Άνιση μάχη, Φωτογραφία της Ημέρας

8
877

Η Ελλάδα πενθεί… Ποτέ ξανά!

 

 

 

(πηγή @Bruschi_P)

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποτέ ξανά… μέχρι την επόμενη φορά.

  Δεν μαθαίνουμε. Και του χρόνου πάλι δε θα έχουμε σχέδια εκκένωσης, ούτε θα έχουμε μάθει σαν λαός να μην οδηγούμε στην ρημαδο-ΛΕΑ, όταν θα θέλει να περάσει κανένα πυροσβεστικό ή κανένα ασθενοφόρο.

  Γιατί είμαστε έξυπνοι, όμορφοι, μετριόφρονες και πάνω απ’ όλα, ΜΑΓΚΕΣ.

  • Πριν από χρόνια ήμουν στη Γαλλία και οδηγούσα Δευτέρα πρωί από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle προς το Παρίσι. Μεγάλος, φαρδύς δρόμος (Autoroute A1), με τουλάχιστον 3 λωρίδες παντού και ΛΕΑ. Άπειρα αυτοκίνητα (ήταν η ώρα που όλοι οι “Βόρειοι” επέστρεφαν στο Παρίσι, για την εργάσιμη εβδομάδα), βήμα σημειωτόν για δεκάδες χιλιόμετρα (όσοι έχουν επισκεφθεί το Παρίσι, γνωρίζουν ότι τα δικά μας μποτιλιαρίσματα είναι αστεία μπροστά στα γαλλικά…).

   Η ΛΕΑ άδεια!!!

   Εγώ ο Ελληνάρας: “Γατάκια, δεν ξέρετε σεις… Εγώ θα έμπαινα στη ΛΕΑ και θα τρώγατε τη σκόνη μου…” Ακολουθώντας όμως τον βασικό κανόνα “When in Rome, do as the Romans do”, δεν το τόλμησα και παρέμεινα κολλημένος στην κίνηση.

   Μετά από κάμποση ώρα, ήρθε ένα ασθενοφόρο από το πουθενά, πετώντας με τουλάχιστον 100 χλμ την ώρα στη ΛΕΑ…
   Και ο νοών, νοείτω…

 2. Μήπως είναι εύκολη μια σύντομη σύγκριση μεταξύ CL 215/415 και Be-200; Αν δεν κάνω λάθος το πρώτο δεν μπορεί να κάνει πυρόσβεση πάνω από κατοικημένες περιοχές σε αντίθεση με το Beriev. Κάποτε το ρωσικό α/φ ήταν στα ελληνικά σχέδια για αγορά (και όμως πάλι μπορεί να κάνω λάθος)… γνωρίζουμε γιατί δεν προχώρησε;

  • Το φοβερό και τρομερό Beriev, που όλα τα έσφαζε κι όλα τα μαχαίρωνε, που θα έβγαζε δουλειά 2μισι Canadair, που επιχειρεί παντού κι απο παντού, όταν είχε έρθει μια θερινή περίοδο (για επίδειξη), δεν κατέβαινε ούτε στο 1/3 του ύψους που επιχειρούσε η ΠΑ με τα δικά της μέσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ακρίβεια ρίψης και αποτέλεσμα. Δεν νομίζω πως η ΠΑ φοβάται να ρίξει τα CL σε κατοικημένες περιοχές.

   Άλλο είναι το πλεονέκτημα που έχει το Beriev: όντας τζετ, έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάβασης στη φωτιά. Για φωτιές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας αυτό ίσως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά πχ για φωτιές στη Κρήτη και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Σήμερα στη Κρήτη για πυρόσβεση διατίθενται μόνον ελικόπτερα, γιατί ο χρόνος μετάβασης των CL-x15 κρίνεται πολύ μεγάλος για να τα ‘ρισκάρουμε’ στέλνοντάς τα εκεί, επειδή εν τω μεταξύ μπορεί να χρειαστούν αλλού. Το Beriev το πρωί μπορεί να σβήνει φωτιές στην Εύβοια και όταν αρχίσει να τίθενται υπο έλεγχο το μεσημέρι, να την αφήσει στα ελικόπτερα και «να πεταχτεί» μέχρι το Ηράκλειο (μισή ώρα και κάτι) ή τη Ρόδο (45 λεπτά) για άλλη κατάσβεση.

   • Μάλλον «ταχύτητα μεταστάθμευσης» έπρεπε να γράψω, αντί «ταχύτητα μετάβασης στη φωτιά»

  • κρίσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν μέσα από τον χώρο από αυτό το βήμα. Έχουμε γράψει πολλά στην Π&Δ παρουσιάζοντας τα διαφορετικά μοντέλα. Συνοψίζοντας όλα αυτά αλλά και με τον κίνδυνο να απλοποιούμε υπερβολικά το θέμα, το κυρίαρχο στοιχείο μιας σύγκρισης είναι ο παράγοντας «πυροσβεστικό έργο» δηλαδή τον όγκο του πυροσβεστικού υλικού που μπορεί να «παραδώσει» στον χώρο της φωτιάς την ώρα. Ο παράγοντας αυτός είναι συνάρτηση της απόστασης της φωτιάς από το σημείο υδροληψίας. Θεωρητικά το Be200 με την μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο νερού που μεταφέρει έχει το πλεονέκτημα. Το Be200 όμως, παρά τις δοκιμές που έχει υλοποιήσει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υιοθετήθηκε από καμία (και οι μόνες παραγγελίες είναι ρωσικές). Υπάρχουν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία του και την δυνατότητα υποστήριξης.
   Είναι ανακριβές για πυρόσβεση σε κατοικημένη περιοχή από το B200. Έχει μεν καλύτερο έλεγχο κατά την άφεση αλλά πρακτικά κανένα εναέριο μέσο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς κινδύνους για τις κατασκευές (για τους ανθρώπους δεν συζητάμε…)
   Το Be200, παρά τα διάφορα γραφόμενα, δεν ήταν ποτέ στους ελληνικούς σχεδιασμούς. Αυτό που ήταν στους σχεδιασμούς ήταν η option για 5 επιπλέον CL-415 και αργότερα τουλάχιστον για την αντικατάσταση απωλειών.

 3. Παναγιά μου, αυτή η φωτογραφία, και ο τίτλος.
  Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τόσων ανθρώπων, τόσα παιδάκια, τόσες οικογένειες, έφυγαν με τον πιο τραγικό τρόπο, τι θλίψη.
  Μακάρι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι κάπου αλλού πιο ευτυχισμένοι.

Comments are closed.