- Advertisement -

Το “ματωμένο κάρβουνο” της Ουκρανίας χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας

- Advertisement -

Η Ρωσία πουλάει το κάρβουνο της ανατολικής Ουκρανίας για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει τη διαδικασία της παραπομπής του σε δίκη λόγω του ουκρανικού, στην Ουκρανία μαίνεται ακόμα ένας πόλεμος με τη Ρωσία και τους υποστηρικτές της. Η Μόσχα εμπορεύεται το λεγόμενο “ματωμένο κάρβουνο” της ανατολικής Ουκρανίας, που εξορύσσει από τις “λαϊκές δημοκρατίες” του Λουκάνσκ και Ντονέτσκ για να χρηματοδοτήσει την κατοχή και τη συνεχιζόμενη διαμάχη. Το Κίεβο ζητά πλέον από τις δυτικές κυβερνήσεις να δώσουν ένα τέρμα σε αυτό, στοχεύοντας εκείνους που διευκολύνουν αυτό το λαθρεμπόριο.
Υπενθυμίζουμε πως από το 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Αυστραλία κι άλλες χώρες επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την παράνομη κατοχή και δράση της στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ κι η Ε.Ε. δήλωσαν κατ’επανάληψη πως οι κυρώσεις θα παρέμεναν μέχρι η Ρωσία να σεβαστεί τις συμφωνίες του Μινσκ, βοηθήσουν στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στο Ντονμπάς και επιστρέψουν την χερσόνησσο της Κριμαίας στην Ουκρανία.
Η παράνομη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενέχει χαρακτήρα διεθνούς εγκληματία, με την διαδικτυακή κλοπή, τον υβριδικό πόλεμο, τη διάδοση από διαδικτύου ψευδών ειδήσεων, την εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Πολλοί υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο πρέπει να αντιμετωπίσει σκληρότερες ποινές διαφορετικά θα κλιμακώσει τη δράση του παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.
Μέχρι τώρα, οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, μεγαλύτερο από αυτό που ο Πούτιν θέλει να παραδεχτεί πως έχουν, απόδειξη πως προσπαθεί με κάθε μέσο να τις ανατρέψει. Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας έχει συγκρατηθεί και οι δείκτες της πέφτουν διαρκώς ενώ οι ξένες επενδύσεις στη χώρα σταδιακά παύουν. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. ενώ κενά στις λίστες απαγορεύσεων επιτρέπουν στους Ρώσους να ελίσσονται μεταξύ των λεπτομερειών και να αποφεύγουν να δεχτούν το πλήρες των ποινών.

Αφιέρωμα: Πώς η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις της ΕΕ και αγοράζει υλικά για στρατιωτική χρήση


Μεταξύ των ατόμων που παρακάμπτουν τις κυρώσεις και παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην λαθρεμπορία του ουκρανικού κάρβουνου είναι κι ο Ruslan Rostovtsev. Με τις εταιρίες που έχει στο όνομά του, ο Rostovtsev μεταφέρει το κάρβουνο από το Ντονμπάς στη Ρωσία κι από εκεί το εξάγει στην Ευρώπη τυπώνοντάς το ως ρωσικής προέλευσης. Τα έσοδα από την λαθρεμπορία του παρέχουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις των ενόπλων ρωσοφώνων και καλύπτουν τα έξοδα των ψευδο-πρεσβειών του Ντονέτσκ και Λουκάνσκ στη Μασσαλία και στο Τορίνο. Ο Rostovstev έχει λάβει από τους αυτονομιστές σωρεία παρασήμων αλλά, παρόλα αυτά, ΗΠΑ και Ευρώπη αγνοούν τη δράση του, παρά το γεγονός πως κατέχει κεντρική θέση στο πρόβλημα της ανατολικής Ουκρανίας.

ο επιχειρηματίας Ruslan Rostovtsev (πηγή: youtube screenshot via Pravda.ru). Η δράση του άγγιξε και την Κύπρο, όπου κεφάλαια ύψους 113 εκατ. δολαρίων πάγωσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Η ρωσική Rostec εξακολουθεί να πουλάει (πολλά) όπλα παρά τις κυρώσεις


Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στη νομοθεσία των κυρώσεων που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πρέπει να συνεργαστούν για να κλείσουν σταματώντας τον φαύλο κύκλο της παράκαμψής τους από επιτήδειους όπως ο Rostovtsev. Ένας τρόπος θα ήταν η επανασύσταση της θέσης του συντονιστή πολιτικής κυρώσεων από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, θέση που καταργήθηκε ή η σύσταση εξαρχής ενός αξιωματούχου με παρόμοια καθήκοντα. Μια άλλη ιδέα θα ήταν η δημιουργία μιας πλατφόρμας αναφοράς όπου θα αναγράφονται οι επίμαχες εταιρίες που παραβιάζουν τις κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η ετήσια αναφορά του Διεθνούς Κέντρου για Σπουδές Πολιτικής με το Ουκρανικό Ινστιτούτο για το Μέλλον και η Πολωνική Πρωτοβουλία Κυρώσεων 2020.

Ζελένσκι: Η ειρήνη στο Ντονμπάς και η επιστροφή της Κριμαίας παραμένουν βασικοί μας στόχοι


Η αξία μιας ανανεωμένης δέσμης κυρώσεων θα έχει ισχύ ανάλογη πολλών πυραύλων Javelin, σαν αυτούς που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανική κυβέρνηση. Αντί για όπλα που να κλιμακώνουν την κατάσταση, οι κυρώσεις θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση απαντώντας με το ίδιο ασύμετρο νόμισμα με το οποίο η Μόσχα πολεμά στην ανατολική Ουκρανία, βελτιώνοντας την διαπραγματευτική θέση του Κιέβου. Θα βοηθήσουν επίσης με το να κάνουν τον Πούτιν να σέβεται στο εξής περισσότερο το Διεθνές Δίκαιο. Η Ουκρανία, λοιπόν, χρειάζεται περισσότερους διπλωματικούς “πυραύλους” για να περικόψει την ισχύ του Πούτιν κι αυτό μόνο με τη βοήθεια της Δύσης μπορεί να το πετύχει.
Πηγή: https://www.defenseone.com/ideas/2020/01/stop-blood-coal-funds-russias-occupation-ukraine/162809/?oref=d-river&fbclid=IwAR2GgQ-ciMaJiZi-6nLlCIQfg8GXlnAmDr8Pto9b4q4fbcuwSF5GIyZI7s4

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Diogenis

Τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει …..Παρακάμπτοντας μάλιστα τις δικές τους κυρώσεις, οι Αμερικανοί με τρόπο λαθρεμπορικό εξάγουν από τη Συρία πετρέλαιο, αξίας μεγαλύτερης των 30 εκ. δολαρίων μηνιαίως και δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στο προσεχές μέλλον», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/rosia-oi-ipa-eksagoun-petrelaio-paranoma-apo-ti-syria

zipo's

Είπαμε, εμείς οι καλοί οι άλλοι οι κακοί …

nd301

Americans know well about hybrid war, they caused the problem but probably did not expect such a reaction.
The victims here are the Ukrainians and I truly wish they overcome all the difficulties.

Chris

Actually, it was the Germans who created the problem – just like in Yugoslavia. But the USA gets into a fit when you mention ‘Russia’ and will do anything if prodded the right way. And the Germans take full advantage of it – and hide in the background.

Pedantic

Πολύ μονομερής ανάλυση. Ποιες ήταν οι αιτίες της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσσιας; Πότε άρχισε και γιατί; Ποίο το αποτέλεσμα; Καλύτερη δημοκρατία; Οι ολιγαρχες της Ουκρανίας εξακολουθούν να ελέγχουν τα πάντα. Η διαφορά είναι σε επίπεδα συγκρινόμενα με την Νιγηρία. Εκαντοντάδες χιλιάδες έχουν εντοπιστεί, χιλιάδες σκοτώθηκαν. Γιατί; Our bastards are better than their bastards?
Ο Ψυχρός Πόλεμος του 21ου αιώνα, στην Ευρώπη …

Bob Batons

Η αιτία της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας είναι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να περιέλθουν υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Και ναι σχετικά η δημοκρατία τους είναι καλύτερη απ΄ ότι πριν.
Επίσης, οι ολιγάρχες και στη Ρωσία ελέγχουν τα πάντα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα σήμερα απ’ ότι στη δεκαετία του ΄90.
Οι Ρώσοι θέλουν να επαναφέρουν υπό τον έλεγχο τους όλες τις χώρες που έχασαν μετά το ΄91, μόνο που στις χώρες αυτές κανένας δε θέλει τους Ρώσους να επιστρέψουν. Και σημειώστε αυτό: Η επόμενη χώρα που θα δημιουργηθεί πρόβλημα, θα είναι η Λευκορωσία. Ούτε εκεί τους θέλουν τους Ρώσους, θέλουν κι αυτοί να μπουν στην Ε.Ε. Μετά το Λουκασένκο, τι θα επακολουθήσει;

Pedantic

Ναι βέβαια, “σχετικά η δημοκρατία τους είναι καλύτερη απ΄ ότι πριν”… Με πρόεδρο έναν κωμικό που ελέγχεται από τον ολιγαρχη Ihor Kolomoyskyi, ο οποίος έχει πάρει και Κυπριακή ιθαγένεια. Με ολιγαρχες που χρηματοδοτούν ιδιωτικούς στρατούς. Όποιος προσπαθεί να κάνει κριτική “εισπράττει” βόμβα στο αυτοκίνητο του η το σπίτι του.
Το περίφημο Euromaidan το οργάνωσαν και χρηματοδότησαν ολιγαρχες που ήθελαν όχι την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας αλλά μεγαλύτερο μερίδιο στην νομή εξουσίας. Η Λευκορωσία είναι άλλο θέμα, πιο περίπλοκο…

KEKW

@guest_191868
Ολες οι πρωην σοβιετικες δημοκρατιες εχουν μεγαλο θεμα με την ολιγαρχια.
Εμεις απο την αλλη που ευτυχως ειμασταν στη “Δυση” δεν παμε πισω.
Μερικοι λαοι προχωρανε, μπηκαν στην ΕΕ εδω και χρονια και το επιπεδο διαβιωσης τους εχει εκτοξευθει. Μερικοι (Ουκρανια, Λευκορωσια) απλα δε θελουν.

Chris

ΕΕ, η ‘Ένωση’ που ‘σκίζεται’ για τα μη μέλη της και αδιαφορεί για τα μέλη της. Η Γερμανία βεβαίως ενδιαφέρεται για την Ουκρανία – ολόκληρο πόλεμο προκάλεσε εκεί με τις πλάτες των Αμερικανών. Ενώ για Ελλάδα και Κύπρο ενδιαφέρεται μόνο να … προωθήσει Τουρκία και Σκόπια.

Νικος

Λέτε για Ρωσία για την Τουρκία δεν ακούγεται τίποτα για κυρώσεις και κάποιες που σκέφτομαι όπως ακούγεται είναι για 2 πολίτες Όχι για την Τουρκική εταιρεία πετρελαίου

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

68
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά $

Related News

Το πρώτο “Romeo” MH-60R της Ινδίας, άντε και στα δικά μας μέσα στο 2021!

Η Lockheed Martin έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο ινδικό "Romeo" (MH-60R), με τα "επίσημα" ινδικά χρώματα, και με τα αντίστοιχα εθνόσημα. Η Ινδία έκανε...

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι ακυρώνει πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τα "εργαλεία προπαγάνδας"."Αν και άλλα προγράμματα...

Βίντεο: Διεθνής Διακλαδική Άσκηση Μέδουσα 10

Το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολούθησε την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay) στο πλαίσιο της διήμερης...