Το Βασιλικό Ναυτικό… εκσυγχρονίζει την διάσημη αφίσα του 1943 που προειδοποιούσε ότι οι απρόσεκτες συζητήσεις μπορούν να βυθίσουν πλοία με μια καινούργια που δείχνει την χαρακτηριστική σιλουέτα του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth να βυθίζεται μέσα σε φλόγες: Στην εποχή των social media, τα χαλαρά tweets είναι που βουλιάζουν στόλους, θυμίζει το πόστερ το οποίο αναρτήθηκε ήδη στον λογαριασμό του πλοίου στο Tweeter!

«OPSEC isn’t a dirty word!» αναφέρεται με χιουμοριστικό τρόπο –αλλά πολύ σοβαρά – στο twitter.com/HMSQnlz. Στόχος του βρετανικού Ναυτικού είναι η ευαισθητοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού στην ασφάλεια των επιχειρήσεων (OPSEC) καθώς ένα tweet που στέλνεται δίχως δεύτερη σκέψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ακουσίως να διακυβεύσει πολλά.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν κυκλοφορήσει πολλές προπαγανδιστικές αφίσες οι οποίες εφιστούσαν την προσοχή ενστόλων όπως και πολιτών στις απρόσεκτες κουβέντες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σε πράκτορες του εχθρού απόρρητες πληροφορίες. Μια συζήτηση, παραδείγματος χάριν, για τον γιό ή τον σύζυγο που σαλπάρει με την τάδε νηοπομπή, αν γινόταν αντιληπτή από τον εχθρό έθετε σε βέβαιο κίνδυνο πολύτιμα πλοία, ανεκτίμητα εφόδια για την συνέχιση του πολέμου και, κυρίως, ανθρώπινες ζωές.

Το μήνυμα για την ασφάλεια ευαίσθητων πληροφοριών παραμένει το ίδιο, απλώς το μέσον αλλάζει. Όπως πολύ σοφά έλεγε ο Στρατηγός Μέλτσετ στον Λοχαγό Μπλάκαντερ της επικής χιουμοριστικής σειράς του BBC, «Security isn’t a dirty word, Blackadder!» Διότι ως γνωστόν «Ο Εχθρός Παρακολουθεί».

Α.Θ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.