Τουρκικό αερόστατο παρατήρησης επισημάνθηκε πάνω από τη Συριακή επαρχία Idlib κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Η περιοχή της Idlib, πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και ατάκτων υποστηρικτών τους και κουρδικών δυνάμεων στο παρελθόν, διανύει μια περίοδο ύφεσης μετά από συμφωνίες μεταξύ Τούρκων και Ρώσων.
Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που συμφωνείται μια κατάπαυση του πυρός, καθώς επανειλημμένα συμφωνίες γίνονταν μεταξύ των αντιμαχομένων για να παραβιαστούν λίγο αργότερα.
Με Α/Α συστήματα προσπαθεί η Τουρκία να καλύψει την απουσία μαχητικών σε Συρία και Λιβύη
Τις τελευταίες ώρες τοπικά μέσα μετέδωσαν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών ενός αεροστάτου παρατήρησης να ίπταται στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται πιθανότατα για τουρκικό σύστημα Karagöz κατασκευής ASELSAN για εναέρια επιτήρηση από αέρος.
Tο σύστημα Karagöz είναι Μη-Επανδρωμένο και σχεδιάστηκε για να προσφέρει έγκαιρη προειδοποίηση και εκτενή παρακολούθηση από αέρος σε στατικές μονάδες, συγκεντρώσεις ξηράς, κρίσιμες εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις.
Τουρκία, συμβόλαιο για οπλισμένα μη επανδρωμένα ερπυστριοφόρα οχήματα
Ανάλογα με την αποστολή που πρέπει να αναλάβει, το σύστημα μπορεί να εφοδιαστεί με διαφορετικό πακέτο εξοπλισμού, όπως ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικές κάμερες μεγάλης ευκρίνειας ημέρας/νυχτός και αναμεταδότες τηλεπικοινωνιών.
Πρόκειται για ένα φθηνό και τεχνολογικά χαμηλού ρίσκου συστήματος που προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης σε τακτικές δυνάμεις στο έδαφος χωρίς να χρειαστεί να καλέσουν επανδρωμένα αεροσκάφη ή drones και χωρίς ουσιαστικά περιορισμούς χρόνου παραμονής στον αέρα.
Αερόστατα παρατήρησης χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα και μάλιστα αναφέρεται πως ένα τέτοιο αερόστατο καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του ΙΚ κοντά στη Βαγδάτη το 2018.
Wellcome to 40s! Όσο για το όνομα, το πέτυχαν, από καραγκιοζιλίκι άλλο τίποτα, άντε και κολλητήρι.
Οι Αμερικανοι χρησιμοποιουν ρανταρ σε αεροστατα οπως το συστημα TARS (Tethered Aerostat Radar System) εδω και δεκαετιες ωστε να επιτηρουν τα συνορα τους. Παρομοιο συστημα εχουν αναπτυξει και οι Ισραηλινοι, το EL/M-2083.
Λες οι Αμερικανοι και οι Ισραηλινοι να ειναι τιποτα καραγκιοζηδες?
https://en.wikipedia.org/wiki/Tethered_Aerostat_Radar_System
https://en.wikipedia.org/wiki/EL/M-2083
Με την διαφορά ότι δεν είναι σε πόλεμο με τους γείτονες τους αμερικανοί και ισραηλινοί.
Γέμισε από πολεμιστές του γοολγε και της βικι και η πτήση.
Που κολλάει το αν είναι σε πόλεμο με τους γείτονές τους ή όχι, αν η χρήση ενός τέτοιου μέσου είναι θετική ή όχι;
Ότι στο ρίχνουν με σφεντόνα και κλαις ό,τι έχει πάνω.
Εμείς γιατί δεν έχουμε τέτοια σε όλη την επικράτεια για αποστολές επιτήρησης πολικού και στρατιωτικού τύπου;
Τα αεροστατα ειναι ενα αριστο μεσο επιτηρησης συνορων, καθως μπορουν να φερουν αισθητηρες και να παραμενουν στον αερα για μηνες ολοκληρους, ενω μπορουν να παιρνουν ενεργεια (ηλεκτρικο ρευμα) και να μεταδιδουν “εικονα” στο εδαφος μεσω καλωδιων.
Τα αεροστατα επισης ειναι ενα αριστο μεσο εναεριας επιτηρησης πολυ φτηνοτερο σε κοστος χρησης απο τα ΑΣΕΠΕ Erieye EMB-145H AEW&C της πολεμικης αεροποριας, καθως μπορουν να φερουν ακομη και ρανταρ μεγαλης εμβελειας AESA με εμβελεια 500+ χιλιομετρων και να παραμενουν σε μεγαλο υψος (περιπου 15 χιλιαδες ποδια, δηλαδη 5 χιλιομετρα υψος) για ολοκληρους μηνες καθε φορα. Ετσι θα υπαρχει συνεχως “εικονα” απο ολο το Ελληνικο FIR συνεχως, 24 ωρες το 24ωρο, 365 μερες το χρονο, χωρις να χρειαζεται να καταπονουμε τα Erieye.
Αντι να σκεφτομαστε αγορες φρεγατων Belharra με κοστος 3 δις ευρω, θα πρεπει να σκεφτομαστε την τοποθετηση τετοιων ρανταρ στην Ελληνικη επικρατεια ωστε να εχουν εναερια εικονα μεγαλης ακτινας απο μια εναερια πλατφορμα και συνδεση τους ωστε να υπαρχει μια ολοκληρωμενη αεραμυνα σε συνεργασια με τα επιγεια ρανταρ και τα συστηματα Patriot. Με 6 τετοια ρανταρ σε στρατηγικα σημεια και σε θα μπορουσαμε να βλεπουμε ακομη και αεροπλανα που απογειωνονται απο την Αγκυρα !!!
Οι Αμερικανοι χρησιμοποιουν ρανταρ σε αεροστατα οπως το συστημα TARS (Tethered Aerostat Radar System) εδω και δεκαετιες ωστε να επιτηρουν τα συνορα τους. Παρομοιο συστημα εχουν αναπτυξει και οι Ισραηλινοι, το EL/M-2083.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tethered_Aerostat_Radar_System
https://en.wikipedia.org/wiki/EL/M-2083
Πιστευω οτι θα ηταν ενα ενδιαφερον αρθρο για να παρουσιασετε στην Πτηση τα διαφορα συστηματα που υπαρχουν διεθνως (TARS, JLENS, EL/M-2083) μαζι με τα πλεονεκτηματα και τα ενδεχομενα μειονεκτηματα τους για την Ελλαδα.
Αν θυμάμαι καλά, η FRONTEX είχε φέρει κάτι ανάλογο σε κάποιο νησί μας.
Αυτά τα συστήματα είναι τόσο χαμηλού κόστους, σε σύγκριση με άλλα συστήματα εναέρια επιτήρησης, που θα έπρεπε να υπάρχει ένα πάνω από κάθε κύριο νησί του ανατολικού Αιγαίου.
Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σκύρος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος και Καστελόριζο!
δεν καταλαβαινω, ο καιρός δεν το επηρρεάζει? ΄μεχρι τι ανέμους αντέχει?