Έτσι γλίτωσαν την σύγκρουση, νύχτα, δύο Typhoon της RAF

2
2647
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή απέφυγαν την εναέρια σύγκρουση δύο μαχητικά Typhoon που εκτελούσαν νυχτερινή κοντά στην αεροπορική βάση Lossiemouth στην Σκωτία, αποκαλύπτουν βρετανικά δημοσιεύματα. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του συμβάντος το οποίο χαρακτηρίζεται ως «υψηλού κινδύνου» το ατύχημα αποφεύχθηκε διότι ένας από τους χειριστές έτυχε εκείνη την στιγμή να τσεκάρει το σύστημα ναυτιλίας του αεροσκάφους του.

Το περιστατικό της 19ης Δεκεμβρίου 2018 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μη εξοικείωση ενός εκ των χειριστών με τον κύκλο του αεροδρομίου νύχτα, με συνέπεια τα δύο μαχητικά να βρεθούν επικίνδυνα κοντά το ένα στο άλλο την ώρα που έρχονταν για προσγείωση γύρω στις 04:38 πμ (τοπική). Το πόρισμα αναφέρει ότι ένα εξ αυτών είχε πορεία «μη αναμενόμενη» ενώ επισημαίνει ότι κανένα από τα αεροσκάφη δεν είχε data link εν λειτουργεία που θα μπορούσε να είχε εφιστήσει την προσοχή των πιλότων για ενδεχόμενο σύγκρουσης, αυξάνοντας έτσι το ρίσκο.

Από την συγκεκριμένη βάση επιχειρεί πλέον η τέταρτη Μοίρα επιφυλακής (Quick Reaction Alert) με Typhoon: με την απόσυρση του Tornado από τις τάξεις της RAF το Νο. 9 Bomber Squadron άλλαξε αεροπλάνα και ρόλο. Το προσωπικό και τα αεροσκάφη του IX (B) Sqn θα αναλάβουν καθήκοντα προστασίας του εναερίου χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ επιχειρώντας από το Lossiemouth το οποίο τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα.

Ο λόγος είναι οι υποχρεώσεις της RAF στο πλαίσιο της Συμμαχίας αλλά και η ρωσική Αεροπορία η οποία, όπως και παλαιότερα, στέλνει στρατηγικά βομβαρδιστικά μέχρι τις παρυφές του βρετανικού εναερίου χώρου για την εξάσκηση των πληρωμάτων τους και… των πληρωμάτων επιφυλακής στο Lossiemouth. Αν και η επίσημη ενεργοποίηση της Μοίρας στην νέα της βάση έγινε στις αρχές Μαΐου, στην πραγματικότητα τα αεροσκάφη ήταν επιχειρησιακώς έτοιμα από την 1η Απριλίου. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχουν αρκετή δουλειά.

Τους τελευταίους μήνες, Typhoon FGR4 επιφυλακής εκτέλεσαν τέσσερεις φορές ταχεία απογείωση για την αναγνώριση/αναχαίτιση ρωσικών βομβαρδιστικών τα οποία πλησίαζαν τον εναέριο χώρο της Βρετανίας. Επίσης, αεροσκάφη του τύπου που εκτελούσαν καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης (Air Policing) του ρουμανικού εναερίου χώρου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησαν scramble οκτώ φορές για την αναχαίτιση 20 ρωσικών αεροσκαφών το 2018, αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.

Σημειωτέον ότι εκτός από καθήκοντα QRA ορισμένα Typhoon της 9ης Μοίρας θα αποκτήσουν ειδικά διακριτικά για την παροχή «εχθρικής» εκπαίδευσης σε ρόλο aggressor. Οι πιλότοι τους θα πετούν ως «κακοί» εναντίον χειριστών τόσο της RAF όσο και του ΝΑΤΟ, προσομοιάζοντας με την ταχύτητα και την ευελιξία του Typhoon χαρακτηριστικά και τακτικές εναέριας μάχης αντιπάλων μαχητικών. Τις υπόλοιπες ώρες θα αναχαιτίζουν… αληθινά ρωσικά αεροπλάνα.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Μάλιστα. let’s start: this is a plane.

Michalis
Guest
Michalis

Σχετικά με τους Άγγλους και την (μη) ασφάλεια πτήσεων μπορείτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ για το τι κάνουν στο Ακρωτήρι στην Κύπρο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι ελεγκτές του FIR Λευκωσίας να βλέπουν άγνωστα ίχνη εντός της περιοχής ελέγχου τους. Ίχνη που θέτουν την ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών σε κίνδυνο και που δεν απαντούν και στον ασυρματο. Οι Αγγλοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται αποικιοκρατικά αλαζονικά και πλεον επικίνδυνα.