Το σπάνιο λάφυρο από το Ιράκ έκρυβε πέντε μυστικά

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κάθε πόλεμος έχει τα μυστικά του όμως αυτό το τανκ έκρυβε πολύ περισσότερα. Το ιρακινό Τype 69-II, λάφυρο από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, περιήλθε πριν δύο χρόνια στην κατοχή ενός Βρετανού συλλέκτη/αναπαλαιωτή στρατιωτικών οχημάτων ο οποίος απέκτησε το αξίας 30.000 λιρών τανκ μέσω eBay δίνοντας ένα φορτηγό του Στρατού και ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Abbott. Ήταν η καλύτερη ανταλλαγή της ζωής του.

Το συγκεκριμένο Type 69-QM, κινεζικό αντίγραφο του σοβιετικού Τ-54Α κατασκευασμένο από την Norinco με στοιχεία τεχνολογίας του Τ-62, όταν έπεσε στα χέρια των Βρετανών στο νότιο Ιράκ είχε 2.426 χλμ στο κοντέρ. Ο Νικ Μηντ, ιδιοκτήτης της εταιρίας Tanks-A-Lot που αγοράζει και αναπαλαιώνει στρατιωτικά οχήματα για ταινίες και εκδηλώσεις, έκανε την καθιερωμένη έρευνα για ξεχασμένα ή κρυμμένα όπλα και πυρομαχικά, καταγράφοντας σε βίντεο την διαδικασία ώστε να είναι νομικά καλυμμένος και να βοηθήσει το έργο των πυροτεχνουργών εάν εντοπίζονταν εκρηκτικά.

Με την βοήθεια τού μηχανικού του, Τοντ Τσάμπερλεϊν, αποφάσισαν να ανοίξουν την δεξαμενή καυσίμου και να ψάξουν και εκεί. Όπλα δεν βρήκαν. Βρέθηκαν όμως πέντε ράβδοι χρυσού, αξίας 1,2 εκατομμυρίων λιρών! Πιστεύεται ότι οι ράβδοι, βάρους πέντε κιλών εκάστη, είχαν κλαπεί από το Κουβέιτ κατά την ιρακινή εισβολή τον Αύγουστο του 1990.

«Πρέπει να έκοψαν την δεξαμενή και να έχωσαν μέσα τον χρυσό» εκτιμά ο Τσάμπερλεϊν. Και άλλες φορές είχαν βρεθεί τιμαλφή σε στρατιωτικά οχήματα, λέει, όμως «αυτό ήταν ο τάφος του Τουταγχαμών των τανκς». Η Αστυνομία του Νόρθαμπτονσιρ εκλήθη να παραλάβει τα πολύτιμα ευρήματα και οι έρευνες για τον νόμιμο ιδιοκτήτη του χρυσού άρχισαν, επικεντρωμένες στο Κουβέιτ το οποίο είχε καταλεηλατηθεί από τις ιρακινές κατοχικές δυνάμεις.

Το Τέλος… Βρετανοί της 7ης Τεθ. Ταξιαρχίας ‘Desert Rats’ στα γραφεία του τοπικού παραρτήματος του κόμματος Μπάαθ στην Βασόρα (Mark Richards/Reuters)

Μάλιστα πολλά τιμαλφή ιδιωτών οι λαφυραγωγοί είχαν φροντίσει να τα λιώσουν σε μπάρες χρυσού, προσβλέποντας σε μια άνετη ζωή μετά τον πόλεμο. Άγνωστο πόσοι τα κατάφεραν. Υπενθυμίζεται ότι το ηττημένο Ιράκ υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Κουβέιτ 3.216 ράβδους χρυσού, αξίας περίπου 1,5 δις. δολαρίων.

Η απίστευτη αυτή ιστορία θυμίζει την ταινία ‘Three Kings’ (1999) με πρωταγωνιστές τούς Τζωρτζ Κλούνι, Μαρκ Γουώλμπεργκ και Άϊς Τι, η οποία εξιστορεί την περιπέτεια τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκουν σε έναν Ιρακινό αιχμάλωτο τον χάρτη μιας κρύπτης με χρυσό του Σαντάμ, κλεμμένο από το Κουβέιτ, και αποφασίζουν να τον… «απελευθερώσουν». Δεν λένε ότι συχνά η Τέχνη μιμείται την ζωή; Το «χρυσό» ιρακινό τανκ το επιβεβαιώνει.

Αλέξανδρος Θεολόγου

Πρώτη δημοσίευση 3/3/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AlxPorto
Member
Noble Member
AlxPorto

Εμ, ρίξε πρώτα μια ματιά και τράβα το βίντεο μετά…
Ηθικό δίδαγμα (;)

Sim
Guest
Sim

…και ποιος το λέει ότι βρήκε περισσότερες ράβδους κ τράβηξε μετά το βίντεο?

DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Να επιτρέπεται άραγε στην Ελλάδα να αγοράσουμε (έστω ως ομάδα, είναι πολλά τα λεφτά) κανένα Μ-113, VAB, MT-LB κλπ να το κάνουμε τζι-τζι καινούργιο, είτε με βάση κάποιο ιστορικό θέμα (πχ Βιετνάμ, Περσοϊρακινός, Πόλεμος του Κόλπου, αποστολή ΟΗΕ κλπ), είτε απλά με ότι μας αρέσει (με μπογιά π.χ. μαύρη με κόκκινες και κίτρινες φλόγες στο πλάι και νεκροκεφαλή στο εμπρός μέρος) και να κόβουμε βόλτες σε βουνά, λαγκάδια, εκδηλώσεις ή και παρελάσεις;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το βάρος του χαρτομανιού που θα έπρεπε να επεξεργαστείτε θα ήταν μεγαλύτερο απ’το βάρος του ίδιου του οχήματος. Αφήστε που δεν του περισσεύουν και του ΕΣ.

Ηλιας 1966
Guest
Ηλιας 1966

Επιτελους, βρεθηκαν αυτα τα ρημαδια τα χημικα για τα οποια μας ειχαν πρηξει οι Αμερικ(λ)ανοι, εστω και με τη μορφη ραβδων χρυσου!!!!

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εμένα πάλι μου θύμισε κάτι σε Easy Rider (αλ-Μπάσρα edition, φυσικά), με τη ντόπα στο ντεπόζιτο!