Έκθεση OHE: Η Πιόνγκγιάνγκ συνεχίζει το πυρηνικό/πυραυλικό της πρόγραμμα

0
305

Όσοι επεσήμαιναν την… «δημιουργική ασάφεια» της πολυσυζητημένης συμφωνίας που υπέγραψαν ο πρόεδρος Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν λιγότερο από δύο μήνες πριν στην Σινγκαπούρη, τώρα αισθάνονται δικαιωμένοι: Εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι εργάζεται για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Β. Κορέας επίσης δεν έχει σταματήσει, επισημαίνει η έκθεση ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι παράνομες μεταφορές καυσίμων και πετρελαιοειδών από πλοίο σε πλοίο μεσοπέλαγα συνεχίζονται κανονικά σημειώνοντας μάλιστα «τεράστια αύξηση» ενώ η Πιόνγκγιάνγκ επεχείρησε να πουλήσει όπλα και στρατιωτικό υλικό σε χώρες όπως την Λιβύη, την Υεμένη και το Σουδάν με την βοήθεια ξένων μεσαζόντων.

Όλα αυτά συνιστούν παραβίαση των εν ισχύ κυρώσεων του ΟΗΕ, τονίζεται στην έκθεση. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την Β. Κορέα. Όμως όσοι διατηρούσαν επιφυλάξεις για την δέσμευση της Πιόνγκγιάνγκ στις… γενικότητες της πρόσφατης συμφωνίας Τραμπ-Κιμ δεν εξεπλάγησαν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στην Washington Post ότι οι Βορειοκορεάτες φαίνεται να κατασκευάζουν νέους βαλλιστικούς πυραύλους, επικαλούμενοι την «συνεχιζόμενη δραστηριότητα» που εντόπισαν κατασκοπευτικοί δορυφόροι σε ένα από τα κέντρα παραγωγής πυραύλων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η μεταφορά καυσίμων και άνθρακα από πλοίο σε πλοίο καθιστά αναποτελεσματικές τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιόνγκγιάνγκ. Η εν λόγω έκθεση δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μπορεί να επιτευχθεί.

«Η δουλειά έχει αρχίσει (…) όλοι ξέραμε ότι θα πάρει κάποιο χρόνο» υποστήριξε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Association of South East Asian Nations) στην Σινγκαπούρη. Ωστόσο τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί «διπλωματική και οικονομική πίεση» στην Β. Κορέα προκειμένου να επιτευχθεί «η τελική, πλήρως διακριβωμένη αποπυρηνικοποίηση».

Ο Μάικ Πομπέο δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στις πληροφορίες της Wall Street Journal σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χορηγεί νέες άδειες εργασίας σε χιλιάδες Βορειοκορεάτες για να δουλέψουν σε ρωσικό έδαφος, αψηφώντας τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά. «Περιμένουμε οι Ρώσοι και όλες οι χώρες να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Σ.Α των Ηνωμένων Εθνών και να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας».

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται όσα αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Η γεωπολιτική σκακιέρα όμως είναι σαν το παιχνίδι στρατηγικής Risk –χτυπάς αλλού για να πετύχεις έναν ευρύτερο στρατηγικό στόχο. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα δεν έχουν σκοπό –για τους δικούς τους λόγους– να αφήσουν την Πιόνγκγιάνγκ εντελώς αβοήθητη σε αυτή την παρτίδα.

Αυτό λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο «δίκτυ ασφαλείας» για τον Κιμ Γιόνγκ Ουν και το ξέρει. Οπότε αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει τις κινήσεις που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν και ενδεχομένως να χαμογελά. Γιατί όχι; Η «ιστορική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Τραμπ έτσι όπως έγινε, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, του έδωσε μια ευκαιρία. Και την εκμεταλλεύεται.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου