Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ δισεκατομμυρίων θα ενώσει γενιές

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ του προγραμματισμού τεραστίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποδεκτός σε όλα τα κράτη μέλη ως εργαλείο αλληλέγγυας εξισορρόπησης και πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα στην κρίση του κορονοϊού», γράφει η Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρόεδρος της Κομισιόν, σε άρθρο της το οποίο φιλοξενείται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράζει επίσης την βεβαιότητα ότι «η Ευρώπη σύντομα θα ανακάμψει και πάλι: Τα πολλά δισεκατομμύρια τα οποία πρέπει να επενδυθούν σήμερα για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη καταστροφή θα ενώσουν γενεές. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανανεωθεί το αίσθημα της κοινότητας μεταξύ των εθνών της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, Χριστιανοδημοκράτες (CDU) πολιτικοί τάσσονται υπέρ των ομολόγων κορονοϊού, σε αντίθεση με την γραμμή του κόμματός τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.

Το μέλος της προεδρείου του CDU Έλμαρ Μπροκ θεωρεί ότι «τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι αναπόφευκτα» ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας προς τις χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένα και χρονικά περιορισμένα» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει εθνική λύση για μια χώρα, όπως η Γερμανία, η οποία ζει από τις εξαγωγές λύση».

Ο επικεφαλής της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του CDU, Ρόντεριχ Κίζεβέτερ εξέφρασε μεν τις επιφυλάξεις του για τα κοινά ευρωπαϊκά δάνεια, πρόσθεσε όμως ότι «η Ιταλία ή η Ισπανία πρέπει τώρα να πάρουν χρήματα που δεν θα χρειάζεται να τα επιστρέψουν βραχυπρόθεσμα με υψηλά επιτόκια». Παρέπεμψε δε στο ομόλογο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για να αντιμετωπίσει την πετρελαϊκή κρίση του 1974: «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο για σήμερα», τόνισε ο Κίζεβέτερ.

Τέλος, ο -επίσης Χριστιανοδημοκράτης- αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ράινερ Βίλαντ, μίλησε για την παροχή βοήθειας σε χώρες οι οποίες ανυπαίτια βρίσκονται σε κρίση τασσόμενος υπέρ των ομολόγων κορονοϊού, όχι όμως γενικώς υπέρ των ευρωομολόγων : «Δεν θα πρέπει όμως να δοθεί φρέσκο χρήμα για παλιά προβλήματα», όπως είπε στην FAS.

Πηγή: Welt am Sonnag, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

17
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
NikolaosAESAYiorgosTango.AlphakK19641970 Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Με το πάσο σας ρε παιδιά, σκεφτείτε το λίγο ακόμα, δεν υπάρχει καμιά βιασύνη…

(τα ζα μου αργά)

Scalp_eg
Member
Noble Member
Scalp_eg

Η ευρώπη βγήκε απο τον Β παγκόσμιο πόλεμο κατεστραμμένη συθέμελα, ενώθηκε και προόδευσε, θα “Μασήσει” απο μιά πανδημία?
Ολες αυτές οι δυσκολίες θα επιταχύνουν την ευρωπαική ολοκλήρωση.

Tango.Alpha
Member
Noble Member
Tango.Alpha

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ο μόνος προβληματισμός είναι ότι ο Μπάρμπα Σαμ ακούμπησε αρκετά χρήματα το 1945 και μετά. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να το κάνει και ξέρει το δρόμο από τα ΜΟΠ.

P-S
Member
Trusted Member
P-S

Νομίζω οι πιθανότητες να επιταχυνθεί η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι οι ίδιες με αυτές της διάλυσης της. Η ΕΕ είναι η 1η οικονομία του πλανήτη και έχει τα εχέγγυα να γίνει μια πραγματική υπερδύναμη. Κατά την άποψη μου σε στρατηγικό επίπεδο θα έπρεπε να το επιδιώξει. Δεν μπορώ να φανταστώ μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη να μπορούν να σταθούν στους επερχόμενους διεθνής ανταγωνισμούς έναντι των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας κτλ. Αν όμως το υπάρχον μοντέλο της ΕΕ δεν αλλάξει και η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση σημαίνει Σοσιαλισμός για τις τράπεζες και τις πολυεθνικές και τους Γερμανούς, νεο-φιλελευθερισμός, απαράβατοι κανόνες και μνημόνια για όλους τους υπόλοιπους, τότε… Read more »

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το θετικό σενάριο. Αναλογιστείτε το διαμέτρημα όσων είναι επί κεφαλής σήμερα (σε αντίθεση με παλιές, λαμπρές εποχές) και θα καταλάβετε την πηγή της απαισιοδοξίας μου.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, περιγράφετε ένα αίσθημα (για την επάρκεια των προσώπων) που νοιώθω κι εγώ. Από την άλλη, διερωτώμαι ώρες – ώρες: Ήταν οι παλαιοί τόσο λαμπροί (δεν μιλώ για πράγματι εκπληκτικής συγκρότησης προσωπικότητες τύπου Helmut Schmidt), ή τους έχει μυθοποιήσει η απόσταση, το γεγονός ότι ήταν απρόσιτοι ως προς τις προσωπικές τους ιδιότητες και τη ζωή τους, η αναλογική σπάνις (τότε) ανθρώπων με προσόντα, η εν τω μεταξύ απομυθοποίηση των αξιωμάτων, η διεύρυνση της παιδείας κλπ; Θα ανταπεξέρχονταν εκείνοι σε τόσο πολύπλοκες πολυπαραγοντικές εξισώσεις, όπως αυτές που θέτει ο πολυεπίπεδα διαπλεκόμενος κόσμος μας; Μελετώ στο αντικείμενο μου (νομικά – ιδιωτικό… Read more »

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Ομολογώ ότι κι εγώ έχω αναλογιστεί κατά πόσον οι διαφορετικές συνθήκες του τότε και του τώρα μας κάνουν συχνά να παρασυρόμαστε στη “μυθοποίηση” των παλαιών ή την “απομυθοποίηση” των νέων. Ομοίως έχω σκεφτεί ότι το τότε νεαρό της δικής μας ηλικίας και ο ανάλογος τρόπος θεώρησης των πραγμάτων ίσως βοήθησε στη “μυθοποίηση” αυτή κατά τη νεότητά μας, την οποία “κουβαλούμε”ακόμα. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτά, τείνω να αποδίδω μεγάλη βαρύτητα στο γεγονός ότι οι “παλιοί” είχαν νωπές αναμνήσεις, βιώματα και διδάγματα εκ του Β’ Π.Π., με ότι αυτό συνεπάγετο στη διαμόρφωση του προφίλ τους ως πολιτικών ηγετών υπερεθνικής εμβέλειας.

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Εδώ πιστεύω είναι η διαφορά “Παραλείπω ως αυτονόητο ότι οι Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε, Σάντσεθ και Τζόνσον δεν με εμπνέουν ως άνθρωποι που θα επιχειρούσαν μια τομή … Ελπίζω να με διαψεύσουν”

Tango.Alpha
Member
Noble Member
Tango.Alpha

Αν είχαν τις ECU που είχε η παρέα Κολ, Μιτεράν, Παπανδρέου, Ντελόρ, Γκονζάλεθ, μια χαρά θα σας ενέπνεαν. Το θέμα είναι να δωθεί το χρήμα που θα λύσει πολλά από τα ζητήματα λάθος σχεδόν όλα.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

“Money isn’t everything, but what it isn’t it can buy.”
Howard Hughes smile
Αγαπητέ μου φίλε, ας γλυτώσουμε από αυτή την κατάρα, και πολλά θα αλλάξουν παντού, με αγώνα και πίεση βέβαια …

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

και εννοώ βέβαια την πανδημία …

kkalev
Member
Trusted Member
kkalev

Η Ευρώπη βγήκε από τον Β’ ΠΠ με διαλυμένες τις αυτοκρατορίες και ανήμπορη πλέον να αρθρώσει αυτόνομο λόγο. Αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμού δύο υπερδυνάμεων ξένων προς τη Δ. Ευρώπη, όχι εσωτερικού ανταγωνισμού. Μέχρι το Β’ ΠΠ οι πόλεμοι στην Ευρώπη ήταν ένδειξη δύναμης, μετά τον Β’ ΠΠ η ανυπαρξία τους ήταν ένδειξη αδυναμίας (Κονδύλης). Η Ευρώπη προόδευσε επειδή εντάχθηκε σε ένα σύστημα συμμαχιών και εμπορίου που κατεύθυνε και είχε ως κεντρικό δρώντα τις ΗΠΑ. Αυτό το σύστημα είναι σε αποδρομή, οι ΗΠΑ αποσύρονται από μεγάλα τμήματα του διεθνούς στερεώματος ενώ συνεχίζουν να αποτελούν παγκόσμια υπερδύναμη. Η Ευρώπη είναι μία δύναμη που… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Καίριες διαπιστώσεις. Δεν συμμερίζομαι την πρόβλεψη, αλλά δεν είναι αδύνατο να βαρέσει διάλυση το μαγαζί αν οι συνεταίροι σχηματίσουν την πεποίθηση ότι “μόνοι καλύτερα” … Νομίζω η πίεση για “ολοκλήρωση” μετά τον “τρίτο πυλώνα” έπληξε τη συναίνεση, βλ. και απόρριψη του “Συνταγματικού Χάρτη” στα δημοψηφίσματα Γαλλίας και Ολλανδίας, χωρών του σκληρού πυρήνα και απολύτως εξαρτώμενων από εξαγωγές …

Falcon7
Member
Trusted Member
Falcon7

Μακάρι. Ελπίζω όμως όχι τον ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό κάθε μορφής.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Η Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλο εγχείρημα, και με πολύ βαθιές ρίζες, για να κλονιστεί τώρα. Ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από τις τριβές (προσφυγικό κλπ) άρχισαν από τη στιγμή που αποφασίστηκε η μετάβαση σε νέο στάδιο ολοκλήρωσης (ενιαίος χώρος ελευθερίας δικαιοσύνης και ασφάλειας, κάποιες αόριστες δυνατότητες στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας …) και αφήσαμε πίσω το στάδιο της ενιαίας εσωτερικής αγοράς (που λειτουργεί ρολόι, με την αέναη φυσικά πάλη μεταξύ των κρατών-μελών, που θέλουν να επιδαψιλεύσουν προνόμια και πλεονεκτήματα στις εθνικές τους επιχειρήσεις, και του Δικαστηρίου που καραδοκεί για να τα ανακαλέσει στην τάξη …) … Food for thought …… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Καλά μεσάνυχτα Ούρσουλα. Μέχρι να ξυπνήσεις η τραγωδία θα έχει τελειώσει.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

AESA
Member
Famed Member
AESA

Αν το δούμε με μια δεύτερη ματιά ίσως να συμφωνήσουμε με τους Γερμανούς. Χωρίς ίχνος ρεβανσισμού εμάς μας έσκισαν με μνημόνια και με το μεταπτυχιακό του Αλέξη και μετά από 10 χρόνια, πλεονάσματα στον θεό κτλπ φτιάξαμε και ένα μαξιλάρι 37 δις. Οι Ιταλοί ναι μεν υποφέρουν ναι μεν έχουν μεγάλο πρόβλημα αλλά μέσω του ομολόγου θα κλείσουν και άλλες αμαρτίες που αφορούν εποχές πριν τον Covid19. Μια από τα ίδια και οι Ισπανοί και λίγο οι Γάλλοι. Οι Γερμανοί δεν είναι βλάκες και βλέπουν τι πάει να συμβεί και προσωπικά συμφωνώ μαζί τους. Για μισό ρε μάγκες εμάς μας… Read more »