Υπόγεια λίμνη νερού στον Άρη

0
648

Περίπου ένα μίλι κάτω από την επιφάνεια του νοτίου πόλου πλανήτη Άρη, κρύβεται μια λίμνη μήκους 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το ραντάρ του Mars Express.

Πρόκειται για τη πιο πρόσφατη ένδειξη πως το νερό όχι μόνο αφθονούσε κάποτε στον Άρη, αλλά αποτελεί τη σημαντικότερη ανακάλυψη υγρού στοιχείου στο Κόκκινο Πλανήτη. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, ο Άρης ενδέχεται να διαθέτει μια σειρά από υπόγειες λίμνες, που μοιάζουν με αυτές της Ανταρκτικής. Η εν λόγω λίμνη, έχει μήκος 20 χιλιόμετρα, αλλά είναι πιθανότατα ρηχή με βάθος που δε ξεπερνά το ένα μέτρο.

To γεγονός πως λίμνες κάτω από στρώματα πάγου στη Γη μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και η ύπαρξη μικροοργανισμών που μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός και να μεταβολίσουν αλάτι (που θεωρητικά υπάρχει άφθονο στο νερό του Άρη), κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Ενδείξεις που υποδηλώνουν πως η συγκεκριμένη λίμνη δεν είναι μοναδική και όπως στη Γη και μπορεί να συνδέεται υπογείως με άλλες, μπορεί να αυξήσουν αυτή τη πιθανότητα

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως περισσότερες παρατηρήσεις είναι απαραίτητες για να εξακριβωθεί πόσο νερά τελικά κρύβει ο Άρης.