούν και υπονομεύουν υπογείως αλλά κρατούν και κάποιες ισορροπίες, εδώ οι σαουδάραβες παρ’ όλη την υποστήριξη σε ακραίους… Read more »

Kostas
Member
Kostas

υπαρχουν πολλες φωνες στην Αμερικη που ανησυχουν για τη διαρροη τεχνογνωσιας που μπορει να προκυψει απο την αγορα Φ35 απο την τουρκια. Ελπιζω να γιγαντωθουν και τουρκικες δηλωσεις οπως αυτες περι αγορας Σ400 τις ενισχυουν. Προσωπικα ειναι η μονη ελπιδα που εχω για να μην δω την πληρη ανατροπη στο ΑΙγαιο με την μονοπλευρη ελευση των Φ35.

Nicholas
Guest

Δηλαδή για να έχουμε ένα καλό ερώτημα, προς τους Συντάκτες του Περιοδικού, πως θα μπορούσαν η LM & Το Αμερικάνικο Κράτος να αρνηθουν να παραδώσουν τα εν εξελίξει παραγγελίας F-35 στην Τουρκία ( χώρα με σημετοχη από Day 1 στο εν λόγω πρόγραμμα, χώρα με ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα συντήρησης για τα εν λόγω Αεροσκαφη, συν την εκπαίδευση του Ιπτάμενου της προσωπικού στις ΗΠΑ αυτή την στιγμή που μιλάμε) νομίζω ότι, δυστυχώς για εμάς, τέτοιου είδους Κολλοσιαια Προγράμματα απλά… δεν γίνεται να μην Υλοποιηθουν! ( Φυσικά σαν Ελλην πολίτης θα ευχομουν ολόψυχα να μην παραδοθουν… αλλά..! ) Εν τέλει δυστυχώς… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Ευτυχώς που και εμείς δεν έχουμε διασύνδεση μεταξύ του εν λόγω συστήματος..

Nicholas
Guest

Πιστεύουμε απόλυτα το ίδιο & οι δύο μας! Ευτυχώς που δεν έχουμε “διασύνδεση του εν λόγω συστήματος… ” ! Αλλα αυτό που Εθελοτυφλουμε όλοι μας είναι ότι Αρχικά εδώ χρόνια έχουμε χάσει, αυτό που & η Πτήση & Διάστημα είχε γράψει σε ένα παλαιότερο αρθρο της, τον “Ψυχρό Πόλεμο ” του Αιγαίου… όντας εμείς σαν μια άλλη ΕΣΣΔ! … & αντί να ανοίξουμε τα μάτια μας & να δούμε πως θα μπορέσουμε αρχικά να φέρουμε Επενδύσεις & Bussines στην Χώρα μας, που σε βάθος χρόνου θα μας ανεβάσουν το ΑΕΠ μας, άρα θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε να ξανα επενδυουμε… Read more »

γκρούεζας
Guest
γκρούεζας

τα S-300 είναι κάτι σαν την Ακρόπολη , προσελκύουν πολλούς αμερικάνους και ισραηλινούς “τουρίστες” που πέραν των “παραλιών” και των “βουνών” μας δεν παραλείπουν να τα “επισκεφτούν” και “θαυμάσουν” …..

chris07
Guest
chris07

Αλήθεια αν πεθανει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φανταζεστε τι θα συμβεί στην Τουρκία

ThanosD
Member
ThanosD

Σε κράτη που εξεταζεται η πιθανότητα πολεμικής αντιπαράθεσης, και έχουν ανισομερή οικονομικά μεγέθη,(αρα και διαφορετικές δυνατότητες εξοπλιστικών δαπανών) πρέπει να ληφτεί υπόψιν ,ότι δεν σημαίνει ότι αυτός που δαπανά περισσότερα ,ειναι de facto o νικητής. Ουτε κάποιος νικά ,αν υπερτερήσει σε ένα τομέα,η σε μιά μάχη.Γιατι σημαντικότερο είναι ο αριθμός των πληγμάτων που θα δεχτείς και δεν μπορείς να αντέξεις απο αυτά που θα εξαπολύσεις.Σε μικρά κράτη,έχει σημαντικό ρόλο,η δυνατότητα συμμαχιών,η πρόσδεση σε σχεδιασμούς ισχυρών παιχτών(με ανταλλάγματα βέβαια) και η ασκηση εξωτερικής πολιτικής σε ασφαλούς διαδρόμους ώστε να μη γινονται αχρειαστες συγκρουσεις με τις επιδιώξει ςτων μεγάλων.Σε στρατιωτικό επίπεδο,νομίζω θα… Read more »

Γιώργος Κ
Guest
Γιώργος Κ

Wishful thinking

Aris
Member
Aris

Πριν κάμποσο καιρό σας είχα γράψει πως τα F35 δεν θα παραδοθούν στο τέλος….
Τα S400 ο Βλαδίμηρος δεν θα τα δώσει. Γνωρίζει ότι θα τον σημαδέψουν και αυτόν σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος…
Κάτι ακόμα που ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ότι οι απέναντι μπορεί να κάνουν ήδη reverse engineering…οπότε ποιος θα τους δώσει τροφή για αντιγραφή…
Όσο για τους άγγλους που υπόγραψαν mou για βοήθεια στην ανάπτυξη αεροσκάφους και κάνουν πίσω για κινητήρες;;;;
Κάτι σάπιο μυρίζει ότι θα μείνει ξεκρέμαστος ο σουλτάνος…

Spyros
Member
Spyros

Η Τουρκία, ΛΟΓΩ ΘΕΣΗΣ, είναι και θα είναι σημαντική για τους Αμερικανούς.

Αυτά.

Em.Ti
Member
Em.Ti

Πολύ καλή ανάλυση.

Ο Νεοσουλτάνος ουσιαστικά προσπαθεί να δείξει έμπρακτα την συμμαχία με τους Ρώσους. Και φυσικά να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Δεν πρόκειται να πάρει στο τέλος S-400, το ξέρει καλά, δεν πρόκειται οι Αμερικάνοι να τον αφήσουν και το F-35 είναι για την Τουρκία πολύ πιο πολύτιμο (για διάφορους λόγους) από το S-400.

Για ακόμη μία φορά πάντως δείχνουν τόλμη και θράσος οι γείτονες.

Manolis
Member
Manolis

Το ενδιαφερον αρθρο μου δημιουργησε μια απορια: Οταν η Ελλαδα παρελαβε (λογω τουρκικων αντιρρησεων) τους S300PMU-1, κορυφαιο τοτε ρωσικο Α/Α, δεν τεθηκαν τα ιδια θεματα με την τουρκια σημερα ?