ΥΠΕΞ: Μια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

18
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες

Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς διαμηνύει πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ δεν συμβαδίζει και με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Αυτό που κυρίως παραβιάζει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι το δικαίωμα του ελληνικού ΥΠΕΞ να κοιμάται.
Δεν πειράζει όμως, σε λίγες εβδομαδες που το τουρκικό γεωτρύπανο θα τρυπάει 7νμ νότια της Κρήτης μπορούμε να στείλουμε τον κ. Γεννηματά σε φουσκωτό με τυπωμένα αντίγραφα του Δικαίου της Θάλασσας να τα μοιράζει και να ενημερώνει.
Μπορεί και να καλέσει την Αστυνομία της Θάλασσας να τους κόψει κλήση για παράνομη στάθμευση.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος μονομερώς δεν ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα ως έχει υποχρέωση, αυτό το ίδιο πρώτο και καλύτερο προ της Τουρκίας είναι που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή. Ας ανακηρύξουν επιτέλους Α.Ο.Ζ γιατί δικαιολογίες και δηλώσεις πια ουδεμία αξία δεν έχουν, παρά μόνο ως γραφικότητες. Δικαίωμα που δεν ασκείται εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται. Εδώ και μήνες πλήθος αναλυτών και σχετικών με τα της Α.Ο.Ζ προειδοποιούσαν αυτή ακριβώς την εξέλιξη. Τραγικά ανεπαρκείς και ελλιπείς ως συνήθως οι της ελληνικής διπλωματίας. Έχουν τόσο εμποτιστεί στο δόγμα του κατευνασμού και του γεωπολιτικού αυτό ευνουχισμού που δεν δύνανται να… Read more »

crazycock
Guest
crazycock

Δεν πειράζει κ Γεννηματα ,εμείς κοινωνικό μέρισμα θέλουμε.
Οπως ειπε και ο πρώην υπουργος σου “μην είμαστε μοναχοφαηδες”.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Ο “μην είμαστε μοναχοφάηδες” τιμωρήθηκε. Οσο για το μέρισμα προτιμώ να το λάβει μια φίλη μου χωρισμένη με παιδί που ζορίζεται (όπως πολλοί άλλοι Ελληνες) παρά να πάει στις Ένοπλες Δυνάμεις για να γίνει επίδομα σε “αστέρια” όπως το πλήρωμα του “Ελλη” εκείνο το γλυκό βράδυ του Σεπτεμβρίου στη Θάσο ή υποδομές για να στεγάσουν λαθρομετανάστες.

Το θέμα δεν είναι να αγοράσουμε νέες φρεγάτες αλλά ότι χρειάζεται για να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε. Η διαφορά είναι τόσο απλή αλλά και τόσο μεγάλη.

Tasos
Member
Tasos

τώρα ειδικά μια έντονη ανησυχία διακατέχει τους τούρκους….

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

η ΝΔ αναγνώρισε γκουαιντο στη Βενεζουέλα αλλά εδώ στην Ελλάδα μιλάει για καλή γειτονία hahahahhahaha

Tasos
Member
Tasos

και κυρίως για ….Δίκαιο!! Ξέρεις εκείνο, το Διεθνές……

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

για ποιο δίκαιο μιλάς η κύπρος για πόσα χρόνια είναι υπό κατοχή ? πάρε τα δίκαια(ΔΙΕΘΝΕΣ ή οτι άλλη πατάτα) σου και πάνε σε κανέναν πολιτικό η κανάλι να τους γλείψεις και να ποιείτε μαζί καφεδάκι για το πόσο χάλια πάμε

Tasos
Member
Tasos

κατάλαβες το ειρωνικό του προηγούμενου σχολίου μου συμφωνώντας ακριβώς με το δικό σου σχόλιο ή έχεις κάψει κύτταρα; Ξέρεις εκείνα τα….εγκεφαλικά!!

FuMantsu
Member
FuMantsu

Ρε τους καημενους που καταντησαν για να παρουν μερικα φορτηγα και αεροπλανάκια τσαμπα.
Καιρος να κανουμε μια επαναληψη στον πολεμο της ρεγγας.

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Δεν θα ήταν σωστό να ανακατευτούμε στον εμφύλιο της Λιβύης, αλλά μήπως πρέπει για πρώτη φορά να κάνουμε μια εξαίρεση και να στηρίξουμε τον Χαφτάρ να αποτελειώσει τους φιλότουρκους; Επειδή αύριο είναι Παρασκευή, κάνω μια πρόταση:
comment image

Chris
Member
Famed Member
Chris

Διαπιστωτικές δηλώσεις από το ΥΠΕΞ. Αυτό δεν είναι άσκηση ούτε εξωτερικής πολιτικής ούτε διπλωματίας. Στη ρηματική διακοίνωση απάντησε η Ελλάδα και η Κύπρος; Πρέπει να στείλουμε εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Λιβύη και να δούμε τι έχει γίνει και τι έχει συμφωνηθεί, Υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που θίγονται; Ο πρόεδρος της Λιβύης είναι στην ουσία δήμαρχος Τριπόλεως και νομίζω ότι η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί εύκολα να του τραβήξει το αυτί. Βέβαια από ότι φαίνεται οι όροι “ελληνική” και “κυβέρνηση” μόνο κατ’ ευφημισμό μπορούν να χρησιμοποιούνται. Αυτά που βλέπουμε με την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση δεν είναι απλά κατευνασμός.… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Μπορεί ο ΥΠΕΞ να λέει ότι η συμφωνία αγγίζει τα όρια του φαιδρού αλλά πρέπει να μας νοιάζουν τα όρια που de facto αναμένεται να ορίσουν οι Τούρκοι. Τότε φαιδρή θα είναι μόνο η προδιαγεγραμμένη στάση μας!

Anios
Guest
Anios

Και μόνο η φρασεολογία δείχνει πόλλά. Την ώρα που οι τούρκοι υπουργοί λένε: Η “Τουρκία” “δεν θα επιστρέψει τετελεσμένα σε βάρος των δικαιωμάτων της”, εμείς μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων “τρίτων χωρών”, σαν να φοβόμαστε να πούμε ακόμη και το όνομα της χώρας μας, και φυσικά να περάσουμε άμεσα το μήνυμα. Η πολλή ευγένεια θα μας φάει.
ΥΓ Τώρα πλέον, “μάθανε ότι… είμαστε μαλθακοί, πλακώσανε και οι γύφτοι (βλ. Λιβύη, Πακιστάν)”.

viper3000ad
Member
viper3000ad

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι τα σημεία που δείχνει στο χάρτη ελέγχονται πλήρως από τον “Εθνικό Στρατό της Λιβύης” του Χαφτάρ. Αυτό είναι που λένε αέρας κοπανιστός.
Πάντως πρέπει να προσέξουμε γιατί ο Ερντι έχει μια γνήσια ψυχιατρική εμμονή με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, και αποσταθεροποιεί (ή προσπαθεί) όποια κυβέρνηση βρει ευάλλωτη. Μετά την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Συρία σειρά έχει πάρει ο Λίβανος και η Βουλγαρία…

flashg
Member
flashg

Σε λίγα χρόνια ποιος θα θυμάται τις ΑΟΖ? Οι συντάξεις και τα επιδόματα να είναι καλά. Άλλωστε τα πετρέλαια μολύνουν το περιβάλλον δεν μας επιτρέπει η οικολογικής μας συνείδηση να τα “βγάλουμε”. Ας τα βγάλουν οι άλλοι που δεν είναι και τόσο οικολόγοι. Για να τους διευκολύνουμε δεν παραιτούμαστε και από τα 6ν.μ.(από τα 12 ν.μ. έχουμε ήδη παραιτηθεί )? Ως γνωστόν η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Μην ανησυχείτε αλλάξτε πλευρό και συνεχίστε τον ύπνο τα πάντα βαίνουν καλώς.

antonios
Member
antonios

Αυτα παθαινει ενα κρατος που δεν ειναι σοβαρο. Εχει πολιτες εθελοδουλους που ψηφιζουν εθελοδουλους πολιτικους που πρωχευουν τη χωρα, την αφηνουν χωρις αμυντικη θωρακιση με αποτελεσμα να μην ΤΟΛΜΟΥΝ να κανουν τα αυτονοητα (κυρηξη ΑΟΖ, ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ και τοσα αλλα). Δεν εχει σημασια τι λεει το ΔΙεθνες Δικαιο αν δεν μπορεις να το επιβαλεις. Οπως δεν εχει σημασια τι λεει το διεθνες δικαιο γιατι οι απλοι πολιτες ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ γι’αυτο. Αν σημερα η Ελλαδα κυρηξει ΑΟΖ η Τουρκια θα εμφανιστει σαν θυμα επιθετηκοτητας απο την Ελλαδα! Πολυ ωραια τα καταφεραμε! Μπραβο μας και σε αυτους που ψηφιζουμε!

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Στην περίπτωση της εισβολής στην Συρία, ποιός ακριβώς σεβάστηκε και εφάρμοσε το Διεθνές Δίκαιο? Πάλιωσε το παραμύθι!