Ο Ρωσικός Στρατός εντάσσει σε υπηρεσία το “προβληματικό” Uran-9

2
2162
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Uran-9 εισήλθε σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό, σύμφωνα με όσα αναφέρει το TASS. Το σύστημα παρουσιάστηκε από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία το 2016, ως ένα μη επανδρωμένο (τηλεχειριζόμενο) όχημα (UGV) υποστήριξης του ρωσικού στρατού. Το όχημα διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός με 4 αντιαρματικούς πυραύλους Ataka και ένα πυροβόλο των 30mm.

Την αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής της εταιρίας Καλάσνικοφ, Vladimir Dmitriev, ο οποίος δήλωσε πως η παραγωγή της πρώτης παρτίδας Uran-9 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Παρόλα αυτά, οι επίδοσή του στις μάχες στη Συρία, ήταν φτωχή. Το πιο συχνό πρόβλημα ήταν η απώλεια επικοινωνίας του χειριστή με το όχημα, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν με την αξιοπιστία του πυροβόλου, καθώς και στο σύστημα αναρτήσεων. Τα ηλεκτροπτικά συστήματα του οχήματος επίσης παρουσίασαν χαμηλές επιδόσεις. Τα προβλήματα του Uran-9 παρουσιάστηκαν στο συνέδριο “Actual Problems of Protection and Security” της Ναυτικής Ακαδημίας Κουζνέτσοφ στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Defence Blog, το Uran-9 διαθέτει μικρή εμβέλεια χειρισμού, που δε ξεπερνά τα 300-500 μέτρα. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, οι χειριστές έχασαν τον έλεγχο του οχήματος τουλάχιστον 19 φορές, για διάρκεια ενός λεπτού και τουλάχιστον σε μια περίπτωση για 1 1/2 ώρα. Το πρόβλημα ήταν εντονότερο σε μάχες σε αστικό περιβάλλον με τα κτίρια πολλές φορές να μπλοκάρουν το σήμα.

Σε γενικές γραμμές, το Uran-9 κρίθηκε ακατάλληλο για τις αποστολές που κλήθηκε να αναλάβει στη Συρία.

Λίγους μήνες αργότερα, παρουσιάστηκε μια αναβαθμισμένη έκδοση με την προσθήκη 12 “φλογοβόλων” RPO-A Shmel. Τα πυρομαχικά του περιλαμβάνουν θερμοβαρικά και εμπρηστικά βλήματα, με δραστικό βεληνεκές περί τα 200 μέτρα.

Είναι άγνωστο εαν η έκδοση που θα παραλάβει ο Ρωσικός Στρατός θα είναι εξοπλισμένη και με Shmel, ή μόνο με τον “βασικό” εξοπλισμό. Άγνωστο είναι επίσης εάν τα λειτουργικά προβλήματα του Uran-9 έχουν λυθεί.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
observer
Guest
observer

Προφανώς έχουν ήδη δοκιμάσει την αναβαθμισμένη έκδοση…..Δε θεωρώ ότι τα “προβληματάκια” θα σταματήσουν την πορεία του όπλου. Ίσως τα προβλήματα της ανάρτησης να είναι και τα σημαντικότερα, αλλά θεωρώ ότι οι Ρώσοι απλουστεύουν γενικώς τα πράγματα. Για να σας προλάβω,μη μου πείτε για το PAK-FA εκεί το project πιστέυω ότι καθυστερεί λογω δικτυοκεντρικότητας.

Απλά τα πράγματα
Guest
Απλά τα πράγματα

Με πορδές δεν βάφεις αυγά!