27.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Γερμανικό υπουργείο Άμυνας: Η Ούρσουλα φεύγει, η Ανεγκρετ έρχεται, αλλά οι Γερμανοί...

Γερμανικό υπουργείο Άμυνας: Η Ούρσουλα φεύγει, η Ανεγκρετ έρχεται, αλλά οι Γερμανοί θα ήθελαν κάποιον Έσπερ…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ψηφίστηκε ως η νέα πρόεδρος της Κομισιόν όπως γράψαμε πριν λίγες μέρες, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό κενή την θέση του υπουργού Άμυνας στην Γερμανία. Για την θέση αυτή, από ό,τι φαίνεται έχει πάρει το χρίσμα μία άλλη γυναίκα, η Ανεγκρέτ Καμπ – Καρρενμπάουερ.

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Μέχρι εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, ή ούτε καν κάποια πραγματική είδηση από όλη αυτήν την ιστορία. Μία πολιτικός έφυγε και μία άλλη έρχεται να πληρώσει το κενό που αφήνει πίσω της.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Γερμανία δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από την συγκεκριμένη επιλογή ακόμα και από τον πολιτικό της χώρο. Για την ακρίβεια, πολλοί την θεωρούν εντελώς ακατάλληλη για το συγκεκριμένο πόστο, και για τον σκοπό αυτό, αντιπαραβάλλουν το βιογραφικό της με αυτό του αντίστοιχου υπουργού στις ΗΠΑ (ενδεικτικά).

Έτσι λοιπόν, ο Μαρκ Έσπερ εν συντομία έχει ή διακρίνεται για τα εξής (μεταξύ άλλων):

-Σπουδές πολιτικού μηχανικού (Bachelor) από την Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών
-Αποφοίτησε ανάμεσα στους πρώτους στο Ουέστ Πόιντ (η Στρατιωτική Ακαδημία)
-Μάστερ στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ (σχολή Τζον Φ. Κέννεντι)
-Διδακτορικό στην Φιλοσοφία και Δημόσια Πολιτική από το Πανεπιστήιμο Τζωρτζ Ουάσιγκτον
-Υπηρέτησε ως αξιωματικός σε μονάδα αλεξιπτωτιστών στον πόλεμο στο Ιράκ το 1991
-Παρασημοφορήθηκε (Bronze Star) για την υπηρεσία του
-Υπηρέτησε συνολικά δέκα χρόνια στον Στρατό και έντεκα στην Εθνοφρουρά και την Εφεδρεία
-Υπηρέτησε ως Βοηθός Υπουργός Άμυνας
-Υπηρέτησε ως Υπουργός Στρατού
-Είναι αντιπρόεδρος στην Ένωση Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας

Η Ανεγκρέτ Καμπ – Καρρενμπάουερ από την άλλη πλευρά έχει ή διακρίνεται:

-Πτυχίο Πολιτικών επιστημών

Και κάπου εκεί τελειώνει η λίστα της.

Εύλογα λοιπόν, αιωρείται η υπόννοια ότι η συγκεκριμένη πολιτικός είναι ακατάλληλη για το πόστο του υπουργείου Άμυνας αφού προφανέστατα δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο, συνεπώς πώς είναι δυνατόν να ηγηθεί ενός χώρου για τον οποίο δεν ξέρει τίποτα.

Γενικεύοντας ελαφρώς και για να έρθουμε εν ολίγοις και στα δικά μας, πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω συλλογιστική έχει μία προφανή βάση, αλλά μόνο στην θεωρία. Πράγματι, κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει ένα αντικείμενο, έχει αυξημένες πιθανότητες να αποτύχει αν κληθεί να το διαχειριστεί.

Στην πράξη όμως έχουμε περιπτώσεις τεχνοκρατών (δικηγόροι στο υπουργείο δικαιοσύνης, καθηγητές στο παιδείας, γιατροί στο υγείας, απόστρατοι στο Άμυνας κτλ) όπου το αποτέλεσμα (γιατί τελικά όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται), δεν ήταν τα αναμενόμενα, ή παραδόθηκε και κατάσταση χειρότερη από αυτήν που παραλήφθηκε.

Από την άλλη πλευρά, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις πολιτικών που όντως δεν είχαν γνώση του αντικειμένου που κλήθηκαν να διαχειριστούν, αλλά λόγω ισχυρών διασυνδέσεων και ικανοτήτων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, κατάφεραν να αφήσουν έργο αποτέλεσμα πίσω τους.

Δηλαδή η ικανότητα επιβολής του προϊστάμενου στο προσωπικό του αλλά και η ικανότητα εξασφάλισης συνεργασίας με άλλα υπουργεία, παράγοντες του χώρου και θεσμούς δεν είναι υποχρεωτικά αποτέλεσμα τεχνοκρατικών γνώσεων πάνω στο αντικείμενο αλλά έχει να κάνει καθαρά με τον άνθρωπο και την προσωπικότητά του.

Οι Γερμανοί, όσον αφορά το υπουργείο Άμυνας και τα στρατιωτικά θέματα εν γένει, έχουν δίκιο να μην είναι ευχαριστημένοι από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που εξίσου δεν είχε καμία σχέση με τον χώρο αυτό. Άλλωστε δεν πιστώνεται καμία επιτυχία στα εξοπλιστικά της χώρας αλλά απεναντίας στις μέρες της οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις έζησαν στιγμές ιστορικής παρακμής και ντροπιαστικών διαθεσιμοτήτων σε κύρια οπλικά συστήματα.

Τι μπορεί να ακολουθήσει τώρα με την Ανεγκρέτ λοιπόν;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

Καλά ας μην αραδιάσουμε τα βιογραφικά των ΥΠΑΜ μας των τελευταίων 2-3 δεκαετιών (τουλάχιστον) και τσαντιστούμε πάλι. Φτάνει ο σεισμός…

chriss8

Οι σοβαρές χώρες έχουν συμβούλους και ομάδες “σοφών” τεχνοκρατών. Επίσης δίνουν μελέτες και δουλειά σε πανεπιστήμια και δεξαμενές σκέψεις. Βρίσκουν άτομα με ταλέντα, γνώσεις ή εξειδικευμένη εμπειρία και τους βάζουν στο σωστό πόστο με το ανάλογο κίνητρο. Αφού συγκεντρωθεί το πνευματικό υλικό και ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ οι επιλογές, μπορεί ο οξυδερκής δικηγόρος ή γιατρός που είναι σε θέση ΥΠΑΜ να αποφασίσει ορθά και να σχεδιάσει στρατηγική. Δεν ανέλαβε ο dick Cheney ΥΠΑΜ ή ο (στρατιωτικός) Colin Powel Secretary of State of secretary (ΥΠΕΞ) ως οι πανμέγιστοι των σοφών στον αντίστοιχο χώρο. Στην Ελλάδα φυσικά γίνεται το αντίθετο. Ο αδαής πολιτικός λέει στους… Read more »

pavlosh

Σιγά μην ασχολείται ο Υπουργός. Στην χώρα μας φιλε μου διοικηση ασκούν οι σύμβουλοι του υπουργού .Ασκείται με δύο τρόπους: α) με βαση τις επιθυμίες των “υποστηρικτών του υπουργού” β) με βάση την φαντασιοπληξία του εκάστοτε συμβούλου.Οι “Συμβουλοι” Συνήθως είναι μετακλητοί, ασχετοι με το αντικείμενο, επιλεγμένοι yesmen που δίνουν οδηγίες στους υποτίθεται τεχνοκράτες-Υπαλλήλους των υπουργείων, (Αλλη πληγή το πώς έφτασαν εκεί αυτοί…Αυτοί με την σειρά τους απλως τις διαβιβάζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα που στωικά υποχρεούται να τις εφαρμόσει) . Οι νόμοι με την σειρά τους συντάσσονται σε δικηγορικά γραφεία ανάλογα με το τι ενδιαφέρει-θέλουν να περάσουν κάθε φορά οι συντάκτες.… Read more »

dimitrov

Ότι και με την προηγούμενη … Άλλωστε δια τούτο επελέγησαν και οι 2, δλδ για να έχουν ψοφια τα γερμανικά φουσατα(λέμε τώρα). Άλλως ειπείν σκούζει ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ και γελανε μέχρι και τα κόκκαλα του Φρεδερικου του Μεγάλου …. Κλάιν Μάιν φωνάζει από τον τάφο! Για φύρερ δεν συζητώ …. Τρίζουν τα παιδια του … με τις 3 κυριουλες!

Mitsos_Mantzos

Ρε παιδιά μόνο εμένα μου τη σπάει η φάτσα της;;;;;;
Δεν είναι σαν να την έχουν πυροβολήσει εκεί πίσω στο κεφάλι αλλά μπορεί και συνεχίζει να περπατάει.
Το βλέμμα της είναι μονίμως κάπου χαμένο και με αυτό μισάνοιχτο στόμα είναι σαν να βρίσκεται στην τουαλέτα και να κάνει την ανάγκη της.

Tango.Alpha

Για αυτούς που λένε ότι οι ειδικοί / επαγγελματίες κάνουν καλούς υπουργούς:
Ποιος ήταν ο προηγούμενος αναπληρωτής υπουργός υγείας; Να το πάρει το ποτάμι (οχι το πολιτικό) Ο ιατρός Πολλάκης
Πόσο καλός υπουργός ήταν ο κ. Σπηλιοτόπουλος (όχι ο Άκης)

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά $

Related News

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

Η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με δωρεές και ψηφιακά δρώμενα

Αθήνα - Ανταποκρινόμενοι στις ελληνικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του...

Airline Thursday 02-07-2020

Καλημέρα! Υπό κλίμακα! (πηγή @RAF_Luton)

Ταϊβάν: Ίδρυσε γραφείο για την προσφορά βοήθειας, όσων διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ

Η ίδρυση ενός γραφείου για την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην Ταϊπέι να...

Ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε σχέδιο αποχώρησης Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε ένα σχέδιο αποχώρησης 9.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, το οποίο θα παρουσιαστεί «τις ερχόμενες εβδομάδες» στο Κογκρέσο και...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x