- Advertisement -

Ο ρόλος και οι περιορισμοί των τουρκικών ΜΕΑ στη μάχη της Ιντλίμπ

- Advertisement -

Ξένοι ανταποκριτές που καλύπτουν τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη ΒΔ Συρία αναφέρουν πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση μη-επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των επιχερήσεων στην επαρχία της Ιντλίμπ.
Στις 8 ημέρες που κράτησε η μάχη τα τουρκικά ΜΕΑ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο επιχειρώντας σε αποστολές παρατήρησης, αναγνώρισης, κατάδειξης, ακόμα και καταστροφής εχθρικών στόχων, αν και η έκταση των τελευταίων δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί με ακρίβεια.

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τα στρατεύματα του Άσαντ με οπλισμένα UCAV τύπου ANKA και Bayraktar TB2


Οι Τούρκοι επιτελείς δείχνουν γενικά να προτιμούν να εμπλέκουν μη επανδρωμένες πλατφόρμες παρά τα αεροσκάφη και ελικόπτερα της πολεμικής τους αεροπορίας ή του στρατού στις επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα πέρασμα σε μια εποχή ρομποτικών συστημάτων που λαμβάνει όλο και περισσότερο έκταση στο σύγχρονο πεδίο μάχης και ο τουρκικός στρατός προσαρμόζεται εξαίρετα ή μπορεί να είναι η αδυναμία ή απροθυμία των Τούρκων να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη τους επιλέγοντας να εμπλέξουν αναλώσιμα αεροσκάφη με τον ίδιο τρόπο που εμπλέκουν και “αναλώσιμους” στρατιώτες στο έδαφος.
Οι απώλειες των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να επιβεβαιώνουν την δεύτερη εκτίμηση. Πέρα από τις απώλειες σε στρατιώτες οι Τούρκοι απώλεσαν και τουλάχιστον 4 ΜΕΑ, ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό για τόσο σύντομες επιχειρήσεις.

Καταρρίφθηκαν τουρκικά drones ANKA-S και Bayraktar TB2 σε Συρία και Λιβύη


Μετά την απώλεια 34 στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή, τα τουρκικά μέσα έχουν κατακλυστεί από ασπρόμαυρες εικόνες παρμένες από τουρκικά ΜΕΑ που παρακολουθούν θέσεις του Συριακού κυβερνητικού Στρατού και σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζουν πολλαπλά πλήγματα εναντίον του. Η τουρκική κυβέρνηση διεκδίκησε τις δάφνες για εκατοντάδες νεκρούς, δεκάδες οχήματα, τεθωρακισμένα και μονάδες πυροβολικού που εξόντωσε με αεροπορικά πλήγματα.

Στιγμιότυπο από την κατάρριψη του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους. Οι μακρές, ίσιες πτέρυγες παραπέμπουν σε UAV ANKA-S, εφόσον πρόκειται για τουρκικό

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πιστέψουμε άκριτα τους ισχυρισμούς του τουρκικού επιτελείου, ενός οργανισμού που σερβίρει ψέμματα τις τελευταίες εβδομάδες για τους δήθεν πρόσφυγες στον Έβρο, ψέμματα χρόνων για δικαιώματα στο Αιγαίο και ψέμματα δεκαετιών για καταστροφή των Κούρδων. Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται αμείωτες, οι στρατιώτες και από τις δύο πλευρές πεθαίνουν και ο μόνος που φαίνεται να μην επηρεάζεται είναι η εταιρία που κατασκευάζει τα τουρκικά ΜΕΑ.

Οι όχι και τόσο “εξωπραγματικές” επιδόσεις των τουρκικών Bayraktar TB2 στη Λιβύη


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης προβάλουν εικόνες τουρκικών ΜΕΑ σχεδόν σε εικοσιτετράωρη βάση. Το CNN Turk “αφέθηκε” να μεταδώσει πλάνα από τουρκική αεροπορική βάση -πιθανόν το Hatay- από όπου επιχειρούν τουρκικά εξοπλισμένα ΜΕΑ Bayraktar TB2. Συγχρόνως, Τούρκοι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως τα ‘SİHA’ (όπως αποκαλούν τα οπλισμένα ΜΕΑ) εκτελούν επιθέσεις “σμηνών” κατά των συγκεντρώσεων του συριακού στρατού.
Παρόλα αυτά, ο τελευταίος όχι μόνον δεν κάμπτεται από τα “συντριπτικά” χτυπήματα αλλά από την 1η Μαρτίου, μετά από μια εβδομάδα που τα τουρκικά ΜΕΑ δρούσαν σχεδόν ανενόχλητα, ξεκίνησε να τα εμπλέκει συστηματικά. Δυο μέρες μετά το δίκτυο Al-Masdar News ανέφερε πως 7 τουρκικά ΜΕΑ έχουν καταρριφθεί. Στις 4 Μαρτίου, η εφημερίδα Izvestia ανέφερε ρωσικές στρατιωτικές πηγές να λένε πως 5 τουρκικά ANKA και 7 Bayraktar TB2 καταρρίφθηκαν από συριακά Pantsir και Buk. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφορούν δείχνοντας τουρκικά ANKA να πέφτουν φλεγόμενα και τα συντρίμμια τους να απλώνονται σε χωράφια.

ΣΧΟΛΙΟ: Η δράση των τουρκικών ΜΕΑ είναι σίγουρα εκτεταμένη και φέρνει την Τουρκία σε μια κατάσταση που μπορεί να διεξάγει σύγχρονες επιχειρήσεις χωρίς τον κίνδυνο απωλειών σε προσωπικό και με χαμηλότερο κόστος. Οι ικανότητές τους όμως, αν και αξιοπρόσεκτες, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που ισχυρίζονται, ούτε έχουν φτάσει και ξεπεράσει το επίπεδο αμερικανικών ή ευρωπαϊκών συστημάτων. Οι μαζικές απώλειες των αεροσκαφών προδίδει κακή επιχειρησιακή αξιοποίηση και περιορισμούς που αναγκάζουν τους χειριστές να πετούν τα αεροσκάφη τους σε χαμηλά ύψη. Καλό είναι να τηρήσουμε στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην παρασυρόμαστε ούτε από την προπαγάνδα της μίας ούτε της άλλης πλευράς.

ΜΕΑ εξοπλισμένα με πολυβόλα θα παραλάβει ο τουρκικός στρατός


Πηγή πληροφοριών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
7 months ago

Η χρήση ΜΕΑ, αντί για ΑΦΗ και Ε/Π, δεν ήταν επιλογή. Ήταν αναγκαστική γιατί οι Ρώσσοι ελέγχουν τον εναέριο χώρο της Συρίας και δεν επέτρεψαν ούτε τουρκικά Ε/Π για να απομακρύνουν τους τραυματίες. Οι τούρκοι ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν τους τραυματίες σε καρότσες ντατσουν (μη ρομποτικές lmao).

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago

Ασχέτως αυτού, τα γράφω καιρό τώρα. Οι γείτονες δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν ούτε καλές τηλεοράσεις. Και όποιος ξέρει, ξέρει.

akritas
akritas (@akritas)
7 months ago

Και το πιο διάσημο UAV που χάθηκε είναι αυτό του Erdogan

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago
Reply to  akritas

Αυτό τελικά δεν ισχύει: https://twitter.com/e_amyna/status/1013676736490467329 δείτε την ημ/νία

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago

Αν κρίνουμε πως οι περίπου 300 μετανάστες που πέρασαν τον Έβρο έγιναν 130.000, μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο τρόπο μετράνε τις επιτυχίες των ΜΕΑ οι Τούρκοι. Πολλαπλασιάζοντας Χ400.

nigozs
Trusted Member
nigozs (@nigozs)
7 months ago

Ανεξάρτητα του τί λέγεται/γράφεται, οι Τούρκοι έχουν περάσει ήδη σε υψηλότερο level χρήσης μη επανδρωμένων αεροχηματων.
Όσο άχρηστα και αν είναι, ο κόσμος που τα χειρίζεται εκπαιδεύεται σε διάφορες επιχειρήσεις παρατήρησης, εντοπισμού, καταστροφής. Αποκτα εμπειρία !
Η εξέλιξη/βελτίωση/αναβάθμιση είναι στο χέρι τους και αν είναι ικανοί θα το κάνουν.
Εκτός αυτού, η χρήση μειώνει την απώλεια ζωων και ακριβού εξοπλισμού ενώ ταυτόχρονα δίνει “άλλο αέρα” στις επιχειρήσεις.
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και εσχάτως τα σώματα ασφαλείας, σαφώς λιγότερες σε αριθμό από τις Τουρκικές και με μια Ελλάδα με μεγάλες ακτογραμμές και πολλά νησιά έπρεπε ήδη να βρίσκονται μπροστά από την Τουρκία.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago

comment imagecomment image
Η καταστροφή του pantsir πρέπει να είναι συρραφή βίντεο από δύο μέσα. Προσέξτε στην πρώτη φωτό το πράσινο πλαίσιο στοχοποίησης, ένα καρέ μετά αλλάζει

Can
Can (@can)
7 months ago

Yes, I think the Russians are lying to you too. The source says that 2 pantsir was destroyed. So is there any evidence of the 5 Anka and 7 Bayraktar Tb2 hit . Or should I think you are pissing like hopeless?
https://tr.sputniknews.com/savunma/202003101041569857-rusyadan-suriyede-8-pantsir-hava-savunma-sisteminin-yok-edildigi-iddiasina-yanit/

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Can

Την τελευταία φορά που ποστάρες σου είχα υποσχεθεί ένα καλύτερο avatar. Συγγνώμη αν άργησα λίγο.comment image

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago

Το βίντεο της καταστροφής του pantsir είναι προϊόν συρραφής.
Προσέξτε στη πρώτη εικόνα το πλαίσιο στοχοποίησης,
με το που γίνεται η έκρηξη αυτό αλλάζει απότομα (2η εικόνα) σε ανάλογη επίθεση τουρκικού UAV το πλαισιο παραμείνει ίδιο πριν και μετά (εικόνες 3και 4)comment imagecomment image
.
.
.comment imagecomment image

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Οι επιδόσεις των τουρκικών ΜΕΑ είναι από τα πιο hot θέματα της επέμβασης στην Ιντλίμπ και πολύς κόσμος ψοφάει να δει το κουβάρι να ξετυλίγεται. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί φαίνεται να μην είναι τόοοοοσο ψευδείς όσο θα περιμέναμε (δείτε πχ εδώ: https://twitter.com/clashreport/status/1237100080773169159 τουρκικός λογ/μός αλλά οι εικόνες είναι εικόνες) και εύλογα δημιουργούν ανησυχίες, ειδικά από τη στιγμή που δεν γίνεται να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμών των απωλειών των ΜΕΑ για να υπάρχει και μια αίσθηση αναλογίας. Όμως η κατάσταση ξεκάθαρα από κάπου μπάζει. Είναι προφανές ότι μπροστά σε καραμπινάτα ερωτήματα όπως “πως γίνεται να ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι κατέστρεψαν σύγχρονα SA-22 και SA-17”, “πως στο διάολο γίνεται το μόνο σύστημα που κατέρριψε ποτέ στελθ α/φος να μη μπορεί να δει το UAV που το παρακολουθεί”, “πως γίνεται η παθητική άμυνα των συριακών μ/κ δυνάμεων να είναι τόσο αναποτελεσματική”, η απάντηση δεν είναι ούτε τα μαγικά του Koral (αναφέρθηκε η χρήση του στη Συρία, αλλά αφενός αν τα συστήματα Η/Π εδάφους ήταν πανάκεια θα είχαν αχρηστεύσει κάθε αισθητήρα ραντάρ, αφετέρου δεν κατανοώ πως σύστημα εδάφους αψηφά τον ορίζοντα ραντάρ για να απενεργοποιεί SA-17), ούτε η τουρκική στρατιωτική δεινότητα ούτε οι δυνατότητες των ΜΕΑ (τα βλήματά τους δεν υπερβαίνουν την εμβέλεια των συριακών ΑΑ). Κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθεί η εξήγηση. Επιτέλους, αρκεί μια σύγκριση με τις σερβικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία για να καταλάβει κανείς πως δεν γίνεται στον έναν πόλεμο τα ΜΕΑ να πέφτουν από απαρχαιωμένα όπλα και η (επανδρωμένη) αεροπορική κρούση να αμβλύνεται στο μεγαλύτερο σοκ της αεροπορικής ισχύος για δεκαετίες ενώ στον άλλο πόλεμο να κατασφαγιάζονται για πλάκα τ/θ μονάδες και η οργανική τους προστασία. Κάπου υπάρχει “τρύπα”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως εδώ και πολλά χρόνια ασκείται δριμεία κριτική στις ΗΠΑ για το πρόγραμμα drone από την άποψη πως ενώ είναι φυσικά πολύ βολικό για επιχειρήσεις COIN αλλά σε συνθήκες συμβατικού πολέμου θα είναι σχεδόν άχρηστα. Τώρα το ποια είναι η “τρύπα”, αν είναι η αραβική ανικανότητα, αν είναι οι ικανότητες ορισμένων τουρκικών συστημάτων, αν είναι η έλλειψη μέσων Η/Π από τους Σύριους (αυτό το datalink με το ΜΕΑ πόσο καλό λέτε να είναι όταν οι Ιρανοί μπορούν και κατεβάζουν RQ-170, πιθανώς μέσω αυτής της οδού;), αν φταίνε πολιτικοί περιορισμοί προς αποφυγή κλιμάκωσης, αυτό είναι δύσκολο ερώτημα. Η δική μου εκτίμηση πάντως είναι πως η Ελλάδα, θεωρητικά τουλάχιστον, ΔΕΝ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και οι διάφοροι αναλυτές στο εξωτερικό που ήδη επικροτούν τις “ανεπανάληπτες τουρκικές επιτυχίες” θα πρέπει να προσγειωθούν λίγο. Ούτε είδαμε κάτι το καινούριο (είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια πως η επίθεση από αέρος καθορίζει την έκβαση μαχών, είτε υπάρχει πιλότος είτε όχι), ούτε είδαμε κάτι που μπορεί να επιτρέψει επαγωγικά συμπεράσματα για κάθε σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
7 months ago
Reply to  chikichiki

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν κάνει βήματα μπροστά, κυρίως αγοράζοντας τεχνολογία αρχικά για ΜΕΑ απο τους Ισραηλινούς και για τις ράγες εκτόξευσης πυρομαχικών από τους Βρετανούς. Οι κακές οι γλώσσες λένε οτι τα pantsir καταστράφηκαν με HARM από F16 στον τουρκικό εναέριο χώρο και τα ΜΕΑ παρακολουθούσαν απο μακριά και έδιναν δεδομένα στοχοποίησης και επιτυχούς προσβολής.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago

Οι εικόνες που παραθέτω ταιριάζουν γάντι με ένα τέτοιο σενάριο.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει αναφερθεί ως ενδεχόμενο, ήδη είναι γνωστό ότι τα τουρκικά F-16 κάνουν μαγκιές εκ του ασφαλούς ρίχνοντας AMRAAM ενώ βρίσκονται στον τουρκικό ΕΕΧ, πάρα πολύ πιθανό να έγινε κάτι αντίστοιχο με HARM/SOM/κλπ.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
7 months ago
Reply to  chikichiki

Είδα το σχολιό σου αφού το είχα γράψει, μπορώ να κάνω edit αλλά οχι delete.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, μόνο 2 χτυπήθηκαν χωρίς να καταστραφούν. Πολεμος fake news
https://www.defenseworld.net/news/26495/Only_2_Syrian_Pantsir_Systems_Damaged__None_Destroyed_in_Turkish_Attacks__Russian_MoD#.XmjpcVPQAwA

giannis82
giannis82 (@giannis82)
7 months ago

Η Τουρκιά εκτός από drone πολεμαει και με στρατιές μισθοφόρων εκεί. Στο ιντερνετ κυκλοφορούν πολύ μεγάλα νούμερα απωλειών σε (χιλιάδες) από μισθοφόρους (οχι τουρκους) εξοπλισμενους με τούρκικο υλικό.
Τώρα το τι είναι αλήθεια και τι ψέματα δύσκολο να βρεις, αφού και οι 2 πλευρές μπορεί να κανουν προπαγάνδα. Επίσης άλλοι λένε ότι έχει μικρύνει πολύ το νούμερο των Τούρκων στρατιωτών που χάθηκαν για λόγους φυσικα γοήτρου κτλ.
Ένα είναι σίγουρο ότι λέει πολλά ψέματα και πολύ προπαγάνδα..

Mageiras
Trusted Member
Mageiras (@mageiras)
7 months ago

Μικρό… Πολύ μικρό καλάθι κρατάω για τις τουρκικές επιτυχίες.
Μπορεί να φαίνεται ως υποτίμηση όταν πολλές φορές εκφράζω την απαξίωση μου προς τα τουρκικής σχεδίασης όπλα αλλά είναι μια εκτίμηση βασισμένη σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω πειστεί για το αντίθετο.

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
7 months ago

χάνουν τόσα πολλά ΜΕΑ εκεί που σε κάνει να αναρωτιέσαι ποσα θα έχαναν αν τα χρησιμοποιουσαν με τον ίδιο τρόπο εναντίων μας!

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago

Ασχετως με το τι κανουν οι Τουρκοι, ως χωρα θα πρεπει να αναπτυξουμε τις δικες μας δυνατοτητες στον τομεα των ΜΕΑ, καθως αποτελει την αιχμη της τεχνολογιας, και πολλες χωρες επενδυουν σε αυτον τον τομεα.
Υπαρχουν κονδυλια διαθεσιμα απο διαφορες Ευρωπαικες πηγες χρηματοδοτησης Ερευνας και Αναπτυξης, ωστε να μπορεσουμε να κατασκευασουμε τα δικα μας προιοντα. Ειναι αδιανοητο για μια χωρα οπως η Ελλαδα να επιμενει να αγοραζει οπλικα συστημα απο το εξωτερικο με μηδενικη προστιθεμενη αξια. Πως περιμενει το κρατος να αναπτυξει βιομηχανια, να δημιουργησει θεσεις εργασιας υψηλης ειδικευσης και να λυσει το δημογραφικο προβλημα της χωρας οταν δεν επενδυει εγχωρια? Ειναι κοντοφθαλμη και εντελως παραλογη λογικη.
Στις περισσοτερες χωρες του πλανητη οι δαπανες για εξοπλισμους ειναι κατα ενα μεγαλο ποσοστο προγραμματα δημοσιων εργων και προγραμματα απασχολησης επιστημονων και τεχνικων.
Ως χωρα, χρειαζομαστε επιχειρησεις που να παραγουν προιντα υψηλης προστιθεμενης αξιας.
Δεν ειναι δυνατον η οικονομια της Ελλαδας να βασιζεται αποκλειστικα σε ηλιο, θαλασσα και αγροτικα προιοντα. Αυτο ειναι συνταγη ωστε να προσεγγισουμε το βιοτικο επιπεδο των τριτοκοσμικων χωρων, και οχι αυτο των συγχρονων δυτικων χωρων.

Weasel
Weasel (@weasel)
7 months ago

Προσωπικά θεωρώ τη χρήση Μη Επανδρωμένων Πλατφόρμων (ΜΕΠ εναέριων,θαλάσσιων ή επίγειων) για στρατιωτικούς λόγους ως το πέρασμα σε μια νέα εποχή διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων ,τόσο επαναστατικής όσο της χρονικής στιγμής της ιστορίας όταν οι αντίπαλοι εγκατέλειψαν τους καταπέλτες και τα τόξα για χάρη των πυροβόλων όπλων.Μάλιστα για να γίνω λίγο περισσότερο αιρετικός θα υποστηρίξω πως ο Τουρκικός σχεδιασμός δεν ήταν τόσο αφελής ,όσο θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι,όταν προέβη στην παραγγελία και παραλαβή των S 400 πως δε θα τολμούσαν να τους αποπέμψουν απο το πρόγραμμα F 35.Αντιθέτως ,κατά τη γνώμη μου,μεταξύ των υπολοίπων κριτηρίων που έπαιξαν ρόλο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης πρέπει να είχε ιδιαίτερη βαρύτητα η πίστη πως σε αποστολές SEAD (που είναι και ο κυριότερος ρόλος του F 35) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εγχώριας κατασκευής πολλά και φθηνά UAVs.(Κάπου εδώ θα ήθελα να θέσω τον προβληματισμό αν είναι εφικτό να απονηώνονται απο το ANADOLOY UAVs με οπλα όπως οι SOM.)Συνεπώς θεωρώ πως οφείλουμε να επενδύσουμε το γρηγορότερο δυνατόν ,όσο πιο πολύ μπορούμε, στις ΜΕΠ ή (και) στον αποδοτικότερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago
Reply to  Weasel

Πάντως δε γνωρίζω να εξετάστηκε ποτέ σοβαρά η χρήση ΜΕΑ, ακόμη και με επιθέσεις κορεσμού, σε ρόλο SEAD, με μοναδική εξαίρεση τα ΜΕΑ αυτοκτονίας του Ισραήλ, τα οποία είναι ανορθόδοξο μέσο και όχι ευρέως διαδεδομένο. Τα προβλήματα είναι υπερβολικά πολλά (έλεγχος σε μεγάλη απόσταση, επιδόσεις, ECM/ECCM, οπλικό φορτίο, Η/Μ τρωτότητα, ποιότητα αισθητήρων, έτσι για αρχή…). Το θεωρώ δε εξαιρετικά απίθανο να μην υπήρξε κάποιος άλλος παράγοντας ο οποίος και επέτρεψε στα τουρκικά ΜΕΑ να καταστρέψουν συριακά ΑΑ τα οποία θα έπρεπε βάσει προδιαγραφών να είναι πλήρως άτρωτα σε ANKA-Bayraktar. Και αυτός είναι ο παράγοντας στον οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Όχι στα ίδια τα UAV.
Καταρχήν είναι πρακτικά ανέφικτο για το μέσο τουρκικό ΜΕΑ, ακόμη και για αυτά υπό ανάπτυξη, να φέρουν όπλο κατηγορίας SOM. Έπειτα δεν είναι επιχειρησιακά ωφέλιμο. Γενικά πάντως ένα ΜΕΑ της κατηγορίας του Bayraktar ίσως να μπορούσε, μετά από τροποποιήσεις (η ανάκτηση θα είναι πρόβλημα…) να επιχειρεί από το Anadolu.

Aslan
Aslan (@aslan)
7 months ago

The drone strikes occurred under a new operation, titled Operation Spring Shield, and Turkish sources are claiming that so far the operation has neutralised a total of 2,557 regime forces, also destroying 135 tanks, more than 40 armored vehicles, 45 cannons, 44 multiple rocket launchers, 12 anti-tanks, 29 anti-aircraft weapons, one drone, eight helicopters, nine ammunition depots, seven ammunition ramps and two jets as of 2 March.
https://www.defenceconnect.com.au/strike-air-combat/5709-revolutionary-warfare-or-good-marketing-turkey-s-syria-drone-strikes

Sousourada
Member
Sousourada (@sousourada)
7 months ago
Reply to  Aslan

And that was just in their spare time, in the interlude between sinking the US 6th fleet and capturing Vienna. And yet this army still hasn’t defeated the Kurds.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Sousourada

Μην ξεχνάς τους Κλίνγκον.comment image

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
7 months ago
Reply to  Aslan

That is almost 25% of Syrian army. If they were true and after inflicting such casualities to them, you retreated, behind not even the M5, but the M4, then your army has a very serious problem !!!

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Aslan

Κακώς τονε!comment image
Το avatar που θα συνοδεύει κάθε ποστ σου.
Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα.

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
7 months ago
Reply to  Aslan
kkalev
Active Member
kkalev (@kkalev)
7 months ago

Ανεξαρτήτως απωλειών η πραγματικότητα για τα UAV είναι ότι:
1) Κοστίζουν τουλάχιστον το 1/10 ενός μαχητικού και απαιτούν πολύ λιγότερη εκπαίδευση για τη χρήση τους.
2) Αποφεύγουν απώλειες ανθρώπων κάτι που είναι σημαντικό τόσο στον πόλεμο όσο και σε θερμό επεισόδιο.
3) Προσφέρουν ισχυρές ικανότητες επισκόπησης πεδίου και πληγμάτων σε στόχους ευκαιρίας.
4) Σε μεγάλα νούμερα μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο πεδίο (πχ μερικά Bayraktar να πλήττουν μοίρα MLRS στα Ελληνικά μετόπισθεν).
Με κόστος 1-2 καινούργιων F-16 η Τουρκία (ή η Ελλάδα) μπορεί να αποκτήσει μία ολόκληρη μοίρα από Bayraktar και αυτό έχει τη σημασία του. Ας μην μιλήσουμε καν για τις δυνατότητες UAV όπως το Akinci που θα μπορεί να φέρει τον πύραυλο SOM και επομένως να δρα ως στρατηγική πλατφόρμα κρούσης (χερσαίων και ναυτικών στόχων).
Ας σκεφτούμε το σενάριο να είχε η Ελλάδα μία μοίρα UAV ενώ η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει με γεώτρηση στην Ελληνική ΑΟΖ. Ένα UAV παρακολουθεί το γεωτρύπανο της Τουρκίας και προχωρά σε πλήγμα στο πηδάλιο του για να αποτρέψει γεώτρηση. Έχουμε στρατιωτικό πλήγμα με χρήση μη επανδρωμένης πλατφόρμας που προσφέρει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε τυχόν κλιμάκωση. Ακόμα και αν το αμέσως επόμενο λεπτό το UAV αυτό καταρριφθεί τη δουλειά του την έκανε με το παραπάνω.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago
Reply to  kkalev

Το σημαντικό δεν είναι μόνο ο υποπολλαπλασιασμός του κόστους, αλλά και κατά πόσο συνοδεύεται από υποπολλαπλασιασμό δυνατοτήτων. Αν πέφτει το κόστος κατά 9/10 αλλά πέφτει και η μαχητική ικανότητα κατά 9/10, το όποιο αριθμητικό πλεονέκτημα αναιρείται.
Μπορεί, αλλά ο πόλεμος πρέπει και να κερδίζεται. Αν οι “άψυχες” στρατιές των μη επανδρωμένων απλώς καταρρίπτονται σαν τις μύγες σαν να πέφτουν πάνω σε τοίχο, ένεκα των υποβαθμισμένων δυνατοτήτων τους, μοιραία κατάληξη είναι ο πόλεμος απλά να μη προχωρά, ή χειρότερα να προχωρά εναντίον του “ρομποτάκια”.
Το 3) πράγματι το κάνουν και είναι ο μόνος ρόλος που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, ακόμη κι εδώ όμως κυριαρχούν περιορισμοί. Όσο για το 4), θα ήθελα να επισημάνω πως πρώτον τα ΜΕΑ δεν έχουν τις ικανότητες να διεισδύσουν τόσο βαθιά σε οργανωμένη άμυνα, δεύτερον αμφιβάλλω αν θα μπορούν καν να ελεγχθούν σε τέτοιες αποστάσεις. Ούτε καν να “δουν” στα μετόπισθεν δεν μπορούν, πόσο μάλλον να χτυπήσουν εκεί. Και ναι, καλύτερα να μη μιλήσουμε για το συνδυασμό Akinci/SOM, γιατί είναι από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα που έχουμε ακούσει από τουρκικά χείλη.
Το σενάριο αυτό έχει πολύ απλή κατάληξη: η τουρκική Φ/Γ που θα συνοδεύει το τρυπάνι, είτε μετά όπλων είτε “γκαζώνοντας” ECM/EW, θα “ζαλίσει” όποιο ΜΕΑ τολμήσει να περάσει τη “ζώνη ασφαλείας” του σχηματισμού. Και μπλουμ! Κι επειδή μιλάμε πράγματι για ΜΕΑ, το δίκοπο μαχαίρι τις κλιμάκωσης θα μας φέρει προ του διλήμματος να είμαστε εμείς αυτοί που θα απαντήσουμε “υπέρμετρα” σε απώλεια αναλώσιμου μέσου…είναι κι αυτό ένα σενάριο…

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago
Reply to  chikichiki

Δεν ειναι ετσι τα πραγματα, το ΜΕΑ μπορει να κατασκευαστει ωστε να αντιμετωπιζει και ηλεκτρονικα αντιμετρα, αλλα και να επιστρεφει πισω μονο του. Aυτο ειναι θεμα σχεδιασμου λογισμικου και hardware. Για να το καταρριψεις θα χρειαστεις Α/Α πυραυλο.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Αντιθέτως, τα πράγματα είναι όντως έτσι. Οι απαιτήσεις παραγόμενης ισχύος, πολυπλοκότητας και αισθητήρων αναπόφευκτα υπαγορεύουν πως οποιαδήποτε σχεδίαση θέλει να στέκεται με αξιώσεις σε περιβάλλοντα ηλεκτρονικού κορεσμού υπάγεται σε ορισμένη κατηγορία μεγέθους, βάρους, κι επιδόσεων. Μέχρι στιγμής κανένα ΜΕΑ δεν πλησιάζει καν αυτές τις απαιτήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως οποιοδήποτε α/φος έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε ρόλο Η/Π έχει μέγεθος τουλάχιστον μέσου μαχητικού, αν όχι business jet και πάνω…πολύ απλά, όταν για να μπει ένα απλό RWR σε ένα Reaper χρειάζεται να καταληφθεί ολόκληρος πυλώνας (https://defense-update.com/20170411_reaper_rwr.html), ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο αδύνατη είναι η χρήση τους σε ρόλους σοβαρού πολέμου. Θυμίζω πως αυτά τα είδαμε και στην πράξη μόλις μήνες πριν, όταν οι Αμερικάνοι κυριολεκτικά τύφλωσαν, αν όχι τηγάνισαν, ιρανικό ΜΕΑ που πλησίασε την ομάδα μάχης τους.
Οι λειτουργίες return to home κλπ δεν έχουν αντιστοιχία από τον κόσμο των τηλεκατευθυνόμενων αναψυχής στον κόσμο των στρατιωτικών UAV. Στην κλίμακα αποστάσεων που καλούνται να επιχειρούν (τάξης έως και δεκάδων χλμ, κατά περίπτωση κι εκατοντάδων) πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη λειτουργία επιστροφής που να μην εξαρτάται από συνεχείς, και φυσικά πλήρως τρωτές, ενημερώσεις θέσης. Κι αυτό φυσικά υποθέτοντας πως το ΜΕΑ θα αντιληφθεί πως πρέπει να γυρίσει πίσω και δεν ξεγελαστεί από τις παρεμβολές, πράγμα διόλου σίγουρο…

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago
Reply to  chikichiki

Δεν μπορεις να συγκρινεις τις δυνατοτητες των Αμερικανων με εμας. Οι ΗΠΑ εχουν λειζερ και πιθανον οπλα ηλεκρομαγνητικου παλμου. Οταν δεν εχεις κατασκευασει ενα αεροσκαφος να εχει αισθητερες (π.χ. RWR), αναγκαστικα θα βαλεις ατρακτιδια.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Λέιζερ; EMP; Τιντούτα; Ο υπαίτιος δεν ήταν παρά ένας ταπεινός παρεμβολέας σε ένα 4×4 https://www.marinecorpstimes.com/news/2018/09/19/the-corps-just-slapped-a-counter-drone-system-on-an-mrzr-all-terrain-vehicle/
Όσο για το Reaper, το ζήτημα που θέλω να προσεχθεί δεν είναι πως χρειάστηκε retrofit, αλλά η σχέση μεγέθους. Ακόμη κι αν είχε εξαρχής σχεδιαστεί αυτό το α/φος να πάρει RWR, είναι προφανές πως αυτή η μικροσκοπική άτρακτος και ο ασθενικός κινητήρας δεν είναι για πολλά-πολλά.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Στο μεταξύ η Ρωσία επιβεβαιώνει απώλεια 2x SA-22
https://www.almasdarnews.com/article/russia-says-2-syrian-pantsir-systems-were-damaged-during-turkish-military-attack/

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago
Reply to  chikichiki

Ακομη και μονο 2 να εχουν καταστραφει, δειχνουν πως ειναι επικινδυνοι εχθροι για τα Ελληνικα ΑντιΑεροπορικα συστηματα. Δεν πρεπει να υποτιμουμε τον αντιπαλο.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Βάσει των προδιαγραφών των συστημάτων που ισχυρίζονται οι ΤΕΔ πως κατέστρεψαν, εύκολα συνειδητοποιεί κανείς πως σε θεωρητικό επίπεδο η καταστροφή τους από ΜΕΑ είναι πολύ απλά αδύνατη. Γι’αυτό και πιστεύω πως η όποια επιτυχία δεν πρέπει να πιστώνεται στα ΜΕΑ, αλλά σε άλλους, άγνωστους παράγοντες, χωρίς τους οποίους τα τουρκικά πετούμενα πολύ απλά δεν θα επιβίωναν.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των...

35
 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99

Related News

Τουρκία-σεισμός: Στους 35 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη αυξήθηκε στους 35, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά....

Βίντεο: τo Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ εν Δράσει

Πριν λίγα χρόνια η εκπομπή Αρετή και Τόλμη στην δημόσια τηλεόραση είχε κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στο Ν/ΘΗ Καλλιστώ που χάθηκε άδοξα στο γνωστό...

ΠτΔ: Η ανθρώπινη τραγωδία δεν γνωρίζει σύνορα

Πηγή: ΑΠΕΣυλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Σάμο και τη Σμύρνη, εκφράζει με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...