Άγνωστο μέχρι πρότινος ορυκτό ανακαλύφθηκε σε μετεωρίτη στη Σιβηρία!

1
2087

Ένα αναπάντεχο εύρημα ανακάλυψαν Ρώσοι κυνηγοί χρυσού, όταν βρήκαν μια κιτρινωπή πέτρα στη Σιβηρία το 2016. Η “πέτρα” προερχόταν από το διάστημα και περιείχε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη Γη.

Ο μετεωρίτης περιέχει ένα άγνωστο έως σήμερα ορυκτό που ονομάστηκε (ανεπίσημα) “ουακίτιτης” από το σημείο που βρέθηκε στο Ουακίτ της Σιβηρίας. Γεωλόγοι του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ουραλίων, του Πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δημοσιοποίησαν την ανακάλυψή τους στο ετήσιο συνέδριο μελέτης μετεωριτών στη Μόσχα, στις 22-27 Ιουλίου 2018.

Το εύρημα αποτελείται από ένα κράμα σιδήρου-νικελίου κατά 98% που συναντάται μόνο σε μετεωρίτες. Το υπόλοιπο 2% αποτελείται από δεκάδες άλλα ορυκτά και με βάση τη σύστασή του, θα πρέπει να σχηματίστηκε σε ακραίες θερμοκρασίες άνω των 1.000 °C.

Ανάμεσα σε όλα αυτά βρέθηκαν και τα ίχνη του νέου ορυκτού που το μέγεθός τους δε ξεπερνά αυτό ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου και μοιάζει στη δομή που διαθέτει το νιτρίδιο του βαναδίου, ενώ η σκληρότητά του πλησιάζει, αλλά δε ξεπερνά αυτή του διαμαντιού.

 

Αναμένονται περισσότερες μελέτες για να αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά του νέου εντυπωσιακού ευρήματος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.