Αν και η αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το Κατάρ είναι μια από τις απατήσεις που έχει προβάλει η Σαουδική Αραβία και τα άλλα αραβικά κράτη για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εμιράτο, αντίθετα η τουρκική παρουσία εκεί παρουσιάζει ραγδαία αύξηση.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ αλλά και ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας του Κατάρ έως και τις 11 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί πέντε συνολικά αποστολές Τούρκων στρατιωτών μαζί με βαρύ οπλισμό, μεταφορές που πραγματοποιούν κυρίως C-130J-30 και C-17 της a Qatar Emiri Air Force.

Στο στρατόπεδο Tariq bin Zayid, όπου εδρεύει η τουρκική δύναμη αναφέρεται ότι υπάρχει πλέον τουλάχιστον ένα τάγμα (συμπεριλαμβανομένου και λόχου ειδικών δυνάμεων) με τεθωρακισμένα ACV-15 και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα T-155 Firtina. Πιστεύεται ότι τελικός στόχος της μετακίνησης στρατευμάτων, που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου είναι ο συγκρότηση εκστρατευτικού σώματος μεγέθους –τουλάχιστον- συντάγματος.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πέρα από το προφανές (επίδειξη γεωπολιτικής δύναμης) τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτή η παρουσία εκεί; Υπάρχει περίπτωση αυτές οι δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν σε κάτι; Θα υπερασπίσουν το Κατάρ αν εισβάλει η Σαουδική Αραβία;

  2. Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο. Τοσα δισ έχει χαλάσει και συνεχίζει να χαλάει αυτή η Σαουδική Αραβία σε εξοπλισμούς και ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σαν αεροπορική δύναμη. Ναι έχει f15 και Eurofighter αλλά δεν φθάνει. Θεωρητικά τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον 300 αεροπλάνα πρώτης γραμμής.. Σε κεμπάπ τα τρώνε εκεί κάτω τα λεφτά τους??

  3. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας για να γίνει υπερδύναμη, εκτός από δορυφόρους, πυρηνική ενέργεια, ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία, έλεγχος υδάτων με φράγματα, βάσεις σε ξένες χώρες κλπ., υπάρχει και κάτι ακόμα που συχνά αμελούμε: η ανάπτυξη τεχνολογίας εξόρυξης πετρελαίου – φυσικού αερίου με πλωτά γεωτρύπανα κλπ, ώστε να μην έχει ανάγκη τις εταιρείες – μονοπώλια που κατέχουν τη σχετική τεχνολογία (Total, ENI, BP κλπ). Για ανέυρεση υδρογονανθράκων έχουν ήδη την τεχνογνωσία – για την εξόρυξη/ εκμετάλευση όχι ακόμα, αλλά ο Ερντογάν έχει αναφέρει ότι έχουν βάλει μπροστά για δικό τους γεωτρύπανο.

    • (συμπληρώνω, και ηλεκτρομαγνητικά όπλα, δικό της αεροσκάφος 5ης γενιάς, Altay, αεροπλανοφόρο (!), ανεφοδιασμός εν πτήσει κλπ, κλπ….)

Απάντηση