- Advertisement -

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βρετανική πρόταση στο ΠΝ για 4 φρεγάτες Type 31, κόστος 2 δις με κατασκευή στην Ελλάδα, πλήρως εξοπλισμένες!

- Advertisement -

 

Αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες της ιστοσελίδας αναφέρουν πως την πόρτα του Πολεμικού μας Ναυτικού χτύπησε και η Μεγάλη Βρετανία με τη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων Type 31, μια εξέλιξη της πολύ γνωστής σε όλους μας δανέζικης σχεδίασης Iver Huitfeld. Η κατασκευάστρια εταιρεία Babcock, κέρδισε το διαγωνισμό για τις νέες Type 31 (που μαζί με τις Type 26 θα αντικαταστήσουν τις Type 23) με το σχέδιο Arrowhead 140, δηλαδή το σχέδιο της δανέζικης φρεγάτας Iver Huitfeld.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Royal Navy θα αποκτήσει 5 φρεγάτες κλάσης Type 31e από την Babcock με κόστος 1,4 δις ευρώ με σχέδιο που βασίζεται στην Iver Huitfeld

Η πρόταση που φέρνουν οι Βρετανοί αφορά μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, που καλύπτει τις δηλωμένες ανάγκες του ΠΝ, με πυροβόλο των 76 χιλιοστών (ή μεγαλύτερο, αν και το βρετανικό πλοίο φέρει 57 χιλιοστών), πυραύλους επιφανείας-επιφανείας (τυπικά Harpoon αλλά μπορούν να αλλάξουν), 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Ceptor (CAMM) αν και η βρετανική έκδοση φέρει μόλις 24, ραντάρ NS110, σύστημα TACTICOS (που φορούν οι φρεγάτες κλάσης S αλλά και οι Super Vita του ΠΝ),  καθώς και προηγμένα συστήματα ECM/ESM. Το συνολικό κόστος της πρότασης των Βρετανών, είναι κάτω από 500 εκ. ευρώ αν πλοίο (!!!), και μάλιστα προσφέρουν ΚΑΙ πακέτο εν συνεχεία συντήρησης (Follow On Support), κάτι πολύ σημαντικό για το ΠΝ.

ThinkOutOfTheBox: Φρεγάτες Iver Huitfledt για το ΠΝ, με κατασκευή στην Ελλάδα και κόστος 350 εκ. ευρώ έκαστη;

Όπως γνωρίζουμε, το ΠΝ ενδιαφέρεται όχι μόνο για νέα πλοία, αλλά για πολλά άλλα, όπως τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση, Διακρατική Συμφωνία, Κατασκευή στην Ελλάδα, χρηματοδότηση. Στο θέμα της ομοιοτυπίας με τις φρεγάτες του ΠΝ, ΜΕΚΟ200ΗΝ, δεν γνωρίζουμε αν η Babcοck έχει ασχοληθεί παλαιότερα με τον σχετικό διαγωνισμό (μάλλον όχι), αλλά δεν αμφιβάλουμε πως μπορεί να προσφέρει λύση. Μάλιστα, όσα προσφέρει (TACTICOS, NS110), ίσως να προσφέρονται στο “πακέτο” της THALES, που φέρνει προσφορά από τη Γαλλία, διαφορετική μάλιστα από αυτή της Naval Group. Έτσι, η Babcock θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική της πρότασης της Lockheed Martin, και φυσικά πολύ καλύτερη της πρότασης της Naval Group.

Type 31: 34 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον

Στο TACTICOS θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν, ή ακόμη καλύτερα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί πολλοί και διαφορετικοί πύραυλοι, μεταξύ αυτών ο SM-2 αλλά και η οικογένεια ASTER 15/30! Συνεπώς, με μια εξαιρετικά ικανή πλατφόρμα όπως η Type 31, το ΠΝ θα μπορούσε να βρει λύσεις σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες του. Το TACTICOS, αν και δεν είναι το φθηνότερο CMS, εντούτοις παραμένει το σύστημα με τη μεγαλύτερη εξοικείωση του ΠΝ. Φυσικά να πούμε πως μπορούν πολύ εύκολα να τοποθετηθούν πύραυλοι ESSM Blk2 σε εκτοξευτές Mk41.

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Εκεί που υπερέχουν σημαντικά οι Βρετανοί, είναι η δυνατότητα της ενδιάμεσης λύσης. Το Royal Navy έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό φρεγατών κλάσης Type 23, που θα μπορούσαν, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, να παίξουν το ρόλο της ενδιάμεσης λύσης. Οι Type 23, αν και πολύ διαφορετικές σε σχέση με τα πλοία που γνωρίζει το ΠΝ, είναι εξαιρετικά αξιόπλοα “σκαριά”, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, και δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι από τις καλύτερες προτάσεις-λύσεις για το ΠΝ. Δεν γνωρίζουμε το κόστος που θα προσφερθούν τα πλοία αυτά στην Ελλάδα, ούτε το πως θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τα νέα πλοία.

Αντικατάσταση 4 φρεγατών S με κόστος κάτω από 2 δις ευρώ; κι όμως, γίνεται!

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, το ΠΝ και η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια λύση Government To Government. Προφανώς το Royal Navy έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες συμφωνίες, και θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει με τις μεταχειρισμένες Type 23. Το πρόβλημα είναι πως G2G συμφωνίες οι Βρετανοί έχουν κάνει μόνο για μεταχειρισμένα πλοία. Με τις Type 31 όμως, ίσως μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, δεν θα είναι και τόσο δύσκολο. Οι Βρετανοί μάλλον θα βρουν πολύ εύκολα και κάποιας μορφής χρηματοδότηση για τη χώρα μας, ενώ λογικά δεν θα θελήσουν να χάσουν την ευκαιρία να συσφίξουν τους δεσμούς μαζί μας, πριν την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν τα FMS των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε πως οι Iver Huitfeld αλλά και οι Type 31 κατασκευάζονται σε “κομμάτια”, για την ακρίβεια συναρμολογούνται σε κάποιο ναυπηγείο. Τα κομμάτια μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε, έτσι θα μπορούσαν να εμπλακούν όλα τα Ναυπηγεία της χώρας, μεγάλη ή μικρά. Κι αν σε κάποιο “κολλήσει” η ναυπήγηση, θα μπορούσε να μεταφερθεί κατασκευαστικό έργο σε κάποιο άλλο. Οι Iver Huitfeld έχουν κομμάτια που κατασκευάστηκαν στην … Εσθονία, συνεπώς θα μπορούσαμε να δούμε τα πλοία να κατασκευάζονται σε ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΣΥΡΟ ακόμη και πολλά άλλα μικρά ναυπηγεία, όπως στο Πέραμα, ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ κοκ. 

ThinkOutOfTheBox: Αντί για Iver Huitfeld ή [email protected], χρειαζόμαστε περισσότερο τα Absalon, και το εννοούμε!

Θυμίζουμε πως στην οικογένεια των Iver Huifeld, πατριάρχης είναι η κλάση Absalon, ένα πλοίο που έχουμε γράψει πολλές φορές πως θα είχε κορυφαία χρησιμότητα στο Αιγαίο κι όχι μόνο. Επίσης, στις Type 31 θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε όπλα από παλαιότερα πλοία μας, όπως πυροβόλα Oto Melara, Phalanx κοκ μειώνοντας περαιτέρω το κόστος κατασκευής. Πάντως, η πρόταση των 2 δις ευρώ, για πλήρως εξοπλισμένες 4 φρεγάτες γενικής χρήσης, και με πακέτο εν συνεχεία υποστήριξης, κάνει πλέον τη βρετανική πρόταση ισχυρό διεκδικητή. Ελπίζουμε οι Βρετανοί να ήρθαν με ολοκληρωμένο πακέτο πρότασης, κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα

Δεν χωράει αμφιβολία πως η βρετανική πρόταση αλλάζει τα δεδομένα στο πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού. Φανερώνει πως η ηγεσία του ΠΝ δεν είναι κλεισμένη σε στεγανά, αλλά προτιμά να εξαντλήσει κάθε δυνατή επιλογή. Όπως γράψαμε και παραπάνω, αν η Babcock, η Βρετανική Κυβέρνηση και το Royal Navy καταφέρουν να φέρουν ένα “πακέτο” που θα περιλαμβάνει 4 φρεγάτες τύπου Type 31 πολλαπλών ρόλων, αριθμό φρεγατών Type 23 σε ρόλο ενδιάμεσης λύσης, εκσυγχρονισμό των MEKO200HN σε επίπεδο ανάλογο των Type 31, διακρατική συμφωνία και σοβαρή χρηματοδότηση (τονίζουμε πως πλέον η Ελλάδα δανείζεται με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια), τότε πλέον οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεν έχουν πια έναν απλό διεκδικητή, αλλά το ΠΝ, έναν… ανάδοχο! Κλείνοντας, θα πούμε για μια ακόμη φορά, πως πρέπει να αφήσουμε το ΠΝ να κάνει τη δουλειά του. Έτσι όπως το  βλέπουμε εμείς, την κάνει πολύ καλά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

421 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
421 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Giorgos

Οποτε με 5 δις παιρνουμε και αυτες τις 4 και τις 2 μπελχαρα στην Ελληνικη διαμορφωση και εχουμε και ρεστα

Zoidzilla

Ακόμα καλύτερα, με 6 δις παίρνουμε τις 4 Αγγλικές, αναβαθμίζουμε τοις 4 ΜΕΚΟ και παίρνουμε και 4 Μπελαρά. Αποτέλεσμα, ένα σύγχρονο ναυτικό εγγύηση ασφάλειας…

Thanos74

γιατι οχι και 2 αεροπλανοφορα? Σοβαρευτείτε…..

Zoidzilla

Εμείς να σοβαρευτούμε, εσύ διαβάζεις τα άρθρα της Πτήσης; Εκτός και αν γνωρίζεις ότι ολα αυτά που γράφονται από το περιοδικό είναι μπαρούφες οπότε αλλάζει το πράγμα…

ultorius

για να καταλαβω, η προταση των 4 bellara (γαλλικη διαμορφωση)ειναι κακη οποτε απλα θα προσθεσουμε 4 type 31 χωρις σοβαρο οπλισμο για να εχουμε 8 αοπλα σκαφη στα 6 δυς, αντι να προσθεσουμε σοβαρο οπλισμο στα type31 να πανε κανα 700αρι το ενα και να εχουμε σοβαρο στολο με πολυ λιγοτερα λεφτα.

nigozs

Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς.

Paliouras

Δεν ισχυει γιατι τα 2 δις ειναι για τα 4 πλοια.
εκσ. ΜΕΚΟ και ενδιαμεση λυση θα κοστισουν επισης.

Το compensation της Lockhead με τα 18 F-35 δεν θα ειναι αλλα (μινιμουμ) 2 δις?

ultorius

2 δυς για 18 f35? Τα ΗΑΕ ηταν να παρουν 50 για 10 δυς.Απο οτι ακουσα παμε για 24 οποτε υπολογισε γυρω στα 5 αν ειναι ολα καινουρια

harval

επισης με 5 δις περνουμε 3 Type 23 (500)+αναβαθμηση Μεκο (500)+οτι επιπλεον οπλα θελουμε (500)+7 Type 31.,
Και με 6 δις λεμε στους Γαλλους “μας πουλατε το SF500” να το βαλουμε στις Type 31

Bridger

Λες η Thales να πουλάει το NS110 ή το NS200 και να μη θέλει να πουλήσει το SF500, ειδικά αν αγοράζεις πλοίο που φοράει το δικό τους CMS; Άλλο μαγαζί η Naval Group άλλο η Thales. Ας μείνουν οι πρώτοι να χρεώνουν 200εκ για μια πιστοποίηση του ram ή του strales στο Setis και να μας βγάζουν την ψυχή για να βάλουν μερικούς camm στις BEL HN.

massey-ferguson-65

Το sea fire 500 δεν πιάνει μια μπροστά στο SMART-L με ΑΚΤΗΝΑ δράσης 2000km!!!!!

CKfurious

Κοίταξε και τα μικρά γράμματα!!
Στα 2000km βλέπει σε ποιο υψόμετρο??
Μήπως βαλλιστικούς πυραυλους σε μεγάλο ύψος ???!!!

christos_choris_a

Θα συνεργάζεται με τα Erieye και θα δίνει ολοκληρωμένη εικόνα στα αεροσκάφη αναχαίτησης. Το ζήτημα είναι το ΚΟΣΤΟΣ !

x-m

Ο στόχος τότε πρέπει να είναι στα 220 χλμ. ύψος

christos_choris_a

Εύλογο το ερώτημα, όμως αν πρόκειται για αεροσκάφη STEALTH όπως λ.χ. Τουρκικά Su-57 Η εμβέλεια των 2.000 χλμ. θα έχει αξία στα 200 χλμ. και είναι ευπρόσδεκτη. Πλήν όμως “ότι πληρώνεις παίρνεις” και θα μας στοιχίσει ο “κούκος αηδόνι”.

GioFlo

Πλακα θα ειχε φιλος!Κατσε να βγαλουμε καμια “βρωμα” οτι ειμαστε ετοιμοι για υπογραφες με τους Αγγλους και θα τους δεις μετα να τρεχουν και να μην φτανουν,τους σφιχτοκωλαριους….

Fingolfin

Πάντως αναφέρεται μια export version της Type 31, η Type 32. Από το timing μάλλον αναφέρονται σε μας.

https://twitter.com/NavyLookout/status/1329360447926046720

https://twitter.com/NavyLookout/status/1329364976407080960

ultorius

το type 31 παντα ηταν και για εξαγωγες. Ηδη απο περισυ ανεφεραν ενδιαφερομενα κρατη για type 31. Μπορει απλα να ειναι τυπογραφικο λαθος.

Fingolfin

Όχι θα είναι “συνέχεια” της Type-31. Και αν τελικά εγκριθεί θα πάνε σε 5 μονάδες για το RN. Επίσης αναμένεται παροπλισμός του HMS Scott,δε ξέρω αν μας ενδιαφέρει.

https://www.savetheroyalnavy.org/royal-navy-emerges-stronger-from-initial-defence-review-announcements/

https://ukdefencejournal.org.uk/royal-navy-to-get-more-frigates/

Last edited 6 days ago by Fingolfin
Iomar

Στο δεύτερο tweet που παραθέτετε ο Save the Royal Navy αναφέρει ότι δεν επιβεβαιώνεται πρόγραμμα με την ονομασία Type-32.

Όπως και να έχει, σε εμάς τις Type-31 θα προτείνουν για τον πολύ απλό λόγο ότι εάν θα υπάρξει πρόγραμμα -32 είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

SAAB

Οι 3 type 23 στοιχίζουν 280 εκ. ευρώ. Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 400 εκ. ευρώ.

harval

Τα νουμερα για Type 23 τυχαια. Επιτηδες τα εβαλα 500 και αλλα 500 για Μεκο για να δειξω οτι το νουμερο των 5 δις βγαινει ανετα ακομα και με υπερκαλυψεις προυπολογισμων. Βεβαια δεν ήξερα οτι οι Type 23 πωλουνται τοσο χαμηλά.

SAAB

Στο παρακάτω δημοσίευμα αναφέρεται,
Παλαιότερη πώληση τριών φρεγατών Type 23 στη Χιλή το 2005, κόστισε “μόλις” 250 εκ λίρες.”.

https://www.ptisidiastima.com/type-23-for-hellenic-navy/

Firefox

ακομα καλυτερα με 5 δις παιρνουμε 10 τυπε 31 χωρις ρεστα

gdmast

Αυτά τα ιστιοπλοϊκά, δεν λύνουν ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα του ΠΝ. Ούτε της α/α άμυνας, ούτε των Τ-214ΤΝ, ούτε των αντιπλοικών που θα έρχονται για κορεσμό.
Αυτά είναι για κρουαζιέρα στην Ερυθρά και με το κανόνι να κρατάς μακριά του πειρατές.
Έχουν όμως πολύ κατάστρωμα και παίρνει πολλά καλάμια. Δεν το λες και λίγο.

Fingolfin

Για να μας δίνουν την Arrowhead -μια φρεγάτα 6000 περίπου τόνων- με 500 εκατομμύρια τη μια και με FOS, τότε πρέπει να μας δίνουν βασικά πράγματα και μόνο. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως το κονδύλι είναι κοντά στα 2,5 δις (άντε το πολύ 3 δις) και οι Άγγλοι μας έδωσαν μια “ελαφριά” διαμόρφωση της φρεγάτας.
Άλλη πιθανότητα είναι οι Άγγλοι να ξέρουν πως το συμβόλαιο πάει στους Αμερικάνους και θέλουν να διαφημίσουν πόσο οικονομική βγαίνει η φρεγάτα τους (δλδ διαφήμιση).
Η όλη πρόταση (Type31, Type 23, αναβάθμιση ΜΕΚΟ) θα ήταν ανταγωνιστική της MMSC εάν υπήρχε αναφορά στα ναυπηγεία και κυρίως αν το ποσό ήταν κοντά στα 4 δις, όπου θα φαινόταν πως θα αφορούσε μια “βαριά” διαμόρφωση της φρεγάτας όπως θα την ήθελε το ΠΝ.

Last edited 8 days ago by Fingolfin
christos_choris_a

Η εξαιρετική πρόταση της Type-31 καθιστά τις [email protected] αχρείαστες. Χωρίς έξοδα πιστοποίησης τοποθετούμε ESSM-block2, Oto Melara από τις Kortenaer ( φροντίζουμε μονάχα να του καλύψουμε την “καράφλα” με ένα STEALTH κουβούκλιο ), TACTICOS πάλι από τις Kortenaer, παίρνουμε και 4 Type-23 όπου θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ( λόγω εκτοπίσματος ) CAPTAS-4 και SeaFire-500 διατηρώντας το ΑΞΙΟΛΟΓΟ sonar τροπίδας τους ( όχι όπως οι MMCS ) ΚΑΙ Aster-30. Η πρόταση “παίζει” χωρίς αντίπαλο !

massey-ferguson-65

Γιατί sea fire 500 με 500χιλ δράση και όχι το καταπληκτικό,ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ SMART-L με 2000km δράσης!!!!!!!!ΜΕ ΔΟΥΛΕΎΕΤΕ????

christos_choris_a

Τα σχετικά κόστη μου διαφεύγουν. Κάπου υπάρχει και μια άριστη σχέση επιδόσεων προς κόστος. Δεν θα είχα αντίρρηση για SMART-L ( επι της αρχής ).

Last edited 7 days ago by christos_choris_a
ultorius

το smart-L εχει 400 χμ εναντιων patrol aircraft, τα 2000 ειναι για βαλιστικους πυραυλους μονο.Το SF500 ειναι καλυτερο. Αντιστιχο του smart-L ειναι το NS200

Last edited 6 days ago by ultorius
harval

Το Otomelara των “S” ξεχνα το .Ειναι προιστορικο. Ας το βαλουν σε αρματαγωγά
Οτι παρεις σημερα ειναι νομος να εχει strales (στην χειροτερη super rapido)

Bridger

Τα otomelara των S (αλλά και του συνόλου του στόλου πλην των SV), είναι μεν τα παλιά combatto που δεν αναβαθμίζονται σε strales, αλλά μπορούν να αναβαθμιστούν μια χαρά σε super rapido, όπως των SV. Τα SR των SV πάλι, μπορούν εύκολα να γίνουν strales και να μπούν στα νέα πλοία, αφού οι SV βολεύονται με το ram και μπορούν να πάρουν αναβαθμισμένα super rapido από τα παλιότερα, χωρίς να χάσουν σε δυναμικότητα. Οπότε, υπάρχει υλικό για να κάνουν τις σχετικές σκάντζες αν θέλουμε να κόψουμε κατιτίς από τις τιμές.

harval

Γίνεται μεν αλλά. Οι αναβαθμίσεις γινονται ομως μονο στην Otomelara . Απαιτει στην καλυτερη καποιους μηνες..Αρα ειτε θα βγαζεις εκτος υπηρεσιας ενα πλοιο ανα καποιους μηνες ,ειτε σαφως περισσοτερα για εξοικονομηση συνολικου χρονου. Δεν γνωριζω αν η διαφορα κοστους ειναι τετοια που να αξιζει το εγχειρημα.
Το ιδιο ισχυει και για Phalanx.
Ειναι κριμα να πεταχτούν βεβαια. Δεν γνωριζω αν τα otomelara των “S” θα μπορουσαν να τοποθετηθουν σε πλοία υποστηριξης κ.λ.π και τα Phalanx σε πλοια που τα έχουν ανάγκη και θα τα διατηρήσουμε ακόμα κάποια χρόνια. (π.χ. παλαιωτερες ΤΠΚ στην θεση του πισω πυροβολου ή σε κανονιοφορους ή επισης σε πλοια υποστηριξης). Ισως ακομα ,αν γινεται ,και σε μονιμες θεσεις εκτοξευτων πυραυλων ,αντιπλοικων,βαλλιστικων,Α/Α..

Bridger

Το κόστος των αναβαθμίσεων είναι σίγουρα κριτήριο, αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι μπορεί να είναι απαγορευτικό. Σε αυτή την περίπτωση, έχεις δίκιο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μονάδες 2ης γραμμής, ακόμη και σε χερσαία συστήματα. Πάντως για πέταμα δεν είναι με τίποτα. Οι Αμερικανοί παρεπιπτόντως τα αναβαθμίζουν όλα, κάτι θα ξέρουν.

Vk77

Το ζητημα του χρονου εκτος υπηρεσιας δεν υφισταται παντως γιατι (θεωρητικα τουλαχιστον) τα otomelara τα βγαζεις απο τις S οταν θα αποσυρθουν απο τα πλοια της ενδιαμεσης λυσης και κατοπιν της οριστικης λυσης.

harval

Φιλε μου καλα το σκεφτηκες. Αλλα δυστυχως μαλλον ο κυβος ερριφθει.

christos_choris_a

Η αναβάθμιση σε super rapido συμφέρει. Εξ΄ άλλου τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πύραυλοι.

aris32

seafire-500 σε type31; σας παρακαλω …

christos_choris_a

Σε Type-23 εκτοπίσματος 5000 τόνων.

evo_ii

Μα δεν είπαμε να μη μας ξανακάνετε τέτοιες λαχτάρες βραδιάτικα;….

Xristoforos

…Από αύριο θα λέω το Π.Ν.
(Πόλεμος Νεύρων)….

Iomar

Ομολογώ πως πιάστηκα τελείως εξαπίνης επειδή συνήθως Κυριακές πέφτουν οι βόμβες. Το μόνο που μου φαίνεται κατώτερο των αναγκών είναι το μονό περιστρεφόμενο ραντάρ.

ZAFMAN

Λες Παναγίτσα μου να βάλει το χεράκι του ο Θεουλης να γλυτώσουμε από τις περιπολικόαλουμινοτρατες ?
(Αν και δεν νομίζω)…
Για ξεκινήστε όλοι να κάνετε τον σταυρό σας και την προσευχή σας να πάρουμε τετοια πλοία να διασφάλισουν τις επόμενες δεκαετίες τα κυριαρχικά μας κεκτημένα.
Μόλις άναψα κεράκι στον Αι Νικόλα!

And20

Αν μπορώ να προσφέρω κάτι στη συζήτηση είναι 2 επισημάνσεις και 3 απορίες.

Η πρώτη επισήμανση είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος φρεγάτας είχε εξετασθεί από το Αμερικανικό Ναυτικό και είχε κριθεί ως μια πολύ καλή λύση αλλά με επιφυλάξεις  ως προς την επιβίωση των πλοίων. Κοινώς έθεσαν θέματα αντοχής του σκαριού σε πλήγματα και σημείωσαν ότι είναι «εμπορικών» προδιαγραφών.

Η δεύτερη επισήμανση είναι ότι τα πλοία η Δανία τα απέκτησε με σταδιακό εξοπλισμό τους ενώ στην αρχή τους φόρεσε παλαιά όπλα. Πρόκειται για μια έξυπνη λύση αν συνδυασθεί με ένα πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης του συνόλου του ελληνικού ναυτικού, χωρίς να λυγίσουμε ως οικονομία.

Οι τρεις απορίες που έχω είναι οι ακόλουθες.
Α) Πέραν του οικονομικού θέματος ποια είναι τα κύρια τεχνικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης κλάσης;
Β) Η προσφορά περιλαμβάνει οπλισμό;
Γ) Ποια είναι η maximum διαμόρφωση που μπορεί να αποκτηθεί; Γιατί με τις προτεινόμενες διαμορφώσεις στο άρθρο δεν τις λες και υπερεξοπλισμένες.

Αναμένουμε από την Πτήση μια επικαιροποιημένη σύγκριση των προτάσεων με βάση ίσως τέσσερα άρθρα.

α) Σύγκριση καθαρά ως προς τις Δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων
β) Σύγκριση ως προς το κόστος απόκτησης και κύκλου ζωής των πλοίων  αλλά και οικονομικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της χώρας καθώς και ως προς το χρόνο και αριθμό πλοίων προς απόκτηση
γ) Σύγκριση ως προς την ενδιάμεση λύση που προσφέρεται από κάθε δρώντα
δ) Σύγκριση ως προς τη γεωπολιτική διάσταση της κάθε επένδυσης

NICKB

Η προσφορά καθαρά δε περιλαμβάνει οπλισμό. Σκάφη & FOS υποστήριξης μόνο. Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος καν αν συμπεριλαμβάνουν στη τιμή τα Ραντάρ & σύστημα Μάχης. Μπαρούφα το ακούω. ΟΛΑ τα σκάφη με τις δικές μας απαιτήσεις & όπλα, έχουν κόστος γύρω στο 1 δις€.
Μάλλον για να βρισκόμαστε σε κουβέντα είναι οι συγκεκριμένες αναφορές.

Stealth

Υπαρχουν πολλα με τιμη περιπου στα 500εκ, δες Gowind, Formidable, Iver Huitfeldt, Type-31, MEKO A-200 κτλ.

gdmast

Πες και Fremm.

Klirouxas

Ρε παιδιά διαβαστε το πριν σχολιάσετε. Τα πλοία ανευ οπλισμού έχουν 250 εκατομμύρια λίρες Αγγλιας!
Με τον οπλισμό που μας προτείνουν, το ραντάρ της Thales, ESM, ECM πάει σε κατι λιγότερο απο μισο δις το κομμάτι.

Mageiras

Η αλήθεια είναι στην μέση…
Στο κόστος περιλαμβάνονται όσα λέει το άρθρο αλλά χρειάζονται επίσης:σόναρ τρόπιδος και VDS,
τορπιλοσωληνες, ένας 8cell (ακόμη καλυτερα δυο) εκτοξευτής καθώς πιθανότατα οι camm είναι σε δικά τους κελιά, RAM, 127mm πυροβολο και κυρίως διατάξεις μείωσης θορύβου και ελαστικές αναρτήσεις και ηχομόνωση των κινητήρων. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον όλων αυτών 2xPhalanxUP απο τις S.

ΟΜΩΣ

Ακόμη και με αυτές τις προσθήκες το κόστος πολυ δυσκολα θα ξεπεράσει τα 550-600 εκ€ ανά σκάφος χωρίς οπλα FoS κτλ και μιλάμε πλεον για σκάφη πολλαπλου ρόλου τουμπανα χωρίς να υστερούν πουθενα.Με 32camm, 8-16 Aster30 ή 32-64 camm, 8 Vlasroc (αναλόγως των αριθμό των κελιών) συν το RAM είναι σουπερ για περιβαλλον κορεσμου. Στον τομέα ASW είναι επίσης υπέρ πλήρης και το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να ειπωθεί είναι η έλλειψη επιλογής GODLOG. Τέλος στο ASuW τα καταφέρνει περίφημα με το 127mm συν τους αντιπλοϊκούς και ίσως μια επιλογή ως ASM των Gabriel V να έφερνε πιο κοντά τον επιθυμητό αριθμό των 16 πυραύλων.

Με μια τέτοια διαμόρφωση λοιπόν με τα πυρομαχικά αλλά και την υποστήριξη, την εκπαίδευση κτλ για 4 πλοία θα ήμασταν κάτω από το ποσό των 4δις € αλλά και να είχαν την ίδια τιμή υπερέχουν συντριπτικά σε οποιαδήποτε σύγκριση με τα MMSC αλλά και τις γαλλικής διαμόρφωσης FDI ενώ τελειώνει και τις δικαιολογίες περί ενδιάμεσων λύσεων (βρε καλώς τα LCS πάει η δουλειά τελικά, ουτε τικο ουτε Μπεργκ) με τις Type23 αλλά και την ομοιοτυπια με τις ΜΕΚΟ.
Την κατασκευή κομματιών εδώ σε τοπικα ναυπηγεία που θα συναρμολογουνται στην Babcock μόνο ως ευλογία την βλέπω καθώς τελειώνει τις διάφορες φοβίες εκβιασμού του ΠΝ και του οικονομικού εκτροχιασμού του προγραμματος, όπως μας δίδαξε η πρόσφατη ιστορία σε αρκετές περιπτώσεις και το μόνο που λείπει είναι ένα καλό χρηματοδοτικό προγραμμα ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός αντίλογος για την μη επιλογή τους.

Mavi70

Συμφωνώ σε όλα. Αν υπάρχει όντως η προσφορά αυτή για 4 πλοία στα 2 δις με τον οπλισμό που γράφεται τότε θα μπορέσει το ναυτικό να προσθέσει κάποια καλύτερη διαμόρφωση στα πλοία. Πάντως το πλοίο φέρετε να έχει sonar UMS-4100 και στην θέση των phalanx 2x bofors 40mm mk4.Και επίσης έχει άπλετο χώρο να προσθέσεις οτιδήποτε.

Mageiras

Αυτά αλλάζουν ευκολα εφόσον το θελήσουμε…

GioFlo

Κανενας λογικος ανθρωπος δεν μπορει να διαφωνησει,με αυτα που γραφεις Mageira.Ειναι ομως ετσι?Ας περιμενουμε μεγαλυτερη αναλυση της προσφορας,γιατι και η ΠΤΗΣΗ,οπως παραδεχεται δεν εχει ακομα ολα τα στοιχεια αναλυτικα.Και εγω μεταξυ της δικης σου αποψης και του NICK ειμαι.Καπου στο πολυ καλο για να ειναι αληθινο,αλλα ταυτοχρονα μακαρι!

Last edited 8 days ago by GioFlo
Mageiras

Προς ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Υπάρχει κάποιος λόγος που κόπηκε η απάντηση μου προς τον GioFlo GioFlo ?

Last edited 8 days ago by Mageiras
GioFlo

Θα δημοσιευθει νεο αρθρο,ποιο αναλυτικο και με περισοτερες πληροφοριες για το πακετο,ΠΤΗΣΗ?Θεωρω οτι ειναι επιθυμια πολλων,για να καθαρισει λιγο η ”ατμοσφαιρα”.

GioFlo

Αν εχεις την καλοσυνη θα ηθελα να δω την απαντηση σου.Αν γνωριζεις κατι ειδικα,για αυτα που προς το παρον εχουμε αποριες.Σε ευχαριστω εκ των προτερων.

Mageiras

Φίλε μου κάνε ένα search στο γκουγκλ για το maritime security strategy (ελληνικό σάιτ) όπου αναλύεται εκτεταμένα η κλάση (arrowhead 140) και θα σου λυθούν πολλες απορίες…

Last edited 7 days ago by Mageiras
GioFlo

Καλως,ευχαριστω!

Gunner

“Η πρόταση που φέρνουν οι Βρετανοί αφορά μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, που καλύπτει τις δηλωμένες ανάγκες του ΠΝ, με πυροβόλο των 76 χιλιοστών (ή μεγαλύτερο, αν και το βρετανικό πλοίο φέρει 57 χιλιοστών), πυραύλους επιφανείας-επιφανείας (τυπικά Harpoon αλλά μπορούν να αλλάξουν), 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Ceptor (CAMM) αν και η βρετανική έκδοση φέρει μόλις 24, ραντάρ NS110, σύστημα TACTICOS (που φορούν οι φρεγάτες κλάσης S αλλά και οι Super Vita του ΠΝ), καθώς και προηγμένα συστήματα ECM/ESM. Το συνολικό κόστος της πρότασης των Βρετανών, είναι κάτω από 500 εκ. ευρώ αν πλοίο (!!!), και μάλιστα προσφέρουν ΚΑΙ πακέτο εν συνεχεία συντήρησης (Follow On Support), κάτι πολύ σημαντικό για το ΠΝ.”

Λένε πουθενά ότι δεν έχει οπλισμό; εγώ βλέπω να αναφέρει οπλισμό, TACTICOS, ECM/ESM και FOS με κόστος κάτω από 500 εκ. ευρώ ανά πλοίο.

Αν βάλεις τον οπλισμό που έχουν οι “S” δλδ Harpoon, MK15, 76αρι, τορπιλοσωλήνες και τορπίλες και αποκτήσεις μόνο ΑΑ πυραύλους που εμείς νομίζω να προτιμήσουμε τους ESSM BL2 για λόγους ομοιοτυπίας αλλά και για λόγους μέγιστου βεληνεκούς που στο ESSM BL2 είναι πολύ πάνω από 50χλμ ενω το BL1 50χλμ, ενώ στα CAMM που είναι και άγνωστα είναι το πολύ 45χλμ στην έκδοση ER που ακόμη δεν έχει χρησιμοποιηθεί από καμιά ναυτική δύναμη ενώ η απλή έκδοση έχει μέγιστο βεληνεκές 25χλμ, το κόστος μπορεί να κατέβει ακόμη πιο κάτω, κάτι που σημαίνει ακόμη περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για FOS, οπλισμό/εξοπλισμό ή ακόμη και για περισσότερα πλοία.

GioFlo

Gunner εχουν γινει πολλα σχολια απο ολους και απο τον NICKB και δεν εννοει ακριβως αυτο.Μιλαει κυριως για την διαφορα τιμης οσων προσφερουν,με τις απαιτησεις του Π.Ν.Δεν αμφισβητει κανενας το αρθρο και το αν υπαρχει προταση(μεχρι αποδειξεως του εναντιον της προτασης ασφαλως).Το αρθρο λεει για προταση με 76χιλ πυροβολο(επαναλαμβανω η προταση),το Π.Ν μπορει να θελει 127χιλ,μιλαει για ρανταρ NS110,το Π.Ν μπορει να θελει ανωτερο ρανταρ σταθερης διαταξης,προσφερει προηγμενα συστηματα ECM/ESM ποια ειναι αυτα ακομα δεν ξερουμε.Δεν μιλαει επισης για CIWS και πολλα αλλα.Μπορουμε να συνεχισουμε το περα δωθε,αλλα θεωρω οτι πρωτα πρεπει να εχουμε περισοτερες πληροφοριες.Εκτος της κατασκευης,που ολοι πρεπει να παραδεχτουμε οτι ειναι απο τις ποιο φθηνες(απαιτηση του RN ηταν αυτο)για τον ογκο του και τις ποιο στιβαρες(χαλυβδινο 100%)ολα τα υπολοιπα ειναι πολυ ρευστα.Στα 275εκ μεσο ορο το σκαρι,ειμαστε super.Αλλα απο εκει και περα περιμενουμε να δουμε την ακριβη διαμορφωση μεταξυ εταιριας και Π.Ν(αρα το συνολικο κοστος),το ακριβες FOS σε ετη,την δυνατοτητα αναβαθμισης των ΜΕΚΟ και το κοστος επισης,το καθεστως(οικονομικο και μη) και την διαμορφωση του πλοιου ενδιαμεσης λυσης(Τype 23 εν προκειμενου) και το χρηματοδοτικο πακετο που προσφερουν.Δεν τις λες και λιγες τις πληροφοριες που δεν γνωριζουμε,ετσι?Τωρα αν το θετεις και 700 εκ να παει,καλυτερα θα ειναι απο το 1 δις των Αμερικανων και το 1 plus δις των Γαλλων ανα μοναδα,να το δεχτουμε.Ειναι ομως ετσι ακριβως?Οφειλουμε να περιμενουμε πιστευω και να εχουμε και καποιες αμφιβολιες(με απολυτα θετικη διαθεση ομως).

Last edited 7 days ago by GioFlo
sotbak

πιθανόν μπλόφα για να λυγίσουμε τους Γάλλους ή τους Αμερικάνους….

CKfurious

Τα πλοία ΔΕΝ είναι κατασκευασμένα με εμπορικές προδιαγραφές
Είναι κατασκευασμένα με εμπορικές πρακτικές της maersk!!
Το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα στο παρελθόν
Τα πλοία είναι εξαιρετικά και ΜΠΡA’ΒΟ στο ΔΑΝΈΖΙΚΟ ναυτικό
Δες το σχόλιο 131152 του ivychris στο ακόλουθο
https://www.ptisidiastima.com/thales-arrowhead-140/

Bridger

Να προσθέσω το παρακάτω link με αναλυτική συνέντευξη του Δανού Πλοιάρχου μίας από τις αρχικές Iver Huitfeld, την οποία αξίζει να παρακολουθήσει κανείς ολόκληρη καθώς διαφωτίζει πολλά από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς στον δημόσιο διάλογο για την κλάση: https://www.youtube.com/watch?v=O1rg3Qa3FpU&feature=emb_logo

CKfurious
SAAB

ivychris (ivychris ivychris)

 Reply to  sotbak
 1 year ago
#82373
Μια χαρά κάνει για το Αιγαίο & την Α.Μεσόγειο και για μεγαλύτερες θάλασσες & ωκεανούς, όπως έδειξε και η επίσκεψη που πραγματοποίησε μια Huitfeldt στη Νέα Υόρκη για να επιδειχθεί στους Αμερικανούς, οι οποίοι έμειναν άφωνοι για τους αυτοματισμούς, το modularity και το design του πλοίου, το οποίο επέστρεψε Κοπεγχάγη χωρίς ανεφοδιασμό…
Θα ήθελα να ήξερα ποιος είναι ο “αρχικός” καραγκιόζης που έβγαλε τη βρώμα για δήθεν ναυπήγηση με εμπορικές προδιαγραφές.
Μιλάμε είτε πρόκειται για κάποιον από την τότε πολιτική ομάδα που απέρριψε την Δανέζικη προσφορά για ναυπήγηση στον Σκαραμαγκά με μεταφορά τεχνολογίας… είτε πρόκειται για δημοσιογράφο με Αγγλικά επιπέδου Δημοσίου γυμνασίου.
Κι αυτό γιατί για την ναυπήγηση των συγκεκριμένων φρεγατών χρησιμοποιήθηκε η λογική της υπάρχουσας γραμμής προμηθειών & επιλογής προμηθευτών της κολοσσιαίας ναυτιλιακής MAERSK, με αποτέλεσμα το κόστος να συμπιεστεί στα επίπεδα εμπορικού και όχι πολεμικού πλοίου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Huitfeldt ναυπηγήθηκαν με τις προδιαγραφές (SPECIFICATIONS) των εμπορικών πλοίων, αλλά με τις αρχές, (PRINCIPLES) και όχι στοιχεία όπως βλακωδώς έχει ερμηνευτεί, που έχουν υιοθετηθεί από την MAERSK για τον περιορισμό του κόστους ναυπήγησης που έχουν να κάνουν με fix ειδικές τιμές, διαδικασίες χωρίς μεσάζοντες, παλιούς μόνιμους δοκιμασμένους προμηθευτές, διαφάνεια κλπ.
Η λογική δε της Stanflex, υιοθετήθηκε και από τους Γερμανούς στις ΜΕΚΟ και από τις ΗΠΑ στις LCS.
Ξεκολλάτε…

Stealth

Αυτο το παραμυθι περι “εμπορικων προδιαγραφων” καλο θα ειναι να σταματησει καποια στιγμη καθως ειναι ψευδες. Επισης, εδω μιλαμε για τις Type-31, η οποιες ειναι η Βρετανικη εκδοση των Iver Huitfeldt, με βελτιωσεις στο σκαφος ωστε να ανταποκρινεται πληρως τοσο στα ΝΑΤΟικα, οσο και στα Βρετανικα ναυπηγικα προτυπα.

Η εταιρια που εχει υιοθετησει το σχεδιο ειναι η Babcock International που κατασκευασε τα 2 νεα αεροπλανοφορα του Βρετανικου ναυτικου. Δεν ειναι καποια μικρη εταιρια χωρις εμπειρια στις ναυπηγησεις και στην ολοκληρωση συστηματων.

Σχετικα με τον εξοπλισμο, μπορει να φερει τον ιδιο οπλισμο που εχει η Iver Huitfeldt, η Ολλανδικη LCF, και η Γερμανικη F124 Sachsen.

Mageiras

Ακριβώς! Βασίζεται στις Iver αλλά είναι full military specs…

GioFlo

Θα εμπιστευτω εσενα και τον SAAB,για τη διχογνωμια που δημιουργηθηκε για την στιβαροτητα της κατασκευης τους.Με καλυψατε σε ενα ερωτημα που ειχα.Πολυ θετικο αν η σχεδιαση και η υπερκατασκευη ειναι κομπλε,παρα πολυ ωραια νεα.Μενει να δουμε και τις υπολοιπες λεπτομερειες.Περιμενω αρθρο με μεγαλυτερη αναλυση της προτασης,

Bridger

“Their commercial ship design heritage had given rise to a myth that the Huitfeldt does not meet full warship survivability standards. This is not the case and the design meets NATO shock protection certification (STANAG 4142, 4137 and 4549), nuclear, biological and chemical protection (STANAG 4447) and vital area armour protection (STANAG 4569). The ships have also passed the Royal Navy’s stringent FOST assessments and sea riders with expertise in damage control say the Huitfeldt class fully meet their high standards.”
https://news.usni.org/2018/07/25/u-k-next-generation-type-31e-frigate-program-runs-aground

Animades

Ειναι ο ευσεβής πόθος πολλών από τους συν φορίτες της πτήσης .
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της εκτός του πολύ ανταγωνιστικού κόστους της , είναι:
1- το μέγεθος και εκτόπισμα της (κοντά στους 7000 τόνους ) και άρα ενα πλοίο με πραγματικά μεγάλες δυνατότητες ενσωμάτωσης οπλισμού και εξοπλισμού , μακριά απο τους περιορισμούς φρεγατών των 3000-4000 χλ τόνων (μπελάρες και mmsc.)
2- ταχύτητα 30 κόμβων
3- όπως αναφέρθηκε στο παραπάνω άρθρο , κατασκευάζεται με εμπορικά κριτήρια (κατασκευής όχι αντοχής ) , σε διαφορετικά μεταξύ τους ναυπηγεία και εταιρίες (με τους υποκατασκευαστές να γνωρίζουν μονο οτι χρειάζεται για τα κομμάτια που παράγουν , σε μια μίξη χαμηλής – υψηλής τεχνολογίας , ανάλογα με τις δυνατότητες τους …
4- το TACTICOS (Combat Management System) και η παρουσία του στις(6) S , Ρουσσέν και εκσυγχρονισμένες Combattante .
5 – η Δυνατότητα του να φέρει (εκτός του συρόμενου ) και σόναρ γάστρας (τρόπιδας).
6 – η ενσωμάτωση των 76′ oto melara και phalanx (μετά από εκσυχρονισμό) που θα βγαίνουν απο τις αποσυρόμενες S.

Last edited 8 days ago by Animades
And20

Ενδιαφέρον Αμερικανικό άρθρo του 2013 με σύγκριση της LCS vs IVER HUITFELDT.

https://warontherocks.com/2013/08/getting-our-moneys-worth-lcs-vs-iver-huitfeldt-class/

Είναι προφανές ότι οι LCS προσπάθησαν να προσφέρουν πολλά αλλά απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που τέθηκαν. Προϋπολογίζονταν να διαθέτουν χαμηλό κόστος απόκτησης (250 εκ $), μικρή ανάγκη επάνδρωσης και δυνατότητα να αλλάζουν εξοπλισμό (modules) μέσα σε μία ημέρα. Τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυσε. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση OPNAV report (2012) οι LCS δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν σε πολεμικά σενάρια και κρίνονται ιδανικές για την καταπολέμηση της πειρατείας. Όπως αναφέρει και ο αρθρογράφος «In short, the United States is planning to buy $600M ships that can only deal with enemies no more lethal than pirates.»

Είναι προφανές ότι οι Δανέζικες φρεγάτες υπερτερούν σε όλα τα σημεία (μόνο στην ταχύτητα υπολείπονται). Σε άλλο άρθρο αναφέρεται από το Δανό ακόλουθο στις ΗΠΑ ότι οι Δανέζικες φρεγάτες είναι δομημένες για  “hard warfighting,”
 (https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/)

Ωστόσο στο εν λόγω άρθρο αναφέρει και τις εκτιμήσεις ενός Αμερικανού ειδικού  ότι οι Δανέζικες φρεγάτες έχουν ενσωματώσει αρκετά συστήματα εμπορικών προδιαγραφών τα οποία δεν είναι γνωστό πως θα συμπεριφερθούν σε ακραίες καταστάσεις ή μετά από πολύ καιρό. Ως εκ τούτου οι Αμερικανοί ενσωματώνουν συστήματα στρατιωτικών προδιαγραφών στα πλοία τους που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος τους.   

George

Νομίζω ότι θα ήταν παράξενο να πούμε ότι η φρεγάτα κάνει για δεύτερης κλάσης ναυτικά όπως το RΝ και το Δανέζικο ΠΝ και όχι για το δικό μας! 🙂
Να είμαστε το USN άντε να το πιστέψουμε….

Factor

Με τόσα χρήματα που πάνε προς ΠΑ, θα μας βόλευε πολύ μια τέτοια λύση, μέχρι να μπορέσουμε να στήσουμε το ΠΝ της επόμενης δεκαετίας με EPC & FFGx

Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν μπορεί να έχει ένα σοβαρό ρόλο ASW, δεν αναγράφετε κάτι για sonar στο άρθρο σας, ούτε και σε παλαιότερα που έριξα μια ματιά. Σε άρθρα ξένου τύπου μιλάνε τόσο για σόναρ γάστρας όσο και συρώμενο. Μπορείτε να μας πείτε παραπάνω και συγκεκριμένα αν αυτά που έχει η πρόταση είναι ικανοποιητικά για να βρουν ένα τούρκικο 214;

Psixraimia

Ο Μητσοτάκης ζήτησε να μην παραδοθούν τα απαιτούμενα για τη ναυπήγηση των 214. Η Ελλάδα στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στα υποβρύχια αυτά. Λογικά συναγεται ότι η ηγεσία θεωρεί πως εντοπίζονται πολύ δύσκολα. Πολύ μικρός θόρυβος, τεράστιο βάθος χωρίς ανάγκη για ανάδυση για βδομάδες. Τα 214 το θα παίζουν τορπιλοβολια αν γίνει το κακό.

Seagull

Έτσι οπως το βλέπω οι ΗΠΑ αν δεν έρθουν με Α/Β (μην πω Flight II) θα πρέπει να κρατήσουν τα καραβάκια τους.

Υ.Γ Με τις Type 31 βγαίνει και 5ο τεμάχιο…

Gunner

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερους ESSM αλλά και SM-2. Η Iver Huitfeld που είναι το σκάφος από το οποίο προήλθε η Type 31 μεταφέρει 32 Mk 41 VLS με 32 SM-2 IIIA & 24 Mk 56 VLS με 24 RIM-162 ESSM και 16 Harpoon Block II SSM, πέρα από τα 2 76αρια και το CIWS Millennium.

Με αυτό το πλοίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα από τις “S”, χωρίς πολλά πολλά και να τοποθετήσουμε 127αρι, αφού η εταιρία προσφέρει αυτήν την επιλογή.

tnt-am

Όχι άλλο ESSM ρε παιδιά, ήμαρτον.Σαν τους ηλικιωμένους που ψάχνουν πάλι κινητά με πλήκτρα

Last edited 8 days ago by tnt-am
Gunner

ESSM BL 2 θα έχουμε τώρα.

Vas

Χρειαζόμαστε ESSM γιατί δεν μπορείς κάνεις όλες τις δουλειές με SM-2MR/ASTER-30 αλλά και γιατί είναι ιδανικά για αναχαίτιση εισερχόμενων βλημάτων, ΑΛΛΑ μη μείνουμε μόνο στα ESSM όπως κάποιοι εκνευριστικά επιμένουν ενώ το ΠΝ ζητάει εδώ και πάνω από 10 χρόνια πλοία με δυνατότητα αεράμυνα περιοχής. Θέλουμε συνδυασμό ESSM/CAMM με SM-2MR/ASTER-30.

aris32

δεν βλεπω να παιρνεις πλοιο με sm2 η aster30 οποτε θα ειναι ευχαριστο να ακουσω πλοιο με 32essm και 2 ciws και πληρες δυνατοτητες asw. επισης θεμιτο θα ηταν να εχει αντι για 8κ/β να εχει 16.

GeorgeD

Ξεχνά ο κόσμος ότι όταν το ναυτικό ζητούσε τέτοια πλοία, είχε άλλα να υποστηρίξει τις ανάγκες του (δεν τα ζητά τα τελευταία 10 χρόνια μόνο, αλλά πολύ πιο πριν). Σήμερα όλος ο στόλος πάσχει, άρα πρέπει να ξαναφτιάξεις το στόλο σου. Θες λοιπόν πρώτα πιο φτηνά πλοία (όπως αυτά ή τις Meko κλπ) και μετά πας στα ακριβά.

George

SM-2/ESSM

Klirouxas

ESSM 2

Gunner

Σχέδιο του πλοίου που δείχνει ξεκάθαρα ότι προσφέρεται με ΜΚ45 των 127mm και 2 ΜΚ 110 των 57mm
comment image

Bridger

Ram στη θέση του πλωριού millennioum, 76mm strales στη θέση του πρυμνιού και 2 αναβαθμισμένα phalanx από τα διαθέσιμα στα πλαϊνά. Πυρομαχικά vulcano για όλα τα πυροβόλα.

cep0

και όλα αυτά χωρίς σχεδιαστικά πειράματα και προβλήματα κατασκευαστικά/ναυπηγικά/πλευσιμότηταςκλπ… θα έχουν και σόναρ/και συρόμενο χαμ-πλλπ-σχ εάν θέλουμε εκτός από το ενσωματωμένο … ζήτημα το κόστος μεταξύ σέπτορ και essm, γιατί νομίζω ότι είναι καλύτερη η επιλογή των πρώτων … εξαιρετικά πλοία

Digenis

Ο συνδιασμος απλου CAMM σε 4αδες με Sm2 ειναι καλυτερος … Αν ειναι να μπει μονο Camm σε ενα ενα πλοιο ειναι προτειμοτερος ο ESSMbl2

Iomar

Θα μπορούσαμε αντί των Mk 56 να τοποθετήσουμε τους ExLS σε λογική πανομοιότυπη με αυτή των Καναδών, και χρησιμοποιούμε τους CAMM ως το ‘πυραυλικό’ αντιπυραυλικό κομμάτι της άμυνας, συν Phalanx που θα προέλθουν από τις -S, κατά προτίμηση εκσυγχρονισμένα αν είναι οικονομικά εφικτό.

Vk77

Το πλοίο μπορεί το ένα μπορεί το άλλο ,αλλά στην πραγματικότητα είναι τραγικά υποεξοπλισμενο. Γιατί δεν συζητάμε για το original την iver huitfeld που έχει παπάδες πάνω και μιλάμε για το καχεκτικό της αντίγραφο δεν καταλαβαίνω.

ANDREW

ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ!!!!!!
ptisidiastima ΠΤΗΣΗ Τι radar μπορεί να δεχθεί εκτός του NS110; Μπαίνει κάποια fixed; Μακάρι να σημαίνει εισαγωγή του camm στο οπλοστάσιο μας. Προς ώρας camm για το ναυτικό. Μέχρι να ναυπηγηθούν ίσως έχουν βγει quad pack camm er για το ναυτικό. Υπό ανάπτυξη camm er για την αεροπορία της Αγγλίας εάν δεν κάνω λάθος. Camm er land για αεράμυνα. Ένας κοινός πύραυλος. Ευρύχωρο, 2 ciws, δέχεται 127 πύροβόλο, σόναρ τρόπιδας, ίσως μπορούμε κάποια να έχουν 16 ssm. Μέχρι πόσα vls δέχεται; Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για 3 αγγλικές τράπεζες που σκέφτονται να έρθουν στην χώρα μας. Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη παραπάνω πρόταση, αλλά ίσως κάτι γίνεται.

Last edited 8 days ago by ANDREW
Gunner

Δες την φώτο και πέρα από τα ραντάρ, δες και την ποσότητα των πυραύλων και πυροβόλων που μεταφέρει.
comment image

ANDREW

2 τέτοια type 31 και παίρνεις τη Κύπρο ένα ωραίο πρωινό.

Gunner

Και για να τρελαθούν όλοι, φαντάσου στην θέση των 16 Harpoon να τοποθετηθούν 2 Α70 με 16 Scalp N και 8 Harpoon να τοποθετηθούν στην θέση του 2ου 76ριού μπροστά από την γέφυρα του πλοίου.

gdmast

Αυτή όμως δεν έχει 500 εκ. Στα λεφτά αυτά δεν αναφέρονται vls κ.λπ.
Αυτή η διαμόρφωση μπορεί να κοστίζει αρκετά γιατί είναι custom. Επιπλέον δεν ξέρουμε και τι α/υ σουίτα έχουν. Ούτε εάν έχουν καν. Ούτε καν το κόστος της αναφέρεται. Ούτε και RAM κ.λπ. φαίνονται πουθενά.
Όλη η ιστορία είναι για να γλιτώσουν 50-100 εκ από τη ναυπήγηση. Όλα τα άλλα κόστη είναι ίδια γενικώς παντού σε όλες τις φ/γ. Οι φ/γ που κάνουν διαφορά, δεν παίζουν σε αυτές τις τιμές.
Όταν με 500-550 εκ υπάρχει η Fremm, τι να συζητάμε τώρα για άλλα?

massey-ferguson-65

Μια belharra κόστιζει 700 εκατομ η ναυπήγηση,αυτό κοστίζει 280 εκατομ. η ναυπήγηση…..ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ 500εκατομ,ο οπλισμός,ραντάρ,σόναρ,ηλεκτρονικα των Belharra hn κόστισαν κοντά στο 600 εκατομ….Αρα τα λεϋτα που εξοικονημεις από το σκάφη των belharra τα πληρώνεις για να πουλήσεις την type31,ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ,ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΒΡΑΔΙΆΤΙΚΑ

GioFlo

Συγγνωμη για την επεμβαση.Αλλα αδελφε μου,δεν νομιζω να ειναι ετσι,ισως μπερδευτηκες λιγο.Η Bel κοστιζει 700 εκ περιπου(αναλογα με τις μοναδες που θα αποκτησει καποιος)ΕΤΟΙΜΗ.Με την σουιτα ηλεκτρονικου πολεμου,το SeaFire,τα παντα ολα.Εκτος των πυραυλων.Και αλλα 300 εκ πηγαινε ο οπλικος της φορτος,οπως την θελαμε εμεις(με τους Aster,τους Scalp Naval κ.λ.π).Τα υπολοιπα ηταν για FOS,πιστοποιησεις,τεχνικη υποστηριξη κ.λ.π με αποτελεσμα να φτασει τα 1,3-1,4(για ορισμενους)η τα 1,6-1,7(συμφωνα με αλλους).Επισης,στο προηγουμενο ρεπορταζ της ΠΤΗΣΗΣ,η τελευταια προταση των Γαλλων ηταν 4 δις για 4 φρεγατες,κομπλε ολα,αλλα σε Γαλλικη διαμορφωση.Αρα η ναυπηγηση δεν ειναι 700.Ειναι περιπου αναλογη με την Type 31.Γιατι και η Type 31,αν δεχτουμε οτι η ναυπηγηση του σκαφους,κοστιζει 280 εκ σκετο,με τα αναλογα συστηματα π.χ ενα SETIS,ενα SeaFire 500,μια υπερσυγχρονη σουιτα ηλεκτρονικου πολεμου κ.λ.π ποσο θα εφτανε?Πειπου στο ιδιο ποσο με την Βel.Θελεις 100-150 εκ φθηνοτερη,δεκτο.Αλλα μεχρι εκει.Και εξηγωοτι σε αυτο που μπορεις να επεμβεις ειναι στο πακετο ηλεκτρονικων-οπλισμου για να πας ποιο φτηνα.Με Μ-41 και CAMM η ESSM αντι για Sylver και Aster/Scalp.H με SeaGiraffe αντι Sea Fire και παει λεγοντας.Ασφαλως δεν θα εχεις τα ιδια αποτελεσματα(προσωπικα δεν με ενοχλει για φρεγατα γενικης χρησης)αλλα θα κερδισεις αρκετα σε οικονομικο επιπεδο.Διαλεγεις και παιρνεις.
Με εκτιμηση 🙂

Last edited 7 days ago by GioFlo
Mageiras

Σωστά… Μιλάμε για φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Το AAW στοιχίζει…

gdmast

Με έβγαλες από τον κόπο να απαντήσω.
Τώρα συγκρίνουμε πλοίο που θα κάνει τη διαφορά για 20 χρόνια με την άοπλη πατάτα που για να γίνει 1/2 Bel θα φτάσει όσο ολόκληρη η Bel.

Tasos96

Προσωπικά μακράν ή αγαπημένη μου φρεγάτα σε σχέση κόστους-οφέλους.

Vk77

Αυτό που δείχνει η φωτογραφία είναι η iver huitfeld. Την θέλω.
Κοιτάξτε τώρα την φωτό στην αρχή του άρθρου με την type 31 και τους 24 camm, οπλισμός κορβέτας. Μακριά από εμάς.

Stealth

Η Type-31 ειναι μια βελτιωμενη αλλα υποεξοπλισμενη εκδοση της Iver Huitfeldt, αλλα μπορει να φερει ακριβως τον ιδιο οπλισμο και ηλεκτρονικα συστηματα.

Η Iver Huitfeldt φερει το σταθερο APAR και το περιστρεφομενο SMART-L που ειναι μακρας εμβελειας, δηλαδη η φρεγατα μπορει να χρησιμοποιηθει ακομη και για αντιβαλλιστικο ρολο. Ειναι ο ιδιος ηλεκτρονικος εξοπλισμος που εχει η Ολλανδικη φρεγατα LCF και η Γερμανικη φρεγατα F124 Sachsen. Φερει 56 ΑντιΑεροπορικα βληματα (32 SM-2 + 24 ESSM), 8-16 πυραυλους κατα πλοιων.

Last edited 8 days ago by Stealth
Mavi70

NS200 στα σίγουρα.

Mitsos20002001

Δηλαδη για να καταλαβω μπαινει και ο MK41 και ο Sylver, ταυτοχρονα οποτε και ESSM και Aster 15/30 και μελλοντικα και scalp naval σε πλοιο κοντα 6000τ; και 5-6 μεταχειρισμενα type-23; και δυο δις; Και χρηματοδοτηση;

το μόνο ερωτημα ειναι να μην πανε και στους απενταντι πλοια είτε τα μεταχειρισμενα είτε τα Type- 31

Κατα τα αλλα

Snap their hand off που λένε και οι Βρετανοι!!!

Alex-N

Φερουν sea ceptor και mk41 Οπως οι καναδικες type 26 Με προοπτικη εισοδου camm er σε τετραδες και επεμβασεις διαμορφωσης του ΠΝ το πλοιο ειναι αριστη επιλογη.

Daidalos

Πολύ καλή πρόταση, με πλοία υψηλών δυνατοτήτων. Αν βρεθεί χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις Type 23, η πρόταση γίνεται εξαιρετική. Μακάρι…

George

Τι City θα είναι αυτό αν δεν βρει χρηματοδότηση? Εδώ δώσανε σε κάτι τύπους σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραισκάκη πριν καν φτιαχτεί Ελληνικό κράτος!

x-m

Τα δάνεια δεν τα πήραν ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, άλλοι τα πήραν. Αν η προοπτική είναι να δανειστούμε όπως το 1824-1825, ωχ………

SAAB

Εάν η πρόταση πηγάζει από το City, προφανώς μιλάμε για δάκτυλο Ελλήνων ή και Κύπριων επιχειρηματιών (=πλοιοκτητών/εφοπλιστών) που δραστηριοποιούνται στην διεθνή εμπορική ναυτιλία. Το ότι πρέπει πρωτίστως σε ότι έχει σχέση με την θάλασσα να υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ ΠΝ και αυτών των ανθρώπων είναι (;) δεδομένο. Αντ’ αυτού εμείς περιοριζόμαστε μόνο στην ζητιανιά απέναντί τους. Δεν αναλύω παρακάτω γιατί ήδη άρχισαν και μου ανάβουν τα λαμπάκια. Ο Λασκαρίδης πάντως είχε δίκαιο. Καθόμαστε και το πιπιλάμε ξέροντας ότι εάν είχαμε 25 φρεγάτες οι πράξεις των Τούρκων θα ήταν απλοί λεονταρισμοί ενός αδύναμου.

G...

Αρα στα 4 δις που θελουν οι 4 τρατες lcs μιλαμε πλεον για 8 πλοια με τα οπλα τους
Οσο για τις μεκο ετσι και αλλιως ειναι αλλο κονδυλι οπως και το κοστος της ενδιαμεσης λυσης που και εδω υπαρχει λυση με type 23 σε σχεση με φανταστικα ΑΒ και τικοντερογκα.
Μακραν η καλυτερη προταση απο ολους κατι που δείχνει και τις υπερκοστολογησεις στις τιμες που μας κανουν.
Οσο για τα fms γιατι στα αχρηστα ρ3 πληρωσαμε προκαταβολικά το χρημα?. Εκτος και αν φοβουνταν καποιοι οτι αν πηγαινε πισω η πληρωμη υπηρχε ο κίνδυνος να το ακυρωναμε το πρόγραμμα/σκανδαλο. Σε καθε περιπτωση απο τις LC trateS οτι και να παρουμε καλυτερο θα είναι.

Last edited 8 days ago by G...
zap

ξεχνατε φυσικα οτι τα 4 δις για τα παρακτια μαχητικα σκαφη +ΑΒ/Tico (μακαρι) θα χρηματοδοτηθουν απο ΗΠΑ. Αυτη η προταση (αν και σιγουρα πολυ πιο συμφερουσα) απο που και τι θα χρηματοδοτηθει;

massey-ferguson-65

Από Σαουδάραβες!!!!!!!ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑΛΟ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ!!!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΙΑ ΠΙΑΤΩΣΗ 10ΔΙΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 20αιτιας

Klirouxas

Δεν θα χρηματοδοτηθούν από τις ΗΠΑ, εμείς θα τα πληρώσουμε. Απλά οι ΗΠΑ μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης προσφέρουν πολύ καλυτέρους όρους αποπληρωμής σε σχέση π.χ. με την Γαλλία.

zap

same thing my friend…

SAAB

Δεν είναι το ίδιο. Εμείς 5 δις θα τους δώσουμε ότι και να γίνει ενώ με την παραπάνω πρόταση μπορούμε να δώσουμε πολύ λιγότερα.

SAAB

P-3. Η Lockheed Martin όχι μόνο ήξερε αλλά μας είχε προειδοποιήσει για το ασύμφορο του εγχειρήματος. Εμείς επιμείναμε να προχωρήσει και λογικό είναι οι άνθρωποι να πήραν τα μέτρα τους.

NICKB

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Εκσυγχρονισμούς P-3 έχουν δικαίωμα να κάνουν κι άλλες εταιρίες (πχ L-3). Νέες κατασκευές μόνο η LM.
Η οποία, παρεπιμπτόντως, μεταξύ 2009-2013 πήγε τη τιμή τους από 70.000.000$ στα 125.000.000$ (!)
Το λέει η L-3 στην αγωγή της (2013) για “καταπάτηση του νόμου περί Μονοπωλίων” από την LM.

https://casetext.com/case/l-3-comms-integrated-systs-v-lockheed-martin-corp

Last edited 3 hours ago by NICKB
Pagoboy

Ας μην το συζηταμε…αν είναι να μην πάρουμε belhara… πάμε για meko a200 …τα αλλά είναι φρεγατες δευτερης γραμμης…lcs και βρετανικες…
Πυροβολο 127mm και κουμπωνουμε πάνω ότι γουστάρουμε από οπλισμό ραντάρ κλπ κλπ
Ναυπηγουνται σίγουρα στην Ελλάδα( αφού θελουμε τόσο να πάρουμε πλοία σε 10 χρόνια από ελληνικά χερια γιατί πιο πριν ούτε καν)και με κόστος κοντά αλλα λιγο προς πάνω με τις βρετανικες

Gunner

Μπροστά στην Type 31 η ΜΕΚΟ είναι 2ης γραμμής πλοίο.

aris32

θεωρω οτι η type31 ειναι ανωτερο πλοιο απο την μεκοΑ200.

Manolis1

Επιτέλους ευχάριστα νέα. Με 4 δις παίρνουμε 6 Type 31 HN και 5 type 23.
Ανανέωση του στόλου με λογικό κόστος. Μακάρι να προχωρήσουμε σε αυτήν την επιλογή.

arrowhead-140web.jpg
NICKB

Όλοι γνωρίζουν ότι η τιμή μιας Τype 26 που έχει ότι ακριβώς “ποθούμε” – και μοιάζει αρκετά με εκείνον της FTI-HN, κυμαίνεται κοντά στα 2 δις€/τμχ. Κι αυτή η τιμή αφορά τη χώρα κατασκευής της.
Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι μια Type 31, με εξοπλισμό “κοντινό” (κάτι ανάμεσα σε απλή Τ-31 & πλήρη Τ-26) εκείνου της Type 26 θα στοιχίσει μόνο 500εκ€;
Εγώ δε καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα…

Η τελευταία (2019) πρόβλεψη του Καναδικού Ναυτικού είναι ότι κάθε Τ-26 θα του στοιχίσει 2,49 δις€. Οι πρόταση των Γάλλων (2017) στους Καναδούς για FREMM (με τις Καναδικές απαιτήσεις) ήταν 1,34 δις€.

https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/203273/%2A%2Aupdated%3A-canada%E2%80%99s-new-ships%3A-double-the-cost-for-half-the-capability.html

F-117

Συγγνώμη αλλά αν ισχύει τότε με 5 δις παίρνουμε και αυτές και 2 bel hellenic και αναβαθμίζουμε τις μεκο. Τι σκεφτόμαστε ακόμα; 🤣

Polaris

Και με κοινα οπλα.

GK21

Τον πρεσβη και την Ανγκελα…….

sotbak

σωστός!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gunner

Να τις κάνουμε τι τις FTI;

SAAB

Για το Sentinel.

harval

Συγνωμη ,αλλα μπροστα τους οι Μπελαρα ειναι ψαροβαρκες. Οι type 31 ειναι πολυ μεγαλα πλοια και ειναι πιστοποιημενα σε οποιοδηποτε ρανταρ της Thales. Απο οπλα παιρνουν σχεδον οτι και οσα θελεις.(η τσεπη σου να βασταει και μεχρι του ποσου που στοιχιζει μια Μπελαρα γινονται αστακος)
Ας βαλουν μυαλο εκει στην Naval. Αλλωστε και η Thales εδινε στην Μπελαρα, Γαλλικη εταιρεια ειναι.
Αν παρουν την τεράστια αποφαση να αφησουν εξαναγκασμο Αμερικανων και πανε σε Αγγλους ,οι Μπελαρα ειναι τελειωμενες.Μπορουν βεβαια στη Naval να τους βαλουν κουπια και πανια.

George

OK που υπογράφουμε?
Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το ότι το πλοίο μπορεί να γίνει AAW όπως δείχνει η Δανέζικη εκδοχή μπορεί να συνοδευτεί από 1 φρεγάτα Type23 κάθε χρόνο ξεκινώντας με λίγη πίεση από το 2021
Και η αλήθεια είναι ότι το πιθανότερο να έχουν κριθεί όλα πριν πάρουμε τα νέα πλοία σε 4-5 χρόνια
Η λύση πάντως ταιριάζει γάντι στα οικονομικά της χώρας και αφήνει περιθώρια να δούμε προγράμματα όπως τα υ/β και την αντικατάσταση των Combattante με 4 νέα SV
Μια και είναι Αγγλικά μια συμφωνία πακέτο θα μπορούσε να περιλάβει και ναρκοθηρικά
Η αλήθεια είναι ότι το RN είναι στην καλύτερη θέση για να δώσει στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται Εναν νέο στόλο για ενδιάμεση λύση!

Digenis

Δεν εχει καν συρομενο Sonar ,Ενα ρανταρ μικρο .Θελει πολυ τροποποιηση για να γινει τουμπανιασμενη φρεγατα,για AAW δεν το συζηταμε .Εχει το μεγεθος για να γινει κατι πολυ καλύτερο αλλα ποιος θα πληρωσει ολες αυτες τις τροποποιησεις ? … Επισης η προσφορα ειναι η Αγγλικη εκδοση χωρις οπλα … Για φαντασου να αρχισουμε τις τροποποιησει και να αγορασουμε ολα τα οπλα ποσο θα παει το μαλλι !!!!

Klirouxas

Η φρεγάτα χωρίς όπλα κάνει 250 εκατομμύρια λίρες. Περίπου 277 εκατομμύρια Ευρω. Με τον οπλισμό που μας προτείνουν εχει κάτω από μισο δις.
Το να τουμπανιάσουμε το κάθε σκάφος θα παει στα 600. Σούπερ συμφέρουσα πρόταση!

Last edited 8 days ago by Klirouxas
George

Τι σε χαλάει στο Δανέζικο υπόδειγμα Digenis? Λογικά αυτό δεν θέλει καθόλου δουλειά, είναι έτοιμο. Με αυτό σαν βάση ξεκινάς και πλερώνεις το παραπάνω….

Digenis

Οχι δεν με χαλαει το Δανεζικο υπόδειγμα καθόλου σε προδιαγραφές ,αλλα θελουμε προσφορα για να δουμε τιμες με νεες ΠΝ προδιαγραφες … Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να συγκριθεί ενα ελληνικο συμβολαιο με την Δανεζικη γιατι βαλαν οπλα απο παλαιότερες αναβαθμίσεις τους που εμεις δεν έχουμε , οπως επισης ολοκλήρωσαν οπλα πολύ σταδιακά ,δεν εχει Fos το συμβολαιο τους κτλπ .
Η αγγλικη εκδοση απορρίπτεται και δωρεαν που λεει ο λογος να ηταν .Μας ενδιαφερουν ομως οι προοπτικες τροποιησεις σε καλη τιμη , Τα μεταχειρισμενα τ23 , μια αναβαθμιση με αναλογα συστηματα των ΜΕΚΟ μας,και να συνεργαστουν με το αμερικανικο Managment για να τα κατασκευάσουν εδώ .

Bridger

Και να μην ξεχνάμε ότι η Δανέζικη εκδοχή είχε βεβαιωμένο κόστος 1δις για 3 πλοία! Ας βάλουμε εμείς και τον πληθωρισμό 10 χρόνια μετά, ας βάλουμε και καλύτερο ASW εξοπλισμό και πρόσθετα όπλα, και πάλι πόσο έξω μπορεί να πέσουμε;

Mageiras

Οι τροποποιήσεις (διαμορφώσεις) είναι ήδη έτοιμες… Δεν χρειάζεται να πληρωσουμε τίποτα.

Digenis

Δεν παιζει να υπαρχει ετοιμο κατι , Ετοιμο ειναι οτι κατασκευαζουν οι αγγλοι ..Ολα τα αλλα ειναι ΜΑΚΕΤΑ

Nestoras

Υπάρχει η Δανέζικη εκδοχή.

Digenis

Η δανεζικη εχει άλλα συστηματα πανω … Για να παρουμε την Δανεζικη πρεπει να παρουμε προσφορα απο τους Δανεζους . Βασικη θεωρεία πωλητη αγοραστη

Vk77

Πραγματικά απορώ γιατί δεν το κανουμε και καθόμαστε και ασχολούμαστε με την type 31 που έχει οπλισμό κορβέτας.

sotbak

γιατί δεν θα μας αφήσει ο Μανουέλ, η Άνγκελα και ο Τζέφρι…….

iliaskir

Μακάρι να είναι έτσι. Γιατί ο ανταγωνισμός μόνο πλεονεκτήματα θα έχει για εμάς.

Klirouxas

Εξαιρετικά επιλογή.
Καλό θα ήταν να πιέσουμε ώστε να αγοράσουμε κοψοχρονιά αρκετές type 23 για να αντικατασταθούν όσο το δυνατόν περισσότερες Kortenaer.
Αγαπητή Πτήση καλό θα ήταν να μας λέγατε τι ραντάρ, τορπίλες και σύστημα CIWSφερουν οι Type 31 της Βρετανικής πρότασης.

SAAB

Τα λέει στο δημοσίευμα,
“Η πρόταση που φέρνουν οι Βρετανοί αφορά μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, που καλύπτει τις δηλωμένες ανάγκες του ΠΝ, με πυροβόλο των 76 χιλιοστών (ή μεγαλύτερο, αν και το βρετανικό πλοίο φέρει 57 χιλιοστών), πυραύλους επιφανείας-επιφανείας (τυπικά Harpoon αλλά μπορούν να αλλάξουν), 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Ceptor (CAMM) αν και η βρετανική έκδοση φέρει μόλις 24, ραντάρ NS110, σύστημα TACTICOS (που φορούν οι φρεγάτες κλάσης S αλλά και οι Super Vita του ΠΝ), καθώς και προηγμένα συστήματα ECM/ESM. Το συνολικό κόστος της πρότασης των Βρετανών, είναι κάτω από 500 εκ. ευρώ αν πλοίο (!!!), και μάλιστα προσφέρουν ΚΑΙ πακέτο εν συνεχεία συντήρησης (Follow On Support), κάτι πολύ σημαντικό για το ΠΝ.”.

Προφανώς δεν φέρουν τορπίλες. Όπως και οι MMSC ASW με ελικόπτερα.

Spyros_Kapa

Αν υπάρχει αυτό είναι πολύ καλό. Μακάρι να το δούμε γιατί με 2 δις 4πλοια με όλο το πακέτο και ενδιάμεση λύση και κατασκευή Ελλάδα μιλάμε για ένα μικρό θαύμα της τελευταίας στιγμής.

Digenis

Καλο ακουγετε αλλα !!! Εμένα ο οπλισμος μου μοιαζει για μεγάλη κορβετα και οχι φρεγατα …Το NS100 ειναι επανάληψη του TRS .Εδω πρεπει να γινει γνωστο αν υπαρχει η δυνατοτητα για NS200 σε fixed panels . Εννοειτε οτι οι Camm ειναι χειροτεροι λογο εμβελιας απο τους ESSMbl2 .Επισης το πλοιο ειναι τεραστιο σε σχεση με τα οπλα του διαβασαμε .Χωραει πολυ παραμα πανω σε αυτο … 48 κελια ΜΚ41 Tactical στο χαλαρό

Vas

Αν σου μοιάζει για μεγάλη κορβέτα ο οπλισμός της, τότε η MMSC πρέπει να είναι περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης.
Σίγουρα χωράει πολύ παραπάνω οπλισμό αν κοιτάξεις την δανέζικη εκδοχή.

Digenis

Ολοι ελπιζουμε σε τροποποίηση της Τ31 για να γινει καλύτερο το πλοιο και να ξεπεράσει την MMSC ακομα και την Υποτιθέμενη MMSC HN (αυτην με τα περισσοτερα κελια που λέει η πτήση) .
Η Type 31 έχει τις προδιαγραφές για να γίνει καλύτερη λογο μεγέθους /κατασκευής , και η τιμη αρχιζει απο αρκετα χαμηλα …. Αλλα ετσι οπως είμαστε όμως σε βασικες εκδοσης οι Αραβικη ειναι καλύτερη σε οπλισμό .

Vk77

Συγνώμη με οπλισμό 24 camm μόνο κορβέτα μπορείς να την πεις από οπλισμό. Μέχρι και η αλουμινοτρατα έχει καλύτερο με 64 essm στην δική μας έκδοση. Η δανέζικη iver,μάλιστα αυτό είναι αυτό που θέλουμε.

sotbak

συμφωνώ, αλλά…δεν θα μας αφήσουν……

sotbak

είναι περιπολικό ανοικτής θαλάσσης,…δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου….

jackryan

Buy British, buy the best !!

CKfurious

Το παιχνίδι είναι στημένο και από την αρχή δοσμένο
Και εμείς τώρα θα γράφουμε για το εάν έχουν VDS  και ποιο είναι καλύτερος ο CAMM η ο ESSM!!

Digenis

Μη θυμηθω το CODAD που εβγαζες σκαρτο στη BEL HN … Τωρα φατα να δω τι θα πεις !!! Ξαφνικα το CODAG και το VDS των MMSC μοιάζει η καλύτερη επιλογή που έχουμε

Υποψιν το NS100 εχει εμβελια 170χλμ MAX …βρε βρε να δεις που το TRS ειναι καλύτερο !!!

Απο το διπλό ρανταρ το 2010 , πήγαμε στο SF ,μετα στο SAAB ,μετα στο TRS και τωρα φτανουμε στο πατω με το NS100

Last edited 8 days ago by Digenis
CKfurious

what you pay is what you get!!

Όπως γράφω δεν θα κάτσω να σχολιάσω μια υποθετική πρόταση για ένα πλοίο που δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτηθεί

Όπως είχα γράψει τα πλοία που σχεδιάζονται και για ASW πάνε για συνδυασμό Diesel και Electric motors 

Οι [email protected] και τα MMSC ΔΕΝ είχαν το ASW ως προτεραιότητα-unlike FREMM!!

Δες εδώ το νέο περιπολικό σκάφος του Μεξικού
https://navalnews.net/damen-delivers-pola-class-opv-to-the-mexican-navy/

τι sonar έχει? 
τι μηχανές έχεις?

GioFlo

Αυτο το δεν υπαρχει περιπτωση να αποκτηθει(αν φυσικα επιλεγει απο το Π.Ν σαν προταση)θυμησου το μολις γινει με το καλο η επιλογη.Εδω θα ειμαστε.Στο ειπα και την αλλη φορα.Εχει πολυ δρομο το συγκεκριμενο προγραμμα,ειναι πολλα τα λεφτα και η διαφημιση.Εχε στο νου σου ομως,οτι αυτες οι ρελανς,μονο εμας θα βγαλουν οφελημενους στο τελος.Ασε τις εταιριες να σφαζονται και ολα καλα θα πανε…

CKfurious

Μα δεν επιλεγει το ναυτικό
Eabn επέλεγε θα είχε διαλέξει LCF η F124 πριν από καμια 15aria χρονια που ξεκίνησε η ιστορία

GioFlo

Ειπαμε εδω θα ειμαστε και θα στο θυμισω.Ασε τα 15 και 20 χρονια πριν.Στα εχω ξαναπει.Φρεσκα κουλουρια,ο κουλουρας.

Stealth

Το ντερμπι ειναι στημενο, και απο πριν ξεπουλημενο,
οπως ορθα ελεγε και ο Παπακωνσταντινου στο τραγουδι ΕΛΛΑΣ.

https://www.youtube.com/watch?v=dkz54oKH_v0

Tesseract

Έστω και ένας εκτοξευτής SYLVER A-50 (επιπλέον του ΜΚ 41) θα προσέθετε στο πλοίο θεωρώ.. Πάντως μακράν η πιο τίμια επιλογή και νομίζω κανείς μας δεν θα είχε πρόβλημα τα χρήματα του να πάνε εκεί.

Vk77

Η type 31 δεν έχει mk41 ,δες την εικόνα στην αρχή του άρθρου

Scalp_eg

Φοβάμαι πως άθελά σας περνετε μέρος στο κακοστημένο θέατρο που παίζει η κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή των φρεγατών πολλαπλόυ ρόλου.
Σε κάμια άλλη χώρα πλην των ΗΠΑ Γαλλίας και Γερμανίας δεν προκειτε να δώσει ελληνική κυβέρνηση μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα δισεκατομμυριων.
Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει πρόταση,
Απλά λέω ότι δεν έχει καμία πιθανοτητα, και δυστυχώς για τη συγκεκριμένη γιατί μοιάζει (εκ πρώτης όψεως) εξαιρετική.

Last edited 8 days ago by Scalp_eg
GK21

Να’σαι καλα φιλε μου που εγραψες αυτο που σκεφτομουν και εγω.Να προσθεσω μονο πως για τη Γαλλια μην βαζεις το χερι σου στη φωτια αν δεν δεις πρωτα να πεφτουν οι υπογραφες.Μη σου πω αν δεν δεις τα αεροπλανα να προσγειωνονται στην Ελλαδα……

Mavi70

Καλημέρα. Πάντως εγώ πιστεύω ακόμη ότι τις φρεγάτες θα τις πάρουν οι Γερμανοί άσχετα τι λέμε και τι γράφουμε για την LM.

evaggelos

εκτος γαλλιας οτι πλοιο κ να παρουμε η lm κ η onex μεσα θα ειναι

Bridger

Κάτι σαν το ποδόσφαιρο. 22 τύποι κυνηγάνε 90′ μία μπάλα και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί!…

George

6-0!!!!

GK21

Δεν νομιζω αδερφε.Στο Ελλαδισταν επενδυση σε ναυπηγεια απο ξενη χωρα,χωρις να παρουν καποιο συμβολαιο απο το Π.Ν. δεν παιζει.Και ειδικα οταν αυτη η ξενη χωρα ειναι οι ΗΠΑ τοτε γεωπολιτικες κατσαριδες οπως η Γερμανια απλως δεν υπαρχουν στο χαρτη.

Stavrogin1

Kατ αρχήν συμφωνώ αλλά ας παραθέσω αντεπιχειρήματα: 1. Οι σουπερ βητα αν δεν απατώμαι ειναι αγγλικές. 2.Το σκαρί της type31 είναι μεν δανέζικο αγγλικό πλην ομως τα συστήματα, τα όπλα κι ένα κάρο κομμάτια του πλοίου θα προέρχονται απο τριτους προμηθευτές. Ακόμα κι αν το πλοίο το προμηθευτούμε από τους Άγγλους τα μισά χρήματα της συνολικής παραγγελίας θα καταλήξουν σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία.

Jimmy2

Το ιδιο ειναι να παρεις 4,2 δις ζεστα ζεστα μονος σου, και το ιδιο να μοιραστεις το 50% απο 2 δις μαζι με Γαλλια και Γερμανια?

Mikkan

Τα ζεστά που τα είδες

harval

Αν ηταν κακοστημενο και η κυβερνηση ηθελε εμεσα να οδηγησει την κοινη γνωμη στους Αμερικανους ,τοτε θα ειχε αφησει να διαρευσει μια τιμη γυρω στα 4 δις χωρις αναβαθμιση Μεκο και FOS. Αυτο που λέτε κατα την γνωμη μου δεν ειναι λογικό.

tnt-am

Ο ένας μας δίνει Porsche Cayenne,
Ο άλλος μας δίνει BMW X5,
Ο Τριτος τώρα AUDI Q7
Αλλα εμείς με ίδια λεφτά προτιμάμε DACIA Santero!
Το θέμα παραείναι εξοφθαλμο και να δω ποιοι κύριοι θα βάλουν την υπογραφή τους για να τους λοιδωρούμε τα επόμενα χρόνια.

Polaris

Αντε ωραια , να γλυτωσουμε απο τα παρακτια περιπολικα. Φορτωνουμε τις Type31 με Aster30, NSM και CAMM και φυγαμε . Να βρουμε ενα ονομα στην κλαση μονο. Ερωτηση, το ρανταρ που εχει μπορει να υποστηριξει Α/Α πυραυλους ειναι σαν της MMSC;

cep0

με τέτοιο οπλισμό!; “Ενυώ”

Vk77

Σαν της mmsc

Mavi70

Καλησπέρα. Είναι μακράν η καλύτερη πρόταση τόσο οικονομική όσο και διαμόρφωσης. Ο συγκεκριμένος τύπου πλοίου μπορεί να διαμορφωθεί όπως θέλει το ναυτικό με σχετικά μικρό κόστος. Επίσης είναι το μόνο πλοίο που ξεφεύγει από τους καταραμένους 4000tn και τα 120 μέτρα με ότι αυτό συνεπάγεται σε χώρους που μπορεί να είναι διαθέσιμοι για αξιοποίηση! Και από ότι φαίνεται είναι το μοναδικό πλοίο που μπορεί να συνδυάσει Aster-30 με ESSM. Αλλά και να μην μπορεί δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει και ο camm. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι υπάρχει και η λύση των type-23 για αντικατάσταση των S. Μελλοντικά το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να παραγγελθεί και σε AAW έκδοση. Μακάρι να είναι αυτή η τιμή και να μην υπάρχουν διάφοροι αστερίσκοι.

Bridger

Ακόμα και αν προσθέσουμε πολύ καλύτερο οπλισμό και αισθητήρες από τον περιγραφόμενο και η τιμή φτάσει στα 600 ή 700εκ και πάλι μιλάμε μακράν για την καλύτερη σχέση τιμής για πλοίο των 6000Τ. Ο σπονδυλωτός σχεδιασμός τους επιτρέπει την εύκολη εναλλαγή εξοπλισμού plug & play (αποδεδειγμένα λειτουργική, όχι όπως τα LCS) και καθιστά απλή υπόθεση την οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση, ακόμη κι αν ξεκινήσουμε προς το παρόν με ταπεινότερες προδιαγραφές. Το βασικότερο πλεονέκτημα κατά τη γνώμη μου είναι ότι ως πλατφόρμα επιτρέπει την διαμόρφωση πολλών διαφορετικών έκδοχων (GP, AAW, γενικής υποστήριξης) ώστε να καλύψει ευρύτατες τωρινές και μελλοντικές ανάγκες του στόλου. Απόλυτα ορθολογική περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

EPR

Αμήν Παναγία μου .
Αν δεν κάνετε πλάκα (που δε νομίζω ) εινα8 η καλύτερη είδηση που έχω ακούσει μετά τα Rafale και πριν από τα F35 .
Αν δηλαδή τα ψιλό φορτώσουμε με ESSM συρόμενο σόναρ και ένα ραντάρ fixed panel πχ Sea Giraffe ζητάω πολλά ?

akritas

Με μίνιμουμ : ραντάρ Thales SEA FIRE 500 ή SMART-L EWC (θα το έχουν οι LCF και οι γερμανικές), CAMM-ER ή ESSM Block II, Exocet Block 3, σόναρ τροπίδας και μεταβλητού βάθους, είτε είναι type 31 ή ΜΕΚΟΑ200 ή FREMM, είναι αυτό που λέμε φρεγάτα, και όχι…..μεγαλοκορβέτα.

sotbak

χαχαχαχ!!! το “μεγαλοκορβέτα” ακούγεται σαν “μεγαλοκοπέλα”….

bill971

Προβλέπεται μάχη!
Εγώ θέλω meko πάντως. Λογικά θα ρίξουν όλοι τις τιμές τους.

Vassilis13

ΛΟΛ ! δεν ειναι με τπτ πολυ καλυτερη της γαλλικης πρότασης γτ απλα ουτε κορυφαίο ρανταρ φερνει ούτε ειναι τοπ σε οτι αφορα τον ηλεκτρονικό πολεμο, αλλα γενικά μια πολυ δελεαστική προσφορά απο Αγγλία πλευρά κ ανταγωνιστική λόγο τιμής.
Οι ίδιοι οι άγγλοι λενε οτι ΔΕΝ ειναι high end απλα για να τα λέμε ολα. Μια ματια στο βικι φτανει.

Πρόκειται λοιπόν για μια εξαιρετικη vfm λύση αν την φτιάξουμε με γερό ραντάρ κ δυνατο εξοπλισμό πχ αστερ30…οποτε ειναι πολυ ανώτερη της αμερικανικής πρότασης που παει να μας φορτώσει τα προβληματικά lsc/mmsc.

Η τιμή ειναι εξαιρετική οποτε γιατι να μην προχωρήσει ολο το πρόγραμμα αν αληθεύει. Thales για μεκο200, τype23 για ενδιάμεση λύση κ τype31, κρατάμε κ 3 Σ κ εχουμε στόλο με 16 φρεγατες!

Last edited 8 days ago by Vassilis13
George

Η αγγλική διαμόρφωση δεν είναι high end μια και για αυτό το ρόλο (θα) έχουν τις Type 26
Την δανεζικη δεν την λες και λίγη…..

Vk77

Είσαι σωστός. Η αγγλική διαμόρφωση είναι τραγική για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η δανέζικη είναι σούπερ.

massey-ferguson-65

ΕΙΔΟΜΕΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟΝ, ΕΛΑΒΟΜΕΝ ΠΝΕΥΜΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟΝ!!!!!!ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΌΓΔΟΟ ΘΑΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΌ!!!!!!!ΘΑΥΜΑ…ΘΑΥΜΑ…ΚΑΛΕ ΘΑΥΜΑ….ΓΙΑ ΣΚΥΤΕΙΤΕ ΜΙΑ type 31 με 32 aster 30 και 24-32ssm2,με το ραντάρ ns200 με 450 Χιλ. δράση,με ενα κανόνι 125 mm,ένα αναβαθμησμενου κανωνι 75mm από τις παλιές S και ένα σόναρ γαστρας….ΣΕ ΜΙΑ ΤΈΛΕΙΑ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 700 εκατ!!!!!!4*7=2.8 δις και μενούν αλλά 1,7 για αλλά 3 φρεγάτες όμως με φόρτο 32 ssm2 και 8 aster 30…..ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΙΑ ΟΠΤΙΟΝ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ 3 ΦΡΕΓΑΤΕΣ type31 με 8 aster 30 και 32 ssm2 με ένα ελαφρό κόστος του 1,8 δις που θα πληρωθούν το 2028 !!!!!και με άλλα 300 εκατομ της ενδιάμεσης λύσης περνούμε και άλλες 3 type 23 μέχρι να έρθουν οι και οι τελευταίες type 31!!!!!! ΝΑΥΠΉΓΗΣΗ ΟΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΚΟΜΑΤΙΩΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΥΠΙΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΆΣ …..ΡΙΖΗΚΗ ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΎ ΜΕ 10 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2035 !!!!!!ΤΕΛΑΙΑΑΑΑΑΑΑ….ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΣΧΈΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΌ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ……!!!!!!!!!

My_name_is_Nobody

Δεν τις λες και state of the art, και η έκδοση που προσφέρουν με 500εκ δεν είναι και αυτό που θα λέγαμε “τούμπανο”.
Μην είμαστε όμως άπληστοι και αχόρταγοι!
Το πλοίο είναι οικονομικό το ΤACTICOS είναι γνωστό στο ΠΝ και το φέρουν καμία 200ρια πλοία με ότι πλεονέκτημα αυτό σημαίνει. Τα πλοία είναι αρκετά μεγάλα, παλιότερα θα τα χαρακτηρίζαμε αντιτορπιλικά, άρα έχουν χώρους να βάλεις πράμα, ρευστό να υπάρχει!
Μπορούμε σε πρώτο χρόνο να κάνουμε “μετάγγιση” συστημάτων από τις s και μετά έχει ο Θεός.
Αν τώρα πάρουμε Rafale και F35 μπορούμε νομίζω να ρίξουμε νερό στο κρασί μας και να πάρουμε την βασική έκδοση που προσφέρουν οι Άγγλοι, σε αυτή την ομολογουμένως δελεαστική τιμή!

Last edited 8 days ago by My_name_is_Nobody
dimitrov

Μετά θα μπορούσαμε ίσως και 2-3 Τ31 AAW σαν τις δανέζικες ας πούμε περίπου. Με νεότερο ραντάρ μάλλον.

My_name_is_Nobody

Βέβαια οι Αμερικανοί μπορούν απλά με δυο λέξεις, τι δυο λέξεις, με δύο γράμματα να πάρουν το πρόγραμμα:
ΑΒ.

Last edited 8 days ago by My_name_is_Nobody
Evanos

Αν δεν είναι τυράκι ναι….αλλα το Α.Β. μαλλον σε παρελκυστικο τυράκι φέρνει….αλλα αν τα πάρουμε στην ουσια η κυρια αγορά θα είναι το πλοίο της ενδιαμεσης λύσης δηλ. το Α.Β. συνοδευομενο και με κάποια προβληματικά περιπολικά που καλύτερα θα είναι να τα δώσουμε στο Λιμενικό μας….και να ΞΑΝΆ ξεκινήσουμε διαδικασία για ναυπήγηση κανονικής φρεγατας.

My_name_is_Nobody

Tα Τype 31 είναι μακράν τα πιο value for maney πλοία με πολλά πλεονεκτήματα τόσο στην κατασκευή όσο και στην δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης τους.
Η αναφορά μου στα ΑΒ έγινε για να δείξω πως ο μόνος τρόπος (πλην της χρηματοδότησης, η οποία είναι το μεγάλο ερώτημα σε όλες τις προτάσεις) να πάρουν τίμια τη δουλειά οι ΗΠΑ είναι να προσφέρουν άμεσα σαν ενδιάμεση λύση 2 ΑΒ.
Το ΠΝ και η πολιτική ηγεσία δύσκολα θα αρνηθούν μια τέτοια πρόταση.
Στην κατάσταση που έχουμε φτάσει η είσοδος δυο AAW πλοίων των δυνατοτήτων που έχουν τα ΑΒ δα δώσει την αποτρεπτική ικανότητα που άμεσα χρειαζόμαστε.

Last edited 8 days ago by My_name_is_Nobody
dk137

Τίμια και MMCS είναι δυο πράγματα που δεν συνδυάζονται. Αν έδιναν FFG(X) προφανώς μιλάμε για κορυφαία πρόταση. Με τα ΑΒ ως ενδιάμεση λύση δεν νομίζω να μας καίει πότε θα παραδοθούν οι φρεγάτες και αν θα γλυτώσουμε 1 χρόνο με τις MMCS.

Vk77

Ακριβώς αυτό, βέβαια η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη αλλά who cares. Τσιμπάμε και 2 m class στο ενδιάμεσο στην φθηνιά στην ανάγκη.

evaggelos

δεν νομιζω μωρε τα κινεζια σε κανα 2 χρονια θα τους περασουν σε πλοια δεν ειναι καιρος για ξεστοκαρισμα εδω ακουγεται κ για αναβαθμιση τικο. lcs2/3 θα δωσουν με τρελη ανακουφιση για τους ναυταιους των ηπα.

x-m

Αρκεί αυτό ; Το κριτήριο που θα κρίνει την τελική λύση να είναι η ενδιάμεση λύση; Πόσα χρόνια ζωής θα έχουν τα ΑΒ και πόσα οι νέες φρεγάτες;

My_name_is_Nobody

Mind the gap, που λένε και στο Μετρό, και με το κενό που έχουμε εμείς κινδυνεύουμε να πέσουμε μέσα
. Υποθέτω οτι οι υπεύθυνοι του ΠΝ θα προκρίνουν την βέλτιστη λύση η οποία θα προσφέρει άμεση ενίσχυση του στόλου από την μία και αξιόμαχα νέα πλοία από την άλλη.
Σε κάθε περίπτωση, η γνώση που έχουμε εμείς για τις προδιαγραφές των πλοίων που προτείνονται για το ΠΝ εξαντλούνται μόνο σε εικασίες.

sotbak

δε θέλουν όμως…..μας θέλουν υποεξοπλισμένους….

George

Κι αν δώσουμε 666 (σειταν παπορ!) 🙂 εκ και την κάνουμε turbo? Στα 2/3α της MMSC το κόστος……

cep0

δυνατόν είναι να χτίζεται και να διαμορφώνεται προοδευτικά και σταδιακά, όπως έκανα οι Δανοί με τις χόϊτφελτ, πρώτα με τα διαθέσιμα οπλικά στοιχεία και σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητές μας… θα ήταν η καλύτερη επιλογή με οικονομικούς όρους, αλλά χρειάζεται ανώτερο-ικανότερο ραντάρ εξ αρχής … πάντως το ελπιδιφόρο είναι ότι φέρει και σόναρ τροπίδας

Last edited 8 days ago by cep0
krunar

ε οχι ρε φ@υστη μου…τώρα θα πάρουμε Eurofighter Typhoon δλδ??

yandr

Καλό 🙂

CKfurious

Μεταξύ μας η πληροφορία& από μέσα:
Συζητάμε με τους φίλους μας τους Αυστριακούς για τα 15 eUROFIGHTER
Έρχονται προς τα Χριστούγεννα στη Λάρισα
https://fr.reuters.com/article/us-austria-eurofighter-idUSKBN19S0ZN

sotbak

δεν παίζεσαι……μη λες τέτοια, μερικοί μπορεί να τα πιστέψουν….

Polaris

:):):):):):)

krunar

στα καλα της υπόθεσεις..μεχρι να πάρει φρεγάτες το ναυτικο..θα έχει γίνει τούμπανο η αεροπορία
Κοιτάει της [email protected] το ναυτικο….παίρνει Rafale η αεροπορία
Κοιτάει MMSC το ναυτικο….F35 η αεροπορία
Type31……Typhoon

Xristoforos

….ναι ναι τρέχοντας ….και SEA HARRIER…!!!!😁

Last edited 8 days ago by Xristoforos
George

Ακριιβώς! ΠΝ δεν θα έχουμε αλλά από αεροπορία πάντως…..
Θα τρελαθούμε στα συγκριτικά στην Πτήση όπως γινόταν παλιά στους 4Τ!

Aegis-3

Εμπιστεύομαι την ναυτοσύνη των Βρετανών περισσότερο από των Αμερικανών ή των Γάλλων, αν και αυτό δεν εγγυάται ότι τα πλοία θα είναι ντε φάκτο καλύτερα. Οικονομικά η πρόταση ακούγεται ενδιαφέρουσα, αλλά το πρόβλημα μας είναι ότι χρειαζόμαστε δόσεις “Κωτσόβουλου” για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
Το βασικότερο πλεονέκτημα θα ήταν μια στρατηγική συμφωνία για την ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τώρα οι Βρετανοί είναι από ουδέτεροι μέχρι εχθρικοί στα συμφέροντα του Ελληνισμού στην περιοχή.
Μια αλλαγή στάσης του Λονδίνου προς τον Ελληνισμό με τη συνδρομή του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή όσο αποδυναμωμένη στρατιωτικά και οικονομικά να είναι η Βρετανία. Η επιρροή που ασκούνε με άλλα μέσα στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.
Αν και το θεωρώ απίθανο με βάση τον τρόπο σκέψης των Βρετανών…

George

Η Ελλάδα είναι βρετανικό δημιουργημα Μπορεί οι Ελληνες να αγωνίστηκαν αλλά χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει κάτι
Για μικροπολιτικούς λόγους ανακινησαμε το Κυπριακό σε λάθος περίοδο και συγκρούστηκαν τα συμφέροντά μας Αν αφήνανμε τον χρόνο να κυλίσει αντί να πλακωθούμε με την τότε ακόμη υπερδύναμη θα είχαμε αποφύγει πολλά
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός του ΗΒ λατρεύει την Ελλάδα.
Δεν σημαίνει ότι θα παραβλέψει τα συμφέροντα της χώρας του αλλά είναι δικιά σου δουλειά (όπως έκανε ο Βενιζέλος) να του “εξηγήσεις” ότι ταυτίζονται
Δες εδώ και πες μου πόσοι Ελληνες πολιτικοί θα μπορούσαν να πουν αυτά που λέει ο Boris
https://youtu.be/2k448JqQyj8

evaggelos

παιδια θα πρεπει καποια στιγμη να πουμε οτι δεν υπαρχουν δωσεις κωτσοβολου στα πλοια των ηπα απο τα 4 δις σχεδον τα 2 θα πανε μπροστα οπως με τα p3 που ακομα κλαιμε τα λεφτα

KostisM

Και να θυμίσουμε ότι γίνεται και με τα F-16V , τα 960 εκατ.€ από τα 1,23 δις € που θα κοστίσουν θα έχουν πληρωθεί μέχρι και το 2022 που θα αρχίσουν να παραδίδονται τα πρώτα αφη, ενώ το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2027. Σχεδόν πάντα έτσι γίνεται …

Klirouxas

Και κάποιοι φωστήρες θέλουν να δώσουμε 1,1 δις Ευρώ για το κάθε ένα πλοίο μικρού βυθίσματος για παράκτια ναρκαλίευση?
Ρε φυγε ρε μπιπ ρε μπρο απο δώ!

Stpoly

Γέλασα ρε φίλε,να εισαι καλά..🤣

massey-ferguson-65

Θαύμα ,θαύμα ,….καλέ θαύμα….ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΪ ΝΙΚΟΛΑ …..ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΥΡΙΑ ΣΕ 2 versions,μια αντίγραφο των iver huitfeldt για 4-5 κομμάτια ,και άλλες 6 σε βάθος 10αιτιας γενικών καθηκόντων με 32ssm2 και 8-16 aster30!!!!!!!ΚΑΙ ΚΟΤΣΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ns200 και τελειώσαμε με τα πλοία του στόλου μέχρι το 2070!!!!!!!!!!ΘΑ ΚΩΨΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΩΛΘΚΗ ΜΕΣΌΓΕΙΟΣ ΣΤΗΝ ΜΈΣΗ….ΘΑ ΓΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΕΙΤΕΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝΑΝΑΤΩΛΙΚΗ ΜΕΣΌΓΕΙΟ!!!!!ΘΑ ΦΑΕΙ Η ΜΗΓΑ ΣΗΔΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΑΤΣΆΛΙ…..ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΞΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΤΟΛΟ ΜΕ 10 type 31 !!!!ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΠΛΟΤΟ ΦΡΑΓΜΑ!!!!

Xristoforos

Έλεος…. πόνεσαν τα μάτια μου…
Από Motorola γράφεις???

GP1976

Όπως πάει οι Γάλλοι αντί μπελχαρα πούλησαν ραφαλ οι λοκχηντ αντί μμσς θα πουλήσει φ35 και αναβάθμιση μπλοκ 50 και οι Άγγλο Γερμανοί αντί για μεκο ταιπ 31 θα πουλήσουν γιουροφαιτερ
Πλακίτσα κάνω αλλά όταν υπάρχει στοιχειώδης ανταγωνισμός βλέπουμε και τα αποτελέσματα. Σκέψου να πάμε σε αριθμό 6 φρεγατών δηλαδή 3 δις βάση της τιμής που αναφέρει το άρθρο ποσό θα αλλάξουν οι προσφορές των προμηθευτών.
Καλή πάντως εξέλιξη.

Klirouxas

Ετσι ακριβως!

dimitrov

Τύλιξε τες όπως είναι να τις πάρω …. 4-5 αποτέτοιες και άλλες 4-5 Τ23. Οι τελευταίες και με πακέτο εκσυγχρονισμού λέω μαζί με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Της ομοιοτυπίας το ανάγνωσμα.
Μόνο παιδιά μην αρχίσουμε το βάλε κι εκείνο βάλε και το άλλο και τις φτάσουμε στα 1δις την καθεμιά …. 24 SM2/Aster30 σε κάθε μια πέρα από ESSM/CAMM και καλά είναι.
Που είναι το συμβόλαιο να υπογράψω …. έχω το στυλό έτοιμο.
Άντε γειά Μπελαρά … άντε γειά MMSC …… Κι άμα τους περισσεύει και κανένα μπάνικο Ν/ΘΗ εδώ είμαστε.
Σιγά μην πάρουμε μιξ γκριλ … βουρ για τις εγγλέζικες … οι άλλοι ρελάνς μόνο με αεροπλανοφόρο – και με τα αεροπλάνα απάνω.
Άμα γίνονται διαγωνισμοί αυτά έχουμε … Ελπίζω να μην πνιγεί η πρόταση όπως των Γερμανών με την ΕΛΒΟ.
Αμ γι΄αυτό η πρεμούρα με το εφ35. Έτσι θα πάει η δουλειά. Ραφάλια οι Γάλλοι, εφ35 οι Αμερικάνοι και το ΠΝ στην στοργική αγκαλιά του RN!

Yannis

Περιμενε να δουμε και την προταση των Γερμανων.

dimitrov

Δεν νομίζω να κατεβάσουν 11αδα. Πιθανότερο να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία. Αλλά σε κάθε περίπτωση περιμένουμε κι από εκεί κάποια κίνηση. Αν και αυτοί έχουν και το θέμα των υποβρυχίων για παρηγοριά.

Evanos

Νομίζω σλλά και ελπίζω ότι η εμφανιση στο άμεσο χρονικά προσκήνιο των f 35 στην ουσία σηματοδοτεί την ακύρωση της οποίας συζήτησης για το προβληματικοτατο και ανεπιθύμητο από όλους mmcs

Ποσο μαλλον δε όταν κσι οι πέτρες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα πλέον έχουν καταλάβει ποσο αποτυχημένο είναι το πρότζεκτ LCS

Το άρθρο του FORBES της 9/11 του Craig Hooper ” now is the time to sink the freedom class littoral combat ship” τα λέει όλα….

Η πρόταση των Βρετανών αν είναι όπως παρουσιάζεται στο άρθρο είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση και σε αρκετά ελκυστικό κόστος ..

Τα υπόλοιπα όντως τα ξέρει πολυ καλύτερα το Π.Ν. που θα πρέπει απερισπαστο να αφεθεί να κάνει την δουλειά του.

Berserker

Δεν μπορεί σε κάθε πιθανή αγορά να βλέπουμε την πολιτική πλευρά και στο κορυφαίο ζήτημα επανασύνδεσης ή μη με το ΗΒ να μιλάμε με τεχνικούς και μόνον όρους. Δεν είμαστε σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων – αν και ακόμη και εκεί είναι απολύτως νόμιμο, έως και επιβεβλημένο, να ενδιαφερόμαστε για την πολιτική. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου που είχε υποφέρει από τους Ιταλούς στην Κατοχή και είχε φάει ξύλο για το Κυπριακό και τους ήρωες Καραολή και Δημητρίου το 1956, απέκλειε τα βρετανικά και ιταλικά αυτοκίνητα και ουδέποτε μου συγχώρεσε – ούτε οδήγησε, όσο και αν του άρεσε – την Alfasud TI που απέκτησα υπερηφάνως το 1980. Και είχε δίκιο.
Η Ελλάς, από την έξαρση του Κυπριακού στη δεκαετία του 1950 και μετά, δεν πήρε ούτε σφαίρα αγγλική και πολύ σωστά έκανε. Υπάρχει μία εξαίρεση επί Σημίτη, που το είχε ζυγίσει: αυτή της Vosper όπου όμως δεν αγοράσαμε πλοίο αλλά σχέδιο, ενώ οι Ρουσσέν εμπεριέχουν μεγάλη ελληνική συμβολή.

Εάν λοιπόν η Κυβέρνηση κρίνει ότι ήλθε η ώρα να τα ξανα-βρούμε με τους περίεργους και αναξιόπιστους νησιώτες έχει καλώς διότι έχουν καλά πράγματα ΑΛΛΑ πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσει πολύ σοβαρά πολιτικά ανταλλάγματα κυρίως ως προς τις σχέσεις των Βρετανών με τους γείτονες (πχ TFX) και προ παντός στο ευαίσθητο για τους Εγγλέζους Κυπριακό. Είμαστε σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση για πολλούς λόγους και θεωρώ ότι οι Εγγλέζοι θα θεωρήσουν πολύ μεγάλη επιτυχία να ξαναμπούν στα εξοπλιστικά της Ελλάδος.
Όσο για το καράβι δεν ανησυχώ: ξέρουν από πλεούμενα.
Αλλά πρέπει να τους δεσμεύσουμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι μεγάλες …ες!

evo_ii

+10 για την επιλογή της Sud το ’80!

Berserker

Η πολιτική ιστορία της Άλφα Ρομέο είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Απετέλεσε σύμβολο του φασισμού, καμάρι του Μουσολίνι και στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της κρατική επιχείρηση για τη δόξα της Ιταλίας. Οι δε σχέσεις της με τους Γερμανούς διαχρονικές: το καλύτερο καταδιωκτικό των Ιταλών, το Μάκι Φολγκόρε, χρησιμοποιούσε τον Άλφα Ρομέο R.A.1000 R.C.41-I Monsone, που ουσιαστικά ήταν ένας DB-601, ενώ ο Rudolf Hruska, ο αρχιμηχανικός του όλου πρότζεκτ ήταν βοηθός του Φερδινάνδου Πόρσε. Άλλωστε επίπεδος τετρακύλινδρος ο κινητήρας του σκαραβαίου, επίπεδος τετρακύλινδρος και της Σουντ (με διαδρομή εμβόλων 64χιλ για τον 1200 της VW, 64 χιλ και για τον 1300 της Sud), η οποία κατασκευαζόταν στο Πομιλιάνο ντ’ Άρκο, έξω από τη Νάπολι, το παλιό αεροπορικό εργοστάσιο της Άλφα Ρομέο. Το όλο πρότζεκτ υπηρέτησε πολιτικούς σκοπούς του μεταπολεμικού Ιταλικού κράτους (Σουντ = Νότος) και σε ένα βαθμό υπήρξε θύμα τους. Μηχανολογικά το σχέδιο ήταν αχτύπητο – όποιος έχει οδηγήσει γρήγορα Sud, ιδίως TI ή Sprint ξέρει. Η εκτέλεση ήταν πολύ στο περίπου αλλά εδώ πέραν του δημοσιουπαλληλισμού έπαιζε ρόλο ένας άλλος πολιτικός παράγων: ο φτηνός σοβιετικός χάλυβας που εισέρρεε σε μεγάλες ποσότητες στην Ιταλία της εποχής εφ’ όσον ήταν ο μόνος τρόπος να πληρώνουν οι Σοβιετικοί τα δικαιώματα και αρκετά εξαρτήματα για το 124/Lada.
Επιμένω λοιπόν ότι η επίσκεψη της ιστορίας και των ονομάτων είναι απολύτως επιβεβλημένη για τη διαμόρφωση αποφάσεων. Χθες οδηγώντας είδα ένα τούρκικο λεωφορείο BMC με ελληνικές πινακίδες και τα σήματα γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου. Είναι παραξενιά να θεωρώ απαράδεκτο να αγοράζουν Έλληνες επιχειρηματίες τέτοια λεωφορεία δεδομένου ότι η τουρκοκαταριανή BMC είναι ο κατασκευαστής του Kirpi και του Altay; Ενώ το ένδοξο όνομα BMC (ο Πάντυ Χόπκιρκ και ο μπαμπάς Τίμο Μάκινεν νικούσαν στα Μόντε Κάρλο του 1964 και 1965 με BMC Mini) προέρχεται από τους αγαπητούς Εγγλέζους – για να επανέλθουμε στις Type-31 της ανάρτησης – και τις βρετανοτουρκικές σχέσεις.

Last edited 7 days ago by Berserker
evo_ii

Spot on σε όλα, προσυπογράφω!

Απλώς, στις παλιές αγάπες (= Lancia & A.R.) συγχωρώ τα προπατορικά αμαρτήματα λόγω του δικού μου αδύναμου χαρακτήρα…

sotbak

μια φορά Αλφίστας = για πάντα Αλφίστας. Είναι γνωστό.

evo_ii

Alfa virus!

sotbak

τα ξέρεις καλά βλέπω. Μπράβο.

evaggelos

να μην παρουμε απο αμερικη γιατι χουντα-κυπριακο-ιμια δικα τους να μην παρουμε απο αγγλους για τα μαρμαρα να μην παρουμε γερμανικες λογω β παγκοσμιου να μην παρουμε ολλανδικες γιατι ο αγιαξ μας ξεφτιλιζει παντα αρα βουαλα γαλλικες κ καθαρισαμε

ultorius

Ουτε Γαλλικες λογω του γαλλου που εφαγε τον Μπαρμπα-Μπιλιο

Johnnop

Απο βιντεο και φωτογραφιες που εχω δει, μακραν το πιο σωστα στημενο μηχανοστασιο, για ευκολη συντηρηση επισκευη…..πολυ καλη επιλογη αν ισχυει το κοστος

Iomar

Όντως, η διαρρύθμιση του μηχανοστασίου ήταν ευθύνη της Maersk. Κάτι περισσότερο θα ξέρουν με τόσα καράβια που σχεδιάζουν ή συν-σχεδιάζουν κάθε τόσο.

geo79

εκπληκτικο ….μακαρι να ειναι ευελικτοι οι βρεταννοι…

gdmast

Για ιστιοπλοικό με κανόνι, πανάκριβο πλοίο.
Και επειδή είναι ψηλό και το κατάστρωμα, θες πολλά μέτρα πετονιά.

sotbak

χαχαχαχαχαχ!!!!!!!!!! δεν παίζεσαι!!!!!!!!!!!!!!

photographix

NΑΙ σε ολα.

dimitrisx

Εγώ έχω μια απορία. Θέλουμε καινούρια σκαριά φορτωμένα με “παλιά” όπλα δάνειο από μονάδες που θα αποσυρθούν, μόνο και μόνο για να ευημερούν οι αριθμοί , ή πλοία που θα κάνουν την ποιοτική διαφορά από το αντίστοιχο τουρκικό;

Vk77

Αντικειμενικά το πλοίο που περιγράφει το άρθρο είναι εξαιρετικό μόνο στην τιμή (δεν είναι και λίγο αυτό). Για να γίνει τούμπανο θα πάει στο 1 δις. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλύτερη επιλογή από την mmsc, είτε θέλουμε να πάμε σε οικονομική έκδοση για να μείνουν ρέστα για άλλες αγορές,είτε θέλουμε να πάμε σε πραγματικά αξιόλογη πρόταση στα ίδια λεφτά με αυτά που ακούγονται για τις mmsc.

Klirouxas

Σκαρί που χωρίς τα όπλα και τα ραντάρ κοστίζει 250 εκατομμύρια λίρες (277 εκ. Ευρω) πως ακριβώς θα πάει στο 1 δις? Το κανόνι λέιζερ του Death Star θα βάλουμε επάνω?

Type 31: 34 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον

https://tinyurl.com/yyzupnym

unnamed.jpg
Digenis

Και βάλε ,στο χαλαρό θα πάει 1 δις …Για δες ποσο εχει μια Type 26 και τα οπλα/αισθητηρες και θα καταλαβεις ποσο γρηγορα ανεβαινει …
Και καταρχην η 500 ειναι χωρις τα λιγα οπλα πυραυλους Camm,αναλωσημα,πυρομαχικα,τορπιλες αν εβαλαν οι αγγλοι .

ΠΧ στις Bel μια 16αδα Aster 30 με τα κελια κοστιζε 150 εκ για το καθε πλοιο .

Klirouxas

Δεν παίρνουμε Type 26 και δεν πληρώνουμε το κόστος ανάπτυξης της.
Η προσφορά που μας κάνουν ειναι αυτή: Σκαρι 277 εκ. Ευρω και με τον οπλισμ’ο, τους αισθητήρες και τα ραντάρ που λεει το άρθρο παει λιγο κάτω απο τα 500,
Εαν θέλουμε βγάζουμε αυτόν τον οπλισμό (και αρα το κόστος του) και επιλέγουμε άλλον. Να παει λες όπλα, ράνταρ, αισθητήρες, ποντιζόμενο σόναρ και τροπίδας πάνω απο 700 εκατομμύρια?
Πολύ, πολύ δύσκολο!

Digenis

2 δις θα πει οπως η Type 26 .Αλλιως και οι Αγγλοι ΔΕΝ θα εφτειαχναν Type 26 των 2 δις αλλά τροποποημενη T31 των 700εκ ..Ξυπνας ζεις σε εκπτωτικο συννεφάκι

gdmast

Φυσικά και θα πάει πάνω από 700 εκ.
Στο κάτω κάτω στα 500-500 υπάρχει η Fremm που είναι πλοιάρα.
Τι λέμε τώρα?

NICKB

Όλοι γνωρίζουν ότι η τιμή μιας Τype 26 που έχει ότι ακριβώς “ποθούμε” – και μοιάζει αρκετά με εκείνον της FTI-HN, κυμαίνεται κοντά στα δις€/τμχ. Κι αυτή η τιμή αφορά τη χώρα κατασκευής της.
Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι μια Type 31, με εξοπλισμό “κοντινό” (κάτι ανάμεσα σε απλή Τ-31 & πλήρη Τ-26) εκείνου της Type 26 θα στοιχίσει μόνο 500εκ€;
Εγώ δε καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα…
Η τελευταία (2019) πρόβλεψη του Καναδικού Ναυτικού είναι ότι κάθε Τ-26 θα του στοιχίσει 2,49 δις€. Οι πρόταση των Γάλλων (2017) στους Καναδούς για FREMM (με τις Καναδικές απαιτήσεις) ήταν 1,34 δις€.
https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/203273/%2A%2Aupdated%3A-canada%E2%80%99s-new-ships%3A-double-the-cost-for-half-the-capability.html

Last edited 3 hours ago by NICKB
Tazos

Το πάμε απο εδώ, το πάμε απο εκεί αλλά πάλι δεν εξετάζουμε το ιδανικό πλοίο! Εξαιρετικές οι βρετανίδες αλλά να εισάγεις Camm όταν έχεις ESSM είναι παράλογο, μόνο εκεί χάνουν. Μήπως το ιδανικό πλοίο είναι τελικά το Iver Huitfeldt, και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά το παίρνεις σε 2 εκδόσεις, μία ASW-ASM με 16 Harpoon, 2 Oto Melara τορπίλες κτλ αλλά μονο με Mk57 VLS και 24 ESSM και ραντάρ NS100 και μία με την δανέζικη διαμόρφωση με λιγότερους αντιπλοικούς πυράυλους αλλα APAR ραντάρ+Smart L και 32 SM2. Μια αγορά 4+2 στις 2 αυτές διαμορφώσεις θα έλυνε τα θέματα του ΠΝ χωρίς να λυγίσει οικονομικά και με την απαραίτητη ομοιοτυπία σε συνδιασμό με αντίστοιχη αναβάθμιση των Μεκο.

zap

Εαν ειναι αληθεια, ειναι μια προταση που πρεπει να εξεταστει προσεκτικα γιατι ειναι πολυ αξιολογη. Εξακολουθω να πιστευω πως τα ΑΒ/Τico θα μας προσδωσουν -εαν ερθουν ποτε- τοση ισχυ που αξιζει τον κοπο να εχουμε και τεσσερα γιωτ βαμενα γκρι. Αλλα η προταση αυτη ειναι παρα πολλα υποσχομενη και αξιζει πολυ προσοχης.

stuart

Πρυτανευει η λογικη επιτελους, οι παροτρυνσεις για αγγλικες φρεγατες και F35 με τα 5 δις των αλουμινοχαρτων πιανουν τοπο. Μακαρι να πανε ολα καλα, fingers crossed!!

Greg575tpn

Ρε παιδια να δωσουμε τα πάντα και να πάρουμε τα παντα απο τους Αμερικάνους αλλα ας αφησουμς τα καραβακια για καποιον αλλο!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

16
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά $

Related News

Φιλιππίνες: Αναζητείται χρηματοδότηση για τους BrahMos

Αν και οι συνομιλίες με την Ινδία για την απόκτηση των υπερηχητικών αντιπλοϊκών πυραύλων BrahMos είναι σε προχωρημένο στάδιο, οι Φιλιππίνες εμφανίζονται να μην...

Γ. Κατρούγκαλος: Η έλλειψη κόκκινων γραμμών αποθρασύνει την Τουρκία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Την ανάγκη να θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στην Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος,...

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που έγινε...