33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Στα σκαριά Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 1,5 + 1,5 δις ευρώ

- Advertisement -

 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα έκτακτο, κι εκτός προϋπολογισμού, εξοπλιστικό πρόγραμμα, που σαν στόχο έχει την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, σε μικρό χρονικό διάστημα και με πολλαπλασιαστικό όφελος, σε σχέση πάντα με τα χρήματα που θα επενδυθούν. Η είδηση έχει ήδη γραφεί με διάφορους τρόπους και από άλλα μέσα, καθώς δύσκολα τόσο σημαντικές ειδήσεις μπορούν και μένουν κρυφές.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;


Το εξοπλιστικό που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου, έχει σαν στόχο την όσο το δυνατό αμεσότερη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε την εισαγωγή σε υπηρεσία πολλαπλασιαστών ισχύος, και κάλυψη σημαντικών κενών στις επιχειρησιακές δυνατότητες. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό ποσό θα κατευθυνθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορίας, και ειδικά για την ασύμμετρη αύξηση των δυνατοτήτων της, με την εισαγωγή κι εδώ κάποιων πολλαπλασιαστών ισχύος.

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;


Το ποσό που έχει προϋπολογίσει το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΓΕΣ, φτάνει το 1,5 δις, ενώ άλλο ένα 1,5 δις θα κατευθυνθεί σε πρόγραμμα του ΓΕΑ που σα στόχο θα έχει την άμεση απόδοση δυνατότητας υποστρατηγικών δυνατοτήτων στην ΠΑ, κατά πολύ ανώτερων από αυτές που προσφέρει ο συνδυασμός Mirage 2000-5Mk2/SCALP EG. Το ότι το κόστος θα φτάσει τα 3 δις ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος 2 φρεγατών [email protected]

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, προηγούνται οι Γερμανοί


Καταρχάς, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει άμεσα το θέμα των τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ. Καθώς η μέθοδος που είχε επιλέξει η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δείχνει να παίρνει πάρα πολύ χρόνο, αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν οι “νάρκες” ενός κακού σχεδιασμού. Ο ίδιος κακός σχεδιασμός φαίνεται πως έχει γίνει και στο θέμα του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Για την ιστορία να πούμε πως είχε επιλεγεί η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου, που θεωρητικά είναι γρηγορότερη, αλλά μάλλον δεν καταλάβαμε τι σημαίνει “γρηγορότερη”. Είμαστε στο τέλος του 2020 και ακόμη δεν έχουμε τορπίλες, ούτε ανάδοχο για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν “αντισταθμιστικά” για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC


Το επόμενο πρόγραμμα που αλλάζει κατεύθυνση, είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Οι φρεγάτες αυτές, που από το 2017 είχε αποφασιστεί να λάβουν ένα πρόγραμμα ύψους 120-160 εκ ευρώ, τελικά θα έχουν την τύχη να δουν πραγματικό εκσυγχρονισμό, ύψους περίπου 400 εκ. ευρώ. Ο άξονας του εκσυγχρονισμού θα είναι ένα νέο ραντάρ, ανώτερο αυτών που μέχρι τώρα έχουν προτείνει οι εταιρείες. Θεωρούμε πως έχουμε “φύγει” από το επίπεδο του SMART-S Mk2 και μάλλον οδεύουμε πως το TRS-4D ή κάτι αντίστοιχο, που το θεωρούμε ένα από τα καλύτερα ραντάρ της γενιάς του. Ουσιαστικά δηλαδή το ΠΝ βλέπει έναν εκσυγχρονισμό περισσότερο προς αυτό των ANZAC, που απέδωσε ένα εξαιρετικό πλοίο.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα


Το ΠΝ πρέπει να βρει λύσεις σε ότι αφορά την αντικατάσταση των 3 μη εκσυγχρονισμένων S, και την ανανέωση του Στόλου, την λεγόμενη “Ενδιάμεση Λύση”. Λύσεις υπάρχουν, απλά η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών θέλουν έξυπνες, σωστά κοστολογημένες επιλογές. Η λύση των Type 23 είναι εξαιρετική που αναλύσαμε πρόσφατα, και προφανώς θα εξεταστεί ενδελεχώς από το ΠΝ, καθώς θεωρούμε τα πλοία της κλάσης ανώτερα άλλων, ακόμη και νεότερων λύσεων. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές, τις οποίες μάλιστα αναλύουμε στο επόμενο τεύχος της Π!

EKTAKTO: Υπεγράφησαν οι LOA για την αγορά των τεσσάρων MH-60R καθώς και τον εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6, το πρώτο μείζον πρόγραμμα του ΠΝ


Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, εντάσσεται και η προμήθεια των 4 ελικοπτέρων MH-60R, αλλά και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμεμων S-70B6. Σκοπός είναι το ΠΝ να συνεχίσει να έχει το πρώτο χέρι στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έτσι ώστε να μην διαταχθεί η ισορροπία με την εισαγωγή σε υπηρεσία των υποβρυχίων 214ΤΝ σε λίγα χρόνια. Κοινώς, το κυνήγι των τουρκικών υποβρυχίων θα συνεχιστεί κανονικά και τα επόμενα χρόνια.

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για [email protected], LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ


Θα γίνουν κι άλλες, σημειακές προμήθειες κρίσιμων συστημάτων, άμεσης απόδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, που σαν στόχο θα έχουν κυρίως τις ασύμμετρες δυνατότητες του. Έτσι θα ενισχυθεί η ΜΥΚ ενώ θα εισαχθούν προηγμένα συστήματα επιτήρησης, στοχοποίησης και επικοινωνιών. Είναι άσκοπο να έχεις πυραύλους Exocet MM40 Block IIIc αν δεν ξέρεις τι βρίσκεται πίσω από το επόμενο νησί, ή που πρέπει να πάει ο πύραυλος. Ναι, μιλάμε για λύσεις UAV σε διάφορες εκδόσεις και με δυνατότητα χρήσης από διάφορες πλατφόρμες.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πώληση στην Ελλάδα 1200 μεταχειρισμένων Μ1117 ASV Guardian, αντί 85 εκ. ευρώ


Από το έκτακτο πρόγραμμα των 1,5 δις δεν θα εξαιρεθεί το ΓΕΣ. Είναι γνωστό πως ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται ενίσχυση σε μέσα και υλικά, αλλά οι βασικές ενισχύσεις θα προέλθουν κυρίως από τα αμερικανικά αποθέματα μεταχειρισμένου υλικού. Ακόμη όμως και τα τελευταία, χρειάζονται χρήματα για την απόκτησή τους και την εισαγωγή σε υπηρεσία. Τα Μ1117, τα οποία δείχνουν να κινούνται, αλλά με αργούς ρυθμούς, έχουν κόστος που θα ξεπεράσει τα 100 εκ δολάρια, μαζί με οπλισμό, εκπαίδευση και ανταλλακτικά. Ο ΕΣ κινούμενος μεθοδικά, ζητά οπλισμό και συλλογές συντήρησης Α’ και Β’ επιπέδου, και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει μια χαρά. Θα γράψουμε περισσότερα όταν πρέπει…

Ο Ελληνικός Στρατός επιμένει για μεταχειρισμένα Μ2Α2 Bradley ζητώντας , ποιος είναι ο λόγος της προτίμησης αυτής;


Αν τελικά προχωρήσουν και τα προγράμματα των  Μ2Α2 Bradley αλλά και των AAAV-7 δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν έχουν έρθει νέες βελτιωμένες προσφορές από τις ΗΠΑ. Πάντως ο ΕΣ εξετάζει θετικά και τις δυο λύσεις, αν και με σκεπτικισμό, από τη στιγμή που μάλιστα έπεσε πρόταση αναβάθμισης υφιστάμενων Leonidas 1/2 με κόστος χαμηλότερο κατά πολύ από την εργοστασιακή συντήρηση ενός M2A2. Το ΓΕΣ εξετάζει προσεκτικά όλες τις λύσεις, και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει την βέλτιστη για την ενίσχυση των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του ΕΣ με Leopard 2HEL/A4.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αγορά κρίσιμων ανταλλακτικών για τα ελληνικά AH-64A+ Apache από τα ΗΑΕ, προχώρησε η συμφωνία!


Το ΓΕΣ επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει κάποια πολύ σημαντικά προγράμματα. Το πρώτο είναι η σταδιακή επαν-αξιοποίηση των ΑΗ-64Α+, κάτι που θα γίνει άμεσα με τα ανταλλακτικά από τα ΗΑΕ. Το θέμα όμως είναι πως τα ΑΗ-64Α+ υστερούν στις σύγχρονες επιχειρήσεις, και χρειάζονται νέα όπλα που θα επιτρέψει την επιβίωση στο νέο αντιαεροπορικό περιβάλλον που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία στην περιοχή, κοντά στην πρώτη γραμμή με Korkut και HISAR-A. Εκεί χρειάζεται αναμφίβολα ένα όπλο σαν το SPIKE NLOS ,το οποίο θεωρούμε σαν μονόδρομο για την αξιοποίηση των ΑΗ-64Α+. Όχι μόνο εμείς, αλλά και ο ΕΣ που έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ζητά το όπλο, όχι μόνο πάνω στα Apache, αλλά και εποχούμενο. Μένουμε εδώ, αλλά μάλλον θα έχουμε θετικές εκπλήξεις στο θέμα.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο


Ένα άλλο πρόγραμμα που θα δούμε άμεσα, και προέρχεται από τα προγράμματα που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη 5ετία, είναι η αναβάθμιση των MLRS. Τα MLRS έχουν μείνει τελείως στο έλεος της απαξίωσης, αν και, όπως μαθαίνουμε, είναι σε άριστη κατάσταση χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού που στελεχώνει τις μονάδες των ρουκετοβόλων. Δεν γνωρίζουμε αν ο ΕΣ συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τα επιπλέον 40 ρουκετοβόλα που είχε επιλέξει για παραχώρηση το 2014. Λογικά τα συστήματα παραμένουν αποθηκευμένα, αν και δεν αποκλείεται να έχουν καννιβαλισθεί για την διατήρηση άλλων όπλων σε υπηρεσία. Πάντως θεωρούμε δεδομένο πως θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που θα επιτρέψει στα MLRS να κάνουν χρήση προηγμένων όπλων.

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS


Η λίστα των συστημάτων που θα επανέλθουν σε υπηρεσία σε ΠΑ, ΠΝ και ΕΣ μέσω συμβάσεων FOS είναι μεγάλη, και δεν γνωρίζουμε που ακριβώς θα διατεθούν άλλα χρήματα. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν το ποσό περιλαμβάνει και ποσά που θα κατευθυνθούν σε μεγάλα “εθνικά” προγράμματα, όπως το “Εθνικό Τυφέκιο” και το “Εθνικό Όχημα”, που και τα δυο κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς μέσα στο ΓΕΣ χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού στα Επιτελεία.

Εθνικό Τυφέκιο, Εθνικό Φορτηγό κι άλλα προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το μέλλον των προμηθειών


Τέλος, χωρίς να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως υπάρχει περίπτωση να εκκινήσει πολύ γρήγορα ένα πρόγραμμα άμεσης απόδοσης στην Πολεμική Αεροπορία, που θα ενισχύσει δραματικά τις δυνατότητες υποστρατηγικής κρούσης αλλά και της ενάεριας υπεροχής, μαζί με προηγμένες δυνατότητες TASMO. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχουμε περισσότερες και εγκυρότερες λεπτομέρειες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

520 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
520 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Πρόγραμμα άμεσης απόδοσης κορυφαίων υποστρατηγικών δυνατοτήτων για την ΠΑ δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς παραχώρηση μέσων ενδιάμεσης λύσης από στενή σύμμαχο …
Πράγμα που αφήνει βασικά μία υποψηφιότητα … Τώρα τι σημαίνει “πολύ παραπάνω από SCALP-EG”, δεν ξέρω … ένα μόνο, φαλλικής όψεως, αντικείμενο μου έρχεται στο νου, και δεν γνωρίζω να παράγεται με συμβατική κεφαλή …

Koursaros312

Πολυ καλα νεα, οσο για την προηγούμενη κυβέρνηση βρείτε ένα πρόγραμμα που έκανε σωστά και ολοκλήρωσε. Ένα μόνο.

Koulis

Καλά γεννητούρια για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η μία έκπληξη θα διαδέχεται την άλλη.

christos_choris_a

Με 1,5 δισ. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ η Π.Α. θα μπορούσε κάλλιστα να μπεί δυνατά στην απόκτηση των F-35 και τα υπόλοιπα 2-2,5 δισ. να καλυφθούν μέσω FMF με διάρκεια δεκαετίας. Τα F-35, οι AGM-88E και οι AGM-84 Harpoon είναι ακρίβώς το Game Changer που αναζητά η Χώρα.

x-m

….μερικά απο το εικονιζόμενο παρακαλώ……

Parabellum

Προσωπικά και μετά την αναφορά του ΠΘ στην Βουλή για τις ΕΔ ήμουν σίγουρος πως κάτι ετοίμαζε.
Τελικά,εαν υπάρχει θέληση,όσο σφιχτός κι αν είναι ο προυπολογισμός,όσο στενά κι αν είναι τα δημοσιονομικά,πάντα θα υπάρχει τρόπος!
Τώρα,το τι θ’ ακούσει απο πολλούς είναι αυτονόητο,στην Ελλάδα ζούμε.Αλλά,οφείλουμε να του πιστώσουμε πως επιτέλους κατάλαβε:Ή Ελευθερία ή Ησυχία!
Και τα δυο μαζί δεν γίνεται,τουλάχιστον με γείτονα αυτην την Τουρκία.
Μπράβο!!!

Mageiras

Άντε να δούμε επιτέλους λίγο FoS…

Sonic

Δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν, αλλά στην συγκεκριμένη χώρα με αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς ότι αγοράζονται τώρα θα είμασταν υπερδύναμη.
Μην πιστεύετε τίποτα αν δεν το δείτε μπροστά σας σε παρέλαση…

stergios21

για 18 μεταχειρισμενα rafale διαβαζω καπου αλλου αλλα περιμενω επιβεβαιωση της πτησης

VasiliosKaimakis

Έπρεπε να φτάσει το $κ@τ0 στην κάλτσα για να κινητοποιηθούμε.

photographix

Aντε ρε Stig επιτελους αποκλειστικα ενθαρρυντικα νεαcomment image

Last edited 11 months ago by aliahmed061
Mageiras

Πάντως όσον αφορά τα 10+8 Rafale, τα καινούργια λογικά θα είναι F4 και τα 8 F3?
Όσο θα περιμένουμε τα καινούργια θα γίνει η εισαγωγή στον τυπο από τα μεταχειρισμένα αλλά μετά θα πρεπει οπωσδήποτε να εκσυγχρονιστούν κι αυτά στο F4! Οχι ξανά τα ίδια λάθη που έγιναν με τα Mirage…

kK19641970

Ήμουν σίγουρος.

Vas

Ρε συ ΠΤΗΣΗ αυτά τα έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές τα τελευταία 10 και βάλε χρόνια, αν κάτσω να βρω άρθρα εδώ και σε πολλά άλλα “αμυντικού” τύπου σάιτ θα μιλάμε για τουλάχιστον 100 παρά λίγον προμήθειες που τελικά δεν έγιναν.
Δηλαδή πια είναι η δικαιολογία για τις τορπίλες; Το υπάρχον νομικό καθεστώς; Ακόμα και με αυτό το γραφειοκρατικό και άκρως χαζό νόμο για τις προμήθειες ο χρόνος ήταν υπέρ-αρκετός για να τελειώσουμε 5 διαγωνισμούς, όχι 1 που το παλεύουμε πόσα χρόνια και γω δεν ξέρω.
Επιτέλους ας αφήσουμε τις δικαιολογίες, οι άνθρωποι φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την άμυνα.
Τι παραπάνω από SCALP-EG εννοείς; Μήπως JASSM-ER για τα F-16; Που εδώ πρέπει να πω είναι απαράδεχτο να μην διαθέτουμε ένα αντίστοιχο κρούζ πύραυλο για το πιο πολυπληθές μαχητικό της Π.Α. μας.
Για TASMO τι εννοείς; Harpoon για τα F-16; Επιπλέον Exocet για τα Mirage ή αναβάθμιση των υπαρχόντων; Προμήθεια του NSM;
Εγώ βλέπω ότι θα περάσει άλλη μια χρονιά και καμία προμήθεια δεν θα γίνει, ούτε νέες φρεγάτες, ούτε ενδιάμεση λύση, ίσως ίσως λέω να καταφέρουμε να προχωρήσουμε την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ που θα είναι άθλος ακόμα και αυτό και ίσως ίσως στο τέλος του χρόνου να γίνει κάτι με τις τορπίλες αλλά δεν ελπίζω και πολύ.
Για τα άλλα τα τεθωρακισμένα από ΗΠΑ, Μ117, Μ2Α2, AAAV-7 τα βλέπω όνειρο θερινής νυχτός. Εδώ δεν έχουμε προχωρήσει τα FOS των Μ2000 και την επαναπιστοποίηση των όπλων τους, τι να συζητάμε τώρα. Άντε για το 2040 με την Νικηφόρος Φωκάς θα κυνηγάμε στο Αιγαίο καμιά βάρκα λαθρό γιατί για κάτι παραπάνω δεν θα είναι.
Είναι πολύ αρνητικό το ποστ μου το ξέρω αλλά τόσα χρόνια έχουμε απογοητευτεί όσο δεν πάει. Αν δε δω υπογραφές επίσημα δεν πιστεύω κανέναν και τίποτα όσο αφορά εξοπλισμούς, ποτέ ξανά.

Alexandros76

τα f35 αργουν ακομα
αμεση λυση και δυνατοτητες καλυτερες απο m2000-scalp=rafale-scalp παλαιοτερης γενιας απο Armée de l’Air 

Gunner

Έσκασε είδηση για 18 Rafale. Για να δούμε.

Nick

Η αναφορά στα AH64+ μάλλον επιβεβαιώνει πως τα 3C17 των εμίρηδων, έφεραν “οικοσκευή”.
Ποιός πύραυλος φίλης χώρας μπορεί να δώσει υποστρατηγική κρούση ανώτερη των SCALP?
Θεωρείτε απίθανο να έχουν φορτωθεί στα 214 μερικές σύγχρονες δανεικές τορπίλες ?

massey-ferguson-65

Μακαρι να γίνουν…και να μάθω όμως ότι θα αγοράσουμε και 6 φρεγάτες type 23 σε συνδιασμό με αναβαθμηση τους στα όπλα και σόναρ τορπιδας και σειρομενο…..

kchris

Να υποθεσω Rafale μιας και το εχετε στο αρθρο σαν φωτο.

agregorio

Η φωτό με το Ραφάλ τυχαία μπήκε ή υπονοεί κάτι;

Last edited 11 months ago by lashayrayburn3
LAMBROS

Υπαρχει SCALP νεοτερης/ανωτερης εκδοσης απο αυτων που ηδη εχουμε ?

PanPan

Μάλλον δεν είναι τυχαία η φωτογραφία του άρθρου.

Manosss

Σιγουρα καποια λεφτα θα πανε στους Αμερικανους αλλα οχι πολλα διοτη απλα δεν νομιζω οι Αμερικανοι να μας εδιναν τετοια οπλα που να μπορουσαμε να χτυπησουμε την Τουρκια παρα πολυ δυνατα…..Κατι θα παει Γερμανια να μην φωναζει…..η μεριδα του λεοντος θα παει Γαλλια και Ισραηλ.

zap

Σημειωση 1: “Το ότι το κόστος θα φτάσει τα 3 δις ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος 2 φρεγατών [email protected]…Καταρχάς, η κυβέρνηση..” τι ; Τι ακριβως θελει εδω με αυτην την συνταξη να μας πει ο αρθρογραφος;
Σημειωση 2: Αλλα λογια να αγαπιομαστε, με 3 δις δεν γινεται τιποτα απο ολα αυτα στα οποια αναφερεται το αρθρο, και επισης δεν αλλαζουν και τιποτα (εκτος απο τις τορπιλες βεβαια). Οι type-23 που θα ειναι διαθεσιμες σε 3 χρονια ειναι οι μεγαλυτερες σε ηλικια και δεν μας προσφερουν και τιποτα. Περα απο το γεγονος οτι οι Βρετανοι θα μας ξυρισουν και θα ζητανε πιο πολλα απο τους Γαλλους για τις FDI ! Ο πεινασμενος καρβελια ονειρευεται.
Καποια στιγμη ειπα οτι το θερμομετρο θα ανεβει Αυγουστο με Σεπτεμβριο και καποιοι ειρωνευτηκαν. Καποτε ειπα οτι οι S θα βγαλουν το φιδι απο την τρυπα και παλι καποιοι ειρωνευτηκαν. Ενταξει …ας συνεχιζουμε να παιζουμε υπερατου με χαρτακια και να συγκρινουμε τα αμαξια που δεν προκειται να αγορασουμε ποτε, αν μας κανει να νιωθουμε καλυτερα. Και ο Απολλων Καλαμαριας με τον Μεσι και τον Νειμαρ θα επαιρνε Τσου Λου..αλλα δεν… Το οτι το κασε το Μεσι ειναι οσο ολη η Καλαμαρια.. (για να μιμηθω και τον αρθρογραφο στην συνταξη, κατι θα ξερει)

LAMBROS

Βάλε και καμιά 100ρια Black Shaheen/SCALP απο τα 600 των Ηνωμενων Αραβικων Εμιρατων κυρ Στεφανε να σκεπάσουν ολη τη Μογγολια να πολεμουν στον ισκιο τα παληκαρια μας….

Vassilis13

Τα μισα ακούγονται ειναι για τα πανηγύρια…αισχος.
Άμεση βοηθεια;
2 ετοιμοπόλεμες φρεμμ
2 μοιρες ραφαλε φ3
Κ ας ερθουν μετα οι μογγολοι

Cretan

Μικρός ήθελα να γίνω πιλότος, θα προλάβαινα F16, δεν έκατσε, αλλά θα δώσω μια ευκαιρία στον γιο μου, αν θέλει, θα του προσφέρω τα πάντα, ότι χρειάζεται να γίνει ιπτάμενος. Θα προλάβει rafale, τον λένε Αγγελο, Ραφαήλ. Θα γίνει ρομφαία.

NikolakiEfentis

Μακάρι να υλοποιηθεί, μόνο έτσι θα υπηρετηθεί το Εθνικό συμφέρον.
Επιτέλους να αλλάξει κι ο νόμος περί προμηθειών και να υλοποιηθεί όπως πρέπει το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ, χωρίς ερασιτεχνισμούς και πειράματα. Το ΤRS-4 βέβαια, δεν θα τις κάνει ΑNZAC, ό,τι και να λέει η LM (Canada).

Last edited 11 months ago by AKO-BLE-SO
MPAMPIS

-Rafale που συνεργάζονται τοςο καλα με τα F16 οπως είδαμε και στις ασκήσεις……
-Mdcn για τα U214…….

dokimos

Τι ευχάριστα νέα είναι αυτα ρε παιδια της Π&Δ ελπίζω να μην αλλάξουν γνωμη και θα τους ψηφίζουμε για παντα .
Τώρα θα περιμένω πως και πως για αρθρασας με περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο θέμα, Πάντα υπαρχει ελπίδα

gdmast

Να τα δούμε αυτά πρώτα και μετά το συζητάμε.
Γιατί από φήμες όλα αυτά τα χρόνια, άλλο τίποτα.

Marines575

Αυτο το χαμογελο που εχω απο όταν εσκασε notification της πτησης με σοβαρη ειδηση-εξελιξη και εχει φωτο rafale ,θα βγαλω σελφυ και θα την καδραρω μαζι με τη φωτο που εβγαλα όταν πηρα τον μπερε στο Πευκο.Ειναι το ιδιο χαμογελο που ειχα όταν τα φαντομ ξυσαν τα κρανη μας στη Κιμωλο σε ενα Παρμενιωνα καποτε.Αρκει να ειναι εξελιχθει ετσι μεχρι τελους και να δουμε επιτελους τις μοναδες μας εξοπλισμένες και στα τρια σωματα όπως τους αξιζει. (όσο και αν μου αρεσουν τα what if χρειαζόμασταν και ενα “what’s happening” όπως αυτο).
p.s. Καλυτερο απο m2000/scalp και αμεσα;Ωραίο quiz…

ANDREW

“Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα έκτακτο, κι εκτός προϋπολογισμού, εξοπλιστικό πρόγραμμα, που σαν στόχο έχει την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, σε μικρό χρονικό διάστημα και με πολλαπλασιαστικό όφελος, σε σχέση πάντα με τα χρήματα που θα επενδυθούν”.
Ρωτάω και την Πτήση και τους σχολιαστές. Όταν λέμε για εκτός προυπολογισμού, σημαίνει ότι αυτά τα 3 δις είναι ανεξάρτητα από την υπογραφή σύμβασης για αγορά νέων μονάδων για το πολεμικό ναυτικό (π.χ [email protected]);
Σχετικά με τα υπόλοιπα μακάρι να γίνουν το συντομότερο δυνατόν πράξη. Μπράβο στο πρωθυπουργό και το επιτελείο του εάν έχει τέτοια σχέδια και καλή δύναμη στα αδέλφια μας που φυλάνε Θερμοπύλες.

Jimmy

Κατ αρχας ειμαι πολυ επιφυλακτικος για το αληθες της ειδησης και του ποσου. Εχουμε διαβασει παρα πολλα κατα καιρους, δεν εχει γινει σχεδον τιποτα απο αυτα.
Κατα δευτερον ακομα κι αν ισχυουν τα ποσα, με 3 δις ΔΕΝ παιρνεις 18 ραφαλ + τορπιλες+ ενδιαμεση λυση τουλαχιστον 3 φρεγατων + νεα οπλα για απατσι + τομπ απο Αμερικη + αναβαθμιση MLRS + καλη αναβαθμιση μεκο + FOS για mirage. Για τα παραπανω χρειαζονται τουλαχιστον 5-6 δις. Εκτος αν το αρθρο υποννοει οτι υπαρχει αυτη η λιστα , και θα κανουμε καποια ισως τα μισα απο αυτα. Ακομα κι ετσι να ειναι , αν διατεθει σωστα το ποσο κανουμε σημαντικα πραγματα.Τελος παντων ας ελπισουμε να ισχυει και να μην ειναι σαν τα πρωτοσελιδα των αθλητικων εφημεριδων τις θερινες νυχτες. Ετσι κι αλλοιως σε 2 μηνες το αργοτερο που ο προυπολογισμος θα ειναι ετοιμος θα ξερουμε

My_name_is_Nobody

comment image
Βέβαια, μετά από τέτοιο χουνέρι, που έχουμε πάθει με τις Fremm και τις Belhara, αν δεν πέσει η προκαταβολή δεν πιστεύω τίποτα…

Last edited 11 months ago by appo
npo

“έκτακτο, κι εκτός προϋπολογισμού, εξοπλιστικό πρόγραμμα”
Κατ’αρχάς, μακάρι. Κάλιο αργά παρά ποτέ.
Κατα δεύτερον, θυμίζει τους εξοπλισμούς μετά τα Ίμια. Σπασμωδικές κινήσεις του απρονόητου. Δεν λέω, ας γίνουν, αλλά επιτέλους πρέπει να γίνει το κράτος μας προνοητικό και να σχεδιάζει και να προγραμματίζει απο πριν, ειδικά σε τέτοια κρίσιμα θέματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. κοστίζει λιγότερο αποδίδει περισσότερο.

KF76

Κάλλιο αργά παρα ποτε! Ελπιζω να προλαβουμε τις οποίες εξελίξεις και να υλοποιηθούν τάχιστα τα περισσότερα προγράμματα!

Digenis
  1. Στο 1,5 +1,5 δεν περιλαμβάνονται νέες ναυπηγήσεις ?Σωστα ?
  2. Το πρώτο 1,5 ειναι για τα υπάρχοντα κολλημένα προγράμματα του ΕΣ και του ΠΝ
  3. Το δεύτερο 1,5 πανε αποκλειστικά στην Αεροπορία απο το πουθενά .Τα εφαγε παλι η ΠΑ τα λεφτα για το στόλο ενω πριν λιγο καιρο υπογράψαμε αναβάθμιση των F16 ? .
  4. To TRS-4D θα ειναι Fixed ?
  5. Ελπιζω το δευτερο 1,5 να ειναι 2 Fremm με Scalp ως αμεση λυση στο προβλημα του στολου και να μην πάει σε αποσπασματικη αγορα Rafale .
Last edited 11 months ago by adelebohm1
Makis

έχει γούστο τα πρώτα Ελληνικά Φου35 να είναι τα τουρκικα!!!

Bridger

Επιτέλους, απόλυτα ορθολογικές προτάσεις για οριζόντια και ισορροπημένη αναβάθμιση των δυνατοτήτων και στα 3 όπλα. Αν ισχύσει το σενάριο των Τ23 το ναυτικό παίρνει μεγάλη ανάσα για τουλάχιστον μια 10ετία και απελευθερώνονται πόροι για άλλες απόλυτα ουσιαστικές ανάγκες. Ειδικά τις απανταχού FOS. Πριν αγοράσουμε καινούργια πρέπει να δουλεύουν αυτά που έχουμε ήδη.
Πάντως θα πρόσθετα στη λίστα, συμπληρωματικά προς τα MLRS, και ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης με νέα κατευθυνόμενα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς για τα 100+ ΠΕΠ RM-70 των 122mm, ειδικά αυτά που εξοπλίζουν την ΑΣΔΕΝ. Με μικρό κόστος υπάρχουν αρκετά προσφερόμενα πακέτα που θα μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν την εμβελεια και τη φονικότητά τους, όχι μόνο έναντι αποβατικών σχηματισμών και των μικρασιατικών ακτών (συμπερ. των ναυστάθμων). Θα μπορούσαν π.χ. να δημιουργήσουν με χαμηλό κόστος πρόσθετες ζώνες απαγόρευσης πλοίων της τάξης των 50χλμ πέριξ των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο.

Costas6

Είδε κανείς τον σι κει;
Θα σκάβει τρύπα για να μπει…

evaggelos

μεχρι να μπουν οι υπογραφες ψυχραιμια,εχουμε φαει φολες επιπεδου μπαρμπα-φωτη απειρες φορες.

epampapas

Ευχάριστα νέα. Να δούμε τι ορίζοντα υλοποίησης θα έχουμε.
Πάντως μου θυμίζει εποχές μετά από τα Ίμια. Που μια μακρά περίοδος αφοπλισμού οδήγησε στο γνωστό επεισόδιο που γκρίζαρε το Αιγαίο και μετά τρέχαμε εσπευσμένα να κάνουμε προμήθειες για να μην μας πάρουν και τα…εσώρουχα.
Και τώρα το μεγάλο κακό έχει γίνει. Η Αν.Μεσόγειος έχει γκριζαριστεί. Πάμε να σώσουμε νότια Κρήτη και Ιόνιο. Και δεν είναι υπερβολή. Οι επενδυτές πρέπει να έχουν ασφαλές και νομικά οριοθετημένο περιβάλλον για να επιχειρήσουν. Οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο και 12νμ σε Ιόνιο και Ν.Κρήτη αυτό δείχνουν. Και να εκθέσουν την Τουρκία σαν τον μόνο ταραξία αλλά αυτό είναι δευτερεύων.
Οι Τούρκοι για να αποσύρουν το ερευνητικό ζητάνε προφανώς ανταλλάγματα. Και ένα από αυτά θα ήταν το πάγωμα όλων των ελληνικών ερευνών σε όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως έκαναν και με το Αιγαίο το 80 στο Νταβός και η μόνη γεώτρηση από τότε ήταν αυτή που είχε προηγηθεί χρονικά στη Θάσο. Έπιασε τότε γιατί να μην πιάσει και τώρα. Συνδυασμό Νταβός και Ίμια ζούμε. Εύστοχες λοιπον οι κινήσεις της κυβέρνησης. Ανατρέπουν τα τουρκικά σχέδια και για αυτό εξοργίζονται οι απέναντι. Και τώρα η αμυντική ενίσχυση στα καπάκια.
Πάντως οι εταιρίες του αμυντικού χώρου τρίβουν τα χέρια τους με κάτι τέτοια. Ειδικά σε Γαλλία και ΗΠΑ. 3 δις είναι πολλά λεφτά. Σίγουρα και η Μέρκελ κάτι θα πάρει για να πεί το οκ, γιατί οι Γερμανοί ελέγχουν τον προυπολογισμό μας. Σε κάθε περίπτωση να δώσουμε έργο στις ελληνικές εταιρίες. Όσο μεγαλύτερο γίνεται. Λεωνίδας και UAV για αρχή είναι εντός των δυνατοτητων μας.

Last edited 11 months ago by martintorrens1
extb2b

Το 1,5 δισ δεν φτάνει καν για την εισαγωγή νέου τύπου μαχητικού εκτός αν εμείς αγοράσουμε μόνο το αεροσκάφος και το κόστος μετάβασης σε νέο τύπο καλύψει π.χ η Γαλλία σιωπηλά.24 ραφ αποδέσμευση mirage 2000 και χωρίς κόστος μετάβασης και πάλι δύσκολα με 1,5 δις.

PanPan

Εν αναμονή του “άμεσα”.

ZAFMAN

αύριο στην έντυπη έκδοση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. αγορά 10+8 rafale από Γαλλία, τα 8 άμεσα στην Ελλάδα? για να δούμε… Λένε για την έκδοση F2 τα 8…comment image&key=kxfWtLg4Czs4KXQXQ66tQA&w=800&h=408

Last edited 11 months ago by masonbeer544226
dlj78

Θα προλάβουν να έρθουν;….

My_name_is_Nobody

Αν επαληθευτεί η προμήθεια των Rafale είμαι σίγουρος πως κάποιος σχολιαστής, ποντιακής καταγωγής , θα ανοίξει σαμπάνιες!

CKfurious

Ο σανός πέφτει σύννεφο!!
Αφού μας τελειωσε το επικοινωνιακό πυροτέχνημα των [email protected] ξεκινήσαμε νέο με εκτατό εξοπλιστικό 
Η κυβέρνηση έχει14 μήνες εξουσία
Ο Σουλτάνος είχε δηλώσει που ποτε και πως θα κινηθεί
Ουδεμία έκπληξη
Και τι κάναν 14 μήνες??
ΤΊΠΟΤΑ !
Ούτε τις απαιτούμενες FOS δεν προχρισαν με αποτέλεσμα σήμερα να πετάνε 8 M2000 και 2-4 C-130!!
Νούμερα δημοσιευμένα και όχι διαψευσμένα
Ανάλογες καTAστασεις παντού
Το ότι πλέει μια φρεγάτα δεν σημαίνει πως είναι και 100% επιχειρησιακή
Οι ευθύνες είναι μεγάλες 
Εάν ο Μητσοτάκης δεν ενημερώθηκε τόσο καιρό για τη κατάσταση και ξύπνησε πρόσφατα πρέπει να τους αλλάξει ΌΛΟΥΣ
Εάν ήξερε και δεν έκανε τίποτα είναι αυτός ο κύριος υπεύθυνος
Το 1.5 BILLION έχει δηλωθεί πως είναι το ελάχιστο απαιτούμενο ποσο για να επανέρθουν οι διαθεσιμότητες και τα αποθέματα αναλωσιμων εκεί που πρέπει να είναι
Μην περιμένετε λοιπόν μεγάλες αγορές προγράμματα με αυτά!
Το άλλο 1.5 BILLION για την αεροπορία είναι η έκπληξη
Όπως είχα γράψει πρέπει να κατευθυνθεί προς ατρακτίδια στόχευσης αναγνώρισις και ΌΠΛΑ 
Ελπίζω να μην είναι για καμια προκαταβολή για 12? F35!!!
Μακάρι να προχωρήσουν αλλα ούτε αυτό το βλέπω δεδομένου της προϊστορίας της κυβέρνησις
Μακάρι να διαψευστώ!

A.K.

Εγώ δεν κατάλαβα τι είναι αυτά τα ποσά.
Είμαστε στον Σεπτέμβριο, τα λεφτά αυτά αφορούν το ’20 η το ’21? Εάν πάρουμε τοις μετρητοίς το “έκτακτο” θα πρέπει να υποθέσουμε πως αυτές οι προμήθειες θα γίνουν μέσα στους επόμενους τρεις τέσσερεις μήνες.
Είναι 1.5 δις τον χρόνο για προγράμματα που θα τρέχουν για χρόνια η είναι το συνολικό ποσό που θα μοιρασθεί σε βάθος χρόνου?
Το άλλο 1,5 δις είναι για κάτι έκτακτο για φέτος?
Είναι επιπλέον του ποσού που έχει προυπολογισθεί για φέτος η είναι όλα μαζί?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...