31.2 C
Athens
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Τo Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου (ΕΑΔΕΚ). Ένας νεοελληνικός μύθος!

Τo Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου (ΕΑΔΕΚ). Ένας νεοελληνικός μύθος!

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 226
  •  
  •  

 

Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υπτγου ε.α.-Αναλυτή Αμυντικών Θεμάτων-Συγγραφέα-DEA Σορβόννης στην Πολιτική Άμυνας

«Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα. Ίσως να καταρρεύσουν ακόμη και στην περίπτωση που βρεθούν στην ανάγκη να διεξαγάγουν έναν πόλεμο». (Π. Κονδύλης-Θεωρία πολέμου, 1995)

Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος αφότου ο αείμνηστος, κορυφαίος Έλλην φιλόσοφος διατύπωσε αυτόν τον αφορισμό και είχαμε την απόλυτη επαλήθευσή του με το φιάσκο των Ιμίων! Κάθιδρος και πελιδνός ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ομολόγησε ότι υπήρχε έλλειμμα δυνάμεως.

Ποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό το έλλειμμα;

Μα φυσικά το Υπουργείο Άμυνας. Ουδείς ελέγχθηκε και ουδείς τιμωρήθηκε…

Δεν θα επανερχόμουν ποτέ στο ανύπαρκτο θέμα του ΕΑΔΕΚ, εάν δεν υπήρχε μια… περίεργη αναζωπύρωσή του. Στην εθνική εορτή της Κύπρου (την 1η Οκτωβρίου) ο παρευρισκόμενος Έλλην Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος διακρίνεται για τις πύρινες «πατριωτικές» -αν και κενές περιεχομένου- διακηρύξεις του, ακούστηκε να σχολιάζει ότι «Η Κύπρος, τελικά, δεν είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα», ενώ την ίδια ώρα υπερίπταντο δύο ελληνικά μαχητικά F-16 (Π&Δ Νο 378). Το σχόλιο και η εμφάνιση των F-16 έδωσαν αφορμή στους ενθουσιώδεις πατριώτες και πληθώρα «ειδικών» δημοσιογράφων να μιλήσουν περί αφύπνισης του ΕΑΔΕΚ. Άλλοι έσπευσαν να κατηγορήσουν πολιτικούς και στρατιωτικούς που το «έπνιξαν». Σοβαροί πολιτικοί και στρατιωτικοί που γνωρίζουν το θέμα υπομειδίασαν. Ακόμη όμως και ο ορκισθείς τον φετινό Αύγουστο Ανθυποσμηναγός γνωρίζει καλά ότι τα F-16 της Σούδας μπορούν μεν να πραγματοποιήσουν μια υπερπτήση επί της Κύπρου, αλλά, επ’ ουδενί, δύνανται να εμπλακούν, γιατί τα καύσιμα δεν επαρκούν για την ασφαλή επάνοδο στη βάση τους.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Σωτήριο έτος 1993. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει και υπονομευόμενη εσωτερικά (Σαμαράς) φαίνεται να διανύει τους τελευταίους της μήνες. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να επανέλθει στην εξουσία, παρ’ όλη την αμαρτωλή πορεία του (Σκάνδαλο Κοσκωτά, Εκλογή Σαρτζετάκη με χρωματιστά ψηφοδέλτια κ.ά.), ενώ ο Αρχηγός του, Μέγας Αμφιλεγόμενος, Α. Παπανδρέου, ασθενής, όδευε σταθερά αλλά σίγουρα προς το ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Η πραγματική ηγεσία του Κόμματος ασκείτο από μια άθλια κλίκα με επικεφαλής την αρχηγική σύζυγο Μιμή Λιάνη-Παπανδρέου, η οποία είχε ως βασική σύμβουλο τη Λούκα Κατσέλη-Αρσένη. Οι δελφίνοι, δηλαδή οι Κ. Σημίτης και Α. Τσοχατζόπουλος, οργάνωναν τις ομάδες τους και ακόνιζαν τα ξίφη τους. Από την πλευρά της η κλίκα διέβλεπε ότι πολύ λίγο θα μπορούσε να κρατήσει την εξουσία, γιατί δεν έλεγχε κανέναν από τους δύο. Αγωνιούσα και ανησυχούσα αποφάσισε να χρίσει έναν τρίτο υποψήφιο, να δημιουργήσει έναν τρίτο πόλο και να διεκδικήσει την εξουσία στη -μετά απόσυρση- Ανδρέα εποχή. Αυτό, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν εύκολο, αν επιλεγόταν μια σοβαρή υποψηφιότητα, γιατί και οι δύο άλλοι υποψήφιοι δεν ήταν τόσο πειστικοί. Επέλεξαν όμως για την κούρσα λάθος δρόμωνα. Κουτσό άλογο! Κι αυτός ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης. Του ετοίμασαν στην Κυβέρνηση ένα αβανταδόρικο υπουργείο, που και προβολή και ευκαιρίες ρουσφετολογίας προσφέρει. Ήταν αυτό της Εθνικής Άμυνας. Θα βοηθούσε με ό,τι ήτο δυνατόν να προσφέρει και το Μαξίμου, απόλυτα ελεγχόμενο από την κα. Λιάνη.

Οι εκλογές όντως ανέδειξαν νικητή το ΠΑΣΟΚ και ο Γεράσιμος Αρσένης ανέλαβε, μεγαλοπρεπώς, το ΥΕΘΑ. Το καλά ενημερωμένο (τότε) ΠΟΝΤΙΚΙ (27-12-93) σχολίαζε: «Ο Αρσένης πήρε το ΥΕΘΑ εντελώς… αξιοκρατικά και με πλήρη μη επίγνωση του αντικειμένου».

Το υπουργείο Άμυνας 93-96.

 

«Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του. Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν». (Εμμ. Ροΐδης)

 

Ο Γεράσιμος Αρσένης γνώριζε ότι υστερούσε από τους ανταγωνιστές του, Τσοχατζόπουλο και Σημίτη, οι οποίοι οπωσδήποτε είχαν περισσότερες μετοχές και στους ψηφοφόρους και στο κόμμα. Βασανιζόταν να κάνει κάτι το εντυπωσιακό.

Οι πάντες γνώριζαν ότι είχε εις βάρος του μια σοβαρή αποτυχία στα οικονομικά. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας άφησε με το πέρασμά του στο υπουργείο στάχτη και μπούρμπερη. Ο τότε Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Ιωάννης Χαλκιάς δηλώνει σε μια συνέντευξή του στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ (8-1-1998), «το τι συνέβη εκείνη την εποχή (1984), υπουργεύοντος του Αρσένη πρέπει να ενταχθεί στα εγχειρίδια πρωτοετών φοιτητών της Οικονομίας… Αποφύγαμε την οικονομική κατάρρευση στο παρά πέντε. Βαδίζαμε στη χρεωκοπία… Εξήγησα στον Παπανδρέου την τραγική κατάσταση. Τον αντικατέστησε αμέσως…». Φαίνεται ότι μετά το ΥΠΕΘΑ είχε σειρά προς κατάρρευση το ΥΕΘΑ.

Πέραν αυτών, ο μακαρίτης ήταν γνωστός τοις πάσιν για την αβουλία του και τις περιορισμένες ικανότητές του. Ήταν θανάσιμα αναποφάσιστος, «non-decision maker» και πείσμων. Κοντολογίς, εντελώς ακατάλληλος για Υπουργός και μάλιστα ΥΠΕΘΑ. Δεν υπέγραφε τίποτε! Το ότι παράδωσε στον Τσοχατζόπουλο δύο δωμάτια ανυπόγραφους φακέλους τα λέει όλα. Όταν χρειάστηκε, υποχρεωτικώς, να υπογράψει κάτι, αυτό ήταν το φιάσκο των Ιμίων για το οποίο ήταν απολύτως υπεύθυνος. Ουδέποτε κατά την τριετή θητεία του συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, δεν προέβη σε καμία προμήθεια υλικών και οι επιλεγέντες ως συνεργάτες του δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Έχει όμως ένα ελαφρυντικό. Η κλίκα του φόρτωσε στη Στρατιωτική Ηγεσία πολλούς ανακληθέντες, κομματικούς, δοτούς.

 

Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου (ΕΑΔΕΚ)

Λόγω της μακράς μου εμπειρίας σε χώρους λήψεων αποφάσεων στις ΕΔ, γνωρίζω ότι το θέμα εφαρμογής ΕΑΔΕΚ είχε εξετασθεί κατ’ επανάληψη επί θητείας των αειμνήστων Α. Παπανδρέου, Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και Γιάννη Βαρβιτσιώτη (περίοδος 1981-1993) στο Υπουργείο Άμυνας.

Τα συμπεράσματα που είχαν εξαχθεί οδήγησαν στον αποκλεισμό εφαρμογής τέτοιου δόγματος λόγω κυρίως της απόστασης της νήσου από την Ελλάδα, που απέκλειε εμπλοκή αεροπορικών δυνάμεων, αλλά και της εγγύτητας Κύπρου-Τουρκίας. Τότε η ελληνική αποτροπή ήταν εμφανής και η αναλογία δυναμικού της αεροπορικής ισχύος ήταν 8 προς 10 και όχι 6 προς 10 που είναι σήμερα, που αφυπνίσθη ο πατριωτισμός του κ. Καμμένου σχετικά με το δόγμα.

Οι πάντες κατέληξαν ότι ΕΑΔΕΚ για τα δύο κράτη ήταν η ενότητα των σχέσεων και η δόμηση μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης αποτροπής που θα έκοβε την όρεξη των Τούρκων για άλλη επέμβαση. Διότι, ως γνωστόν, η απειλή δεν εξορκίζεται με λιτανείες εισαγομένων οστών ούτε με επικλήσεις του ΠτΔ στη Θεομήτορα να προστατεύσει τη Χώρα.

Ένα πρωινό του Νοεμβρίου του 1993 ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δ. Σκαρβέλης, έντιμος και ικανός αξιωματικός (νυν Ακαδημαϊκός), μελετούσε τα σχόλια του Τύπου. Φθάνοντας στα Κυπριακά φύλλα τινάχθηκε από την καρέκλα του. «Έρχεται πάνοπλη Ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο-Εξαγγέλλεται Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου», έγραφαν με πηχυαίους τίτλους!

Κυπριακό AMX-30

Ανήσυχος έσπευσε στο Γραφείο του υπουργού, ο οποίος τον δέχτηκε εξαιτίας της φοβερής επιμονής του. Του έδειξε τις εφημερίδες και τον ρώτησε αν γνωρίζει κάτι σχετικό. Ο Γεράσιμος Αρσένης, ατάραχος, του απάντησε: «Θα δούμε για τη Μεραρχία. Το έκανα για εντυπωσιασμό. Το Δόγμα όμως θα το εξαγγείλω αύριο…».

Μάταια ο κατάπληκτος Α/ΓΕΕΘΑ προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι τα δόγματα ανακοινώνονται -αν είναι ανάγκη να ανακοινωθούν-, αφού προηγουμένως συζητηθούν, συνταχθούν σχέδια εφαρμογής, εξετασθούν οι επιπτώσεις κ.λπ. Τελικά εκλιπάρησε τον Γεράσιμο Αρσένη να μην κάνει κάτι τέτοιο γιατί θα ήταν ολέθριο. Η απάντηση του Υπουργού ήταν: «Πηγαίνετε. Έχω λάβει τις αποφάσεις μου».

Την 17/11/1993, πριν κλείσει μήνα στην υπουργική καρέκλα και πριν μάθει πόσες Μεραρχίες ή μαχητικά αεροσκάφη έχει η χώρα, το «μπουμπούνισε» εν χορδαίς και οργάνοις! Ο Στρατηγός Σκαρβέλης στο βιβλίο του Η καταγραφή μιας ανωμαλίας (1994) γράφει (σελ. 92): «Το θέμα του εξαγγελθέντος νέου δόγματός του σχέση έχοντος με την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της αποστολής Μεραρχίας και συγκεκριμένα του τρόπου μελέτης και χειρισμού του, υπήρξε ερασιτεχνισμός και κινήσεις πυροσβεστικού τύπου. Η Στρατιωτική Ηγεσία δεν πρέπει να παραβλέπεται στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων…».

Η εξαγγελία του «δόγματος» προκάλεσε ευφορία στους αγνοούντες και μέγα σκεπτικισμό στους γνωρίζοντες. Οι επαΐοντες ήξεραν καλά ότι ένα τέτοιο δόγμα δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθεί.

Τα Επιτελεία επιχείρησαν να φτιάξουν κάτι, αλλά έφθαναν σε αδιέξοδα. Μετά την εξαγγελία ο Γεράσιμος Αρσένης δεν διέθεσε ούτε ένα λεπτό για να μάθει αν έγιναν σχέδια ή αν έγιναν κοινές ασκήσεις. Περιορίσθηκε στην εξακόντιση του πυροτεχνήματος. Ούτε με τα προβλήματα της Ελληνικής Άμυνας ασχολήθηκε. Έριξε όλο το βάρος του στη στήριξη της υποψηφιότητάς του, για την οποία έκανε τα πάντα η προαναφερθείσα Μιμική κλίκα. Έκτοτε κανείς δεν ασχολήθηκε με το δόγμα. Πού και πού το αναφέρουν μερικοί ακαδημαϊκοί αιθεροβάμονες.

Στην ουσία το ΕΑΔΕΚ είναι ένα φάντασμα! Η Ιστορία του Νέου Ελληνισμού (1700-2000, Έκδοση Ελληνικά Γράμματα-Τόμος 9, σελ. 43) γράφει: Το Ενιαίον Αμυντικό Δόγμα είχε υψηλό συμβολισμό αλλά αμφισβητουμένη αποτελεσματικότητα. Οι αρχικές κραυγές και ζητωκραυγές για το Δόγμα προκάλεσαν τα ειρωνικά σχόλια των ΝΑΤΟϊκών και τους καγχασμούς των Τούρκων.

Η πομφόλυξ Αρσένη συμπληρώθηκε με μια άλλη τού διαδόχου του στο ΥΕΘΑ, του Άκη Τσοχατζόπουλου (ΒΗΜΑ 11/10/98). Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει αξιόπιστη και σύγχρονη αντιαεροπορική ομπρέλα και θα μπορεί να διαθέτει αεροπορικές δυνάμεις σε άλλα σημεία των εθνικών χώρων ενισχύοντας αποτελεσματικά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.

Ο εξαίρετος Ναύαρχος, τ. Α/ΓΕΝ, Αντώνης Αντωνιάδης δηλώνει (2006): «Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι μια μεγάλη αρλούμπα». Στις 30.09.08 ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Παπακώστας ρίχνει την ταφόπλακα. Εδώ και μερικά χρόνια το ΕΑΔΕΚ έχει ξεθωριάσει. Υπήρξε πυροτέχνημα και δεν μπόρεσε να έχει ουσία και πρακτική εφαρμογή.

 

ΥΓ 1: Σήμερα που η διαφορά στρατιωτικού δυναμικού Ελλάδας-Τουρκίας έχει φθάσει σε δραματικά επίπεδα εις βάρος μας, λόγω της πλήρους εγκατάλειψης της Άμυνας από τις Κυβερνήσεις των Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Αντωνομπένηδων και του ξεπουλήματος της Εθνικής Κυριαρχίας μέσω μνημονίων, για να υπάρξει Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα θα πρέπει να ενισχυθεί ταχέως η αποτροπή (με ελάχιστο τον εκσυγχρονισμό των F-16 και των φρεγατών) και για την ανάγκη αυτή να ενημερωθεί ο Ελληνικός Λαός. Ας βοηθήσει και η Κύπρος που ευημερεί. Η Τουρκία αναζητεί ευκαιρία.

 

ΥΓ 2: Ο Γ. Αρσένης διεκδικώντας την Εξουσία υπέκυψε στις απαιτήσεις ομάδας σμπίρων, νομενκλατουρίων του Κόμματος που διεκήρυσσαν ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών των ΕΔ που διαχειριζόταν υπό αμφιβόλου εντιμότητος στρατιωτικούς έπρεπε να περάσει στο Κόμμα. Στα χέρια αγνών και εντίμων συντρόφων. Προώθησε, λοιπόν, τον Νόμο 2439/85, με τον οποίο παραδίδονταν η διοίκηση και οι εξοπλισμοί του Υπουργείου σε κομματικούς (ΓΔΕ= Γεν. Δ/νση Εξοπλισμών, ΕΠΥΕΘΑ= Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας). Δεν πρόλαβε ο ίδιος να τα εφαρμόσει, διότι εκινείτο βραδέως. Ήταν θείο δώρο για τον επερχόμενο Άκη, ο οποίος εγκατέστησε στη ΓΔΕ τον αθώο αγωνιστή Σμπώκο που έγινε Τσάρος των Εξοπλισμών. Απλά σημειώνω ότι ΟΛΟΙ οι διάδοχοι του Σμπώκου (κατάδικος) είναι υπόδικοι.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 226
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

25 ΣΧΟΛΙΑ

25 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ellinokyprios

Αυτή η ‘μυθολογία’ μας ‘εφαγε’ και όλα αυτά τα ‘μυθικά’ πρόσωπα…
Το ΕΑΔΕΚ πάντοτε ήταν για τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, στη Ελλάδα και την Κύπρο ένα άγαρμπο πυροτέχνημα, το λιγώτερο, όπως περίπου και το φιάσκο των S-300, προϊόν και αυτό της ίδιας…ευφυίας!
Έχουμε όμως προ πολλού εξαντήσει τα περιθώρια για περισσότερα λάθη…
Το μέγα ερώτημα είναι πότε θα το αντιληφθούν και οι κυβερνώντες!

Δημητρης

Πολυ ενδιαφερων αρθρο!! Πιστευω οτι η Κυπρος εαν θελει ΕΑΔΕΚ πρεπει να χρηματοδοτησει (αγορα κ συντηρηση) 3 ιπταμενα τανκερ

Ellinokyprios

Το λιγώτερο…

ThanosD

Τι σημαίνει ενιαίο αμυντικό δόγμα..;Ειναι η συνεισφορά των Ελληννικών Ενόπλων δυνάμεων πρός συνεισφορά σε ενδεχόμενη επίθεση στη Κύπρο..γιατι το αντίστροφο δεν είναι δυνατό να γίνει.για πρακτικούς λόγους..Ετσι λοιπόν,για να πεί καποιος οτι δεν υφίσταται τετοια διαδικασία ,θα πρέπει καποιος να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και να είναι σίγουρος ,οτι δεν προβλέπεται κατι τέτοιο.Δεν .Η συνεισφορά των ελληνικών Ε.Δ είναι δυνατή και νόμιμη σε περιπτωση ελληνοτουρκικήςή τουρκοκυπριακής σύρραξης..Αυτο σημαίνει οτι μπορεί να μεταφερθούν ελληνικές δυνάμεις στη νήσο(αν υπαρξει κλιμάκωση ακόμη και με εμμεσους τρόπους ) ,να χρησιμοποιηθούν ελληνικά Υ/Β για εφαρμογή απαγορευσης πρόσβασης δια θαλάσσης απο την Τουρκία..Φυσικά μπορούν και… Read more »

GK_

πολύ καλή η τοποθέτηση του αξιότιμου αρθρογράφου. Θυμίζει το παρελθόν και τα «..όσα κακά έπονται». Θεωρητικά «την σήμερον ήμερα» δεν θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται τα ίδια ή χειρότερα λάθη. Είναι όμως έτσι; Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει μια σχετικά ευνοϊκή συγκηρία -εξαιτίας του γνωστού πραξικοπήματος στην Τουρκία- που δημιουργησε αναταράξεις στο εσωτερικό των ΤΕΔ. Πόσο όμως θα διαρκέσει; Είναι δύσκολο να το προσδιωρίσει κάποιος. Εκείνο που -τουλάχιστον- δημόσια φαίνεται, είναι ότι η εξοπλιστική πολιτική ανανέωσης του πολεμικού υλικού των ΤΕΔ δεν έχει σταματήσει. Και αυτό παρά τις εμφάνηση κάποιων καθυστερήσεων σε σημαντικά προγράμματα, όπως συμβαίνει με την περίτπωση του ΜΒΤ… Read more »

limp

Δεν μπορώ να κρίνω την ουσία και τα περιστατικά που παρουσιάζει ο κ. Φράγκου. Το ότι κλείνει, όμως, με την συνήθη παντελώς ανεδαφική κοινοτυπία “του ξεπουλήματος της Εθνικής Κυριαρχίας μέσω μνημονίων” με βάζει σε σκέψεις για το σύνολο του κειμένου… Πλέον είναι βασικό κριτήριο εμπιστοσύνης σε γραπτά και ανθρώπους.

Theo

Δεν εχεις αδικο. Μας εχει κουρασει η διαπιστευση πατριωτικων προθεσεων με μια απλη καταγγελια του μνημονιου η της νεας ταξης.

Neilos

Θα είχε ενδιαφέρον αν μας υποδείξετε περίπτωση άλλης χώρας στην παγκόσμια πολιτική ιστορία που εν καιρό απόλυτης ειρήνης παρέδωσε την νομοθετική, διοικητική και δημοσιονομική της κυριαρχία στους εταίρους – δανειστές της οικονομική ένωσης που μετέχει με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας και δανείων σε μη εθνικό νόμισμα… Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να μας πείτε αν η προϊούσα κυριαρχική έκλειψη της Ελλάδας από Αν. Μεσόγειο και μελλοντικά από Αιγαίο και Θράκη είναι παντελώς άσχετη με ότι έχει προηγηθεί τα τελευταία οκτώ μνημονιακά χρόνια…

Christos1974

Για παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο για προστασία των εκεί ελληνικών συμφερόντων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης Καρπάθου Ρόδου χρειάζονται, 2 ιπτάμενα ραντάρ (υπάρχουν ήδη 4) τουλάχιστον 4 ιπτάμενα τάνκερ…προ ετών ήταν προς πώληση αεροσκάφη της Ολυμπιακής τα οποία με κάποιες αξιόλογες μετατροπές θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο…αλλά…ΠΡΟΦΑΝΩΣ είναι της λογικής η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΤΑΝΚΕΡ γιατί ΕΧΕΙ 3.000 ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΑ στο Αιγαίο. τουλάχιστον 4 πλοία με εξελιγμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής αντιαεροπορικά μακρού βεληνεκούς στην ανατολική Κρήτη και την Κάρπαθο. Αντιπλοικοί πύραυλοι εδάφους επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς σε ανατολική Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο και νοτιοανατολική Ρόδο. 2 υποβρύχια 214… Read more »

Tango.Alpha

“τουλάχιστον 4 ιπτάμενα τάνκερ…προ ετών ήταν προς πώληση αεροσκάφη της Ολυμπιακής τα οποία με κάποιες αξιόλογες μετατροπές θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο” Επιτέλους να κλείσουμε αυτό το μύθο για τα Α340-300. Τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούσαν με οικονομικό τρόπο να γίνουν ιπτάμενα τάνκερ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά ο βασικός είναι ότι για το ρόλο επιλέχθηκε το Α330 από άλλες εταιρείες και θα έπρεπε να κάναμε εμείς την μετατροπή με κόστος και βιομηχανικό ρίσκο που θα μας έφερνε δάκρυα στα μάτια. Επίσης θα είχαμε έναν ακόμα τύπο στην πολύπαθη ΠΑ (σε αυτό τον τομέα) που δε θα μπορούσε να… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα 4 Α-340 της Ο.Α δεν γινόταν πρακτικά να μετατραπούν σε ιπτάμενα τάνκερ. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει έστω ένα τάνκερ Α-340. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει πριν πολλά χρόνια ήταν η μετατροπή πρώην Β-707 της Ο.Α σε ιπτάμενα τάνκερ. Που αυτό θα ήταν δύσκολο να αποφασιστεί γιατί δεν είχε ωριμάσει ακόμη η εποχή για να έχει ιπτάμενα τάνκερ η Ελλάδα. (όπως και ιπτάμενα ραντάρ)

Thras

Πολύ σωστά τα όσα παραθέτεις ότι χρειαζόμαστε (το αν ήταν κατάλληλα τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής είναι ήσονος σημασίας) και μεγάλη αλήθεια ότι

“Το ότι ΔΕΝ έγιναν τα παραπάνω δεν είναι φυσικά ούτε λόγω τρελού κόστους αλλά λόγω ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ να μην ερεθίσουμε την Τουρκία”

δυστυχώς ο ραγιαδισμός μας ακολουθεί συνεχώς και δεν τον έχουμε αποβάλλει ακόμα…

Theo

Ωραίο άρθρο, πάντως για τον Αρσένη θυμάμαι που τα ρεπορτάζ των καναλιών τόνιζαν ως προσον το γεγονός ότι βρισκοταν κοντά στον αμερικανικό παράγοντα. Μάλιστα τον έδειχναν συχνά να κάνει δηλώσεις υπό την αμερικανική σημαία.
Κατά τα άλλα ελπίζω οι σημερινοί φωστήρες να μην καταλήξουν στην αναγκη νεκραναστασης του δόγματος με … F15.

Ίωνας

Συμφωνώ με το φίλο Christos Kotsias για το τι πρέπει να γίνει ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το ΕΑΔΕΚ. Το μόνο που θα συμπλήρωνα είναι ότι στο παρελθόν και ίσως στο κοντινό μέλλον να υπάρχουν επιλογές αεροσκάφους μεγαλύτερης εμβέλειας από ότι τα f-16 (π.χ. f-15, Rafale κ.λ.π.). Δεν μπορώ να μη θυμηθώ όμως το μύθο σχετικά με τη φράση που αποδίδεται στον Κων/νο Καραμανλή “η Κύπρος κείται μακράν”. Πέραν του αν την είπε τελικά ή όχι, εκείνο που πάντα με βασάνιζε είναι αν ίσχυε πραγματικά εκείνη την περίοδο. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς ίσχυε. Ναι μεν έπρεπε να πολεμήσουμε… Read more »

Dimitris L.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ιστορία που θέλει να κάνει εξορύξεις χωρίς να δίνει ευρώ για τον στρατό της δίπλα στην χώρα που της έχει κάνει εισβολή και την έχει διαμελήσει.
Μιλάμε για παγκόσμιο ανέκδοτο.

patreas1971

Σωστόν, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΟΝ, ως τώρα. Μένει να δούμε αν θα γίνει κάτι από ‘δω και πέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δηλαδή αυτός ο στρατός δεν συντηρεί τα οπλικά συστήματα του, τα οχήματα του, τις εγκαταστάσεις του, δεν ταίζει τους στρατιώτες του, δεν πληρώνει τους στρατιωτικούς του και το πολιτικό προσωπικό του ???
Σε ότι αφορά αγορές έδωσε 50 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ένα περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και είναι να αγοράσει ακόμη 2. Ανακοίνωσε την αγορά U.A.V από το Ισραήλ, αγόρασε φορητό οπλισμό, κτλ.
Επίσης έχει 5 οπλικά συστήματα που η αγορά τους έγινε κρυφά. Μεταξύ των οποίων είναι και πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους.

Δημήτριος Παπαθανασίου

Ενιαίο αμυντικό δόγμα; Το μόνο δόγμα που χρειάζεται να Ελλάδα (όλα τα άλλα απορρέουν από εκεί!) είναι: Το Τουρκικό κράτος πρέπει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη! Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για αυτό! (Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα περί “Ελληνοτουρκικής φιλίας”.1300 χρόνια ιστορίας αποδεικνύουν ότι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει!) Το θέμα δεν έχει μόνο την αξοπλιστική παράμετρο! Υπενθυμίζω: 1ον/ Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου! Άρα, δεδομένου ότι το ξήλωμα της Τουρκίας μπορεί να ξεκινήσει με την ίδρυση Κουρδικού κράτους, χρειάζεται να ενεργήσουμε ωσάν οι Κουρδικές πολιτοφυλακές να είναι τμήμα του… Read more »

Thras

Εύγε!

ssppyy

Για να τελειώνουμε ενιαίο αμυντικό δόγμα ΥΠΆΡΧΕΙ !!! Εμείς το ανακοινώσαμε η Τουρκία το πραγματοποίησε !!! Υπάρχει ενιαίο αμυντικό δόγμα Τουρκίας – Ψευδοκράτους, στους εξοπλισμούς.Η Τουρκία έχει ιπτάμενα τάνκερ, πλοία με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής,θα εγκαταστήσει S-400 στην Νότια Τουρκία, για απαγόρευση πτήσεων προς την Κύπρο.Μαζί με τα υποβρύχια 214,ο χώρος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας θα έχει κλειδώσει οριστικά.

Spirit

Αν δεν μπει το χέρι στην τσέπη “ενιαίο” δεν είναι τίποτα, μας χωρίζει μεγάλη απόσταση που δεν καλύπτεται με φανφάρες και λόγια του αέρα, έχουμε χορτάσει χρόνια από αυτά.

petros

Φοβάμαι ότι δεν γνωρίζετε τίποτα. ΤΟ ΔΕΑΧ (Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου) – όπως είναι η ορθή ονομασία του, κάτι που αποτελεί και την πρώτη αστοχία σας – αποτέλεσε και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή του ελληνισμού, για τους Τούρκους. Ο ίδιος ο Νταβούτογλου στο σπουδαίο βιβλίο του ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ, αναφέρει ότι αποτελεί για τους Τούρκους ιδιαίτερο παράγοντα ανησυχίας η συμμαχία αυτή μεταξύ των Ελλήνοκυπρίων και Ελλήνων της Ελλάδας και ότι τους στερεί τη δυνατότητα να κατακτήσουν στρατηγικά το νησί. Έχουν λάβει χώρα πολλές ασκήσεις στο νησί από Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που καταδεικνύει την συνεργασία που… Read more »

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

Και εμείς φοβόμαστε ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε αλλά εμείς κομματικά πάθη δεν έχουμε. Ίσως αυτά που συνήθως διαβάζετε να σας έχουν συνηθίζει σε τέτοια αλλά όχι εδώ! Δικαίωμά σας επίσης να έχετε όποια αποψή θέλετε. Δεν σημαίνει ότι είναι η σωστή ή ότι έχει καν οποιαδήποτε βάση αλήθειας. Η θέση σας “πέραν πάσης αμφιβολίας” ΔΕΝ είναι φυσικά επιχείρημα (πόθεν άλλωστε;) ειδικά μπροστά στην ανάλυση του συγγραφέα, που επωνύμως εκθέτει και τεκμηριώνει τη θέση του. Πολύ δε περισσότερο τα υπόλοιπα περί ασκήσεων και συνεργασίας που παραθέτετε τα οποία απέχουν παρασάγγας από την όποια πραγματικότητα. Θα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Περνώντας πριν ένα χρόνο για 1η φορά την πύλη της αεροπορικής βάσης στην Πάφο στάθηκα πριν να κοιτάξω τι έγραφε επάνω από την πύλη. Αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, 55η Σμηναρχία Μάχης. Σκέφτηκα ότι ο έξυπνος πολιτικός θα κοιτάξει να κάνει κάτι που το όνομα του θα συνδεθεί με αυτό και θα μείνει έτσι στην ιστορία. Ανδρέας Παπανδρέου. Απλά έκανε αβίαστα την εξαγγελία ενός ενιαίου αμυντικού δόγματος το οποίο ήταν κάτι στα λόγια. Γιατί για να γινόταν πράξη η ελληνική πλευρά έπρεπε να πληρώσει 15 δις ευρώ σε σημερινές τιμές. Έπρεπε να αγοραστούν ακόμη 4 υποβρύχια Type-214, 4 φρεγάτες αεράμυνας LCF… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τον Κων. Καραμανλή που είπε ότι η Κύπρος είναι μακριά πιστεύω ότι κάπου είχε γίνει μία κρυφή συμφωνία να δεχτεί να ,,πουλήσει,, την Κύπρο έναντι κάποιου ανταλλάγματος. Που αυτό ήταν η είσοδος της Ελλάδας στην τότε Ε.Ο.Κ. Την ημέρα που μπήκαμε στην Ε.Ο.Κ είχε πει ότι ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής του. Προφανώς είχε καταλάβει ότι αυτούς (τους Έλληνες) πρέπει να τους βάλω στην Ε.Ο.Κ αλλιώς αλλοίμονο τους. Λογικά θα πίστευε ότι αν δεν μπαίναμε στην ΕΟΚ θα γινόμασταν όπως η Βουλγαρία. Το ,,πούλημα,, της μισής Κύπρου στην Τουρκία ήταν το εισιτήριο της Ελλάδας στην… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Για άλλη μια φορά η Τουρκία στήνει ένα σκηνικό κρίσης, και για άλλη μια φορά η προπαγάνδα της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί φοβίες και ανασφάλειες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι συμβαίνει με το Oruc Reis; Τι προσπαθεί να πετύχει η...

37
 Από χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου από 10 ως 20 ναυτικά μίλια, και έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά

Related News

Παρενόχληση ελληνικού ελικόπτερου από τουρκικά ΑΤΑΚ στο Καστελόριζο! Ή ίσως κι όχι…

Πανικός επικράτησε πριν λίγη ώρα οτα διέρρευσε στο τουιτερ η "είδηση" ότι τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα από την Τουρκία προσέγγισαν το νησί του Καστελόριζου και...

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές για παρουσία S-300 στην Λιβύη (εικόνες)

Σύμφωνα με ανάρτηση του ιρανικής καταγωγής δημοσιογράφου Μπάμπακ Ταγκβάιε, η πρόσφατη φημολογία περί επιχειρησιακής ανάπτυξης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Λιβύη επιβεβαιώνεται.Για τον σκοπό αυτό...

Τι θα κάνει η ΕΕ και πόσο τουρκόφιλη είναι η Γερμανία; 

Για άλλη μια φορά η Τουρκία στήνει ένα σκηνικό κρίσης, και για άλλη μια φορά η προπαγάνδα της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί φοβίες και ανασφάλειες...

Πτήση πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποίησαν δύο γαλλικά μαχητικά

ΚΥΠΕ - Αθηνά ΑρσαλίδουΠτήση πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) πραγματοποίησαν σήμερα δύο μαχητικά της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11 Αυγούστου 1996: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – η άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ

Ο Τάσος Ισαάκ από την Αμμόχωστο δολοφονείται άγρια από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και οργανώσεις του παρακράτους στη διάρκεια αντικατοχικής πορείας στην Πράσινη Γραμμή.Το...
- Advertisement -