31.4 C
Athens
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει στον ΓΓ του...

Η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακη ΑΟΖ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο ζητά όπως δώσει σαφές μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η επιστολή (με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2019), κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας με αρ. Α/73/944-S/2019/564.

Στην επιστολή της, η κ. Ιωάννου καταγγέλλει ότι το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz αναπτύχθηκε στις 8 Ιουλίου στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περίπου 10 ναυτικά μίλια νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, συνοδευόμενο από πολεμικά και υποστηρικτικά πλοία.

Η κ. Ιωάννου τονίζει ότι η επιχείρηση γεωτρήσεων από το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz συνιστά σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού διεθνούς δικαίου, και κλιμακώνει τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζει ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από το γεωτρητικό σκάφος Fatih συνεχίζονται σε απόσταση περίπου 36 περίπου ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου. Οι γεωτρήσεις αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, σημειώνει.

Προσθέτει ότι η παραδοχή της Άγκυρας ότι οι διεκδικήσεις στα δυτικά της Κύπρου αφορούν αποκλειστικά την Τουρκία, καταρρίπτει το πρόσχημά της ότι οι παράνομες ενέργειές της γίνονται για τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Οι τουρκικές ενέργειες αντίκεινται στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, μαζί με τους Ελληνοκύπριους θα στερηθούν του οφέλους από τους πόρους της δυτικής και βόρειας θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου αν η Τουρκία επιβάλει την αβάσιμη θέση της, επισημαίνει.

Η κ. Ιωάννου σημειώνει στην επιστολή της ότι σε αυτά προστίθενται οι παράνομες σεισμικές έρευνες από το τουρκικό πλοίο Barbaros στη νότια ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές της ασκήσεις, και η έντονη στρατιωτικοποίηση εκτεταμένων θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κύπρο.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά, όχι μόνο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατάχρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αρχής της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια, σημειώνει.

Επίσης, σημειώνει ότι η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, με συστηματική εφαρμογή πρακτικών που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα επανειλημμένα την έχει παροτρύνει να απέχει από ενέργειες που εντείνουν τις εντάσεις και είναι αντίθετες με τη διεθνή έννομη τάξη.

Ζητά, ως εκ τούτου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
George74

Αυτόν τον δρόμο και αέρα που πήρε η Τουρκία, πρέπει να τελειώσει. Όπως φαίνετε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν είναι πρόθυμοι να τον τερματίσουν. Και γιατί άλλωστε, δεν είναι δικιές τους ΑΟΖ και δικά τους νησιά. Περί ΟΗΕ και διεθνές δίκαιο όλλα καλά, αλλά εδώ οι τουρκικές ΕΔ και το ναυτικό δημιουργούν καινούριες αλήθειες, χαράζουν καινούρια σύνορα. Και αυτοί δε πρόκειτε να σταματήσουν. Αυτό θα γίνετε τώρα τα επόμενα χρόνια και εμείς θα κοιτάμε; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά;
Γι’αυτό πρέπει άμεσα ενίσχυση των ΕΔ, έρανος και ειδικός φόρος σε καφέ, τσόγο, τσιγάρα, τουρισμό κτλ. για την Εθνική Άμυνα.

Kimon

Εντύπωση μου προκαλεί ότι η Κύπρος αναφέρει ότι το yavuz είναι στα 10 ν.μ. μέσα στα χωρικά ύδατα, άρα και η Κύπρος έχει 12 ν.μ. χωρικά ύδατα κάτι που δεν το ήξερα

sotbak

πω…πω…ταράχτηκε ο ύπνος του Γ.Γ.!!! Λέτε να μαλώσει τη μπουγιούκ Τουρκία;;;;

antonios

Μαθηματα Ιστοριας https://www.youtube.com/watch?v=KbJVZ1PYtQM

antonios

Σήμερα όλα τα σαιτ βοούν για την ανακοίνωση της Τουρκίας για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου και την μούγκα της Κυβέρνησης…Εσεις μέχρι πότε θα κρύβετε τα μηνύματα μου άλλα θα κάνετε και τα τρία μαιμουδακια (δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω)? Γιατί το χτεσινό μου ποστ κόπηκε για ακριβώς αυτό το ζήτημα? Είναι κάτι που πληγώνει την κυβέρνηση που ο εκδοτικός οίκος σας στηρίζει? Με την προηγούμενη κυβέρνηση ήσασταν λαλίστατοι σε λιγότερο σοβαρά ζητήματα! Τώρα ήπιατε το αμίλητο νερό?

Flight

Δεν θα απαντήσουμε, απλά εγκρίνουμε το σχόλιο για να ξέρουν οι υπόλοιποι αναγνώστες μας τι διαβάζουμε ενίοτε

chikichiki

Άμα θεωρείς πως είναι ΝΔουλάκια, γιατί τους διαβάζεις ακόμα;…

antonios

Γιατί? Γιατί όταν το 1988 έπεσε από λάθος στα χέρια μου τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ και έγινα συνδρομητής το 1989 και δεν έχασα ούτε ένα τεύχος μέχρι σήμερα , είχα βρει ένα αξιόπιστο περιοδικό με ανθρώπους που έλεγαν τα πράγματα όπως ήταν χωρίς κομματικές παρωπίδες. Η τότε ΠΤΗΣΗ με ώθησε να σπουδάσω μηχανολόγος με όνειρο το ΤΕΙ(τοτε) Οχημάτων . Με έμαθε να σκέφτομαι ΛΟΓΙΚΑ, να συγκρίνω όμοια πράγματα και να μάθω ορολογίες που ήταν άγνωστες αλλά και να μάθω πως είναι η δημοσιογραφία έξω απο κομματικά χρώματα. Κανείς πολιτικός δεν θα πολεμήσει δίπλα σου , ίσως εγω αν είμαι ακόμα ζωντανός… Read more »

sotbak

Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά μήπως υπερβάλλεις λίγο; Εγώ διαπιστώνω αρκετή αντικειμενικότητα χωρίς κάποιο κομματικό χρωματισμό και το κρίνω από το πως χειρίζονται τα άρθρα τόσο τον κ. Αποστολάκη όσο και τον κ. Παναγιωτόπουλο, όπου γίνονται αναφορές στους ΥΠΕΘΑ.

antonios

Σε πολλά άρθρα έχω πει και εγώ ΜΠΡΑΒΟ στην τωρινή ΠΤΗΣΗ όσο αφήνει την πολιτική ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ. Ας πούμε οτι υπερβάλω…Δεν σου κάνει εντύπωση ότι ένα ποστ που συνέκρινε τις αντιδράσεις το ’87 και σήμερα σε ΙΔΙΟ προβλημα με την Τουρκία ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ και αποσιωπήθηκε? Γιατί η ΠΤΗΣΗ δεν το ξεμπλοκάρει να έχετε ΟΛΟΙ ΣΑΣ άποψη τεκμηριωμένη αν είμαι υπερβολικός η οχι? Μην την λογοκρισία σε βάρος μου θα με κρίνετε? Αυτή είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ δημοσιογραφία?

sotbak

κάνε σχόλια πιο ήπια. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι απεμπολείς τις θέσεις σου.

chikichiki

Δηλαδή πιστεύεις ότι με το να έρχεσαι εδώ και να κράζεις θα αλλάξει κάτι; Πιστεύεις ότι μια εταιρεία με ιδεολογικό πρόσημο ή ακόμα χειρότερα μια εταιρεία που τα παίρνει από κόμμα θα σταματήσει τη μεροληψία επειδή εσύ γράφεις θυμωμένα σχόλια; Ποσώς με ενδιαφέρει και ούτε εσένα θα έπρεπε το τι ήταν η Π&Δ παλιά, αφού σήμερα πιστεύεις πως έχουν χάσει τη μπάλα, δεν υπάρχει επιστροφή και άρα δεν υπάρχει λόγος να έρχεσαι εδώ, να διαβάζεις τα γραφόμενα αλλά μετά να τους τη λες κι από πάνω. Γιατί δεν καταφέρνεις τίποτα, πολύ απλά. Αφενός δεν είσαι ιεραπόστολος, αφετέρου οι άγριοι δε… Read more »

GiannisKr

Ελπίζω ότι όλα αυτά είναι μέρος σοβαρού διπλωματικού σχεδιασμού και όχι πανικού, επειδή ίσως ορισμένοι πραγματικά πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια “UNFICYP” σε ναυτική έκδοση.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

32
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά

Related News

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Αναστασιάδη – Σ. Μισέλ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.Κατά τη συνομιλία τους, ο κ. Μισέλ...

Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών: Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με...

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς εκβιασμού και υπό την απειλή κανονιοφόρων. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται»

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος υπό καθεστώς εκβιασμού και υπό την απειλή κανονιοφόρων. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς...

Σολωμός Σολωμού: Η θλιβερή επέτειος από την δολοφονία του

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου όπως και σήμερα, το αρκετά μακρινό πια 1996, η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το αποτρόπαιο έγκλημα που έλαβε χώρα στην Αμμόχωστο...

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον κορονοϊό: Ανακοινώνονται νέα μέτρα σήμερα

ΑΠΕ-ΜΠΕΈκκληση στους νέους για μεγαλύτερη προσοχή λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού, απηύθηνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε σήμερα το πρωί στην τακτική...
- Advertisement -