Νέα αναβάθμιση για τα 40-χρονα γερμανικά ελαφρά τεθωρακισμένα Wiesel 1

12
Τεθωρακισμένο όχημα Wiesel με πυροβόλο Rheinmetall των 20mm του Jägerbataillon 292 στο Αφγανιστάν
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

To γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Αμύνης (Bundesministerium der Verteidigung) ανέθεσε επίσημα το έργο αναβάθμισης 181 τεθωρακισμένων οχημάτων φορέων οπλισμού τύπου Wiesel 1 του Γερμανικού Στρατού στην εταιρία Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG). Η αναβάθμιση των οχημάτων θα περιλαμβάνει γενική συντήρηση, αναβάθμιση του επιπέδου θωράκισης και αντιναρκικής προστασίας με πρόσθετα μέρη, νέες συσκευές επικοινωνιών και νέους φορείς οπλισμού.

Ο Γερμανικός Στρατός παρέλαβε τα πρώτα από τα 350 οχήματα Wiesel 1 το 1979, σαν απαίτηση για την παροχή ενός ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος για τη μεταφορά βαρέων όπλων από τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις του. Το Wiesel μπορεί να μεταφερθεί σαν εσωτερικό φορτίο από αεροσκάφη C-160, ελικόπτερα CH-47 Chinook και CH-53 Stallion και φέρει εναλλακτικά πυροβόλο των 20 mm, αντιαρματικό εκτοξευτή TOW ή πολυβόλο. Το 2001 άρχισε να εντάσσεται σε υπηρεσία το ελαφρώς μεγαλύτερο Wiesel 2 που μπορεί να φέρει το αντιαεροπορικό σύστημα LeFlaSys ή όλμο των 120 mm.

Η παρούσα αναβάθμιση εκκίνησε το 2017 με τον Ομοσπονδιακό Στρατό της Γερμανίας να ζητά την διατήρηση των Wiesel 1 σε υπηρεσία ως το 2030 και τουλάχιστον ως το 2025. Η FFG παρουσίασε το πρωτότυπο του αναβαθμισμένου οχήματος το 2018. Η αναβάθμιση θα περιλαμβάνει τρείς εκδόσεις του αρχικού οχήματος:

  • Όχημα παροχής πυρών υποστήριξης με πύργο E6-II-A1 εξοπλισμένο με πυροβόλο Rheinmetall MK 20 Rh 202 των 20 mm,
  • Όχημα-κυνηγό αρμάτων Wiesel 1 MELLS (θα αντικαταστήσει τον εκτοξευτή TOW με Α/Τ πυραύλους SPIKE-LR) και
  • Όχημα αναγνώρισης με πολυβόλο
Ο ισραηλινός πύραλος Spike-LR έχει επιλεγεί για την αντικατάσταση του αμερικανικού TOW με την ονομασία MELLS ή Eurospike

Επιπλέον, η FFG θα παραδώσει και 15 συλλογές αναβάθμισης για οχήματα μηχανοδήγησης Wiesel. Η αναβάθμιση των 181 οχημάτων θα γίνει στις εγκαταστάσεις της εταιρίας που θα τα παραλαμβάνει σε παρτίδες των 25.

Tο μυστικό όπλο των Ορεινών Κυνηγών της Bundeswehr

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

12
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
IomarMy_name_is_NobodyAnimadesIlias_SkaltsiotisMPAMPIS Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

comment image

Animades
Member
Famed Member
Animades

ΔΕΝ το συζητώ το χιούμορ σου εινα εξαιρετικό , μας κάνεις να χαμογελάμε σε καιρούς αμήχανους ,,, να είσαι καλά

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Η έκδοση με το πυροβόλο των 155 χιλιοστών πού είναι;

Η άλλη με rail gun;

Το λέιζερ;

Η γεφυροφόρα;

Με τον ανεμιστήρα για να φυσάει πίσω τα καπνογόνα των μεμέτηδων (Χεχεχε!);

(Κατάλαβες φαντάζομαι ότι σε τσιγκλάω cool )

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αγαπητέ IomarIomar δεν έχω κάτι εύχερο. Δες όμως αν σου κάνει αυτό:
.comment image

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Μια χαρά μου κάνει, ευχαριστώ πολύ!

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Νομίζω ότι σε σχέση με vbl, προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αυτά τα μικρά διαβολάκια δεν είμαι σε θέση να πω κατά πόσο θα απέδιδαν στη μάχη για την οποία προορίζονταν, πάντως είναι άκρως εντυπωσιακά. Ελαφριά, λιτά, αξιόπιστα (αν δεν κάνω λάθος), και καλά οπλισμένα. Σαν το όνειρο της fighter mafia πάνω σε ερπύστριες.

Athanasios-Georgisis
Member
Member
Athanasios-Georgisis

Πιστεύω ότι αυτό το όχημα μπορεί να παίξει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στον Ελληνικό στρατό. Συγκεκριμένα 1. Στον Έβρο δίπλα από τα Άρματα μάχης Λεοπαρντ 2 σαν φορές όπλων πυροβόλο 20 μμ και με αντιαρματικούς πυραύλους Κορνέτ-Ε ή τόπ ατακ αντιαρματικά όπως ο javelin. 2. Στα νησιά του ανατολικού αιγαίου. 3. Στις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες στους πεζοναύτες και στους καταδρομείς. Πιστεύω ότι θα απαιτήσεις μας μπορούν πολύ εύκολα να φτάσουνε και τα 1.000 οχήματα. Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να παραχθούν στην Ελλάδα με σχετικά μεγάλη προστιθέμενη αξία όλα εκτός τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων. Γενικά πιστεύω ότι λόγο μικρού μεγέθους,… Read more »

LuckyLuke
Member
Active Member
LuckyLuke

Λόγω περιορισμών στην θωράκιση, δεν έχουν πλέον θέση στο σύγχρονο πεδίο της μάχης σαν επανδρωμένα οχήματα. Μπορείς όμως να τους βάλεις ένα kit αναβάθμισης (υπό ανάπτυξη) και να τα μετατρέψεις σε μη επανδρωμένα οχήματα (UGV). Αυτά θα τα ελέγχεις απομακρυσμένα πιθανόν από ένα σύγχρονο θωρακισμένο όχημα – σταθμό ελέγχου.

Γενικότερα η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης για να βρει τρόπους ώστε να αξιοποιήσει τα θωρακισμένα οχήματα που έχει σε ρόλο UGV.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Δεν κάνουν για μηχανοκίνητο πεζικό. Για αλεξιπτωτιστές και αερομεταφερομενες δυνάμεις, δλδ αντί για humvee,vbl και τζιπάκια μερσεντές, είναι υπερόπλα!!

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Αν βρίσκαμε τσάμπα μερικούς πύργους της kouka δεν θα μπορούσαμε σε μερικά λεωνιδας; Το πυροβόλο άλλωστε το εχουμε καθώς και σφαίρες 20mm……

Animades
Member
Famed Member
Animades

Αν λαμβάναμε ένα μέρος των μή εκσυγχρονισμένων (δωρεάν) , και τα αξιοποιούσαμε στις ύλες Αναγνώρισης , στους πεζονάυτες ,και στις ειδικές δυνάμεις ???
ίσως και σε επίπεδο εργοστάσιων βάσης , και ελληνικών εταιριών , να τα ανακατασκευάζαμε , εκσυγχρονίζαμε ???