Εξαίρετη αξιοποίηση παλαιού υλικού: Η Ν. Κορέα τροποποιεί αποσυρόμενα MD500 σε μη επανδρωμένα!

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η νοτιοκορεάτικη αεροναυπηγική εταιρεία KAL-ASD (Korean Air Aerospace Division) έχει ξεκινήσει την διαδικασία μετατροπής των ελαφρών οπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης MD500 του Στρατού της Νότιας Κορέας σε μη επανδρωμένα.

Τα συγκεκριμένα διθέσια ελικόπτερα είναι παλιά σε ηλικία αφού είχαν αποκτηθεί τη δεκαετία του ’80. Όταν ήταν σε υπηρεσία εκτελούσαν αποστολές επιτήρησης / παρατήρησης επ’ ωφελεία των φίλιων δυνάμεων σε χαμηλό ύψος.

Ο Στρατός της χώρας είχε προμηθευθεί έναν μεγάλο αριθμό των ελικοπτέρων αυτών, περίπου 250, τα οποία σταδιακά αποσύρονται. Ωστόσο η κατάληξή τους δεν θα είναι σε κάποια μάντρα όπου θα διαλυθούν για παλιοσίδερα.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος μετατροπής των ελικοπτέρων αυτών, η εταιρεία κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του πρωτότυπου μη επανδρωμένου πλέον MD500 με την κωδική ονομασία KUS-VH. Η πρώτη πτήση κράτησε περίπου 30 λεπτά και απέδειξε την επιτευξιμότητα του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν και ο βασικός ανάδοχος για την εγχώρια συναρμολόγηση των ελικοπτέρων για λογαριασμό του Στρατού της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, παλιό υλικό προς απόσυρση αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό αφού τα ελικόπτερα αυτά θα μπορούν πλέον να εκτελούν σχεδόν τις ίδιες αποστολές με πριν, αλλά χωρίς κίνδυνο για τα πληρώματά τους.

Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα έχει υπάρξει και στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία Northrop Grumman μετατρέπει ελικόπτερα Bell 407 σε μη επανδρωμένα με τη νέα κωδικοποίηση MQ-8C.

5 μη επανδρωμένα συστήματα ελικοπτέρων MQ-8C για το αμερικανικό Ναυτικό


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Lesalaut
Member
Trusted Member
Lesalaut

Ισραήλ, Ταϊβάν και Νότια Κορέα δεν αφήνουν τίποτε παλιό να πάει χαμένο, και ειδικά η τελευταία έχει μετατρέψει τους παλιούς Νίκη-Ηρακλής σε βαλιστικούς. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά κρατών που αντιμετωπίζουν δραματικά υπεραριθμους αντιπάλους. Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα…

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Αξίζουν συγχαρητήρια στους Νοτιοκορεάτες στον συγκεκριμένο τομέα και στη γενικότερη προσέγγιση στην εκμετάλλευση των μέσων που διαθέτουν. Άραγε πόσο θα πλήρωναν για να αγοράσουν τόσα μη επανδρωμένα ε/π από τις ΗΠΑ(…);

Να θυμίσω ότι, σε μια παρόμοια κίνηση, έχουν μετατρέψει σε αυτοκινούμενα, πυροβόλα Μ-101 των 105mm εκμεταλλευόμενοι και την τεράστια ποσότητα οβίδων των 105mm που διαθέοτυν.