29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα

- Advertisement -

 

HMS SUTHERLAND
Today, 22nd April 2017, HMS Sutherland’s Merlin Mk2 conducted an aerial Photographic Exercise (PHOTEX).
HMS Sutherland, a Devonport based Type 23 frigate is currently on national tasking around the UK coastline.

H πρόταση για μεταχειρισμένες φρεγάτες κλάσης Type 23 για το ΠΝ, μάλλον δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το ΠΝ χρειάζεται κατεπειγόντως αξιόμαχα πολεμικά πλοία μεγέθους φρεγάτας, και το Royal Navy σκοπεύει να αρχίσει να αποδεσμεύει φρεγάτες τύπου Type 23. Η ΠΤΗΣΗ έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το ενδεχόμενο των φρεγατών αυτών, αλλά είναι η πρώτη φορά, που μαθαίνουμε πως τα πλοία έχουν προταθεί στο ΠΝ, από το ρεπορτάζ της Καθημερινής. Ας δούμε όμως λίγο προσεκτικότερα τα πλοία…

Δύο φρεγάτες Type 23 θέτουν ρόλο “πρωταγωνιστή” στις νέες βρετανικές περικοπές


Η φρεγάτα Type 23 ή Duke Class είχε αρχικά σχεδιαστεί για ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW) από το RN, αλλά με την προσθήκη του κατακόρυφα εκτοξευμένου πυραυλικού συστήματος Seawolf και των πυραύλων Harpoon (ASuW), η φρεγάτα μπορεί να θεωρηθεί πολλαπλών ρόλων.

RUSSIAN TASKGROUP SAILS THROUGH UK WATERS
Today a Russian Navy Taskgroup comprising of two Steregushchiy Class frigates made their way through UK territorial waters. HMS Sutherland, a Devonport based Type 23 frigate was tasked to provide them with an escort.

Οι φρεγάτες Type 23 που κατασκευάστηκαν είναι οι εξής:

 • HMS Norfolk (F230), σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 1990
 • HMS Argyle (F231), σε υπηρεσία τον Μάιο του 1991
 • HMS Lancaster (F229), σε υπηρεσία τον Μάιο του 1992
 • HMS Marlborough (F233), σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 1991
 • HMS Iron Duke (F234), σε υπηρεσία τον Μάιο του 1993
 • HMS Monmouth (F235), σε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 1993
 • HMS Montrose (F236), σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 1994
 • HMS Westminister (F237), σε υπηρεσία τον Μάιο του 1994
 • HMS Northumberland (F238), σε υπηρεσία το Νοέμβριο του 1994
 • HMS Richmond (F239), σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 1995
 • HMS Somerset (F82), σε υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 1996
 • HMS Grafton (F80), σε υπηρεσία τον Μάιο του 1997
 • HMS Sutherland (F81), σε υπηρεσία τον Ιούλιο του 1997
 • HMS Kent (F78), σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 2000
 • HMS Portland (F79), σε υπηρεσία τον Μάιο του 2001
 • HMS St Albans (F83), σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 2002


Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, πως τον Ιούλιο του 2004, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Type 23 θα μειωθεί σε 13 πλοία. Τα πλοία του Batch 1, τα HMS Norfolk και Marlborough παροπλίστηκαν το 2005 και το HMS Grafton τον Μάρτιο του 2006. Και οι τρεις πωλήθηκαν στο Ναυτικό της Χιλής και παραδόθηκαν κατά την περίοδο 2007-2008. Η Grafton μετονομάστηκε σε Almirante Lynch (FF-07), η Marlborough σε Almirante Condell (FF-06) και η Norfolk σε Almirante Cochrane (FF-05).

Πότε γίνονται διαθέσιμες οι πρώτες φρεγάτες Halifax και Type 23;


Το ΚΠΜ των πλοίων, ή Surface Ship Command System (SSCS) όπως το ονομάζουν οι Βρετανοί, έχει αναπτυχθεί από την BAE Systems. Είναι ένα πλήρως κατανεμημένο σύστημα Ada που χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel 80486, μετατροπείς INMOS T800 και ένα δίκτυο διπλών οπτικών ινών. Φυσικά στην εποχή του ήταν κορυφαίο, σήμερα όμως θεωρείται ξεπερασμένο. Το SSCS έχει αναβαθμιστεί ώστε να μπορεί να ενσωματώνει το νέο Sonar 2087. Το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών είναι το Astrium (πρώην Matra Marconi) SCOT 1D.

Τα πλοία είναι οπλισμένα με οκτώ πυραύλους Harpoon σε εκτοξευτές 2X4 και Α/Α πυραύλους Seawolf κάθετης εκτόξευσης (GWS 26 Mod 1 VLS). Το VLS Seawolf χρησιμοποιεί πύραυλο με καθοδήγηση οπτικής επαφής (CLOS) με χρήση ραντάρ και ηλεκτρο-οπτική παρακολούθηση, ενώ έχει εμβέλεια 6 χιλιομέτρων. Οι ανεπαρκείς Sea Wolf αντικαθίστανται από τους νεότερους και πολύ ικανότερους CAMM (όχι τους CAMM-ER, μην γίνει κάποιο λάθος), οι οποίοι δεν απαιτούν και τερματική καθοδήγηση, ενώ μπορούν να αντιμετωπίσουν και επιθέσεις κορεσμού.

Το BREXIT μειώνει κι άλλο τον Βρετανικό στόλο;


Οι φρεγάτες ήταν αρχικά εξοπλισμένες με ένα πυροβόλο BAE Systems RO Defense 114mm (4,5 in) Μk8 mod 0 με εμβέλεια 22 χιλιομέτρων έναντι στόχων επιφάνειας και 6 χιλιόμετρα έναντι εναερίων στόχων. Αυτά έχουν αντικατασταθεί με ένα ηλεκτρικά ελεγχόμενο Μk8 mod 1. Το 2001, το HMS Norfolk ήταν το πρώτο πλοίο που εφοδιάστηκε με το νέο πυροβόλο.
Και τα δύο πυροβόλο, και το Μod 0 και το Μod 1 έχουν τη δυνατότητα να βάλλουν τα νέα πυρομαχικά μεγάλης ακτίνας δράσης που αναπτύχθηκαν από την RO Defense, η οποία αυξάει την ακτίνα δράσης σε 27km. Το HMS Richmond ήταν το πρώτο πλοίο RN που έλαβε τα πυρομαχικά HE ER (High Explosive Extended Range) τον Απρίλιο του 2004. Το σύστημα ελέγχου πυρός για το πυροβόλο των 114 mm είναι το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός BAE Systems Sea Archer 30 (GSA 8).

Σε υπηρεσία το αντιαεροπορικό σύστημα Sea Ceptor


Τα πλοία είχαν εξαρχής τοποθετημένα δύο πυροβόλα BAE Systems / Oerlikon 30mm με ακτίνα δράσης 10 χιλιομέτρων ενάντια στόχων επιφανείας και 3,5 χιλιόμετρα ενάντια εναέριων στόχων. Αυτά έχουν αντικατασταθεί με 2 MS30 Defense Systems DS30 Μk2 30mm, βάσει συμβολαίου που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2005. Το DS30 mk2 περιλαμβάνει αναβαθμισμένη βάση έδρασης, πυροβόλο ATK Bushmaster II και ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός. Το HMS Somerset ήταν το πρώτο πλοίο που έλαβε το νέο πυροβόλο το 2007 και οι παραδόσεις ολοκληρώθηκαν το 2014. Τα πλοία διαθέτουν τέσσερις σωλήνες 324 mm που βάλλουν ελαφριές τορπίλες BAE Systems Stingray.

Τα συστήματα αντιμέτρων περιλαμβάνουν τέσσερα δολώματα Sea Gnat (Outfit DLB) και ένα ρυμουλκούμενο σύστημα παραπλάνησης τορπιλών Type 182. Το ESM της Thales Defense, UAF-1, είναι τοποθετημένο στα πρώτα επτά πλοία και το UAT επίσης της Thales Defence στα υπόλοιπα. Τα πλοία είναι επίσης εξοπλισμένα με τον παρεμβολέα ECM Scorpion του Thales Defence . Επιπλέον του Type 182, οι φρεγάτες είναι εξοδιασμένες με ρυμουλκούμενο σύστημα παραπλάνησης τορπιλών, Type 2070. Το τελευταίο αντικαθίσταται από το σύστημα της Ultra Electronics, Surface Ship Torpedo Defence (SSTD). H HMS Westminster ήταν το πρώτο πλοίο της κλάσης που έλαβε το SSTD.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες οι επιλογές για άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν δεν αγοραστούν οι Adelaide;


Στις φρεγάτες αρχικά τοποθετήθηκε ραντάρ 3D E/F band της BAE Systems Type 996 (AWS-9), ραντάρ πλοήγησης Kelvin Hughes Type 1007 I-band και δύο ραντάρ ελέγχου πυρός BAE Systems Type 911 που παρέχουν στοιχεία βολής στο σύστημα Seawolf.
Το ραντάρ Type 996 έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα νέο ραντάρ μεσαίας εμβέλειας. Τον Μάρτιο του 2007, το Ministry of Defence εξέδωσε προσκλήσεις υποβολής προσφορών για νέο ραντάρ. Οι προσφορές κατατέθηκαν από την BAE Systems (Artisan 3D E/F-band radar), την Elta Systems (EL/M-2238 STAR E/F-band) και την Thales Naval UK (SMART-S Μk2 E/F-band). Τον Αύγουστο του 2008, το ραντάρ BAE Systems ARTISAN 997 3D E / F-band νίκησε στο διαγωνισμό, και το ARTISAN τοποθετήθηκε σε όλα τα πλοία της κλάσης σε υπηρεσία με το RN.

Νέας γενιάς sonar για τις βρετανικές φρεγάτες Type 23


Οι αρχικές Type 23 έχουν σόναρ της Thales Underwater Systems (πρώην Thomson Marconi Sonar) Type 2050 μεσαίας εμβέλειας με ενεργή/παθητική αναζήτηση και συρόμενο σόναρ της Ultra Electronics (πρώην Dowty) Type 2031Z παθητικής αναζήτησης . Το τελευταίο αντικαθίσταται από το ενεργό σόναρ χαμηλής συχνότητας (LFAS) Thales Underwater Systems Type 2087. Πρόκειται για σόναρ χαμηλής συχνότητας μεταβλητού βάθους και παθητική συρόμενη συστοιχία λήψης. Πρέπει όμως να πούμε πως τα 5 παλαιότερα πλοία, Argyll F231, Lancaster F229, Iron Duke F234, Monmouth F235 και Montrose F236 δεν θα λάβουν το Type 2087, αλλά θα διατηρήσουν το παλαιό τους σόναρ.

Οι φρεγάτες κινούνται από ένα σύστημα που συνδυάζει ντίζελ-ηλεκτροκινητήρες και αεριοστροβίλων (CODLAG), το οποίο αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους Rolls Royce Spey SM1A ισχύος 34.000 ίππων και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες Alstom 1.5MW 4.400 ίππων. Υπάρχουν επίσης τέσσερις βοηθητικοί πετρελαιοκινητήρες Alstom 12 RP2000CZ 1.3MW ή 7.000 ίππων. Χρησιμοποιώντας τους πετρελαιοκινητήρες, η οικονομική ταχύτητα είναι 15 κόμβοι και η εμβέλεια είναι 7.800 μίλια ενώ η μέγιστη ταχύτητα είναι 28 κόμβοι. Πλοία της κλάσης όμως έχουν επιτύχει πολύ υψηλότερες ταχύτητες σε δοκιμές. Έτσι, έχουν αναφερθεί και ταχύτητες 34,4 κόμβων!

Το Royal Navy πρέπει να περιμένει «μόλις» επτά χρόνια για να λάβει μια καινούρια φρεγάτα


Type 23 και Ελλάδα
Το Royal Navy θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες Type 23 με ένα συνδυασμό φρεγατών Type 26 αλλά και φθηνότερων Type 31e. Έτσι οι Type 23 γίνονται σταδιακά διαθέσιμες από το 2021, ενώ είμαστε σίγουροι πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τις διαθέσουν πολύ νωρίτερα αν υπήρχε λόγος και … πελάτης. Πρέπει να πούμε πως τα πλοία είναι πολύ μακρυά από οτιδήποτε έχει συνηθίσει το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς η πρόωση GODLAG είναι αρκετά διαφορετική από αυτή των πλοίων του ΠΝ. Εδώ όμως πρέπει να πούμε πως αντίστοιχη πρόωση έχουν και οι φρεγάτες FREMM που το ΠΝ επιθυμεί να αγοράσει εδώ και πάνω από 10 έτη. Και αν μας επιτραπεί να πούμε πως οι Βρετανοί μάλλον τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τους Γάλλους (μάλλον από τους Ιταλούς) καθώς οι Type 23 δείχνουν να επιτυγχάνουν υπερυψηλές ταχύτητες.

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο βασικός κινητήρας (αεριοστρόβιλος) των Type 23 είναι ο Rolls-Royce Marine Spey SM1C, που, στην αεροπορική του έκδοση, πωλήθηκε στις ΗΠΑ σαν TF-41. Για όσους δεν το κατάλαβαν ήδη, μιλάμε για τον κινητήρα των A-7E/H Corsair II. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει δυνατότητα χρήσης ανταλλακτικών, αλλά σίγουρα υπάρχει γνώση στην Ελλάδα για τον συγκεκριμένο κινητήρα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Royal Navy θα αποκτήσει 5 φρεγάτες κλάσης Type 31e από την Babcock με κόστος 1,4 δις ευρώ με σχέδιο που βασίζεται στην Iver Huitfeld


Ένα θέμα που χρήζει αξιολόγησης, είναι τα όπλα των πλοίων. Το Mk8 είναι ένα εξαιρετικό όπλο, αλλά τελείως “ξένο” με το ΠΝ. Οι CAMM, είναι ένα επίσης κορυφαίο όπλο, αλλά θα ήταν υπερβολή για ένα ΠΝ που έχει σε υπηρεσία εδώ και δυο δεκαετίες τον ESSM και προφανώς θα προχωρήσει και στους ESSM Block II. Τέλος, το ελικοδρόμιο των πλοίων μπορεί να δεχτεί ελικόπτερο 10 τόνων, όπως το MH-60R.

Το ARTISAN 997 θεωρείται κορυφαίο ραντάρ για την κατηγορία του, και σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενο στο ΠΝ. Το πιθανότερο είναι τα προς διάθεση πλοία να μην διαθέτουν το προηγμένο sonar 2087, καθώς το RN θα τα θέλει για να αντιμετωπίσει την αυξημένη παρουσία ρωσικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό. Τα πλοία που δεν φέρουν το 2087 θεωρούνται GP (General Purpose, γενικής χρήσης), ενώ τα πλοία που το φέρουν έχουν ανθυποβρυχιακή αποστολή.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;


Όποια έκδοση κι αν προσφερθεί στην Ελλάδα, είτε η GP είτε η ASw, θεωρούμε πως είναι ένα εξαιρετικό “σκαρί” που έχει να προσφέρει πολλά, ενώ η υπηρεσία με το RN είναι εγγύηση για πλοία σε καλή κατάσταση. Βέβαια η Ελλάδα έχει να αγοράσει αγγλικά πλοία επιπέδου κορβέτας/φρεγάτας από τα αντιτορπιλλικά κλάσης Hunt. Όμως το ΠΝ, πέρα από τις κατασκευαστικές παληνωδίες είναι πολύ ευχαριστημένο από τις ΤΠΚ Super Vita, βρετανικής σχεδίασης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την πώληση του “HMS Ocean” στη Βραζιλία


Τώρα, το κόστος των πλοίων αναμένουμε να είναι εξαιρετικά χαμηλό, αν κρίνουμε από το κόστος πώλησης ενός ελικοπτεροφόρου στην Βραζιλία πριν λίγο καιρό. Εκεί, το RN αξίωσε μόλις 84 εκ. λίρες, για ένα ελικοπτεροφόρο εκσυγχρονισμένο με ραντάρ ARTISAN 997. Παλαιότερη πώληση τριών φρεγατών  Type 23 στη Χιλή το 2005, κόστισε “μόλις” 250 εκ λίρες. Τότε βέβαια πρέπει να πούμε πως τα πλοία ήταν περίπου 10 ετών παλιά. Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πως το ΠΝ θα καταφέρει να αγοράσει πλοία σε εξαιρετικές τιμές, σαφώς χαμηλότερες από αυτές που πωλήθηκαν οι 2 Adelaide στη Χιλή προσφάτως.

Το θέμα του οπλισμού πρέπει να εξεταστεί με προσοχή. Το Mk8 και οι CAMM αν και εξαιρετικές λύσεις, εντούτοις είναι συστήματα “ξένα” για το ΠΝ. Αν βέβαια πωληθούν οι φρεγάτες As is, και σε συμφέρουσα τιμή, τότε εμείς θα χαιρόμασταν για ένα όπλο σαν τους CAMM. Αν όμως οι Βρετανοί επιλέξουν να αφαιρέσουν τα όπλα, για να τα τοποθετήσουν στις Type 31e (πολύ πιθανό σενάριο), τότε το ΠΝ θα μπορούσε να τοποθετήσει άμεσα ένα πυροβόλο Oto Melara στη θέση του Mk8, ενώ στη θέση των CAMM μπορεί άνετα να μπει ένα ή δυο εκτοξευτές 8cell Mk41, που θα μπορούν να λάβουν είτε ESSM είτε κάποιο άλλο όπλο. Και τέλος, πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάποιο CIWS Phalanx από τις Kortenaer. Το πιθανό κόστος θα είναι πολύ μικρό, καθώς και τα πλοία θα μας παραχωρηθούν με μικρό κόστος αφού οι Βρετανοί θα τα έχουν αποψιλώσει από τα όπλα τους (Harpoon, CAMM, Mk8, Stingray).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρο στο αδελφό μας site, navaldefence.gr, εδώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

103 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
103 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
photographix

Μπορει να κανω λαθος αλλά νομιζω ποτε πριν στην ιστορια του ΠΝ και των ΕΔ δεν υπηρξε τοσο μακροχρονη και δαιδαλωδης καθυστερηση και ακαρπη διερευνηση κρισιμων εξοπλισμων?
Σχεδον οτι οπλισμενο πλεουμενο υπαρχει στον πλανητη (εκτος ρωσσιας και κινας) εχει περασει τα τελευταια τουλαχιστο 5 χρονια σαν υποψηφιοτητα ή προταση απο τον Τυπο. Και απο φως στο τουνελ ακομα μονο λαδι. Ακομα. Στο και δυο ωρες μετα.

Mikros-hroas

Πλοία ακατάλληλα για την Ελλάδα 100%.
Για της F-122-123 ναι!
Καλά εδώ δεν πήραμε της δυο L και της F-122 που είναι ίδιες με της δικές μας S εκτός από το μηχανοστάσιο σε τιμές 5-10 εκατομμύρια το κάθε ένα πλοίο.
Θα μπορούσαμε να είχαμε 16 φρεγάτες 4 MEKO, 6 S, 2 L, 4 F- 122 και της 4 S και της 2 F122 για ανταλλακτικά.
Το κόστος το έχω αναφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ για να έχουν από δυο πυροβόλα των 76 χιλιοστών δυο αντιπυραυλικά συστήματα οι φρεγάτες και από 20 πυραύλους στάνταρ 2 οι δυο L.
Με 50 εκατομμύρια ευρώ ακόμα θα είχαμε αγοράσει της 6 F-122 με διπλό πυροβόλο-αντιπυραυλικό. με όρο να πουληθούν σε εμάς οι F-123.
150 εκατομμύρια ευρώ θα είχαμε 16 φρεγάτες πολλά ανταλλακτικά για να την βγάλουμε 7-8 χρόνια χωρίς να δώσουμε δεκάρα.

Mageiras

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούμε και μεταχειρισμένα πλοία μεχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του ΠΝ (εφόσον τον ικανοποιήσει βέβαια η πολιτεία).
Εφόσον ισχύουν τα όσα λέτε και δεν είναι ευσεβείς πόθοι δεν βλέπω γιατί να μην εξεταστούν σοβαρά. Η μεταφορά των όπλων των S εδω έχει μια βάση καθώς πρόκειται για πλοια που θα μπαλωσουν τρύπες με ορίζοντα αποσυρσης και όχι τα φαιδρά που ακουμε για τοποθέτηση των παλιών όπλων σε νεότευκτα σκαριά.
Η δε υποστήριξη τους εφόσον πρόκειται για τέσσερις τον αριθμό δικαιολογεί τα ποσά που θα απαιτηθούν.
Σε κάθε περιπτωση χιλιες φορές καλύτερες θα είναι από τα ανέκδοτα MMSC/LCS…

Vassilis13

Να τα παρουμε. Κ ποιότητα κ ποσότητα μας δίνουν άμεσα. Σκοπός ειναι όμως κ να τα χρησιμοποιούμε οταν πρέπει κ οχι απλα να κανουν βόλτες στο Αιγαίο!

bill971

Τις θέλω τώρα όλες!
Αλλά: πρέπει να τοποθετηθούν σε κάθε μία: phalanx, otomelara strales για περιμετρική αντιβληματική προστασία, mk 41 για essm2 & harpoon ή exocet. Ίσως & ένα κορυφαίο συρόμενο sonar.
Εδώ δεν παίρνουμε τορπίλες όμως, θα ασχοληθούμε με την αγορά των – πολύ καλών – Αγγλικών φρεγατών & ειδικά, με τον εξοπλισμό τους;
Θα μπορούσαν να γίνουν ο κορμός του στόλου μας αφού λεφτά δεν υπάρχουν.
Ίσως αν κάνουμε μια συμφωνία για όλα τα πλοία, & τα εξοπλίσουμε όπως πρέπει να μη χρειαστεί να πάρουμε καινούργια για αρκετά χρόνια.

Miscojones

Ωραία η πρόταση για τις εγγλέζικες φρεγάτες.
Εγώ επίσης προτείνω να αγοράσει ο Ολυμπιακός τον Μεσι και τον Ρονάλντο.

Antonis_Loukas

Επειδή τα πλοία δεν είναι Lego, πρέπει κάποιος να πιστοποιήσει τους mk-41 που γράφετε(που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπαίνουν και μάλιστα 2 οκταπλοί…) και μετά να διασυνδέσει τους εκτοξευτές, τους πυραύλους που αυτοί θα φέρουν, το ραντάρ και το ΚΠΜ… Φέξε μου και γλίστρησα! Αν υπάρχει κάποιο νόημα στην αγορά των πλοίων, αυτό είναι με CAMM και MK8. Άλλωστε, τα πλοία τα θέλουμε όσο το δυνατόν, πιο γρήγορα διαθέσιμα και με τις μικρότερες παρεμβάσεις. Τα phalanx μπαίνουν σαφώς ευκολότερα, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερο, να φορεθούν ως δεύτερα στις S που έχουν μόνο ένα ή και σε άλλα πλοία μας; Με μεγαλύτερο κόστος, αλλά δυνατότητα μεταφοράς τους σε νεώτερα σκάφη στο μέλλον, θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε άλλα CIWS, ακόμη και όχι άμεσα, μιας και καλυπτόμαστε από CAMM. Το θέμα με τα πυροβόλα, δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή κλάματα… Ποια oto melara; Αυτά που τα έχει φάει η αρμύρα εδώ και 35-40 χρόνια; Μας πειράζουν τα λιγότερο από 20ετίας MK8 μετά; Δεν έχουμε υποδομές θα πουν κάποιοι… Σωστά! Ας πάρουμε επιτέλους, νεότερα πυροβόλα! Ειδικά δε για τις Type-23, αν μπαίναμε στη διαδικασία αλλαγής πυροβόλου, τότε θα άξιζε η διερεύνηση τοποθέτησης πυροβόλου των 127 mm. Τα βάρη/διαστάσεις, δεν είναι τόσο μεγαλύτερα από τα MK8… Φτάνει πια με τη καραμέλα των υπαρχόντων oto melara!
υ.γ Δεν υπάρχει νόημα να αναφερθώ στο πολιτικό-διπλωματικό κομμάτι του πράγματος… Αν υπήρχε λίγη τσίπα, το Η.Β θα κοιτούσαμε να το πηγαίνουμε Π.Κ.Ε… Ειδικά σε κάτι διαπραγματεύσεις αποχώρησης από Ε.Ε…

Last edited 11 months ago by marion66p42
Koursaros312

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως ο βασικός κινητήρας (αεριοστρόβιλος) των Type 23 είναι ο Rolls-Royce Marine Spey SM1C, που, στην αεροπορική του έκδοση, πωλήθηκε στις ΗΠΑ σαν TF-41. Για όσους δεν το κατάλαβαν ήδη, μιλάμε για τον κινητήρα των A-7E/H Corsair II.
ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!

Last edited 11 months ago by alphonsoproesche
Steve

Εκεί στο Intel 486 σφίχτηκε το στομάχι….

flatspin

Ότι μεταχειρισμένο πλοιο και να βολιδοσκοπούμε, στην πραγματικοτητα προκειται περι σαβουρας μιας και τα συστηματα τους στην πλειοψηφια των περιπτώσεων ειναι ξεπερασμενα ή πολυ ακριβα στην συντηρηση ή και τα 2. Ο τζαμπας πέθανε κοινως.
Οτι μεταχείρα και να πάρουμε, αν δε δεχθει παρεμβάσεις (εκσυγχρονισμο-συντηρηση) για να έρθει στα μέτρα μας θα είναι τζάμπα φασαρία. Μπορει να πει κανεις οτι θα ειναι καλυτερα απο τις S! Και θα έχει δίκιο. Εμεις ομως δε θελουμε να ειναι απλα καλυτερα απο τις S, αλλα πολυ καλυτερα και ευθεως ανταγωνιστικα με το επιπεδο απειλης του Τουρκικου Ναυτικου.
Αλλα τώρα για να σοβαρευτούμε και λιγο και να μην ονειροβατούμε: Εδώ δεν εχουμε κάνει τιποτα με τις MEKO και οτι σχεδιάζουμε ειναι too little too late. Τι type23 και κουραφέξαλα συζηταμε τώρα…

evaggelos

αν κανουν κ επακουμβηση μεσα.

Stratilatis

Μόνο και μόνο για το ARTISAN ειλικρινά θα ήθελα να τις δώ στο Αιγαίο.
Μιλάμε για ρανταρ που εντοπίζει μπάλα του τένις που πετά με 3 μαχ, 10 εκατοστά πάνω από την θάλασσα, στα 60 χιλιόμετρα.
Και το βασικότερο δεν το κατασκευάζουν οι Τουρκοι όπως την σειρά SMART της THALES.
(Ναι τα ανταλακτικά των ρανταρ των ΜΕΚΟ τα αγοράζουμε από την Τουρκία).
Αν η τιμή είναι καλή, τη θεωρώ μία αξιολογότατη πρόταση για μία δεκαετία.μιας και τα σκαριά είναι σαν τις Kortenaer αθάνατα.

NikosP

Να δειτε που οι ναυταίοι των άλλων χωρών θα μαζεύονται κάθε τόσο και θα ρίχνουν κλήρο ποιανού είναι η σειρά να κάνει πλάκα στην Ελλάδα διαρρέοντας στον τύπο δήθεν πωλήσεις μεταχειρισμένων . . . .νομίζω σε λίγο θα είναι η σειρά των Τούρκων ! ! !

Bridger

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους φαίνεται μια χαρά, σχεδόν στα επίπεδα που φιλοδοξούμε να φέρουμε τις δικές μας ΜΕΚΟ. Η αφαίρεση των όπλων από τους Βρετανούς και η τοποθέτηση των Ηarpoon/ΟΜ 76/Phalanx των S είναι διπλά επωφελής, γιατί αφενός θα μειώσει πολύ το κόστος απόκτησης και αφετέρου δεν θα διαταράξει την βασική ομοιοτυπία στο ΠΝ. Μια καλή λύση θα ήταν η αναβάθμιση των OM Compatto των S σε Super Rapido και ανταλλαγή τους με τα OM 76 SR των SV, τα οποία μπορούν εύκολα να αναβαθμιστούν σε STRALES και να τοποθετηθούν στις TYPE 23.
Οι TF-41 όλα τα λεφτά. Δηλ. έχουμε ήδη στοκ ανταλλακτικών από τους 80+ τέτοιους αεριοστροβίλους των Α-7; Τα πλοία θα μπορούν να πλέουν άνετα ακόμα και για άλλα 20 χρόνια.
Συνοψίζοντας, ΝΑΙ γιατί εδώ που έχουμε φτάσει είναι η τελευταία ρεαλιστική μας επιλογή με μικρό κόστος και κυρίως δίνει τη δυνατότητα στο ΠΝ να σχεδιάσει ένα σοβαρό μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων μονάδων (BEL HN/XL, FFG, Ευροκορβέτα, Cowind, ALS κλπ) χωρίς την ανάγκη αυτοκαταστροφικών σκέψεων πανικού τύπου ΜΜCS/LCS.

Last edited 11 months ago by willakinder
CKfurious

Τελείως ξένα συστήματα ηλεκτρονικά όπλα μηχανές μπρίζες και δεν συμμαζεύεται από ότι έχουμε 
Ξεχάστε τα 
Για να έρχουν σε κατάσταση κάπως συμβατή με το ελληνικό ναυτικό θα απαιτήσουν πολύ χρήμα
Το camm τι να το κάνουμε?
Έχουμε ήδη το  ram και το essm!!
adelaide θα λέμε και θα κλαίμε!!!
 

Jimmy

Απο οσο καταλαβαινω μιλαμε για πλοια μεσου ορου ζωης 25 ετων. Ανετα βγαζουν μια 20 ετια ακομα. Ειναι επιπεδου σαν τα μεκο που εχουμε ισως και λιγο καλυτερα με τα οπλα που εχουν. Αν μπορουσαμε να παρουμε μεγαλο αριθμο απο αυτα, δλδ τουλαχιστον 4 και ακομα καλυτερα 8 , και σε καλη τιμη, δλδ με τα οπλα τους και τα ρανταρ τους επανω η τιμη να μην ξεπερασει τα 140-150 το κομματι θεωρω οτι θα ηταν μια σουπερ λυση. Θα ειχαμε σοβαρο ναυτικο για τα επομενα 15 τουλαχιστον χρονια, θα ειχαμε την ενδιαμεση λυση στην ποιοτητα και κυριως τους αριθμους που θα θελαμε, και θα κερδιζαμε μια 5 ετια τουλαχιστον να δουμε τι μελλοντικο πλοιο θα παρουμε, ελπιζοντας τοτε να ειναι ωριμο και ετοιμο το επιδοτουμενο ευρωπαικο πλοιο- μεγαλη κορβετα. Το κλειδι στην ολη υποθεση, ειναι πρωτον να εχει πειστει ο πρωθυπουργος για την ΑΝΑΓΚΗ να εχουμε πολεμικο στολο συμφωνα με τις θαλασσες που εχουμε, να παραμεριστουν οι καλοθελητες μιζακιδες της λοχκιντ μαρτινς, και φυσικα να δεχτουν οι Αγγλοι να παραχωρησουν τα πλοια ΜΕ τον οπλισμο η τουλαχιστον με το μεγαλυτερο μερος αυτου, γιατι αν αρχισουμε τις πολλες πατεντες και καστομιες η αγορα θα γινει ασυμφορη και δεν θα προχωρησει

Νομίζω η γαλανόλευκη θα τοις ταιριάζει πολύ.
Παίρνουμε 4 ,βουλώνουμε τρύπες ,και αργότερα αν θέλουμε,μπορούμε να σκουπίσουμε και μερικές ακόμα !
Άντε,μην το καθυστερούμε,δε θέλει σκέψη !

SAAB

Οι Τύπου 23 είναι πιο εξοπλισμένες από τις δικές μας. Εάν μας τις δίνουν ως έχουν συμφέρει να τις πάρουμε όλες. Εάν αρχίσουν και ξηλώνουν από μέσα “πράμα”, καλύτερα να μην τις πάρουμε.
Όσον αφορά τις μηχανές, όλες οι S έχουν Rolls Royce. Πρόβλημα δεν θα υπάρξει.

Vas

Μην κάνετε όνειρα, δεν πρόκειται να δείτε αυτά τα σκάφη εδώ. Βασικά όπως βλέπετε δεν προχωράει τίποτα, και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρούσαν τα εξοπλιστικά του ναυτικού μέσα στο καλοκαίρι έπεσαν στο κενό για άλλη μια φορά. Εδώ έχουμε κάνει το απίστευτο, να επιμένουμε πεισματικά να μην θέλουμε να προμηθευτούμε νέες σύγχρονες τορπίλες, γελάει ο Τούρκος μαζί μας, μιλάμε για ένα απλό πρόγραμμα σχετικά μικρού κόστους αλλά που θα έδινε τεράστια αναβάθμιση στις ικανότητες των 5 AIP υποβρυχίων μας που αναγκάζονται να βγαίνουν για αποστολές με τορπίλες 40ετιας. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το απλό, περιμένετε για να γίνει κάτι για τα πιο περίπλοκα όπως νέες φρεγάτες, μαχητικά κλπ;
Εδώ έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, και όπως βλέπετε δεν έχει καν αρχίσει, ούτε έχει κλείσει και βασικά το κόβω να μην ξεκινάει και ποτέ, θα μείνουν και αυτές άλλα 20 και βάλε χρόνια έτσι όπως είναι μέχρι να σαπίσουν.
Το έχω ξαναπεί, θα περάσει και αυτή η χρονιά(άλλη μία δλδ) χωρίς εξοπλισμούς και το χρόνου τέτοια εποχή εδώ θα είμαστε να λέμε τα ίδια για δήθεν προτάσεις, και ότι δήθεν έκλεισε το τάδε όπλο που τελικά δεν θα προχωρήσει.
Γενικά είμαι τόσο απογοητευμένος, ασχολούμαι για πολλά χρόνια με τα αμυντικά και δεν θυμάμαι άλλη περίοδο τόσης αδιαφορίας όπως αυτή ζούμε, ναι είχαμε και παλιότερα περιόδους ανομβρίας στα εξοπλιστικά, όπως στις αρχές με μέσα του 90 αλλά τέτοιο χάλι ποτέ. Και το χειρότερο είναι ότι όλοι βλέπουν πια την καταιγίδα που έρχετε με την Τουρκία και ότι ίσως είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε πολεμική εμπλοκή και πάλι όμως δεν κάνουν το παραμικρό έστω και την τελευταία στιγμή για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις.
Ούτε τα ελάχιστα, όπως αυξηση θητείας, νέος ατομικός εξοπλισμός που πραγματικά παίζει να είμαστε οι τελευταίοι στο ΝΑΤΟ που έχουμε μείνει με εξοπλισμό Βιετνάμ, δλδ εξαρτύσεις, κράνη, ελαφρά όπλα, σακίδια μάχης κλπ.
Τι έγιναν βρε ΠΤΗΣΗ όλες αυτές οι υποτίθεται κλεισμένες δουλειές; Που είναι τα 1200 Guardian από τις ΗΠΑ, που είναι οι νέες τορπίλες χάθηκαν στο δρόμο, που είναι τα FOS των μαχητικών, οι επαναπιστοποιήσεις των όπλων και ένα σωρό άλλα.

Giorgos_S

Αν είναι να μπει η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία καλό θα είναι να συμφωνήσει να τις πάρει όλες. (σταδιακά φυσικά).
Είναι αρκετός ο αριθμός για σταδιακή αντικατάσταση όλων των s και των ΜΕΚΟ μαζί με 2-4 καλά νέα πλοία δείχνει να είναι μια λύση εφικτή.
Αν έρθουν 4 σε 1η φάση φεύγουν άμεσα 3 S και καλύπτεται και η απόσυρση της Μπουμπουλίνας. Θα υπάρχουν έτσι διαθέσιμα όπλα και ηλεκτρονικά για ενίσχιση των υπολοίπων S.
Σε επόμενη φάση απορρόφηση των επόμενων διαθέσιμων για αντικατάσταση όλων των S αλλά και των πρώτων εκδόσεων των Type 23 και των MEKO με τις τελευταίες παραλαβές. Παράλληλα αγορά νέων καλών φρεγάτων στα μέτρα του εφικτού. (χωρίς ανάγκη μεγάλων αριθμών)
Όσο και αν δεν τα πάμε καλά με τους Άγγλους δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σταδιακή αντικατάσταση ολόκληρου του στόλου των φρεγάτων με οικονομικά εφικτό τρόπο και αξιοπρεπέστατα πλοία.

kosmo76

Εγώ νομίζω πως αφού δεν φροντίσαμε 10 χρόνια πιο πριν για τη διάδοχη κατάσταση του ΠΝ σήμερα, το κενό ποιότητας και ποσότητας θα το υπομείνουμε και δεν θα σωθούμε με μεταχειρισμένα. Ας γίνει αυτή τη φορά σωστός σχεδιασμός για τα επόμενα 20+ χρόνια.
Θεωρώ επίσης μονόδρομο την αγορά 2+2 νέων υπερσύγρονων φρεγατών (γαλλικές ή ότι άλλο αποφασίσουμε με το καλό, αλλά σύντομα), με ορίζοντα ολοκλήρωσης λίγο πριν το ’30, οι οποίες θα παίξουν το ρόλο που έπαιξαν και οι MEKO στην εποχή τους.
Στο μεταξύ οι MEKO θα εκσυγχρονιστούν σε κάτι ακόμα πιο μάχιμο από αυτό που προσφέρουν σήμερα και θα είμαστε έτσι στο τέλος της δεκαετίας με έναν στόλο 8 αξιόλογων και πολυδύναμων φρεγατών.
Φυσικά, 8 κύριες μονάδες είναι λίγες για την αποστολή του ΠΝ, οπότε θα χρειαστούν κι άλλα πλοία. Θεωρώ πως αν μαζέψουμε τίποτα φρεγάτες που αποσύρονται, τα λεφτά που θα απαιτηθούν για να φέρουμε τα πλοία σε αξιόλογο επίπεδο, θα αποτελέσουν μια αιμοραγία με κοντινό ορίζοντα οριστικής απόσυρσης.
Ένα καλό σενάριο θα ήταν να συμλπηρώσουμε τους αριθμούς των 8 με μια δική μας σχεδίαση/ναυπήγηση. Θες να ναι με τις κορβέτες Θεμιστοκλής, για 4+4 πλοία σε ορίζοντα 10-15ετίας? Μια χαρά μου φαίνονται, ας φτιάξουμε τέτοια. Θές να νά ναι οι άλλες οι φρεγάτες οι ALS για 2+2 κομμάτια, σε ίδιο ορίζοντα ολοκλήρωσης 10-15ετίας? Καλές φαίνονται κι εκείνες και μια χαρά τεχνογνωσία θα αναπτύξουμε στη διαδρομή, αν το πάρουμε σοβαρά.
Αλλά σήμερα, δυστυχώς για μια πενταετία περίπου μάλλον θα έχουμε θέμα, τόσο ποιοτικό όσο και ποσοτικό, που τυχών μεταχειρισμένες μάλλον θα πατσάρουν απλά και θα έχουμε χάσει την ευκαιρία για σωστό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Ας ελπίσουμε πως και θα αντέξουμε και θα παρθούν οι βέλτιστες αποφάσεις…

Last edited 11 months ago by maximililyan
rrrrrrr

Αυτά δεν είναι δεξιοτίμονα?

ANDREW

Δεν γνωριζω ποσο ευκολο ειναι να διασυνδεθουν συστηματα απο τις s στις type 23. Αν μπορουν να διασυνδεθουν χωρις περιπετειες, θα ηταν μια καλή και γρήγορη λύση για ενδιαμεσα πλοια. Από εκει και περα σε περιπτωση που τις παρουμε με τα οπλα που εχουν, θα ηταν μαλλον λαθος επιλογη, γιατι μας πεταει σε αλλο γηπεδο. Για το θεμα των κινητηρων ας μιλησουν οι πιο ειδικοι. Απο πολιτικη σκοπια δεν θα ηθελα να αγορασουμε κατι απο τους Αγγλους. Βεβαια εαν δεν τα παρουμε εμεις καλλιστα θα μπορεσουν να τα παρουν οι Τουρκοι. Απ την αλλη δεν ξερω κατα ποσο θα ηθελα οι Αγγλοι να μας εχουν για αγοραστες των type 23 σε περιπτωση που θελουν βοηθεια για διαφορες υποθεσεις με την Ευρωπαικη ενωση. Οπως και να χει, εαν η ειδηση ισχυει και εαν οντως οι Αγγλοι μπορουν να τις δωσουν asap το ναυτικο μας σιγουρα θα εξεταζει αυτη τη πιθανοτητα.
Κατι παραπανω δεν μπορω να σχολιασω επιδη δεν ειμαι ειδικος. Το μονο πο υ μπορω να πω ειναι να μην χαλαρωσει η βουλη και η κυβερνηση με μια τετοια αγορα, γιατι οπως και να χει ειναι ενδιαμεση λυση και ο στολος θα πρεπει παλι σε λιγα χρονια να αντικατασταθει, για να μπορει να ακολουθησει τις εξελιξεις. Αρα, ακομα και εαν παρουμε σχεδον ολες τις type 23, οταν θα παμε σε ναυπηγικο προγραμμα θα πρεπει να κατασκευαστουν ολες οι μοναδες. Δλδ, εαν τωρα χρειαζομαστε 20 μοναδες, ακομα και τις type 23 να παρουμε, παλι 20 θα πρεπει να φροντισουμε να ναυπηγησουμε. Απ την αλλη δεν καλοβλεπω ναυπηγηση type 31 ή type 26. Ειναι δυσκολο η Αγγλια να αλλαξει προς το συμφερον της Ελλαδας ακομα και εαν κανουμε παραγγελιες 10 δις. Πιστευω πως η λυση λεγεται belharra hel και μελλοντικα belharra extended και pesco. Δεν βιαζομαστε για τις extended. Πρωτα θα πρεπει να μελετηθει το σχεδιο και εννοειται να δουμε πως θα παει η belharra hel σαν μοναδα επιφανειας.
Κραταω παντως μια προταση της Πτησης. Ισως οι μπελ χελ και οι extended να πρεπει να ερθουν με mk41. H bel hel με 2 a50,1 a70, 1 mk 41 και η extended (εαν προχωρησει τετοιο σχεδιο) με 2 mk41, 2/3 a50, 1/2 a70. Αυτο σημαινει οτι θα μπορουν να αποκτησουν ολες αεραμυνα σημειου ειτε με essm block 2, είτε με camm/camm er μιας και οι mk41 θα δεχονται και camm/camm er. Απο εκει και περα στην κλασσικη μπελ κρατας το ram, 8 ssm και στην extended bel βαζεις ram,millenium, 16 ssm. Αμα μπορει να μπει και 1 millenium στις bel hel θα ειναι πενα.
Συμβολαιο για νεες μοναδες (και μακαρι για μπελ και απο τεχνολογικη σκοπια – οπλα και απο πολιτικη σκοπια) πρεπει να κλεισουν απο τωρα και να αφορουν πολλες μοναδες και 15-20ετια αποπληρωμη.
Η κυβερνηση θα πρεπει να κοψει τις σπαταλες και να δωσει 2-3 δις για τους εξοπλισμους το χρονο.
Αμα θελουμε το status της Ελλαδας να αλλαξει θα πρεπει να παρουμε σοβαρα την αμυνα. Και αλλες φορες χρεοκοπησαμε, αλλα οταν νικησαμε τους πολεμους και μεγαλωσε η χωρα και πηρε μπρος. Δεν θα γινει απο τη μια στιγμη στην αλλη, αλλα προσφερει ο πολεμος μια μεταβατικη περιοδο που μπορεις να διορθωσεις πιο ευκολα τα προηγουμε χαλια, χωρις πολλες αντιδρασεις. Δεν ειναι κανονας, αλλα πολλες φορες εχει γινει,αρκει να μη σφαχτουμε παλι μεταξυ μας.

neuromancer

μετατροπείς INMOS T800″ λάθος μετάφραση του “transputers” σε “μετατροπείς”.
Ο transputer είναι ένας τύπος μικροεπεξεργαστή από τα ’80s που είχε μνήμη και κανάλια επικοινωνίας και προορίζοταν για συστήματα με πολλούς παράλληλα εργαζόμενους επεξεργαστές.Ήταν Αγγλικής σχεδίασης και παραγωγής (Inmos/Bristol).
Οπότε η μετάφραση θα μπορούσε να είναι:
“επεξεργαστές Intel 80486 και transputers INMOS T800” ή
“επεξεργαστές Intel 80486 και παράλληλους επεξεργαστές (transputers) INMOS T800”
https://en.wikipedia.org/wiki/Transputer

adpanos

Διαβάζεις για επεξεργαστή στα ηλεκτρονικά του πλοίου , Intel 80486 ….
Και καταλαβαίνεις πόσο παρωχημένα είναι τα πλοία σε σχέση με τα σημερινά ….
Μιλάμε πως ένας AMD Threadripper 64ρων πυρήνων 128 threads κοστίζει 3000€ έχει μόλις 240 Watt TDP, μπαίνει σε ένα κλασικό ATX κουτί ….πρέπει να είναι 1000 φορές ταχύτερος …. ίσως να λέω και λίγο .

Last edited 11 months ago by alycemaccarthy0
George

Το πρόβλημα είναι ότι όλη η Λατινική Αμερική περιμένει να αποσυρθούν από το RN για να εκσυγχρονίσουν τα ναυτικά τους! Και εμεις είμαστε slow motion όταν δεν είμαστε freeze
Ενα ατού που παραβλέπεται συνήθως με τα Dukes είναι ότι τα City έχουν βασιστεί πάνω στην εκσυγχρονισμένη εκδοχή τους για τα πάντα όλα
Από μηχανές και ηλεκτρονικά μέχρι οπλικά συστήματα
Αυτό κάνει την “επένδυση” σε Dukes future-proof ιδίως μετά την πολύ καλή πορεία των City που πουλάνε σαν ζεστά κουλουράκια

Tazos

H αγορά των Τ23 είναι μια απο τις λίγες επιλογές που υπάρχουν σε μεταχειρισμένα. Αρκεί αν γίνει να γίνει σωστά και όχι με την τακτική ” τα παίρνουμε όπως είναι και τα αφήνουμε στην μοίρα τους”. Στην θέση του ΜΚ8 θα πρέπει να μπεί ενα ΟΤΟ 76, οι Caam πρέπει να αγοραστούν γιατι το κόστος εγκατάστασης ΜΚ41 και πιστοποίησης του ESSM στο Artisan-CMS θα είναι τεράστιο. Πρέπει να αγοραστούν Sonar 2087 ώστε να γίνουν τα καλύτερα πλοία ASW της μεσογείου εν’ όψι των 214ΤΝ. Το κόστος δεν θα είναι απαγορευτικο για αυτά και μέχρι το 2025 το ΠΝ θα έχει χρόνο να ξεκινήσει το ναυπηγικό του πρόγραμμα για πλοία AAW. Η προμήθεια Τ23 ειναι 100% μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του ΠΝ, απλά δεν έχει μεσάζωντες, προμήθειες, πρεσβείες, πολιτικά συμφέροντα κτλ και εκεί πάσχει η υποψηφιότητά τους.

Bridger

Η αλλαγή του κάθετου εκτοξευτή των Camm με mk41 δε νομίζω ότι θα είναι ούτε εύκολη, ούτε φθηνή υπόθεση. Θα απαιτήσει άλλο ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σαν αυτό των ΜΕΚΟ, που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εδώ και 10 χρόνια. Εν τέλει η απόκτηση των Camm δεν είναι κακή ιδέα, αφού έχουν το καλό της συμβατότητας τόσο με mk41 όσο και με sylver, ενώ δίνουν στους τελευταίους δυνατότητα 4άδας ανά κελί. Άρα θα παραμείνουν αξιοποιήσιμο όπλο σε οποιαδήποτε νέα μονάδα.
Εναλλακτικά, μια αιρετική άποψη θα ήταν να αποκτηθεί ένας μεγάλος αριθμός Τ23 (π.χ. 8) και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω με το κονδύλι των 160εκ που προορίζεται για τις ΜΕΚΟ, με νέο σύγχρονο CMS και mk41 για ESSM/Camm/SM-2. Η ηλικία των πλοίων είναι ίδια με των δικών μας ΜΕΚΟ και έχουν ήδη υποστεί έναν πρώτο ενδιάμεσο εκσυγχρονισμό. Σε αυτή την περίπτωση οι ΜΕΚΟ μένουν ως έχουν και περιμένουν να αντικατασταθούν από Αυστραλιανές ΑNZAC που θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμες περί το 2027.

Larisaios

Φαινονται πολύ καλά πλοία, με εξαιρετικά ηλεκτρονικά, και ίσως όχι τόσο καλό σόναρ. Σίγουρα πολύ καλή περίπτωση για το ΠΝ, με δύο ενστάσεις:
-Ο Mk41 και οι ESSM πρέπει να πιστοποιηθούν (και να αγοραστούν βεβαίως, βεβαίως). Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι αδύνατο, οι Άγγλοι δεν έχουν τις αγκυλώσεις των Γάλλων και θα πιστοποιησουν ότι όπλο θέλουμε. Το θέμα είναι το κόστος. Aν ειναι σε λογικά επίπεδα δε βλέπω πρόβλημα. Ενθαρρυντικό ειναι το γεγονός ότι η ΒΑΕ εμπλέκεται σε πολλά ναυτικά προγράμματα πλοίων με κύριο οπλισμό τους ESSM.
-Φήμες λένε ότι τα πλοία είναι καταπονημένα. Δείτε τα σχόλια σε αυτό το άρθρο:
https://ukdefencejournal.org.uk/type-23-duke-class-frigate-guide/
“My son serves on a Type 23. They are not proving easy to maintain and there are worries over the state of some of the hulls. When I told him they are envisaged to remain in service until the 2030’s he was astonished and believes they will not survive that long. The level of morale in the Royal Navy is very low and the ability to man ships is reducing. He believes the number of escorts will have to be reduced substantially to around 12 or so as all the resources are being absorbed by the new carriers.”
Βέβαια, μήν ξεχνάμε ότι το RN επιχειρεί στο Βόρειο Ατλαντικό, όχι στη Μεσόγειο και έχει άλλες απαιτήσεις απο τα πλοία του. Αυτό που εκείνοι θεωρούν προβληματικό μπορεί για εμάς να είναι πταίσμα.

Fingolfin

Αν η τιμή κτήσης είναι χαμηλή τότε η αγορά 5 Type 23 GP με αναβάθμισή τους από την ΒΑΕ σε Type 23 ASW και ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα ήταν μια σωστή επιλογή για το ΠΝ. Έτσι θα είχαμε ένα κορμό 4+5=9 πλοίων ως το 2040.
Πιθανή αποδέσμευση και επιπλέον 5 Type 23 ASW θα δικαιολογούσε απόλυτα την όλη επένδυση σε νέα όπλα και συστήματα. Ειδικά αν ισχύουν και τα νέα για παραχώρηση 2 TICO τότε με ένα λογικό ποσό αναβαθμίζεται όλος ο στόλος και ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα πολλά λεφτά θα πέσουν σε 20 F-35.

Jason

Ειναι καλη περιπτωση, καθως ειναι νεοτερα πλοια σε σχεση με τα πλοια που εχουμε, και εχουν ηδη εκσυγχρονιστει με νεοτερα ηλεκτρονικα (π.χ. ρανταρ). Το συστημα προωσης τα καθιστα αθορυβα, καθως εχουν συνδυασμο ντιζελ-αεριοστροβιλων και ηλεκτρικης μεταδοσης οπως οι FREMM, Type-26 κτλ, ιδανικα για ανθυποβρυχιακο πολεμο, ειδικα σε οσες φρεγατες εχουν το νεοτερο σοναρ.
Εχουν 13 φρεγατες για αποσυρση, οποτε μπορουμε να αρχισουμε να αντικαθιστουμε τις S με μικρο κοστος και σχετικα συντομα. Οποιαδηποτε νεα ναυπηγηση θα χρειαστει τουλαχιστον 5-6 χρονια για να ειναι ετοιμη, μεχρι τοτε τι θα κανουμε?

christos_choris_a

Εξαιρετική επιλογή για αντικατάσταση των “S” μακάρι το Π.Ν. να μπορούσε να πάρει 6 πλοία αυτού του τύπου. Και 4 καλά θα ήταν. Για αντιαεροπορική άμυνα καλό θα ήταν να αναζητηθεί ομοιοτυπία με την εγκατάσταση ESSM στους Mk-41 και αργότερα και block II. Όσον αφορά το σόναρ θα μπορούσε να επιλεγεί το Kingklip Mk.2 με ποντιζόμενο το CAPTAS-4 των [email protected] για την αναβάθμιση του πλοίου. Την ίδια αναβάθμιση να κάναμε και στις ανθυπβρυχιακές ικανότητες των Meko δίνοντας εργολαβία στη Γαλλία για τουλάχιστον 8 πλοία ( ίσως και 10 ). Στον αντιαεροπορικό τομέα το Artisan 997 3D δείχνει επαρκές και σωστό θα ήταν να τοποθετηθεί και στις Meko-200HN προφανώς για ομοιοτυπία. Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί η τοποθέτηση RAM στην κορυφή των ελικοδρομίων τόσο των Type-23 όσο και των Meko-200HN ακόμα κι αν αυτά χρειαστεί να ξηλωθούν από τις Super Vita. Όσον αφορά τις ναυπηγήσεις, αυτές καλό θα ήταν να περιοριστούν σε 5 επί πλέον “Super Vita” και σε 2 επί πλέον Type-214HN. Αυτές είναι οι δυνατότητες της Χώρας και μην ξεχνάμε οτι πρωταρχικό ρόλο στις αεροναυτικές επιχειρήσεις παίζει η Π.Α. και η απόκτηση 24 F-35A είναι ύψιστής προτεραιότητας.

Last edited 11 months ago by Saul
Jason

Επρεπε να βαλετε και ενα συνδεσμο στο αρθρο της Καθημερινης για να το διαβασουμε, καθως ειναι εξαιρετικο.
Εκει, εκτος απο τις Type-23, το αρθρο μιλαει για κατι πολυ σημαντικοτερο, για την συζητηση για αγορα 12 Rafale με τους Γαλλους, και οχι για τις πανακριβες και υποεξοπλισμενες φρεγατες Μπελαρα. Τι να τις κανουμε αυτες στην Ανατολικη Μεσογειο, να τις βαλουμε να φυλανε τα διεθνη υδατα? Εαν γινει μαχη, αυτη θα γινει στο Αιγαιο, και η Πολεμικη Αεροπορια θα πρεπει να καθαρισει τον αερα, και το Π.Ν. την επιφανεια και τον βυθο.
Προφανως επικρατησε η λογικη, καθως πρεπει να επικρατησουμε στον αερα με συνδυασμο Rafale + Meteor, αλλα και να μπορουμε να χτυπησουμε στοχους βαθια στην Τουρκικη ενδοχωρα, που θα προστατευονται απο S-400.
https://www.kathimerini.gr/1092994/article/epikairothta/politikh/notia-ths-krhths-to-epomeno-test-gia-tis-sxeseis-me-thn-toyrkia

milman

Η μετεμψύχωσις των κουρσάρων !

KostisM

Δεν ξέρω αν πάρουν αυτές ή άλλες φρεγάτες αλλά επειδή δεν θα δώσουν πολλά χρήματα (ωω !!! τι έκπληξη ε ? ) μάλλον θα δώσουν τα περισσότερα στην αεροπορία. Αυτό είναι τουλάχιστον πιο ορθολογικό.Σχετικά με τα μεταχειρισμένα Rafale τι γνωρίζετε εσείς , ακούγονται πολλά περίεργα (12 αφη, μικτός στόλος από F1/F3 κ.α.) ?

Neoklis

Αν μου επιτρέπετε …οι προηγούμενες αγγλικές type 22 ,στην αρχική του έκδοση τουλάχιστον ,ήταν η κατάληξη μιας κοινής Άγγλο ολλανδικής προσπάθειας για κοινή φρεγάτα στα τέλη της δεκαετίας του 70 …ο ολλανδικός καρπός υπήρξε η κλάση S που αποκτήσαμε κι εμείς ,μάλιστα εν οσω ήδη ναυπηγούνταν για τους Ολλανδούς .
Η κλάση S μαζί με τη γερμανική παραλλαγή υπήρξε μέχρι τώρα η πιο πετυχημένη στο ΝΑΤΟ .
Αντίθετα οι Άγγλοι έπρεπε να πάθουν για να μάθουν από τα Φώκλαντ…
Οι συγκεκριμένες πάντως προσωπικά εκτιμώ θα χρειαστούν μεγάλη υπομονή κι επιμονή για να έρθουν στα μέτρα του ΠΝ,κυρίως όσον αφορά τα οπλικά συστήματα και τα ηλεκτρονικά .Δεν μπορούν να παίξουν ρόλο αεράμυνας περιοχής αφού τα αντιαεροπορικά όπλα τους είναι άμυνας σημείου μόνο .Σαν μέγεθος φυσικά έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά πλεύσης αλλά για την αποστολή που τα χρειαζόμαστε θα πρέπει να τα επανεξοπλίσουμε με βλήματα επιφανείας αέρος και αντίστοιχα ραντάρ .
Νομίζω όμως ότι αν η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έχει αποφασίσει θετικά όσον αφορά την απόκτηση τους ,το ΠΝ θα πρέπει μετά να αποφασίσει ποιες μονάδες θα θυσιάσει ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις αγγλικές .Δυστυχως όμως αυτό σημαίνει ότι αν γίνει η αρχή ,οι εντολές των πολιτικών προϊσταμένων θα κοιτούν πρώτα το ελάχιστο κόστος παρά τις πραγματικές ανάγκες και αποστολές …

dimitrov

Κύριοι … δεν σας κρύβω πως στο διάβασμα του άρθρου έκλαψα από χαρά. Τα πλοία τα ξέρετε όλοι και δεν νομίζω πως σας αφήνουν αδιάφορους. Λέω πως όλοι σκάσατε ένα χαμογελάκι- μικρό ή μεγάλο – στο άκουσμα της είδησης.
Θα σταθώ σε ένα σημείο.Την ηλικία των πλοίων. Μέσος όρος 20 έτη. Όλα μέσα στα 90ς έγιναν. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως τις δικές μας “Ύδρες”; Οι Ες πάλι είναι γύρω στα 40 αν δεν κάνω λάθος. Τα κατανοούμε όλα τούτα;
Δεν ξέρω αν στο ΠΝ κλαίνε από χαρά ή από λύπη για την πρόταση. Δεν ξέρω αν θα πάει το ΠΝ για τις Τ23. Ωστόσο θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Αν αρχίσει να “χτυπάει” Τ23 δεν θα είναι για 2-4 πλοία αλλά για πολύ περισσότερα. Ίσως 9-10. Ναι, καλά καταλάβατε που το πάω.
Χάρη θα μας κάνουν οι Άγγλοι αν βγάλουν τα όπλα κι αν μπαίνουν εύκολα τα δικά μας. Αλλά στο σενάριο που προβλέπω- Τ23 αντί των Ες -αυτό θα έχει λιγότερη σημασία ίσως.
Deja Vu άλλωστε ….. ΑΙΜ-120 & MICA, πάτριοτ & ες300, TOR & Crotale …. μακρύς ο κατάλογος. Εδώ θα παίρναμε τις φρεμ με ιταλικό 5άρι ενώ έχουμε ήδη αμερικάνικο.
Πολιτικά δεν αγαπάμε τους Άγγλους αλλά ούτε τους μισούμε. Η μπούρδα της διπλωματίας των εξοπλισμών θα βρει έρεισμα στους πολιτικούς μας εδώ.
Πέραν τούτου σταδιακά θα ανανεωθεί ο στόλος φτηνάμιση. Κάτι δλδ που πολιτικά έχει πάντα ενδιαφέρον. Επίσης βοηθά και στο δούλεμα με τους Γάλλους. Τι θα πει ο Μακρόν δλδ; Γιατί πήρατε 10 Τ23 με κόστος όσο μια φρεμ; Και ίσως λέω πολλά.
Κι εμείς από τούτο το μετερίζι βέβαια συνεχίζουμε το δούλεμα. Δεν είναι ανταγωνιστικές των μπελαράδων κλπ,κλπ ελάτε να τα ξαναπούμε κλπ,κλπ. Μήπως για υποβρύχια τώρα, λέω γω; Ή για ραφάλ – καλά με τπτ – αλλά λέμε. Μήπως για το 6ης γενιάς καλύτερα … να μιλάμε μέχρι το 2050;
Όσο για το ΠΝ …. άμα περιμένει (εντελώς)νέα πλοία σώθηκε. Πέραν δλδ του ότι όπως πάνε τα πράγματα δεν θα προλάβει πλοία γενικώς καθότι βαδίζουμε προς τη σύγκρουση.
Επίσης το ΠΝ θα ακολουθήσει τις παραδόσεις του. Δλδ να “σώζεται” πάντα από μεταχειρισμένα πλοία αμερικάνικα, ολλανδικά και τώρα ΗΒ.
Κι αφού περάσουν 10 – 15 … το πολυ 20 χρονάκια ….. θα είναι έτοιμη η ευρωκορβέτα. Ε τότε σταματάμε τις κουβέντες με τους Γάλλους για τις μπελαράδες(ή ότι άλλο παπόρο) και δίνουμε παραγγελιά για ευρωκορβέτες. Λογική και φυσική συνέχεια για να αντικαταστήσουμε όλες τις φρεγάτες μας τότε … το 2040 περίπου.
Αν το ΠΝ ψήνεται λοιπόν για τις Τ23, λέω – με κίνδυνο πάντα να πέσω έξω – πως θα πάει για πολλές. Με το καλό ή με το ζόρι. Κάτι σαν τις Ες ας πούμε.
Α να μην ξεχάσω … το δούλεμα της πολιτικής ηγεσίας – όχι μόνο στους Γάλλους αλλά και προς το ΠΝ – να περιλαμβάνει μεταχειρισμένα στο μενού. Από Τ23 ας πούμε σε ANZAC …….. κι έχει ο Θεός.

Kostasq

Επειδή οι διαδικασίες πάνε αργά βάλε 3 χρόνια από σήμερα μέχρι να έρθουν (λέμε τώρα στην περίπτωση που κινηθούμε)+2 χρόνια για εκπαίδευση σε νέα συστήματα =5 χρόνια από σήμερα. Βάλε και 2 χρόνια εκσυφχρονισμός για να μπουν τα σωστά πυροβόλα και πύραυλοι=7 χρόνια, βάλε και εκσυγχρονισμό τέλους ζωής 2 χρόνια=9 χρονια, συν βλάβες 1 ετος = 10 χρόνια. Ωφέλιμο υπόλοιπο=10-15 έτη. Παρόλα αυτά μακάρι να τα πάρουμε. Απλά δεν είναι τόσο άμεση λύση όσο λέτε. Ο χρόνος μας τελείωσε ήδη. Γνώμη μου ότι το σύστημα (γραφειοκρατία/πολιτικοι) που αδρανούσε τόσα χρόνια και φτάσαμε έως εδώ είναι απολύτως απαράδεκτο. Έστω και στο συν 5 ας κάνουμε κάποιες έξυπνες κινήσεις, όποιες και αν είναι αυτές.

NikolakiEfentis

Τα Type-23 είναι μια επιτυχημένη κλάση όπως δείχνει και ο αριθμός ναυπηγήσεων τους, ενώ τα τότε πρόσφατα μαθήματα από τα Φώκλαντς υποτίθεται πως ενσωματώθηκαν στην σχεδίαση.
 
Το σκάφος με τους Sea Ceptor (CAMM) είναι μια εξαιρετική φρεγάτα από κάθε άποψη Αν δεν κάνω λάθος το CMS τους έχει αναβαθμιστεί τουλάχιστον σε κάποια σκάφη (κάποιος καλύτερα πληροφορημένος;), όπως και οι κινητήρες οικονομικής ταχύτητας/παραγωγής ηλεκτρισμού κ.α:
https://www.savetheroyalnavy.org/new-engines-for-the-royal-navys-type-23-frigates/
https://www.savetheroyalnavy.org/progress-on-extending-the-life-of-the-royal-navys-type-23-frigates/
Πάντως, δεν αντιλαμβάνομαι τα σχόλια για το ραντάρ ARTISAN. Το RN ήθελε ένα Αγγλικό ραντάρ με λογικό κόστος, επαρκές για το βεληνεκές του CAMM, μέχρι εκεί. Δεν νομίζω ότι είναι AESA μάλλον ούτε καν PESA.
 
Το ζήτημα δυστυχώς είναι πως τα πάντα στο σκάφος είναι διαφορετικά, αεριοστρόβιλοι, ραντάρ, CMS, IPMS, Η-Μ εγκαταστάσεις, πύραυλοι και πολλά άλλα. Τέτοια πολυτυπία την αντέχει το ΠΝ; Εγώ θεωρώ πως όχι…
 
Τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά αν τις αποκτούσαμε και προχωρούσαμε σε κοινό πρόγραμμα αναβάθμισης με τις ΜΕΚΟ από την LM Canada, η οποία αναβαθμίζει με κοινό CMS κ.α. τις ANZAC της Ν. Ζηλανδίας και τις Τ-23 της Χιλής. Αλλά υπάρχει τέτοια πρόθεση;
Οι “γρήγορες” λύσεις είναι γνωστές, πχ F-122 (όλα τα συστήματα γνωστά στο ΠΝ), αλλά όταν δεν δίνουμε χρήματα ούτε γι’ αυτές, τί να λέμε για τις Type-23…

sotbak

καθόλου άσχημη επιλογή μτχ πλοίων. Μακάρι να το σκεφτούν γιατί είναι κατά πολύ νεότερα από τις μη εκσυγχρονισμένες Σ και να λυθεί η πολυτυπία με την τοποθέτηση δικών μας όπλων, αν είναι εφικτό,, θα είμαστε έτοιμοι για νέες επακουμβήσεις….

Neoklis

Αν μπορεί να σχολιάσει κάποιος το ότι πολύ κοντά βρίσκονται το πυροβόλο , ο κάθετος εκτοξευτης των Σιγουλφ και οι 8 Χαρπούν…έτσι και πληγεί το πλοίο από βλημα πχ Πενγκουιν ή Χελφαιρ εκεί …

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...