Το Ηνωμένο Βασίλειο “επιστρέφει” στην Αρκτική

0
962
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το βρετανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια νέα στρατηγική άμυνας για την Αρκτική έχοντας υπ’ όψιν τις πλέον πρόσφατες μεταβολές. Με βάση την ανακοίνωση, η Αρκτική και ο Ευρωπαϊκός Βόρρας μετατρέπονται σε περιοχές-κλειδί για την ασφάλεια της  Βρετανίας.

Όπως μεταδίδει το “Navy Recognition”, το Λονδίνο σχεδιάζει να αναθερμάνει την παρουσία του στην περιοχή. Ως κύριες αιτίες υπογραμμίζονται το λιώσιμο των πάγων, οι νέοι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι που δημιουργούνται στον Αρκτικό Ωκεανό, αλλά και οι φιλοδοξίες της Ρωσίας να εντατικοποιήσει τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο τμήμα της. Υπό κατασκευή είναι σήμερα περισσότερες από 100 στρατιωτικές υποδομές, ενώ ρωσικά υποβρύχια πραγματοποιούν περισσότερες περιπολίες από ότι στο παρελθόν.

 

Καθώς αλλάζει το φυσικό περιβάλλον, οι περιοχές γύρω από την Αρκτική, σαν τη Σκανδιναβία, προσφέρονται για περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, Βρετανοί Πεζοναύτες εκπαιδεύονται κάθε χρόνο στη Νορβηγία, υπαγόμενοι ακόμα και στο νορβηγικό σχέδιο άμυνας. Το 2019 θα αναπτυχθούν στην Ισλανδία τέσσερα μαχητικά Eurofighter Typhoon, αστυνομεύοντας για πρώτη φορά τον εναέριο χώρο της χώρας. Τέλος, το 2020 θα ξεκινήσουν τις δικές τους αποστολές τα υπό παραγγελία ΑΦΝΣ Poseidon MRA Mk1.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική άμυνας, την Αρκτική θα επισκέπτονται περισσότερο και τα βρετανικά υποβρύχια.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •