Οι Τούρκοι χειριστές δεν εκπαιδεύονται στα F-35. Απλώς «βάζουν» ώρες

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε ότι σταματάει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών F-35 που βρίσκονται στις ΗΠΑ, η εκπαίδευση τους τελικά συνεχίζεται στην αεροπορική βάση Λουκ της Αριζόνα.

Εξάλλου δυο επιπλέον F-35A παραδόθηκαν στην ίδια βάση, όπως ήταν προγραμματισμένο. Τα αεροσκάφη αυτά όπως και αντίστοιχα άλλων συμμαχικών χωρών που παραδίδονται στην ίδια βάση για εκπαίδευση και των δικών τους πιλότων, μπαίνουν σε μία κοινή «δεξαμενή» χρήσης και διατίθενται ανάλογα εκ περιτροπής σε οποιονδήποτε χειριστή πρέπει να γράψει ώρες με αεροσκάφος του τύπου.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως και συνάμα νέο επεισόδιο στο συγκεκριμένο σίριαλ είναι άλλο. Όπως αναφέρει το Scramble στην σελίδα του στο FB, οι εκπαιδευόμενοι χειριστές της THK δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το F-35 στην πλήρη του ικανότητα. Εκπαιδεύονται μόνο στα πλαίσια πιστοποίησης πτητικής ικανότητας και δεν κάνουν καμία χρήση των προηγμένων συστήματων του αεροσκάφους.

Δεν διευκρινίζεται αν αυτό το μοτίβο με τους Τούρκους χειριστές ειδικά ισχύει από την ώρα που παραδόθηκαν τα πρώτα δυο αεροσκάφη πέρυσι, αν πρόκειται για πρόσφατη κλιμάκωση μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Σίγουρα πάντως είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, και που δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα στο κοντινό μέλλον.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Psixraimia
Guest
Psixraimos

Μήπως ισχύει για όλους προς το παρόν; Αυτό διευκρινίζεται;

George_K
Member
Famed Member
george_k

Άρα λοιπόν μπορούν επιλεκτικά να «κλειδώσουν» τα ηλεκτρονικά συστήματά του αφήνοντας μόνο τα συστήματα πτήσης του αεροσκάφους;
Άρα η τελική χρήση ή η συμμετοχή του σε κάποια αποστολή θα τελεί υπό την έγκριση των αμερικανών;
Γι αυτό δεν το θέλει ο σουλτάνος. Δεν δίνεις τέτοιο όπλο σε όποιον κι όποιον…

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Πρακτικά ναι. Μάλλον έχουν αφαιρέσει/διαγράψει μέρος του κώδικα όπως στα δικά μας F-16 που λόγω της απόφασης των Η.Π.Α. ο κώδικας για τους αντιπλοικούς πυραύλους Harpoon απλά λείπει, την ώρα που οι Τούρκοι, απέναντι, το έχουν κανονικά και με το νόμο. Σημείωση: και εμείς τον χρησιμοποιούμε αλλά οι αγαπητές Η.Π.Α. μας εξήγαγαν μόνο τις έκδοσεις RGM και UGM, αρνούμενοι οι φίλοι και σύμμαχοί μας να μας δώσουν την αεροεκτοξευόμενη AGM. Λογικά δεν γίνεται απομακρυσμένα και αυθαίρετα οι Η.Π.Α. να διαγράφουν κώδικα, ειδικά σε χώρες που δώσανε χρήματα για την ανάπτυξη του εν λόγω αεροσκάφους. Πρακτικά αυτό μας φέρνει σε εκ… Read more »

George_K
Member
Famed Member
george_k

Λογικά το λογισμικό τους είναι σε κομμάτια τα οποία ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται κατά το δοκούν εφόσον πλέον θα είναι συνδεδεμένα on line με τη μητρική τους βάση.
Με αυτό το σκεπτικό ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια των μπούφων μπορεί να αποτραπεί έν τη γεννέσει της. Λογικό μου ακούγεται αν σκεφτούμε ότι το F-35 σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται για να αντιμετωπίσει Ρωσία και Κίνα, και όχι για να διαλυθεί η Ν.Α. πτέρυγα του ΝΑΤΟ…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki
George_K
Member
Famed Member
george_k

Εφόσον έχουμε τους Exocet μάλλον είναι πλεονασμός…
Βέβαια από την άλλη δεν μας αποδέσμευσαν τους -9Χ και JASSM που είναι πιο αναγκαίοι (όχι τόσο ο -9Χ όσο ο AGM-154).
Όποτε, είτε λείπει το κομμάτι του λογισμικού είτε λείπει το όπλο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο..

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Φυσικά και είναι πλεονασμός, εγώ απλά απάντησα στο αν μας αποδέσμευαν ή όχι τους ψωροχαρπούν, έστω θεωρητικά. Φυσικά, κανονικά αν η ΠΑ είχε πάρει τα F/A-18 που έπρεπε να είχε πάρει σήμερα Χαρπούν θα είχαμε.

Ο AIM-9X δεν αποδεσμεύτηκε; Μα εμείς δεν είχαμε μπει στο πρόγραμμα του IRIS-T; Νομίζω κιόλας πως ο AIM-9X σαν πρόγραμμα ξεκίνησε μετά τον IRIS-T.

Ο JASSM πάντως δεν έχει πουληθεί παρά μόνο σε ορισμένες χώρες-αναχώματα της Δύσης, οπότε δε μπορώ να πω ότι νιώθω ιδιαίτερα αδικημένος.

zap
Guest
zap

Μα για αυτο και η Ελλαδα δεν θα πρεπει να παρει παραπανω F-35 απο οσα χρειαζεται για να εχει το πανω χερι στο Αιγαιο. 2 ή 3 μοιρες. Μετα προσδεση στο ευρωπαικο VLO μαχητικο, μεταφορα τεχνογνωσιας κτλ κτλ κτλ.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

«Οι Τούρκοι χειριστές δεν εκπαιδεύονται στα F-35. Απλώς «βάζουν» ώρες»

Είναι αυτό που λέμε: «Δεν κάνουν υποκλοπές. Απλώς «συνακρόαση» κάνουν» eek envy envy

ΚΚ76
Guest
ΚΚ76

Απογείωση-προσγείωση δηλαδή…

NIK-PAO-13
Guest
Νικ13

Τελικά αν όπως λένε μερικοί εδώ μέσα.. το φ35 ΔΕΝ είναι καλό…. τότε πρέπει να παρακαλάμε να πάρουν τα 100 που ζητήσανε οι Τούρκοι…
ΤΟ θέμα είναι τι θα γίνει αν τελικά το φ35 όχι μόνο είναι καλό, αλλά δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία του;;;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Then we have sat her…

Panos71
Guest
Panos71

Τωρα αμα ήσουνα Τούρκος χειριστής στο USA, πόσο ξεφτιλα θα ένιωθες λεγοντας σου πως θα κανεις γιαλαντζί Εκπαίδευση της πλάκας, σε μεσο που ανηκει θεωρητικά στην πατριδα σου;