Η Βρετανία λέει «ναι» στη ναυτική επιχείρηση στον Περσικό, περιμένει ηγετικό ρόλο

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Βρετανία θα είναι μία από τις χώρες που θα συμμετέχουν με πολεμικά πλοία στην υπό συγκρότηση πολυεθνική ναυτική δύναμη για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, ανακοινώνει το Λονδίνο.

Το βασιλικό Ναυτικό θα συνοδεύει πλοία υπό βρετανική σημαία στο Στενό του Ορμούζ

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν προκαλεί φυσικά έκπληξη, αφού τη συνοδεία εμπορικών πλοίων με βρετανική σημαία στον Περσικό Κόλπο έχει ήδη αναλάβει η φρεγάτα Type 23 «HMS Montrose». Επιπλέον, την παρουσία του Βασιλικού Ναυτικού εκεί ενισχύει το αντιτορπιλικό Type 45 «HMS Duncan».

Η Αγγλία στέλνει και δεύτερο πολεμικό πλοίο στον Περσικό, αλλά… δεν είχε τις αντιδράσεις που περίμενε (και θα ήθελε)

Η απόφαση ήρθε μετά από διεθνή διάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μπαχρέιν και έχει ως αφορμή τα γεγονότα που έχουν γίνει με θύματα εμπορικά πλοία τους τελευταίους τέσσερις μήνες: τις επιθέσεις σε τέσσερα δεξαμενόπλοια ανοικτά των ΗΑΕ και την ιρανική έφοδο στο βρετανικής σημαίας πλοίο Stena Impero. Στην ανακοίνωση παραλείπεται πάντως οποιαδήποτε μνεία στην προγενέστερη έφοδο Βρετανών σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έπλεε προς τη Συρία.

Η Βρετανία έχει προσφερθεί να ηγείται σε μία από τις ομάδες πλοίων οι οποίες θα σχηματιστούν. Για την ώρα δεν έχουν καθοριστεί ειδικές λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται ότι τα πρώτα πλοία που θα πάρουν μέρος στην αποστολή, θα είναι όσα είναι ήδη εκεί.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •