ΗΠΑ: Δοκιμή “ορόσημο” επίγειου Tomahawk μετά την παύση της Συμφωνίας INF (βίντεο)

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 22
  •  
  •  

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα 19/8 ότι πραγματοποίησε εκτόξευση ενός συμβατικου πυραύλου cruise με εμβέλεια μεγαλύτερη από 500 χιλιόμετρα (310 μίλια), η πρώτη τέτοια δοκιμή από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη INF. Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν στο CNN ότι ο πύραυλος μπορεί να φέρει μόνο συμβατική κεφαλή και όχι πυρηνική.

Τι προέβλεπε η Συνθήκη INF και γιατί η Ρωσία μπορεί να είναι ο μεγάλος χαμένος από την ακύρωσή της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν επισήμως από το Σύμφωνο του 1987 με τη Ρωσία στις 2 Αυγούστου, αφού διαπίστωσαν ότι η Μόσχα παραβίασε τη συνθήκη, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί. Η συνθήκη αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης του πρόεδρου Ρ. Ρέιγκαν και του Σοβιετικού ηγέτη Μιχ. Γκορμπατσόφ οι οποίοι συμφώνησαν στην απαγόρευση χερσαίων πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 310 και 3.400 μίλια (500 έως 5.500 χλμ.).

Σε δήλωσή του, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο νησί San Nicolas της Καλιφόρνια και ο πύραυλος έπληξε τον στόχο του μετά από περισσότερα από 500 χιλιόμετρα πτήσης.

Αντίστοιχη δοκιμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί και τον προσεχή Νοέμβριο.

H συμφωνία INF είναι νεκρή! Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει

Η Μόσχα αρνείται ότι παραβιάζει τη συμφωνία και έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε αυτή το σύμφωνο – ισχυρισμοί που επίσης απορρίπτονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε στο Reuters ότι η δοκιμή της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με εκτοξευτή MK41, αλλά το σύστημα που δοκιμάστηκε δεν ήταν το ίδιο με το σύστημα πυραυλικής άμυνας του Aegis Ashore που λειτουργεί σήμερα στη Ρουμανία και βρίσκεται υπό κατασκευή στην Πολωνία. To βλήμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένας Tomahawk που είχε τροποποιηθεί από την κατασκευάστρια εταιρία Raytheon για τη συγκεκριμένη δοκιμή. Ο Tomahawk είναι ένας πύραυλος cruise που χρησιμοποιείται από πλοία και αεροσκάφη. Η δοκιμή απέδειξε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από επίγειους εκτοξευτές. Το συγκεκριμένο βλήμα μπορεί να φέρει τόσο συμβατική όσο και πυρηνική κεφαλή, αν και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNN, ο πύραυλος της δοκιμής μπορεί να φέρει μόνο συμβατικά εκρηκτικά.

“Η Ρωσία ισχυρίστηκε για χρόνια ότι το χερσαίο MK-41 θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους Tomahawk και ως εκ τούτου θα παραβίαζε τη συνθήκη”, δήλωσε ο Kingston Reif, διευθυντής έρευνας του Arms Control Association advocacy group. “Αν και αυτή είναι η πρώτη δοκιμή, η Ρωσία αναμφισβήτητα θα προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις”, δήλωσε ο Reif.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper, δήλωσε ότι ενώ είναι υπέρ της τοποθέτησης πυραύλων μεσαίας εμβέλειας στην Ασία, θα χρειαστούν χρόνια πριν τέτοιοι πύραυλοι είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν.

Με πληροφορίες από Reuters


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 22
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

H αμερική από τη στιγμή που εγκατέστησε στην περιφέρεια της Ρωσίας τα Aegis Ashore με τους εκτοξευτές Mk41 που μπορούν να βάλουν τον tomahawk είχαν στην πράξη καταργήσει την INF. Γιατί δεν έβαλαν μεν πυραύλους (έτσι τουλάχιστον είναι η επίσημη εκδοχή) αλλά τοποθετήσανε όλα ακριβώς τα μέσα που χρειάζονται ώστε αύριο κιόλας θα μπορούσαν να βάλουν και να μην το πάρει χαμπάρι κανείς. Δεν παραβίασαν το γράμμα δηλαδή αλλά την ουσία του συμφωνίας. Tώρα κάτι δικαιολογίες του τύπου ότι οι εκτοξευτές έχουν τροποποιηθεί ώστε να μην υποστηρίζουν πλέον τον tomahawk και ελάτε να το δείτε αν θέλετε είναι τουλάχιστον αστείες.… Read more »

jimeta
Guest
jimeta

Μήπως έχεις μπερδέψει την Πτήση & Διάστημα με άλλο ρωσολάγνο site και με έδρα άλλο βαλκάνιο κράτος που κλέβει ειδήσεις απο άλλα site και την πτήση και τα παρουσιάζει δικά του και με αγάπη για το ξανθό γένος που δεν πρόκειται ποτέ να μας βοηθήσει κύριε papas.Tουλάχιστον πες μας και την γνώμη σου για τις εισβολές στην Τσεχοσλοβακία,Ουγγαρία,Αφγανιστάν,Ουκρανία χερσόνησος της κριμαίας ,τα πυρηνικά ατυχήματα που δεν τα παραδέχονται οι γελοίοι κτλ για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη το τι πιστεύεις για το ξανθό γένος και άσε το τι κάνει η Μοναδική Υπερδύναμη,όλοι θέλουν να γίνουν Ιζνογκουντ χαλίφηδες στη θέση… Read more »

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ιιιιιιιι πιπέρι στο στόμα!! chuckle chuckle Μην τα λέτε αυτά και τους ξυπνήσετε!!

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Μας εσείς έχετε μπερδέψει την Σ.Ένωση με τη Ρωσία. Μιλάμε για άγνοια σε στοιχειώδη θέματα…

Αν έχετε να συνεισφέρετε κάτι στο εν λόγω ζήτημα να το συζητήσουμε ευχαρίστως. Αν παρόλαυτα προτιμάτε να συζητάτε περί ανέμων και υδάτων απλά επιβεβαιώνετε την έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων από την αμερικανική πλευρά την οποία σπεύσατε να υπερασπιστείτε.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Κι εσείς όμως επανειλημμένα σπευδεται να αθωωσετε οποίες ρωσικές θέσεις και να κταδικασεται οποία αμερικανική, στο συγκεκριμένο άρθρο καταδικάζεται μονομερώς τις ενέργειες των ΗΠΑ και χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο επιχείρημα τότε με τους s300 και την άρνηση της Τουρκίας ότι μπορεί να είναι επιθετική η χρήση του καταδικάζετε την τοποθέτηση του Aegis ashore γιατί έχει mk41 σαν εκτοξευτή, παραβλέποντας το γεγονός ότι το Aegis όποιον εκτοξευτή και να χρησιμοποιεί είναι αντιαεροπορικό σύστημα, το ίδιο δεν έκανε και η Τουρκία τότε; Εκεί είχε άδικο η Τουρκία και εδώ έχει δίκιο η Ρωσία; Εποικοδομητικό διάλογο με επιχειρήματα να κάνουμε όταν βλέπουμε αντικειμενική αντιληψη,… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Οι “δικαιολογίες” του τύπου “ελάτε να δείτε” είναι τόσο αστείες όσο και οι απανωτές συνθήκες μείωσης εξοπλισμών/αμοιβαίων επιθεωρήσεων που υπεγράφησαν στο παρελθόν και λειτούργησαν εν πολλοίς ακριβώς στη βάση του “ελάτε να δείτε”. Αν και ιδανικά το Aegis Ashore θα διέθετε διαφορετικό εκτοξευτή ακριβώς για να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες, η προσφορά από μόνη της είναι δελεαστική εγγύηση (και όχι αυτοενοχοποίηση), και η πιθανότητα εγκατάστασης Τόμαχοκ μάλλον μικρή αν αναλογιστεί κανείς πως 1. παρόμοια εμβέλεια αποκτάται και από εκτόξευση από SSN, και 2. είναι αρκετά ριψοκίνδυνη η δέσμευση κελιών για πυραύλους πλεύσης σε αντιβαλλιστικό σύστημα (όπου η χαμηλή πιθανότητα επιτυχίας… Read more »

Diogenis
Guest
Diogenis

Αφορμή ψάχναμε η Αμερικανοί για αποχώρηση από την συμφωνία , μην ξεχνάμε ότι η Κίνα δεν ήταν στην συμφωνία και ανέπτυξε αρκετούς τύπους !!!! και εκεί στην Ασία είναι ποιο περίπλοκα τα θέματα , πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να υπόσχεται κάλυψη στους εκεί συμμάχους.