Ο Αμερικανός Πρέσβης στην επίσημη τελετή παράδοσης των Kiowa Warrior στο Στεφανοβίκειο

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 166
  •  
  •  

Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, βρέθηκε σήμερα στην επίσημη τελετή παράδοσης των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior που έφτασαν τον περασμένο μήνα στο λιμάνι του Βόλου.

Η απόκτηση 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior (KW) από αμερικανικά πλεονάσματα θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού.

Η τελική κατανομή και αξιοποίηση των 70 Ε/Π που αποκτήθηκαν θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση των δύο ταγμάτων που επιθυμεί η ΑΣ. Στην Αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού τα KW ήταν ενταγμένα σε μονάδες επιθετικής αναγνώρισης «ελαφρών μεραρχιών» που διέθεταν αποκλειστικά OH-58D ή σε «μέσες μεραρχίες» που συνδύαζαν τα AH-64D και τα OH-58D.

Από άποψη οπλισμού, τα Kiowa Warrior μπορούν να φέρουν πολυβόλο M3P των 12,7 mm ή ατρακτιδίο πολυβόλου M296 ίδιου διαμετρήματος στην αριστερή πλευρά παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές 2 km και δραστικό 1000 m ή και εξάκαννου minigun M134DH των 7,62 mm σε πλευρική θύρα. Ας σημειωθεί ότι το M3P είναι μια ειδική έκδοση του γνωστού πολυβόλου σχεδίασης της FN HERSTAL, αρχικά ως δευτερεύων οπλισμός του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Avenger της Boeing που υιοθετήθηκε και για το OH-58D. Άρα, η προμήθειά του είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα αυτή του Ε/Π. Το M296 είναι άλλη μια ειδική επιλογή (πρέπει δηλαδή να αποκτηθεί επί τούτοις), που αν και έχει το ίδιο διαμέτρημα και (πρακτικά) τις δυνατότητες του M3P, προσφέρει (ως ατρακτίδιο) ορισμένα πλεονεκτήματα στην ταχεία προσθαφαίρεσή του. Υπενθυμίζεται ότι και το (εξαιρετικά αποτελεσματικό) M134DH επίσης δεν βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο, αν και θα μπορούσε να αποτελεί οικονομική λύση για παροχή αποτελεσματικού κατασταλτικού πυρός στα μεταφορικά ελικόπτερα της ΑΣ (όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες αεροπορίες).

Το OH-58D μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70mm με μέγιστο βεληνεκές 9 km και δραστικό βεληνεκές 4 km ή δύο ζευγάρια βλημάτων Hellfire. Για εμπλοκές εναέριων στόχων μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 km. Ο εγκλωβισμός μπορεί να γίνει μέσω του σκοπευτικού του χειριστή (αναπτύσσεται στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων) ή της οθόνης MFD. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα ενσωμάτωσης ρουκετών 70mm με ημιενεργό καθοδήγηση laser (βλέπε αναλυτικό άρθρο Π&Δ Νο 342, «Κατευθυνόμενες ρουκέτες αέρος-εδάφους, Νέες δυνατότητες για ένα παλιό όπλο»).

Διαβάστε επίσης

AΝΑΛΥΣΗ: OH-58D Kiowa Warrior, «Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 166
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
FOX
Guest
FOX

Είναι εφικτό να μεταφερθούν στην Κύπρο ελικόπτερα Kiowa?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Τι εννοείτε “μεταφερθούν”; ήδη πήγαν ελληνικά ελικόπτερα στην Κύπρο.

https://www.ptisidiastima.com/epixeirisi-provolis-isxyos-me-apache-alpha-kailongbow-tou-es-stin-kypro/

Αν τώρα εννοείτε να τα χαρίσουμε στους Κύπριους αδελφούς μας, αυτό θέλει πρώτα άρση του εμπάργκο όπλων και μετά άδεια από τις ΗΠΑ

filon26
Member
Famed Member
filon26

Ο κ.Πρέσβης στις δηλώσεις του όμως, επεσήμανε πως τώρα είναι η ώρα του διαλόγου για Ελλάδα και Τουρκία.

Tasos
Guest
Τάσος

έτσι! Μπαίνει στο σπίτι σου ο διαρρήκτης και εκείνη τη στιγμή του λες μισό λεπτό φίλε να το συζητήσουμε…..!!!!

filon26
Member
Famed Member
filon26

Αυτό είναι θέμα επιλογής αγαπητέ Τάσο. Εδώ έχεις καλέσει την αστυνομία (κατ’ αναλογία) της περιοχής και ο διοικητής συστήνει να καθήσετε και να τα βρείτε μεταξύ σας. Την ίδια στιγμή που σου πουλάει συναγερμούς, κλειδαριές και λοιπά μέτρα αυτοπροστασίας.

Chris
Guest
Chris

Αυτή είναι η ουσία της δήλωσης όλα τα άλλα είναι σάλτσα για να γλυστράει ο σανός