«Τουρκία, Ιορδανία και ΗΑΕ παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη»

0
1399
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ιορδανία, η Τουρκία και τα ΗΑΕ έχουν συστηματικά παραβιάσει το εμπάργκο όπλων που ο ΟΗΕ έχει επιβάλει στη Λιβύη από το 2011, υποστηρίζει έκθεση αναλυτών του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με το «AFP», οι τρεις χώρες έχουν «τακτικά και μερικές φορές ολοφάνερα προμηθεύσει όπλα με ελάχιστη προσπάθεια να αποκρύψουν την πηγή», αναφέρει περίληψη της μελέτης των αναλυτών, που διήρκεσε ένα ολόκληρο έτος. Η Ιορδανία κατηγορείται για την εκπαίδευση πολεμιστών του Χαλίφα Χαφτάρ και τα ΗΑΕ είναι ύποπτα για την χρήση πολεμικών αεροσκαφών, για την υποστήριξη των δυνάμεών του. Αντίθετα, η Τουρκία παρέδωσε στρατιωτικό υλικό στην κυβέρνηση της Τρίπολης, από τεθωρακισμένα οχήματα έως drones.

Στην έκθεση, που μεταβιβάστηκε στις 29 Οκτωβρίου στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρεται ότι «και οι δύο πλευρές του πολέμου απέκτησαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, τεχνική υποστήριξη… σε αντίθεση με τις σχετικές κυρώσεις για όπλα». Το έγγραφο έχει έκταση 85 σελίδες και συνοδεύεται από υλικό τουλάχιστον 300 σελίδων με εικόνες, χάρτες καθώς και στοιχεία για τα φορτία που έφτασαν στη Λιβύη με πλοία. Η αναφορά θα συζητηθεί μεταξύ των 15 μελών στα τέλη του μήνα και θα ακολουθήσει η δημοσίευσή της, πιθανόν, τον Δεκέμβριο.

Με βάση το «AFP», οι αναλυτές έχουν εντοπίσει πολλαπλές δράσεις που έθεσαν απειλή στην ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της Λιβύης και η επίθεση του Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης, που άρχισε τον Απρίλιο, έχει ενισχύσει τη «σύγκρουση δια αντιπροσώπων», η οποία πήρε σχήμα μετά το 2011.

Επιπλέον, η χρήση drones «είναι έντονη από όλες τις πλευρές», όπως τονίζει ανώνυμη διπλωματική πηγή, και η αξιοποίηση πυρομαχικών ακριβείας έχει σε έναν βαθμό περιορίσει τις απώλειες αμάχων, απώλειες «που αναμένονται σε μια τέτοια σύγκρουση». Στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά στην παρουσία Ρώσων μισθοφόρων, οι οποίοι σε «αρκετές εκατοντάδες» βοηθούν τους τελευταίους μήνες τον Χαφτάρ, όπως αμερικανικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν νωρίτερα την εβδομάδα.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Notify of