Η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακη ΑΟΖ

13
728
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο ζητά όπως δώσει σαφές μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η επιστολή (με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2019), κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας με αρ. Α/73/944-S/2019/564.

Στην επιστολή της, η κ. Ιωάννου καταγγέλλει ότι το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz αναπτύχθηκε στις 8 Ιουλίου στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, συνοδευόμενο από πολεμικά και υποστηρικτικά πλοία.

Η κ. Ιωάννου τονίζει ότι η επιχείρηση γεωτρήσεων από το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz συνιστά σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, και κλιμακώνει τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζει ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το γεωτρητικό σκάφος Fatih συνεχίζονται σε απόσταση περίπου 36 περίπου ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου. Οι γεωτρήσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σημειώνει.

Προσθέτει ότι η παραδοχή της Άγκυρας ότι οι διεκδικήσεις στα δυτικά της Κύπρου αφορούν αποκλειστικά την Τουρκία, καταρρίπτει το πρόσχημά της ότι οι παράνομες ενέργειές της γίνονται για τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι τουρκικές ενέργειες αντίκεινται στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, μαζί με τους Ελληνοκύπριους θα στερηθούν του οφέλους από τους πόρους της δυτικής και βόρειας θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου αν η Τουρκία επιβάλει την αβάσιμη θέση της, επισημαίνει.

Η κ. Ιωάννου σημειώνει στην επιστολή της ότι σε αυτά προστίθενται οι παράνομες σεισμικές έρευνες από το τουρκικό πλοίο Barbaros στη νότια ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές της ασκήσεις, και η έντονη στρατιωτικοποίηση εκτεταμένων θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κύπρο.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά, όχι μόνο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατάχρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αρχής της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια, σημειώνει.

Επίσης, σημειώνει ότι η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με συστηματική εφαρμογή πρακτικών που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επανειλημμένα την έχει παροτρύνει να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις και είναι αντίθετες με τη διεθνή έννομη τάξη.

Ζητά, ως εκ τούτου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιώργος98765
Guest
Γιώργος98765

Αυτόν τον δρόμο και αέρα που πήρε η Τουρκία, πρέπει να τελειώσει. Όπως φαίνετε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν είναι πρόθυμοι να τον τερματίσουν. Και γιατί άλλωστε, δεν είναι δικιές τους ΑΟΖ και δικά τους νησιά. Περί ΟΗΕ και διεθνές δίκαιο όλλα καλά, αλλά εδώ οι τουρκικές ΕΔ και το ναυτικό δημιουργούν καινούριες αλήθειες, χαράζουν καινούρια σύνορα. Και αυτοί δε πρόκειτε να σταματήσουν. Αυτό θα γίνετε τώρα τα επόμενα χρόνια και εμείς θα κοιτάμε; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά;
Γι’αυτό πρέπει άμεσα ενίσχυση των ΕΔ, έρανος και ειδικός φόρος σε καφέ, τσόγο, τσιγάρα, τουρισμό κτλ. για την Εθνική Άμυνα.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Εντύπωση μου προκαλεί ότι η Κύπρος αναφέρει ότι το yavuz είναι στα 10 ν.μ. μέσα στα χωρικά ύδατα, άρα και η Κύπρος έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα κάτι που δεν το ήξερα

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πω…πω…ταράχτηκε ο ύπνος του Γ.Γ.!!! Λέτε να μαλώσει τη μπουγιούκ Τουρκία;;;;

antonios
Member
Trusted Member
antonios

Μαθηματα Ιστοριας https://www.youtube.com/watch?v=KbJVZ1PYtQM

antonios
Guest
antonios

Σήμερα όλα τα σαιτ βοούν για την ανακοίνωση της Τουρκίας για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και την μούγκα της Κυβέρνησης…Εσεις μέχρι πότε θα κρύβετε τα μηνύματα μου άλλα θα κάνετε και τα τρία μαιμουδακια (δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω)? Γιατί το χτεσινό μου ποστ κόπηκε για ακριβώς αυτό το ζήτημα? Είναι κάτι που πληγώνει την κυβέρνηση που ο εκδοτικός οίκος σας στηρίζει? Με την προηγούμενη κυβέρνηση ήσασταν λαλίστατοι σε λιγότερο σοβαρά ζητήματα! Τώρα ήπιατε το αμίλητο νερό?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν θα απαντήσουμε, απλά εγκρίνουμε το σχόλιο για να ξέρουν οι υπόλοιποι αναγνώστες μας τι διαβάζουμε ενίοτε

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Άμα θεωρείς πως είναι ΝΔουλάκια, γιατί τους διαβάζεις ακόμα;…

antonios
Guest
antonios

Γιατί? Γιατί όταν το 1988 έπεσε από λάθος στα χέρια μου τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ και έγινα συνδρομητής το 1989 και δεν έχασα ούτε ένα τεύχος μέχρι σήμερα , είχα βρει ένα αξιόπιστο περιοδικό με ανθρώπους που έλεγαν τα πράγματα όπως ήταν χωρίς κομματικές παρωπίδες. Η τότε ΠΤΗΣΗ με ώθησε να σπουδάσω μηχανολόγος με όνειρο το ΤΕΙ(τοτε) Οχημάτων . Με έμαθε να σκέφτομαι ΛΟΓΙΚΑ, να συγκρίνω όμοια πράγματα και να μάθω ορολογίες που ήταν άγνωστες αλλά και να μάθω πως είναι η δημοσιογραφία έξω απο κομματικά χρώματα. Κανείς πολιτικός δεν θα πολεμήσει δίπλα σου , ίσως εγω αν είμαι ακόμα ζωντανός… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά μήπως υπερβάλλεις λίγο; Εγώ διαπιστώνω αρκετή αντικειμενικότητα χωρίς κάποιο κομματικό χρωματισμό και το κρίνω από το πως χειρίζονται τα άρθρα τόσο τον κ. Αποστολάκη όσο και τον κ. Παναγιωτόπουλο, όπου γίνονται αναφορές στους ΥΠΕΘΑ.

antonios
Guest
antonios

Σε πολλά άρθρα έχω πει και εγώ ΜΠΡΑΒΟ στην τωρινή ΠΤΗΣΗ όσο αφήνει την πολιτική ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ. Ας πούμε οτι υπερβάλω…Δεν σου κάνει εντύπωση ότι ένα ποστ που συνέκρινε τις αντιδράσεις το ’87 και σήμερα σε ΙΔΙΟ προβλημα με την Τουρκία ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ και αποσιωπήθηκε? Γιατί η ΠΤΗΣΗ δεν το ξεμπλοκάρει να έχετε ΟΛΟΙ ΣΑΣ άποψη τεκμηριωμένη αν είμαι υπερβολικός η οχι? Μην την λογοκρισία σε βάρος μου θα με κρίνετε? Αυτή είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ δημοσιογραφία?

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

κάνε σχόλια πιο ήπια. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι απεμπολείς τις θέσεις σου.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δηλαδή πιστεύεις ότι με το να έρχεσαι εδώ και να κράζεις θα αλλάξει κάτι; Πιστεύεις ότι μια εταιρεία με ιδεολογικό πρόσημο ή ακόμα χειρότερα μια εταιρεία που τα παίρνει από κόμμα θα σταματήσει τη μεροληψία επειδή εσύ γράφεις θυμωμένα σχόλια; Ποσώς με ενδιαφέρει και ούτε εσένα θα έπρεπε το τι ήταν η Π&Δ παλιά, αφού σήμερα πιστεύεις πως έχουν χάσει τη μπάλα, δεν υπάρχει επιστροφή και άρα δεν υπάρχει λόγος να έρχεσαι εδώ, να διαβάζεις τα γραφόμενα αλλά μετά να τους τη λες κι από πάνω. Γιατί δεν καταφέρνεις τίποτα, πολύ απλά. Αφενός δεν είσαι ιεραπόστολος, αφετέρου οι άγριοι δε… Read more »

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Ελπίζω ότι όλα αυτά είναι μέρος σοβαρού διπλωματικού σχεδιασμού και όχι πανικού, επειδή ίσως ορισμένοι πραγματικά πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια “UNFICYP” σε ναυτική έκδοση.