Το βασιλικό Ναυτικό θέλει δυο πλοία επάκτιας κρούσης

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το βασιλικό Ναυτικό θέλει να δρομολογήσει την προμήθεια δυο πλοίων επάκτιας κρούσης (Littoral Strike Ship) με ικανότητα επιχειρήσεων από αυτών ελικοπτέρων και σκαφών για με τους βασιλικούς Πεζοναύτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άγγλου υπουργού Άμυνας σχετικά με το θέμα, «…το βασιλικό Ναυτικό είναι ο φορέας της βρετανικής επιρροής μέσω της παρουσίας τους σε προωθημένες περιοχές. Θέλω να επωφεληθώ από αυτό. Επενδύουμε σ’ αυτό τώρα για την ανάπτυξη μιας νέας σχεδίασης για το πλοίο Littoral Strike Ship. Και αν είναι επιτυχής, θα εξετάσουμε την δραματική επιτάχυνση της απόκτησής τους. Αυτά τα παγκόσμιας πρόσβασης πλοία πολλαπλών ρόλων θα μπορούσαν να διεξάγουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών και λειτουργιών, από την υποστήριξη κρίσεων μέχρι πολεμικών επιχειρήσεων.

Θα υποστήριζαν τη Μελλοντική μας Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι παγκοσμίου φήμης βασιλικοί Πεζοναύτες – θα βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις, σε εξαιρετικά υψηλή ετοιμότητα και θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στιγμιαία για θα μεταφέρουν τη μάχη από τη θάλασσα στη ξηρά.

Το όραμά μας είναι αυτά τα πλοία να αποτελέσουν μέρος 2 Ομάδων Κρούσης με συνοδευτικά σκάφη, σκάφη υποστήριξης και ελικόπτερα. Το ένα θα βρισκόταν ανατολικά του Σουέζ στον Ινδο-Ειρηνικό και το άλλο δυτικά του Σουέζ στη Μεσόγειο, στον Ατλαντικό και στη Βαλτική. Και αν ποτέ μας χρειαζόταν, τα δύο αυτά πλοία επάκτιας κρούσης μαζί με τα δυο αεροπλανοφόρα μας, τα δύο αμφίβια πλοία μας Albion και Bulwark και τα τρία αποβατικά πλοία μας κλάσης Bay μπορούν να ενωθούν σε μία ισχυρή, θανάσιμη ομάδα κρούσης. Θα είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες δυνάμεις αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο.»

https://mobile.twitter.com/NavyLookout/status/1095003524612657153

Τα πλοία όπως αυτά είναι περισσότερο γνωστά ως Expeditionary Transfer Dock (τουλάχιστον στις Η.Π.Α.) και είναι συνήθως ένα μεγάλο βοηθητικό σκάφος υποστήριξης για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων ελικοπτέρων και αποβατικών σκαφών ως μία πλωτή βάση επιχειρήσεων ή σταθμός μεταφοράς που μπορεί να τοποθετηθεί εκ των προτέρων την περιοχή στόχου.

Τα στρατεύματα, ο εξοπλισμός τους και τα εφόδιά τους μεταφέρονται μαζικά στο πλοίο από άλλα πλοία μεγάλου βυθίσματος, κι έπειτα μπορούν να μεταφερθούν στην ακτή με πλοία με μικρότερη ταχύτητα και βύθισμα, αποβατικά σκάφη ή ταχέα σκάφη κρούσης ή ακόμη και ελικόπτερα.

Είναι πρακτικό αυτό;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες το εφαρμόζουν ήδη με το USNS Lewis B. Puller, μια πλωτή επιχειρησιακή βάση για επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή κεντρικής διοίκησης (USCENTCOM), όντας ένα σημαντικό «εργαλείο» μοναδικά κατάλληλο για διευκόλυνση αποστολών ειδικών επιχειρήσεων.

Υπάρχει ένα ακόμα πλοίο ίδιας κλάσης, το USNS Hershel “Woody” Williams, ενώ επιπλέον τρία πλοία αυτού του τύπου σχεδιάζεται να προμηθευτούν από το αμερικανικό Ναυτικό. Πρόκειται για ένα τροποποιημένο πετρελαιοφόρο κλάσης Alaska.

Το αμερικανικό ναυτικό λέει ότι το Puller έχει το τρίτο μεγαλύτερο κατάστρωμα από-προσνηώσεων στις τάξεις τους μετά τα αεροπλανοφόρα και τα αμφίβια ελικοπτεροφόρα, ενώ μπορεί να εξαπολύσει μικρά σκάφη ή μη επανδρωμένα οχήματα επιφανειας από το κατάστρωμα αποστολής του.

Επιπλέον, τα σκάφη αυτού του τύπου μπορούν να διαμορφωθούν για να μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια για να υποστηρίξουν σχεδόν κάθε αποστολή.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Paliouras
Member
Paliouras

Παλια δικα μας fast ferries οπως πχ το Αιολος Κεντερης και αλλα, θα μπορουσαν να μετατραπουν σε στρατιωτικα?

Gunner
Member
Gunner

Όλα γίνονται, χρήματα δεν υπάρχουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ναι ως ναρκοθετίδες, οπλιταγωγά, πλωτά νοσοκομεία, πετρελαιοφόρα στόλου, αλλά όχι ως φρεγάτες.
Υπάρχουν ναυτικά που έχουν πάρει πολιτικά πλοία και με κάποιες μετατροπές τα έχουν φέρει στα μέτρα τους για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.
Π.χ το τουρκικό ναυτικό έχει το οπλιταγωγό Iskenderun (A-1600) που πριν ήταν επιβατηγό-οχηματαγωγό της γραμμής. Το αυστραλιανό ναυτικό είχε αγοράσει ένα εμπορικό πετρελαιοφόρο (πρώην MT Delos) που ναυπηγείτο για ελληνική εταιρεία αλλά που ακύρωσε την αγορά του. Οι Αυστραλοί το έκαναν πετρελαιοφόρο στόλου. Δες στην Wikipedia το άρθρο HMAS Sirius (O 266)
Παγκοσμίως υπάρχουν και άλλα ανάλογα πλοία…

gdmast
Member
gdmast

Ακόμα και πλοία υποστήριξης έχουν ως βάση πολιτικά πλοία.

gdmast
Member
gdmast

Πάντως φαίνεται σαν τα δύο δικά μας που έχουμε για το πήγαινε – έλα της υποστήριξης της Κύπρου.
Τσ τσ τσ τσ, κακά παιδιά. Μας αντιγράφουν.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Μόνο τα ferries υπάρχουν (;), υπάρχουν και κάτι container ships να με το συμπάθειο.

Αδιαφορία υπάρχει για καινοτομίες. Επί Κωσταράκου αν δεν κάνω λάθος υπήρχε η πρόθεση να υπάρχουν 1-2 LST σε επιφυλακή εν πλω ώστε να υπάρχει ταχεία αντίδραση. Άραγε τί θα ήταν καλύτερο από κάθε άποψη, το Σάμος ή ένα σύγχρονο μετασκευασμένο container ship;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Σάμος.
Με το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ δεν μπορείς να βγάλεις άρματα κτλ τεθωρακισμένα σε ένα νησί. Το Σάμος μπορεί να ,,πιάσει,, σε μία ακτή ενώ το κοντέινερ σιπ πρέπει να αποβιβάσει κόσμο μόνο σε λιμάνι. Ακόμη και αν κάνεις ελικοδρόμιο το κατάστρωμα του δεν θα μπορεί να φιλοξενεί αρκετό αριθμό ελικοπτέρων. (για να μεταφέρεις κόσμο στα νησιά) Για το Αιγαίο ένα κοντέινερ σιπ είναι μεγάλος στόχος.
Aν είναι να ενισχύσεις τα νησιά με μεταφορικά ελικόπτερα αυτά είναι προτιμότερο να ξεκινήσουν από βάσεις της ενδοχώρας. Π.χ να σηκώσεις μία 10αριά Σινούκ για να στείλεις κόσμο στην Χίο, ή Ρόδο κτλ νησιά.

Makis
Member
Makis

σαν φορτηγο πλοιο ειναι αυτο…πατεντα?

Lesalaut
Member
Lesalaut

Κάποια Ro-Ro τελικής ταχύτητας 25kn, με όπλα αυτοάμυνας και ηλεκτρονικό εξοπλισμό πυραυλακατου θα ήταν λογικά ιδιαίτερα χρήσιμα για μεταφορά ισχυρών δυνάμεων άμεσης επέμβασης, αλλά είπαμε, οι πατέντες είναι τζιζ για την ηγεσία των ΕΔ…

Nestoras
Member
Nestoras

Mistral Class.
Πήραν 2 οι Αιγύπτιοι κοψοχρονιά όταν χάλασε το deal των Γάλλων με τον Πούτιν λόγω εμπάργκο!
Αγοράζεις ένα σε τιμή φρεγάτας και μεταφέρεις 450 πεζοναύτες (για πολυήμερες αποστολές, ως 900 για απλή μεταφορά), 40 άρματα μάχης, 16 ελικόπτερα των 10 τόνων, ενώ ταυτόχρονα είναι και πλωτό νοσοκομείο.
Ιδανικό κούφια η ώρα για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, χρειάζεται βεβαίως και στολίσκο υποστήριξης, αφού από μόνο του δεν σώζεται από τα ελικόπτερα!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι χώρες που έχουν πλοία L.H.A είναι μετρημένες στα δάκτυλα τους ενός χεριού.
Τα Mistral δεν είναι για τα ,,κυβικά,, μας.