15.9 C
Athens
Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Ο Tζ. Πάιατ διαψεύδει τις φήμες πως οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα

- Advertisement -

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να μπλοκάρουν την εξαγωγή αντιπλοϊκών βλημάτων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Η φημολογία ξεκίνησε από γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα και πέρασε σε πολλά άλλα σάιτς, ακόμη και του αμυντικού χώρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

86 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
86 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS

Συγχαρητήρια……αλλα….
Γιατι δεν ρωτήσετε για τους slam er που θελουμε για τα P3 HN;
Θεωρώ οτι ειναι λιγο πρώιμο να ρωτήσετε για τους jassm για τα viper…..

chikichiki

…έχει δηλωθεί επιθυμία απόκτησης SLAM-ER για τα P-3;;;

MPAMPIS

…..οχι γιατι δεν έχει καλωδιώσεις το P3 HN
….γιατι δεν έχει καλωδιώσεις;
…..γιατι δεν μας δίνουν Harpoon και slam οι Αμερικανοί…..
……γιατι δεν μας δίνουν; Εεε τι να τους κάνουμε αφού είπαμε δεν έχουν καλωδιώσεις…..

ptisidiastima

Μας δίνουν

x-m

Jassm ;

chikichiki

Αφού λέμε δεν μας δίνουν τι δεν καταλαβαίνετε

ptisidiastima

🙂

chikichiki

Αν μετά από επίσημη διάψευση από χείλη διπλωμάτη, πλέον της παράθεσης συνδέσμων παλιών άρθρων που δείχνουν ότι ο AGM-84D ήταν υποψηφιότητα για την ΠΑ, της αποδέσμευσης SLAM-ER στην Τουρκία, και της αποδέσμευσης του εξίσου ευαίσθητου UGM-84, εξακολουθούμε να επιμένουμε στα ίδια, κάπου υπάρχει πρόβλημα.
Το αν το ΠΝ επιθυμεί μια επιχειρησιακή δυνατότητα δεν έχει καμία σχέση με το αν υπάρχουν από πριν υποδομές για αυτήν. Αν θέλει την ικανότητα, απλώς φροντίζει να προμηθευτεί και τις απαραίτητες υποδομές. Αν ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα είχαμε πάρει ποτέ αεριωθούμενα γιατί όλες οι υποδομές μας ήταν για ελικοφόρα. Δηλαδή τα FRAM είχαν καλωδιώσεις για Harpoon όταν αποκτήθηκαν; Οι Combattante IIIB είχαν καλωδιώσεις για Harpoon; Μήπως τις απέκτησαν μαζί με τους πυραύλους; Μάλλον φανταζόμαστε σενάρια για να διατηρήσουμε τις ψευδαισθήσεις μας. Επαναλαμβάνω λοιπόν για δεύτερη και τελευταία φορά: που είναι οι αποδείξεις ότι το ΠΝ θέλησε ΕΠΙΣΗΜΑ κάποτε να βάλλει AGM-84D/E/H/K από τα P-3;
Και μια ιστορικής φύσης ερώτηση: Τα ελληνικά P-3B, δεν έχουν καλωδιώσεις για SLAM γιατί “δεν μας δίνουν οι Αμερικάνοι”, ή μήπως γιατί είναι πρώην νορβηγικά και όταν κατασκευάστηκαν ο SLAM δεν υπήρχε καν;

Last edited 3 months ago by adriannejorgense
MPAMPIS

Τα αμερικανικά p3c φέρουν harpoon και καποια απο αυτά έχουν πιστοποιηθεί απο το 2004 για slam Er……δεν μπορω να πιστέψω οτι το ΠΝ δεν έδειξε ενδιαφέρον για τέτοια όπλα……σε πολλά σχόλια το πρόβλημα των καλωδιώσεων έχει αναφερθεί με βάση πληροφορίες απο την ΕΑΒ, έχουν γινει σχόλια εκτός απο την Πτηση σε αλλα σαιτς….

chikichiki

Τα αμερικανικά απέχουν ένα μεγάλο βήμα από τα ελληνικά (P-3C vs P-3B) και είναι πιστοποιημένα ειδικά για τη χρήση των πυραύλων. Δεν είναι συγκρίσιμα.
Το “δεν μπορώ να πιστέψω” δεν είναι και η πιο αξιόπιστη ένδειξη. Αν αρχίσουμε με το “δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν ενδιαφέρθηκαν”, θα συμπεράνουμε ότι οι Αμερικάνοι μπλοκάρουν μέχρι και την εξαγωγή σύγχρονων εξαρτύσεων για το ΠΖ…
Το μόνο που θυμάμαι πάντως για καλωδιώσεις είναι πως ένα από τα ελληνικά P-3 έφερε (λειψό) interface για AGM-84.

Scalp_eg

Αληθεια η ψεμματα ισως και να μην μαθουμε ποτε.
Εσεις ενω δε γραψατε τιποτα για την ειδηση, γιατι βιαζεστε να αναρτησετε τη διάψευση?
Εκπροσωποι τυπου της πρεσβείας είστε?
Γιατι σας κοφτει τοσο μην “τσαλακωθεί” το ιματζ τον καλυτερων συμμαχων (εδω γελαμε) μας αμερικανών?

Last edited 3 months ago by marquishhe
panos

Βεβαία έχει πολύ ενδιαφέρον ότι έγινε σχεδόν άμεσα μέσα σε 3-4 ώρες!!!
Τώρα το πως είναι σε θέση να γνωρίζει ή να μάθει με βεβαιότητα ο αξιότιμος κύριος Πρέσβης μέσα σε λίγες ώρες ή έστω μια μέρα την αποδεσμεσημότητα ενός τόσο εξειδικευμένου αερομεταφερόμενο (AGM-84) πυραύλου με βάζει σε σκέψεις.
Το σημαντικό είναι η επίσημη διάψευση.

chikichiki

Φυσικά κι έγινε γρήγορα η ενημέρωση του σάιτ, αφού ο ερωτών στο twitter είναι αρθρογράφος στο σάιτ της Π&Δ.

Last edited 3 months ago by adriannejorgense
Thatcherite

Προφανώς επειδή (όπως διαφαίνεται και από το ύφος της ερώτησης) δεν πίστευαν οτι η “είδηση” ήταν αξιόπιστη και από ότι φαίνεται είχαν δίκιο. Ας μην την πέσουμε στο περιοδικό που πέτυχε μία άμεση διάψευση από τον ίδιο τον Πρέσβη.

chriss8

Είναι βασικό θέμα στον χώρο της άμυνας οι φήμες περί μη αποδέσμευσης όπλων!

chriss8

Φήμες τις οποίες ο scalp-eg τις ασπάζεται τις διακινεί και τις υπερασπίζεται μέχρι τελείας! Από τις πιο πιθανές μέχρι τις πιο μπαρούφες!
Και αυτό μόνο όσον αφορά αμερικάνικα συστήματα! Τα γαλλικά τα υπερασπίζεται σαν φαν μπόι! Ή μήπως είναι κάτι παραπάνω;…..

chikichiki

Για ποιο λόγο να αναρτηθεί μια είδηση εξαρχής αμφίβολης (εκ του αποτελέσματος μηδαμινής) αξιοπιστίας; Η διάψευση αναρτήθηκε γιατί αφορά την πραγματικότητα. Η αναξιόπιστη είδηση δεν μεταδίδεται, η αξιόπιστη μεταδίδεται.

x-m

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο παρελθόν, άρθρο διεθνούς πρακτορείου για τα έργα και τις ημέρες εγχώριου μεγαλοτραπεζίτη δεν είδε το φως του ήλιου στα ημέτερα ΜΜΕ. Ο αντίλογος επί του άρθρου, που δεν δημοσιοποιήθηκε, ήταν ολοσέλιδο σε αρκετά από αυτά. Καλό είναι να μαθαίνουμε όλες τις απόψεις και ο καθένας ας κρίνει.

chikichiki

Δεν ξέρω αν η Π&Δ θεωρείται διεθνές πρακτορείο και αν ασχολείται με μεγαλοτραπεζίτες πάντως το δημοσιογραφικό ήθος είναι ευνόητο πως διαφέρει από χώρο σε χώρο κι από έντυπο σε έντυπο.

GeorgeP

ΦΥΣΙΚΑ και στη πτηση δεν γραψαν για μια ειδηση που ΔΕΝ υπηρχε!
Και πολυ καλα εκαναν,
Αφου οπως αποδεικνυεται ειναι ψεμα.
Το κακο θα ηταν να ειχαν γραψει.
Αν το διαβασες καπου, να προσεχεις τι διαβαζεις.

x-m

Αφού η είδηση ΔΕΝ υπήρχε γιατί ερωτήθηκε ο κ.Πάιατ ;

chikichiki

Γιατί η είδηση υπήρχε αλλά υπήρχαν αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία της. Το “δεν υπήρχε” μάλλον είναι λάθος διατύπωση.

Last edited 3 months ago by adriannejorgense
ETS

Ποια ειδηση ?Tα fake news εννοεις?
Ωστε να αναπαραξουν την ενδεχομενη παραμυθα ωστε να τους κατηγορησετε οι ιδιοι μετα ενω τωρα που διαψευδουν την διαδοση ειναι υπαλληλοι των αμερικανων?
Μηπως περασε απο το μυαλο σου και ολων οσων πατησαν λαικ στο σχολιο οτι η Πτηση προσπαθει να προφυλαξει την αληθεια απο ψευδη που διαδιδονται ?
Λεω τωρα εγω ..
Πριν διαβασω καν το αρθρο ημουν ετοιμος να απευθυνω την ιδια ερωτηση στον κ.Πρεσβυ στο τουιτερ καθως απανταει σε αρκετα ερωτηματα ..
Το θεμα μας δεν ειναι οι Αμερικανοι η αν συμπαθουν ορισμενα κολλημενα μυαλουδακια των Παιατ αλλα εαν ισχυει η ειδηση η οχι.
Προφανως για δικους σας λογους θελατε να ισχυει η αρνηση εξαγωγης ..
Αλλος αλλου γραφει οτι ο πρεσβυς απαντησε σαν πενταχρονος .
Μαλλον ηθελε να ορκιστει δημοσια και να του στειλει και ενυπογραφη δεσμευση.
Αληθεια υπαρχει επισημο αιτημα αποκτησης SLAM-ER ..?
Aμφιβαλω εαν γνωριζετε η σας ενδιαφερει ..
Λες και αν μας πουλαγαν τους SLAM θα μας αγαπουσαν ενω τωρα μας εχουν γραμμενους …

alexmark

Εχουν κι αυτοί τις αδυναμίες τους….

ANDREW

Μακάρι λοιπόν να ήταν προπαγάνδα.

nigozs

Συγχαρητήρια κύριε Μαρδυρη !
Μήπως να κάνατε και μια ερώτηση στον κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με τις ενέργειες του ?

Steve

Εγώ με την όλη αντιμετώπιση των Αμερικάνων (Τραμπ,Στολτεμπεργκ κτλπ) στην κατάσταση που είμαστε είμαι σχεδον σίγουρος ότι ούτε SM2 αποδέσμευσαν και για αυτό δεν ήρθαν οι Adelaide… αφου και τις MMSC που όποια πέτρα και να σηκώσεις τις βρίσκεις δεν τις πρότειναν με sm2…

chriss8

Οταν ο τότε Αποστολακης δήλωνε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση και για αυτό δεν τις παίρνουμε, γιατί να φανταζόμαστε πράγματα?

chikichiki

Αν μετά από επίσημες διαψεύσεις κάποιος κλείνει τα αυτιά κι επιμένει να λέει τα δικά του, το πρόβλημα τελικά εντοπίζεται αλλού.

ETS

Κανεις ποτε σε κανεναν ιστοτοπο πλην διαφορων σχολιων ασχετων σε αυτους δεν ανεφερε οτι οι Αμερικανοι δεν αποδεσμευουν SM-2 .
Βρες μου κυριο αρθρο που να το αναφερει καπου ..Μιλαμε για σοβαρα σαιτ οχι της καρπαζιας που διαδιδουν διαφορα .Mαλιστα ο Αποστολακης που αναφερει ο φιλος απο κατω ειπε οτι δεν υαπρχει τετιοι θεμα αν και η κριση του για τις ADL ηταν αποτελεσμα οχι μελετης αλλα αδιαφοριας η πολιτικων πιεσεων μη αγορας τους .

massey-ferguson-65

Ok,αλλά δεν μας έχει δωθεί απαντιση σχετικά με τα όπλα που έχουμε ζητήσει να αποδεσμευτούν τι γίνεται?εγκρίθηκαν ή όχι ακόμα?ή δεν θα μας εγκριθούν….ή ΘΑ ….ΘΑ ….ΘΑ… ΕΓΚΡΙΘΟΎΝ ΣΤΟ ΜΈΛΛΟΝ???? ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΈΝΕ….ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΟΥΜΕ και τον υπόλοιπο στόλο f16 καλό είναι σε λίγους μήνες να μας αποδεσμεύσουν τα όπλα που έχουμε ζητήσει…αλλιος να ξεχάσουν επερχόμενη αναβαθμηση των υπολοίπων f16….τι να τα κάνουμε 120 f16 viper με αρχαιολογικά όπλα…απλός αχριστα ..μόνο για dog fight με εικονικό λοκαρισμα θα κάνουν

CKfurious

Θα δείξει η ιστορία!!
Έχουμε βγει στην αγορά για ψώνια μερικών billions
οποτε δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν έγινε διαρροή στο Πρώτο Θέμα για να δικαιολογήσουν τα από το πουθενά προκύψαντα RAFALE!!
Εάν δοθεί μια πιο εκτεταμένη διάψευση από τους αμερικανους σε επίσημο επίπεδο τότε πιθανότατα δεν ισχύει η άρνηση πώλησης
Δύσκολα βεβαια θα το επιβεβαίωναν άμεσα η έμμεσα
Μετά αλίμονο σε οποιον υπέγραφε για αμερικανικο εξοπλισμό
Ας στείλουμε κάνα c130 να φέρει μερικούς 
a ξέχασα δεν πετάνε τα ..c130!!

zap

Ειδηση και διαψευση πλεον δεν σημαινουν τιποτα. Μονο ο χρονος δειχνει τι ακριβως εχει συμβει και ποια ειναι η αληθεια. Εχουμε ακουσει κατα καιρους μεχρι και συμπαραγωγη F-22 (μη γελατε, ακουστηκε και αυτο απο τα χειλη του Ακη αν δεν κανω λαθος). Ο χρονος εδειξε τι ακριβως ειχε γινει.
Κοιταξτε τα χαλια των ΕΔ και θυμηθειτε τις ανακοινωσεις απο το 1992 και μετα. Παρασαγγας απο την αληθεια οι ανακοινωσεις και οι διαψευσεις.

Last edited 3 months ago by Dimi
chikichiki

Το τι λέει η κατασκευάστρια χώρα είναι πάντως πιο σημαντικό από το τι λέει ένας υπουργός. Κι εν προκειμένω ο κατασκευαστής του F-22 ήταν αρκετά ξεκάθαρος. Ο Άκης (ή όποιος ήταν που πετούσε τέτοια ραδιενεργά μαργαριτάρια) μόνος του τις έλεγε τις βλακείες, δεν του τις τάϊζε κανείς.

NikosP

Ευχαριστούμε για την προσπάθεια διάλυσης της παρεξήγησης ‘ προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις αυτή η είδηση.
Από την άλλη , ευκαιρείας δοθείσης , τί θα γίνει με τα “μεγάλα νούμερα” της οικογένειας AGM στα Ελληνικά F16 ;

Mageiras

Και φυσικά δεν είναι ο χαρπουν που μας ενδιαφέρει αλλά ολοι οι υπόλοιποι… Βολευει όμως να γίνει ντόρος γι’αυτους για να το παιξουν οι ΗΠΑ cool…
Μια πρόταση:
Αφου εγκρίθηκαν κονδύλια για την άμυνα ας προχωρήσουμε στην απόκτηση μικρών ποσοτητων των βλημάτων που πραγματικά μας ενδιαφέρουν σε μικρές ποσότητες μόνο και μόνο για να καταχωρηθεί η αποδέσμευση κι όταν τα Viper γίνουν επιχειρησιακά τις αυξάνουμε…
Για να δουμε θα μας δώσουν?

Manosss

Αυτη την στιγμη μιλαμε Γαλλικα……τουλαχιστον αυτοι κατι κανουν

GeorgeP

Η Γαλλια ετοιμαζει
τα MGCS (Leopard 3) το καλυτερο τανκ μαζι με τους γερμαναραδες
τα φανταστικα πλοια belhara, fremm, mystral κτλπ.
to FCAS 6ης γενιας μαχητικο και φυσικα rafale
Γενικα, φαντασικα πραγματα!
Να ζητησουμε να μας βαλουν μεσα πρεπει! Να συμπαραγουμε εστω και εξατμησεις και φουγαρα!

x-m

Αναφορικά με την αναβάθμιση των F-16, είχατε γράψει γράψει παλιότερα ότι δεν διευκρινίζεται η συμβατότητα των V με Jassm και SDB.Υπάρχει κάτι νεότερο;

x-m

Mageiras Mageiras @ Tasos
Και ότι λέγαμε ότι έχουμε καιρό να ακούσουμε τον κ. πρέσβη.

GK21

Τι απ’ολα δεν ειναι true?????Οτι τα ζηταμε και δεν μας τα δινουν???Οτι τα δινουν σε αλλους και οχι σε εμας???Οτι ειναι αντιαμερικανικη προπαγανδα???Οτι ειμαστε συνεταιροι στο ΝΑΤΟ???Ρε Geoffrey,ουτε η Πυθια τετοιες απαντησεις ρε φιλαρακι…..

GeorgeP

Η ερωτηση ηταν ξεκαθαρη.
Is there a possibility that the US are blocking the sale of harpoon.
Και η απαντηση ηταν επισης ξεκαθαρη.
Not true
Δεν βλεπω ουτε μια μικρη πιθανοτητα καποιος να το διαβασει λαθος.

ETS

.Προφανως ο πρεσβης πρεπει να γραφει εκατο σειρες στο τουιτερ και απο τιτιβισμα να ανεβαζει τα επη του Ομηρου μηπως και πεισει τον καθε αργο η δυσπιστο
H ερωτηση ειναι ..is there a posibility ..that the US are blocking the sale of Harpoon ..?
H απαντηση ειναι..Ιt is not true ..
Γκεκε η το θες και σε πανο να κρεμεται στην Αμερικανικη πρεσβεια?

Nikodimos Pavlidis

Δεν είναι κακή ιδέα!

Mageiras

Ψυχραιμία παιδια… Δεν θα παιξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν να αποξενωθουμε κι εμείς τελείως από τους Αμερικανούς… Από κει και περα θα πρέπει να καταλάβουν κι ο “συνθέτης” κι ο “ποδηλατης” ότι οι ιθαγενείς δεν εντυπωσιαζονται πια με καθρεφτάκια…

Falcon7

Όπως το αλίευσα το μεταφέρω:
Οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν άδεια εξαγωγής στα πυραυλικά συστήματα cruise αέρος-εδάφους και αέρος επιφανείας AGM-158A Joint Air toSurface Standoff Missile (JASSM) και AGM-84H/K SLAM-ER στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Block 50/52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας αν και τα πρώτα έχουν δοθεί σε Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Πολωνία που χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς μαχητικά F-16 με την ΠΑ, ενώ τα δεύτερα, τα βλήματα AGM-84H/K SLAM-ER, χρησιμοποιούνται εδώ και 15 χρόνια από την Τουρκία!
Ο κ.Μαρδύρης, μάλλον αυτά τα όπλα εννοούσε κι όχι φυσικά τους Χαρπούν.
Αν ισχύουν (εκ νέου) τα ανωτέρω, άραγε μπορεί ο κ.Πάιατ να ερωτηθεί και να σχολιάσει κάτι επί του θέματος;

Last edited 3 months ago by alexgaunson6
ptisidiastima

Απάντησε. Ρωτήστε εκεί που το «αλιεύσατε»

Falcon7

Εκεί που το αλίευσα, πάντως, απάντηση του κ. Πάιατ δεν είδα. Προφανώς μιλάμε για διαφορετικές πηγές. Εσείς από τις πηγές σας λοιπόν ενημερώστε μας για την θέση των ΗΠΑ για το θέμα. Για ποιό λόγο εξακολουθούν να αρνούνται την πώληση τέτοιων όπλων στην χώρα μας ενώ τα έχουν ήδη πουλήσει σε άλλες χώρες και ιδίως στην Τουρκία; Υπάρχει κάποια λογική σ’ αυτή τους την άρνηση;

ETS

Γιατι εκει που το αλιευσες ρωτησαν τον πρεσβυ ?
Ποιες πηγες εχει η αρχικη δημοσιευση της αρνησης εξαγωγης να δουμε την αξιοπιστια τους .Εδω σου απαντησαν και εσυ ξαναρωτας το ιδιο .
Απλα πειτε ορισμενοι οτι δεν πιστευετε την διαψευση του πρεσβη και οχι οτι δεν απαντησε γιατι κατανταει αστειο.

Falcon7

Όχι, δεν τον ρώτησαν. Δεν ήταν σε συνέτευξη του κ.Πρέσβη. Η Π&Δ ισχυρίζεται ότι απάντησε, αλλά δεν μας πληροφορεί για την απάντησή του, άν υπάρχει, για τα όπλα όμως που ανέφερα στο σχόλιο. Συμφωνώ πως καταντάει αστείο να στηριζόμαστε στην απάντηση του κ.Πάιατ για τους …Χαρπούν.
Για τους AGM-84H/K SLAM-ER έχετε να μας πείτε τίποτα ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;

chikichiki

Συγγνώμη αλλά ο μόνος με τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε είσαι εσύ. Βρήκες ένα δημοσίευμα άνευ πηγής (ΚΑΠΟΙΑ πηγή πρέπει να υπάρχει για τόσο βαρύ ισχυρισμό) και ζητάς διάψευση τη στιγμή που όποιος προτάσσει έναν ισχυρισμό φέρει και το βάρος της απόδειξης. Και αντί να ζητήσεις απ’την πηγή σου να αποδείξει τα λεγόμενά της, ζητάς από άλλους που δεν ξέρουν την πηγή ή την προέλευση των πληροφοριών της, να τη διαψεύσουν. Όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι, δεν μπορείς να περιμένεις να τα βρει κάποιος άλλος για να διαψεύσει αυτό που εσύ πίστεψες ελλείψει στοιχείων. Στοιχειώδης λογική. https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_ignorance
Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες έχουν πιο πολλά κόκκινα σημαιάκια κι από παιχνίδι ναρκαλιευτή: συνδέουν την απόκτηση JASSM με το πρόγραμμα των F-16V ενώ αυτό αφορά αποκλειστικά αναβάθμιση α/φών και η τελευταία γνωστή αίτηση για JASSM ήταν το 2009, μιλούν για απόκτηση SLAM-ER ενώ ποτέ δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα από ελληνικής πλευράς και η αποδέσμευση στην Τουρκία καθιστά βέβαιη την αποδέσμευση και σε εμάς, και φυσικά η είδηση βρίσκεται όλως τυχαίως σε ιστότοπους που έχουν κάνει όνομα πουλώντας ειδήσεις από αέρα κοπανιστό. Ε τώρα τι να πει κανείς.

Falcon7

Τα μαθήματα περί λογικής αλλού κι όχι σε μένα, χαλάρωσε λίγο. Εγώ ερώτησα το εξής απλό:
Έχουμε ή όχι αιτηθεί την αγορά AGM-84H/K SLAM-ER;
Αν ναί, έχει προεγκριθεί ή όχι η πώλησή τους πρός την χώρα μας την στιγμή που τα έχει αποκτήσει η Τουρκία Το άν θα τα αγοράσουμε ή όχι
είναι απόφαση της πολιτείας και θα κριθεί γι’ αυτό.
Είναι το δύσκολο να πάρω μια απάντηση γι αυτά τα τόσο απλά ερωτήματα;
Και δεν ζήτησα διάψευση αυτού που διάβασα κάπου. Ζήτησα απλώς την γνώμη ή τις πληροφορίες της Π&Δ για κάτι που αφορά ένα οπλικό σύστημα που τυγχάνει να το έχουν οι απέναντι. Και το κάνω γιατί θεωρώ την Π&Δ ένα από τα πιό έγκυρα portals.

ptisidiastima

Όχι δεν υπάρχει LOR. Ξεχάστε το

Falcon7

ΟΚ, ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.

ETS

Ζητά τους σαν χωρα επισημά να παρεις απαντηση πολυ απλα .
Και ρωταω..Τους ζητησαμε;
Ο πρεσβης ρωτηθηκε επι συγκεκριμενου και απαντησε .Τι αλλο να κανει ;Να παρει σβαρνα ονομαστικα ολο το οπλοστασιο των ΗΠΑ να λεει ναι αυτο το δινουμε η το αλλο οχι;
Κατσε να δουμε τι ζητησαμε πρωτα μην βιαζεστε ..

Falcon7

Αυτό ακριβώς ρωτάω κι γώ κι απάντηση δεν παίρνω. Τους τα ζητήσαμε; Κι άν ναι, μας τα δίνουνε; Πιό απλά δεν μπορώ να το θέσω. Στο φινάλε είναι και άδικο να χρεώνουμε τους αμερικανούς για κάτι που δεν υφίσταται.

ETS

Συμφωνω αλλα την απαντηση δεν θα την παρεις εδω ..Οσοι γνωριζουν δεν το δημοσιευουν αλλα φαινεται απο το γενικοτερο κλιμα οτι αποδεσμευονται .
Αλλα ειναι επομενο αν δεν τους ζητησεις να μην παρεις και απαντηση .
Μην μπερδευουμε τα ανυπαρκτα ανταλλαγματα των συμφωνιων για τις βασεις που αφορα καθαρα δικη μας αδυναμια διαπραγματευσης με το τι ειναι διατεθειμενες οι ΗΠΑ να δωσουν.
Παιρνεις οτι διεκδικεις .
Εαν δεν διεκδικησεις δεν παιρνεις .
Το οτι καποιοι εδω περιμενουν να μας δωσουν απο μονοι τους με ξεπερνα οταν ακομη και το Ισραηλ ιδρωσε και εχτισε την στρατιωτικη του βοηθεια με δις σε lobbying καθημερινα για δεκαετιες ενω εμεις περιμενουμε επειδη ειμαστε καλοι καγαθοι να μας χαρισουν..
Μιλαμε για διεθνεις σχεσεις οχι το καφενειο του μπαρμπα Θωμα που μπαινει ο θειος απο το Αμερικα και αν δεν κερασει τον θαβουν γιατι ”ετσι πρεπει”.

Theodor

Μη θυμώσει η σουλτάνα και πάει στην αγκαλιά του αντίζηλου.Του Βλαδίμηρου ντε!

Mavi70

Πολύ γρήγορος ο Πρέσβης. Έσβησε την φωτιά πριν ανάψει. Θεωρώ ότι και να έχει γίνει δεν υπάρχει πιο επίσημη διάψευση από αυτήν.
Την ανέφερα και εγώ την είδηση σε άλλο post μου.Ελπίζω στην πρεσβεία να μας διαβάζουν και να κινηθούν όπως αρμόζει και στα Ελληνοτουρκικά και να σταματήσουν να πιπιλούν το δάχτυλο μέχρι η κατάσταση με τους απέναντι φτάσει στο απροχώρητο.Αν θέλουν μπορούν να κόψουν τις διαθέσεις του Ισλαμιστή αύριο κιόλας. Το θέμα είναι τι θα πράξουν. Εμείς αυτήν την στιγμή μετρούμε συμμάχους και εταίρους.

GrandTurkeyShoot

His excellency ο πρεσβοπροφήτης Παίτιος ( to be canonized ) πριν ένα μήνα μας εστειλε tweet ότι το Καστ/ριζο έχει δικαιωμα σε θαλασσιες ζωνες σαν να ήταν mainland :))))
Τις επομενες μερες οι Τούρκοι λενε θα φτασουν στα 6 νμ ( χωρικά ύδατα )

gdmast

Προηγείται τηλέφωνο:
“Μην ζητήσετε γιατί δεν θα σας δώσουμε”.
Αργότερα σε συνέντευξη ή ερώτηση:
-Θα μας πωλήσετε?
-Αφού δεν ζητήσατε.

Mageiras

Χαχα… Όντως θα μπορούσε άνετα να συμβαίνει..

Evanos

Πολυ φοβάμαι ότι μέρος των καθηκόντων τους συμπαθούς Αμερικάνου πρέσβη ειναι να μας λέει αυτα που χαϊδεύουν τα αυτιά μας..
Χωρίς απαραίτητα αυτα που λέει ντε και καλά να ισχύουν καθώς θεσμικά η βαρύτητα του πρέσβη ειναι αρκετά χαμηλότερη απο αυτη του υπουργού Αμυνης και εξωτερικών αλλά και εννοείτε απο. αυτην του προέδρου όποτε ότι δηλώσεις κάνει δεν ειναι δεσμευτικές
Το θέμα ειναι ότι ανάγλυφα φαίνεται ότι οι Αμερικανοί στην πράξη αποφεύγουν την αποδέσμευση σε εμας όπλων αιχμής που θα αλλάξουν δραστικά τις ισοροπιες με την Τουρκία..
Όποτε καλα τα Kiowa…καλά και τα M 1117…αλλά ούτε Α.Burke υπάρχουν στον ορίζοντα…ενδεχομενως ουτε και ticos παραδομένα με τον οπλισμό τους σε αξιόμαχη κατασταση και φιλικη τιμή…..αλλά και τις προτεινόμενες mmcs στο 1 δις το κομμάτι δεν υις λες και τεφαρικι…μαλλον τον αντίθετο..
ενώ σε λίγο θα δούμε το τραγελαφικά Rafale να παραδίδονται “αιώνες” νωρίτερα απο τα Vipers που υπογραφηκαν 2 χρόνια πριν -και παρα την κρισιμότητα του προγράμματος για την άμυνα μας – η ανακατασκευή τους έφθασε να χρειάζεται άκουσον άκουσον ολόκληρη δεκαετία..
Ε με όλα αυτά πως να μην πας στους Γάλλους ?

Last edited 3 months ago by harriettschleini
chikichiki

Τα Rafale χωρίζονται σε 8 hot transfers από γαλλικά αποθέματα και 10 νέας κατασκευής, τα οποία μια χαρά χρόνο θα κάνουν να έρθουν με τους όρους αποπληρωμής που ζητά η Ελλάδα από επίδοξους προμηθευτές. Το τι σχέση έχουν 10+8 αεροπλάνα με μερικές δεκάδες F-16 υπό αναβάθμιση, δεν το ξέρω είναι η αλήθεια. Περισσότερη σχέση έχουν με τα ινδικά Μιράζ, τα οποία κι αυτά έχουν επίσης μεγάλο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αναβάθμισης, παρά με την εντελώς διαφορετική αγορά των Ραφάλ.

ptisidiastima

Αυτό έχουμε γράψει εμείς; είστε σίγουρος;

chikichiki

Ίσως και να πρόκειται τελικά για 12 μτχ + 6 νέα; https://www.ptisidiastima.com/rafale-for-greece/ 🙂

chikichiki

Παλαιότερα είχα ποστάρει και άρθρα μιας κάποιας…ηλικίας ( http://library.techlink.gr/2t/article-main.asp?mag=3&issue=244&article=4155 ) τα οποία όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς μιλούν ξεκάθαρα για υποψηφιότητα του AGM-84 για την ΠΑ, ήδη πολύ πριν ο διαβόητος πρέσβης δώσει τα φώτα του επισήμως. Όπως δείχνουν όμως και τα σχόλια εδώ, χρειάζεται κάτι παραπάνω από στοιχεία και λογικές αποδείξεις για να αποκαθηλωθούν απατηλές αλλά βαθιά εδραιωμένες πεποιθήσεις. Εγώ δυστυχώς μόνο μέχρι στοιχεία μπορώ να προσφέρω.

ETS

To αστειο ειναι οτι δεν εχει δημοσια επιβεβαιωθει οτι εχει ζητηθει τιποτα απο τα παραπανω με αποτελεσμα να μην υπαρχει επισημο αιτημα η διαψευση εκτος και αν ολα εγιναν κρυφα κατι που δεν εχει ξανασυβει σε αγορα οπλων απο ΗΠΑ .
Θα ηταν δε πολυ περιεργο να μην αποδεσμευονταν ενα οπλο που ηδη υπαρχει στο οπλοστασιο μας εστω και σε αλλη εκδοση ..
Ο SLAM-ER ειναι δε ηδη μερος του Τουρκικου οπλοστασιου χρονια τωρα αρα η αποκτηση του δεν θα διαταρασε την ισορροπια..
Για τον JASSM-ER εχω καποιες αμφιβολιες λογω υποστρατηγικου χαρακτηρα του οπλου αλλα και εκει υπαρχει χρονια πριν η εξαγωγη προς Πολωνια ..
Ενω οι Τουρκοι εχουν ηδη αναπτυξει τον SOM συμεπως και εκει υπαρχει μια ισορροπια ειδικα εφοσον η Τουρκια παραγει το οπλο ενω εμεις απλα θα αγοραζαμε μερικα τεμαχια πιστευω κατω των πενηντα .
Αυτο που δεν αναφερουν ορισμενοι ειναι το τεραστιο κοστος του βληματος ,‎US$1,266,000 η 1.071.289,20 Ευρω (FY 2021),κατι που κανει την αγορα αναγκαια αλλα απιθανη αν κρινω απο τα μεχρι τωρα πεπραγμενα του κρατους μας.
O SCALP-EG ειναι πολυ οικονομικοτερος στα €850,000 ..
Μηπως ειναι λοιπον προτιμοτερο να αφηνεται η κοινη γνωμη να υποθετει οτι οι ΗΠΑ δεν τον αποδεσμευουν ωστε να εχει αλλοθι η εκαστοτε κυβερνηση που ουτε καν εχει στειλει αιτημα αποκτησης ?
Δυστυxως ο SCALP στην ναυτικη του εκδοση ΜdCn εχει και μεγαλυτερα ποσοστα αποτυχιας και αστοχιων σε σχεση με τον JASSM-ER κατι που αποκαλυφθηκε περιτρανα στην προσφατη επιθεση στην Συρια αλλα αυτα παραμενουν ψιλα γραμματα για καποιους ..
Υποθετω οτι η αερομεταφερομενη εκδοση που μοιραζεται κοινα υποσυστηματα δεν απεχει απο αυτη την εικονα αν και ευχομαι το αντιθετο.
..Ειναι οι ιδιοι που νομιζουν οτι με ενα υποστρατηγικο ουσιαστικα οπλο θα νικηθει ολοκληρη χωρα κατι σαν αυτους που παλαιοτερα σε καθε νεα εισαγωγη καινοτομου οπλου απο την βαλιστρα μεχρι τα πυρηνικα τονιζαν οτι θα ειναι αυτα που θα τερματισουν ολους τους πολεμους ..
.

Mavi70

Καλημέρα,παρακολούθησα τις απαντήσεις σου και σε γενικές γραμμές με βρίσκουν σύμφωνο. Εγώ ίσως ήμουν από τους πρώτους που έβαλαν με post εδώ την είδηση. Συνήθως είμαι εξαιρετικά προσεχτικός τι γράφω και τι μεταδίδω. Θεωρώ ότι έκανα λάθος και δεν περίμενα όσο συνήθως κάνω για να διασταυρωθεί μια πληροφορία ή ένα δημοσίευμα. Από εκεί και πέρα θα σου έλεγα ότι οι Ηνωμένες πολιτείες χάνουν πολύ στα μάτια μου το τελευταίο διάστημα με την εκκωφαντική απουσία τους από την περιοχή και από την κρίση. Ένα τηλέφωνο αν δεν γίνει σε τόνο που πρέπει δεν μπορεί να κάνει την διαφορά σε ανθρώπους όπως τον Ερντογάν. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ξέρω ποια είναι η υψηλή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και ποιος είναι ο αντικειμενικός τους σκοπός. Αυτά που βλέπω εγώ και αυτό διαχρονικά είναι ότι προτεραιότητα τους είναι να κρατήσουν την Τουρκία πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο και αδιαφορούν πλήρως από συμπεριφορές(ποτέ δεν της έχουν κόψει τον βήχα).Αν έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο μήνα απειλούμαστε συνεχώς και καθημερινά με πόλεμο. Ποια είναι η θέση της αστερόεσσας λοιπόν?Που είναι οι στρατηγικοί εταίροι μας λοιπόν και η περίφημη επιστολή Πομπέο που την γυρίζαμε στα κανάλια?? Από ποιόν εχθρό αλήθεια έχουμε ανάγκη συμπαράστασης από τις ΗΠΑ??Από την Αλβανία?Την Βουλγαρία?Τα Σκόπια?Την Λιβύη μήπως?Από τον Β παγκόσμιο πόλεμο και μετά ποιο γειτονικό μας κράτος έχουμε απειλήσει με πόλεμο ή εισβολή?Πότε πραγματικά έχουμε απειλήσει με διάλυση την συμμαχία?Αντίθετα κάτσαμε και χωνέψαμε τις ονειρώξεις του κάθε βλάξ Τούρκου προκειμένου να υπηρετήσουμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Μέχρι και με τα Σκόπια το ίδιο κάναμε. Πίστευα ότι η στάση της Αμερικής θα ήταν διαφορετική αυτή την φορά αλλά μέχρι στιγμής διαψεύδομαι. Έτσι λοιπόν αγαπητέ μου αρχίζω να επιβραβεύω αυτούς που φαίνονται αλλάζοντας την φωτογραφία μου και βάζοντας στην θέση της μια φωτογραφία της Ακρόπολης με Γαλλικά χρώματα. Αν δω και τις ΗΠΑ να κάνουν κάτι παρόμοιο με τους Γάλλους θα βάλω και την αστερόεσσα!!

Thras

Σωστά όλα όσα αναφέρεις… Δυστυχώς μεν, σωστά δε!

ETS

Καλησπερα και συγγνωμη για την καθυστερηση στην απαντηση ..
Το γεγονος ειναι οτι ειναι λαθος να περιμενουμε απο οποιαδηποτε χωρα στηριξη ασχετως δικαιου η αδικου που δυστυχως στην πολιτικη ειναι εννοιες ρευστες αν και διατυπωμενες ρητα.
Οι ΗΠΑ ειναι ξενο κρατος ειτε μας αρεσει ειτε οχι .
Αυτο σημαινει οτι βλεπει την πολιτικη της αυστηρα μεσα απο τον παραμορφωτικο φακο της ικανοποιησης των συμφεροντων της και φυσικα δεν θα κανει οπως οποιαδηποτε αλλη χωρα κατι περισσοτερο ειδικα με την πολιτικη απομονωτισμου που εχει επιλεξει ο Τραμπ.
Το οτι η Γαλλια περιστασιακα μας βοηθαει με το αζημιωτο φυσικα δεν την κανει φιλη αλλα ευκαιριακη συμμαχο και αν η ταυτιση διαρκεσει κατι περισσοτερο αλλα ποτε καμια χωρα δεν εχει προοδευσει βασιζοντας την υπαρξη της η αναμενοντας βοηθεια παθητικα απο το εξωτερικο οπως εμεις .
Το Ισραηλ που δεχεται την βοηθεια των ΗΠΑ καθε χρονο στρατιωτικα και διπλωματικα και οικονομικα εχει επενδυσει δις ωστε να καταφερει να ευθυγραμμισει την εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ με τα συμφεροντα του .Εμεις ποσα εχουμε επενδυσει και με ποια εθνικη στοχοθεσια?
Ειναι επομενο οπως ειμαστε, οι ΗΠΑ να ειναι διστακτικες να προχωρησουν σε περισσοτερες ενεργειες υπερ μας αν και οι σχεσεις μας βρισκονται στο καλυτερο δυνατο επιπεδο σε σχεση με την ανικανη πολιτικη μας και την μειωμενη εξαιτιας αυτης γεωπολιτικης μας σημασιας .
Ειναι επομενο οσοι ελπιζουν ευκολα να απελπιζονται ευκολα .
Μην ελπιζετε λοιπον σε κανεναν αλλα να πιστευετε στην Ελλαδα και τις δυναμεις της που πρεπει να εξελιξουμε και τοτε θα δουμε ως δια μαγειας να μας στηριζουν απο το πουθενα .
Το εξωφρενικο να περιμενουμε στηριξη απο το πουθενα απλα και μονο επειδη εχουμε δικαιο ειναι λαθος αναγνωση της διεθνους πολιτικης που πολυ απλα δεν λειτουργει ετσι αλλιως ο κοσμος μας θα ηταν πολυ καλυτερος.
Και φυσικα δεν ειναι.
Ολα εκβιαζονται ,ολα προσμετρονται, ολα ειναι αποτελεσμα προσπαθειας και στην δικη μας περιπτωση σε σχεση με το ποσα εχουμε επενδυσει διπλωματικα και στρατιωτικα και πολλα παιρνουμε .
Η Τουρκια εχει μεγαλυτερη αξια απο την Ελλαδα γεωπολιτικα και σαν αποτιμηση γενικων δεικτων πληθυσμιακων .οικονομικων ,στρατιωτικων κλπ.
Οταν εχεις μια γερασμενη χωρα που αντι να επενδυει στην αυξηση του εγχωριου πληθυσμου της αλλα αφηνει να μπολιαζεται απο διαφορους αλλοδαπους και μαλιστα ισλαμιστες, εξ ορισμου αναθεωρητικους και επεκτατιστες με αποτελεσμα σε μερικες δεκαετιες να ειναι παρελθον οχι μονο η ομοιογενεια της αλλα και ο γηγενης πληθυσμος που θα παραμεινει ως γερασμενη μειονοτητα με μηδενικη παραγωγη και βιομηχανια ,οικονομια υπο επιτηρηση και ΕΔ χωρις αμυντικη βιομηχανια και εθνικα οπλα ,αυτη η χωρα νομιζεις οτι εχει αξια στα ματια των σχεδιαστων της πολτικης των ΗΠΑ?
Πλην μιας ασαφους και ηθικης αναφορας στο διεθνες δικαιο?
Η δυναμη εξουσιαζει τον κοσμο και το διεθνες δικαιο ειναι απορροια της ειδικης η συνολικης μεσω συμμαχιων η συναινεσης .
Απλα και μονο για την τηρηση της διεθνους νομιμοτητας που ουτως η αλλως επιφανειακα τηρειται αφου η Τουρκια απλα εκβιαζει λεκτικα παραχωρησεις ?
Η ηθικη ειναι απλα ο μανδυας που μολις φυσηξει η δυναμη αποκαλυπτει το γυμνο εθνικο η διεθνες σωμα .
Το χειροτερο δεν ειναι αυτο που αναφερεις αλλα στο μελλον λογω της πολιτικης και στρατιωτικης μας εκλειψης απλα ολες οι χωρες να παραγνωρισουν οπως εχουν κανει πολλες φορες στο παρελθον ακομη και αυτη την τυπικη σταση και να παρουν το μερος της Τουρκιας αφου οι δεικτες ολο και θα επιβαρυνουν την θεση μας και ολοι θα πονταρουν στο φαβορι και οχι το γερικο αλογο.
Ηδη καποιες το κανουν και η σταση της Γαλλιας δνε πρεπει να θεωρειται δεδομενη με βαση συναισθηματικες εξαρσεις και συμπαθειες λογω ιστοριας στην οποια η ιδια εχει κανει ουκ ολιγα εναντιον μας .
Οταν η ζυγαρια δειξει πολυ εις βαρος μας και η Γαλλια θα αλλαξει σταση .
Ανηθικο ?
Αναμφιβολα..
Αδικο..?
Βεβαιως .
Αλλα ετσι ειναι οι διεθνεις σχεσεις ασχετως συνασπισμων αρκει να δει κανεις πως φερεται η φεροταν Ρωσια στους συμμαχους της .
Οποιος πιστευει οτι θα ειχαμε καλυτερη αντιμετωπιση πχ σε μια αντιστοιχη συμμαχια με την Ρωσια ειναι πραγματικα αφελης ..
Ισως δε εκει να ειμασταν και πολυ χειροτερα αλλα αυτο ειναι μια αλλη μεγαλυτερη συζητηση.
Οποτε η λυση δεν ειναι η αποχωρηση απο την συμμαχια η η καταδικη της αλλα η αλλαγη της στασης μας και η επενδυση στις δυναμεις του εθνους .
Ανθρωπους ,βιομηχανια ,αγροτικη παραγωγη ,εξωση παρασιτων ,επιθετικη διπλωματια και ενεργη διαμορφωση της εικονας μας στο εξωτερικο και αυτενεργεια σε καθε τομεα στα πλαισια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ .
Αναφερθηκα σε καποιους δεικτες παραπανω.
Τι κανουμε να τους βελτιωσουμε ?
Τιποτα απολυτως ..
Οι αποσπασματικες αγορες οπλων ειναι ανεκδοτα που απλα θα βελτιωσουν καποια κατασταση μεχρι αυτη να υποτροπιασει αναποδραστα .
Χωρις εθνικη αραγωγη ολα ειναι ματαια γιατι αυτη εξασφαλιζει ποσοτητες που χρειαζομαστε για μια επιτυχη αμυνα χωρις εξαντληση αποθεματων που δεν μπορουμε να αγορασουμε η διατηρησουμε λγοω οικονομιας σε επαρκη επιπεδα αν δοθουν καν καλη ωρα ,ειδικα μετα απο επιχειρησεις και αυταρκεια λογω τεχνογνωσιας αλλα το κυριοτερο πολιτικης απεξαρτησης απεναντι σε πιεσεις και εκβιασμους στους οποιους ειμαστε επιρρεπεις .
Το οτι δεν κατασκευαζουμε εναν πυραυλο η μια οικογενεια πυραυλων η ενα οπλισμενο ΜΕΑ επιδοσεων απλα σαν δυο παραδειγματα μια τεραστιας δεξαμενης ενδεχομενης στρατιωτικης παραγωγικης διαδικασιας βαση παγιων επιχειρησιακων απαιτησεων ,ειναι δειγμα αυτοχειριασμου και παραιτησης και αυτο το μυνημα το λαμβανουν ολοι οι ξενοι και πραττουν αναλογα.
Κατι που ελαχιστοι κατανοοουν και δεχονται λες και η δυσαρεσκεια απο την αδιαφορια η παθητικοτητα καποιων απεναντι στα δικαια μας να ειναι αφορμη οχι μεγαλυτερης προσπαθειας αλλα παραιτησης .
Οτι προβαλλεις εκτο ςσυνορων αυτο σου επιστρεφουν ..
Σκεψου το καλα .
Το προβαλλει η Τουρκια και δεχεται τετοια εμεμση στηριξη η ανοχη και τι εμεις ..
Τι εθνικους στοχους εχουν οι Τουρκοι και ποιους εμεις?
Την πρασινη αναπτυξη ,τον μεγαλο περιπατο,το πλεονασμα ?
Τι εμπνεει και καθοριζει τον χαρακτηρα ενος εθνους περαν της βιολογικης του πραγματικοτητας που εχουν βαλθει να εξαφανισουν?
Καποιοι ειρωνευονται τους Τουρκους αλλα δεν διαβλεπουν τα οφελη του μεγαλοιδεαστισμου και των στοχων ζωντας περιορισμενα σε ενα ασφυκτικα μικρο κρατος υπο συνεχη απειλη που τιποτα δεν θα φυτρωσει αν αφεθει στην τυχη του.
Η συγκριση ειναι καταθλιπτικη απεναντι σε ενα εθνικο κρατος που επενδυει στο κυτταρο του και παρα το φαινομενικα αντιξοο περιβαλλον αναφορας αυτο γινεται οχι αποδεκτο αλλα και δειγμα κρυφου θαυμασμου εξ ου και η σταση ολων.
Οταν θες περισσοτερα δεν τα ζητας τα κερδιζεις με την δυναμη σου .
Ουτε αστεροεσσα ουτε τρικολορε.
Κοινο Ελληνων ..
Αυτη ειναι η απαντηση.

x-m

Δηλαδή θα βγει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και θα πει ότι ζήτησε π.χ. jassm αλλά έφαγε πόρτα ;

chikichiki

Με συστήματα που δεν έχουν αποδεσμευτεί, αυτό δεν γίνεται πάντα; Πως γνωρίζουμε για την τότε άρνηση;

chikichiki

Τα ίδια ακριβώς, μα ακριβώς (εντάξει, μια μια εξαίρεση στη διαφορά SCALP-MdCN γιατί απέχουν αρκετά σχεδιαστικά και το ιστορικό του πρώτου είναι άρτιο) λέω κι εγώ, και δυστυχώς απάντηση δεν λαμβάνω. Δεν έχει νόημα να κάθομαι να αρνηθώ την πραγματικότητα της εξοπλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ (και οι καλύτεροί τους σύμμαχοι έχουν φάει πόρτες, πόσο μάλλον η Ελλάδα), αλλά από την άλλη η φοβία της μη αποδέσμευσης έχει φτάσει σε βαθμό παράκρουσης! Όταν φτάνουμε στο σημείο σχεδόν να φανταζόμαστε πράγματα, ξεκάθαρα πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Δυστυχώς το τίμημα της διάλυσης ψευδαισθήσεων είναι η ταμπέλα του αμερικανόφιλου (σε αντιδιαστολή με την καλή ταμπέλα του γαλλόφιλου, ο οποίος στηρίζει μια χώρα που έχει βομβαρδίσει στο παρελθόν πελάτες της και πούλησε στην Τουρκία ό,τι της ζήτησε, περιλαμβανομένων κινητήρων για τους SOM). Τι να κάνουμε.

Last edited 3 months ago by adriannejorgense
Antonis_Loukas

Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει κάποιον άλλο, να πιστεύει ότι αρλούμπα/δήλωση κάνει, ο Πρέσβης, ενός εδώ και χρόνια, αναξιόπιστου κράτους(ως προς τη στάση του έναντι της Ελλάδος).
Φυσικά, οι Αμερικανοί, δεν είναι χαζοί. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, είναι κρυφές ….. Όταν δεν μας αποδεσμεύουν κάτι, συνήθως προειδοποιούν ανεπίσημα, ώστε να μην γίνει καν αίτημα από μέρους μας… Έτσι, βολεύονται όλοι… Η Αμερική, δεν δείχνει το πόσο αναξιόπιστη έως εχθρική είναι, ενώ οι πολιτικοί μας, δεν εμφανίζονται ως μαριονέτες, όπου κάνουν ως υπάκουα παιδάκια, ότι τους προστάξουν οι ‘κηδεμόνες’ τους. Γιατί αν υπήρχαν επίσημες απορρίψεις από Αμέρικα, τότε κάποιοι θα λούζονταν στον κρύο ιδρώτα, για το πως θα δικαιολογήσουν τη τυφλή υπακοή, σε συμφέροντα απέναντι στα εθνικά, όπως επίσης και γιατί δεν στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές προμηθειών… Ως bonus, έχουμε και επιπλέον βούτυρο για ψηφαλάκια…
Κύριοι της Πτήσης, πόσες ενδείξεις θέλετε, ώστε να χωνέψετε το εξής απλό… Οι ΗΠΑ, δεν θα δώσουν, τον αιώνα τον άπαντα, όπλα τα οποία, θα επιτρέψουν τη Χώρα μας, να ‘αναπνεύσει’ έναντι της Τουρκίας… Φυσικά, ούτε λόγος για να φτάσει να την απειλήσει κιόλας! Γιαυτό άλλωστε, φτάνουν στο σημείο, να μπλοκάρουν/σαμποτάρουν προμήθειες από άλλες χώρες, που ανατρέπουν αυτή τη βολική (αν)ισορροπία δυνάμεων. Η όλη στρατηγική τους, βασίζεται στην αδυναμία της Ελλάδος έναντι του μπαμπούλα Τουρκίας και φυσικά στη σχέση εξάρτησης της Χώρας μας με τον ‘προστάτη’ της. Θέλετε παραδείγματα;
1) Μη αποδέσμευση hellfire επάκτιας άμυνας. Δεν είναι φήμη… Εξαιτίας αυτής, οδηγηθήκαμε στην αγορά kornet, όπου κατόπιν πιέσεων(και αφού η Τουρκία προμηθεύτηκε το όπλο), δεν προχώρησε ποτέ, η αγορά επιπλέον συστημάτων και μάλιστα βελτιωμένων.
2) Μη αποδέσμευση hellfire-L, με καθοδήγηση από το ραντάρ longbow των 4(3 απομένουν;) τεμαχίων που προμηθευτήκαμε στην αγορά των Delta. Είχε βουίξει ο τόπος τότε, αλλά προφανώς τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα…
3) Μη αποδέσμευση AGM-130 ενώ δόθηκε η άδεια για την αγορά μέσω Ισραήλ, των AGM-142 που είχαν και υπέρτερες δυνατότητες. Όταν στραφήκαμε σε Scalp, έσπευσαν να αποδεσμεύσουν τους SLAM-ER, ενώ αργότερα έριξαν προσχηματικό άκυρο, σε πιθανή αποδέσμευση JASSM.
4) Μη αποδέσμευση ATACMS εκτεταμένου βεληνεκούς, ακόμη και όταν η Τουρκία, αγόρασε κινεζικά συστήματα/τεχνογνωσία.
5) Απαίτηση απόσυρσης των παρεμβολέων SPN-2.
6) Μη αποδέσμευση SM-2(ούτε καν των 75 km…), για τα Kidd, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δίνονταν ελαφρώς ακριβότερα σε εμάς από ότι στη Ταϊβάν, με μια κρίσιμη διαφορά… Στη Ταϊβάν, η προσφορά περιελάμβανε ΚΑΙ φόρτο νέων SM-2. Αφού δεν πιαστήκαμε κότσοι, επανήλθαν με θρασύτατη προσφορά για Spruance, όπου και ακριβά δίνονταν και αδυναμία αξιοποίησης(μόνο να μεταφέρουν μπορούσαν) των SM-2 είχαν. Καλή προσπάθεια ώστε να τινάξουν στον αέρα την όποια προσπάθεια αγοράς νέων πλοίων(που τελικά δεν προχώρησε) καθώς και το γονάτισμα του ΠΝ από τα έξοδα συντήρησης και επάνδρωσης, όπως είχαν επιτύχει με τις(σε κάκιστη κατάσταση σε σχέση με τις Τουρκικές παραχωρήσεις) Knox και τα Adams.
7) Μη αποδέσμευση των F-110GE-132 για τα F-16.
8) Μη αποδέσμευση των πλήρων λειτουργιών αέρος-εδάφους των ραντάρ των F-15H(υποβαθμισμένη έκδοση).
9) Μη αποδέσμευση Harpoon εκτοξευόμενων από αέρα και ρητή απαγόρεση για τυχόν μετατροπή άλλων εκδόσεων(μέσω κιτ) σε αεροεκτοξευόμενους. Όσοι αμφιβάλλουν, σημαίνει ότι πιστεύουν πως όλοι στο ΓΕΑ, είναι ηλίθιοι και δεν αναγνώρισαν ποτέ την ανάγκη μεταφοράς αντιπλοικών ΚΑΙ από τα F-16…
10) Άτυπο εμπάργκο όπλων/μη έκδοση πιστοποιητικών τελικού χρήστη(έτσι χάθηκαν M109/Έχιδνες κλπ) και απαίτηση απόσυρσης από την Ε.Φ, αμερικανικών συστημάτων(Μ-107,Μ-48Α5 MOLF), ενώ ΟΥΔΕΠΟΤΕ έθεσαν ζήτημα για τα αμερικανικά συστήματα σε τουρκικά/τουρκοκυπριακά χέρια…
11) Αποδέσμευση AGM-88/120 για τη Τουρκία, χωρίς παράλληλη αποδέσμευση για εμάς, που διατάραξε την ισορροπία δυνάμεων και αποτέλεσε και εξαιρετική καραμέλα για διάφορους χέστ@δες εντός συνόρων…
Προφανώς και κάτι θα ξεχνάω ή δεν θα το γνωρίζω(δεν βάζω μέσα AIM-9X επειδή εκεί υπάρχει το άλλοθι των IRIS-T)… Η ουσία είναι μία. Δεν αποδεσμεύουν όπλα, σε χώρα που ακόμη και εξωγήινοι γνωρίζουν πως δεν απειλεί κάποια άλλη! Δηλαδή και να διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων υπέρ μας, υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ντου απέναντι; Άρα αυτές οι π@στιές τι εξυπηρετούν άλλο, από τον απόλυτο έλεγχο της Χώρας μας και τη διαρκή ανάγκη για ‘προστασία’ από τον Αρχιντ@β@ντζή μας;

chikichiki

Η υπόγεια άρνηση απέχει αρκετά από την έκφραση μίας θέσης δημόσια και την έκφραση αντίθετης θέσης ιδιωτικά. Επιπλέον η αξίωση πως οι ΗΠΑ αρνούνται υπογείως σκοντάφτει στο ότι όπως γράφεις υπάρχει πλήθος δημοσίως γνωστών αρνήσεων αποδέσμευσης όπλων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Τα δε παραδείγματα έχουν ανακρίβειες (πχ οι SM-2 ήταν διαθέσιμοι από το 2001 όταν η Ελλάδα σχεδίαζε νέες ναυπηγήσεις έστω και μετά την π****ιά των Kidd, ο AGM-84 ήταν το θέμα του άρθρου, AGM-88/AIM-120 αγοράστηκαν αμέσως μετά, τα F-15E εξαγωγής όλα είχαν χαμηλότερη ανάλυση SAR) αλλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα (οι ΗΠΑ, ως ΗΠΑ που είναι, ζήτησαν απόσυρση των SPN-2, η Ελλάδα από την άλλη θα υπάκουε επειδή…;;;; Επίσης αντίστοιχη άρνηση με τα ATACMS νομίζω έλαβε και η Τουρκία, που οδήγησε σε προμήθεια των κινεζικών πυραύλων).

Nikolaos

Γνωρίζετε κάτι παραπάνω για την υπόθεση SPN-2; Θα με ενδιέφερε πολύ, είναι μια καμπή στα θέματα αυτά.
Έχουμε παρακαλέσει το περιοδικό να γράψει κάτι συστηματικό για τα θέματα αυτά, αλλά προτιμά να αναλίσκεται στις αντεγκλήσεις για τα εν θέματι …

chikichiki

Δυστυχώς Νικόλαε τίποτα απολύτως. Ούτε καν την κατάληξη της υπόθεσης.

spy

Εύγε! Εύχομαι να διαβάζει εσένα η Πτήση και όχι το αντίθετο. Άντε γιατί οι εκπαιδευτές σκύλων μας τα έχουν πρήξει με τους πάτρωνές τους…

Jimmy

Δεν λεει οτι ευχαριστως αποδεσμευει αυτα τα οπλα, και πιθανων και καποια αλλα ικανοτερα οπως οι jassm. Απανταει οτι ” δεν ειναι αληθεια”, ετσι γενικα και αοριστα. Δεν ειναι να απορεις βεβαια με την σπουδη του αρθρογραφου να αποκαταστησει το κυρος του
“honorable πρεσβη”. Δυστυχως δεν βλεπω πως μπορουμε να αποφυγουμε τα σαπακια MMSC με οπλισμο χειροτερο κι απο τις μεκο που ηδη εχουμε και κοστος 4 δις. Το παιχνιδι ειναι στημενο κι απο πριν ξεπουλημενο

Nikolaos

Με όλο το σεβασμό, αλλά ατέλειωτες συζητήσεις σχετικά με το αν κάποιος είπε ότι “ευχαρίστως” κάνει κάτι, ή ότι απλώς το κάνει, και η απόδοση κάποιου βαρυσήμαντου νοήματος στη διαφορά αυτή, συνηθίζονται μόνο στις πλέον βυζαντινές των ανθρωπίνων διαδικασιών, ήτοι στις εκλογές α) καθηγητών πανεπιστημίου και β) μητροπολιτών/πατριαρχών/παπών ….

Nikolaos

Έχω ρωτήσει επανειλημμένως, αλλά απάντηση δεν έχω λάβει:
α) Γιατί η Αίγυπτος, που δεν έχει άδεια εξαγωγής για καμιά έκδοση του ΑΙΜ-120 και πετά τα F-16 με ΑΙΜ-7Μ & ΑΙΜ-9L/S/M, έχει λάβει τον AGM-84 Harpoon εδώ και 20-25 χρόνια, και η ΠΑ, που έχει ΑΙΜ-120C7 δήθεν δεν επιτρέπεται να λάβει τον AGM-84 Harpoon;
β) Γιατί το ΠΝ έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον UGM-84 Sub-Harpoon, ένα αναμφίβολα απείρως πιο αποσταθεροποιητικό (με arms control κριτήρια) όπλο, και η ΠΑ δήθεν δεν επιτρέπεται να λάβει τον AGM-84 Harpoon;
Μήπως οι κυβερνήσεις μας δεν έχουν διάθεση για προμήθειες (πώς θα δίδονται άλλως χριστουγεννιάτικοι μποναμάδες του ΣΥΡΙΖΑ, μειώσεις ΕΝΦΙΑ της ΝΔ και “αναδρομικά” από τους Αη-Βασίληδες της δικαστικής εξουσίας …), και αφήνουν τέτοιες διαρροές για να καλυφθούν;
Μήπως όλο αυτό το ιδεολόγημα ότι ο σύμπας κόσμος συνωμοτεί εναντίον μας είναι το βολικό μας αποκούμπι για να μη δούμε το θέαμα στον καθρέφτη, το οποίο είναι ήκιστα κολακευτικό;
Μήπως να αραιώσουμε την ανάγνωση των καγκεμπίτικων σάιτ; Και όχι μόνον αυτών, αλλά και των του κλίματος Κώστα Ήσυχου, των “μακαριακών” (ναι, αυτών όπου στις τρεις λέξεις οι δύο είναι “Kissinger” και “ο διεθνής παράγων”), και βέβαια αυτών που στο μικρό τους βήμα ξεσπαθώνουν κατά των “προδοτών πολιτικών” αλλά αν τους δώσει μικρόφωνο μεγάλη εφημερίδα εκφράζονται σαν Παναγίες;

Last edited 3 months ago by alejandrabarnet
Nikolaos

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ
Θερμή παράκληση για ένα άρθρο με θέμα “Περιορισμοί εξαγωγής αμυντικού υλικού από ξένες χώρες προς την Ελλάδα μεταπολεμικώς και έως σήμερα”. Με μεθοδολογία Θάνου Σιτίστα – Επαχτίτη: α) πηγές, δημοσιεύσεις, χρονολόγηση, β) διασταύρωση, γ) επιβεβαίωση, διάψευση ή δήλωση άγνοιας. Για ένα έκαστο σύστημα για το οποίο ακούστηκε κάτι: Δεύτερη παρτίδα Φάντομ το 1974, F-16 στα μέσα της δεκαετίας του ’80 λόγω φόβου διαρροών στην ΕΣΣΔ, IFF του F-16 το 1999 λόγω αγοράς επιγείου συστήματος παρεμβολών από Ρωσία (παρομοίου σε φιλοσοφία με το τουρκικό CORAL) και υποψίας παραχώρησης δεδομένων στη Ρωσία, AGM-130 την ίδια περίοδο, AGM-84 HARPOON & SLAM-ER πιο πρόσφατα, AGM-158 JASSM κλπ. Μιλώ για ξεσκόνισμα μίας εκάστης περιπτώσεως. Στο περιοδικό καλύτερα παρά εδώ.

thanos2

μετα τις εκλογες οι αληθειες…τωρα ειναι σα να ψαχνουμε ψυλλους στ αχυρα….

npo

Αγαπητοί Σχολιαστές. Είναι προφανές πως κάποια όπλα οι Αμερικάνοι δεν τα αποδέσμευαν ή και δεν τα αποδεσμεύουν για Ελλάδα και Τουρκία, μια που θέλουν να διατηρείται μια ισορροπία.
Με την ισορροπία μπορούν να μεσολαβούν και να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους διατηρώντας και την συνοχή του ΝΑΤΟ.
Κι εμείς στην θέση τους το ίδιο θα κάναμε.
Αυτή η “επιβολή” ισορροπίας είναι δίκοπο μαχαίρι βεβαίως για μας που είμαστε το πιεζόμενο μέρος. Αφενός δλδ οι Αμερικάνοι αποτελούν/αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αφετέρου όμως κι εμείς θυσιάσαμε δικαιώματα που θα έπρεπε να είχαμε υπερασπιστεί, έστω και με τα όπλα.
Σήμερα πλέον πολλά έχουν αλλάξει. Κύρια αλλαγή, η Τούρκοι αφού πρώτα προχώρησαν σε κατασκευή δικών τους όπλων πλέον δεν λογαριάζουν ις ΗΠΑ και τόσο πολύ, δεύτερον οι ΗΠΑ κοιτάνε όλο και λιγότερο κατα την εδω περιοχή. Ο Ερδογάνος κι ο Τράμπ απλά εκφράζουν αυτές τις πραγματικότητες.
Αυτή την περίοδο πράγματι έχουμε κάποια κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, (όπως και η Γαλλία έχει κάποια κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ) αρα είναι συμμαχική χώρα, ασχέτως αν είναι σύμμαχος και με την Τουρκία, και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΑ.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ με τον αντιαμερικανισμό και τον φιλαμερικανισμό!!

Jolly_Roger

Για να φτάσει η Αμερικανική Πρεσβεία να διαψεύδει ανοησίες από εφημεριδούλες με τις οποίες οι ιχθυοπώλες τυλίγουν τα ψάρια, σημαίνει πως βαρέθηκε να ακούει ανοησίες
– Οι ΗΠΑ έχουν πετάξει με τις κλωτσιές την Τουρκία από F-35 & τους κάνουν άτυπο εμπαργκο με αποτέλεσμα τα Τουρκικά F-16 να έχουν δυσκολίες συντήρησης
– Oι ΗΠΑ παραχώρησαν στην Ελλάδα 70 OH58, 10 CH47, 450 M113, 5 MKV, βοηθούν στην αναβάθμιση F16 & δεν λένε όχι για F35
Και κάποιοι με fake news κλαψουρίζουν που ο Τράμπ ‘δεν υποστηρίζει δημοσίως την Ελλάδα’. Δηλαδή ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ; Προτιμάτε ‘δηλώσεις στήριξης’ αντί ουσιαστικής βοήθειας;comment image

Last edited 3 months ago by andreasd16
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ας μην υπερβάλουμε, δεν είναι για πέταμα οι LaFayette, δεν είναι και Arleigh Burke. Δίνουν λύσεις;

 Όσοι καλοί φίλοι θυμούνται, πρώτη η ΠΤΗΣΗ πριν 2,5 χρόνια, μίλησε για LaFayette, καθώς ήταν Σεπτέμβρης του 2018 όταν γράψαμε για τις επιλογές Ενδιάμεσης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ιταλία: Σχέδια για βαριά οπλισμένο αντιτορπιλικό 10.000 τόνων!

54
Προμελέτη έχει ξεκινήσει το Ιταλικό Ναυτικό για μια νέα κλάση (DDX) σκαφών επιφανείας, με εκτόπισμα έως 10.000 τόνων. Το σκάφος κατηγορίας αντιτορπιλικού αναμένεται να...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29

Related News

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ σε Μονάδες της ΠΑ στην Κρήτη

Με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς και της έλευσης του νέου έτους ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης επισκέφτηκε χθες την...

Ο ελληνικός λαός ευχαριστεί και ευγνωμονεί τις Ένοπλες Δυνάμεις, τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που εγγυώνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ασφάλεια...

Διαψεύδει ο Τζ. Πάιατ δημοσίευμα για «επίθεση στον Μακρόν»

Σε διάψευση ενός ακόμη δημοσιεύματος, αυτή τη φορά σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην πολιτική που οραματίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,...