17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΑποσύρονται πρόωρα τα αγγλικά Αντιτορπιλικά Αεράμυνας Type 45 - κρίμα που είναι...

Αποσύρονται πρόωρα τα αγγλικά Αντιτορπιλικά Αεράμυνας Type 45 – κρίμα που είναι “Σαπάκια” και δεν θα μας κάνουν τότε….

- Advertisement -

Σύμφωνα με το βρετανικό ukdefencejournal.org.uk τα αντιτορπιλικα αεραμυνας Type 45 θα αποσυρθούν “πρόωρα” από την ενεργό υπηρεσία, καθώς δεν θα έχουν καν συμπληρώσει τα κατ’ ελάχιστον 30 έτη υπηρεσίας ενώ ανέφερε και τις χρονολογιες απόσυρσης του καθενός.  Πάντα με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό του βρετανικού υπουργείου αμύνης, τα έξι αντιτορπιλικά της κλασης Type 45 θα εγκαταλείψουν την ενεργό υπηρεσία μεταξύ 2035 και 2038. Ο Κέβαν Τζόουνς, βουλευτής για το Νορθ Ντάραμ, υπεβαλε γραπτή ερώτηση: «Για να ρωτήσω τον Υπουργό Άμυνας, ποια είναι η ημερομηνία απόσυρσης κάθε αντιτορπιλικού Type 45;».

Η Βρετανία επιχειρεί να διορθώσει τα προβλήματα των αντιτορπιλικών Type 45

Ο Τζέρεμι Κουίν, εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, απάντησε τα εξης: “Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, τα αντιτορπιλικα Type 45 θα αποσυρθούν από την υπηρεσία μεταξύ 2035 και 2038.” Το πρώτο πλοίο της κλασης, το HMS Daring, καθελκυστηκε τον Φεβρουάριο του 2006 και μπήκε σε υπηρεσια τον Ιούλιο του 2009.

Τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικα θεωρούνται ως από τα κορυφαία στην κατηγορία τους, συγκρίσιμα με αντίστοιχα πλοία όπως τα αμερικανικά Arleigh Burke. Εξοπλισμένα με το σύστημα PAAMS, εφάμιλλο του αμερικανικού Aegis και με πυραύλους Aster 30 και 15 είναι ο, τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η βρετανική ναυπηγική βιομηχανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οταν πριν μερικά χρόνια ένα από αυτά είχε αναπτυχθεί επιχειρησιακά στον τομέα ευθύνης των νήσων Φώκλαντς, οι Άγγλοι είχαν καυχηθεί ότι το ένα αυτό αντιτορπιλικό είχε την ικανότητα να καταρρίψει μόνο του όλα τα μαχητικά αεροσκάφη της Λατινικής Αμερικής!

Είναι αυτονόητο οι οι χρονολογίες πάνε υπερβολικά … μακριά στο μέλλον, και συνεπώς δεν εξυπηρετούν το Πολεμικό Ναυτικό  ως “ενδιάμεση λυση” σε μια ενδεχόμενη αγγλική πρόταση. Βέβαια, έστω σε θεωρητικό επίπεδο ακόμα και να εξυπηρετούσαν οι χρονολογίες τα αντιτορπιλικα αυτά δεν θα μας έκαναν. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Εξηγούμαστε!

Pictures released by the MOD show UK F-35 Lightning jets landing, taking off and hovering onboard Britain’s next generation aircraft carrier, HMS Queen Elizabeth for the first time.
Flown by Royal Navy and Royal Air Force pilots, the Lightning jets are embarking in the 65,000 tonne carrier to conduct operational trials off the East Coast of the USA.
This follows successful developmental trials last year with US Lightning jets, where forces conducted 500 take offs and landings over their 11-week period at sea.
These trials are aimed at ‘end-to-end’ testing of the aircraft and personnel to ensure the aircraft are compatible with the carrier. The tests involve mission planning, arming the aircraft using the ship’s Highly Automated Weapon Handling System, flying missions and debriefing on completion.
The landings on HMS Queen Elizabeth are part of the ‘WESTLANT 19’ Carrier Strike Group deployment. Once fully operational, UK Carrier Strike Group will be a formidable force around the world, using a number of platforms to work alongside our allies.
During this time, the aircraft carrier will be escorted by Type 45 destroyer HMS Dragon, submarine hunter HMS Northumberland, tanker RFA Tideforce and Merlins from 814, 820 and 845 Naval Air Squadrons, Wildcats from 815 squadron and Royal Marines from Lima Company, 42 Commando.

Ένα αντιτορπιλικό Type 45, το 2016 επέστρεψε εσπευσμένα το λιμάνι με την βοήθεια ρυμουλκού καθώς είχε παρουσιάσει βλάβη στο προωστηριο σκεύος του. Δεν θα ήθελε ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό μας πλοία που παρουσιάζουν βλάβες και “μένουν” μεσοπελαγα, έτσι δεν είναι; Για το ΠΝ μας μόνο πλοία που δεν χαλάνε ποτέ, όχι το… κάθε “σαπάκι” της σειράς. Και τι πάει να πει ότι ήταν μόνο ένα πλοίο της κλασης; Αν παθαίνει βλάβες μια φορά μπορεί να ξαναπάθει. Κι αν παθαίνει βλάβη ένα, τότε ΟΛΑ τα πλοία της κλασης παθαίνουν, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση! Όλοι το ξέρουν αφού! Τι; Ποιοι είναι αυτοί οι «όλοι»…; Ε, να… ο ναύαρχος της διπλανής πόρτας, ο λοστρόμος στο ταξί σήμερα το πρωί, ο ναυπηγός που βγάγαμε τα σκυλιά μας βόλτα παρέα το απόγευμα, ο μούτσος στο περίπτερο του δίπλα τετράγωνου, η Αλίκη στο Ναυτικό στο απέναντι κομμωτήριο. Όλοι. 

Ποιό το μέλλον του Βρετανικού στόλου; Σκέψεις για την φρεγάτα Type 32

Επιπλέον, μια φορά που χρειάστηκε το HMS Dragon επισκευές στον κινητήρα του, αναγκάστηκαν να κόψουν το κήτος του για να αφαιρέσουν δυο ελαττωματικούς ηλεκτροκινητήρες. Μα αν είναι δυνατόν! Πού ακούστηκε να κόβεται το κήτος για αφαίρεση απαρτίων; Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, είναι ανήκουστο κι άλλη μια απόδειξη τεχνικής ακαταλληλοτητας και το δίχως άλλο το ΠΝ δεν θα ήθελε ποτέ να μπλέξει με κοψίματα κήτους, έτσι δεν είναι; 

Για να μην μιλήσουμε για την παραμονή τους δεμένα στο λιμάνι. Σύμφωνα με επίσημη αναλυτική απάντηση του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας, τα έξι αντιτορπιλικά της κλάσης πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο στο λιμάνι δεμένα λόγω τεχνικών προβλημάτων πάρα έξω στη θάλασσα σε αποστολές. Μάλιστα 4 από τα 6 έμειναν δεμένα στο ντοκο τους πάνω από 300 μέρες εκείνης της χρονιάς! Ε, όχι! Θα πληρώναμε δισεκατομμύρια για να τα βλέπαμε να έπιαναν βρύα στο ντόκο; Μα αυτό θα ήταν μέγα σκάνδαλο!

Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι το ΠΝ δεν θα ήθελε ποτέ τέτοια πλοία που λόγω προβλημάτων μένουν δεμένα στο λιμάνι, έτσι δεν είναι; Και τι πάει να πει δηλαδή ότι ήταν προσωρινά προβλήματα και τα ξεπέρασαν; Δεν γίνονται αυτά πράγματα! Αφού είχαν προβλήματα τότε πάντα θα τα έχουν. Όλοι το ξέρουν αφού! Είπαμε ποιοι όλοι, μην τα ξαναλέμε…

Και εξάλλου, δεν χρειάζεται να πει κανείς για τα Type 45 πόσο άχρηστα (sic) είναι. Οι ίδιοι οι Άγγλοι το απέδειξαν που δεν τα ήθελαν. Ναι, καλά διαβάσατε, τα θεωρούσαν τόσο άχρηστα που διέκοψαν (sic) την παραγωγή τους και τελικά έφτιαξαν μόλις τα μισά από αυτά που ήθελαν! Μα αν δεν είναι αυτό απόδειξη αχρηστίας τότε τι είναι; Εξάλλου  το βασιλικό Ναυτικό ποτέ δεν τα ήθελε. Δεν υπάρχει τέτοια δήλωση βεβαια, αλλά ποιος θα τόλμαγε να πει κάτι τέτοιο δημόσια; Και τι πάει να πει δηλαδή ότι ολόκληρος First Sea Lord δήλωσε το 2006 ότι είναι τα καλύτερα πλοία αεράμυνας στον κόσμο; σίγουρα βαλτός θα ήταν, τι να ξέρει κι αυτός από πλοία. Αφού δεν τα θέλουν ούτε οι ίδιοι οι Άγγλοι λεμε, τι δεν καταλαβαίνετε; Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν ο πελάτης περικοπτει την παραγγελία είναι επειδή το προϊόν που αγόρασε είναι άχρηστο κι είδε το φως το αληθινό και δεν το θέλει πια. Για τι άλλο δηλαδή θα μπορούσε να ήταν; Δεν πα να λένε στο υπουργείο τους ότι «άλλαξε η απειλή»; Τι πάει να πει άλλαξε η απειλή; Όταν αλλάζει η απειλή δηλαδή αλλάζεις και τα πλοία που παραγγέλνεις; Πού το έχουν δει αυτό; Σε ποιον τα πουλάνε αυτά; Τι νομίζουν ότι είμαστε, τίποτα χτεσινοί; Δεν τα θέλουν λέμε…

Η Type 26 θα αντικαταστήσει τις καναδικές Halifax

Χωριά ότι αυτά τα πλοία δεν φτιάχτηκαν για να πολεμήσουν, μόνο για χαλαρες αποστολές και επίδειξη σημαίας κάνουν κι έχουν διατεθεί. Απόδειξη οτι πριν μερικά χρόνια το βασιλικό Ναυτικό διέθεσε το HMS Daring για αποστολές αντί-πειρατείας στον κόλπο του Άντεν, όπου συνεργάστηκε με τις λιμενικες αρχές της Υεμένης και της Σομαλίας. Άρα (προσοχή, ακολουθεί άλμα λογικής) αφού το ίδιο το Βασιλικό Ναυτικό διαθέτει κοτζάμ αντιτορπιλικό για αποστολές αντιπειρατείας τότε μόνο για τέτοιες αποστολές είναι ικανό, για συνεργασία με τριτοκοσμικούς να κυνηγάει “ξυπόλητους και πειρατές”. Τι, όχι;

Έτσι που λέτε λοιπόν. Για να κυνηγάει πειρατές και να πολεμάει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και να βγάζει φορτία κοκαΐνης τα Type 45 είναι εξαίρετα πλοία, μεταφέρουν και απόσπασμα ειδικών δυνάμεων, αμέ! Αν είναι να αγοράσουμε κανα δυο για το λιμενικό μας, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Να το δούμε με συμπάθεια το ζήτημα. Άλλωστε είπαμε, για να τα βάζει το βασιλικό Ναυτικό να κυνηγάνε πειρατές και έμπορους ναρκωτικών, δε μπορεί, κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Δεν ξέρουν αυτοί τα πλοία τους τι μπορούν και δεν μπορούν να κάνουν;

Αμ το άλλο; το ξέρατε ότι ο οπλισμός τους είναι ανεπαρκέστατος; όταν μπήκαν σε υπηρεσία, επί σειρά ετών μόνο το πρωραίο πυροβόλο ήταν επιχειρησιακό! Το PAAMS και οι πύραυλοι Aster 15 και 30 είχαν προβλήματα και δεν κηρύχθηκαν πλήρως επιχειρησιακά πάρα μετά από πολλά χρόνια. Οι ίδιοι Άγγλοι έχοντας σκάσει από το κακό τους τα αποκαλούσαν «κανονιοφόρους πολυτελείας», αλλά ασφαλώς το ΠΝ διαθέτει ήδη κανονιοφόρους, δεν χρειάζεται άλλες. Πώς; ήταν προσωρινά προβλήματα και διορθώθηκαν; και λοιπόν; αφού είπαμε, οι ίδιοι οι Άγγλοι δεν τα ήθελαν και διέκοψαν την παραγωγή τους, μη λέμε τα ίδια συνέχεια! Τι δηλαδή, θα είμαστε συνέχεια με την έγνοια μην χαλάσουν πάλι;

“Σαπάκι” λόγω μητρώου βλαβών ή υπερόπλο;

Χώρια ότι αυτά τα πλοία ποτέ δεν θα μας έδιναν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου μας. Για να καταλάβετε πόσο άχρηστα είναι, οι ίδιοι οι Άγγλοι από μόνοι τους δεν εγκατέστησαν έναν επιπλέον εκτοξευτή Mk-41 ειδικά για να έπαιρνε πύραυλους κρουζ, άγνωστο γιατί. Χωρίς αμφιβολία ακριβώς επειδή κατά βάθος το ένιωθαν ότι δεν θα άλλαζε κάτι και τα πλοία θα παρέμεναν άχρηστα. Για αυτό και προτίμησαν να φτιάξουν ένα γυμναστήριο στη θέση του Mk-41 να καίει το πλήρωμα το περιττό του λίπος και να είναι φιτ για επιβιβάσεις σε πειρατικά πλοία και μπούκες σε ναρκεμπορικά, παρά να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα.

Έτσι που λέτε λοιπόν φίλοι αναγνώστες. Η Παναγία μας φύλαξε και αντιστάθηκαμε στις Σειρήνες και δεν πήραμε κάποτε τα Type 45 όταν μας τα (ζ)μπρώχναν(ε) οι Άγγλοι πάνω στην αγωνία τους να τα ξεφορτωθούν στο πρώτο κορόιδο που θα βρισκόταν μπροστά τους. Αλλά όχι όμως! Το ΠΝ φέρθηκε έξυπνα και τα απέρριψε τότε (sic) και το ίδιο πρέπει να συμβεί και το 2035! 

Δύο φρεγάτες Type 23 θέτουν ρόλο “πρωταγωνιστή” στις νέες βρετανικές περικοπές

Υ.Γ. για τους λιγότερο παρατηρητικούς αναγνώστες μας, το παρόν κείμενο είναι αναρτημένο κάτω από την υποκατηγορία “Χιούμορ”, παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία που αναφέρουμε είναι αληθή και ελεγμένα και στηρίζονται από αντίστοιχες πηγές. Κι ο λόγος είναι απλός: έχουν γραφτεί τόσο ακραίες χοντράδες κι ανακρίβειες (στα όρια της συνειδητής διαστρέβλωσης) από “αναλυτές” που θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται “γνώστες” για μια γνωστή μας κλάση πλοίων, παραγωγό της οποίας εξετάζει το ΠΝ, ακόμα κι από υποτιθέμενες “ειδικές” ιστοσελίδες Αμυντικού Τυπου, που απλώς δεν γίνεται να τις αντιμετωπίσουμε και να τις πάρουμε στα σοβαρά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Να σας ενημερώνουμε. Και όταν φτάνουμε στο Αμήν, να κάνουμε Χιούμορ!

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

225 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
225 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 1915: Συμμαχική απόβαση στην Καλλίπολη, το...

0
Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην χερσόνησο της Καλλίπολης η πρώτη αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων από ANZAC (Australian and New Zealand Army...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η Τουρκία έχει βάλει εμπρός για αεροπλανοφόρο 60.000 τόνων, διπλάσιο του Anadolu!

Ενημέρωση των ΜΜΕ έκανε το Τουρκικό Ναυτικό για τις εξελίξεις στις ναυπηγήσεις του, εστιάζοντας ειδικά στο πρόγραμμα για ένα δεύτερο ελικοπτεροφόρο/αεροπλανοφόρο, το οποίο υπόσχεται...

Κεφαλογιάννης: Μίλησε για τα ΜΟΕ, τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τις αλλαγές στη θητεία

"Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου και κυρίως κατανόησης, αλλά όταν φτάνουμε πραγματικά στα ζητήματα τα οποία είναι, αν θέλετε,...

Αρχηγός ΓΕΝ: επίσκεψη στη Γαλλία, ενημέρωση για το πρόγραμμα φρεγατών

Ο Aρχηγός ΓΕΝ Aντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, πραγματοποίησε επίσκεψη από την Κυριακή 21 έως και την Τρίτη 23 Απριλίου στο ναυπηγείο Λοριάν της Γαλλίας,...