Ισπανικά Typhoon εναντίον nEUROn

21
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μαχητικά Eurofighter Typhoon της Ισπανικής Αεροπορίας πήραν μέρος σε κύκλο δοκιμών του UCAV επίδειξης τεχνολογίας nEUROn.

 

Στις δοκιμές συμμετείχαν δύο μαχητικά της Ala 11, που μεταστάθμευσαν στη γαλλική αεροπορική βάση Istres. Σύμφωνα με το “Infodefensa”, τα ισπανικά EF-2000 επιχείρησαν να εντοπίσουν το nEUROn, με χρήση του ραντάρ, του συστήματος IRST που φέρουν και πυραύλων αέρος-αέρος IRIS-T. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών δεν έγιναν γνωστά. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ισπανικά Eurofighter συμμετείχαν σε δοκιμές με το nEUROn, με την Ισπανική Αεροπορία να έχει αναπτύξει ξανά στην Ιstres αεροσκάφη του τύπου τον Νοέμβριο του 2017, πάλι σε αποστολές εντοπισμού του nEUROn.

 

Το nEUROn αποτελεί προϊόν πολυεθνικής ευρωπαϊκής κοινοπραξίας με επικεφαλής τη Γαλλία, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Ελβετία. Το nEUROn πέταξε για πρώτη φορά το 2012 και έχει έκτοτε ολοκληρώσει περισσότερες από 120 πτήσεις δοκιμών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Το nEUROn έχει χαρακτηριστικά Stealth, είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας αεροσκάφους, έστω και πειραματικού, με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας από Ευρωπαίους; Υπάρχει κάποιο άλλο παράδειγμα στο παρελθόν;

Nikodimos
Editor
Noble Member

Ναι, η γερμανική Λαμπυρίδα της ΜΒΒ τη δεκαετία του ’80. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη προσπάθεια. Πιο πρόσφατα έχουν υπάρξει κι άλλες, π.χ. το βρετανικό Ταράνις. Τίποτα που να έχει αποδώσει κάτι επιχειρησιακό όμως.

Thras
Guest
Thras

Λογικά όλη η εμπειρία θα περιληφθεί στο FCAS…

dimitrisx
Guest
dimitrisx

Αν δεν κάνω λάθος και η Σουηδική SAAB έχει κάποια σε πειραματικό στάδιο, μοντέλα επίδειξης τεχνολογίας.

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Ισχύει και είναι ακόμα σε συζητήσεις με τη BAe για τη συνένωση με το πρόγραμμα του Taranis.

dimitrisx
Guest
dimitrisx

Η Τουρκία στο πλαίσιο ανάπτυξης του εγχώριου αεροσκάφους 5ης γενιάς, αρχικά στράφηκε προς την Σουηδία για την από κοινού ανάπτυξη, ισχύει ακόμη αυτή η συνεργασία; Προς την Αγγλία στράφηκε αν δεν κάνω λάθος, κυρίως για την εξεύρεση κινητήρα και σε δεύτερο βαθμό στην υπόλοιπη ανάπτυξη του αεροσκάφους. Τώρα με δεδομένη την συνεργασία ΤΑΙ με BAe και αν ισχύει και η συνεργασία ΤΑΙ με SAAB τότε τα πράγμα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την Ελλάδα. 1) Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υλοποίησης του προγράμματος, γιατί και η Σουηδία θα χρειαστεί αντικαταστάτη του Gripen ελέω και της Ρωσικής απειλής. 2) Η Αγγλία θα θέλει… Read more »

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Ας μην ξεφεύγουμε ακόμα. Η TAI βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με τη BAe, δεν έχει κλείσει τίποτα ακόμα για τον κινητήρα του TF-X. Λίγο πριν κλείσει ο χρόνος άρχισαν πάλι να ακούγονται φήμες για αμερικανικό κινητήρα, αλλά όλα είναι στον αέρα (ευτυχώς για εμάς μεταφορικά μόνο). Η συνεργασία πάντως της ΤΑΙ με τη BAe έχει συγκεκριμενοποιηθεί εκεί για τώρα, είναι άγνωστο αν γίνονται συζητήσεις και για άλλα συστήματα του α/φους. Υπ’όψη ότι πρόθεση των Τούρκων είναι τα περισσότερα συστήματα του α/φους να είναι πλήρως τουρκικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη… Read more »

Nikosarg
Guest
Nikosarg

Αυτή η απόφαση να μην βγει το neuron σε παραγωγή, σε μένα τουλάχιστον είναι ακατανόητη. Το σκάφος πρακτικά έχει δοκιμαστεί σε όλα τα βασικά του σημεία (κινητήρας, ζεύξη, βασικοί αισθητήρες) και ενώ έχει γίνει όλη αυτή η προσπάθεια, κάθεσαι εκεί και κοιτάς τα 2 πρωτότυπα κάθονται. Ποσό μεγάλη διαφορά θα έκανε να έβγαινε σε μια low rate production, όχι τίποτα φοβερό, 4-6 σκάφη για κάθε συμμετέχοντα, και αυτά να εντάσσονταν οργανικά στις αεροπορίες των μελών. Εκεί να δεις δοκιμές με τακτικές, ενσωμάτωση πακέτων για περαιτέρω τακτικές δοκιμές (πακέτο ηλεκτρονικού πολέμου, πακέτο βομβαρδισμού ακρίβειας, πακέτο αεροπορικής προειδοποίησης-μάχης). Να μην πω τη… Read more »

Em.Ti
Guest
Em.Ti

To nEUROn ποτέ δεν θα έμπαινε σε παραγωγή. Είναι ένα πολυεθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης και εξερεύνησης των αντίστοιχων τεχνολογιών. Λογικά από τα διδάγματα του nEUROn θα αναπτυχθεί το UCAV του FCAS.

Spyros
Guest
Σπύρος

Έχουμε κάποια στοιχεία των δοκιμών που αναφερετε (πχ για αισθητήρες);

chikichiki
Guest
chikichiki

Το νιούρον σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες, δε γίνεται απλά να το μπουκώσουν με αισθητήρες και συστήματα μάχης και να το παράγουν.

Spirit
Guest
Spirit

Λύσσα καμιά έχω να μάθω το αντίστοιχο με το F-35…

jimdenin
Guest
jimdenin

Ερώτηση: Ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα η χώρα μας, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο πράγμα; Δηλαδή να στείλει σε δοκιμές F-16 ή M2000-5 απέναντι στο neuron; Επίσης, μεταξύ F-35 και neuron υπάρχει κάποια θεωρητική σύγκριση (δεδομένα) μόνο για τα χαρακτηριστικά stealth ( rcs ή ότι άλλο);

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Δεν έχουν όλες οι χώρες το ίδιο ποσοστό εμπλοκής στο πρόγραμμα. Ενδεχομένως όμως, αν το ζητήσουμε, ναι φυσικά και θα έχουμε.

Υπάρχει η μελέτη του Κου Ζηκίδη βάσει μαθηματικών μοντέλων για το RCS του F-35, δεν γνωρίζω αν έχει συμπεριληφθεί και το nEUROn μέσα σ’αυτή. Καθαρά μπακαλίστικα πάντως, βάσει σχεδίασης και μόνο το nEUROn λογικά θα είναι πιο αόρατο καθώς έχει πιο “καθαρές” επιφάνειες και δεν έχει κάθετα σταθερά.

Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Το πρόγραμμα nEUROn και οι σχετικές δοκιμές, συνεχίζονται στην αρχική πολυεθνική τους διάσταση;

Nikoss
Guest
Nikos

Εφοσον δεν μπαινει σε παραγωγη για ποιο λογο συμετεχει η Ελλαδα?κριμα που δεν μπαινει σε υπηρεσια, θα προσεφερε πολυτιμες υπηρεσιες στη ΠΑ με μικροτερο κοστος και θα αποσυμπιεζε την αναγκη για αποκτηση ΝΜΑ..

chikichiki
Guest
chikichiki

Για απόκτηση τεχνογνωσίας πάνω στις τεχνολογίες που πιθανώς να καθορίσουν το αυριανό πεδίο μάχης.

Spirit
Guest
Spirit

Γιατί θεωρείται μικρό το κόστος του nEUROn, αν υποθετικά έμπαινε ποτέ σε παραγωγή;
Νομίζω άλλο ειναι το σημείο που πρέπει να εστιάσει η χώρα, ως εταίρος, έστω και μικρός, να λάβει γνώση πια είναι τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών…
Αντίστοιχα βέβαια και του F-35.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Λοιπόν, έστω λαμβάνει κάποιος μια επιχειρηματική/οικονομική απόφαση. Του λένε να πληρώσει ένα Χ ποσό να μπει σε μια κοινοπραξία η οποία θα ετοιμάσει κάτι επίδειξης τεχνολογίας. Θα σκεφτεί καλά αυτά, αλλά εγώ τι θα κερδίσω? 1) ΑΝ βγει σε παραγωγή θα έχω κάποια προτεραιότητα ή έκπτωση? 2) ΑΝ όχι, θα έχω αποκτήσει κάποιο χρήσιμο know how που οι εταίροι μου θα πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν όταν αύριο μεθαύριο παράγουν κάτι οριστικά (προυπόθεση να το πατεντάρεις κάπως και να κάνεις κάποιο κομμάτι που είναι προχώ και παίρνεις πολύτιμες γνώσεις) Τα ερωτήματα είναι, πήραμε κάποιο know how που θα χρησιμεύει ή αύριο… Read more »

Θανασης
Guest
Θανασης

καταστροφολογια ημέτερων!!!

Και μας κορόιδεψαν και μας κάναν και μας δείξαν και τα λοιπά
συνομωσίολογικα, καλα κανανε και μπήκαν στο πρόγραμμα nEURON
τουλάχιστον οι στρατιωτικοί σε αντίθεση με τους πολιτικούς μαθαίνουν από τα λάθη
του παρελθόντος

Diogenis
Guest
Διογενης

Να και εδω μας κοροιδεψανε με την συμετοχη της Ελλαδας.Σημειώνουμε πως ο IRIS-T έχει αγοραστεί από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για χρήση από τα F-16C/D, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ των 6 χωρών που ανέπτυξαν τον πύραυλο.https://www.ptisidiastima.com/iris-t_air_to_ground/