U-2 PDM: Η «Δράκαινα» όπως λίγοι την έχουν δει (βίντεο)

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια Κυρία είναι πάντα ευπρεπώς ενδεδυμένη –εκτός κι αν περνά PDM και πρέπει να… γδυθεί. Ακόμη και βεντέτες σαν το U-2 κάποτε μπαίνουν στο υπόστεγο. Κάθε έξι χρόνια ή 4.800 ώρες τα «μαύρα τζετ» της USAF περνούν από προγραμματισμένη βαριά συντήρηση (Programmed Depot Maintenance) ώστε να συνεχίσουν ανανεωμένα τις αδιακρισίες εις βάρος του αντιπάλου που τόσο αγαπούν οι Διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Το striptease της «Δράκαινας» αρχίζει με την αφαίρεση του ουραίου τμήματος, του κινητήρα, των πτερύγων και συνεχίζεται μέχρι το αεροπλάνο να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Οι τεχνικοί κοιτούν σχολαστικά τα πάντα: κάθε σύστημα, κάθε κομμάτι του αεροπλάνου αποσυναρμολογείται, ελέγχεται και πιστοποιείται ότι μπορεί να επανατοποθετηθεί ενώ η δομή της ατράκτου ερευνάται για τυχόν διάβρωση, ρωγμές και σημάδια κόπωσης. Το συντετμημένο χρονικά βίντεο είναι ενδεικτικό της περιποίησης που δέχεται ένα ‘Dragon Lady’.

Σκεφτείτε ότι 40.000 πριτσίνια τσεκάρονται ένα-ένα, το ίδιο και 1.800 διαφορετικά απάρτια που αφαιρούνται για να επιθεωρηθούν ξεχωριστά. Το αεροσκάφος αποχρωματίζεται από την ειδική χαρακτηριστική βαφή του πριν επανασυναρμολογηθεί και πάει στο βαφείο για ένα νέο (απαράλλακτο) άκρως κατασκοπευτικό black look. Εκτός της βαριάς συντήρησης, τα U-2 περνούν μεσοπρόθεσμη επιθεώρηση (phase inspection) κάθε 1.000 ώρες πτήσης αντί των 800 που ίσχυε πριν λίγα χρόνια και μάλιστα σε επίπεδο Πτέρυγας εν εκστρατεία για την ταχύτερη επιστροφή τους στις αποστολές.

Οι άνθρωποι της Lockheed Martin Aeronautics πραγματοποιούν 450 ελέγχους σε συστήματα/απάρτια ζωτικής σημασίας ώστε τα αεροσκάφη του τύπου να παραμείνουν πτήσιμα. Γι’ αυτή την δουλειά, 14 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων –υπόλογοι γραμμής πτήσης, τεχνικοί υδραυλικών, καυσίμου, avionics και ηλεκτρονικοί– θα εργασθούν σε βάρδιες καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο επί 19 ημέρες, από την στιγμή που θα μπει το αεροπλάνο στο υπόστεγο μέχρι την αποδέσμευσή του. Μετά, το U-2 είναι και πάλι στο παιχνίδι.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas.M
Member
Member
Andreas.M

Video?

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Σωστή η παρατήρηση. Σε android (έκδοση 9) σε Firefox, Chrome και Opera, πλαίσιο του βίντεο εμφανίζεται και παίζει κανονικά. Σε PC (Win 7), εμφανίζεται το πλαίσιο στιγμιαία και εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει αναπαραγωγή του. Δείτε το σας παρακαλώ.

Faethon
Member
Noble Member
Faethon
Andreas.M
Member
Member
Andreas.M

Πράγματι σε WIN7 ήταν η πρώτη προσπάθεια. Σε WIN10 όλα πήγαν καλά. Ευχαριστώ.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Σε Windows 10, με Firefox ή Opera, δεν βλέπω κανένα βίντεο.