Εικόνες που προκαλούν θλίψη: Το άδοξο τέλος των ουκρανικών Tu-160

14
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την περίοδο αμέσως μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πολλές χώρες που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν στο έδαφός τους οπλικά συστήματα στρατηγικού χαρακτήρα, από βαλλιστικούς πυραύλους μέχρι υποβρύχια και αεροσκάφη πυρηνικής κρούσης. Ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση να ήταν αυτή της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία κληρονόμησε τεράστιες ποσότητες σοβιετικών όπλων, μεταξύ των οποίων πυρηνικά όπλα, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και 19 βομβαρδιστικά Tu-160. Λόγω μεγάλης έλλειψης ρευστότητας και μίας οικονομίας σε ελεύθερη πτώση, η νέα κυβέρνηση του Κιέβου προσπάθησε να εξασφαλίσει χρήματα με την μόνη διαθέσιμη μέθοδο: Ξεπουλώντας τα πάντα, κυριολεκτικά.

Ορισμένα όπλα κατέληξαν στην Κίνα που σαφώς περίμενε στην γωνία για να αρπάξει ό,τι μπορούσε ώστε να το μελετήσει κι αντιγράψει. Κατάφερε να αγοράσει ένα παροπλισμένο αεροπλανοφόρο, καθώς και το πρωτότυπο του ναυτικού μαχητικού Su-33. Πράγματι και τα δυο αντιγράφτηκαν και εντάχθηκαν σε υπηρεσία ως Liaoning και J-15 Flying Shark αντίστοιχα, αν και πέρασαν αρκετά χρόνια για αυτό!

Εύλογα, η Κίνα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα Tu-160 που μάλλον αν της δινόταν η ευκαιρία θα τα αγόραζε όλα, αφού θα ήταν το επιθυμητό τεχνολογικό άλμα που επιδίωκε σε σχέση με τα Tu-16 και τοπικά αντίγραφά τους H-6 που είχε ήδη σε υπηρεσία, κι ως σχεδιάσεις πήγαιναν πίσω στη δεκαετία του ’60.

Θεωρείτο βέβαιο ότι τα ουκρανικά Tu-160 δεν επρόκειτο απλώς να εισέλθουν απευθείας σε κινεζική υπηρεσία, αλλά σίγουρα κάποια θα διαλύονταν για να μελετηθούν εκτενώς, να αντιγραφτούν και να παραχθούν στην εγχώρια αγορά από τις κινεζικές αεροναυπηγικές βιομηχανίες ως εγχώριες παραλλαγές.

Από το αρχείο μας: Tu-160, η πρώτη πτήση του Λευκού Κύκνου

Εντέλει, αν τα βομβαρδιστικά αυτά έπεφταν στα χέρια της Κίνας, θεωρείται βέβαιο ότι θα παράγονταν σε μεγάλους αριθμούς, πιθανότατα μεγαλύτερους ακόμα κι από την ίδια την Ρωσία, όπως εξάλλου συνέβη και με κάθε άλλο αεροσκάφος που αντέγραψε η κινέζικη βιομηχανία, μόνο και μόνο λόγω κεντρικής κι ολοκληρωτικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού και μεγαλύτερης χρηματοδότησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Για του λόγου το αληθές, το Su-27 Flanker κι όλα τα εγχώρια παράγωγά του, παρήχθησαν (και παράγονται ακόμα…) σε κινέζικη υπηρεσία σε μεγαλύτερους αριθμούς από την Ρωσία, όπως και το Tu-16 ως H-6, οι σημερινές δυνατότητες του οποίου δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό Tu-16 αφού αναβαθμίζεται συνεχώς.

Μία Κίνα με αρκετές δεκάδες Tu-160 και εγχώρια αντίγραφά του θα έφτανε να έχει τελικά τον μεγαλύτερο και πιθανόν και ικανότερο στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών στον κόσμο.

Αυτό το ενδεχόμενο προφανώς θορύβησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, που όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κίνησε γη κι ουρανό για να μην καταλήξουν τα αεροσκάφη αυτά στην Κίνα. Αυτονόητο είναι ότι ούτε η Ρωσία επιθυμούσε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά βρισκόταν σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από την Ουκρανία και δεν είχε περιθώρια να πιέσει.

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη.

Τελικά κι οι δυο χώρες κατάφεραν με διαφορετικούς τρόπους να αποτρέψουν την Ουκρανία να πουλήσει τα αεροσκάφη αυτά στην Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησαν στην υπογραφή μιας σύμβασης άρνησης πώλησης των βομβαρδιστικών από την Ουκρανία, παρέχοντας στο Κίεβο 15 εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να καταστρέψει τα αεροσκάφη αντί να τα πουλήσει στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ έστειλαν και ειδικά ερπυστριοφόρα μηχανήματα της Caterpillar εξοπλισμένα με βιομηχανικά ψαλίδια βαρέως τύπου με τα οποία έκοψαν τα Tu-160 σε κομμάτια, κυριολεκτικά. Το έργο της διάλυσης των βομβαρδιστικών ανέλαβε και συντόνισε η Raytheon Technical Services Co.

Στην συνέχεια, άντρες του μηχανικού πήραν την θέση τους πάνω από τα μικρότερα πλέον κομμάτια και με την χρήση μεγάλων ηλεκτρικών τροχών τα έκοψαν σε ακόμα μικρότερα. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε και με άλλα αεροσκάφη, πυραύλους κτλ, έως ότου έμειναν μόνο μερικά δείγματα για το μουσείο. Η όλη διαδικασία κράτησε μόλις 25 λεπτά, μετά την οποία 10 από τα ουκρανικά Tu-160 και 20 Tu-95 έγιναν παλιοσίδερα.

Η Ρωσία από την πλευρά της μετά από μακρές διαπραγματεύσεις πέτυχε μία συμφωνία που με τα σημερινά δεδομένα μάλλον θα την χαρακτηρίζαμε «απάτη» αλλά με τα τότε δεδομένα ήταν μάλλον επιτυχία για την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, εξασφάλισε την αγορά των 8 εναπομείναντων Tu-160 (και τριών Tu-95) της Ουκρανίας καθώς και πάνω από 500 πυραύλους πλεύσης Kh-55 έναντι κόστους 285 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 485 σε σημερινές τιμές).

O “Έξυπνος” Κύκνος: Το Tu-160Μ2 αποκαλύπτεται

Το θέμα δεν είναι αν το ποσό ήταν μεγάλο ή μικρό, που μάλλον για αυτό το πακέτο ήταν γελοιωδώς χαμηλό (1 Tu-160 κοστολογείτο στα 250 εκατομμύρια δολάρια μόνο του…) αλλά ότι το ποσό το οποίο δεν καταβλήθηκε τοις μετρητοίς στην Ουκρανία, αλλά αποτέλεσε διαγραφή ενός μέρους του χρέους της χώρας αυτής προς την Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου

Με τον τρόπο αυτό πάντως, η Ουκρανία έπαψε οριστικά να είναι πυρηνική δύναμη, αφού πούλησε, αντάλλαξε ή κατέστρεψε όλα της τα πυρηνικά όπλα και φορείς αυτών. Στο εξής η Ουκρανία θα ήταν μία μόνο συμβατική δύναμη, όπως κι άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εξάλλου, που επίσης έδωσαν πίσω τα πυρηνικά τους όπλα και τους φορείς τους που «κληρονόμησαν» από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Κι ενώ τότε ο δρόμος αυτός με το κλίμα της εποχής φάνταζε μονόδρομος, κατά πάσα βεβαιότητα η Ουκρανία σήμερα πρέπει να έχει μετανιώσει για εκείνη την απόφαση. Μία Ουκρανία που το 2014 θα ήταν πυρηνική δύναμη σίγουρα δεν θα είχε υποστεί τον ταπεινωτικό διαμελισμό που υπέστη, ούτε θα ήταν σήμερα στην κατάσταση που είναι με την ίδια της την εθνική υπόσταση να τίθεται ανά πάσα στιγμή εν αμφιβόλω και τις Ένοπλες Δυνάμεις απλά να είναι απελπιστικά ανεπαρκείς ενάντια στην Ρωσία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
jim40
Member
Noble Member
jim40

Τραγικές εικόνες για τους φίλους της αεροπορίας.
Υπήρχε περίπτωση η Ουκρανία να μπορέσει να συντηρήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε?

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Ηθικόν δίδαγμα: τί μπορεί να πάθει κανείς όταν απολέσει την όποια δύναμη αποτροπής έχει ….

stepa
Guest

….μονο θλιψη δεν αισθανομαι για την καταστροφη αφων κατα κυριο λογο πυρηνικης κρουσης…..μαλλον ειναι σοβαρο ,και πρεπει να το δω…..αντιθετα θλιβομαι οταν βλεπω ενα 727 πχ να καταστρεφεται για να γινει σκραπ, η εστω ενα F 5 πχ…..περιεργο

Manolis
Member
Manolis

Θα συμφωνησω. Οσο περισσοτερα πυρηνικα οπλα και φορεις τους υπαρχουν ενεργα, τοσο μεγαλυτερη ειναι η πιθανοτητα ενος μοιραιου “λαθους”…

Aneksartitos19
Guest
Aneksartitos19

Άπαξ και έφυγε από την ένωση με την παλιά Σοβιετική Ένωση η Ουκρανία δεν είχε ούτε στο ελάχιστο τους πόρους να τα συντηρήσει όλα αυτά και φυσικά ούτε και σήμερα τους έχει…Και σήμερα όμως εξακολουθεί να διαπράττει τα ίδια στρατηγικά λάθη και να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την σημερινή Ρωσία, επειδή στο δρόμο αυτό την σπρώχνουν οι πολεμοκάπηλοι της δύσης, ενώ θα έπρεπε να είχε μαζί της αναγκαστικώς σχέσεις καλής γειτονίας, τα δυτικά όνειρα τύπου “ukranian dream” όπως βλέπουμε τελικώς δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα…

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ναι μωρέ. Έπρεπε να είναι κολλητοί παρόλο που οι Ρώσοι προσάρτησαν τμήμα της επικράτειας τους και συντηρούν ένοπλη εξέγερση στην ανατολή της χώρας.

Φαντάζομαι τα ίδια λες και για την Ελλάδα που οι δυτικοί ιμπεριαλιστές την έσκισαν από την Οθωμανική της μάνα και την σπρώχνουν έκτοτε σε κόντρα μαζί της.
Τί κάνανε οι καημένοι οι Τούρκοι? Μια εισβολή στην Κύπρο, κάτι γκρίζες ζώνες και θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Αλλά οι πολεμοκάπηλοι δεν μας αφήνουν να γίνουμε φίλοι μαζί τους.

G T ORFANIDIS
Guest
G T ORFANIDIS

έγινε ανατροπή του καθεστώτος το 2014 και μόνο μετά από αυτό η Κριμεα αποφάσισε να αποσπαστεί απ’ την Ουκρανία και με δημοψήφισμα να ενσωματωθεί στην Ρωσία

Pedantic
Guest
Pedantic

Πρώτα κατελήφθη η Κριμαία απο τις Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις, σχεδόν αναίμακτα είναι η αλήθεια και μετά απο δημοψήφισμα έγινε η προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Κριμαία είχε καθεστώς αυτονομίας όσο ήταν στην Ουκρανία.

Tazos
Guest
Tazos

Το να καταστρέφεις τέτοια αεροσκάφη, σχεδόν καινούργια και με ελάχιστες ώρες πτήσης όσο να ναι προκαλεί θλίψη. Βέβαια οι Ουκρανοί έκαναν μέγα λάθος. Η Ρωσία μετά το 2000 που ανέκαμψε θα μπορούσε να τα είχε αγοράσει πολύ ακριβότερα από τα ψίχουλα που έδωσαν οι αμερικάνοι για την καταστροφή τους. Τα Τu-22M πάντως τα κράτησαν αρκετά χρόνια, θυμάμαι η Πτήση σε κάτι αφιερώματα για Riat τέλη του 90′ να έχει φωτογραφίες με Ουκρανικά Tu-22M. Προφανώς είχαν στοκ ανταλλακτικών και εκπαιδευμένο προσωπικό.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αυτό ήταν ένα από τα γλυκόπικρα του σοσιαλισμού, τα πράγματα με την κατάρρευση ήταν μεν άσχημα αλλά από την άλλη, χώρες κατά τα άλλα ανάξιες λόγου βρέθηκαν με παγκοσμίου κλάσης μέσα προβολής ισχύος. Αν μπορούσες να τη βγάλεις καθαρή μέσα από τα δύσκολα χρόνια χωρίς να τα κάνεις παλιοσίδερα (δε το κατάφεραν πολλοί αυτό βέβαια), μετά ήσουν στρατιωτικός άρχοντας. Όσο για τις προσπάθειες των Αμερικάνων θα τις χαρακτήριζα μάλλον ελλιπείς, αφού όλοι γνωρίζουμε πόσα ουκρανικά/πρώην σοβιετικά στρατηγικής σημασίας μέσα κατέληξαν στα χέρια περίεργων, με την Κίνα φυσικά πρώτη απ’όλους. Εγώ πάντως πικραίνομαι που δεν καταφέραμε εμείς να αρπάξουμε τίποτα άξιο… Read more »

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Μεγαλη μακακια….θα μπορουσαν να τα υποβάλουν σε καθεστώς μακρααααας αποθήκευσης, με κάποιου ειδους συμφωνίας και μη πωλησης τούς.
Αλλα φαντάζομαι υπο τις τρομερες πιεσεις και πανω στην αναμπουμπούλα, εγινε η χειροτερη επιλογή.
Η χειροτερη επιλογή βαση της οποίας η Ουκρανία δεν θα δει τετοια δύναμη αποτροπής ποτε της!