19.1 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Στα σκαριά Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 1,5 + 1,5 δις ευρώ

- Advertisement -

 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα έκτακτο, κι εκτός προϋπολογισμού, εξοπλιστικό πρόγραμμα, που σαν στόχο έχει την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, σε μικρό χρονικό διάστημα και με πολλαπλασιαστικό όφελος, σε σχέση πάντα με τα χρήματα που θα επενδυθούν. Η είδηση έχει ήδη γραφεί με διάφορους τρόπους και από άλλα μέσα, καθώς δύσκολα τόσο σημαντικές ειδήσεις μπορούν και μένουν κρυφές.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;


Το εξοπλιστικό που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου, έχει σαν στόχο την όσο το δυνατό αμεσότερη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε την εισαγωγή σε υπηρεσία πολλαπλασιαστών ισχύος, και κάλυψη σημαντικών κενών στις επιχειρησιακές δυνατότητες. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορίας, και ειδικά για την ασύμμετρη αύξηση των δυνατοτήτων της, με την εισαγωγή κι εδώ κάποιων πολλαπλασιαστών ισχύος.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;


Το ποσό που έχει προϋπολογίσει το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΓΕΣ, φτάνει το 1,5 δις, ενώ άλλο ένα 1,5 δις θα κατευθυνθεί σε πρόγραμμα του ΓΕΑ που σα στόχο θα έχει την άμεση απόδοση δυνατότητας υποστρατηγικών δυνατοτήτων στην ΠΑ, κατά πολύ ανώτερων από αυτές που προσφέρει ο συνδυασμός Mirage 2000-5Mk2/SCALP EG. Το ότι το κόστος θα φτάσει τα 3 δις ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος 2 φρεγατών [email protected]

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, προηγούνται οι Γερμανοί


Καταρχάς, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει άμεσα το θέμα των τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ. Καθώς η μέθοδος που είχε επιλέξει η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δείχνει να παίρνει πάρα πολύ χρόνο, αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν οι “νάρκες” ενός κακού σχεδιασμού. Ο ίδιος κακός σχεδιασμός φαίνεται πως έχει γίνει και στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Για την ιστορία να πούμε πως είχε επιλεγεί η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου, που θεωρητικά είναι γρηγορότερη, αλλά μάλλον δεν καταλάβαμε τι σημαίνει “γρηγορότερη”. Είμαστε στο τέλος του 2020 και ακόμη δεν έχουμε τορπίλες, ούτε ανάδοχο για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν “αντισταθμιστικά” για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC


Το επόμενο πρόγραμμα που αλλάζει κατεύθυνση, είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Οι φρεγάτες αυτές, που από το 2017 είχε αποφασιστεί να λάβουν ένα πρόγραμμα ύψους 120-160 εκ ευρώ, τελικά θα έχουν την τύχη να δουν πραγματικό εκσυγχρονισμό, ύψους περίπου 400 εκ. ευρώ. Ο άξονας του εκσυγχρονισμού θα είναι ένα νέο ραντάρ, ανώτερο αυτών που μέχρι τώρα έχουν προτείνει οι εταιρείες. Θεωρούμε πως έχουμε “φύγει” από το επίπεδο του SMART-S Mk2 και μάλλον οδεύουμε πως το TRS-4D ή κάτι αντίστοιχο, που το θεωρούμε ένα από τα καλύτερα ραντάρ της γενιάς του. Ουσιαστικά δηλαδή το ΠΝ βλέπει έναν εκσυγχρονισμό περισσότερο προς αυτό των ANZAC, που απέδωσε ένα εξαιρετικό πλοίο.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα


Το ΠΝ πρέπει να βρει λύσεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση των 3 μη εκσυγχρονισμένων S, και την ανανέωση του Στόλου, την λεγόμενη “Ενδιάμεση Λύση”. Λύσεις υπάρχουν, απλά η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών θέλουν έξυπνες, σωστά κοστολογημένες επιλογές. Η λύση των Type 23 είναι εξαιρετική που αναλύσαμε πρόσφατα, και προφανώς θα εξεταστεί ενδελεχώς από το ΠΝ, καθώς θεωρούμε τα πλοία της κλάσης ανώτερα άλλων, ακόμη και νεότερων λύσεων. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές, τις οποίες μάλιστα αναλύουμε στο επόμενο τεύχος της Π!

EKTAKTO: Υπεγράφησαν οι LOA για την αγορά των τεσσάρων MH-60R καθώς και τον εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6, το πρώτο μείζον πρόγραμμα του ΠΝ


Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, εντάσσεται και η προμήθεια των 4 ελικοπτέρων MH-60R, αλλά και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμεμων S-70B6. Σκοπός είναι το ΠΝ να συνεχίσει να έχει το πρώτο χέρι στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έτσι ώστε να μην διαταχθεί η ισορροπία με την εισαγωγή σε υπηρεσία των υποβρυχίων 214ΤΝ σε λίγα χρόνια. Κοινώς, το κυνήγι των τουρκικών υποβρυχίων θα συνεχιστεί κανονικά και τα επόμενα χρόνια.

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για [email protected], LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ


Θα γίνουν κι άλλες, σημειακές προμήθειες κρίσιμων συστημάτων, άμεσης απόδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, που σαν στόχο θα έχουν κυρίως τις ασύμμετρες δυνατότητες του. Έτσι θα ενισχυθεί η ΜΥΚ ενώ θα εισαχθούν προηγμένα συστήματα επιτήρησης, στοχοποίησης και επικοινωνιών. Είναι άσκοπο να έχεις πυραύλους Exocet MM40 Block IIIc αν δεν ξέρεις τι βρίσκεται πίσω από το επόμενο νησί, ή που πρέπει να πάει ο πύραυλος. Ναι, μιλάμε για λύσεις UAV σε διάφορες εκδόσεις και με δυνατότητα χρήσης από διάφορες πλατφόρμες.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πώληση στην Ελλάδα 1200 μεταχειρισμένων Μ1117 ASV Guardian, αντί 85 εκ. ευρώ


Από το έκτακτο πρόγραμμα των 1,5 δις δεν θα εξαιρεθεί το ΓΕΣ. Είναι γνωστό πως ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται ενίσχυση σε μέσα και υλικά, αλλά οι βασικές ενισχύσεις θα προέλθουν κυρίως από τα αμερικανικά αποθέματα μεταχειρισμένου υλικού. Ακόμη όμως και τα τελευταία, χρειάζονται χρήματα για την απόκτησή τους και την εισαγωγή σε υπηρεσία. Τα Μ1117, τα οποία δείχνουν να κινούνται, αλλά με αργούς ρυθμούς, έχουν κόστος που θα ξεπεράσει τα 100 εκ δολάρια, μαζί με οπλισμό, εκπαίδευση και ανταλλακτικά. Ο ΕΣ κινούμενος μεθοδικά, ζητά οπλισμό και συλλογές συντήρησης Α’ και Β’ επιπέδου, και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει μια χαρά. Θα γράψουμε περισσότερα όταν πρέπει…

Ο Ελληνικός Στρατός επιμένει για μεταχειρισμένα Μ2Α2 Bradley ζητώντας , ποιος είναι ο λόγος της προτίμησης αυτής;


Αν τελικά προχωρήσουν και τα προγράμματα των  Μ2Α2 Bradley αλλά και των AAAV-7 δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχουν έρθει νέες βελτιωμένες προσφορές από τις ΗΠΑ. Πάντως ο ΕΣ εξετάζει θετικά και τις δυο λύσεις, αν και με σκεπτικισμό, από τη στιγμή που μάλιστα έπεσε πρόταση αναβάθμισης υφιστάμενων Leonidas 1/2 με κόστος χαμηλότερο κατά πολύ από την εργοστασιακή συντήρηση ενός M2A2. Το ΓΕΣ εξετάζει προσεκτικά όλες τις λύσεις, και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει την βέλτιστη για την ενίσχυση των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του ΕΣ με Leopard 2HEL/A4.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αγορά κρίσιμων ανταλλακτικών για τα ελληνικά AH-64A+ Apache από τα ΗΑΕ, προχώρησε η συμφωνία!


Το ΓΕΣ επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει κάποια πολύ σημαντικά προγράμματα. Το πρώτο είναι η σταδιακή επαν-αξιοποίηση των ΑΗ-64Α+, κάτι που θα γίνει άμεσα με τα ανταλλακτικά από τα ΗΑΕ. Το θέμα όμως είναι πως τα ΑΗ-64Α+ υστερούν στις σύγχρονες επιχειρήσεις, και χρειάζονται νέα όπλα που θα επιτρέψει την επιβίωση στο νέο αντιαεροπορικό περιβάλλον που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην περιοχή, κοντά στην πρώτη γραμμή με Korkut και HISAR-A. Εκεί χρειάζεται αναμφίβολα ένα όπλο σαν το SPIKE NLOS ,το οποίο θεωρούμε σαν μονόδρομο για την αξιοποίηση των ΑΗ-64Α+. Όχι μόνο εμείς, αλλά και ο ΕΣ που έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ζητά το όπλο, όχι μόνο πάνω στα Apache, αλλά και εποχούμενο. Μένουμε εδώ, αλλά μάλλον θα έχουμε θετικές εκπλήξεις στο θέμα.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο


Ένα άλλο πρόγραμμα που θα δούμε άμεσα, και προέρχεται από τα προγράμματα που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη 5ετία, είναι η αναβάθμιση των MLRS. Τα MLRS έχουν μείνει τελείως στο έλεος της απαξίωσης, αν και, όπως μαθαίνουμε, είναι σε άριστη κατάσταση χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού που στελεχώνει τις μονάδες των ρουκετοβόλων. Δεν γνωρίζουμε αν ο ΕΣ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα επιπλέον 40 ρουκετοβόλα που είχε επιλέξει για παραχώρηση το 2014. Λογικά τα συστήματα παραμένουν αποθηκευμένα, αν και δεν αποκλείεται να έχουν καννιβαλισθεί για την διατήρηση άλλων όπλων σε υπηρεσία. Πάντως θεωρούμε δεδομένο πως θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που θα επιτρέψει στα MLRS να κάνουν χρήση προηγμένων όπλων.

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS


Η λίστα των συστημάτων που θα επανέλθουν σε υπηρεσία σε ΠΑ, ΠΝ και ΕΣ μέσω συμβάσεων FOS είναι μεγάλη, και δεν γνωρίζουμε που ακριβώς θα διατεθούν άλλα χρήματα. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν το ποσό περιλαμβάνει και ποσά που θα κατευθυνθούν σε μεγάλα “εθνικά” προγράμματα, όπως το “Εθνικό Τυφέκιο” και το “Εθνικό Όχημα”, που και τα δυο κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς μέσα στο ΓΕΣ χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού στα Επιτελεία.

Εθνικό Τυφέκιο, Εθνικό Φορτηγό κι άλλα προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το μέλλον των προμηθειών


Τέλος, χωρίς να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως υπάρχει περίπτωση να εκκινήσει πολύ γρήγορα ένα πρόγραμμα άμεσης απόδοσης στην Πολεμική Αεροπορία, που θα ενισχύσει δραματικά τις δυνατότητες υποστρατηγικής κρούσης αλλά και της ενάεριας υπεροχής, μαζί με προηγμένες δυνατότητες TASMO. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχουμε περισσότερες και εγκυρότερες λεπτομέρειες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

520 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
520 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago

Πρόγραμμα άμεσης απόδοσης κορυφαίων υποστρατηγικών δυνατοτήτων για την ΠΑ δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς παραχώρηση μέσων ενδιάμεσης λύσης από στενή σύμμαχο …
Πράγμα που αφήνει βασικά μία υποψηφιότητα … Τώρα τι σημαίνει “πολύ παραπάνω από SCALP-EG”, δεν ξέρω … ένα μόνο, φαλλικής όψεως, αντικείμενο μου έρχεται στο νου, και δεν γνωρίζω να παράγεται με συμβατική κεφαλή …

christos_choris_a
Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Λογικά εκεί που η υποψηφιότητα είναι μόνο ΜΙΑ και οι υποστρατηγικές δυνατότητες ξεπερνούν κατά πολύ το συνδιασμό Mirage-2000-5Mk2/ SCALP-EG μιλάμε σαφώς για F-35 με AGM-88E. Και για αποστολές TASMO Harpoon φυσικά.

LAMBROS
Member
LAMBROS (@lambros)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Μια λέξη έχω για εσένα…. RAFALE!!!

Last edited 1 month ago by adriennenguyen
VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Η Πολωνία θα προμηθευτεί 70 JASSM-ER κόστους 200 εκ. δολαρίων, για τα F-16 της. Βεληνεκές άνω των 900 χλμ. Εύχομαι να προσανατολιζομαστε προς τα εκεί. Πιθανότατα θα πρέπει το Ελληνικό λόμπυ να βάλει τα δυνατά του για την αποδέσμευση.
Μία παρατήρηση για την πιθανότητα απόκτησης επιπλέον MLRS. Ο Αμερικανικός Στράτος με σχετική σύμβαση του 2019, επαναφέρει 160 συστήματα σε μαχιμη κατάσταση, αναβαθμιζοντας τα σε επίπεδο M270A2, προσθέτοντας τα στα υπάρχοντα 225. Φοβάμαι ότι αργήσαμε.

GiannisKak
GiannisKak (@gianniskak)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Μηπως σημαινει αγορα Rafale οποτε θα υπαρχει ενας συνδυασμος Meteor-SCALP;;
Ας ελπισουμε λεω εγω!

Koursaros312
Active Member
Koursaros312 (@koursaros312)
1 month ago

Πολυ καλα νεα, οσο για την προηγούμενη κυβέρνηση βρείτε ένα πρόγραμμα που έκανε σωστά και ολοκλήρωσε. Ένα μόνο.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Koursaros312

ΚΑΝΕΝΑ.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago

Καλά γεννητούρια για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η μία έκπληξη θα διαδέχεται την άλλη.

christos_choris_a
Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago

Με 1,5 δισ. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ η Π.Α. θα μπορούσε κάλλιστα να μπεί δυνατά στην απόκτηση των F-35 και τα υπόλοιπα 2-2,5 δισ. να καλυφθούν μέσω FMF με διάρκεια δεκαετίας. Τα F-35, οι AGM-88E και οι AGM-84 Harpoon είναι ακρίβώς το Game Changer που αναζητά η Χώρα.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago

….μερικά απο το εικονιζόμενο παρακαλώ……

stefanpaok1
Member
stefanpaok1 (@stefanpaok1)
1 month ago
Reply to  x-m

18 βγαίνουν, να τα αφήσω;;

Parabellum
Active Member
Parabellum (@parabellum)
1 month ago

Προσωπικά και μετά την αναφορά του ΠΘ στην Βουλή για τις ΕΔ ήμουν σίγουρος πως κάτι ετοίμαζε.
Τελικά,εαν υπάρχει θέληση,όσο σφιχτός κι αν είναι ο προυπολογισμός,όσο στενά κι αν είναι τα δημοσιονομικά,πάντα θα υπάρχει τρόπος!
Τώρα,το τι θ’ ακούσει απο πολλούς είναι αυτονόητο,στην Ελλάδα ζούμε.Αλλά,οφείλουμε να του πιστώσουμε πως επιτέλους κατάλαβε:Ή Ελευθερία ή Ησυχία!
Και τα δυο μαζί δεν γίνεται,τουλάχιστον με γείτονα αυτην την Τουρκία.
Μπράβο!!!

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago

Άντε να δούμε επιτέλους λίγο FoS…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Το σίγουρο είναι ότι το FOS ,δε θα είναι λίγο αλλά πολύ.

Sonic
Member
Sonic (@sonic)
1 month ago

Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν, αλλά στην συγκεκριμένη χώρα με αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς ότι αγοράζονται τώρα θα είμασταν υπερδύναμη.
Μην πιστεύετε τίποτα αν δεν το δείτε μπροστά σας σε παρέλαση…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Sonic

Έχω την εντύπωση ότι η κάσκα σου θέλει καθάρισμα.

stergios21
Member
stergios21 (@stergios21)
1 month ago

για 18 μεταχειρισμενα rafale διαβαζω καπου αλλου αλλα περιμενω επιβεβαιωση της πτησης

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 month ago
Reply to  stergios21

Στο twitter πάρα πολλοί το έχουν ανεβάσει από ένα άρθρο των Παραπολιτικών (έντυπη έκδοση), αλλά φαίνεται να έχει βάση. Αντί για Belharra πάμε για 18 Rafale (10 καινούρια + 8 μεταχειρισμένα) συν όπλα. Στο ΠΝ μιλάνε για 2 TICO δωρεάν + 4 MMCS. Ποlύ καλά για να είναι αληθινά (ίσως ευσεβείς πόθοι) αλλά lets keep the faith!

Last edited 1 month ago by abrahamelliott
VasiliosKaimakis
Member
VasiliosKaimakis (@vasilioskaimakis)
1 month ago

Έπρεπε να φτάσει το $κ@τ0 στην κάλτσα για να κινητοποιηθούμε.

photographix
Trusted Member
photographix (@photographix)
1 month ago

Aντε ρε Stig επιτελους αποκλειστικα ενθαρρυντικα νεαcomment image

Last edited 1 month ago by aliahmed061
Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago

Πάντως όσον αφορά τα 10+8 Rafale, τα καινούργια λογικά θα είναι F4 και τα 8 F3?
Όσο θα περιμένουμε τα καινούργια θα γίνει η εισαγωγή στον τυπο από τα μεταχειρισμένα αλλά μετά θα πρεπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστούν κι αυτά στο F4! Οχι ξανά τα ίδια λάθη που έγιναν με τα Mirage…

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Τα καινούρια λογικά θα είναι F3R και τα μεταχειρισμένα μάλλον Rafale F2.

kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
1 month ago

Ήμουν σίγουρος.

Vas
Noble Member
Vas (@vas)
1 month ago

Ρε συ ΠΤΗΣΗ αυτά τα έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές τα τελευταία 10 και βάλε χρόνια, αν κάτσω να βρω άρθρα εδώ και σε πολλά άλλα “αμυντικού” τύπου σάιτ θα μιλάμε για τουλάχιστον 100 παρά λίγον προμήθειες που τελικά δεν έγιναν.
Δηλαδή πια είναι η δικαιολογία για τις τορπίλες; Το υπάρχον νομικό καθεστώς; Ακόμα και με αυτό το γραφειοκρατικό και άκρως χαζό νόμο για τις προμήθειες ο χρόνος ήταν υπέρ-αρκετός για να τελειώσουμε 5 διαγωνισμούς, όχι 1 που το παλεύουμε πόσα χρόνια και γω δεν ξέρω.
Επιτέλους ας αφήσουμε τις δικαιολογίες, οι άνθρωποι φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την άμυνα.
Τι παραπάνω από SCALP-EG εννοείς; Μήπως JASSM-ER για τα F-16; Που εδώ πρέπει να πω είναι απαράδεχτο να μην διαθέτουμε ένα αντίστοιχο κρούζ πύραυλο για το πιο πολυπληθές μαχητικό της Π.Α. μας.
Για TASMO τι εννοείς; Harpoon για τα F-16; Επιπλέον Exocet για τα Mirage ή αναβάθμιση των υπαρχόντων; Προμήθεια του NSM;
Εγώ βλέπω ότι θα περάσει άλλη μια χρονιά και καμία προμήθεια δεν θα γίνει, ούτε νέες φρεγάτες, ούτε ενδιάμεση λύση, ίσως ίσως λέω να καταφέρουμε να προχωρήσουμε την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ που θα είναι άθλος ακόμα και αυτό και ίσως ίσως στο τέλος του χρόνου να γίνει κάτι με τις τορπίλες αλλά δεν ελπίζω και πολύ.
Για τα άλλα τα τεθωρακισμένα από ΗΠΑ, Μ117, Μ2Α2, AAAV-7 τα βλέπω όνειρο θερινής νυχτός. Εδώ δεν έχουμε προχωρήσει τα FOS των Μ2000 και την επαναπιστοποίηση των όπλων τους, τι να συζητάμε τώρα. Άντε για το 2040 με την Νικηφόρος Φωκάς θα κυνηγάμε στο Αιγαίο καμιά βάρκα λαθρό γιατί για κάτι παραπάνω δεν θα είναι.
Είναι πολύ αρνητικό το ποστ μου το ξέρω αλλά τόσα χρόνια έχουμε απογοητευτεί όσο δεν πάει. Αν δε δω υπογραφές επίσημα δεν πιστεύω κανέναν και τίποτα όσο αφορά εξοπλισμούς, ποτέ ξανά.

Alexandros76
Alexandros76 (@alexandros76)
1 month ago

τα f35 αργουν ακομα
αμεση λυση και δυνατοτητες καλυτερες απο m2000-scalp=rafale-scalp παλαιοτερης γενιας απο Armée de l’Air 

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 month ago

Έσκασε είδηση για 18 Rafale. Για να δούμε.

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
1 month ago

Η αναφορά στα AH64+ μάλλον επιβεβαιώνει πως τα 3C17 των εμίρηδων, έφεραν “οικοσκευή”.
Ποιός πύραυλος φίλης χώρας μπορεί να δώσει υποστρατηγική κρούση ανώτερη των SCALP?
Θεωρείτε απίθανο να έχουν φορτωθεί στα 214 μερικές σύγχρονες δανεικές τορπίλες ?

massey-ferguson-65
Active Member
massey-ferguson-65 (@massey-ferguson-65)
1 month ago

Μακαρι να γίνουν…και να μάθω όμως ότι θα αγοράσουμε και 6 φρεγάτες type 23 σε συνδιασμό με αναβαθμηση τους στα όπλα και σόναρ τορπιδας και σειρομενο…..

kchris
kchris (@kchris)
1 month ago

Να υποθεσω Rafale μιας και το εχετε στο αρθρο σαν φωτο.

agregorio
Member
agregorio (@agregorio)
1 month ago

Η φωτό με το Ραφάλ τυχαία μπήκε ή υπονοεί κάτι;

Last edited 1 month ago by lashayrayburn3
PanPan
PanPan (@panpan)
1 month ago

Μάλλον δεν είναι τυχαία η φωτογραφία του άρθρου.

Manosss
Active Member
Manosss (@manosss)
1 month ago

Σιγουρα καποια λεφτα θα πανε στους Αμερικανους αλλα οχι πολλα διοτη απλα δεν νομιζω οι Αμερικανοι να μας εδιναν τετοια οπλα που να μπορουσαμε να χτυπησουμε την Τουρκια παρα πολυ δυνατα…..Κατι θα παει Γερμανια να μην φωναζει…..η μεριδα του λεοντος θα παει Γαλλια και Ισραηλ.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 month ago
Reply to  Manosss

Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα να χτυπήσουμε εμείς την τουρκία, χωρίς να έχουμε δεχτεί πλήγμα και αυτό το έχουν διαπιστώσει όλοι. Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι ποτέ ελάττωμα.

Manosss
Active Member
Manosss (@manosss)
1 month ago
Reply to  AESA

Η δικη μας αυτοσυγκρατηση ειναι παγκοσμιο φαινομενο.Αλλα δεν ειναι επι του παροντος…..απλα ευχομαι ολα να πανε καλα και να ενυσχυθουμε πραγματικα πρωτον ανανεονοντας οτι οπλικο συστημα εχουμε σε μαχιμη κατασταση και δευτερον με νεα οπλικα συστηματα,Μακαρι αυτη η κυβερνηση να κανει κατι προπλο που αργησε πολυ και εκανε και γκαφες.

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  Manosss

Παγκόσμιο φαινόμενο; Δηλαδή της Ταϊβάν τι είναι;

Pantelis82
Member
Pantelis82 (@pantelis82)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

Η της Νότιας Κορέας.

Captain_Kal
Captain_Kal (@captain_kal)
1 month ago
Reply to  Manosss

Μάλλον έχετε ξεχάσει, τους Scud που έτρωγε το Ισραήλ, κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου!!

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago

Σημειωση 1: “Το ότι το κόστος θα φτάσει τα 3 δις ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος 2 φρεγατών [email protected]…Καταρχάς, η κυβέρνηση..” τι ; Τι ακριβως θελει εδω με αυτην την συνταξη να μας πει ο αρθρογραφος;
Σημειωση 2: Αλλα λογια να αγαπιομαστε, με 3 δις δεν γινεται τιποτα απο ολα αυτα στα οποια αναφερεται το αρθρο, και επισης δεν αλλαζουν και τιποτα (εκτος απο τις τορπιλες βεβαια). Οι type-23 που θα ειναι διαθεσιμες σε 3 χρονια ειναι οι μεγαλυτερες σε ηλικια και δεν μας προσφερουν και τιποτα. Περα απο το γεγονος οτι οι Βρετανοι θα μας ξυρισουν και θα ζητανε πιο πολλα απο τους Γαλλους για τις FDI ! Ο πεινασμενος καρβελια ονειρευεται.
Καποια στιγμη ειπα οτι το θερμομετρο θα ανεβει Αυγουστο με Σεπτεμβριο και καποιοι ειρωνευτηκαν. Καποτε ειπα οτι οι S θα βγαλουν το φιδι απο την τρυπα και παλι καποιοι ειρωνευτηκαν. Ενταξει …ας συνεχιζουμε να παιζουμε υπερατου με χαρτακια και να συγκρινουμε τα αμαξια που δεν προκειται να αγορασουμε ποτε, αν μας κανει να νιωθουμε καλυτερα. Και ο Απολλων Καλαμαριας με τον Μεσι και τον Νειμαρ θα επαιρνε Τσου Λου..αλλα δεν… Το οτι το κασε το Μεσι ειναι οσο ολη η Καλαμαρια.. (για να μιμηθω και τον αρθρογραφο στην συνταξη, κατι θα ξερει)

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  zap

Τα στηρίζεται κάπου όλα αυτά; Ή τα λέτε έτσι απλά;

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Μάλλον το δεύτερο.

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Φυσικα. Σε πληθωρα προηγουμενων “ελεγχος τιμων” αρθρων σας και γενικα αναρτησεων της Πτησης στην ιστοσελιδα αυτη. Μια συντομη αναδρομη θα σας πεισει και εσας. Επισης τελικα τι ηθελε να πει ο αρθρογραφος με την παραξενη συνταξη που παραθετω στην σημειωση 1 του σχολιου μου;

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  zap

Για δώσε 2-3 παραδείγματα. Η αναδρομή που κάνω εγώ λέει πως με 3 δις γίνονται πολλά. Εσύ ποιά λινκ διάβασες;

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Costas6

Να μη δουλευομαστε και μεταξυ μας.

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  zap

Αυτό ακριβώς. Μέχρι να ανεβάσεις τα λινκ που διάβασες εκτιμώ πως έκανες απόπειρα να μας δουλέψεις.

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Costas6

δικαιωμα σου αγαπητε.

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  zap

Τα λινκ θα τα ανεβάσεις να ξεστραβωθούμε κι εμείς;
Ή μόνο λόγια του αερα;

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Με τις bel ρε παιδιά τι γίνετε, βούλιαξαν; Θα σκάσω!!!! Λυπηθείτε με τον καψερό.

Steve
Trusted Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  ANDREW

ΠΘ:¨Πριν από περίπου δύο μήνες το πρόγραμμα απόκτησης δύο καινούριων γαλλικών φρεγατών τύπου [email protected] (ή FDI) φάνηκε ότι οδηγήθηκε σε ναυάγιο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους για την αγορά τους, αφού απαιτούνταν κονδύλια περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της παρούσας ελληνοτουρκικής κρίσης, οι διαπραγματεύσεις αναθερμάνθηκαν. «Τώρα η τιμή για τις δύο φρεγάτες είναι κάτω από 2 δισ.», αποκαλύπτει πηγή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προσθέτει: «Δεν θα αποφασίσουμε χωρίς να διαπραγματευτούμε, αλλά αυτοί που μας στήριξαν είναι οι Γάλλοι. Τους ζητήσαμε πλοία, έφεραν πλοία. Ζητήσαμε μαχητικά αεροσκάφη, έφεραν αεροσκάφη». «Οι γαλλικές φρεγάτες έχουν νόημα για να χτίσεις μια ισχυρή συμμαχία», εξηγεί διπλωματικός παράγοντας σημειώνοντας ότι τα προβλήματα και τα όποια κενά διαπιστώνονται στον αμυντικό σχεδιασμό είναι φλέγοντα και απαιτούνται άμεσες λύσεις.
ANDREW Για να λένε ξαφνικά κάτω απο 2 δις… μάλλον θα κλαίμε με την διαμόρφωση…

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  Steve

το φοβαμαι αρκετα, αλλα λεγαμε πως οι ελληνικες θα κοστιζαν 2,6. Τωρα ποιος ο λογος να πας στα 2 δις. Σιγα την διαφορα. Θα ειναι μεγαλη πατατα να ερθουν μονο με 2 σιλβερ και ας εχουν τη προβλεψη για να μπουν αλλοι δυο και το ραμ. Οτι χρειαζεται το ναυτικο πρεπει να το εχει απο την αρχη, γιατι με αυτα που εχουμε δει εδω στην Ελλαδα του τύπου “σε δευτερο χρονο το ενα, το αλλο” δεν τη παμε καλα τη δουλεια.

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  zap

Ναι, λογικά 3 δις δεν φτάνουν για FOS, μόνο για τορπίλες λογικά. Μιλάμε για γνώστη, όχι αστεία…

Last edited 1 month ago by holliemceacharn
Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

Με άλλη κυβέρνηση, θα αγόραζε και πυρηνικά ο φίλος δίνοντας 3 δις. Αυτό είναι το θέμα του, μην κάνει κάτι σωστό η παρούσα κυβέρνηση.

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Costas6

βιαζεσαι και πεφτεις σε πλανες. να το κοιταξεις.

LAMBROS
Member
LAMBROS (@lambros)
1 month ago

Βάλε και καμιά 100ρια Black Shaheen/SCALP απο τα 600 των Ηνωμενων Αραβικων Εμιρατων κυρ Στεφανε να σκεπάσουν ολη τη Μογγολια να πολεμουν στον ισκιο τα παληκαρια μας….

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago
Reply to  LAMBROS

Αν και με μειωμένη στα 290χλ εμβέλεια, πιστεύω πως τα 3 C17 γύρισαν άδεια από την Κρήτη…

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  Kostasmel

Μου φάνηκε και μένα περίεργο να κάνουν μετασταθμευση 2 μαχητικά υποστηριζόμενα από 3 μεταγωγικά.. Δεν ήρθαν και για χρόνια..
Το να γίνεται μεταφορά από τα 3 και προστασία από τα 2 ακούγεται λογικότερο.

photographix
Trusted Member
photographix (@photographix)
1 month ago
Reply to  Costas6

ή να φερανε πισινες λαμποργκινι υπηρετικο προσωπικο κλπ

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  photographix

Και ένα χαρέμι για τον καθένα! 🙂

Vassilis13
Active Member
Vassilis13 (@vassilis13)
1 month ago

Τα μισα ακούγονται ειναι για τα πανηγύρια…αισχος.
Άμεση βοηθεια;
2 ετοιμοπόλεμες φρεμμ
2 μοιρες ραφαλε φ3
Κ ας ερθουν μετα οι μογγολοι

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  Vassilis13

Με 3 δις είπαμε, όχι 30… Χαλαρώστε και αποκτήστε επαφή με την πραγματικότητα

Vassilis13
Active Member
Vassilis13 (@vassilis13)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

1μοιρα ραφαλε φ3 κ φρεμμ παιζει…το 2 λαθος μ.
Αλλα αυτο θα ηταν αμεση ενίσχυση..τωρα εθνικό όχημα κ τουφέκι είναι τα τελευταία πράγματα που χρειαζόμαστε. Την διαφορά ΔΕΝ την κάνουμε. Απλα για μόστρα κ για επικοινωνιακά παιχνίδια

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

Η επαφή με την πραγματικότητα για μερικούς θα είναι οδυνηρή.

Cretan
Cretan (@cretan)
1 month ago

Μικρός ήθελα να γίνω πιλότος, θα προλάβαινα F16, δεν έκατσε, αλλά θα δώσω μια ευκαιρία στον γιο μου, αν θέλει, θα του προσφέρω τα πάντα, ότι χρειάζεται να γίνει ιπτάμενος. Θα προλάβει rafale, τον λένε Αγγελο, Ραφαήλ. Θα γίνει ρομφαία.

Xristoforos
Trusted Member
Xristoforos (@xristoforos)
1 month ago
Reply to  Cretan

Στο εύχομαι ολόψυχα σύντεκνε.!!
Αλλά να θυμάσαι ότι πρέπει να το αγαπήσει από μόνος του.
Ειλικρινά σου εύχομαι να τον καμαρώνεις πάντα.

NikolakiEfentis
Trusted Member
NikolakiEfentis (@nikolakiefentis)
1 month ago

Μακάρι να υλοποιηθεί, μόνο έτσι θα υπηρετηθεί το Εθνικό συμφέρον.
Επιτέλους να αλλάξει κι ο νόμος περί προμηθειών και να υλοποιηθεί όπως πρέπει το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ, χωρίς ερασιτεχνισμούς και πειράματα. Το ΤRS-4 βέβαια, δεν θα τις κάνει ΑNZAC, ό,τι και να λέει η LM (Canada).

Last edited 1 month ago by AKO-BLE-SO
George
Active Member
George (@george)
1 month ago

Ο νόμος δεν άλλαζε για να υπάρχει άλλοθι για να μην αγοραστεί τίποτα
Εννοείται ότι αν ήθελαν τον άλλαζαν σε ένα βραδυ αλλά δεν θέλανε

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  George

Σε λίγο αλλάζει.

GeoMoust
Active Member
GeoMoust (@geomoust)
1 month ago
Reply to  Koulis

Κατά τι ώρα;

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  GeoMoust

Ώρα μεσημεριανή.

George
Active Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Koulis

Θα είναι μια καλή ένδειξη ότι σταματήσανε να κάνουν τα 3 πιθηκάκια (Δεν βλέπω δεν ακούω δεν μιλάω)
Μακάρι φίλε….

photographix
Trusted Member
photographix (@photographix)
1 month ago

Πιθανον ομως να καταληξουν οι ansac στα χερια μας αργοτερα…

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 month ago

-Rafale που συνεργάζονται τοςο καλα με τα F16 οπως είδαμε και στις ασκήσεις……
-Mdcn για τα U214…….

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
1 month ago
Reply to  MPAMPIS

Θεϊκό σενάριο τα 18 Rafale και πιστοποίηση Scalp naval στα 4 υποβρύχια 214.
Αν δεν κάνω λάθος το κάθε 214 μπορεί να φορτώσει ως και 4 sub harpoon άρα και το ίδιο σε Scalp naval άρα 4χ4=16 πυραυλοι έτοιμοι για τα 1000 χιλιόμετρα, όσα ακριβώς και οι 2 belharra από 8 πυραύλους η κάθε μία.
Και 18 Rafale χ2 =36 + 24 mirage 2000-5×1 = 24, άρα σύνολο 60 Scalp eg με τη μία με το που θα γίνει το μπαμ.
Εξωπραγματικες δυνατότητες κρούσης συνολικά για την μικρή μας χώρα που μόνο οι Γάλλοι και όχι οι Αμερικανοί μας τις προσφέρουν.
Το θέμα με την πιστοποίηση των
Scalp naval στα 214, είναι ότι μάλλον εμπλέκονται και οι Γερμανοί σαν κατασκευαστές, και πρέπει να δώσουν έγκριση για την πιστοποίηση η όχι?

Last edited 1 month ago by marquishhe
Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Scalp_eg

Θα χρειαστούμε σοβαρή προμήθεια επιπλέον scalp. Τι, με 1.5 εξόδους θα τελειώσουμε το απόθεμα από την πρώτη μέρα; Και τις άλλες 2-3 τι θα κάνουμε; Δεν έχει πλάκα έτσι!…

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  Bridger

Αν ρίξεις σωστά και εύστοχα 90 σκαλπ το πρωί, μπορείς να ρίξεις και 80 jsow που έχεις το απόγευμα.
Τα υπόλοιπα γίνονται και με μάβερικ ή κλασσικές μπόμπες ελεύθερης πτώσης.
Οι οποίες παρεπιπτόντως γίνονται κατευθυνόμενες 60χλμ βεληνεκούς με την προσθήκη μια σχετικά φτηνής συλλογής.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Costas6

Σίγουρα τα ισραηλινά spice θα ήταν πολύ καλό συμπλήρωμα για τα ενδιάμεσα stand off βεληνεκή, κάτω από τα scalp. Και μάλιστα ανεξαρτήτως τύπου Α/Φ φορέα.

Last edited 1 month ago by willakinder
Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  Bridger

Τα spike είναι κάτι που χρειαζόμαστε, είναι όμως εντελώς άσχετο με αυτό που συζητάμε. Αντιτανκ πύραυλος είναι, κάτι σαν μεγαλύτερος hellfire. Δεν κάνει για κρούση εδάφους.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Costas6

Τα Spice 1000/2000 είναι συλλογές αυτόνομης καθοδήγησης fire & forget συμβατικών βομβών, με επιπλέον δυνατότητα ανακατεύθυνσης μετά την άφεση. Βεληνεκές 100χλμ+, κατάλληλα για σταθερούς ή κινούμενους στόχους σε ξηρά ή θάλασσα. Βέβαια δεν αποκλείεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον αρμάτων.

Last edited 1 month ago by willakinder
Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  Bridger

Μ’ έπιασες αδιάβαστο, δε την ήξερα αυτή τη συλλογή και θεώρησα πως εννοείς τα spike nlos.
Εννοείται το θέλουμε αυτό με τρέλα.
Έχω προτείνει πιό πάνω το αντίστοιχο γαλλικό, αλλά τούτο έχει καλύτερες επιδόσεις.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Costas6

Προφανώς βέβαια άλλο Spice και άλλο Spike!… 🙂

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
1 month ago
Reply to  Scalp_eg

Οι τορπιλοσωλήνες που βάζουν αέρα για να ρίξουν την κάψουλα με τον χαρπουν ειναι 4.Συνολικα μπορούν να μεταφερθούν 12 όπλα στο 214 (8 σε σωλήνες και 4 για γέμισμα)…..εχω ομως την εντύπωση ότι ο sm 39 (Exocet) έχει απολύτως αυτόνομο σύστημα που μπαίνει σε οποιωνδήποτε τορπιλοσωλήνα…..για τον mdcn δεν ξερω…..
Αυτοί η πύραυλοι με GPS δεν χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές και δεν χρειάζονται σύνδεση με cms.Περνάς τις συντεταγμένες στόχου, χάρτες, διαδρομή, μέσω κάποιου τερματικού και πατάς το κουμπί….οπως εχουμε δει μπορούν να εκτοξευτούν ακόμη και απο εμπορικά πλοία (Lora, καλιμπρ,κινεζικοί, ρουκέτες με GPS)…..
Δεν νομιζω οτι οι Γερμανοί εμπλέκονται σε κατι……..
Άλμα για το ΠΝ η δυνατότητα στρατηγικής κρούσης, ευκαιρία που δεν πρεπει να χαθεί…….

dokimos
dokimos (@dokimos)
1 month ago

Τι ευχάριστα νέα είναι αυτα ρε παιδια της Π&Δ ελπίζω να μην αλλάξουν γνωμη και θα τους ψηφίζουμε για παντα .
Τώρα θα περιμένω πως και πως για αρθρασας με περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα, Πάντα υπαρχει ελπίδα

gdmast
Trusted Member
gdmast (@gdmast)
1 month ago

Να τα δούμε αυτά πρώτα και μετά το συζητάμε.
Γιατί από φήμες όλα αυτά τα χρόνια, άλλο τίποτα.

Marines575
Marines575 (@marines575)
1 month ago

Αυτο το χαμογελο που εχω απο όταν εσκασε notification της πτησης με σοβαρη ειδηση-εξελιξη και εχει φωτο rafale ,θα βγαλω σελφυ και θα την καδραρω μαζι με τη φωτο που εβγαλα όταν πηρα τον μπερε στο Πευκο.Ειναι το ιδιο χαμογελο που ειχα όταν τα φαντομ ξυσαν τα κρανη μας στη Κιμωλο σε ενα Παρμενιωνα καποτε.Αρκει να ειναι εξελιχθει ετσι μεχρι τελους και να δουμε επιτελους τις μοναδες μας εξοπλισμένες και στα τρια σωματα όπως τους αξιζει. (όσο και αν μου αρεσουν τα what if χρειαζόμασταν και ενα “what’s happening” όπως αυτο).
p.s. Καλυτερο απο m2000/scalp και αμεσα;Ωραίο quiz…

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Marines575

Μην απογοητευτεις μονο γιατι τον Μαιο περιμεναμε κατι ΑΒ που ειχαμε δει επισης σε κατι φωτο εδω γυρω.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  zap

Αν είναι tiko σε χαλάει;

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Koulis

Εμενα καθολου, για αυτην την φαση τα προτιμω κιολας. Αλλου ειναι το θεμα αλλα δεν το πιανεις φοβαμαι.

ANDREW
Active Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago

“Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα έκτακτο, κι εκτός προϋπολογισμού, εξοπλιστικό πρόγραμμα, που σαν στόχο έχει την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, σε μικρό χρονικό διάστημα και με πολλαπλασιαστικό όφελος, σε σχέση πάντα με τα χρήματα που θα επενδυθούν”.
Ρωτάω και την Πτήση και τους σχολιαστές. Όταν λέμε για εκτός προυπολογισμού, σημαίνει ότι αυτά τα 3 δις είναι ανεξάρτητα από την υπογραφή σύμβασης για αγορά νέων μονάδων για το πολεμικό ναυτικό (π.χ [email protected]);
Σχετικά με τα υπόλοιπα μακάρι να γίνουν το συντομότερο δυνατόν πράξη. Μπράβο στο πρωθυπουργό και το επιτελείο του εάν έχει τέτοια σχέδια και καλή δύναμη στα αδέλφια μας που φυλάνε Θερμοπύλες.

Vassilis13
Active Member
Vassilis13 (@vassilis13)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Όντος. Καλη ερώτηση.
Οι υπογραφές για Μπελ πρέπει επίσης να πέσουν σύντομα επιτέλους

Antebellum
Antebellum (@antebellum)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Όταν λέμε για εκτός προυπολογισμού, σημαίνει ότι αυτά τα 3 δις είναι ανεξάρτητα από την υπογραφή σύμβασης για αγορά νέων μονάδων για το πολεμικό ναυτικό (π.χ [email protected]);”
Οταν λεμε εκτος προυπολογισμου εννοουμε δαπανες που δεν συμπεριλαμβανονται στον κρατικο προυπολογισμο για το 2020 (και το 2021)
Το κρατος δηλαδη θα ξοδεψει εξτρα 1,5+1,5 δις
Οσο περιεργο κι αν ακουγεται, ας ειναι καλα ο covid που πηγε περιπατο το μεσοπροθεσμο και η υποχρεωση της Ελλαδας να παραγει πλεονασματα. Και τα οσα δις βοηθεια+δανεικα θα εισπραξουμε που θα χρηματοδοτησουν αυτες τις δαπανες

gdmast
Trusted Member
gdmast (@gdmast)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Προφανώς είναι ανεξάρτητα. Γιατί το 1,5 δις πάει για Π.Α., ενώ το άλλο 1,5 για ένα σωρό ανάγκες. Αλλιώς θα έλεγαν 1,5 για Π.Α. και 1,5 για Π.Ν. Αντίθετα γίνεται λόγος και για όπλα στρατηγικά, για ανάγκες του Σ.Ξ. κ.λπ.
ΕΚΤΟΣ και εννοούν 1,5 για Π.Α., 1,0 για τα λοιπά και (π.χ.) 500 εκ για προκαταβολή Bel.
Αλλά αυτά θα τα δούμε εν καιρώ, αν και εφόσον ισχύουν αυτά που γράφτηκαν.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Καταλαβαίνω ότι το πρόγραμμα του ναυτικού μένει ανεξάρτητο. Διάβασα για επαναφορά πρότασης των Γάλλων για 2xBEL light ίδιες με τις Γαλλικές, στα 2 δις. Ελπίζω, η αγορά Rafale να μην κλείδωσε το θέμα ναυτικού υπέρ των MMCS. Μέσω των Τ23 αγοράζεται άπλετος χρόνος για συμμετοχή στις FFG ή για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για νέα πλοία.

Jimmy
Trusted Member
Jimmy (@jimmy)
1 month ago

Κατ αρχας ειμαι πολυ επιφυλακτικος για το αληθες της ειδησης και του ποσου. Εχουμε διαβασει παρα πολλα κατα καιρους, δεν εχει γινει σχεδον τιποτα απο αυτα.
Κατα δευτερον ακομα κι αν ισχυουν τα ποσα, με 3 δις ΔΕΝ παιρνεις 18 ραφαλ + τορπιλες+ ενδιαμεση λυση τουλαχιστον 3 φρεγατων + νεα οπλα για απατσι + τομπ απο Αμερικη + αναβαθμιση MLRS + καλη αναβαθμιση μεκο + FOS για mirage. Για τα παραπανω χρειαζονται τουλαχιστον 5-6 δις. Εκτος αν το αρθρο υποννοει οτι υπαρχει αυτη η λιστα , και θα κανουμε καποια ισως τα μισα απο αυτα. Ακομα κι ετσι να ειναι , αν διατεθει σωστα το ποσο κανουμε σημαντικα πραγματα.Τελος παντων ας ελπισουμε να ισχυει και να μην ειναι σαν τα πρωτοσελιδα των αθλητικων εφημεριδων τις θερινες νυχτες. Ετσι κι αλλοιως σε 2 μηνες το αργοτερο που ο προυπολογισμος θα ειναι ετοιμος θα ξερουμε

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 month ago

comment image
Βέβαια, μετά από τέτοιο χουνέρι, που έχουμε πάθει με τις Fremm και τις Belhara, αν δεν πέσει η προκαταβολή δεν πιστεύω τίποτα…

Last edited 1 month ago by appo
kK19641970
Trusted Member
kK19641970 (@kk19641970)
1 month ago

Να τα δω να τροχοδρομούν με τα διακριτικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τι στον κόσμο. Πάντως το είχα δει στην Τανάγρα ,αν θυμάμαι καλά το 2005,2006 σε παρουσίαση και επίδειξη στον αέρα μαζί με το Eurofighter και μου έμεινε αποθημένο.

Steve
Trusted Member
Steve (@steve)
1 month ago

Περίμενα να έχεις αλλάξει εκείνα τα κόκκινα κυκλάκια κάτω από τα φτερά….ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!!!!! 😛 😛 😛 🙂

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 month ago
Reply to  Steve

Να δέσει πρώτα τα γλυκό…

npo
npo (@npo)
1 month ago

“έκτακτο, κι εκτός προϋπολογισμού, εξοπλιστικό πρόγραμμα”
Κατ’αρχάς, μακάρι. Κάλιο αργά παρά ποτέ.
Κατα δεύτερον, θυμίζει τους εξοπλισμούς μετά τα Ίμια. Σπασμωδικές κινήσεις του απρονόητου. Δεν λέω, ας γίνουν, αλλά επιτέλους πρέπει να γίνει το κράτος μας προνοητικό και να σχεδιάζει και να προγραμματίζει απο πριν, ειδικά σε τέτοια κρίσιμα θέματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. κοστίζει λιγότερο αποδίδει περισσότερο.

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 month ago
Reply to  npo

και να αποκτήσουν ένα νέο νομικό πλαίσιο εξοπλισμών.

KF76
KF76 (@kf76)
1 month ago

Κάλλιο αργά παρα ποτε! Ελπιζω να προλαβουμε τις οποίες εξελίξεις και να υλοποιηθούν τάχιστα τα περισσότερα προγράμματα!

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago
  1. Στο 1,5 +1,5 δεν περιλαμβάνονται νέες ναυπηγήσεις ?Σωστα ?
  2. Το πρώτο 1,5 ειναι για τα υπάρχοντα κολλημένα προγράμματα του ΕΣ και του ΠΝ
  3. Το δεύτερο 1,5 πανε αποκλειστικά στην Αεροπορία απο το πουθενά .Τα εφαγε παλι η ΠΑ τα λεφτα για το στόλο ενω πριν λιγο καιρο υπογράψαμε αναβάθμιση των F16 ? .
  4. To TRS-4D θα ειναι Fixed ?
  5. Ελπιζω το δευτερο 1,5 να ειναι 2 Fremm με Scalp ως αμεση λυση στο προβλημα του στολου και να μην πάει σε αποσπασματικη αγορα Rafale .
Last edited 1 month ago by adelebohm1
Makis
Member
Makis (@makis)
1 month ago

έχει γούστο τα πρώτα Ελληνικά Φου35 να είναι τα τουρκικα!!!

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago

Επιτέλους, απόλυτα ορθολογικές προτάσεις για οριζόντια και ισορροπημένη αναβάθμιση των δυνατοτήτων και στα 3 όπλα. Αν ισχύσει το σενάριο των Τ23 το ναυτικό παίρνει μεγάλη ανάσα για τουλάχιστον μια 10ετία και απελευθερώνονται πόροι για άλλες απόλυτα ουσιαστικές ανάγκες. Ειδικά τις απανταχού FOS. Πριν αγοράσουμε καινούργια πρέπει να δουλεύουν αυτά που έχουμε ήδη.
Πάντως θα πρόσθετα στη λίστα, συμπληρωματικά προς τα MLRS, και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης με νέα κατευθυνόμενα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για τα 100+ ΠΕΠ RM-70 των 122mm, ειδικά αυτά που εξοπλίζουν την ΑΣΔΕΝ. Με μικρό κόστος υπάρχουν αρκετά προσφερόμενα πακέτα που θα μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν την εμβελεια και τη φονικότητά τους, όχι μόνο έναντι αποβατικών σχηματισμών και των μικρασιατικών ακτών (συμπερ. των ναυστάθμων). Θα μπορούσαν π.χ. να δημιουργήσουν με χαμηλό κόστος πρόσθετες ζώνες απαγόρευσης πλοίων της τάξης των 50χλμ πέριξ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago
Reply to  Bridger

Σωστός… Φθηνές λύσεις που αποδίδουν δυσανάλογα.

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago

Είδε κανείς τον σι κει;
Θα σκάβει τρύπα για να μπει…

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Costas6

Συνεχίζει το ίδιο παραμύθι περί αμυντικού προϋπολογισμού και δυσκολιών στην ελληνική οικονομία. Ζει το δράμα του.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Koulis

…..την ώρα που η ελληνική οικονομία ,όπως όλες, δεν δυσκολεύεται…..Μάλλον ο Σταικούρας δεν ξέρει τι του γίνεται όταν δηλώνει ότι το 2021 θα είναι δύσκολο…..

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  x-m

Αυτό δε σε εμποδίζει να δαπανήσεις για την άμυνα.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Koulis

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Οι κυβερνήσεις μας (και η σημερινή) δεν έχουν δείξει ότι θεωρούν προτεραιότητα την εθνική άμυνα. Ξέρουν μόνο να τρέχουν όταν τα πράγματα ζορίζουν ή κατόπιν εορτής, παρότι ο κίνδυνος είναι διαρκής.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Costas6

Να κρυφτεί κάποιος για ένα (ακόμα) άρθρο; Αντιπαραγωγικό πράγμα το κυνήγι ανεμόμυλων.

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  x-m

Αντιπαραγωγικό είναι το κλάμα και η μιζέρια. Ή το να μην μπορείς να δεις τα προφανή. Δε θα κρυφτεί λόγο του άρθρου, θα κρυφτεί (αν έχει ίχνος αξιοπρέπειας) επειδή θα συμβούν πράγματα που οι περισσότεροι τα βλέπουμε να έρχονται ενώ εκείνος σκίζει τα ρούχα του πως αποκλείεται.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  Costas6

Θεωρώ πως εκφράζει την αγωνία του για το ίδιο πράγμα που αγωνιούμε όλοι , την ασφάλεια μας. Το αν ο τρόπος του εκλαμβάνεται ως επιθετικός, άλλο θέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ε.Δ. της πατρίδας έχουν αφεθεί πολλά χρόνια στο έλεος τους. Απο που να αντλήσει κανείς αισιοδοξία; Δεν αρκεί το ότι έφυγε ο σύριζα, δυστυχώς. Χρειάζονται πράξεις και μέχρι τώρα δεν τις βλέπουμε. Όταν αυτό γίνει προφανώς θα είναι μια σπουδαία μέρα για όλους.

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  x-m

Η μόνη αγωνία που έχει εκφράσει είναι το αν μεγάλωσαν τα λεφτόδεντρα, αν έχουμε ακούσει το 8% ύφεση, από ποιό υπουργείο θα κόψουμε για την άμυνα. Δεν είναι επιθετικότητα, μίζερη κακομοιριά είναι. Χώρια που παραπληροφορεί αισχρά και χυδαία.
Αισιοδοξία μπορείς να αντλήσεις από αυτό το άρθρο πχ. Μέχρι να διαβάσεις σχόλια του σι κει δλδ…
Τον Κούλης, μπορείς να τον αγνοήσεις, ένα τρολάκι είναι. Τη Μάρθα Βούρτση πολύ δυσκολότερα.
Επίσης, αν και αποφεύγω τα πολιτικά σχόλια σε εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση σύριζα ήταν μάλλον αποτυχημένη σε εθνικά θέματα, είχε όμως την καλύτερη επιλογή σαν υπ. Αμ. Αφού ξεφορτώθηκε το ιπτάμενο βαρίδι, εννοείται.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 month ago

μεχρι να μπουν οι υπογραφες ψυχραιμια,εχουμε φαει φολες επιπεδου μπαρμπα-φωτη απειρες φορες.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  evaggelos

Συγκρίνεις τα ασύγκριτα.

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 month ago
Reply to  Koulis

δεν ειναι ασυγκριτα κ ο παναγιωτομπαλος της ιδιας σχολης του ιδιου κοινοβουλιου ειναι,τες πα μακαρι η κυβερνηση να το πετυχει οχι για την ιδια αλλα για την ιδια την χωρα κ αυτους που ξημεροβραδιαζονται για να ειμαστε αραχτοι κ να κραζουμε.

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
1 month ago

Ευχάριστα νέα. Να δούμε τι ορίζοντα υλοποίησης θα έχουμε.
Πάντως μου θυμίζει εποχές μετά από τα Ίμια. Που μια μακρά περίοδος αφοπλισμού οδήγησε στο γνωστό επεισόδιο που γκρίζαρε το Αιγαίο και μετά τρέχαμε εσπευσμένα να κάνουμε προμήθειες για να μην μας πάρουν και τα…εσώρουχα.
Και τώρα το μεγάλο κακό έχει γίνει. Η Αν.Μεσόγειος έχει γκριζαριστεί. Πάμε να σώσουμε νότια Κρήτη και Ιόνιο. Και δεν είναι υπερβολή. Οι επενδυτές πρέπει να έχουν ασφαλές και νομικά οριοθετημένο περιβάλλον για να επιχειρήσουν. Οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και 12νμ σε Ιόνιο και Ν.Κρήτη αυτό δείχνουν. Και να εκθέσουν την Τουρκία σαν τον μόνο ταραξία αλλά αυτό είναι δευτερεύων.
Οι Τούρκοι για να αποσύρουν το ερευνητικό ζητάνε προφανώς ανταλλάγματα. Και ένα από αυτά θα ήταν το πάγωμα όλων των ελληνικών ερευνών σε όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως έκαναν και με το Αιγαίο το 80 στο Νταβός και η μόνη γεώτρηση από τότε ήταν αυτή που είχε προηγηθεί χρονικά στη Θάσο. Έπιασε τότε γιατί να μην πιάσει και τώρα. Συνδυασμό Νταβός και Ίμια ζούμε. Εύστοχες λοιπον οι κινήσεις της κυβέρνησης. Ανατρέπουν τα τουρκικά σχέδια και για αυτό εξοργίζονται οι απέναντι. Και τώρα η αμυντική ενίσχυση στα καπάκια.
Πάντως οι εταιρίες του αμυντικού χώρου τρίβουν τα χέρια τους με κάτι τέτοια. Ειδικά σε Γαλλία και ΗΠΑ. 3 δις είναι πολλά λεφτά. Σίγουρα και η Μέρκελ κάτι θα πάρει για να πεί το οκ, γιατί οι Γερμανοί ελέγχουν τον προυπολογισμό μας. Σε κάθε περίπτωση να δώσουμε έργο στις ελληνικές εταιρίες. Όσο μεγαλύτερο γίνεται. Λεωνίδας και UAV για αρχή είναι εντός των δυνατοτητων μας.

Last edited 1 month ago by martintorrens1
Tango.Alpha
Noble Member
Tango.Alpha (@tango-alpha)
1 month ago
Reply to  epampapas

Στο μόνο που διαφωνώ είναι στη χρησιμότητα των δαπανών μετά τα Ιμια.Δε φάνηκαν πολύ χρήσιμες παρά μόνο για αγορές διαμερισμάτων πλησίων της Ακρόπολης.
Και να θυμίσω ότι και αυτό που πολλοί θεωρούν νίκη το 1987 ήταν η συμφωνία για το σταμάτημα των γεωτρήσεων και ερευνών από τα δυο μέρη.

stefanpaok1
Member
stefanpaok1 (@stefanpaok1)
1 month ago
Reply to  Tango.Alpha

Όχι ότι δεν αγοράστηκαν και διαμερίσματα, αλλά εκείνα τα όπλα είναι αυτά που κρατάνε σήμερα την Ελλάδα

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago
Reply to  Tango.Alpha

Με τα όπλα αυτά στεκόμαστε σήμερα…

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Mageiras

Σωστό, αλλά χωρίς τα διαμερίσματα ίσως να είχαμε παραπάνω όπλα…

Captain_Kal
Captain_Kal (@captain_kal)
1 month ago
Reply to  Tango.Alpha

παρά μόνο για αγορές διαμερισμάτων πλησίων της Ακρόπολης

Σάμπως το χάρηκε? Από εκείνη την αγορά άρχισε η Κάθοδος!! (Και είναι και σε καλή περιοχή το άτιμο!! Δίπλα σχεδόν στο Ηρώδειο!!!!!)

extb2b
extb2b (@extb2b)
1 month ago

Το 1,5 δισ δεν φτάνει καν για την εισαγωγή νέου τύπου μαχητικού εκτός αν εμείς αγοράσουμε μόνο το αεροσκάφος και το κόστος μετάβασης σε νέο τύπο καλύψει π.χ η Γαλλία σιωπηλά.24 ραφ αποδέσμευση mirage 2000 και χωρίς κόστος μετάβασης και πάλι δύσκολα με 1,5 δις.

PanPan
PanPan (@panpan)
1 month ago

Εν αναμονή του “άμεσα”.

ZAFMAN
ZAFMAN (@zafman)
1 month ago

αύριο στην έντυπη έκδοση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. αγορά 10+8 rafale από Γαλλία, τα 8 άμεσα στην Ελλάδα? για να δούμε… Λένε για την έκδοση F2 τα 8…comment image&key=kxfWtLg4Czs4KXQXQ66tQA&w=800&h=408

Last edited 1 month ago by masonbeer544226
dlj78
Active Member
dlj78 (@dlj78)
1 month ago

Θα προλάβουν να έρθουν;….

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  dlj78

Γιατί θα τα πιάσει το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ; Όπως έπιασε και τα f 16 στην διαδρομή στην Κύπρο.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 month ago

Αν επαληθευτεί η προμήθεια των Rafale είμαι σίγουρος πως κάποιος σχολιαστής, ποντιακής καταγωγής , θα ανοίξει σαμπάνιες!

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago

Ο σανός πέφτει σύννεφο!!
Αφού μας τελειωσε το επικοινωνιακό πυροτέχνημα των [email protected] ξεκινήσαμε νέο με εκτατό εξοπλιστικό 
Η κυβέρνηση έχει14 μήνες εξουσία
Ο Σουλτάνος είχε δηλώσει που ποτε και πως θα κινηθεί
Ουδεμία έκπληξη
Και τι κάναν 14 μήνες??
ΤΊΠΟΤΑ !
Ούτε τις απαιτούμενες FOS δεν προχρισαν με αποτέλεσμα σήμερα να πετάνε 8 M2000 και 2-4 C-130!!
Νούμερα δημοσιευμένα και όχι διαψευσμένα
Ανάλογες καTAστασεις παντού
Το ότι πλέει μια φρεγάτα δεν σημαίνει πως είναι και 100% επιχειρησιακή
Οι ευθύνες είναι μεγάλες 
Εάν ο Μητσοτάκης δεν ενημερώθηκε τόσο καιρό για τη κατάσταση και ξύπνησε πρόσφατα πρέπει να τους αλλάξει ΌΛΟΥΣ
Εάν ήξερε και δεν έκανε τίποτα είναι αυτός ο κύριος υπεύθυνος
Το 1.5 BILLION έχει δηλωθεί πως είναι το ελάχιστο απαιτούμενο ποσο για να επανέρθουν οι διαθεσιμότητες και τα αποθέματα αναλωσιμων εκεί που πρέπει να είναι
Μην περιμένετε λοιπόν μεγάλες αγορές προγράμματα με αυτά!
Το άλλο 1.5 BILLION για την αεροπορία είναι η έκπληξη
Όπως είχα γράψει πρέπει να κατευθυνθεί προς ατρακτίδια στόχευσης αναγνώρισις και ΌΠΛΑ 
Ελπίζω να μην είναι για καμια προκαταβολή για 12? F35!!!
Μακάρι να προχωρήσουν αλλα ούτε αυτό το βλέπω δεδομένου της προϊστορίας της κυβέρνησις
Μακάρι να διαψευστώ!

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Ζεις στον κόσμο σου. Πρέπει να υποφέρεις από αυτά που έρχονται και στον δικαστικό τομέα.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago
Reply to  Koulis

Εσένα μάλλον σου τσούζει η πραγματικότητα!
Θα σε τσούξει Ακόμα πιο πολύ!1
Ξυδάκi!!

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Δεν πετάνε 8 Mirage,μην γράφεις ανακρίβειες αν δεν γνωρίζεις.
8 ίσως πετούσαν πριν ένα χρόνο.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Kostasmel

Μην του χαλάς το όνειρο.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago
Reply to  Koulis

Είδες πουθενά καμια επίσημη διάψευση στις αποκαλύψεις του ΒΟΥΛΕΥΤΉ Μυλωνάκη??

Ares
Member
Ares (@ares)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Επίσης θα μου επιτρέψεις να σου πω πως ακόμη κι αν ξέρεις τον ακριβή αριθμό διαθέσιμων αεροσκαφών μας, δεν θα έπρεπε να τον αναφέρεις σε ένα μέσο που όλοι έχουν πρόσβαση.

George
Active Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Ενημερώθηκε, δεν ενημερώθηκε, το κατάλαβε, δεν το κατάλαβε αυτός είναι ο υπεύθυνος
Μπορεί και άλλοι αλλά “the buck stops here” που έλεγε κι ο Τρούμαν
Θέση ανεύθυνου πρωθυπουργού δεν έχει υπάρξει ακόμη παρά τα “εγώ μόνο προεδρεύω” κάποιων προκατόχων του

Thras
Active Member
Thras (@thras)
1 month ago
Reply to  CKfurious

CK, οι διαθεσιμότητες που αναφέρεις ίσως να ίσχυαν το 2015, αλλά τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Καλό είναι να ξέρεις τι γράφεις γιατί εκτίθεσαι…

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago
Reply to  Thras

Εξηγώ πιο πάνω ποια ήταν η πηγή του συγκεκριμένου νούμερου και γιατί το θεωρώ αξιόπιστο
Μακάρι να διαψευστώ αλλα επίσημη δήλωση να διαψεύδει ΔΕΝ έχω δει
οποτε ποιος εκτίθεται?
Εγώ οι αυτοί που άφησαν χωρίς FOS ?

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Την προηγούμενη φορά που δημοσίευσες αξιόπιστα νούμερα απο αξιόπιστες πηγές, είχες τετραπλασιάσει τα κόστη και “δεν είχες προσέξει” τα μισά από αυτά που γράφονταν στα λινκ που ο ίδιος ανέβασες.
Δεν μας ενδιαφέρει τι θεωρεί αξιόπιστο ένας ψεύτης, επαγγελματίας της παραπληροφόρησης. Αν ήταν, διαβάζαμε και γενι σαφακ.γρ

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Costas6

Να αγιάσει το στόμα σου.

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  Koulis

Θα προτιμούσα να μην εκμεταλλεύεσαι τα σχόλια μου για να κάνεις την μικροπολιτική σου.
Δεν είσαι δα και καλύτερος, απλά ζημιογόνος με άλλο τρόπο.

krunar
krunar (@krunar)
1 month ago
Reply to  Costas6

χαζή ερώτηση…αλλά ποιο εινια το γενι σαφακ.γρ?

Thras
Active Member
Thras (@thras)
1 month ago
Reply to  krunar

Yeni safak είναι μια φυλλάδα που υποστηρίζει τον Ερντογάν στην Τουρκία. Το .gr εννοεί όσους τον υποστηρίζουν στην Ελλάδα 😉

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago
Reply to  krunar

Το δίδυμο, ευτελούς περιεχομένου (όπλα, ράσσα και αιδοία μαζί …) μέσο ενός κάποτε ενδιαφέροντος αμυντικού αρθρογράφου (με συμβολές και στην “Π”, στη χρυσή προ συν πλην 35 ετών εποχή …), που μετά από οφφίκια κλπ κατέληξε να αφιερωθεί στο “Ξανθό Γένος” και στην υπονόμευση του πολιτικού συστήματος, και ιδίως του πλειοψηφικού ρεύματος του συντηρητικού χώρου, υπέρ ακραίων, περιθωριακών και ξενοκίνητων εκδοχών του …

Costas6
Active Member
Costas6 (@costas6)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Είσαι πολύ εύγλωτος, εγώ το λέω απλά “εμετικό”. 🙂

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
1 month ago
Reply to  Thras

Ντωμεταξυ μάλλον χρειάζεται πολυ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι διατηρούνται “πολεμικα αποθέματα” ανταλλακτικών.

A.K.
Active Member
A.K. (@a-k)
1 month ago

Εγώ δεν κατάλαβα τι είναι αυτά τα ποσά.
Είμαστε στον Σεπτέμβριο, τα λεφτά αυτά αφορούν το ’20 η το ’21? Εάν πάρουμε τοις μετρητοίς το “έκτακτο” θα πρέπει να υποθέσουμε πως αυτές οι προμήθειες θα γίνουν μέσα στους επόμενους τρεις τέσσερεις μήνες.
Είναι 1.5 δις τον χρόνο για προγράμματα που θα τρέχουν για χρόνια η είναι το συνολικό ποσό που θα μοιρασθεί σε βάθος χρόνου?
Το άλλο 1,5 δις είναι για κάτι έκτακτο για φέτος?
Είναι επιπλέον του ποσού που έχει προυπολογισθεί για φέτος η είναι όλα μαζί?

ADP
ADP (@adp)
1 month ago
Reply to  A.K.

Μάλλον Αραβική ενίσχυση

A.K.
Active Member
A.K. (@a-k)
1 month ago
Reply to  ADP

Όχι πως παραπονιέμαι, όμως μου φαίνεται λίγο υπερβολικό σαν σενάριο.

Thanos74
Active Member
Thanos74 (@thanos74)
1 month ago

Θελω πολυ να το πιστεψω αλλα δυσκολευομαι πολυ.
Ομως ΑΝ ισχυει το:¨
θα θέλαμε να σημειώσουμε πως υπάρχει περίπτωση να εκκινήσει πολύ γρήγορα ένα πρόγραμμα άμεσης απόδοσης στην Πολεμική Αεροπορία, που θα ενισχύσει δραματικά τις δυνατότητες υποστρατηγικής κρούσης αλλά και της ενάεριας υπεροχής, μαζί με προηγμένες δυνατότητες TASMO”
Αυτος ο συνδιασμος εναεριας υπεροχης υποστρατηγικής κρούσης και προηγμένες δυνατότητες TASMO μονο Rafale μπορει να σημαινει και μαλιστα προηγμενης εκδοσης

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Νέο site ΠΤΗΣΗ, διορθώσεις σφαλμάτων στα σχόλια και λίγα για τις...

67
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως οι τεχνικοί μας κατάφεραν να διορθώσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν με τα παλιότερα σχόλια. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά

Related News

Κίνα-Ταϊβάν: Το Πεκίνο θυμάται τον πόλεμο της Κορέας στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ με ένα… διαχρονικό «όπλο»

Η πρόσφατη αποδέσμευση προηγμένων αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ταϊβάν και δη πυραύλων cruise SLAM-ER που θέτουν την κινεζική ενδοχώρα εντός βεληνεκούς δεν άρεσε...

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων για διάλογο από πλευράς Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες 22 και σήμερα...