14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Πως η τεχνολογία κερδίζει τον μαχητή, μήπως να σταματήσουμε με τις εθνικές μας αυταπάτες;

- Advertisement -

 


Το παραπάνω βίντεο είναι περισσότερο προπαγανδιστικό των δυνατοτήτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και τον τρόπο που πολεμούν τους “τρομοκράτες” στο Αφρίν. Στο βίντεο φαίνεται μια ομάδα Κούρδων του YPG που προσπαθεί να πλήξει τουρκικούς στόχους με ένα ΠΑΟ επί οχήματος 4Χ4. Οι Κούρδοι πολεμούν έξυπνα, με μαχητικότητα. Βάλλουν ένα μόνο βλήμα, και αλλάζουν άμεσα θέση. Έτσι αποφεύγουν να εντοπιστούν, αν και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένα βλήμα των 106 mm, ριγμένο σχεδόν στην τύχη, είναι περιορισμένες.
Όμως, οι προσπάθειές τους, από την πρώτη ως την τελευταία τους στιγμή παρακολουθείται από ενάερια μέσα. Οι Τούρκοι ξέρουν μέχρι και τι χρώμα είναι ο προφυλακτήρας του οχήματός τους, ξέρουν πόσες βολίδες έπεσαν, και φυσικά ξέρουν την αποθήκη και που πάνε να κρυφτούν. Η αποθήκη δευτερόλεπτα μετά διαλύεται από απευθείας χτύπημα έξυπνου όπλου (συνδυασμός Bayraktar TB2 και UMTAS πιθανότατα, ή κάποιο άλλο κατευθυνόμενο όπλο).

Οι Κούρδοι δεν ήξεραν ότι τα εναέρια μέσα τους παρακολουθούσαν. Σίγουρα πολεμούσαν γενναία, με πάθος, είχαν σχέδιο, εκπαίδευση, και έκαναν ότι μπορούσαν με το απαρχαιωμένο όπλο τους. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο τέλος. Χάθηκαν, χωρίς να καταλάβουν ίσως πως το τέλος τους έρχεται. Πέθαναν μαχόμενοι σαν ήρωες, αλλά δεν νίκησαν.
Το βίντεο είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία. “Τρομοκράτες” που εξαϋλώνονται από την τεχνολογικά ανώτερη τουρκική πολεμική μηχανή. Αυτοί που πολεμούν σαν “λιοντάρια” χάθηκαν χωρίς να καταφέρουν ούτε γρατζουνιά στον αντίπαλο. Ξέρουμε ότι θα κατηγορηθούμε πάλι για τουρκική “προπαγάνδα”, αλλά νομίζουμε ότι είναι καιρός να “ξυπνήσουμε”. Ας σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε με την εθνική “ανωτερότητά” μας  και τους “μπουνταλάδες” Τούρκους. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με ανώτερο DNA, μόνο με ανώτερα όπλα!
Πριν αρχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους Τούρκους, μιλάμε για τα χαμένα Leopard 2 και τα καταρριφθέντα ελικόπτερά τους, ας δούμε τι όπλα έχουν, και πόσο αποτελεσματικά τα δοκιμάζουν. Ας δούμε αν έχουμε εμείς σαν χώρα αντίστοιχα μέσα, ή μέσα αντιμετώπισής τους. Ας δεν τα έχουμε, ας τα αποκτήσουμε πριν να είναι αργά. Και ας αφήσουμε επιτέλους τις ουτοπικές μας εθνικές αυταπάτες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
montif74

Δεν ξέρω πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν στην υπεροχή μας λόγου καταγωγής ή DNA. Θεωρώ πως είναι λίγοι αλλά φαίνονται πολλοί γιατί το 99% του κόσμου απλά δεν ασχολείται.
Η πλειοψηφία του κόσμου ξέρει ότι οι Τούρκοι έχουν περισσότερα στρατό και πως μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα ειναι καταστροφική για εμάς. Για αυτό και δεν θέλουν με τίποτα την πολεμική σύγκρουση και ούτε είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το οικονομικό βάρος ώστε να εξοπλιστουμε μέχρι τα δόντια και να γίνουμε δεύτερο Ισραήλ.

Kanenas

Από το ένα άκρο πάμε στο άλλο . Το μέτρο λείπει σε αυτήν την χώρα .

Konstantinos_Zikidis

Ακριβώς έτσι.
Όποιος παρακολουθεί το τι γίνεται με τους γείτονες, έχει εκπλαγεί με τις προόδους τους, ιδίως τα τελευταία έτη (π.χ. αυτά που παρουσίασαν στις εκθέσεις IDEF’17, IDET’17, καθώς και στο Le Bourget). Αποτελούν παράδειγμα προος μίμησιν, σε πολλούς τομείς, ιδίως της βιομηχανίας, η οποία τους διασφαλίζει πλέον την στρατιωτική τους ισχύ.
Όπως είπα στο περσινό Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος:
In principle, it’s better to be on the winning side than on the “brave” (but losing) side…
https://www.researchgate.net/publication/314144147_Low_Observable_Threats_RCS_Estimation_and_Anti-Stealth_Technologies
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Προβοκάτωρ

Ναι αλλά είναι πανάκριβα..

ThanosD

Η Τουρκία δουλεύει σε ενα πλάνο περιφερειακής δύναμης.Η άποψη μου είναι οτι χωρίς πυρηνικά δεν θα τα καταφέρει και δεν φαίνεται να μπορεί πλέον να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία(όπως το Πακιστάν πχ).Να μην ξεχνάμε οτι η πολεμική βιομηχανία στην Τουρκία συνεισφέρει δις ευρω πλέον στο τοπικό σύστημα διαφθοράς και λόγω αυτού ανατροφοδοτείται συνεχώς.Να σημειώσω ότι τα περισσότερα οπλικά συστήματα είναι μικτά (αρα υπάρχει ρίσκο με ένα πιθανό εμπάργκο,το οποίο εν μέρει εφαρμόζεται ατύπως και τώρα),.Πχ η Κίνα με τεράστια διάθεση πόρων,τώρα προσπαθεί να βγάλει ένα αξιόλογο αεροπορικό κινητήρα για τα νέα μαχητικά της (απεξάρτηση από τη Ρωσία).Με την παρούσα δομή οπλισμού ειδικά στον αέρα ,είναι απολύτως εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ .

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΙΠΤΣΗΣ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ Η ΤΕΧΝΟΛΓΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ. ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΑΝ.

Άγγελος

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν επίσης ειδικοί στο να παίρνουν ότι από τους λαούς στους οποίους έρχονταν με επαφή (ή κατακτούσαν) θεωρούσαν καλύτερο, να το αντιγράφουν για δική τους χρήση και τελικά να το βελτιώνουν. Και όχι μόνο από τους πολιτισμούς που θεωρούσαν ανώτερους (για παράδειγμα δεν δίστασαν να προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα όπλα κελτικής προέλευσης ή να τροποποιήσουν το ηπικό σε μορφές παρόμοιες με πιο ανατολικών λαών στην πάροδο του χρόνου). Και τελικά δικαιώθηκαν.
Πράγμα ίσως με τη δικιά του αξία όταν αρκετή μερίδα της κοινωνίας νομίζει ότι μονοπωλούμε τον πολιτισμό και δεν πρέπει να αντιγράφουμε τίποτα από τους ξένους (ακόμα και ξένους εχθρικούς προς εμάς).

SPY_GR

Συμφωνώ απολύτως, μόνο για το UMTAS έχω ενδοιασμό άν ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε (μάλλον κάτι ισχυρότερο) άν και τελικά λίγη σημασία έχει…

A Greek from abroad

Is the video for real or is it fake news ? For all we know the Turks might have set it up .
And BTW where did the Kurds find the recoilless rifle ? So far they have been using ATGMs .
Also the YPG fighters (if they are for real) act like amateurs . The Kurds have been fighting
ISIS for years , they are a lot more experienced than that .
The Turkish invasion started more than 3 weeks ago and they haven’t even reached the
outskirts of Afrin yet . Turkish Blitzkrieg = Yavas Yavas Kardashim !!

Λεοντόκαρδος

Βεβαια και οι Ιταλοι το 40 απολαμβαναν εξαιρετικα ανωτερες τεχνολογικες ικανοτητες και στη θεωρια επρεπε να κανουν παρελαση στην Αθηνα σε λιγες μερες ομως λογαριαζαν χωρις τον ξενοδοχο..
Σαφεστατα ειναι πολυ χρησιμο να εχεις προηγμενη τεχνολογια ομως απο μονη της δε φερνει την ανοιξη.Κατι που φαινεται στο κατα ποσο κανουν περαλαση οι τουρκοι στο Αφριν οπως νομιζαν..
Κοινως μηπως να σταματησουμε να μεμψιμοιρουμε και να εχουμε μια μονιμη ηττοπαθεια?

Φίλε μου, εάν δεν είχε κάνει κατάλληλη προετοιμασία ο Ιωάννης Μεταξάς για χρόνια πριν, η κατάσταση δεν θα ήταν αυτή που ήταν. Και για να αντιληφθούμε ποια ήταν η κατάσταση της Ελλάδας πριν τον 2ο π.π., θα ήθελα να επισημάνω ότι τότε ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΜΕ μαχητικά αεροσκάφη, στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών) της ΠΑ (τότε ΕΒΑ). Διευκρινίζω: δεν συναρμολογούσαμε ή κατασκευάζαμε την πίσω δεξιά θυρίδα ή πάνελ, κατασκευάζαμε ολόκληρα μαχητικά αεροσκάφη, έστω κατόπιν αδείας. Και φυσικά κατασκευάζαμε πυρομαχικά και λοιπό πολεμικό υλικό. Δια παν ενδεχόμενον… το οποίον ήρθε τελικώς…

Kanenas

Πες τα φίλε μου γιατί πρέπει κάποτε ως έθνος , να μάθουμε να καθόμαστε μπροστά στον καθρέπτη και να τα βλέπουμε όλα . Και τα καλά και τα κακά , μήπως και ξεστραβωθούμε επιτέλους και μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα!

Λεοντόκαρδος

Σαφεστατα οφειλουμε πολλα στη διορατικοτητα του Μεταξα,ο οποιος εκανε τα μεγιστα απο το 36 για να προετοιμαστει.Οταν για παραδειγμα η τοτε “αυτοκρατορια” Αγγλια με δυο πρωθυπουργους προσπαθουσε μεσω διπλωματιας να συνεφερει την Γερμανια μεχρι και το 39(οτι λαθος κανουμε εμεις σημερα με Τουρκους..)με αποτελεσμα παραλιγο να πεσει η Αγγλια,αν δεν εκαναν το λαθος οι Γερμανοι να στρεψουν την αεροπορια τους σε βομβαρδισμους στο Λονδινο κλπ.Οταν η Raf ηταν στα προθυρα της διαλυσης εντος μερικων ημερων.
Οποιος θελει την ειρηνη ετοιμαζεται για πολεμο.
Για αυτο λοιπον πρεπει οτι εχουμε να ειναι οσο το δυνατον σε πιο ετοιμοπολεμη κατασταση.
Ναι δυστυχως σημερα δεν παραγουμε τιποτα στην Ελλαδα ενω θα μπορουσαμε…
Εχουμε ναυπηγεια που πανε ακλαφτα,ΕΑΣ κλπ που θα μπορουσαν να κανουν παπαδες στα αρματικα δυναμικα και οχι μονο που πασχουμε αλλα εμεις τα χουμε στη μπουκα διοτι δεν κανει να τα αξιοποιουμε..
Ομως καποτε θα πρεπει να αλλαξουμε ρωτα.
Εχουμε το πιο πλουσιο οικοπεδο στην περιοχη και το ξερουν καλα οι εξω εχθροι και “φιλοι” για αυτο βιωνουμε οτι βιωνουμε.

Alex

Ανώτερη τεχνολογία οι Ιταλοί; Με αεροπλάνα χωρίς ασύρματους και μόνο με με δύο πολυβόλα όταν τα PZL είχαν πυροβόλο; Η Ιταλία μπήκε απροετοίμαστη στον 2ο πόλεμο και το πλήρωσε ακριβά.Οταν άρχισε να παρουσιάζει ικανοποιητικούς επιπέδου συστήματα ήταν αργά καθώς συνθηκολόγησε το 1943

Λεοντόκαρδος

Δεν ηταν και Γερμανοι αλλα μηπως ειχαν αρματα μαχης ενω εμεις γαιδουρακια και αλογα(συμπαθεστατα αμφοτερα κατα τα αλλα)?

Alex

Αν οι τανκέτες ANSLADO με το πολυβόλο θεωρούνται άρματα! Aν εξαιρεθεί κάπως το ναυτικό, στα υπόλοιπα ήταν εντελώς απροετοίμαστοι. Αεροσκάφη αξιόλογα εμφανίστηκαν μόνο από το τέλος του 1941 όταν άρχισε η παραγωγή στην Ιταλία του κινητήρα DB του Μe-109, η παραγωγή ολοκληρωμένων ασυρμάτων της Alocchio-Bacchini και το ναυτικό ραντάρ Gufo μετά το πάθημα της ναυτικής ήττας στο Ματαπά. Το 1942 παρουσίασαν μέχρι και το τερακινητήριο Piaggio P-108 to ιταλικό ιπτάμενο φρούριο, μοναδικό στρατηγικό βομβαρδιστικό του άξονα. αλλά ήταν αργά καθώς η συνθηκολόγηση και ο εμφύλιος που ακολούθησε (ο νότος με τους συμμάχους ο βορράς με τους γερμανούς όπου το Fiat G55 της Α.Ν.R. θεωρήθηκε παραπλήσιο σε ικανότητες με το Mustang), έδωσαν τέλος στον παραλογισμό της ιταλικής συμμετοχής στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Άγγελος

Χωρίς να είμαι ιστορικός και παίρνοντας την ευθύνη για τυχόν λάθη θα ήθελα να προσθέσω ότι:
Εδώ θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι Ιταλοί δεν κατόρθωσαν ποτέ να εμπλέξουν όλες τις δυνάμεις που θεωρητικά θα μπορούσαν στον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας είτε από δική τους λάθος εκτίμηση και υπερβολική σιγουριά είτε στη συνέχεια λόγω των άλλων μετώπων όπως αυτά στη Βόρεια Αφρική όπως και ότι έκαναν σημαντικά λάθη στην τακτική τους.
Αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα είναι ότι αν μια μικρότερη οικονομικά χώρα μπορεί να αντισταθεί σε μια πιο ισχυρή θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τον τρόπο που κατανέμει τους πόρους για την άμυνα επιλέγοντας εκείνα τα σημεία με την κυριότερη σημασία , να είναι έτοιμη να αντιδράσει τολμηρά σε οποιαδήποτε ολιγωρία του επιτιθέμενου(όχι μόνο περιμένουμε και αμυνόμαστε στο χαράκωμα), να έχει την απαραίτητη συνοχή και διπλωματικά να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη από συμμάχους(που δυστυχώς έγινε μόνο σε μικρό βαθμό με τους Άγγλους τότε).

Γιώργος70

“Οι Κούρδοι πολεμούν έξυπνα”
Ποιός πολεμά όμως εξυπνότερα? οι Κούρδοι ή οι Τούρκοι?

Thras

Το πιο έξυπνο που έχουν κάνει οι τούρκοι είναι ότι χρησιμοποιούν ως προκάλυψη τον FSA ο οποίος υφίσταται και το 90% της φθοράς.

AIRMAN

Ας αφήσουμε τις αυταπάτες με μαχητικα του χθες (Φ15/Φ16/Μ2000/ευρωφαιτερ/Σουκχοι35 κλπ μπαγλαμάδες) κι ας ανεβουμε στο αυριοΦ35 (στηλθ/φουζιον/δικτυο/αεσα) το οποιο εξακολουθεί να βγαζει μπαγκς (λογισμικο 3Φ6,2) και χρειαζεται κανα 2χρονακια για να στρωσει (2020)
Αρα δικτυωνουμε με λινκ16 όλα τα υφισταμενα μαχητικα μας(150Φ16+50Μ2000 ,οικονομικη λυση) και παραγελνουμε 40 Φ35 για να τα τροφοδοτουν με στοχους ώστε οι οικονομιες μας να πιασουν τοπο και ναμαστε μοδατοι.

kkalev

Ποιες οικονομίες; Η Ελλάδα προβλέπεται να δίνει περίπου 0,5 δις € σε εξοπλισμούς τα επόμενα χρόνια ενώ μία πτέρυγα F-35 κοστίζει περίπου 7 δις €.
https://www.ptisidiastima.com/34-f-35a-for-belgium/
Επίσης μέχρι στιγμής παρουσιάζει διαθεσιμότητες της τάξης του 50%
https://www.ptisidiastima.com/unsuitable-f-35/

Diogenis

Δευτερο Ισραηλ χωρις τα χρηματα ΗΠΑ και Γερμανιας δεν γινετε οπως και την σιωπηλη αποδοχη κατοχης πυρινικων .

ivychris

Κάνετε λάθος αγαπητέ, γιατί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές εισπράξαμε πακτωλούς και εκ των δύο.
Στη μεν πρώτη με το σχέδιο Μαρσαλ οφείλαμε με τα τότε εκατομμύρια να είχαμε θέσει τις βιομηχανικές, τεχνολογικές & εκπαιδευτικές βάσεις, στην μεν δεύτερη με τα πακέτα Μεσογειακά προγράμματα ΜΟΠ 1 & 2, πακέτα Ντελορ & Σαντερ να έχουμε μεταρρυθμίσει ολοσχερώς την κοινωνία & την οικονομία.
Γιατί μη μου πείτε ότι το προτζεκτ ΕΕ δεν είναι καθαρά Γερμανικό? πέρα από το Ευρωπαϊκό προκάλυμμα ?
Η αξία του Γερμανικού Μάρκου είναι η αξία του Ευρω.
Τι συνεισφέρει η λιρέτα & η πεσέτα ή το βελγικό φράγκο?
Απλά, να αποδεχτούμε ότι δεν κάναμε σωστή διαχείριση.
Οι ευκαιρίες δόθηκαν.
Ενώ το Ισραήλ μπήκε αργά στη λίγκα αλλά φέρθηκε διαφορετικά. Επένδυσε στη γνώση…και ανταμείφθηκε

τσιδης

Η τεχνολογία βοηθάει δεν κερδίζει από μόνη της .

ivychris

Σήμερα ο πρωθυπουργός τουίταρε “υπερήφανος” ότι για 1η φορά στα χρονικά το R&D στην Ελλάδα έφθασε στα επίπεδα του 1%/ΑΕΠ.
Αλήθεια ποιο ΑΕΠ, αλλά εν πάσει περιπτώσει. (μεγαλύτερο ποσοστό σ’ ένα μικρότερο δείκτη…!)
Η Ρουμανία με ίδιο πλέον ΑΕΠ έχει1.5% & η Βουλγαρία 1%, η δε τουρκία 1.3%
Ομως από τα στοιχεία ανάλυσης του ΟΟΣΑ (OECD) & της Κομισιόν προκύπτει ότι το R&D στην Ελλάδα είναι γενικό και όχι θεματικό, κατά 98% επικεντρωμένο σε έρευνα που αφορά τον πολιτικό και όχι τον αμυντικό τομέα, είναι ελάχιστα experimental και κατά 90% εκτελείται από Δημόσια Παν/μια ενώ ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει ελάχιστα λόγω έλλειψης υποστήριξης, οικονομικής δυσπραγίας, φορολογίας & γραφειοκρατίας…
Συνεπώς δεν είναι να απορεί κανείς με τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών.

agnostosependytis

Για full μοντάζ δεν ξέρω, αλλά για μερικό μοντάζ ισχύει σίγουρα, καθώς αν παρακολουθήσει κανείς το βίντεο, φαίνεται η ίδια στιγμή να λαμβάνεται από δύο κάμερες λήψης (η στιγμή που το τζιπ στρίβει και μπαίνει στην αποθήκη), όπου την ίδια στιγμή η μία κάμερα που φαίνεται να δείχνει την εικόνα από πιο ψηλά, δείχνει την στιγμή της στροφής στην αποθήκη να υπάρχει μόνο το τζιπ εκεί, ενώ η άλλη κάμερα που φαίνεται πιο ζουμαρισμένη και από το πλάι, δείχνει την στιγμή της εισόδου να υπάρχει και ένα πολιτικό αυτοκίνητο και τον οδηγό του πολιτικού να κόβει βόλτες ανέμελος.

Thracian

Σε αυτό που λες έχεις δίκιο (1:18 έως 1:25). Συν το γεγονός ότι κάποια στιγμή φαίνεται σαν να μπλέκονται οι εικόνες.
Και εμένα μου έκανε εντύπωση αρχικά το πολιτικό αυτοκίνητο (σαν Mercedes μου μοιάζει)

George

Πάντως, είναι τρεις εβδομάδες τώρα και ακόμα αγώνα στην προκάλυψη δίνουν οι Τούρκοι. Όχι ακριβώς αυτό που λέμε “πόλεμος αστραπή”. Ούτε 3 χιλιόμετρα δεν έχουν προχωρήσει. Δε λέω, θα δείξει, όμως τρεις εβδομάδες με τίποτα δεν το λες εντυπωσιακό.

Giorgos tsagaris

Mην μας χαλας τον….εφιαλτη…

ahdud8usyag@yahoo.com

Απλή λύση.. κρεμάστε σεντόνια μεταξύ των κτιρίων.
δημιουργείστε συνθήκες fog of war.

dimitrov

Το μεγαλύτερο παραμύθι για την περίπτωση μας είναι αυτό ακριβώς το ερώτημα. Καθότι στην περίπτωση μας λείπουν σχεδόν όλα. Θα έλεγα πως μόνο η τεχνολογία ίσως ….. ψιλουπάρχει.
Ένεκα λοιπόν της αφραγκιάς ας ξεκινήσουμε από το τσάμπα που είναι και επίπονο. Δλδ τον ηρωισμό και την εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Και μη μου πει κανείς πάλι για τους πιλότους. Να μου πει για το πεζικό π.χ. και για τους έφεδρους.
Οι Ρωμαίοι κι ο Αλέξανδρος δεν κίκησαν λόγο των όπλων. Νίκησαν γιατί τα όπλα αυτά τα βαστούσαν άντρες που το έλεγε η περδικούλα τους, είχαν εξαιρετική εκπαίδευση, ήταν σκληροτράχηλοι, είχαν ανάλογες προηγμένες τακτικές και στρατηγούς που και μόνο η σύγκριση με τους σημερινούς προκαλεί θλίψη. Σε όλο αυτό κόλλησε και η τεχνολογία.

chikichiki

Αυτά τα άτιμα χρήζουν προσοχής. Προφανώς δεν είναι αόρατα στα ραντάρ, αφού μπορούσε να τα βρει το Ιράκ μάλλον μπορεί και η Ελλάδα, αλλά έχουν μικρό οπτικό, θερμικό και ακουστικό ίχνος που όπως φαίνεται σε αυτή την περίπτωση υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην συγκεκριμένη επίθεση.

George K

Κάποιο άλλο παράδειγμα έχουμε; Δηλαδή να αντιμετωπίσει η πανίσχυρη τουρκική πολεμική μηχανή κάποιον αντίπαλο που αμύνεται με σοβαρές ένοπλες δυνάμεις… και όχι με τους Κούρδους αντάρτες.
Να δούμε ρε παιδί μου τότε τι γίνεται.., να έχουμε ένα σημείο αναφοράς…

Giorgos tsagaris

Eλα μου ντε….σε ποιο πεδιο με σχετικη απαντηση στον αερα το συγκεκριμενο συστημα θα ηταν κατι παραπανω απο
ευκολη καταρριψη?
Ναι δουλευουν…εναντιον Κουρδων,Ταλιμπαν,Ιsis κτλ

AlxPorto

Δηλαδή η λύση είναι είτε να γίνουμε προτεκτοράτο (όχι ότι δεν είμαστε σε ένα βαθμό) είτε να αποδεχθούμε την μοίρα μας επειδή η Τουρκία είναι την δεδομένη στιγμή ανώτερη τεχνολογικά και αριθμητικά;
Με τέτοια ηττοπάθεια, το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ανεξάρτητα των όποιων στρατιωτικών ισορροπιών, δυνατοτήτων κλπ.
Σίγουρα η τεχνολογία δίνει τεράστιο πλεονέκτημα αλλά δεν είναι πανάκεια. Ο άνθρωπος έχει (ακόμη) τον πρώτο λόγο, αλλά όσο θα περνά ο καιρός η τεχνολογία θα έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία στην έκβαση των πολέμων, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι ο παράγοντας που θα τους κερδίζει.
Δεν θυμάμαι ποτέ η Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τον Β’ ΠΠ να είχε υπεροπλία και πάντα υστερούσε αριθμητικά.

megisteas

Τώρα από το άρθρο αυτό καταλάβατε;

Christos-Vardas

“Δεν θυμάμαι ποτέ η Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τον Β’ ΠΠ να είχε υπεροπλία και πάντα υστερούσε αριθμητικά.”
Μάλλον φίλε μου στο σχολείο την ώρα του μαθήματος τις ιστορίας έκανες κοπάνα. Διαφορετικά θα γνώριζες ότι στην αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν καθολική υπεροπλία και ανώτερη εκπαίδευση έναντι των Περσών κλπ.
Στο Β’Π.Π επίσης ο Μεταξάς είχε επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου προετοιμασία των Ε.Δ .

G

Οι περσες ηταν παντα αριθμητικά περισσότεροι και αυτο ειναι βασισμένο σε ιστορικα στοιχεία και οχι σε γνωμες ο δε μεταξας παρα την προετοιμασία δεν είχε περισσότερο στρατο απο τους ιταλους και φυσικα οι ιταλοι ηταν πολυ καλυτερα εξοπλισμενοι.

Thras

Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους:
Σχετικά με την τεχνολογία, από μελέτες που έγιναν απο αμερικανούς ειδικούς, οι σπαρτιάτες στις θερμοπύλες είχαν όπλα που διαπερνούσαν τις περσικές ασπίδες (πλεγμένες από ξύλα λυγαριάς προορισμένες να σταματούν βέλη), ενώ αντίστροφα τα περσικά δόρατα δεν ήταν σε θέση να διατρήσουν τις ελληνικές ασπίδες ίσως ακόμα και τις πανοπλίες.
Όσον αφορά την εκπαίδευση του σπαρτιάτη πολίτη-οπλίτη, απλά δεν υπήρχε σύγκριση με το περσικό πεζικό που αποτελούταν από ανεκπαίδευτους χωρικούς. Μοναδική εξαίρεση οι Αθάνατοι που επίσης σε καμία περίπτωση δεν έφταναν τους έλληνες σε εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι ήταν επαγγελματίες στρατιώτες.
Για τις τακτικές επίσης δεν υπήρχε σύγκριση. Η οπλιτική φάλλαγγα στελεχωμένη από εκπαιδευμένους οπλίτες, απλά δεν είχε αντίπαλο για 500 χρόνια. Το μειονέκτημά της ήταν η τρωτότητά της απο τα πλάγια που εξασφαλιζόταν είτε από ψιλούς (σφενδονήτες/τοξότες/ακοντιστές) είτε απο ελαφρύ ιππικό. Εναλλακτική επιλογή σε έλλειψη όλων των παραπάνω ήταν να υπάρχει φυσικό εμπόδιο στα πλευρά, όπως έγινε στις Θερμοπύλες. Οι πέρσες αντίθετα χωρίς καμία τακτική επιτίθονταν σε άτακτα κύματα που διαλύονταν όπως το κύμα στον κυματοθραύστη πάνω στην φάλλαγγα.
Καμία νίκη δεν έρχεται τυχαία… όλα είναι προϊόν τεχνολογίας, τακτικών και κυριώς εκπαίδευσης!

George

Για να λέμε την αλήθεια όμως, στις Θερμοπύλες νίκησαν οι Πέρσες. Πράγματι, είναι όπως το λές: καμία νίκη δεν έρχεται τυχαία. Οι Πέρσες νίκησαν με κυκλωτικό ελιγμό.

Thras

Νίκησαν στις θερμοπύλες διότι κατάφεραν να κυκλώσουν τους έλληνες. Επίσης ο μικρός αριθμός των σπαρτιατών δεν τους επέτρεπε να ξεκουραστούν απο τις διαδοχικές επιθέσεις των περσών.
Ένα έτος αργότερα στις Πλαταιές, οι 7000 σπαρτιάτες νίκησαν τον στρατό του Μαρδόνιου (υπολογίζεται από 140000 έως 400000 ανάλογα με την πηγή) σχεδόν μόνοι τους!
Για να μην μακρυγορούμε, είναι παλύ σημαντική τόσο η τεχνολογία, όσο και οι τακτικές αλλά και η εκπαίδευση, που τόσο έχουμε παραμελήσει στην Ελλάδα…

George

Αυτό που λέω εγώ είναι πως χρησιμοποιείς λάθος παράδειγμα. Στις Θερμοπύλες οι Σπαρτιάτες, παρά την εκπαίδευση, παρά τον οπλισμό, παρά την οργάνωση, μπορεί να έστησαν γενναία άμυνα , όμως τελικά εξοντώθηκαν μέχρι ενός. Το παράδειγμά σου δείχνει πως η νίκη δεν έρχεται με τεχνολογία, αλλά με προδοσία, με κυκλωτικούς ελιγμούς και λογιών λογιών ατιμίες αντίθετα από όσα θες να υποστηρίξεις. Ούτε οι Πλαταιές είναι καλό παράδειγμα, όπου βέβαια οι Σπαρτιάτες δε νίκησαν μόνοι τους.
Γενικά η αρχαιότητα δεν παρέχει καλά παραδείγματα τεχνολογικής υπεροχής, γιατί η τεχνολογία δεν ήταν πολύ προχωρημένη, η υπεροχή δεν ήταν σαφής και έτσι έπαιζαν ρόλο άλλα πράγματα. Στην Ιωνική επανάσταση, δύο δεκαετίες πριν τις Θερμοπύλες, οι Ίωνες φορούσαν ακριβώς τα ίδια όπλα με τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, που εσύ τα λες σπουδαία, όμως οι Πέρσες τους συνέτριψαν ξανά και ξανά.

Thras

Καταλαβαίνω τη λογική σου και συμφωνώ ότι οι αρχαίες μάχες δεν προσφέρονται για να μελετηθεί η επίδραση της τεχνολογικής υπεροχής.
Πάντα χαίρομαι τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο 😉

Promaxos

Στην εξίσωση παραλείπεις ότι 4.000 οπλίτες νικούσαν επί 3 μέρες μισό εκατομύριο ασιατικά στρατεύματα, προξενώντας τους φρικτές απώλειες, γεγονός που δείχνει την αξία του ανώτερου εξοπλισμού κι εκπαίδευσης, καθώς και της προσεκτικής επιλογής του πεδίου της μάχης.
Η νίκη των Περσών δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι που μπορούν να βοηθήσουν έναν 100νταπλάσιο σε μέγεθος και κατώτερο σε εκπαίδευση και οπλισμό στρατό να κερδίσει τελικά υπό τις ως άνω δυσμενείς περιστάσεις. Η αναγνώριση, ο επιχειρησιακός ελιγμός, ο αιφνιδιασμός, το λάθος των Σπαρτιατών να εμπιστευτούν τα νώτα τους σε μειωμένης αξιοπιστίας δυνάμεις χωρίς απόλυτη σαφήνεια της αποστολής τους (να στήσουν δεύτερες Θερμοπύλες κι όχι γενικά να φυλάξουν το μονοπάτι).
Στην Ιωνική Επανάσταση έπαιξαν σημαντικό ρόλο η επιλογή του πεδίου μάχης και οι τακτικές. Οι Πέρσες με τους τεράστιους στρατούς πλησίαζαν σε απόσταση βολής βέλους τη φάλαγγα, οι πρώτες 1-2 σειρές έμπηγαν στο έδαφος της πορτόσχημες ασπίδες σπάρα, δημιουργούσαν “οχυρό” και μετά οι σειρές των τοξοτών καταιώνιζαν με βέλη, ενόσω το εξαίρετο Περσικό Ιππικό παρενοχλούσε με ακόντια και σποραδικές εφόδους.
Όταν η συνοχή της φάλαγγας χανόταν, επιτίθονταν γενικευμένα το ελαφρύ ΠΖ (τακαμπάρα) και το Ιππικό. Το αναπεπταμένο πεδίο μάχης ευνοούσε τις περσικές τακτικές.
Ο Μαραθώνας, τεράστια η συνεισφορά του Μιλτιάδη, έδειξε ότι τα “μαθήματα” αφομοιώθηκαν. Προσεκτική επιλογή πεδίου μάχης για να καλύπτονται τα πλευρά της φάλαγγας, μάχη όταν το Περσικό Ιππικό απουσιάζει ή δεν έχει χώρο να κινηθεί, δρομαία έφοδος, εκπαίδευση μέσω του οπλίτη δρόμου.
Από τότε και μέχρι τον Πελοποννησιακό Πόλεμο οι ελληνοπερσικές μάχες κινήθηκαν σε αυτό το μοτίβο.

npo

Οι εθνικές αυταπάτες είναι το όπιό μας φοβάμαι.
Κι είναι κι άπειρες. Απο που ν’ αρχίσει κανείς..

ThanosD

Εξαρτάται..Ποιο θα είναι το τελικό πεδίο μάχης. και ο στόχος.Αν θές να καταστρ;Eψεις υποδομές ,αποθ;Hκες,κινούμενες μονάδες χωρίς προστασία δεν το συζητάμε..Αν όμως πρέπει να καταλάβεις χώρο,είναι αμφίβολο ότι θα αποφύγεις τον πόλεμο βασικού επιπέδου,δλδ κλειστή μάχη.Και αν ο χώρος είναι αστικός ή ορεινός με δασική κάλυψη .μπορεί και να το χάσεις το παιχνίδι .Βέβαια μια πολύ ισχυρή δύναμη,που μπορεί να δικαιολογήσει απώλειες θα κερδίσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση ..αλλά έπεται το κόστος διατήρησης(Το Αφγανιστάν διδάσκει.;Oπως και η Νοτιοανατολική Τουρκία με tο PΚΚ).

dimkam

σας διαβαζει ο καβαθας και θα γελαει σε λιγο θα μας πειτε οτι ειμαστε ιδιοι με τους κουρδους σε εξοπλισμο

ptisidiastima

Ο κος Καββαθάς καταλαβαίνει τι διαβάζει, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς το ίδιο για όλους. Αν αυτό εσείς αντιλαμβάνεστε από το άρθρο, δεν θα σας χαλάσουμε το χατήρι

Giorgos tsagaris

Οι…μελλοθανατοι….ποτε ποζαραν στην 1η φωτο?
Πριν ή μετα την ”εξοντωση τους”?

G

Αν ηταν τοσο απλα τα πραγματα τοτε οι Αμερικανοί που εχουν σαφως περισσότερα μεσα γιατι ακομα πολεμανε στο ιρακ, στο αυγανισταν και εφυγαν αρον αρον απο την σομαλια? Γιατι το ισραηλ εχασε το 2006 στο λιβανο? Οσο γραφικος ακουγετε αυτος που μιλαει για ανώτερο dna αλλο τοσο ακουγεστε και εσεις με την πολυ ρηχη αναλυση του άρθρου

ptisidiastima

Οι Αμερικανοί κέρδισαν στο Ιράκ, στην Σομαλία δεν έστειλαν κανονικό εκστρατευτικό σώμα, και το Ισραήλ κέρδισε στο Λίβανο. Μήπως διαβάζετε λάθος αναλύσεις;

George

Κέρδισε το Ισραήλ στο Λίβανο; Το 2006; Ότι θέλουμε λέμε; Κέρδισαν οι Αμερικάνοι στη Σομαλία; Από πού βγαίνει το συμπέρασμα αυτό; Από την ταινία Black Hawk Down;

ptisidiastima

Μάλλον, ενημερωνόμαστε προφανώς από το Χόλυγουντ αν αυτό λέτε

George

Απ’ ότι φαίνεται ναι, γιατί οι Αμερικάνοι έφυγαν από τη Σομαλία κακήν κακώς. Όσο δε για τη “νίκη” του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006, ούτε οι ίδιοι οι Ισραηλινοί δεν πιστεύουν ότι νίκησαν, γιατί απλούστατα, έφαγαν τα μούτρα τους. Ίσως είστε νέος και δε θυμάστε καλά.

G

Το 2006 το ισραηλ μαλλον εχασε και αυτο αποτυποθηκε στις αλλαγες που εγιναν στο στρατό μετα τις επιτροπες που διερευνησαν τα αιτια της ηττας. Στην σομαλια εφυγαν και δεν ξαναπηγαν παρα τους αρχικους σχεδιασμους, στο ιρακ και στο Αφγανιστάν καθε μερα γινετε χαμος και στην συρια τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα αν δεν ηταν οι low tech κουρδοι. Μηπως μπορειτε να μας πειτε αιτιολογημενα πως εσεις εχετε αντίθεση αποψη?

G

http://www.analystsforchange.org/2014/06/2006.html?m=1
Ενα απο τα δεκαδες λινκ που αναφερονται στο αποτέλεσμα του πολεμου το 2006.
Πραγματικα ειναι αξιο αποριας πως λετε το αντιθετο

efstathios

πιθανονατα fake video(παρολαυτα πληρη συμφωνια με τον τιτλο του αρθρου)
1 ολπισμος μαχητων (πρωτη φορα εμφανιζεται τετοιου ειδους οπλισμος στα τοσα χρονια συγκρουσεων στα χερια του ypg)
2 μαχητες ypg ολοι με ξεβαμενα τζιν χωρις φορμες παραλαγης κ διακριτικα ?
3 απτο βιντεο φαινεται οτι προκειται για πολυ μεγαλη πολη (τεραστια 4-5 οροφα κτιρια,μεγαλη διαδρομη που διανυει το οχημα,δρομοι διπλης κατευθυνσης κλπ) ενω ξερουμε οτι οι ενοπλες συγρουσεις γινονται σε μικρα χυρια κ κομωπολεις στα συνορα η μοναδικη τετοια πολη ειναι το αφριν το οποιο αποκλειεται επειδη απεχει απο συγκρουσεις 15-20 χλμ σε συναρτηση με το βεληνεκες του οπλισμου των μαχητων πουναι το πολυ 5-6 χλμ
4 μαχητες καταληγουν σε βαση τους πουναι η μοναδικη μονοκατοικια κ μετσιγκινη σκεπη ενω γυρω γυρω περιτριγυριζονται απο γιγαντιαια τσιμεντενια πολυοροφα εγκαταλελημενα κτηρια?

Γιωτόμπαλο

Τζιπ με ΠΑΟ 106;Πολύ αντιαμερικάνικη προπαγάνδα μου κάνει.Άντε να δώσανε το ΠΑΟ οι κακοί Αμερικάνοι ή να το πήρανε από τους πεσμεργκά του Ιρακ(Γερμανική βοήθεια).Το τζιπ πού βρεθηκε;

giorgos tsagaris

ΔΕΝ ειναι τζιπ αυτο….

Kgeorge
Revival_Pill

Ένα ενδιαφέρον ερώτημα προς τους υπηρετούντες στον Ελληνικό Στρατό-Ναυτικό-Αεροπορία αλλά και τους συνταξιούχους ενστόλους, θα ήταν εάν προτιμούν να τους δώσει το κράτος τα αναδρομικά από το 2012 ως σήμερα (όπως αποφάσισε για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά και μάλιστα πρόσφατα, το ΣτΕ) στους ίδιους, ή με αυτά τα λεφτά (εάν τα βρούμε ποτέ βέβαια) να αγοράσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό, πχ για τη φύλαξη των συνόρων και τις περιπολίες στο Αιγαίο.
Να υποθέσω ότι προτιμούμε να έχουμε “ψυχή” (με γεμάτες τσέπες) παρά τεχνολογία?

Dimitrios Gerassis

1,5 δις έδωσαν σε “κοινωνικό μέρισμα” τα αναδρομικα είναι 200εκ. δλδ 7,5 φορες κάτω του μερίσματος. Αν έδιναν 1,7δις για εξοπλίσμούς (επιπλέον του 1δις για τα F16 δλδ 2,7) δεν υπάρχει Στρατιωτικός που δεν θα θυσίαζε το 20€ (μέσος όρος) που θα έπαιρνε αύξηση και το 150€ που θα έπαιρνε αναδρομικά μαζεμένο.

dimitrov

Εσύ φιλάρα το έπιασες το νόημα. Τα 2 τελευταία κάποτε συνδυάστηκαν. Επί Άκη. Διότι θέλει “ψυχή” και “τεχνολογία” η αρπαχτή. Και “σόφρωνες” πολιτικούς που θα δώσουν χωρίς πόλεμο στους Τούρκους αυτό που θέλουν.

STRATOS

Σώθηκες φίλε αν περιμένεις από τα αναδρομικά των συνταξιούχων στρατιωτικών να εξαγγείλεις εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Λεφτά υπάρχουν μόνο για αγορά ψήφων μέσω κοινωνικών επιδομάτων και διορισμού σωρηδόν συμβασιούχων στο δημόσιο (εν μέσω οικονομικής κρίσης).

Revival_Pill

Dimitrios-Ikonomidis Dimitrios Gerassis
STRATOS STRATOS
Ένας από τους λόγους της κρίσης είναι ότι μόλις κάποιος επισημάνει ένα κακώς κείμενο, οι θιγόμενοι του απαντούν “Αυτό κοιτάς εσύ τώρα? Δες τι αρπαχτή κάνει ο ΑΒΓ”
Ερώτηση:
Με 200 εκατομμύρια, πόσους εκτοξευτές αγοράζουμε? Και αν δεν μας αρέσουν οι εκτοξευτές, πόσα καύσιμα και ανταλλακτικά?

STRATOS

Δεν είμαι θιγόμενος, δεν είμαι στρατιωτικός.
Ειλικρινά πιστεύεις τα αναδρομικά των συνταξιούχων στρατιωτικών είναι το πρόβλημα??
Θυμάμαι παλιά επί εποχής δραχμής που είχα κάτσει και υπολογίσει πόσο είναι το κόστος κρατικοποίησης των λεωφορείων από την κυβέρνηση του πασοκ (1994) + τα μέσα σε 3 χρόνια συσσωρευμένο χρέη και έφτανε 2 μοίρες (καινούριων) 40 x F-15C/D!!! και αυτό από μια κρατική επιχείρηση!! Μετά το 1997 σταμάτησα τα μέτρημα και τους υπολογισμούς..
Ειλικρινά η κρατική κραιπάλη τα τελευταία 37 χρόνια φτάνει επίπεδα επιστημονικής φαντασίας.
Λίγο ποιο συμμαζεμένοι να είμαστε (όχι τελείως… μην υπερβάλουμε..) θα είχαμε τις καλύτερα εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις της περιοχής (τo Ισραήλ με την τζάμπα ετήσια αμερικανική βοήθεια δισεκατομμυρίων θα ήταν γατάκι μπροστά μας).
Απάντηση: με 200 εκατομμύρια αγοράζεις ανταλλακτικά για τα 43 x M2000/-5 για 5 χρόνια υποστήριξη.

dimitrov

Ή αρκετά κράνη κέβλαρ και αλεξίσφαιρα γιλέκα για όλο το στράτευμα. Με γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα. Πως σας φαίνεται αυτό?
Μια δημοκρατία δεν πρέπει να εξαντλεί τις πιθανότητες επιβίωσης των πολιτών-οπλιτών της?
Όταν τους στέλνει να σκοτωθούν?

Manthos

Λεφτα ΔΕΝ υπαρχουν! Οσο και να θελουμε στο τελος θα πολεμισουμε με οτι εχουμε… Ακομα και με γυμνα χερια! Και ας πεθανουμε! Παντος στα χερια των γαμημενων τουρκων δεν θα πεσουμε αγαπητη πτηση.

KKubilik

This is a simple call to our Greek neighbours.
We do not need to fight each other. Instead, we could support each other’s interests and be successfull together. Thanks to the geopolitical reasons, we an not live like this, fighting each other constantly. We have two options. First, either of us will dominate other. Second, we will cooperate.
Obviously, second option is te good one. Support us in Afrin, do whatever you do in islands. Isn’t it a fair trade? You can have baklava and other stuff too.

victor

support me over the FYROM’s name dispute an i will do to the same in Afrin.
Isn’t it a fair trade?

George K

As an action of good will and good relations between neighbors you can say your government to stop all hostile actions, as violating the Hellenic FIR, and stop any actions in Imia islands. Turkey must respect the international laws.
Then we can discuss anything.

Türk

Ben türküm .. Gelin bize katılın … Kıbrıs da ve ege de yaptıklarınızı biliyoruz.. Savaş sizin için yok oluş olur.. Almanların ve Fransızların bekçiliğini yapmayın .. Uzun dönemde hedefimiz onlar siz değilsiniz… Arada ezilmeyin …

dimitrov

Τι έγινε ρε παιδιά; Μπουκάρανε οι οχτροί! Τι καταδρομική ήταν τούτη; Εμείς κοιτάμε τα αεροπλανάκια των Τούρκων κι αυτοί ορμήξανε στο σάιτ;

victor

+1000 άρθρο..παλιά καλή πτήση, έτσι..και ας πονάει.
Η πραγματικότητα δεν ταιριάζει πάντα με τις φαντασιώσεις μας.
Από τα σχόλια καταλαβαίνεις πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακόμα που πιστεύουν σε γενναίους και δειλούς, σε αρετές βουτηγμένες στο dna, σε έξυπνους και μπουνταλάδες κλπ κλπ.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, εσείς τουλάχιστον το προσπαθείτε, καλά κουράγια..

spyros_sub

Δεν καταλαβαίνω γιατι πρέπει να μπαίνουμε σε τόσο παρωχημένα και αχρείαστα δίπολα. Γιατί πρέπει να είμαστε υποχρεωτικά είτε γενναίοι και μπατίρηδες ή εξοπλισμένοι και όχι τόσο γενναίοι; Γενναίοι μαχητές, καλά εξοπλισμένοι και με σοφή ηγεσία, κερδίζουν τις μάχες. Συμφωνώ στο ότι πρέπει να διαλυθούν οι όποιες εθνικές μας αυταπάτες. Όχι όμως να αντικατασταθούν απλά απο τεχνοσαρωτικές ουτοπίες. Να δούμε την πραγματικότητα με ανοικτό νου και ρεαλιστική ματιά.

K.

Αυτό που εσείς στο άρθρο χαρακτηρίζετε ως “εθνικές αυταπάτες” σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Τούρκοι το εξέλαβαν ως ανάγκη “εγκατάλειψης των εθνικών φαντασιώσεων που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν” (“Gerçekleşmesi imkansız ulusal hayaller görmeyi bir kenara bırakalım”), δηλαδή σε επίπεδο επιδιώξεων εξωτερικής πολιτικής (http://www.gazetevatan.com/son-dakika-yunanistan-korktu-turklerle–1143478-gundem/). Ίσως θα έπρεπε να είστε περισσότερο προσεκτικοί ή επεξηγηματικοί για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Για την ιστορία, η Vatan το “τσίμπησε” από γνωστό τουρκικό λογαριασμό στο Τwitter που παρακολουθεί όλους τους αντίστοιχους Ελληνικούς λογαριασμούς με θέματα άμυνας.

ptisidiastima

Ευχαριστούμε για την επισήμανση, αλλά εμείς γράφουμε για το ελληνικό κοινό μας. Δεν ευθυνόμαστε για το google translate…

V

Αυτό το βίντεο όπως και το προηγούμενο με drone να καταγράφει την εξουδετέρωση αμυντικών θέσεων από άρματα μάχης είναι ενδεικτικά της υιοθέτησης από τον ΤΣ τεχνολογιών του σήμερα. Φυσικά και είναι μέσα στα πλαίσια της προβολής και της προπαγάνδας γιατί τι να το κάνεις αν είσαι ο καλύτερος και δεν το ξέρει κανένας, αλλά αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι οι επίγειες τους δυνάμεις (κυρίως των ειδικών δυνάμεων, αλλά και των τεθωρακισμένων, μηχανοποιημένου πεζικού, πυροβολικού- αν και προς το παρόν όχι σε ευρεία κλίμακα) θυμίζουν ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ (προηγμένο στρατό δηλαδή) και όχι ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ της εποχής του ΒΙΕΤΝΑΜ ή των 80’s (βρε ποιον στρατό να εννοώ χμ που έχει παρόμοια γιλέκα, κράνη, στολές, εξαρτήσεις, οπλισμό).
Τα διάφορα πτητικά τους μέσα (επανδρωμένα ή μη και ο συνδυασμός τους) είναι ένας εφιαλτικός συνδυασμός για εμάς. Σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όλος ο στρατός τους έτσι αλλά στο ΣΗΜΕΙΟ που θα τους ενδιαφέρει θα ρίξουνε όλο το ανώτερο ανθρώπινο και υλικό δυναμικό τους. Για να ήμαστε ακριβείς έχουνε τη δυνατότητα σα χώρα πια επιλέξουμε ΑΡΚΕΤΑ τέτοια ΣΗΜΕΙΑ και προφανώς οι αντίπαλοι τους (εμείς δλδ) δε θα μπορέσουμε να τα καλύψουμε μπαλώσουμε όλα με επιτυχία.
Το ΤΙ περιστατικό και ΠΟΣΟ μείζον, το ΠΟΤΕ θα είναι πάλι είναι στα χέρια τους να το επιλέξουν, είναι βέβαιοι και σίγουροι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ να πάμε σε έναν κανονικό πολυήμερο πόλεμο γιατί θα είναι καταστροφικό και για εμάς και για αυτούς.
Όσο για τον ξένο παράγοντα, ανεξάρτητα αν είναι ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο ή έναν μικρός πόλεμος, συμμάχους και άλλους δε χρειάζεται καν σχολιασμού, το μόνο που θα κάνουν είναι ευχολόγια Πόντιου Πιλάτου και ένα “βρείτε τα παιδιά” ή στην καλύτερη περίπτωση καταδίκες χωρίς πρακτική εφαρμογή (δεν ήμαστε Κουβέιτ), αντίθετα δε έχουμε να περιμένουμε αρκετά, δυσάρεστα, από τους σύμμαχους τους (θα έχουμε ευρεία καταδίκη μας από όλα τα μουσουλμανικά κράτη, ισλαμιστές θα τρέχουν να συμβάλουν, Καταριανοί θα πλερώνουν, Αλβανοί και “Μακεντόνσκι” θα μπορούν να εκμεταλλευτούν γιατί είναι στη φύση τους ο τυχοδιωκτισμός, εσωτερικοί “μουσουλμάνοι” επίσημα αναγνωρισμένοι (μειονότητα) ή όχι (λαθρομετανάστες) θα ξεσαλώσουν κλπ).
Και πάμε τώρα στο τι μπορούμε να κάνουμε.
Πολλά αλλά με τους ανίκανους πολιτικούς (εδώ θα βάλω μέσα και μερίδα των στρατιωτικών που έχουμε και σε σοβαρές θέσεις) που είχαμε ή που θα έχουμε δε θα κάνουμε τίποτα υποσκάπτωντας τα θεμέλια του κράτους μας και δημιουργώντας στο μέλλον μας τα νέα ζητήματα (Μακεδονικό, γκρίζες ζώνες πως ήτανε βλαστάρια και τώρα ωρίμασαν ή ωριμάζουν για να φέρουν καρποφορία στους άλλους φυσικά) για νέες διπλωματικές αμφισβητήσεις και ήττες.
Ας πούμε μερικά βήματα μήπως και δε ήσουν κάποιοι να τα ακολουθήσουν για να αποφύγουμε τα πολύ δυσάρεστα.
1) Να γίνει σχεδιασμός που να προβλέπει πολύ σοβαρό περιστατικό (π.χ. κατάρριψη αεροπλάνου μας, βύθιση πλοίου μας, κατάληψη μικρονησίδων ήβραχονησίδων, αποκλεισμός νησιού) με τις εξής παραμέτρους. i) άμεσες αντιδράσεις, ii) αντιδράσεις πρώτων ωρών iii) αντιδράσεις ανταπόδοσης σε δεύτερο χρόνο iv) διπλωματικές αντιδράσεις-κινήσεις.
π.χ. αν σου ρίξουν ένα αεροσκάφος “κατά λάθος” αντί να πεις στο δεύτερο γύρνα (που λογικά αυτό περιμένουν να πράξουμε) να πεις ρίξε όπως και να απελευεθερώσεις όπλα για ότι πετάει ή πλέει εκείνη τη στιγμή, να απογειώσεις για CAP και να το επιβάλεις εντός και εκτός FIR. Αυτά πριν το 10λεπτο. Ναι θα χάσεις 10 αεροσκάφη αλλά θα χάσει και ο άλλος παρόμοιο ή μεγαλύτερο αριθμό, τον οποίο δε μπορεί να σηκώσει ο μεγαλοιδεατισμός ενώ παράλληλα θα σκάσει και το παραμυθάκι του να πουλάει μαγκιές στο εσωτερικό του, άρα το κόστος του θα είναι πολλαπλάσιο αυτήν τη στιγμή και ξέρουμε ότι δεν έχει τόσους πιλότους όσους θα ήθελε για να κάνει κάτι παρατεταμένο.
Σοβαρή διπλωματική κίνηση είναι να απαντήσεις ότι έχεις πρόβλημα στο Afrin και δεν είναι περίπατος έως και η απέλαση του πρέσβη τους.
2) Να βρούμε έστω έναν σύμμαχο και όταν λέω έναν σύμμαχο εννοώ έναν εμπορικό συνυποστηρικτή που να μετράει ο λόγος του και κυρίως η ισχύς του, δηλαδή Ισραήλ. Υπογραφή συμφωνιών και γιατί όχι να δώσουμε και εμείς κάτι σοβαρό αλλά όχι πολύ επώδυνο, αναγνώριση της Ιερουσαλήμ για αμυντικό σύμφωνο.
3) Αύξηση θητείας, στράτευση γυναικών, εκπαίδευση εθνοφυλάκων ,παρουσία πρόσθετων μονάδων (2 τάγματα πλήρης επάνδρωσης σε κάθε νησί) σε μόνιμη βάση στα νησιά γιατί αν γίνει κάτι δύσκολα θα φτάσουν ενισχύσεις.
4) Να σταματήσουμε τις εξοπλιστικές μας αυταπάτες. Τέρμα FREM, F-35, GOWIND και δεν ξέρω γω τι άλλο υπάρχει στα φυλάδια αυτήν την εποχή. Καιρός για αξιοποίηση υποδομών, επαναπιστοποίηση-απόκτηση πυρομαχικών (Exoset, Milan, TOW, DM-63, διατρητικές πενηντάρες, τορπίλες για τα υποβρύχια, βομβίδες, Κornet), απόκτηση ανταλλακτικών, κυνήγι για μεταχειρισμένων (Μ-109Α5, Μ-113Α3, Leopard1 A5, Panzerhawbitze 2000 είτε για αξιοποίηση είτε για κανιβαλισμό) που υπάρχουν ή θα αποσβέσουν μακροπρόθεσμα (UH-60, M-1A1, ARLEIGN BURK). Εκσυγχρονισμός επιλεγμένου υλικού (F-16, MEKO, Combatante IIIB, M-113, M-109, Leopard 2 A6/A4).
5) Απόκτηση ατομικών υλικών που θα είναι πολλαπλασιαστές δύναμης, π.χ. ΔΝΟ και σκοπευτικά, μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη, μικρά drone, αντιαρματικά fire and forget, τυφέκια ελευθέρων σκοπευτών σε μεγάλη κλίμακα, ατομικές εξαρτήσεις θωράκιση, φορητά αντιαεροπορικά νεώτερης τεχνολογίας.
Η Τουρκία είναι ισχυρή αλλά, ακόμη, όχι τόσο πολύ που να μπορεί να επιβάλει μια δυναμική στρατιωτική παρέμβαση για de facto επιβολή των θέσεων της με μικρό ή κόστος που να το αντέχει.
Αυτό θα αλλάξει τα επόμενα 10-20 χρόνια σε σημείο μη ανατροπής.
Η Τουρκία έχει συμμάχους και χρηματοδότες.
Η Τουρκία είναι πλήρως αδιάφορη για την ΕΕ.
Η Τουρκία έχει ασθενή οικονομία αλλά δεν έχει σκάσει ακόμα ενώ κάνει κινήσεις για να το αποφύγει, επίσης τα λεφτά των οπλικών τους συστημάτων τα ρίξανε σε τεχνολογία και όχι αποκλειστικά σε μίζες και κομπιναδόρους.
Συμμάχους δεν είχαμε, δεν έχουμε και δε θα έχουμε.
Οι Αμερικανοί το χουν δίπορτο όπως πάντα πάραυτα παραμένουν η μόνη αξιόπιστη και με λογικές τιμές προμηθευτές νέου ή μεταχειρισμένου υλικού. Επίσης δεν καλοβλέπουν τον Ερντογάν αλλά δεν πολυσκάνε κιόλας.
Κανένας δε θα μας δώσει το δίκαιο μας.
Λύσεις υπάρχουν αλλά έχουν κόστος.
Εμείς ήμαστε το σάκος του μποξ, μην πω καμιά άλλη λέξη πιο προσβλητική, για τη διοχέτευση των όποιων προβλημάτων τους, έτσι παίζουν εκ του ασφαλούς και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε όταν και με προϋποθέσεις αλλά όχι τώρα.
Ήμαστε κατεστραμμένοι και ελεγχόμενοι οικονομικά και αυτό δε θα αλλάξει σύντομα.
Το μαγαζί μας (συγνώμη χώρα ήθελα να πω) με τον διαχειριστή του (εκάστοτε τωρινοί ή μελλοντικοί πολιτικοί) “ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ” όσο όσο ότι βρει (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, υποδομές, φυσικούς πόρους) σε μια απέλπιδα κίνηση να μην κλείσει (και καταρρεύσει το πολιτικοκοινωνικοοιοκονομικό σύστημα).
Διάθεση δυστυχώς αγνοείτε μαζί με την όποια σοβαρότητα μας.
Μας βλέπω να ξυπνάμε μια μέρα και να ακούμε από κάποιους πολιτικούς ότι το Αιγαίο είναι μακριά και δεν έχουμε euro για να κομπλάρουμε τα όποια οπλικά συστήματα μας έχουν απομείνει από την οικονομική μας συμμόρφωση.

Thras

Πολύ όμορφη τοποθέτηση. Να συμπληρώσω ότι πρέπει να δεχτούμε επιτέλους ότι οι δαπάνες για την άμυνα είνια επιβεβλημένο να σταθεροποιηθούν στο 4% του ΑΕΠ και όχι στο 2,5 που είνια τώρα…

sinan

Ben bir Türk olarak sizler bizim düşmanımız değil, komşumuzsunuz. Hiç bir zaman sizlere düşman gözüyle bakmadık. Kimsenin topraklarında gözümüz yok. Bize sahip olduğumuz topraklar yeter. Söz konusu terör olduğunda her ülkenin olduğu gibi sınırlarımızı korumamız gerekir. Bu her ülkenin doğal hakkıdır. Saygılarımla kardeşlerim..

sinan

Ως Τούρκος, δεν είστε εχθροί μας, είστε γείτονές μας. Ποτέ δεν σε κοίταξα με μάτια του εχθρού. Δεν έχουμε μάτια στο έδαφος κανενός. Η γη που έχουμε είναι αρκετή. Όσον αφορά την τρομοκρατία, πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας όπως κάθε άλλη χώρα. Αυτό είναι το φυσικό δικαίωμα κάθε χώρας. Με ειλικρίνεια τους αδελφούς μου ..

KAMAN

Αν το ελληνικό κράτος προχωρούσε σε εκμετάλλευση της ΑΟΖ του και δεν κοιμόταν, σήμερα όλα μα όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Θα μου πείτε και λεφτά να κερδίζαμε από την ΑΟΖ πάλι κάποιοι θα τα έτρωγαν. Δεν θα διαφωνήσω αλλά τουλάχιστον δεν θα μπορούσατε να μου πείτε λεφτά δεν υπάρχουν.

BY TURKO

BEYLER BIRAKIN DİDİŞMEYİ BİRLİK OLALIM SATAŞMAKLA BİR YERE VARAMAYIZ TEK DEVLET OLALIM

MaK

Οι Κούρδοι κάνουν ανταρτοπόλεμο σε αστικό περιβάλλον, δεν έχουν πολεμική αεροπορία, σοβαρό πυροβολικό, τεθωρακισμένα και σοβαρό αριθμό εκπαιδευμένων στρατιωτών. Δεν είναι από τις ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα (ακόμα και σήμερα) με στρατηγικό σχεδιασμό και προσανατολισμό των δυνάμεων της να προκαλέσει καταστροφικό πλήγμα σε υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση πολέμου (δε μιλάμε για θερμό επεισόδιο). Δε γνωρίζουν σε βάθος τις στρατηγικές και τακτικές των Τούρκων, ούτε έχουν λάβει την ίδια εκπαίδευση με αυτούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Ανάλογο βίντεο που θα αφορούσε τους Έλληνες μπορεί να υπάρξει μόνο στην Κύπρο και αυτό μόνο αν εξουδετερωθεί πλήρως η αεράμυνα της Κύπρου, δεν πληγούν οι εγκαταστάσεις του τούρκικου στρατού με πυροβολικό στα κατεχόμενα και δεν υπάρξει αεροπορική υποστήριξη από την Ελλάδα ή άλλη φιλική δύναμη. Στα νησιά του Αιγαίου η αεράμυνα και η πολεμική αεροπορία δε θα επιτρέψει να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα. Στα νησιά η προσβολή και κατάληψη με συμβατικά μέσα και χερσαίες δυνάμεις είναι η μεγαλύτερη απειλή.
Τώρα σε περίπτωση εισβολής ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε τούρκικο έδαφος για προσβολή στρατηγικών στόχων αλλάζει το θέμα και εκεί θα πρέπει να μελετηθούν σε βάθος οι τεχνικές δυνατότητες των Τούρκων. Επίσης θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα των drones που έχει η Τουρκία να προσβάλουν στόχους μεγάλης στρατηγικής αξίας σε βάθος στην ελληνική ενδοχώρα χωρίς να είναι εύκολο να εντοπισθούν έγκαιρα.
Με ενοικίαση υλικού και δανεισμό χειριστών από το Ισραήλ το κενό υπερκαλύπτεται. Οι χειρισμοί Ερντογάν στο Παλαιστινιακό κάποια στιγμή θα του κοστίσουν. Επίσης αν ο αμερικανικός παράγοντας επιλέξει να γείρει την πλάστιγγα προς τη μεριά μας, μπορεί με πληροφορίες από δικά του μέσα παρακολούθησης να το κάνει χωρίς να φανεί.
Η αναβάθμιση των F16 που προαναγγέλθηκε, η απόκτηση ή ενοικίαση drones και ο εξοπλισμός με σύγχρονα φορητά αντιαεροπορικά μέσα μικρού και μέσου βεληνεκούς, όπως επίσης σύγχρονα φορητά αντιαρματικά συστήματα (π.χ. javelin) θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα αποφασιστικά προς το μέρος μας με υποπολλαπλάσιο κόστος από αυτό που καταβάλει η Τουρκία για να το παίξει περιφερειακή δύναμη σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

George

Νομίζω κανείς δεν έχει παρατηρήσει ως τώρα ότι για όσο το όχημα ήταν σε τάξη για βολή και για οσο μετακινούνταν από θέση σε θέση, δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια να πληγεί…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29

Related News

Οριστικό: H Elbit αναλαμβάνει την αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα

Όπως είχαμε προαναγγείλει η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την ισραηλινή Elbit και το Ισραηλινό υπουργείο Αμύνης για την οργάνωση του προγράμματος αεροπορικής εκπαίδευσης...

2 ακόμη ιπτάμενα ραντάρ GlobalEye αγοράζουν τα Εμιράτα, 5 στο σύνολο!

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια νέα παραγγελία για ακόμη 2 ιπτάμενα ραντάρ GlobalEye κέρδισε η Saab από τα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία είναι ήδη στη φάση...

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: “Θα πάρει η Κυβέρνηση μια απόφαση εκσυγχρονισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού;”

Από τον Απτχο (Ι) ε.α. Θωμά Χατζηαθανασίου, Γραμματέα Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής, μας εστάλη το ακόλουθο δελτίο τύπου, το οποίο και αναδημοσιεύουμε: "Με μεγάλη έκπληξη...