- Advertisement -

Urban Warfare: Η τέχνη να γίνεσαι «αόρατος»

- Advertisement -

Κάθε πόλη κι ένα οχυρό. Οι επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον μπορεί να αποβούν ο εφιάλτης κάθε εισβολέα αφού δεν είναι εύκολο να ξέρει τί κρύβει η επόμενη γωνία. Η παραλλαγή/απόκρυψη παίζει κι εδώ καίριο ρόλο, όπως σχεδόν σε κάθε μορφή αγώνα, όμως κάποιοι στρατοί την έχουν αναγάγει σε αληθινή τέχνη για να επιβιώσουν.

Αντιμέτωπες με έναν αριθμητικά υπέρτερο εχθρό, την Κίνα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν είναι αποφασισμένες να κάνουν μια ενδεχόμενη κινεζική εισβολή ένα κοστοβόρο σε απώλειες λουτρό αίματος. Γι’ αυτό και εκπαιδεύονται με ιδιαίτερη έμφαση στην απόκρυψη εντός αστικού ιστού.

Αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες και συστοιχίες πυραύλων «σφηνωμένες» ανάμεσα σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, άρματα μάχης CM11 ενεδρεύοντα σε πόλεις, κρυμμένα σε σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, κάτω από γέφυρες ή σε μάντρες με scrap για να αποφύγουν τον εντοπισμό και την προσβολή τους από αέρος, τεθωρακισμένα CM21 και CM32 μεταμφιεσμένα σε πολιτικά ειδικά οχήματα, αντιαρματικές παγίδες αριστοτεχνικά καμουφλαρισμένες που περιμένουν το θύμα τους… Στον πόλεμο όλα επιτρέπονται, ειδικά αν ο ασθενέστερος των αντιπάλων βασίζει την επιβίωσή του σε απλές, δοκιμασμένες στον χρόνο πρακτικές.

Οι φωτογραφίες από ασκήσεις του ταϊβανέζικου Στρατού δίνουν μια ιδέα μόνο από αυτό που περιμένει τους «απέναντι» εάν αποφασίζουν να επαναφέρουν την «επαναστατημένη επαρχία», όπως θεωρεί την Ταϊβάν η κυβέρνηση του Πεκίνου, στην αγκαλιά της Ερυθράς Κίνας με την βία των όπλων. Άλλωστε και η δημοσίευσή τους παίζει αποτρεπτικό ρόλο, περνώντας το μήνυμα ότι μια απόβαση στο νησί κάθε άλλο παρά στρατιωτικός περίπατος θα είναι.

Σήμερα ο πόλεμος διεξάγεται με πλείστα σύγχρονα μέσα. Όμως η επιχειρησιακή αξία του καλά κρυμμένου μαχητή ποτέ δεν είναι ντεμοντέ. Θυμάμαι σε ασκήσεις κατά την διάρκεια της θητείας μου τα θλιβερά… κλαράκια που «στόλιζαν» θέσεις και οχήματα εν είδει παραλλαγής και δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Μήπως είναι καιρός να πάρουμε το θέμα λίγο –έως πολύ– πιο σοβαρά;

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
G...
Trusted Member
G... (@g)
3 days ago

Αν δεν κανω λαθος ολα τα οχηματα εχουν βαφες αντι ir και εχουν αγοραστει δίχτυα νεας γενιας που μαζι με τα παλια κανουν καλη δουλεια.

Kostas81
Trusted Member
Kostas81 (@kostas81)
3 days ago
Reply to  G...
VasiliosKaimakis
Active Member
VasiliosKaimakis (@vasilioskaimakis)
3 days ago

Η τελευταία πρόταση του άρθρου τα λέει όλα…

Πάντα ήμουν θαυμαστής των στρατών χωρών όπως της Ταϊβάν, της Σουηδίας ή της Ελβετίας, όπου έχοντας να αντιμετωπίσουν δυνατότερους στρατιωτικά αντιπάλους ανέπτυξαν νέα δόγματα πολέμου, καταφέρνοντας να χαλάσουν τον ύπνο σε στρατιωτικές υπερδυνάμεις.

Δεδομένου πως τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι υπέρ μας, ίσως πρέπει να στραφούμε και εμείς σε παρόμοιες λογικές για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, μια χώρα με γιγάντιο αμυντικό προϋπολογισμό. Θεωρώ πως πρέπει να φύγουμε από την περπατημένη (η οποία δεν έχει αποδώσει εδώ και 67 έτη) και να καινοτομήσουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
3 days ago

Οι συγκρίσεις είναι οδυνηρές.
Ζούμε σε μια χώρα όπου δεν έχουν γίνει ποτέ ασκήσεις χρήσης αυτοκινητοδρόμων ως πεδίων προσγειώσεως μαχητικών (αν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στα σχέδια … που όμως θα καταλήξει σε τραγωδία αν εφαρμοστεί για πρώτη φορά υπό το στρες των επιχειρήσεων …).
Ζούμε σε μια χώρα όπου ιπτάμενα μέσα δεν έχουν RWR, flare & chaff dispensers, IRCM ….
Ζούμε σε μια χώρα όπου βαρέα άρματα τεχνολογικής αιχμής δεν διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας.
Ζούμε, γενικώς, σε μια χώρα που δεν δίνει δεκάρα για τη ζωή του στρατιωτικού της προσωπικού. Που είναι ασύγκριτα μικρότερο του εχθρού!
Γελοία εκπαίδευση στην παραλλαγή των μέσων, γελοίες φόρμες παραλλαγής (ΠΑ) … θυμάμαι έναν δικό μας ιτπάμενο της 343/113 με F-5A που “βομβάρδισε” το Rheinmetall μας σε έναν Παρμενίωνα … τα λέγαμε μετά, “Πού μας ξετρύπωσες ρε κερατά, σκιστήκαμε να το καμουφλάρουμε …”, “Απλά είδα τα μπλε ανθρωπάκια και έκανα εικονική άφεση στο κέντρο του κυκλου που σχημάτιζαν, κρίνοντας ότι είναι το όπλο παρηλλαγμένο”, είπε και μας άφησε παγωτό …

chriss8
Noble Member
chriss8 (@chriss8)
3 days ago
Reply to  Nikolaos

Ευτυχώς η ΠΑ πάει να το διορθώσει το θέμα με τα μπλε ανθρωπάκια. Έστω… πόσες δεκαετίες μετά το παράδειγμα σου?

Tango.Alpha
Tango.Alpha
2 days ago
Reply to  chriss8

Θα παραχωρεί τις υπέροχες φόρμες /στολές παραλλαγής που έχει για παρελάσεις για καθημερινή χρήση;

kakaouskia
Noble Member
kakaouskia (@kakaouskia)
2 days ago
Reply to  Nikolaos

Καλησπέρα

“…Γελοία εκπαίδευση στην παραλλαγή των μέσων…”

Είχαμε βγει μια φορά για άσκηση κίνησης / ανάπτυξης ίλης Τ-80 όπου σκοπός ήταν να πάμε να κρυφτούμε κάπου και να μην μας βρούνε τα Hind που θα έκοβαν βόλτες.

Πήγαμε λοιπόν στο σημείο που έπρεπε, φυτέψαμε – κυριολεκτικά – το Τ-80 σε ένα ωραίο χώρο γεμάτο δέντρα (ακόμη απορώ πως δεν ρίξαμε κανένα κάτω), πήραμε και κλαδιά να σκουπίσουμε τα ίχνη που αφήσαμε στο χωμάτινο μετά απο 5-6 μήνες ανομβρία δρόμο – πράγμα σχεδόν αδύνατο – και περιμέναμε να περάσουν τα Hind να δούμε πως τα πήγαμε.

Πριν τα Hind σκάει μύτη το επιτελείο της ταξιαρχίας. Μας λέει ένας συνταγματάρχης εξ Ελλάδος γιατί δεν καλύψαμε το άρμα με τον καμβά που είχαμε. Του απαντάω εγώ ότι σε αντίθεση με τα άρματα σειράς Μ, ο αεεριοστρόβιλος του Τ-80 έχει εξαγωγή καυσαερίων 800 βαθμούς. Το να βάλω κοινό κανναβάτσο από πάνω του δεν θα ενοχλήσει καν τα θερμικά των Hind, χώρια που μάλλον θα έπαιρνε και φωτιά από τη συνεχή επαφή με το καυτό μέταλλο. Να μας φέρουνε δίκτυα αντι-IR να κάνουμε κανονική παραλλαγή.

Επέμενε αυτός μέχρι που ήρθαν τα Hind – έξυπνοι οι πιλότοι ήρθανε με τον ήλιο πίσω τους και μέσα από τις εδαφικές εξάρσεις, τους πήραμε χαμπάρι όταν ήταν σχεδόν από πάνω μας – και μας είπανε ότι φαινόμασταν όπως την πυγολαμπίδα.

Konstantinos1
Active Member
Konstantinos1 (@konstantinos1)
2 days ago

Σιγά που τους ενδιαφέρει για μας.. Ακόμα παρακαλάμε για ασπίδια στο Μ-113. Για να μη θυμηθώ τα Kornet που ο χειριστής βγαίνει καμαρωτός, καμαρωτός λες και δεν υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές του εχθρού.. Γιατί τα φορτηγά που έχουν ανάποδα (πλάτη στον κίνδυνο) τους μεταφορόμενους..

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
2 days ago

Οι Ελληνικές ΕΔ ακολουθούν την μόδα του Hollywood. The expendables=Οι αναλώσιμοι. Το αθάνατο δόγμα διοικητικής μέριμνας του Ελληνικού στρατού που δοξάζεται μέσα από τις ταινίες, για την ικανότητά του να δημιουργεί διάσημους ήρωες. Ίσως να είναι και ένας τρόπος να τελειώσει γρηγορότερα ένας πόλεμος. Όποιον ρωτήσεις πόσο πιστεύει ότι θα διαρκέσει ένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας θα σου πει μια βδομάδα. Για τον λόγο αυτόν έχουμε προσαρμόσει ανάλογα και την τακτική μας, προκειμένου να φτάνουμε τσίμα-τσίμα για μια βδομάδα. Η περίπτωση να κρατήσει παραπάνω από μία εβδομάδα δεν ισχύει διότι στο μυαλό μας το αποβάλλουμε μετά βδελυγμίας. Άρα επειδή στο μυαλό μας το αποβάλλουμε μετά βδελυγμίας αποκλείεται και να συμβεί, οπότε ορθά πράττουμε.

Το γεγονός είναι ότι, ούτε μια στοιχειώδη συμφωνία με μια εταιρεία δεν μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατέψουμε τις επενδύσεις μας και μαζί με αυτές τους ανθρώπους που θα τις δουλέψουν.

https://www.saab.com/products/land/force-protection

https://www.saab.com/products/land/inertial-systems

https://www.saab.com/products/land/camouflage-systems

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

36
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά

Related News

Αμερικανικό Ναυτικό: στροφή στα ελαφρά αεροπλανοφόρα για να ενισχυθούν οι ικανότητες πλήγματος

Την πρόταση ένταξης μέχρι και έξι νέων ελαφρών αεροπλανοφόρων ως μέτρο που θα αυξήσει τον αριθμό ενεργών αεροπλανοφόρων σε υπηρεσία εξέφρασε ο υφυπουργός Αμύνης...

Στις 10:05 (ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 220 ψήφους εκλεκτόρων και ο Τραμπ 213, σύμφωνα με την Edison Research

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι προβολές της Edison Research δείχνουν ότι με κατανεμημένες 433 εκλεκτορικές ψήφους στις 03:05 (10:05 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν έχει 220 και ο Τραμπ...

Ο Ντ. Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΑΠΕ-ΜΠΕΠαρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο...